- Η Παγκόσμια Γνώση - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
eldymion
Μια αρχαία Ινδική διδασκαλία που λέγεται σε, δυστυχώς αμετάφραστες, Ουπανισάντς λέει:
"Θες να γεύεσαι την ζάχαρη, ή να γίνεις εσύ ο ίδιος η ζάχαρη;"
Η δική προσωπική απάντηση είναι να γίνω εγώ ο ίδιος η "ζάχαρη". Δεν με εκφράζει ούτε με γεμίζει να τρώω πλέον μόνο την ζάχαρη, των αρχαίων σοφών (ειδικότερα των Ελλήνων, που είναι πάνω από το 90% των αναγνωσμάτων μου) αλλά θέλω να γίνω εγώ η "ζάχαρη". Να πάψω πλέον να "παπαγαλίζω" τα λόγια των άλλων αλλά να τα ζήσω, χωρίς μιμήσεις και φανατισμούς.
Δεν κατηγορώ κανέναν και δεν κρίνω κανέναν, ούτε επαινώ κανέναν επειδή ξέρει να περιγράφει καλά και όμορφα το πως γεύεται την "ζάχαρη" αλλά θαυμάζω αυτούς που έχουν γίνει "ζάχαρη" για να τους "γευτώ". Ας προσπαθήσουμε να γίνουμε σαν τους αρχαίους σοφούς. Αν ο κάθε άνθρωπος προσπαθούσε να παραδειγματιστεί από τους δικούς του σοφούς, του δικού του έθνους ή της δικής του φυλής, ο κόσμος θα ήταν πολύ καλύτερος.
Είπες πολύ ενδιαφέροντα πράγματα, ειδικά για την εποχή της Αναγέννησης που είναι από τις αγαπημένες μου. Θα επανέρθω σε άλλο μήνυμα με περισσότερα στοιχεία για αυτήν την εποχή.
Ελπίζω "Έλληνα" να συνεχίζεις να συνεισφέρεις τις απόψεις σου μέσα από το Forum. Μας ενώνουν πολύ περισσότερα από όσα μας χωρίζουν.

Η ζωή μου μέχρι σήμερα φίλε μου ήταν όπως ακριβώς εκέινη των προγόνων μου (οι οποίοι ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΓΙΔΟΒΟΣΚΟΙ), των Αρχαίων Ελλήνων Φιλοσόφων.
Μέχρι σήμερα ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΒΕΒΑΙΟΣ ΟΤΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ, έπραξα αυτό που έκαναν και εκείνοι, το οποίο θαυμάζεις όχι μόνο εσύ, ΑΛΛΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ.
Μέσα απο τις πατρογονικές μου ρίζες-ιδέες, για την ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΑ και την ΑΝΘΡΩΠΟΓΟΝΙΑ και όλα τα μυστήρια ή μυστικά της Φύσης και αφού τις επεξεργάστηκα για ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ (που πάντα θα είναι λίγος σε σχέση με τον άπειρο Χρόνο-Κρόνο), τα κενά που μου άφηναν (σε εμένα προσωπικά) τα βρήκα σε άλλες φιλοσοφικές ιδέες, απο άλλους λαούς και ας ήταν κάποτε γιδοβοσκοί.
Μα αυτό φίλε μου δεν έκαναν ΟΛΟΙ οι φιλόσοφοι πρόγονοί μας;;;
Δεν ταξίδεψαν σε ΟΛΟΚΛΗΡΟ τον κόσμο και έλαβαν απο τα μέρη που επισκεύτηκαν γνώσεις που όταν τις επεξεργάστηκαν, άφησαν παρακαταθήκη στην ανθρωπότητα, αυτό που αποκαλείς Ελληνική Γνώση και που δεν διαφωνώ.
Γιατί λοιπόν φίλε μου, αυτό που ΕΠΡΕΠΕ να κάνουν οι πρόγονοί σου, αν το κάνουν κάποιοι σύνχρονοι σου, τους αποκαλείς ΛΑΣΠΟΛΟΓΟΥΣ;;;
Η όλη συζήτηση περιστρέφεται γύρω απο την ΑΛΗΘΕΙΑ.
Και η ΑΛΗΘΕΙΑ πρέπει να λέγετε, ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ και να υπερασπίζεται, έστω και αν ερχόμαστε κατα μέτωπο με την "λαϊκή" οργή και προκατάλυψη.
Το λέω αυτό φίλε μου γιατί ΟΛΑ είναι εφήμερα, αλλά η ΑΛΗΘΕΙΑ παραμένει ενθρονισμένη στον ΑΔΑΜΑΝΤΙΝΟ ΒΡΑΧΟ ΤΗΣ, αιώνια και υπέρτερη απο κάθε Δόγμα, Φιλοσοφία και Θρησκεία.
Χαιρετώ και πάλι όλους τους φίλους,
Κέλσος
ALL FOR ONE AND ONE FOR NONE
Διάβασα όλες τις απαντήσεις και μου φάνηκαν ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσες!
Ενα σχόλιο-σκέψη μόνο πάνω σε κάτι που είπε ο φίλος Κέλσος:
Μα αυτό φίλε μου δεν έκαναν ΟΛΟΙ οι φιλόσοφοι πρόγονοί μας;;;
Δεν ταξίδεψαν σε ΟΛΟΚΛΗΡΟ τον κόσμο και έλαβαν απο τα μέρη που επισκεύτηκαν γνώσεις που όταν τις επεξεργάστηκαν, άφησαν παρακαταθήκη στην ανθρωπότητα, αυτό που αποκαλείς Ελληνική Γνώση και που δεν διαφωνώ.
Γιατί λοιπόν φίλε μου, αυτό που ΕΠΡΕΠΕ να κάνουν οι πρόγονοί σου, αν το κάνουν κάποιοι σύνχρονοι σου, τους αποκαλείς ΛΑΣΠΟΛΟΓΟΥΣ;;;
Πόσο σίγουρος είσαι ότι έλαβαν γνώσεις που δεν τις είχαν ήδη; Ισως όχι με την συγκεκριμένη ορολογία των σοφών με τους οποίους ήρθαν σε επαφή, αλλά με το ίδιο ή παρεμφερές περιεχόμενο;
Δεν θα μπορούσε να πρόκειται για μία ανταλλαγή απόψεων "ανθρώπων που κατέχουν την γνώση" και όχι σχέση δασκάλου-μαθητή; Και ποιός μας λέει ότι πήραν την γνώση και δεν την μετέδωσαν;!
Γιατί αν υποθέσουμε ότι πχ. ο Πυθαγόρας πήρε την γνώση από τους Αιγύπτιους ιερείς και μετέπειτα από τους Πέρσες σοφούς... και γυρίζοντας πίσω ανέπτυξε την θεωρία περί των αριθμών-λεξάριθμων (η οποία όμως κάτω από αυτή την οπτική γωνία δεν είναι δική του) τότε που είναι τα στοιχεία ότι οι προηγούμενοι του έδωσαν την γνώση αυτή αυτούσια ή σχεδόν αυτούσια;
Η θεωρία της μεταφοράς της γνώσης από τους "αρχαιότερους" πολιτισμούς, προς τους "μεταγενέστερους" Ελληνες οι οποίοι την ανέπτυξαν ή απλώς την κατέγραψαν, νομίζω ότι μπάζει νερά.
Πού είναι τα στοιχεία που στηρίζουν αυτή την άποψη; Πού είναι τα ιστορικά, φιλοσοφικά, μαθηματικά κείμενα των Αιγυπτίων, των Σουμερίων, των Φοινίκων κλπ. Ποιοί είναι οι ονομαστοί φιλόσοφοι τους; Οι μαθηματικοί; Οι αστρονόμοι τους; (και αν όντως υπάρχουν τέτοια ονόματα και κείμενα, τότε γιατί δεν είναι γνωστά και "δοξασμένα" παγκοσμίως σήμερα; Λέτε οι ξένοι να τα κρατούν μυστικά για να μην χαλάσουν την "ιδέα" που υπάρχει μέχρι και σήμερα για την σπουδαιότητα του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού;!)
Προσωπικά πιστεύω ότι είμαστε εξίσου ή και περισσότερο "παλιοί" από πολλούς άλλους πολιτισμούς. Και βέβαια η δική μας περιοχή μπορεί να υπέστει περισσότερες και μεγαλύτερες καταστροφές από των υπολοίπων (Αιγυπτίων, Σουμερίων κλπ) λόγω της ιδιαιτερότητας της θέσης της, αλλά όσο κι αν η μνήμη περιορίστηκε, πολλά στοιχεία διασώθηκαν μέσα στους μύθους μας (3 κατακλυσμοί, Κρόνια εποχή, Προσέλληνες κλπ).
Στην δική τους μνήμη τι έμεινε συγκριτικά;
Και η μνήμη είναι το διαβατήριο της συνέχειας ενός λαού, ή κάνω λάθος;! (για την ερώτηση που προηγήθηκε σχετικά με την σχέση των Πελασγών και των Ελλήνων)
Το θέμα είναι ότι την δική μας μυθολογία, δεν την είδαμε ποτέ ως προϊστορία, ως πραγματικότητα.
Εχω την εντύπωση ότι υπάρχει ένας άγραφος νόμος που μας επιβάλλει να ερευνούμε την Ιστορία μας μέσα σε καθορισμένα όρια. Μερικές φορές κάποια "τυχαία" ευρήματα γίνονται αναγκαστικά δεκτά και έτσι η Ιστορία μας μετατίθεται μερικά βήματα προς τα πίσω, προσέχοντας όμως να μην τους δώσουμε την ανάλογη σημασία που θα έδιναν σε ανάλογα ευρήματα άλλων πολιτισμών για να μην τους φτάσουμε ή και τους ξεπεράσουμε (χρονολογικά πάντα).
Μέχρι πολύ πρόσφατα (19ος αιώνας) η επίσημη έρευνα αναδείκνυε μόνο κάθε τι το κλασσικό... Μόνο εξαιτίας κάποιων " ερασιτεχνών ή
αιρετικών" αρχαιολόγων οι οποίοι με την επιμονή και την τρέλλα τους κατόρθωσαν να βρουν στοιχεία (μέχρι και πρόσφατα ακολουθώντας απλώς τα κείμενα του Ομήρου) και να μεταθέσουν την φυσική παρουσία μας πίσω στον χρόνο. Αλλιώς θα είχαμε μείνει ακόμα στην κλασσική αρχαιότητα και θα αναρωτιόμαστε "πώς γίνεται να υπάρξει αυτή η ξαφνική ανάπτυξη σε όλους τους τόμεις από κάποιους που μέχρι χτες ήταν άγριοι;!"
Αρα, την δανείστηκαν όλη την γνώση από αλλού!
Εδώ ήθελα να καταλήξω... και αυτό το συμπέρασμα δυστυχώς μας κυνηγά ακόμα... και ίσως το ερώτημα να απασχολούσε και τους αρχαίους της μετα-κλασσικής περιόδου ότι πχ. (εφ όσον δεν γνώριζαν τίποτα για τις γραμμικές γραφές Α και Β,) έβγαλαν το συμπέρασμα ότι η εξελιγμένη αλφαβητική γραφή απλά δεν μπορούσε να είναι Ελληνικής προέλευσης!
Με όλα αυτά που λέω δεν θέλω με τίποτα να υποτιμήσω τον πολιτισμό των άλλων λαών αλλά να βρώ την πραγματική θέση μας ανάμεσα τους.
Συγγνώμη και για το μακροσκελές κείμενο αλλά βγήκε αυθόρμητα!
Ποιος προηγήται χρονικά είναι απροσδιόριστο, δεν νομίζω όμως ότι είναι και τόσο σημαντικό μάλλον μας αποπροσανατολίζει, ο κάθε λαός έχει κάτι να προσφέρει -όπως ο κάθε ένας απο έμάς- εξάλου ο Ερμητικός νόμος των κύκλων και του ρυθμού το προσδιορίζει σαφέστατα.." Κάθε πράγμα έχει την διάρκεια του. Κάθε πράγμα εξελίσσεται και κατόπιν εκφυλίζεται. Όλα ρέουν, όλα αποσύρονται, όλα έχουν τις δικές τους περιόδους ανόδου και πτώσης, όλα ανεβαίνουν και κατεβαίνουν όλα κινούνται όπως ένα εκκρεμές. Αυτή η αρχή εκφράζει την αλήθεια ότι τα πάντα εκδηλώνονται ανάμεσα σε μία εναλλασσόμενη Ροή-Απόσυρση, Άνοδο-Κάθοδο, μια ταλάντευση μεταξύ των δύο πόλων που υπάρχουν σύμφωνα με την Αρχή της Πολικότητας. Αυτός ο Νόμος της Προχώρησης και Υποχώρησης ισχύει και για τα φυτά, τα ζώα, τους ανθρώπους, τους πολιτισμούς με τις περιόδους και τις παρακμές τους, τους γαλαξίες κλπ. "
Ολοι πάντως αναγνωρίζουν ότι οι Ελληνες δημιούργησαν τις βασικές έννοιες της φιλοσοφίας και της φυσικής επιστήμης και επηρέασαν καταλυτικά όλη την παγκόσμια επιστήμη. Προσωπικά είμαι απο αυτούς που πιστεύω ότι η γνώση προυπήρχε, και η ανθρωπότητα όπως μας λέει και ο Πλάτωνας ξανα-ξεκίνησε απο την αρχή.....
Να ξέρεις ότι πάνω στην απάντησή σου, θα δείς αυτό που είπα προηγουμένος!!!
Εν αναμονή της απάντησής σου...
Κέλσος
Και βέβαια όταν γνωρίζουμε ότι το εμπόριο και η επικοινωνία στην Μεσόγειο -τουλάχιστον-, ήταν συστηματική από την 7η χιλιετηρίδα πΧ -και πάλι τουλάχιστον- (η γεωγραφική κατανομή των ευρημάτων του οψιανού της Μήλου το αποδεικνύει αναντίρρητα), είναι λογικό οι φιλόσοφοι των μεταγενέστερων εποχών να ταξιδεύουν πάνω σε γνωστές ήδη ρότες...
Φαντάζεσαι να έχεις ακουστά για τις καταπληκτικές πυραμίδες και να μην θες να τις δεις;! Να έχεις την ευκαιρία να συνομιλήσεις με τους Ιερείς των Ναών και να μην το κάνεις;!
Και μια και αναφέρεις τον Απολλώνιο τον Τυανέα, πόσοι σήμερα γνωρίζουν ότι η διδασκαλία του ήταν η ίδια με την διδασκαλία του Ιησού, η οποία είχε διαδωθεί σχεδόν έναν αιώνα πριν την εμφάνιση του τελευταίου;!
Κατα τ'άλλα θα συμφωνήσω με τα περισσότερα από όσα λες, αλλά θα διαφωνήσω με την ασημαντότητα της χρονολόγησης. Η ιστορική συνέχεια νομίζω ότι παίζει μεγάλο ρόλο για την κατανόηση ενός πολιτισμού και των επιτευγμάτων του και η χρονολόγιση βοηθάει προς αυτό.
Οπως είπε και μία φίλη σε ένα άλλο φόρουμ "Αλήθεια σημαίνει Μη Λήθη και όταν ξεχνάμε τις απαρχές μας, τις βάσεις μας, είναι αναπόφευκτο να βγάζουμε και λάθος συμπεράσματα. (περί δανείων και αντιδανείων εδώ ο λόγος.)
Οσο για την ακμή και την παρακμή των πολιτισμών (και όχι μόνο) θα έλεγα ότι είναι νόμος της φύσης. Παρόλα αυτά, δεν πιστεύω στην ευθεία πορεία των πραγμάτων, ούτε στην κυκλική όπου ο κλείνει ο κύκλος, αλλά στην σπειροειδή, που αφήνει το περιθώριο της αναγέννησης, ακριβώς επειδή υπάρχουν οι μνήμες, οι βάσεις. (χαρακτηριστικά παραδείγματα το Βυζάντιο και η Αναγέννηση)
Να σου δώσω ένα παράδειγμα για τις ακόμα άγνωστες, στον πολύ κόσμο, ιστορίες της Ελληνικής μνήμης...
Δεν ξέρω αν έχεις ακουστά τον Φορωνέα, τον πρώτο άνθρωπο της γης σύμφωνα με την πελασγική(;) μυθολογία (που μαζί με την Τελεσιδίκη ήταν οι αρχαίοι πρωτόπλαστοι!) για τον οποίο δεν θα ξέραμε σχεδόν τίποτε αν μας έλειπαν οι έμμεσες "μαρτυρίες" του Τατιανού, του Κλήμη και του Ευσεβίου...
Εγώ ομολογώ ότι δεν τον γνώριζα γι αυτό και έψαξα να δω τι υπάρχει γύρω από την δική του ιστορία.
Και δες τι βρήκα (στην εγκυκλοπαίδεια!)...
Ο Φορωνέας ήταν μυθικός βασιλιάς του Αργους, υιός του Ινάχου (ποταμού) και της Ωκεανίδος Μελίας. Ιδρυσε τον Φορωνικόν Αστυ, την πρώτη θεωρούμενη υπό των αρχαίων πόλη του κόσμου, ανατολικά του Αργους στην δεξιά όχθη του Ινάχου ποταμού, εγκαθιστώντας τους περιφερόμενους κατοίκους των γειτονικών περιοχών. Εκεί βρέθηκε και προϊστορικός οικισμός γύρω στο 1900 κάτι, χωρίς να βρώ περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τις ανασκαφές και τα ευρήματα.
Η ιστορία του Φορωνέα, υπήρχε καταγεγραμμένη στο Αρχαίο Ελληνικό Επος αγνώστου συγγραφέα(;) που ονομαζόταν Φορωνίς και του οποίου μέρη διέσωσαν ο Ακουσίλαος (Αργείος ή Βοιωτός λογογράφος στις Γενεολογίες
του),
και ο Ελλάνικος (αρχαίος ιστοριογράφος από την Λέσβο ο οποίος έγραψε πολλά συγγράμματα χρονολογικά ("Αι ιέριαι εν Αργει" και "οι Καρνεονίκαι"), ιστορικά ("Ατθίς" η ιστορία των Αθηνών, "Φορωνίς" η ιστορία του Αργους, "Ασωπίς" της Βοιωτίας, Αρκαδικά, Αιολικά, Περσικά, Ατλαντικά (και Ατλαντιάς)!!!
Κάτι άλλο ενδιαφέρον που βρήκα, είναι ότι ο χρονολογικός κατάλογος των Ιερειών του Ηραίου του Αργους που έγραψε ο Ελλάνικος, βασίζεται στα αρχεία που κρατούσαν οι ίδιες οι Ιέρειες από αρχαιοτάτων χρόνων "ερμηνεύοντες και πιστούντες τα γεγονότα εξ αρχαιοτάτων μνημείων"..!
Ελπίζω τώρα να καταλαβαίνεις γιατί επιμένω στην αναζήτηση των αρχείων. Υπάρχει πολλή γνώση η οποία δεν είναι ευρέως γνωστή και αν θέλουμε να βγάλουμε μία άκρη πρέπει τουλάχιστον να συν-υπολογίζουμε την ύπαρξη της (έστω κι αν δεν βρούμε άλλα στοιχεία)...
![]()
Το ενδιαφέρον είναι ο διάλογος που γίνεται από ανθρώπους που ψάχνονται και ψάχνουν. Για μένα όλες οι πληροφορίες που δίνονται είναι σημαντικές επειδή πλουτίζουν τις γνώσεις μου, έστω κι αν παρεκκλίνουν από την συγκεκριμένη αναζήτηση μου... Η ικανότητα της σφαιρικής αντίληψης των πραγμάτων είναι ένα μεγάλο δώρο!
Αγαπητέ Scarface, οι ερωτήσεις σου είναι και δικές μου. Προσωπικά πιστεύω ότι ο καθένας μας προσεγγίζει την Γνώση με τον τρόπο που του ταιριάζει περισσότερο. Εγώ επειδή τρέφω μία αντιπάθεια απέναντι στην "εξ αποκαλύψεως" γνώση, προτιμώ την έρευνα με στοιχεία. Νομίζω ότι αυτός είναι ο Ελληνικός τρόπος, ο οποίος όμως μου βγήκε αυθόρμητα και όχι ηθελημένα. Ισως επειδή έχω την ανάγκη να επιβεβαιώνω (λογικά και διαισθητικά) το κάθε μου βήμα και την υιοθέτηση κάθε θεωρίας ή δρόμου προς την γνώση.
Κατά την ταπεινή μου γνώμη, η Εξωτερική και η Εσωτερική γνώση (όπως τις ονόμασε κάποιος φίλος νωρίτερα) πάνε χέρι χέρι και ο δρόμος για την Αλήθεια στηρίζεται στην συνεργασία των δύο.
Ακόμα, πιστεύω ότι δεν υπάρχει καλύτερος "Δάσκαλος" από τον ίδιο μας τον εαυτό. Οσοι κατάφεραν να αποκτήσουν μέρος της Γνώσης-Αλήθειας το έκαναν επειδή δούλεψαν με τον εαυτό τους και όξυναν την αντίληψη τους προς τα έξω και προς τα μέσα, τίποτα δεν τους δόθηκε έτοιμο από κάποιον άλλο. Και επιμένω στο "μέρος της γνώσης" γιατί θεωρώ ότι το σύνολο της Γνώσης δεν το κατείχε (και δεν το κατέχει) ποτέ κανένας...
![]()
όπως έχω γράψει ξανά πιστεύω ΄οτι είναι καλύτερα να ψάχνουμε αυτά που μας ενώνουν παρά αυτά που μας χωρίζουν....
Αγαπητέ Πλωτίνε, δεν δέχομαι a priori την μοναδικότητα της Ελληνικής γνώσης, αλλά ούτε και δέχομαι την a priori ορθότητα όλης της έκτασης της προσφερόμενης γνώσης (Ελληνικής ή όχι), επειδή θεωρώ ότι είναι αποτέλεσμα διεργασίας του μυαλού άλλων ανθρώπων σαν εμένα (ίσως πιό ψαγμένων), και δεν πιστεύω στις "αυθεντίες".
Η γνώμη μου είναι ότι ο καθένας μας (αρχαίος ή σύγχρονος) ψάχνοντας βγάζει κάποια σωστά συμπεράσματα αλλά μπορεί κάποια άλλα να είναι λανθασμένα.
Αυτό που μου αρέσει στο Ελληνικό Πνεύμα είναι ότι όλα είναι συζητήσιμα. Δεν υπάρχουν "απόλυτες αλήθειες" αλλά όπως θα έλεγε και ο πατέρας μου η κάθε νέα γνώση είναι "ένα το κρατούμενο και συνεχίζουμε να ψάχνουμε αν θα το κρατήσουμε τελικά ή θα το αφήσουμε στην πορεία", επειδή αν με πείσεις με επιχειρήματα για το αντίθετο, είμαι διατεθημένος να παραδεχτώ το λάθος μου και να υιοθετήσω την δική σου άποψη, και αυτό είναι που εγώ δέχομαι ως σοφία ενός ανθρώπου.
Γι αυτό αν θες πιστεύω ότι η αντιπαράθεση αντίθετων απόψεων είναι πολύ πιό σημαντική από την ομοψυχία, στη συγκεκριμένη αναζήτηση ιδιαίτερα.
Η αντίθεση μου με την Εσωτερική Διδασκαλία (ομολογώ ότι δεν έχω εντριφύσει σε αυτήν) , σε γενικές γραμμές είναι ότι προϋποθέτει την άρνηση του φυσικού κόσμου (εξωτερικής ιστορίας, σώματος, χαρά της φυσικής ζωής και της ατομικότητας) και την αυτόνομη ανάπτυξη του πνεύματος, με σκοπό την επίτευξη της "τελείωσης" (όπως κι αν την εννοεί ο καθένας). Κι αν αυτός ο δρόμος είναι λάθος;
Αν το κλειδί για την τελείωση είναι η ανώτερη ισορροπία του φυσικού με το πνευματικό;
![]()
Αν καποια διδασκαλια διδασκει την απορριψη του φυσικου κοσμου και του σωματος τοτε αυτη η διδασκαλια ειναι στειρα.Ο ανθρωπος ειναι μια ψυχοσωματικη οντοτητα οπου αυτα τα δυο πραγματα ειναι δεμενα μεταξυ τους και ειναι ΕΝΑ.Οι περισοτερες θρησκειες αντι να διδασκουν ενωση διδασκουν δυισμο ο οποιος ειναι καταστροφικος. Απο την αλλη πλευρα για παραδειγμα στις πολεμικες τεχνες(οι οποιες εχουν πολυ μεγαλη σχεση με τον εσωτερισμο απο οτι νομιζουν καποιοι) ο σκοπος περα απο την αυτοαμυνα ειναι να κανουν τον μαθητη να διαπιστωσει τις δυνατοτητες του σωματος και του πνευματος του και να τις ασκησει στο μεγιστο, με αποτελεσμα την ισσοροπια αναμεσα σαυτα τα δυο πραγματα, φανταζομαι πως οι περισσοτερες διδασκαλιες εχουν παρομοιουες τεχνικες και στοχους. Ισσοροπια ειναι το κλειδι μεσα στον εαυτο μας αλλα και στη σχεση μας με τον εξω κοσμο. Επομενως καθε 'σωστη' διδασκαλια δεν στηριζεται στν αποριψη του σωματος ουτε τον απολαυσεων του (οπως κανει η εκκλησια) αλλα στην πειθαρχια του και στην εξισωση του με το πνευμα. Γιαυτο θα παρατηρησεις πως σον εσωτερισμο περιλαμβανεται η ασκηση του σωματος σε μεγαλο βαθμο και δεν επιδιωκεται ο δυισμος του ανθρωπου.
Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου και νομίζω ότι το παράδειγμα που δίνεις -με τις πολεμικές τέχνες- είναι το καλύτερο προς αυτή την κατεύθυνση! Νους και σώμα, πρέπει να εναρμονιστούν και αυτό το γνώριζαν καλά οι περισσότεροι αρχαίοι λαοί και βεβαίως οι Ελληνες!![]()
Καταρχάς 'Οστρια, έχω την εντύπωση πώς έχεις κάποια άποψη για τον Εσωτερισμό, όχι όπως είναι, αλλά μάλλον για το πώς ΦΑΙΝΕΤΑΙ πώς είναι μέσα απο τα διάφορα κυρήγματα των εκκλησιών (όλων των θρησκειών ΦΥΣΙΚΑ)...
Ο ΕΣΩΤΕΡΙΣΜΟΣ λοιπόν καλή μου 'Οστρια, δεν απαρνιέται τον ΦΥΣΙΚΟ ΚΟΣΜΟ. Πώς θα μπορούσε να το κάνει αυτό, όταν ο Φυσικός Κόσμος είναι η ΕΚΔΗΛΩΣΗ στον ΤΟΠΟ & τον ΧΡΟΝΟ του ΙΔΙΟΥ ΤΗΣ του εαυτού;;;
Απλά την ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΟΨΗ της Ιστορίας, του Σώματος, της χαράς του Φυσικού Σώματος και της Ατομικότητας όπως είπες, έρχεται και τα ερμηνεύει, τα αναλύει με ΣΚΟΠΟ στον ΣΚΕΠΤΩΜΕΝΟ ΑΝΘΡΩΠΟ που ΑΝΑΡΩΤΙΕΤΑΙ και ίσως αρχίζει να ΑΝΑΖΗΤΑ την Πνευματικότητα, να του "δείξει" τον δρόμο πρός αυτήν.
'Οσο τα περί Πολεμικώ Τεχνών φίλε μου Σημαδεμένε, ναι μεν, αλλά...
Μάλλον η Πολεμικές Τέχνες είναι ότι πιό ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ απο την "εκγύμναση του Νού".
Δεν μπορώ να δεχθώ ότι ένας άνθρωπος με Πνευματικότητα, μπορεί να καταφεύγει στη ΒΙΑ. Ο μεγαλύτερος πολιτικός του 20ου αιώνα, ο ΓΚΑΝΤΙ δίδαξε την ΜΗ ΒΙΑ (ΑΧΙΜΣΑ). Νομίζω πώς με αυτόν το τρόπο μπορείς να πετύχεις περισότερα απο ότι με την άσκηση μιάς πολεμικής τέχνης. 'Ασε που γλυτώνεις και τα οποιαδήποτε ... "ΣΗΜΑΔΙΑ"
Πάντος ΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑ ΣΕ ΥΓΕΙΑ προδιαθέτει στην πολυπόθητη ΑΡΜΟΝΙΑ...
Ας... γυμανστούμε λοιπόν!!!
Κέλσος
quote:
Καλημέρα σε όλους,Δε θα ήθελα να ξεφύγω απ' τη συζήτηση (εαν θέλετε μπορούμε να ανοίξουμε καινούργιο θέμα).
Μου έκανε εντύπωση κάτι που είπε ο Κέλσος. Αν μπορούμε να αποδειξουμε το χθες μας - το παρελθόν μας. Πρέπει να σου πω Κέλσο πως το θέμα αυτό με απασχολεί ιδιαίτερα. Φυσικά συμφωνώ μαζί σου οτι δεν υπάρχει Χρόνος.
Τώρα για το αν αποδεικνύεται το χθες. Σε ποια μορφη αλήθεια? Κατα την ταπεινή μου άποψη, το χθες ειναι μνημη και η μνήμη ειναι γνώση (και η γνωση ειναι όχημα).
Καποτε ακουσα λιγα πραγματα για τα Ακασικα Αρχεια. Πολυ θα με ενδιεφερε αν καποιος απο εσας εχει καποια βιβλιογραφια σχετική.Δυσκολο θέμα η αποδειξη του χθες. Πιστευω ομως πως αξιζει το κοπο να το αναλυσουμε εαν θελετε κι εσεις φυσικα.
Με εκτίμηση
Α
BAINW STHN SYZHTHSH AYTH KAPWS ARGA.
KAI THA ZHTHSW MIA EXHGHSH APO TON FILO thoth GIA KATI POU EXEI ANAFEREI.
quote:
Μέσα σε αυτήν την γνώση των Ακασικών Αρχείων κρύβεται η δύναμη των τελετουργιών. Οι τελετουργίες είναι η γλώσσα των προτύπων, μέσα από τον ρυθμό, τις κινήσεις, τα χρώματα, τους ήχους. Η ορθή επανάληψη της τελετουργίας μεταφέρει την δύναμη των ορθών προτύπων (ως ένας μετασχηματιστής) στα σώματα των ανθρώπων και βοηθάει στην καλυτέρευση της ποιότητας ρυθμού της ύλης που έχουν τα σώματά μας. Λένε τα "Χαλδαϊκά Λόγια":«Το σπουδαιότερο δε... η τελεστική συντελεί εξαλείφουσα μέσω του θείου πυρός όλους μαζί τους από την γένεση ρύπους, όπως διδάσκουν τα Λόγια». Χαλδαϊκά Λόγια, Πρόκλος, εν Τίμαιω 331 Β, σελ. 170.
DILADH APO OTI KATALABAINW SYZHTAS GIA MIA TELETOURIA DILADH ENA ERGO
THEOURGIA????????????
THA EITHELA MIA APANDHSH SE AYTO.
EYXARISTW
** FWS PERISSOTERO FWS **
** EAN NIOSEIS THN SKIAS SOU NA FEYGEI MHN GYRISEIS PISW NA THN KOITAXEIS **
Λοιπόν φίλε Avatargr, αυτό το απόσπασμα που παραθέτεις δεν νομίζω ότι λέει κάτι νέο. Όλες οι εσωτερικές μελέτες πάνω στο θέμα της τελετουργίας έχουν επισημάνει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τον σκοπό των τελετουργιών. Εγώ δεν κάνω τίποτε άλλο από το να ερμηνεύω το απόσπασμα τών Χαλδαϊκών Χρησμών.
Τώρα για το θέμα της σχέσης τελετουργίας και θεουργίας μπορώ να πω ότι είναι ένα καυτό ζήτημα ήδη από την αρχαιότητα. Ο Πορφύριος και ο Ιάβλιχος διαφωνούσαν ως προς αυτό το ζήτημα. Ο Ιάμβλιχος θεωρούσε ότι η τελετουργία είναι και μία θεουργία και είναι μάλιστα απαραίτητα στην άσκηση της φιλοσοφίας, και όχι μόνο της θρησκείας. Ο Πορφύριος ακολουθώντας περισσότερο την στάση του Πλωτίνου κρατούσε αποστάσεις από την τελετουργία και πολύ περισσότερο από την θεουργία.
Στο έργο του Ιάμβλιχου "Περί Μυστηρίων, που το θεωρώ κορυφαίο στο θέμα της θεουργίας γίνεται ένας "φανταστικός" (κυριολεκτικά και μεταφορικά) διάλογος για το ζήτημα της αναγκαιότητας και ορθότητας της θεουργίας. Εκεί υπάρχουν οι βασικές αντιρρήσεις του Πορφύριου και οι απαντήσεις του Ιάμβλιχου.
Μία πάρα πολύ καλή ανάλυση της αντιπαράθεσης αυτής υπάρχει στο http://www.esotericism.co.uk/iamblichus-and-porphyry.htm.
Όσοι έχουν κάποια εξοικείωση με την Αγγλική γλώσσα ας επιχειρήσουν να το μελετήσουν και θα διαπιστώσουν την ορθή θέση και χρήση της θεουργίας στην αρχαία τελετουργία και όχι την σημερινή διαστρεβλωμένη εικόνα η οποία μας έχει μεταδοθεί σήμερα (με μεγάλη υπαιτιότητα της Χριστιανικής Εκκλησίας, η οποία βαπτίζει την δική της θεουργία καλή αλλά τις άλλες θεουργίες σατανιστικές
)

THA SAS PARATHESW ENA APOSPASMA ENOS KALOU FILOU APO AYTO TO FORUM
KAI NOMIZW PWS AXIZEI TON KOPO POU EIMASTE EDW KAI EXOUME AYTES TIS SYNOMILIES.
EINAI TOU FILOU PLWTINOU.
quote:
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ "ΜΑΤΙΟΥ" ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ.
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ "ΚΑΡΔΙΑΣ" ΜΟΝΑΧΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΛΕΚΤΟΥΣ.
ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΛΕΝΕ -ΚΟΙΤΑ ΕΓΩ ΞΕΡΩ...
ΟΙ ΔΕΥΤΕΡΟΙ ΟΜΟΛΟΓΟΥΝ -ΕΤΣΙ ΑΚΟΥΣΑ ΝΑ ΛΕΓΕΤΑΙ...ΡΗΤΟ ΖΕΝ
KAI THELW PRAGMATIKA OLOUS SAS NA SAS EYXARISTISW POU KATHE MERA BENONDAS LIGO POLY OLA TA FORUMS MOU DINETAI KAI NEA GNWSH.....
EYXARISTW OLOUS SAS
** FWS PERISSOTERO FWS **
** EAN NIOSEIS THN SKIAS SOU NA FEYGEI MHN GYRISEIS PISW NA THN KOITAXEIS **