- Υπάρχει ψυχολογικός χρόνος? - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
Να όμως που, όπως λένε, άμα θέλεις μπορείς… και έτσι βρέθηκε τρόπος για κάποιες αραιότερες έστω συμμετοχές μου, ώστε να μην διακοπεί εντελώς ή όποια ροή έχει διαμορφωθεί.
Κατ’ αρχήν λοιπόν σ’ ευχαριστώ. Αν έχω την επιδοκιμασία σου μπορώ άνετα να συνεχίσω ![]()
Για το Σοπενχάουερ μου φαίνεται ότι μάλλον τον αδικούμε αλλά δεν βρίσκω λόγους προς τον παρόν για να τον υπερασπιστώ.
Θα μείνω για λίγο σ’ αυτό:
quote:
να ορίσουμε την βούληση γενικά ως την παρόρμηση που ωθεί σε οποιαδήποτε δράση
Δεν νομίζω ότι θα έπρεπε να συμπεριλάβουμε στα της βούλησης, παρορμήσεις που πηγάζουν από τα ένστικτα, τη σεξουαλικότητα, τις σωματικές ή τις συναισθηματικές ανάγκες δηλαδή, ας πούμε, από τα «κατώτερα» κέντρα ( τα κάτω του διαφράγματος).
Βέβαια, όπως λες, ίσως η βούληση να εκφράζεται και μέσα από τα «κατώτερα» κέντρα μόνο που … αυτά με τη βούληση ως δύναμη και τη σχέση της με την κουνταλίνι, … χμ… κάτι ξέρεις και δεν μας το λες… μου φαίνεται, ή απλώς εγώ είμαι …σχολιαρόπαιδο κι εσύ της …Νομικής… οπότε και πολλά μου είναι…
Σκέφτομαι, «Γιατί άραγε άνοιξα αυτό το θέμα; Τι ήθελα να πετύχω; Τι είδους παρόρμηση με ώθησε σε αυτή τη δράση;»
Δεν θα επεκταθώ σε αυτό, περιμένοντας χρόνο περισσότερο εύθετο. Ιδέες πολλές αλλά πώς να τις χωρέσω σε τόσο λίγο χρόνο. Πετάω όσες με καθυστερούν και μένει … μένει …σιωπή.
Να όμως που βρήκα υλικό έτοιμο… οπότε …
.
.
.
.
… Δεν έχω ακόμη ξεκαθαρίσει τη διαφορά ανάμεσα θέλησης και βούλησης. Δεν είμαι σίγουρος αν υπάρχει καν. Αν πάντως υπάρχει, έχω την εντύπωση πως θα ΄ναι κάτι σαν την διαφορά ανάμεσα σε αυτό που λένε αδρανειακή μάζα και βαρυτική μάζα.
Ο ορισμός μπορεί να διαφέρει, αλλά στην πράξη δεν έχει σημασία για τους υπολογισμούς μας.
Παραθέτω λοιπόν, ως άμεσα σχετικό, ένα απόσπασμα από το βιβλίο «Μια ξεχωριστή πραγματικότητα» (κεφ. 10) C. Castaneda ,( εκδόσεις Καστανιώτη).
Μιλάει για τη θέληση.
Ο διάλογος (ελαφρώς απλοποιημένος) είναι μεταξύ του Καστανέντα (purple) και του Δον Χουάν (teal). Τον βρίσκω τρομερά ενδιαφέροντα,
-Τι είναι ακριβώς η θέληση; Είναι μια απόφαση όπως η απόφαση …. ν' αποκτήσεις … μία μοτοσυκλέτα;
-Όχι, …. Αυτό δεν είναι θέληση… Η θέληση είναι κάτι άλλο, κάτι πολύ καθαρό και δυνατό το οποίο μπορεί να κατευθύνει τις πράξεις μας. Η θέληση είναι κάτι που χρησιμοποιεί λόγου χάρη ένας άνθρωπος για να κερδίσει μία μάχη που, σύμφωνα με όλους τους υπολογισμούς, θα πρέπει να τη χάσει .
-Τότε η θέληση πρέπει να είναι αυτό που ονομάζομε θάρρος…
-Όχι το θάρρος είναι κάτι άλλο. Οι θαρραλέοι άνθρωποι … είναι τολμηροί άνθρωποι που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στο να κάνουν τολμηρά με την κοινή λογική πράγματα… Τον περισσότερο καιρό ο θαρραλέος άνθρωπος φοβάται και ταυτόχρονα φοβίζει..
-Μήπως η θέληση είναι ο έλεγχος που μπορούμε να έχουμε πάνω στον εαυτό μας;
-Θα μπορούσες να πεις πως είναι ένα είδος ελέγχου
-Νομίζεις πως μπορώ να ασκήσω τη θέλησή μου, αρνούμενος λογουχάρη ορισμένα πράματα στον εαυτό μου;
- Όχι … Το ν’ αρνηθείς πράγματα στον εαυτό σου είναι μια ιδιοτροπία κι εγώ δεν μιλώ για κάτι τέτοιο… Η θέληση είναι δύναμη. Κι αφού είναι δύναμη πρέπει να την ελέγχουμε και να τη συντονίζουμε, πράγμα που χρειάζεται καιρό.
.
.
Αυτό που ο μάγος ονομάζει θέληση είναι μια εσωτερική δύναμη.
Δεν είναι ούτε σκέψη, ούτε αντικείμενο, ούτε ευχή.
Το να σταματήσεις να κάνεις ερωτήσεις δεν είναι θέληση γιατί χρειάζεται σκέψη και επιθυμία.
Θέληση είναι ό,τι σε κάνει να πετύχεις όταν οι σκέψεις σου, σου λένε ότι θα ηττηθείς.
Η θέληση είναι κάτι που σε κάνει άτρωτο.
Η θέληση είναι αυτή που κάνει ένα μάγο να διαπεράσει έναν τοίχο να πετάξει στο διάστημα ή στη σελήνη αν το θελήσει.
.
.
Το έχω πεί κι άλλη φορά πως η δύναμη βρίσκεται και στην παρατήρηση όχι μόνο στη δράση. Βλέπουμε τις ευκαιρίες ακόμη και μέσα στην κακοτυχία ή τις αντιξοότητες βάζοντας τάξη μέσα στο χάος. Θέληση καλέ μου είναι και η δύναμη να πορευτούμε σε ένα διαφορετικό ταξίδι της ζωής. ΄Ενα βήμα ακόμη και στο άγνωστο, με απόλυτη πίστη ότι θα πετύχει γιατί προστατεύεται από τη θεία πρόνοια.Κι όχι μόνο...
Θέληση είναι να βρίσκεσαι στο κέντρο του δικού σου Σύμπαντος. ΄Αδειος, κενή από επιρροές και αρνητικότητα έχοντας επιθυμία να προχωρήσεις και να μάθεις.
΄Ολα γεννιούνται από ένα θέλω.
Αλλά πόσο;
ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ. ΤΟ ΠΟΣΟ. Στο δρόμο θα βρεις την αποτυχία την πλήρη αλλαγή την νέα αρχή ίσως με διαμετρικά αντίθετο τρόπο δεν λέω.Αλλά το θέλω συγκεντρώνει και βαθιά γνώση, στοχασμό ρήμες μεταφυσικής απώλεια ψευδαισθήσεων ανοιχτόμυαλη σοφία απόσπαση απάρνηση στωικότητα.Φως.
Τα δικά μου θέλω τα προστατεύω, σκορπώντας τους προσαρμοστική μεταμόρφωση.
Πάντως Ampere θέληση είναι να ακούς και τα μηνύματα των άλλων. Να μην φοράς παρωπίδες και ροκανίζεις τις αξίες του εγώ σου.λ..
Κάπου διάβασα εκείνο το [ΜΗΝ ΚΟΛΛΑΣ ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΑΙ ΜΗΝ ΤΡΕΛΛΑΙΝΕΣΑΙ ΚΙ ΕΙΔΑ ΠΟΡΤΕΣ ΔΙΑΠΛΑΤΕΣ ΝΑ ΑΝΟΙΓΟΥΝ]
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ Ampere...
[ΑΦΡΟΔΙΤΗ]
[Πιες με,με τα μάτια σου και θα σου κάνω πρόποση με τα δικά μου, ή άφησε ένα φιλί στο ποτήρι μου, και δεν θα ψάξω γιά κρασί...]
Πόσο όμορφα συνηχούν. Κι ας μην(;) έχουν γραμματολογικά καμία σχέση.
Η μεγάλη πράσινη… Αν η θέληση είχε χρώμα θα ΄χε το χρώμα της θάλασσας.
Γεννά η θάλασσα … και η θέληση γεννά...
Μπορεί να σε ταξιδέψει… μπορεί όμως και να σε βουλιάξει… η θάλασσα … και η θέληση
Θέληση – Εθισμός.
Θέληση φυλακισμένη ο εθισμός. Θέληση σε κατάσταση δουλείας και σε κατάσταση άγνοιας της δουλείας της.
Αυτοβούλως εθιζόμαστε …ή όχι;
…οι συνειδησιακές καταστάσεις από τις οποίες καθορίζονται οι ανθρώπινες δραστηριότητες δεν υπόκεινται στους μηχανικούς νόμους του φυσικού ντετερμινισμού…*
…οι συνειδησιακές καταστάσεις από τις οποίες καθορίζονται οι ανθρώπινες δραστηριότητες δεν υπόκεινται στους μηχανικούς νόμους του φυσικού ντετερμινισμού…
…οι συνειδησιακές καταστάσεις από τις οποίες καθορίζονται οι ανθρώπινες δραστηριότητες δεν υπόκεινται στους μηχανικούς νόμους του φυσικού ντετερμινισμού…
Η βούληση εντάσσεται στις συνειδησιακές καταστάσεις από τις οποίες καθορίζονται οι ανθρώπινες δραστηριότητες;
* «ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ» Κατσιμάνη Σ. Κ., Ρούσου Ν. Ε. , Γ. Λυκείου…
Θέληση – Θάνατος
αντίθετα, αντίπαλα, αλληλοαναιρούμενα ή μήπως συνώνυμα, σύμμαχα, αλληλοσυμπληρούμενα;
Βούληση σημαίνει...
…ή έχουμε επιλογές κι έχουμε ακέραια την ευθύνη των επιλογών μας ή είμαστε μαριονέτες, αθύρματα στα χέρια των θεών.
quote:
Τα δικά μου θέλω τα προστατεύω, σκορπώντας τους προσαρμοστική μεταμόρφωση
Ποια είναι τα δικά μου θέλω; Τι τα γεννά και τι τα διακρίνει από τα αλλότρια ...τα θέλω;
ΑΦΡΟΔΙΤΗ*,
αν είμαστε ελεύθεροι να επιλέξουμε την ελευθερία γιατί δεν την επιλέγουμε;
αν είμαστε ελεύθεροι να επιλέξουμε την αγάπη γιατί δεν την επιλέγουμε;
αν είμαστε ελεύθεροι να επιλέξουμε την ομορφιά γιατί δεν την επιλέγουμε;
αν είμαστε ελεύθεροι να επιλέξουμε την αλήθεια γιατί δεν την επιλέγουμε;
…αυτοβούλως;
*σου αφήνω ένα φιλί στο ποτήρι σου...![]()
quote:Θέληση - θάλασσα κι εγώ επιλέγω το μπλε το λατρεμένο το πολυταξιδεμένο εντός κιεκτός μου το απόλυτο κι ανέπαφο.
ΑΦΡΟΔΙΤΗ*,
αν είμαστε ελεύθεροι να επιλέξουμε την ελευθερία γιατί δεν την επιλέγουμε;
αν είμαστε ελεύθεροι να επιλέξουμε την αγάπη γιατί δεν την επιλέγουμε;
αν είμαστε ελεύθεροι να επιλέξουμε την ομορφιά γιατί δεν την επιλέγουμε;
αν είμαστε ελεύθεροι να επιλέξουμε την αλήθεια γιατί δεν την επιλέγουμε;
…αυτοβούλως;*σου αφήνω ένα φιλί στο ποτήρι σου...
Θέληση θάλασσα μοιάζουν Ampere Η θέληση μπορεί να είναι ήρεμη τρυφερή γλυκιά ζεστή θελκτική αποφασιστική ακύμαντη, κι άλλοτε φουρτουνιασμένη να παρασύρει να τρομάζει να επιμένει να μάχεται να θεριεύει να νικά να σαρώνει να προχωράει να βυθίζει...
Γιατί δεν επιλέγουμε την ελευθερία την αγάπη την ομορφιά την αλήθεια; Γιατί φοβόμαστε. Το τέλειο το υπέροχο το διαφορετικό το απέραντα ειλικρινέστατο το θείο.
Δεν λάτρεψα τίποτε στη ζωή μου περισσότερο από την αγάπη την αλήθεια την ελευθερία και την ομορφιά με αυτή τη σειρά. Κάποτε έλεγα πως τα πολυτιμότερα γιά μένα ήταν τρία. ΕΡΩΤΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ. ΤΩΡΑ ΟΛΟ ΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΠΗ. ΧΑΜΕΝΗ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΗ ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΗ ΦΟΒΙΣΜΕΝΗ ΔΕΝ ΞΕΡΩ.
ΑΛΗΘΙΝΗ ΟΜΩΣ ΝΑΙ.
Κι αφού η ζωή μπορεί να είναι 4 μυστικά θαύματα, δεν κολλάω δεν φοβάμαι δεν τρελλαίνομαι δεν σταματώ. Απλά ανακαλύπτω...
Κι άλλα.
Το ποτήρι μου έχει πάντα κόκκινο κρασί.
Το αίμα μου είναι γεμάτο αγάπη,
τι χρώμα άραγε να έχει η αγάπη;
ΘΑΛΑΣΣΑ ΘΕΛΗΣΗ ΑΠΟΨΕ ΘΑ ΤΑΞΙΔΕΨΩ.
ΘΑ ΚΑΝΩ ΤΗ ΘΕΛΗΣΗ ΜΟΥ ΘΑΛΑΣΣΑ.
ΑΚΥΜΑΝΤΗ.
ΑΥΡΙΟ;
[ΑΦΡΟΔΙΤΗ]
[Πιες με,με τα μάτια σου και θα σου κάνω πρόποση με τα δικά μου, ή άφησε ένα φιλί στο ποτήρι μου, και δεν θα ψάξω γιά κρασί...]
H αγάπη που αναζητάς είναι καλή.Αλλά η απρόσμενη καλύτερη.
quote:
Τι είναι ΒΟΥΛΗΣΗ;
Μια πρωινή βόλτα στο Μοναστηράκι, μια ανάγνωση ενός βιβλίου το μεσημέρι στο κρεβάτι, μια πρόποση, μια αγκαλιά, μια ερωτική συνεύρεση, ένα χάδι, ένα φιλί, ένας αποχαιρετισμός και ένα γυφτάκι που παίρνει την εκδίκησή του στο Ζάππειο. Θέλετε κι άλλα?
Αι βουλαί, βουλαί δεν έχουν / και χαρά στους που τις έχουν. Ξυπνήστε !
Deva
Edited by - Deva_Parinito on 14/07/2005 23:14:13
Καλημέρα Ampere!
Καλημέρα και σε σένα Deva_Parinito. Όμορφος ο ορισμός σου! Όλα αυτά προφανώς και είναι αποτέλεσμα κάποιου -ας πούμε- είδους βούλησης. Όπως είναι και προφανές ότι το όλο ζήτημα δεν εξαντλείται σε αυτήν την οπτική και μόνο.
Ampere, πολλές οι σκέψεις σου και εξαιρετικά ενδιαφέροντα τα ερωτήματά σου που χρήζουν επέκτασης.
Θα πάρω αυτό για αρχή:
quote:
Θέληση – Θάνατος
αντίθετα, αντίπαλα, αλληλοαναιρούμενα ή μήπως συνώνυμα, σύμμαχα, αλληλοσυμπληρούμενα;
Καθόλου αντίθετα. Θα το έθετα όμως λίγο διαφορετικά:
Θέληση για εκδήλωση / Θέληση για αφαίρεση
Η εκδήλωση αποτελεί μία πράξη Θέλησης.
Η επιστροφή και η ενοποίηση με την κοσμική - πνευματική πηγή (από όπου απέρρευσε ένα άτομο, ένας πλανήτης κ.λ.π.) συνιστά μία πράξη Θεληματικής αφαίρεσης (η πνευματική μας Αρχή ( Ψυχή) αποσύρει τα νήματα με τα οποία αγκυροβολεί στο σώμα και επέρχεται ο φυσικός θάνατος)
Για τους αισθησιοκράτες εμπειριστές - υλιστές δεν υφίσταται ζήτημα Θέλησης ή επιθυμίας που να έχει αφαιρετικό χαρακτήρα και να στρέφεται προς τα πάνω, πρός το Θείο.
Πληροφοριακά και σύμφωνα με τις εσωτερικές παραδόσεις,
η Θέληση αποτελεί γνώρισμα της Πρώτης Όψης του Θείου -του Πρώτου Λόγου,
Ο Δεύτερος Λόγος (Βίσνου) χαρακτηρίζεται από Αγάπη - Σοφία, και
Ο Τρίτος Λόγος (Μπράχμα) από ενεργό νοημοσύνη,
αυτά σε αντιστοιχία με την τριαδική φύση του ανθρώπου, Πνεύμα - Ψυχή - Σώμα.
Ένα τέτοιο πλαίσιο θεώρησης, προσωπικά, με βοηθά στην κατανόησή μου.
Μπορούμε να δούμε αυτές τις ποιότητες να κατέρχονται εκ των πνευματικών εσώτερων πεδίων (αρχέτυπα) και καθώς εκδηλώνονται στον κόσμο της ύλης αποκτούν χροιά αναλόγως του φορέα και των αναγκών αυτού.
Έτσι η Πνευματική Θέληση, εκφρασμένη μέσα από ένα ανθρώπινο ον, του οποίου π.χ. οι ανάγκες βρίσκονται στη βάση της "πυραμίδας", θα έχει το χαρακτήρα τυφλής βούλησης για ζωή (αναπαραγωγή -επιβίωση).
Χαρακτηριστικό είναι ότι, απεδεδειγμένα, όσο πιο εξελιγμένος είναι ένας οργανισμός τόσο μικρότερη πολλαπλασιαστική ικανότητα έχει. Η "βούληση για ζωή" φαίνεται να εξασθενεί.
Και επειδή είπες ότι αδικήσαμε τον Σοπενχάουερ, μπορούμε εδώ να πούμε ότι ο ίδιος στον αντίποδα της επιθυμητικής παρόρμησης - τυφλής βούλησης της θεωρίας του, προέταξε αυτό που το ονομάζει "διαφυγή από την τυραννία της βούλησης".
Κατά αυτόν, ο άνθρωπος ναι μεν είναι δέσμιος της "τυφλής παρόρμησης για ζωή", αλλά, μέσα από μία ασκητική αυταπάρνησης, δύναται να ξεφύγει και να οδηγηθεί στη "Νιρβάνα", διαρρυγνήοντας το "Πέπλο της Μάγια", που είναι ο κόσμος της ύλης (σαφής επιρροή από ανατολικές φιλοσοφίες)
Είναι αυτό που παραπάνω έχω αναφέρει ως "Θέληση για αφαίρεση"
Έτσι στο ερώτημά σου,
quote:
Η βούληση εντάσσεται στις συνειδησιακές καταστάσεις από τις οποίες καθορίζονται οι ανθρώπινες δραστηριότητες;
μπορούμε να πούμε ότι αν ορίσουμε τη βούληση ως τυφλή ορμή για ζωή, τότε όχι δεν εντάσσεται.
Αν την δούμε όμως στην -ας πούμε- εξελιγμένη της μορφή όπως εμφανίζεται σε ένα ον όπου η Νόηση έχει ενεργό ρόλο, τότε μπορεί να ενταχθεί στις "συνειδησιακές καταστάσεις".
Στην πλέον Καθαρή της Μορφή η Βούληση είναι Αγνή Πνευματική Θέληση, "Γεννηθήτω το Θέλημά σου"...
Αυτά για τώρα...
χαιρετώ
Πάμε με -τα της βούλησης- λοιπόν τα άφθαρτα...
Βούληση είναι και η αλήθεια της πραγματικότητας που ερμηνεύεται ως γνώση με τις πράξεις μας. Βούληση είναι να ποθείς την ευτυχία ακατάπαυστα απρόσμενα απέραντα και ευτυχία είναι, να έχεις κάποιον πιστά να αγαπάς, κάτι μεστό να ασχολείσαι και ένα πρόσωπο ειλικρινά σε δαύτο να ελπίζεις...
Βούληση, αυτό που χάθηκε από τα μάτια σου να μην χαθεί και από την σκέψη σου.
Να διαβάζεις κάθε τόσο ένα ποιήμα που να συνάδει με την συναισθηματική σου κατάσταση, μαθαίνοντας έτσι την ψυχαναλυτική λυτρωτική αξία της ποίησης.
Ο ποιητής λένε πως τα έχει νιώσει όλα, γιά σένα πριν από εσένα...
Βούληση είναι να μην αφήσεις το στρες να κυριαρχεί τις περισσότερες από τις αντιδράσεις.
Να μην είσαι βίαιος με την ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ.
Βούληση είναι να κρατάς κομμάτια της παιδικότητάς σου Ampere.
NA XAIΡΕΣΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΕΙΣ ΝΑ ΖΕΙΣ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ.
Βούληση είναι να έχεις ΚΑΘΑΡΟΤΑΤΟ το βασίλειο της ψυχής...
ΒΟΥΛΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΠΗ...
Βούληση είναι κάθε μέρα να μαθαίνεις κάτι νέο. Εμπεδώνοντάς το.
Μιά καινούργια λέξη είναι, που μπαίνει στο είναι σου,
ένα καινούργιο μέρος που σημαδεύει θετικά τη ματιά σου,μιά πληροφορία που ανοίγει πορτοπαράθυρα στο φως
ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ.
Γνώση του τύπου να μαθαίνεις κάτι καινούργιο κάθε μέρα. Σοφία να ξεπερνάς κάθε μέρα κάτι. Εσένα ίσως. ΕΣΕΝΑ...
Βούληση είναι να μοιράζεις τη γνώση κερδίζοντας την αθανασία.
Δεν θέλωνα είμαι θνητή, άρα δεν είμαι...
Βούλησης βήματα
προς την λυρική αγάπη
μισή άγγελος
μισή πουλί,
κι όλη ένα θαύμα
κι ένας αγριότατος πόθος.
Βούληση είναι ανάσα δημιουργίας.Η ζωή μοιάζει σύντομη. Αλλά η αγάπη διαρκεί. Και τα δύο αθάνατα.
Βούληση, είναι η περιπλάνηση η ψυχή που εξαντλείται στο στήθος.
Κι ανανεώνεται ξανά, ξανά ξανά. Ο πόνος του έρωτα. Είναι. Το δάκρυ. ΄Ενα απόφθεγμα.
Είδες πως με ενέπνευσε το θέμα σου Ampere μου;;;
[ΑΦΡΟΔΙΤΗ]
Βούληση!!! Να ταξιδεύεις νοερά και πραγματικά.
Βούληση είναι οι ιδανικές παρενθέσεις στιγμής, η αποφυγή κακών συναισθηματικών εμπλοκών. Το να εκπέμπεις όμορφα.
Βούληση είναι να απογειώνεσαι να γεννάς αιώνιο ερωτισμό ψυχής πρώτα.
Βούληση αρμονία ψυχικού συναισθηματικού πνευματικού κόσμου...
Βούληση να κυττάμε τη ζωή κατάματα.
Βούληση έρωτα σπάραγμα μιά επιτυχημένη αντιφατικότητα, οι συναγμένοι καρποί μιάς προσδοκίας.
Βούληση να φιλάς στα μάτια τα αχνορόδινα πρωινά και να αναπολείς τη φωτιά των πιστών ηλιογερμάτων. ΄Ετσι όπως χαράζουν και πεθαίνουν μέσα στην αξιοπρέπεια της ελευθερίας. Της γαλήνης.
Βούληση είναι να θερίζονται οι κάμποι της λογικής όταν πρέπει.
Βούληση είναι να αρματώνεις τα πανιά της λύτρωσης και να πετάς να σου μένει καιρός να σκέφτεσαι να αναπολείς.
Βούληση είναι να κρατάς ένα παντοτινό έρωτα ονειροπόλων χρωμάτων.Να μην χαίρεσαι τίποτε θολά. Να βιώνεις. ΄Ενα πανόραμα γιορτής είναι Ampere. Βούληση είναι η άφθαστη αθωότητα του να δένεσαι να χορτάσεις από κοντά το φέγγος δυό χειλιών. Να περπατάς με γυμνά πόδια στη χλόη της ερημιάς σου μέσα σε ουράνια φώτα που ξεχύνονται εντός σου.
Βούληση είναι να μην σε ξεγελούν οι οφθαλματάτες απλά να αχνοβλέπεις με τα μάτια της ψυχής. Να ανυψώνεις το έργο σου δακρύζοντα πίσω από ένα τοίχο ψιθύρου...
Να ασπάζεσαι τη διάρκεια, όχι τη φευγαλέα φάση.
[ΑΦΡΟΔΙΤΗ]
Θέληση - Θάλασσα
θύελλα θαύμα
θάνατος θραύσματα
έρωτα τραύμα...
΄Ονειρα χάλασα
ήπια το δράμα
σκέψης φαντάσματα
ήρεμο κλάμα.
Στη βούληση είναι όλα
και η διάρκεια,
του νου η φόρα
ψυχής εγκράτεια.
Στη βούληση γεννιέμαι!
Και ανασταίνομαι
μέσα στο φως πλανιέμαι
ξποθώ να δένομαι...
Στη βούληση η λήθη
και το ξαστέρωμα
δυό σκόρπιοι γκρίζοι στίχοι
πνοής ημέρωμα...
Στη βούληση η λατρεία
του πλούτου θέληση
διάχυτη η αμαρτία
μιλά γιά στέρηση..
Στη βούληση
-το θέλω-
και τα κομμάτια μου
δεν είμαι όσα ξέρω
δες τα σημάδια μου.
Στη βούληση και άλλες
ζωές που πέρασαν
ζητάω κάποιες χάρες
που με προσπέρασαν.
Στη βούληση εκείνος
που δεν μας άγγιξε
αγκάθι ή και κρίνος
εντός μας σπάραξε.
Βούληση είναι το κορμί
να καίει τις ανάγκες σου
να βρίσκεις πάντα αφορμή
να βγαίνεις απ΄τις στάχτες σου...
Να μην κολλάς
να μην πονάς
να μην τρελλαίνεσαι
στον ήλιο να χαμογελάς
είσαι ότι φαίνεσαι...
Βούληση είναι το φιλί
που δεν βουρκώνει ο χρόνος
της απουσίας η απειλή...
Να μην πεθαίνεις μόνος.
Βούληση είναι το παιδί
που μέσα σου ανθίζει
μην σακατεύεις τη στιγμή
το αύριο που ελπίζει...
ΒΟΥΛΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΝΙΚΑΣ
ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΗΤΤΕΣ
ΚΑΙ ΤΟΝ εχθρό να ευλογάς
κι αυτούς που είπες ΑΛΗΤΕΣ...
Βούληση ειν΄ο ερωτισμός
σάρκα ψυχή και αίμα
εκείνος που ΄γινε δεσμός,
πάνω σου, να΄ναι δέρμα...
Ampere μου, συγνώμη γιά το ποιήμα.
Ποιός πνίγει τον αυθορμητισμό του σαν είναι αληθινός.
Δεν θα είναι ο εαυτός του τότε.
Καληνύχτα, είτε είσαι στην κομπιουτερική εστία σου είτε όχι...
[ΑΦΡΟΔΙΤΗ]
Αγαπητέ Deva_Parinito, μια και με τίμησες δεν έχω παρά να σε ευχαριστήσω.
Μονάχα που εκείνο το «Ξυπνήστε !» πολύ με …μπέρδεψε…
Σε ποιους απευθύνεται; Πώς συνδέεται με τη βούληση;
Αν θες το διευκρινίζεις.
ΑΦΡΟΔΙΤΗ, ευχαριστώ για τις ευχές και για τα ποιητικά σου. Καταθέτεις όλα τα όμορφα της καρδιάς σου τόσο απλόχερα και τόσο πληθωρικά που αν και θα ήθελα να σταθώ κριτικά απέναντί τους δεν το μπορώ. Στέκομαι και απλά απολαμβάνω το άρωμα τους.
Όμως έτσι, μου φαίνεται ότι κάτι χάνεται.
Όμως έτσι, μου φαίνεται ότι κάπου ξεφεύγουμε.
Για να ορίσουμε χρειάζεται να περιορίσουμε. Τουλάχιστον εγώ αυτό καταλαβαίνω.
Δεν θέλω να «πνίξω» τον αυθορμητισμό σου… Βγάζει τόσα ωραία άνθη. Θέλω όμως να επιτρέψουμε να βλαστήσουν και σε όσα άλλα το προσπαθούν μέσα στον κόπο και την αφαίρεση. Δίνοντάς τους χώρο και χρόνο.
Αγαπητή NADA, πολύτιμη η συνεισφορά σου. Μου αφήνεις όμως πολύ δουλειά να κάνω με τόσα …πυκνά που καταθέτεις.
Δύσκολη υπόθεση η αραίωση, όπως βέβαια δύσκολη και η συμπύκνωση.
Θα πιαστώ από την …άκρη που μου προσφέρεις για βοήθεια… δηλαδή, το "Γεννηθήτω το Θέλημά σου"...
Ποιανού το θέλημα κάνουμε; Ποιανού το θέλημα γίνεται; Ποιανού το θέλημα ευχόμαστε να γίνει;
«Δίδαξόν με του ποιείν το θέλημά σου» αναφέρεται στους ψαλμούς και με αυτό οι Άγιοι αν και υπήκοοι του θείου θελήματος αποδεικνύονται πανίσχυροι. Αν και «δούλοι» αποδεικνύονται πολύ πιο ελεύθεροι από τον καθένα μας.
Θυμάμαι από «την Ασκητική της Αγάπης» την αναφορά στις στωικές «συνταγές»:
«Μη θέλε τα γιγνόμενα γίνονται ως συ θέλεις. Θέλε τα ως γίγνονται ίνα ευτυχείς…»
Και
«Ει σε φέρει το φέρον, φέρε και φέρου, εί δ’ αγανακτείς και σ’ αυτόν λυπείς και το φέρον σε φέρει..»
Που πα να πει, καλοδέξου τη στιγμή και όσα σου φέρνει, ζήσε ευχαριστιακά και μη μεμψιμοιρείς, γίνε αγωγός του θείου θελήματος και απάλλαξε το μέταλλο της ψυχής σου από βαριές προσμίξεις που δυσχεραίνουν και αλλοιώνουν την έκφρασή του.
Χμ… συνεχίζεται… ελπίζω…
Καλημέρα ![]()
Ζητώ συγνώμη αν τα ποιητικά δρώμενα ήταν λίγο...υπερβολικά.
Είπαμε η ζωγραφική είναι σιωπηλή ποίηση και η ταπεινή ποίηση ενίοτε αποδεικνύεται ομιλούσα ζωγραφική.
Ευχαριστώ.
[ΑΦΡΟΔΙΤΗ]
Φοράω τα διάφανα...
Ξανθά λυτά μαλλιά μου!
Στη μοναξιά του δειλινού,
δώστε άρωμα βυθού.
Αστέρι,φως και άναμμα φεγγάρι βασιλιά μου!
Θαρρώ πως είμαι αλλουνού
αθάνατου θνητού...
Από το βιβλίο "Σκοτεινοί Άγγελοι",δυστυχώς δε θυμάμαι ποιου συγγραφέα...
I'm the lizard king,I can do anything!
quote:
Έχω την δυνατότητα επιλογής ή η επιλογή είναι μια αυταπάτη....?
Διόρθωση
Έχω την πολυτέλεια της επιλογής ή η επιλογή είναι μια αυταπάτη....?
I'm the lizard king,I can do anything!
«Έχω την δυνατότητα / πολυτέλεια επιλογής ή η επιλογή είναι μια αυταπάτη....?»
Πολύ σωστά το επισημαίνεις αγαπητέ lizzard_king
Αν πάντως αποδεχτούμε ότι είμαστε (ή έχουμε την δυνατότητα να είμαστε) οι μόνοι κύριοι των επιλογών μας τότε θα πρέπει να αναλάβουμε εξ ολοκλήρου και την ευθύνη τους και ίσως αυτό δεν μας έρχεται και πολύ βολικό… ![]()
Τι είναι βούληση;
Η «βούληση» είναι μία λέξη.
Μία λέξη που «δείχνει» αυτό που ονομάζουμε βούληση.
Τι δείχνει η λέξη «βούληση»;
Οι Εσκιμώοι, έχω διαβάσει, διαθέτουν δεκάδες λέξεις για να χαρακτηρίσουν τον πάγο και το παγωμένο.
Οι λέξεις αυτές δεν είναι συνώνυμες.
Ορίζουν διαφορετικές ποιότητες ουσίας και εμπειρίας αυτού που εμείς, αντιμετωπίζοντάς το ενιαία και μονοσήμαντα, το χαρακτηρίζουμε με μία – δύο το πολύ λέξεις.
Ήδη έχουμε αναφέρει λέξεις που δείχνουν ίσως, διαφορετικά είδη, τύπους, ποιότητες βούλησης ή έκφρασης βούλησης.
Τι είναι όμως βούληση;
Βούληση είναι κάτι που μπορεί να κατευθύνει τις πράξεις μας;
Τη βούληση τη χρησιμοποιούμε και μπορούμε να μάθουμε να την «καλλιεργούμε»;
Τα αποτελέσματα, πάντως, της χρήσης της βούλησης (μπορεί να) είναι εκπληκτικά.
.
.
.