- Το κακοήθες μελάνωμα - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.
Όπως πολύ σωστά αναφερατε εδώ είναι ενας φιλοξενος τοπος συζητησεων , ανταλαγης ιδεων και αποψεων βιωματικου ή θεωρητικου προβληματισμου με σημειο αναφορας τον Ανθρωπο.Δεν είναι προθεση μου να κρινω τον τοπο αυτόν διότι αυτό γίνεται με την συμμετοχη μου σε αυτόν.
Πραγματι η ‘θεωρητικη’ αναζήτηση – προβληματισμος είναι το πρώτο βημα για να αποκτηθει Γνωση.Το αν αυτή η Γνωση δεν μεινει στειρα αλλά μεσω της ορθης χρησης δηλαδη με διάκριση εφαρμοστει στην εν υλη ζωή μας τοτε μετουσιώνεται σε Σοφία.
Η οποιαδηποτε χρηστικη πληροφορια ( γνωση) δεν είναι από μονη της ικανη να ικανοποιησει τις ορμεμφυτες αναγκες μας (τα ένστικτα μας).Ενστικτα τα οποια είναι δυο: αυτό της αναπαραγωγης και αυτό της επιβιωσης.Ο ελεγχος τους βασιζεται στην αξιολογηση και τον τρόπο εφαρμογης των εισερχομενων πληροφοριων της ζωης μας στην καθημερινοτητα μας.
Πιθανως εάν εγραφα ότι τα δυο αυτά ένστικτα είναι ο Ινκα κι ο Πινκαλα(ινδουϊσμος) ή τα κερατα του διαβολου(χριστιανισμος) να ήταν μια πληροφορια αλλά δεν θα ελυνε τα προβληματα μας.Θα ειχε περισσοτερο οφελος η γνωση ότι τα ένστικτα ενυπαρχουν σε κάθε ανθρωπο, ειτε αυτος είναι φιλος μου ειτε εχθρος μου(θεωρητικη προσεγγιση).Και θα ειχε περισσοτερο οφελος διότι βαζοντας σε κινηση την Θεληση μου θα μπορουσα να κατανοησω , προοδευτικα να αποδεχθω και τέλος να συνυπαρξω αρμονικα και με τους δυο(εφαρμογη της γνωσης στην καθημερινοτητα).Αυτο πραγματικά θα ήταν οφελιμο για μενα και τους άλλους.
Αγαπητε φιλε Αβαταρ πραγματι εχουμε την δυναμη να απλωνομαστε.Ειμαστε πανσυμπαντικα οντα.Ποσο μαλλον στον περιγυρο μας.Το τι θα απλωσουμε και το πώς (τα εξερχομενα βλαπτουν), εγκειται ,σαν πρώτο βημα, στην γνωση του τοποχρονικου εαυτου μας που ξεκινα με την παρατηρηση του.
Με μια ερωτηση φιλε μου morent11 ηρθαν στο νου τοσα πολλα τοπικ που διαβασα εδω μεσα και που σε μερικα ελαβα μερος...
quote:
Με ποιον τρόπο οι διαφορες ‘γνωσεις’ μπορουν να βοηθησουν ώστε η ζωή μας να γινει αρμονικη και δημιουργική τόσο για τον καθενα προσωπικα όσο και για το κοινωνικο συνολο
Μια απλη ερωτηση και μια τοσο πολυδιαστατατη απαντηση... η μηπως και η απαντηση ειναι τελικα απλη?
Εχωντας αφομιωση την οποια γνωση - την οποια αποκτησαμε απο το χωρο αυτο, απο τα βιβλια, απο συζητησεις κλπ - η γνωση αυτη γινετε εφοδιο μα και κυριως δυναμη. Ξερωντας λοιπον ή προσπαθωντας να βρουμε με ποιον τροπο η ζωη μας θα γινει αρμονικη, δημιουργικη, σε ενα επιπεδο οχι μονο υλιστικο αλλα πνευματικο, ψαχνωντας συνειδητα και ανακαλυπτωντας τι ειναι ο εσωτερισμος για τον καθενα μας, φιλτραροντας τα οσα μας συμβαινουν πιστευω πως καταφερνουμε να κατευθυνουμε την δυναμη αυτη των γνωσεων.
Ασυνειδητα λοιπον οταν η γνωση-δυναμη που εχουμε αποκτησει ειναι κτημα μας τοτε μεταφερετε και στην καθημερινη μας ζωη, δεν μενει θεωρια - γινεται πραξη...και τοτε εχουμε κανει ενα βημα ακομα ...
Τα πουλια δεν μπορουν να τραγουδησουν στις σπηλιες
ΔΙΑΒΑΣΑ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ.
ΑΛΛΑ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΕΙΔΑΜΕ ΝΟΜΙΖΩ ΛΙΓΟ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ.
ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΠΟΥ ΠΕΡΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΒΗΜΑ.
ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΩΣΗΣ.
ΕΑΝ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΒΙVΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΟΥ ΖΩΗ.
ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
** ΦΩΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΩΣ**
** ΕΑΝ ΝΙΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΚΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΦΕΥΓΕΙ ΜΗΝ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΠΙΣΩ ΝΑ ΤΗΝ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ**
![]()
Ουδέν σωστότερο αυτού που επισημαίνεις...Το να περάσεις από τη "θεωρία" στην "πράξη" δεν είναι απλά ένα ακόμη βήμα στην αναζήτηση του καθενός από εμάς, είναι ένα ΑΛΜΑ. Κι επειδή το ΑΛΜΑ είναι αναπόφευκτα πιο επικίνδυνο από το ΒΗΜΑ, είναι πιστεύω αναγκαίο αυτό να γίνει στον κατάλληλο χρόνο και με τον κατάλληλο τρόπο. Διότι αν γίνει βιαστικά ή λανθασμένα, ενέχει τόσο τον κίνδυνο της αναποτελεσματικότητας όσο και τον κίνδυνο του "γκρεμοτσακίσματος"
Καλέ μου φίλε Morent11,θα συμφωνούσα στο ότι ο τίτλος "Εσωτερισμός και Καθημερινότητα" ίσως ήταν καταλληλότερος, πιο διευκρινιστικός.
Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με όλους τους φίλους που συμμετείχαν εώς τώρα στο παρόν topic, ιδιαιτέρως δε με τους AVATARGR και durden_alie.
Εχω όμως μία διαφοροποίηση πάνω στο θέμα "Θεωρία και Πράξη".
Ποιό είναι αυτό που προηγείται; Είναι πάντα απαραίτητο να προηγείται η θεωρία; Δεν είναι δυνατό να έχουμε πρώτα βιώσει κάποια πράγματα και στην συνέχεια να προσπαθήσουμε μέσω της θεωρίας να δώσουμε κάποιες εξηγήσεις;
Αλλά και όταν κάποιος ξεκινά με την "θεωρία". Ποιά "δύναμη" τον σπρώχνει να κάνει κάτι τέτοιο; Μην ξεχνάτε μιλάμε για ειδική θεματολογία, με την οποία δεν ασχολούνται και τόσοι πολλοί. Τι είναι αυτό που κάνει εμένα ή εσάς φίλοι μου, να ασχολείστε με τον Εσωτερισμό και όχι τον γείτονα μας ή τον συνάδελφο στην δουλειά ή τον πατέρα μας κλπ.;
Μήπως τελικά αυτή η "δύναμη" έχει τις πηγές της σε πιο "εμπειρικές" καταστάσεις;
Φίλε durden_alie αναφέρθηκες στο timing. Εάν ήσουν δίπλα μου θα έβλεπες τα τιγρίσια μουστάκια μου να χαμογελούν![]()
Στον χώρο αυτόν που κινούμασθε πολλά πράγματα ίσως αργούν να γίνουν. Πρέπει να είμαστε πραγματικά έτοιμοι για κάποια πράγματα. Όσο πιο "Εσωτερικό" είναι αυτό που θέλουμε να κάνουμε, τόσο περισσότερο δεν πρέπει, αλλά και δεν μπορούμε να κοροιδεύουμε τον εαυτό μας.
Οταν είμαστε πραγματικά έτοιμοι, τότε νιώθουμε κυριολεκτικά ένα κάλεσμα. Ένα κάλεσμα τόσο ισχυρό, που είναι αδύνατο να το αγνοήσουμε. Θα δούμε τον εαυτό μας να κάνει πράγματα που ενδεχομένως πριν κάποια χρόνια να τα θεωρούσε επιστημονική φαντασία.
Αν θέλεις την άποψή μου και το "ελεγχόμενο" γκρεμοτσάκισμα είναι καλοδεχούμενο. Ενδεχομένως να θέσει σε λειτουργία μηχανισμούς του εαυτού μας, των οποίων την ύπαρξη αγνοούσαμε. Πάντα όμως ελεγχόμενο.

Tiger! Tiger! burning bright
In the forests of the night,
What immortal hand or eye,
Dare frame thy fearful symmetry?
WILLIAM BLAKE
ΝΑ ΠΟΥ ΚΑΙ ΕΔΩ ΒΛΕΠΩ ΤΗΝ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΩΣ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΕΚΕΙΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ.
ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΑΒΑΤΑΡ ΠΩΣ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΠΑΝΕ ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ.
ΤΟ ΕΝΑ (ΘΕΩΡΙΑ) ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2 (ΠΡΑΞΗ).
ΓΕΙΑ.
ΕΛΠΙΖΩ
Μια καλησπερα σε όλους
Πραγματι Μαρα είναι η φυσικη πορεία του ανθρωπου αυτή η οποια περιγραφεις.Η αφομοιωση της οποιασδηποτε γνωσης οδηγει και στην χρηση της, εξυπηρετωντας τις αναγκες του τοποχρονικου εαυτου μας.Για τουτο θα πρεπει να εχουμε μια στάση ερευνας απέναντι στην οποιαδηποτε εισερχομενη πληροφορια και να την αξιολογουμε συμφωνα με τις αναγκες και τους σκοπους μας.
Avatarg ο κάθε ανθρωπος παραλαμβανει γνωση ειτε διαμεσου της δικης του εμπειριας ειτε διαμεσου της εμπειριας αλλων.Εαν μου πεις ότι η φωτια καιει μου προσφερεις μια γνωση.Αν θελησω να παρω εμπειρικα την γνωση τοτε θα καψω το χερι μου.
Οι εμπειριες καταγραφονται ειτε στην προσωπικη μας μνημη ειτε σε μια συλλογικη μνημη (ακασα). Η γνωση που παιρνουμε μέσα από αυτές τις καταγεγραμμενες εμπειριες οριζεται από το τι ζηταμε να μαθουμε την κάθε φορα και γιατί.Γι αυτό και ερχομενοι αντιμετωποι με μια ιδια κατασταση κατά την διάρκεια της ζωης μας την κάθε φορα παιρνουμε και διαφορετικα πράγματα.Εχει λοιπόν μεγαλη σημασια το να διαμορφωνουμε εμεις οι ιδιοι τις αναγκες μας.
Πραγματι ένα αναγκαιο και σημαντικο βημα,τόσο σημαντικο που μοιαζει με μια υπερβαση,ένα Αλμα, όπως πολύ σωστά αναφερει ο Durdien Allie, είναι η συνειδητη εφαρμογη της ‘εσωτερικης γνωσης’ στην καθημερινοτητα.
Όμως η καθημερινοτητα διαδραματιζεται σε φυσικο,ψυχικο,νοητικο επιπεδο.Γνωριζουμε ότι για να πραγματοποιηθει οτιδηποτε στο φυσικο πεδιο, πρεπει να ‘συληφθει’ και να μορφοποιηθει στο νοητικο πεδιο.Αυτη η γνωση φιλε Old tiger μας επιτρεπει να δουμε την ‘θεωρια’ με άλλο ματι: η θεωρια αποτελει πραξη του νοητικου μας σωματος. Είναι σημαντικοτερη όμως της ΄πραξης’ στην παχυλη υλη; Σκεψου το νοητικο σωμα ενός μωρου να κατοικει σε ένα φυσικο σωμα 80 ετων ή το αντιστροφο και θα εχεις την απαντηση(χωρις να αναφερθουμε στο ψυχικο).
Ο τροπος που ο καθενας από εμας λειτουργει είναι τόσο συγγενης, σχεδον ιδιος, όσο και μοναδικος.Ο σπορος, μια κουκιδα υλης, εμπεριεχει την γνωση ολου του φυτου.Υψος,χρωμμα,καρπο κλπ.Κι όμως κάθε φυτο είναι μοναδικο.
Ετσι και κάθε ανθρωπος ασχολειται με τον εσωτερισμο στο μετρο που οι συνθηκες του το επιτρεπουν και συμφωνα με αυτά τα οποια εχει αποφασισει να κάνει σ’αυτην την ζωή.Αλλα επειδη αυτό παραπεμπει σε μετενσαρκωση ας το δουμε τοποχρονικα: δικοι μας ανθρωποι, καποιας ηλικιας, που ανηκουν στο δογμα του χριστιανισμου προσευχονται και όταν κοιμουνται άλλος βλεπει την Παναγια, καποιος άλλος έναν αγιο κλπ.Πολλες φορες παιρνουν και πληροφοριες από αυτούς που επικαλουνται.Τι διαφορετικο λοιπόν εχει ενας που μιλαει και ίσως κάνει αστρικη προβολη.Ισα ισα που οι γιαγιαδες λογω εστιασμενης θελησης(πιστης) δεν ‘κινδυνευουν’.
Ο Χριστος ουδεποτε μιλησε για κεντρα,για αυρες και διαφορα αντικειμενα μελετης του εσωτερισμου( τουλαχιστον σε πρωτη αναγνωση δεν φαινεται να μιλαει). Κι όμως…
Είναι μεγαλο το ζητημα που θετεις για να στιγματιστει με τα οποιαδηποτε παραδειγματα.Εν κατακλειδι νομιζω ότι ο καθενας ασχολειται με τον ‘εσωτερισμο’ αλλά η ταμπελα γραφεται από τον χρόνο που διαδραματιζεται η αναζήτηση του.
Συμφωνω με το λεγομενο timing αλλά γνωριζω ότι αυτό είναι κάτι που εμεις το οριζουμε.Οταν μαθουμε να ελεγχουμε τον χρόνο ευκολα μπορουμε να αποδεσμευτουμε από αυτόν.
Με τα μηνυματα σας έχετε θιξει σημαντικα θεματα τα οποια μπορουν να διαμορφωσουν την στάση την οποια πρεπει να εχει ενας ερευνητης.Δυστυχως εχω πολύ λιγο χρόνο για να συμμετεχω στο βαθμο που θελω σ’αυτό το τοπικ.Παντως εκ μερους οσων παραλαβαινουν κάτι από αυτή την συζητηση σας ευχαριστω..
ΜΑ ΚΑΙ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ,Ο ΕΣΩΤΕΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΠΟΥ ΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ.ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΡΕΟΥΝ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΑΦΘΟΝΕΣ ΝΑ ΤΟΝ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ,ΕΦΟΣΟΝ ΕΧΟΥΝ ΚΟΙΝΟ ΦΟΡΕΑ;
ΕΠΙΣΗΣ Ο ΑΒΑΤΑΡ ΜΙΛΗΣΕ ΠΕΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΓΙΑ.ΑΝΕΦΕΡΕ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΠΙΣΗΣ ΑΝΑΓΚΑΙΑ.
ΜΑ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΑΒΑΤΑΡ,
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ.
ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΗΝΥΓΑΜΕ ΜΑΓΙΣΣΕΣ ΚΑΙ ΝΕΡΑΙΔΕΣ...ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΩΣ ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΕΠΑΝΩ ΜΑΣ,ΚΙ ΟΤΑΝ ΝΙΩΣΟΥΜΕ ΑΡΚΕΤΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΟΙ Η ΤΟ ΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΣΥΓΚΥΡΙΕΣ ΘΑ ΒΙΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΦΛΟΓΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ...
ΑΛΛΑ ΠΟΣΟΙ ΚΑΙ ΠΟΣΟΙ ΔΕΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ;
ΤΕΛΟΣ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΜΟΡΕΝΤ,ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ ΕΔΩ ΜΕΣΑ,ΔΕΝ ΜΑΣ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΠΕΙΝΗ ΕΝΝΟΙΑ ΠΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΕΝΝΟΟΥΜΕ...
ΑΠΛΑ ΘΩΡΑΚΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ,ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΦΙΛΤΡΑ ΠΟΥ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΘΑ ΤΟΝ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΕ ΑΣΦΑΛΗ ΔΡΟΜΟ!
ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ!
Και κάτι για το φίλο Glorfindel : Καλά κάνεις και το διευκρινίζεις και πιστεύω ότι κανείς από τους υπόλοιπους συνομιλητές δεν αναφέρθηκε σε "κυνήγια μαγισσών" ή άλλα τέτοια. Πιστεύω ότι αυτό που όλοι εννοούμε είναι την "εφαρμογή" των γνώσεών μας με στόχο, απλά και μόνο, αυτό που πολύ ακούγεται αλλά σπάνια γίνεται πράξη, "το να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι", το να βελτιώσουμε όσο μπορούμε τη ζωή μας έχοντας μια απλή, "επικούρεια" αντίληψη γι' αυτήν. Διότι τί να τις κάνεις όλες τις γνώσεις του κόσμου αν η καθημερινότητά σου είναι ένα δράμα;
Για καποιο λογο εμεινε έξω από το αμεσως προηγουμενο μηνυμα μου μια παραγραφος που απευθυνοταν στον Old Tiger:
«Ποιά "δύναμη" τον σπρώχνει να κάνει κάτι τέτοιο;»…Δυο οι προσεγγισεις.Ας παρουμε την πιο ‘εσωτερικη’ με μορφη παροτρυνσης: διαλογισου πανω στην σκεψη: τι είναι, από πού πηγαζει (όχι την λειτουργια της).
Durdien Alie συμφωνω απολυτα μαζί σου: τι να τις κάνεις όλες τις γνώσεις του κόσμου αν η καθημερινότητά σου είναι ένα δράμα;
Σε ένα αρθρο του Χρ.Γιανναρα αναφερεται : « Ο Σαρτρ διηγειται πως όταν ήταν παιδι, χαρακτηριστικος τυπος του αθεου στην γαλλικη κοινωνια ήταν ‘ ενας μανιακος για θεο, που εβλεπε παντου την απουσια Του και δεν μπορουσε να ανοιξει το στομα του χωρις να προφερει το ονομα Του….Ενας φανατικος παραγεμισμενος με ταμπου ήταν ο αθεος, ενας ιδιορυθμος ηθικιστης που πασχιζε, με την αγνοτητα των ηθων του, να αποδειξει αληθινες τις δοξασιες του…Κοντολογις, ενας κυριος με θρησκευτικες πεποιθήσεις ’ !...»
ΦΙΛΕ ΜΟΥ Glorfindel ΕΠΙΤΡEΨΕ ΜΟΥ ΝΑ ΔΙΑΦΩΝΙΣΩ.
ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ
quote:
ΤΕΛΟΣ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΜΟΡΕΝΤ,ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ ΕΔΩ ΜΕΣΑ,ΔΕΝ ΜΑΣ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΠΕΙΝΗ ΕΝΝΟΙΑ ΠΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΕΝΝΟΟΥΜΕ...
ΑΠΛΑ ΘΩΡΑΚΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ,ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΦΙΛΤΡΑ ΠΟΥ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΘΑ ΤΟΝ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΕ ΑΣΦΑΛΗ ΔΡΟΜΟ!
ΜΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ Η ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΚΑΙ Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΦΙΛΤΡΩΝ
ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΕ ΑΣΦΑΛΗ ΔΡΟΜΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΙΑ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ???????
ΔΕΝ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΤΗΝ ΣΚΕΨΗ ΜΑΣ ΤΗΝ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ, ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΟΣΟ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΜΕΤΑ-ΦΥΣΙΚΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΜΑΣ???
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
** ΦΩΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΩΣ**
** ΕΑΝ ΝΙΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΚΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΦΕΥΓΕΙ ΜΗΝ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΠΙΣΩ ΝΑ ΤΗΝ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ**
![]()
Καλησπέρα σε όλους
Θεωρώ το θέμα που έχει βάλει ο morent11 πολύ σημαντικό και για μένα ενα απο τα καλύτερα ενεργά θέματα του εσωτέρικα.
Δεν υπάρχει πιο δύσκολο θέμα για μένα απ το να εφαρμόσει κάποιος αυτά που πιστεύει και που θέλει
Να η σπουδαιότερη λέξη - κλειδί της καθημερινότητας: Η ΘΕΛΗΣΗ...
Ο καθένας μας κρίνετε ειτε του αρέσει είτε όχι απ΄τις πράξεις του.(στις πράξεις συμπεριλαμβάνω και τις σκέψεις). Τι να κάνω εγω το πιστεύω και την θεωρία της ελικρίνειας όταν θέλω την γυναίκα του γείτονα και αυτο δεν το εκφράζω!...
και σ΄αυτο το σημείο θελω να απαντήσω στον μοτεντ11 που λέει:
quote:
Ετσι και κάθε ανθρωπος ασχολειται με τον εσωτερισμο στο μετρο που οι συνθηκες του το επιτρεπουν και συμφωνα με αυτά τα οποια εχει αποφασισει να κάνει σ’αυτην την ζωή
ΟΧΙ φίλε μου. για μένα ο εσωτεριστής ασχολείται με τον βαθύτερο εαυτό του, με το Ανώτερο, με τους Νόμους, με τους συνανθρώπους του με καθε τι όλη τη μέρα και την νύχτα και πάντοτε.
Δεν είναι ο εσωτερισμός επάγγελμα η ελεύθερη απασχόληση η χόμπι.
Είναι για μένα η ίδια η ζωή
ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ
Φιλε Glorfindel λες: ‘ΤΕΛΟΣ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΜΟΡΕΝΤ,ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ ΕΔΩ ΜΕΣΑ,ΔΕΝ ΜΑΣ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΠΕΙΝΗ ΕΝΝΟΙΑ ΠΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΕΝΝΟΟΥΜΕ...’ .
Θα ηθελα , αν βεβαια εχεις τον χρόνο, να διευκρινησεις τα παραπανω λογια σου για να μπορεσω να σου πω την αποψη μου.
Πραγματι Cloak , συμφωνωντας μαζί σου, η Θεληση είναι η μονη δυναμη που εχουμε στην διάθεσή μας.Κι όχι μόνο στην καθημερινοτητα μας.Ο εστιασμος της θελησης είναι στην ουσια μια ασκηση δυναμης (διακαης ποθος και ‘θολος’ στοχος πολλων ‘μεταφυσικων’ αλλά και ‘φυσικων’ σχολων) ομως η ορθή της χρηση ειναι εκεινη που μπορεί να οδηγησει τον Ανθρωπο από το Υπαρχω στο Ειμαι ( αυτό όμως είναι μια άλλη κουβεντα που ίσως την κανουμε πιο κάτω).
Φιλε cloak από ποιον μπορεί να κριθει ο οποιοσδηποτε;
Ποιος επιθυμει την γυναικα του γειτονα;Πριν απαντησεις διαβασε το παρακατω το οποίο είναι η τριτη φορα που το παραθεττω σ’αυτον τον τοπο:
"..το σωμα και ο ανθρωπος ειναι δυο ξεχωριστα πραγματα και η θεληση του ανθρωπου δεν ειναι ιδια με την θεληση του σωματος.Οταν το σωμα σας επιθυμει κατι, σταματηστε και σκεφτειτε αν εσεις πραγματικα το επιθυμειτε.Γιατι εσεις ειστε ο θεος και θελετε μονο οτι θελει ο θεος.Αλλα θα πρεπει να ψαξετε βαθια μεσα σας για να βρειτε τον θεο και να ακουσετε την φωνη Του, που ειναι η δικη σας φωνη.Μην μπερδευετε το σωμα σας με τον εαυτο σας - ουτε το φυσικο σωμα, ουτε το αστρικο ,ουτε το νοητικο.Το καθενα απο αυτα υποκρινεται οτι ειναι ο Εαυτος, προκειμενου να κερδισει εκεινο που θελει.Αλλα εσεις πρεπει να γνωριζετε ολα και να ξερετε οτι ειστε ο κυριος τους.
Οταν υπαρχει καποιο εργο που πρεπει να γινει, το φυσικο σωμα θελει να αναπαυθει, θελει να παει βολτα να φαει και να πιει και ο ανθρωπος που δεν γνωριζει τον εαυτο του λεει :"Εγω θελω αυτα τα πραγματα και πρεπει να τα κανω". Αλλα εκεινος που γνωριζει λεει :"Αυτα τα θελει εκεινο, οχι εγω, και πρεπει να περιμενει λιγο". Συχνα οταν υπρχει ευκαιρια να βοηθηθει καποιος, το σωμα λεει :"Ποση φασαρια θα ειναι για μενα.Ας το κανει καποιος αλλος". Αλλα ο ανθρωπος απανταει στο σωμα του :"Δεν θα με εμποδισεις εσυ να κανω αγαθες πραξεις".
Το σωμα ειναι το ζωο σας-το αλογο πανω στο οποιο ιππευετε.Γι αυτο θα πρεπει να του φερεστε σωστα και να το φροντιζετε καλα.Δεν πρεπει να το καταπονειτε, οφειλετε να το τρεφετε σωστα με καθαρη τροφη και νερο και να το διατηρειτε παντα καθαρο, ακομα και απο το πραμικρο ιχνος βρωμιας.Γιατι χωρις ενα απολυτως καθαρο και υγιες σωμα δεν μπορειτε να εκτελεσετε το δυσκολο εργο της προετοιμασιας σας, δεν μπορειτε να αντεξετε την αδιακοποη ενταση.Αλλα προσεχετε παντα να ειστε εσεις που ελεγχετε το σωμα, οχι το σωμα που ελεγχει εσας.
Το αστρικο σωμα εχει τις δικες του επιθυμιες, δεκαδες απ'αυτες.Σας θελει οργισμενους να λετε λογια που πληγωνουν, να νιωθετε ζηλια, να επιθυμειτε χρηματα, να φθονειτε τους αλλους για τα αποκτηματα τους, να πεφτετε σε καταθλιψη.Ολ'αυτα και πολλα περισσοτερα τα θελει οχι γιατι επιθυμει να σας βλαψει, αλλα γιατι του αρεσουν οι βιαιοι κραδασμοι και η συνεχης αλλαγη τους.Αλλα εσεις δεν θελετε τιποτε απο ολ'αυτα, συνεπως θα πρεπει να διακρινετε αναμεσα στις δικες σας αναγκες και εκεινες του σωματος.
Το νοητικο σας σωμα θελει να θεωρει υπερηφανα τον εαυτο του σαν κατι ξεχωριστο, να σκεφτετε πολυ για τον ιδιο και ελαχιστα για τους αλλους.Ακομη και οταν το στρεφετε μακρια απο τα κοσμικα πραγματα, παλι προσπαθει να σκεφτει για τον εαυτο, να σας κανει να σκεφτεστε την δικη σας προοδο αντι να σκεφτεστε το εργο του Διδασκαλου και πως να βοηθεσετε τους αλλους.Οταν διαλογιζεστε θα προσπαθησει να σας κανει να σκεφτειτε τα πολλα και διαφορα πραγματα που αυτο θελει, αντι για εκεινο που εσεις θελετε.Δεν ειστε ο νους σας, αντιθετως ο νους ειναι δικος σας για να τον χρησιμοποιησετε.Συνεπως κι εδω ειναι ξανα αναγκαια η διακριση.Θα πρεπει να βρισκεστε σε συνεχη επιφυλακη, διαφορετικα θα αποτυχετε..."
Απο το βιβλιο «στα ποδια του διδασκαλου» του Τζιντου Κρισναμουρτι.
Νομιζεις ότι δεν εκφραζεται αυτή η επιθυμια; Ή ότι απλά δεν εκφραζεται με τον τρόπο που θα ηθελε αυτος που την εχει;
Φιλε cloak δεν ειμαι εσωτεριστης.Γραφω αυτην την λεξη συνηθως σε εισαγωγικα και στον προφορικο μου λογο την χρησιμοποιω ελαχιστα.Αν με αυτόν την λεξη ορο εννοεις την αναζήτηση, την ερευνα της αληθειας, τοτε σε σχέση με την φραση που εκανες quote αναρωτησου το εξης: όταν εισαι στην τουαλετα τι σοϊ αναζήτηση κανεις ; Όταν βγαζεις ένα δοντι στον οδοντιατρο τι σοϊ αναζήτηση κανεις; Εάν φτασεις σε σημειο, που σου το ευχομαι ολοψυχα , να αναγνωριζεις να παραλαμβανεις την Εμπειρια του πονου (στο παραδειγμα με τον οδοντιατρο) σαν Εκφραση της Γνωσης τοτε δεν εισαι πλεον αναζητητης, εσωτεριστης…Τοτε Εισαι…
Συγνωμη εάν εγινα κουραστικος αλλα δεν γινοταν και αλλιως…
quote:
την "εφαρμογή" των γνώσεών μας με στόχο, απλά και μόνο, αυτό που πολύ ακούγεται αλλά σπάνια γίνεται πράξη,
ΦΙΛΕ DURDEN Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ ΜΑΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΣΥΝΕΙΔΑ,ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΟΥ.ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙΣ ΟΤΑΝ ΑΠΑΙΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΓΚΥΡΙΕΣ,Η ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΝ ΤΟ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙΣ ΕΣΥ Ο ΙΔΙΟΣ...
quote:
ΜΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ Η ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΚΑΙ Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΦΙΛΤΡΩΝ
ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΕ ΑΣΦΑΛΗ ΔΡΟΜΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΙΑ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ???????
ΔΕΝ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΤΗΝ ΣΚΕΨΗ ΜΑΣ ΤΗΝ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ, ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΟΣΟ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΜΕΤΑ-ΦΥΣΙΚΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΜΑΣ???
ΜΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΑΒΑΤΑΡ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΜΟΥ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΧΕΙΣ ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΣΕΙ ΣΤΟ ΤΟΠΙΚ ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΣΜΟΣ.
ΜΑ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΣΟΥ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ,ΔΕΝ ΤΟΝ ΒΟΗΘΑΣ,ΔΕΝ ΤΟΝ ΘΩΡΑΚΙΖΕΙΣ ΜΕ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥ ΣΥΝΤΗΡΕΙΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ,ΠΩΣ ΘΑ ΞΕΦΥΓΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ;
ΕΚΤΟΣ ΚΙ ΑΝ ΕΝΝΟΕΙΣ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΠΑΡΑ ΠΟΔΑΣ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΜΑΣ...
ΘΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΦΡΑΣΗ ΜΟΥ ΕΝΝΟΥΣΑ ΑΣΦΑΛΗ ΔΡΟΜΟ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΠΟΛΥΔΑΙΔΑΛΩΔΕΙΣ ΣΤΟΕΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΣΜΟΥ!
ΦΙΛΕ ΜΟΡΕΝΤ Η ΦΡΑΣΗ ΜΟΥ ΑΥΤΗ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΤΑΣΙΑΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΕΣΜΕΥΟΥΝ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ Ο,ΤΙ ΤΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ!
ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ!
Φίλε morent11 πολύ καλό το απόσπασμα απ΄τον Κρισναμούρτι και συμφωνώ μαζί του. όμως θέλω να εισημάνω:ΈΙΜΑΣΤΕ ΚΥΡΙΑΡΧΟΙ ΣΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΥΠΟΣΤΆΣΕΙΣ ΜΑΣ; Αυτό που έγραψα αφορά την απόσταση μεταξύ της ωραίας θεωρίας και της δύσκολης πράξης. Φυσικά δεν αφορά αυτόν που πέτυχε την κυριαρχία στο μυαλό , στην ψυχή και στο σώμα.
Οταν λέω εσωτεριστής εννοώ αυτόν που συνεχώς ερευνά οτιδήποτε συμβαίνει μέσα σ΄αυτόν, έξω απ΄αυτόν και πάνω απ΄αυτόν. Οταν βγάζεις ενα δόντι δεν προσπαθείς να παραλάβεις την εμπειρία του πόνου αλλά να αποσπασθείς στο βαθμό που μπορει κάποιος απ τον πόνο με μια θετική σκέψη η ακόμα με μια προσευχή.
Ακόμα και στην τουαλέτα μας δίνεται η ευκαιρία να αναλογισθουμε ένα γεγονός της μέρας μας και να Μάθουμε απ αυτό.
Η εσωτερική ζωή όπως πολύ καλα ξέρεις εχει να κάνει με τα πάντα κάθε στιγμή. Εμείς όμως είμαστε ΠΑΡΟΝΤΕΣ σε κάθε τι που μας συμβαίνει η που συμβαίνει γύρω μας;
ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ
Θα επαναφέρω την ενδιαφέρουσα αυτή συζήτηση, πιανόμενη από ένα σημείο που αναφέρει ο συγγραφέας της
quote:
Όμως η καθημερινοτητα διαδραματιζεται σε φυσικο,ψυχικο,νοητικο επιπεδο.Γνωριζουμε ότι για να πραγματοποιηθει οτιδηποτε στο φυσικο πεδιο, πρεπει να ‘συληφθει’ και να μορφοποιηθει στο νοητικο πεδιο.
και συνδέοντάς το με την αρχική ερώτηση, τη σχετική με τα φόρουμς του εσωτέρικα.
Μετά από αρκετό καιρό που συμμετέχω στις συζητήσεις αυτές, είτε διαβάζοντας, είτε γράφοντας, έχω παρατηρήσει μίαν αξιοσημείωτη διαφορά στον τρόπο που σκέφτομαι, αλλά και στο πως κατεβάζω μίαν αφηρημένη σκέψη στο νοητικό και την περιγράφω με τον γραπτό ή τον προφορικό λόγο.
Θα μου πείτε βέβαια, ότι ο άνθρωπος όσο ζει μαθαίνει, κι ότι η διαφορά αυτή αποτελεί δείγμα της εξέλιξης του ανθρώπινου νου, καθώς διαβαίνει με τα μάτια ανοιχτά μέσα από την καθημερινότητα. Σε έναν χώρο όμως όπου πραγματευόμαστε έννοιες αρκετά δύσκολες, νοήματα υψηλά και ιδανικά με σκοπό αν μη τι άλλο να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αυτή η εξέλιξη έχει πολύ καλές συνθήκες για να ευδοκιμήσει. Αυτό προσωπικά νιώθω ότι μπορεί να προσφέρει το εσωτέρικα, σε όποιον φυσικά επιθυμεί να πάρει κάτι τέτοιο από τον χώρο αυτόν.
Και γιαυτόν ακριβώς τον λόγο, με την παραδοχή ότι οι παρούσες συζητήσεις μπορούν να μας κάνουν "καλύτερους" στο πως σκεφτόμαστε, πιστεύω ότι αυτή η εξέλιξη του νοητικού μας πεδίου, μοιραία θα έχει και ανάλογα αποτελέσματα στην βίωση της καθημερινότητάς μας.
Επίσης, θα ήθελα να παρατηρήσω σχετικά με τη θέση του old tiger, όπου μία βιωματική εμπειρία προηγείται της θεωρητικής προσέγγισης, ότι αφότου υπάρξει αυτή η εμπειρία (μεταφυσική δεν εννοείς;), πάλι η θεωρία δεν θα επιστρατευτεί για να την ερμηνεύσει και να την συγχωνέψει στην συνείδησή μας; Δεν λειτουργεί ως αφορμή, κάνοντάς μας να ερευνήσουμε, ώστε να φτάσουμε στην ποθητή γνώση;
αυτή...που τα κατάφερε!
στο ερωτημα γιατί συμμετέχουμε δε θα ήθελα να σας κουράσω επαναλμβάνοντας όσα πολύ σωστά ανέφερατε αλλα θα ήθελα να προσθέσω και έναν επιπλέον παράγοντα ...
μερικες φορες το εσοτερικα αποτελεί την μοναδική διέξοδο επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης με άτομα που έχουν "αυτα" τα ενδιαφέροντα.ίσως πολύ απο σας να είστε αρκετα τυχεροί ωστε να έχετε δίπλα σας αθρωπους με τουςοποίους μπορείτε να μιλήσετε και να συζητήσετε καθώς και να εκφράσετε τις σκέψεις σας όσο τρελές και αν είναι σχετικα με τον "εσωτερισμό" και τα σχετικα . αυτό όμως δεν ισχύει πάντα ... εγώ όταν τυχαία ανακάλυψα το εσοτερικα διαπίστωσα τελικα ότι δεν ήμουν τόσο μόνος (και μοναδικός ) όσο νόμιζα...
για άτομα που δεν έχουν αναλογο περιβάλλον είναι εκπληκτική διέξοδος . εκτός αυτού ο καθένας απο εμας πιστεύω πλέον πως αισθάνεται μέλος μίας μικρής "κοινωνίας" και "παρέας" εδώ . εδώ δεν γίνεται μία απλή εναποθετηση γνωσεων αλλα μία μη στατική ελληλεπίδραση που εκτός από την ανύψωση σου μέσω των πληροφοριών που μπορεί να δίνονται και να σε βοηθούν , σου δίνουν την αίσθηση της επικοινωνίας και της ικανοποίησης ότι δίπλα σου υπάρχουν άτομα που μπορείς άφοβα να απευθυνθείς σε αυτα . ο καθε άνθρωπος "επικοινωνεί" ουσιαστικά όταν επικοινωνεί με άτομα αναλόγου "βεληνεκους" και έτσι εδώ πιστεύω πως πράγματι εδώ συντελείται "επικοινωνία" με την βαθιά ένοια του όρου .
στο θέμα της καθημερινότητας είναι πλεόν σαφές πως ενεργούμε αναλόγως με το ποιοί ειμαστε και τί σκεφτόμαστε και άρα εφόσον υπάρχει ανέλιξη στο θέμα της προσωπικότητας και του νου και η καθημερινότητά μας θα υποστσεί την αναλογη αλλαγή .
σχετικα με την σειρά θεωρίτικής και εμπειρικής προσεγγισης πιστεύω πως στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι καλύτερα η θεωρία να προηγείται της πράξης . και αυτό γιατί ναι μεν με την εμπειρία βιωνεις καλύτερα , αλλα εδώ ασχολουμαστε επισης και με θέματα και ... ας το πουμε , επίπεδα που δεν είναι εντελώς ασφαλή . και με αυτό ενοώ ότι αν δεν έίσαι αρκετα ενημερωμένος για το τί πρόκειται να συναντήσεις όταν ασχολείσαι με κάτι και για τους κινδύνουν που υπάρχουν μπορεί πράγματι οι συνέπειες να είνια πολυ δυσμενείς . μπορεί ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις ποδήλατο είναι πρώτα να πεσεις αλλα εδώ ένα ενδεχόμενο λαθος προσσέγισης μπορεί να σημαίνει χρόνια οπισθοδρόμηση στο μονοπατι που έχεις διαλέξει καθώς και απρόβλεπτες ψυχικα επακόλουθα . γιαυτό λοιπόν είναι καλύτερο κατα τη γνωμη μου πριν κάνουμε κάποιο βήμα να είμαστε προετοιμασμένοι κατάλληλα . βεβαίως αναγκαστικα δεν μπορεί να είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι αλλα τουλαχιστον έτσι ένα ενδεχόμενο λαθος να μας στοιχίσει λιγότερο .ας πειραματιζόμαστε με το νου αλλα ας μην παίζουμε μαζί του...
"Οτιδήποτε μπορεί να συλλάβει και να πιστέψει ο ανθρώπινος νους μπορεί και να το καταφέρει"