ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΟΦΙΑ - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

- ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΟΦΙΑ - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

ΠΛΩΤΙΝΟΣ93 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/5
11/06/2006, 21:18:14
quote:
Οι πιο πολλές απόψεις που γράφονται γύρω από αυτά τα θέματα τις πιο πολλές φορές έχουν ειπωθεί ξανά. Γιατί λέγονται ξανά και ξανά?

πρεπει να παραδεχτεις οτι για πρωτη φορα λεμε για χτισιμο και για σταυρφορικα φαγοποτια

quote:
Γιατί η ερευνητική μας διάθεση να μην επεκταθεί και στις θρησκείες ή στους μύθους άλλων λαών? Θα είχε πραγματικά πολύ μεγάλο ενδιαφέρον...

γιατι το 99,9% δεν ξερει την τυφλα του
γιατι το 99,9% το μονο που ξερει ειναι οτι η δικη του θρησκεια ειναι η σωστη και ολες οι αλλες λαθος

quote:
Για ποιό λόγο γίνεται αυτή η ανταλλαγή απόψεων?

για την γνωση
quote:
Είναι μια προσπάθεια διαλόγου με ανοιχτό πνεύμα κι ανάλογη διάθεση?

απο καποιους ναι
quote:
Κι είναι πολλές οι φορές, φίλε μου, που βλέπω μερικά ερωτήματα να έχουν σκοπό την πρόκληση κάποιου.

οποιος εχει την μυγα...
quote:
Το νόημα δεν είναι να ισοπεδώσουμε την κοσμοθέαση του άλλου ούτε να βγάλουμε λανθασμένο τον τρόπο σκέψης του.

το νοημα ειναι να λαμψει η αληθεια
quote:
Το νόημα είναι να έχουμε την διάκριση να σκεφτούμε αν έχουμε το δικαίωμα εμείς να κάνουμε κάτι τέτοιο.

το δικαιωμα να λαμψει η αληθεια;;
quote:
Μπορούμε να γνωρίζουμε αν αυτό που πιστεύουμε εμείς είναι μέρος της Αλήθειας?
Νομίζω πως όχι...

αυτος ειναι και ο λογος που μπαινουν τα θεματα
για να μαθουμε αν αυτο που γνωριζουμε ειναι μερος της αληθειας
quote:
Κι έτσι όμως να είναι, γνωρίζουμε αν ο άλλος είναι έτοιμος να γνωρίσει την Αλήθεια αυτή?

αν θελει να μαθει θα ειναι ετοιμος

quote:
Μήπως αυτή η Αλήθεια την δεδομένη στιγμή αντί να τον φωτίσει, ενδέχεται να τον κάψει?
Πως μπορούμε να αναλάβουμε αυτήν την ευθύνη τόσο εύκολα κι αβίαστα?

ο φοινικας αναγενατε απο τις σταχτες του
και η αδρανεια ειναι μεγαλυτερο κρυμα απο την μη επιτυχη προσπαθεια

quote:
Ας αποδεχθούμε το γεγονός οτι όλοι μας έχουμε το δικαίωμα να υπερασπιζόμαστε τις απόψεις μας.

σε εμενα γιατι μου το στερητε αυτο το δικαιωμα;;;;;;;;;;;;;

Κανεις δεν εμαθε σκοποβολη πυροβωλοντας το κεφαλι του

11/06/2006, 21:30:53
Φίλε Dying_Incubus

Χωρίς να θέλω να κάνω το δικηγόρο κανενός και ειδικά του gigenis, πιστεύω πως σου διαφεύγει ένα βασικό στοιχείο: Ότι ορισμένοι εδώ μέσα, δεν έχουν σαν αντικείμενο τη συζήτηση αλλά τη λασπολογία, την πυρπόληση των θεμάτων και τη δημιουργία προκλήσεων. Το φαινόμενο αυτό είναι συνεχώς αυξανόμενο, και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια κάθε topic στο κλείδωμα για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Πάρε για παράδειγμα το topic "ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΑΝ ΣΑΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΟ ΔΩΔΕΚΑΘΕΪΣΜΟ" . Για 16 σελίδες το θέμα συζητιέται και οι όποιες "εντάσεις" βρίσκονται στο πλαίσιο του αποδεκτού. Μέχρι που εμφανίζεται ο "pr_gid" από το πουθενά και γράφει το πρώτο του μήνυμα στο esoterica, έναν οχετό ύβρεων και προκλήσεων.

Ποιός από τα μέλη μπήκε σε ένα forum (οποιοδήποτε) και το πρώτο του μήνυμα ήταν ένα υβρεολόγιο προς τα υπόλοιπα μέλη (εκτός αν γράφει και με άλλο όνομα κι αυτό το έχει για να προκαλεί...). Τέλος πάντων, παρόλες τις αντιδράσεις των θιγομένων και τις συνεχιζόμενες προκλήσεις, κανείς δεν επεμβαίνει. Τελικά το θέμα κλειδώνεται. Ο στόχος επιτεύχθηκε.

Πολύ αργότερα θα αναγκαστεί η amalia να κάνει λόγο (σε άλλο θέμα) για απενεργοποιήσεις λογαριασμών.

Και για να επανέλθω στο συγκεκριμένο θέμα: Ο gigenis ήταν ο μόνος που αναγνώρισε ότι έσφαλλε και δήλωσε ότι ήταν απρέπεια από μέρους του και δεν θα το ξανακάνει. Ο γνωστός δυναμιτιστής απλά δικαιολογήθηκε (γράφω κεφαλαία γιατί βιάζομαι, τα κάνω πιο μεγάλα για να φαίνονται πιο όμορφα... κτλ.. κτλ...).

Όσο στα διάφορα θέματα αντιμετωπίζετε τους υβριστές σαν "γραφικούς" ή "διαφορετικούς", η ίδια κατάσταση θα επικρατεί. Προσωπικά πιστεύω ότι προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε τον καρκίνο με ασπιρίνες. Εγχείρηση χρειάζεται όχι βοτάνια.

macedon

Edited by - macedon on 11/06/2006 21:33:12

11/06/2006, 22:18:42
Έκαναν οι Κέλτες ανθρωποθυσίες;
Οι Δρουίδες;

(ασπιρινούλα κανείς; )

Ψυχή μου,
Μην ονειρεύεσαι την αιωνιότητα,
αλλά εξάντλησε το χώρο του δυνατού!

11/06/2006, 22:43:59
Χμμ... ναι, πρόκειται για μια νέα πολιτική που εφαρμόστηκε πρόσφατα από την Time Warner, να αποκλείσει mails που προέρχονται από το yahoo (και άλλους providers) με τη δικαιολογία ότι από εκεί έρχονται διαφημιστικά mails.

Σου έστειλα ένα ακόμη από τον επίσημο λογαριασμό μου, δες αν μπορείς να απαντήσεις εκεί.

Ευχαριστώ

macedon

pr_gidΜέλος
12/06/2006, 16:02:34
Προς makedon επι προσωπικου:

Επειδή προτιμώ τις πράξεις και όχι τα λόγια και επειδή είμαι σίγουρος ότι έχεις δει τα πόστ που έχω στείλει (μάλιστα, τα έχεις σχολιάσει όλα) θέλω να σε ρωτήσω:

με βλέπεις να εξακολουθώ να γραφώ με κεφαλαία; Γιατί είσαι επιθετικός απέναντι μου; Το ότι διαφωνώ με τις απόψεις σου δεν είναι να με κατηγορείς.

Makedon Γραφεις για μενα:
Ο γνωστός δυναμιτιστής απλά δικαιολογήθηκε (γράφω κεφαλαία γιατί βιάζομαι, τα κάνω πιο μεγάλα για να φαίνονται πιο όμορφα... κτλ.. κτλ...).

Η απαντηση μου ηταν στην Αμαλια ηταν:
{{{{{
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚ: ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΙΣ, ΣΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΜΟΥ ΓΡΑΦΩ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΑΠΟ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΠΕΙΔΗ ΘΕΛΩ ΝΑ «ΦΩΝΑΞΩ». ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ.

(…)ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΦΩ ΑΠΟ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΠΕΙΔΗ ΘΕΛΩ ΝΑ «ΦΩΝΑΞΩ» ΟΠΩΣ ΕΞΗΓΩ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ. ΣΤΟ ΕΞΗΣ, ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΠΟΣΤ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΕΛΝΩ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΙΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΑΠΟΦΕΥΓΩ ΤΟ size=5 ή 6
}}}}}
[σημειωση, ημουν ο πρωτος που ανταποκριθηκα στα παραπονα]

Αποτέλεσμα:
παρότι το γεγονός ότι γραφοντας με μικρά δυσχεραίνει το γράψιμο μου, και παρότι έχω πάρει το οκ να γραφώ με κεφαλαία εν τούτοις γράφω με μικρά

ΥΓ1. Οι ειρωνείες άνευ πηγών που έχουν πετάξει κάποιοι εδώ μέσα (συμπεριλαμβανομενου και εσου) , δεν μπορουν να συγκριθουν με ότι εχω πει εγω με παραθεση πηγων παντα.

ΥΓ2. το ότι διαφωνώ με τις απόψεις σου δεν είναι αιτια να με κατηγορείς - κακολογείς.

ΥΓ3. θα περιμενα να παρεις πισω ένα μερος εστω των δηλωσεων σου, δεν μπορω να σε αναγκασω αυτό εξαρταται από την δικη σου διαθεση.

Edited by - pr_gid on 12/06/2006 16:06:27

12/06/2006, 16:14:33
Φίλε μου gigenis, δε νομίζω πως τόσο μεγάλο ποσοστό αγνοεί κάποια πράγματα για τις μυθολογίες των άλλων λαών.
Νομίζω πως θα ήταν άσκοπο να μιλήσουμε και με ποσοστά αλλά και να κάνουμε γενικεύσεις για κάτι τέτοιο.

Πιστεύεις πράγματι πως η ανταλλαγή απόψεων σε μερικά θέματα αυτής της Κατηγορίας γίνεται με σκοπό την γνώση?
Πως όμως, φίλε μου, θα γίνει αυτό όταν από την αρχή είμαστε αρνητικοί απέναντι στο κάθετί που θα ακούσουμε και το οποίο είναι αντίθετο με την δική μας κοσμοθέαση?
Επέτρεψε μου να έχω αρκετές επιφυλάξεις για το αν ο πραγματικός λόγος που γίνεται αυτή η ανταλλαγή απόψεων είναι η θέληση για γνώση με ανοιχτό πνεύμα...
Κι έχω τις επιφυλάξεις μου για αυτό επειδή όταν έχουμε τέτοια διάθεση δεν δημιουργούνται τόσο συχνά στείρες αντιπαραθέσεις οι οποίες δεν έχουν θετικό αποτέλεσμα.
Ίσως το αποτέλεσμα να είναι να κουραζόμαστε εμείς οι ίδιοι από μια τέτοια κατάσταση αλλά και να κάνουμε τον άνθρωπο που έχουμε απέναντι μας να νιώθει οτι πρέπει να αμυνθεί.

Το νόημα επίσης δεν είναι να πούμε οτι "όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται".
Αυτό μας δικαιοδοτεί εμάς να προκαλούμε και να γινόμαστε εριστικοί?

quote:
αυτος ειναι και ο λογος που μπαινουν τα θεματα
για να μαθουμε αν αυτο που γνωριζουμε ειναι μερος της αληθειας

Αν εσύ, αγαπητέ μου, έχεις την πεποίθηση κι εμμένεις οτι έχεις γνωρίσει την Αλήθεια ή έστω μέρος της Αλήθειας, ό,τι και να σου πεί κάποιος άλλος θα τον απορρίψεις.
Κι εγώ για παράδειγμα μπορεί να πιστεύω στην θεά Κάλι.
Πρέπει να κοιτάξω να υποβαθμίσω την δική σου θρησκεία και τα επιχειρήματα σου?
Αν εμένα μου καλύπτει τις όποιες ανάγκες μου αυτή η πίστη για ποιό λόγο να καταρρίψω την δική σου?
Για να έχεις μια Α ή Β θρησκευτική πεποίθηση σημαίνει οτι έχεις βρεί κάποιο νόημα σ' αυτήν και σε καλύπτει.
Κι εγώ δεν έχω το δικαίωμα να σου γκρεμίσω την πίστη σου.
Μπορώ να σου εκφράσω την δική μου πεποίθηση για τον Θεό, για την δημιουργία του κόσμου κτλ.
Να σου δώσω ένα έναυσμα για να ψάξεις μόνος σου και να σκεφτείς μήπως αυτά που σου λέω εμπεριέχουν κάποια δόση αλήθειας.
Αν η κοσμοθεωρία σου καταρριφθεί θα καταρριφθεί από εσένα όταν συνειδητοποιήσεις εσύ οτι πρέπει να την καταρρίψεις επειδή βλέπεις πέρα από αυτήν.
Εγώ δε μπορώ να στο κάνω αυτό γιατί είναι δική σου υπόθεση.

Σχετικά με τον Φοίνικα...
Μπορούμε να γνωρίζουμε αν όλοι οι άνθρωποι γύρω μας μπορούν να αναγεννηθούν από τις στάχτες τους?
Φίλε μου, ας δούμε την ουσία των πραγμάτων κι όχι την επιφάνεια τους.
Ας μην κάνουμε κάποια πράγματα χωρίς να έχουμε σκεφτεί σοβαρά τις πιθανές συνέπειες.
Πίστευε αυτό που σε ικανοποιεί κι άσε τον άλλον να πιστεύει αυτό που ικανοποιεί τις δικές του ανάγκες.
Όταν το αντιληφθούμε αυτό και το εφαρμόσουμε ίσως δούμε οτι είναι πολύ πιο σημαντικό από το να δείξουμε στον άλλον αυτό που εμείς θεωρούμε ως αληθινό...

Αγαπητέ μου macedon, έχεις απόλυτο δίκιο να λες οτι κάποια μέλη επιθυμούν την παρεκτροπή κάποιων θεμάτων και την δημιουργία προβληματικών καταστάσεων.
Και σίγουρα δε μπορούμε να πούμε οτι φταίει ένα μέλος για αυτό.
Όταν η κατάσταση αυτή γενικεύεται τότε οι ευθύνες μετατοπίζονται σε όλους μας.
Πριν από το μέλος που υποδεικνύεις όμως δεν υπήρχαν προβληματικές συμπεριφορές μελών?
Δεν είχαν γίνει απενεργοποιήσεις θεμάτων?
Γιατί να συμβαίνει συνεχώς αυτό?

In anticipation of my resurrection...

12/06/2006, 16:42:20
quote:
Φίλε μου gigenis, δε νομίζω πως τόσο μεγάλο ποσοστό αγνοεί κάποια πράγματα για τις μυθολογίες των άλλων λαών.

αποψη σου

quote:
Νομίζω πως θα ήταν άσκοπο να μιλήσουμε και με ποσοστά αλλά και να κάνουμε γενικεύσεις για κάτι τέτοιο.

ασκοπο οχι περιτο ναι

quote:
Πιστεύεις πράγματι πως η ανταλλαγή απόψεων σε μερικά θέματα αυτής της Κατηγορίας γίνεται με σκοπό την γνώση?

ναι

quote:
Πως όμως, φίλε μου, θα γίνει αυτό όταν από την αρχή είμαστε αρνητικοί απέναντι στο κάθετί που θα ακούσουμε και το οποίο είναι αντίθετο με την δική μας κοσμοθέαση?

με ανοιχτο μυαλο

quote:
Επέτρεψε μου να έχω αρκετές επιφυλάξεις για το αν ο πραγματικός λόγος που γίνεται αυτή η ανταλλαγή απόψεων είναι η θέληση για γνώση με ανοιχτό πνεύμα...

αποψη σου

quote:
Το νόημα επίσης δεν είναι να πούμε οτι "όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται".
Αυτό μας δικαιοδοτεί εμάς να προκαλούμε και να γινόμαστε εριστικοί?

εγινα εριστικος;;;

quote:
Αν εσύ, αγαπητέ μου, έχεις την πεποίθηση κι εμμένεις οτι έχεις γνωρίσει την Αλήθεια ή έστω μέρος της Αλήθειας, ό,τι και να σου πεί κάποιος άλλος θα τον απορρίψεις.
Κι εγώ για παράδειγμα μπορεί να πιστεύω στην θεά Κάλι.
Πρέπει να κοιτάξω να υποβαθμίσω την δική σου θρησκεία και τα επιχειρήματα σου?
Αν εμένα μου καλύπτει τις όποιες ανάγκες μου αυτή η πίστη για ποιό λόγο να καταρρίψω την δική σου?
Για να έχεις μια Α ή Β θρησκευτική πεποίθηση σημαίνει οτι έχεις βρεί κάποιο νόημα σ' αυτήν και σε καλύπτει.
Κι εγώ δεν έχω το δικαίωμα να σου γκρεμίσω την πίστη σου.

μιας και εγινε αναφορα στην ινδουιστικη θρησκεια

το να πιστευεις εσυ οτι κανοντας γαργαρες με ουρα αγελαδας
(δεν το λεει αυτο η καλι) ειναι πανακια για τα παντα
δεν πρεπει εγω να σου δειξω το λαθος σου;;
πρεπει να σε αφησω να κανεις γαργαρες για να μην σου γκρεμισω την πιστη;;;;;

quote:
Φίλε μου, ας δούμε την ουσία των πραγμάτων κι όχι την επιφάνεια τους.
Ας μην κάνουμε κάποια πράγματα χωρίς να έχουμε σκεφτεί σοβαρά τις πιθανές συνέπειες.
Πίστευε αυτό που σε ικανοποιεί κι άσε τον άλλον να πιστεύει αυτό που ικανοποιεί τις δικές του ανάγκες.

ετσι αφησαν και τον αλλον να πιστευει οτι το παιδι του μεγαλωνοντας θα γινει αμαρτολο και το σκοτωσε πριν χρονησει για να γινει αγγελακι

Κανεις δεν εμαθε σκοποβολη πυροβωλοντας το κεφαλι του

12/06/2006, 16:54:43
quote:
Dying_Incubus
Αγαπητέ μου macedon, έχεις απόλυτο δίκιο να λες οτι κάποια μέλη επιθυμούν την παρεκτροπή κάποιων θεμάτων και την δημιουργία προβληματικών καταστάσεων.
Και σίγουρα δε μπορούμε να πούμε οτι φταίει ένα μέλος για αυτό.

Διαφωνώ σ'αυτό που λες, ως προς την αρχή του, φίλε μου. Νομίζω ότι η παρεκτροπή και η προβληματική κατάσταση είναι πάντα προσπάθεια ενός. Αυτού που "πρώτος τω λίθω βάλλει". Από κει και πέρα, η κατάσταση είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα γίνει ανεξέλεγκτη. Το τελικό αποτέλεσμα ίσως να μην είναι ευθύνη ενός. Η δρομολόγησή του όμως είναι.

quote:
Dying_Incubus
Πριν από το μέλος που υποδεικνύεις όμως δεν υπήρχαν προβληματικές συμπεριφορές μελών?

Και πριν υπήρχε και μετά θα υπάρξουν τέτοιες συμπεριφορές. Το είχα σημειώσει και σε άλλο μήνυμα, η ατιμωρησία οδηγεί στην επανάληψη (αλλά και στη μίμηση). Άλλωστε το μέλος που προανάφερα ήταν το τελευταίο τυπικό δείγμα. Αν στο πρώτο εμπρηστικό του μήνυμα (που επαναλαμβάνω, ήταν και το πρώτο του μήνυμα στο forum) του κοβόταν η φόρα, πιστεύω πως θα αναθεωρούσε τις απόψεις του, τόσο για τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στη συζήτηση όσο και για τον σκοπό που εξυπηρετεί το forum αυτό.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως "οι Γόρδιοι δεσμοί δε λύνονται. Κόβονται".

quote:
Dying_Incubus
Γιατί να συμβαίνει συνεχώς αυτό?

Γιατί πολύ απλά υπάρχει η διάχυτη εντύπωση (από πολλούς) πως ένα forum είναι χώρος γηπεδικής αντιπαράθεσης, χώρος προσηλυτισμού, χώρος εκτόνωσης, χώρος ανταλλαγής ύβρεων ή χώρος επίλυσης προσωπικών προβλημάτων. Όταν αυτή η αντίληψη δεν διαψεύδεται ή τουλάχιστον δεν διαψεύδεται άμεσα, τότε η κατάσταση διαιωνίζεται.

Προς pr_gid

quote:
pr_gid
ΥΓ2. το ότι διαφωνώ με τις απόψεις σου δεν είναι αιτια να με κατηγορείς - κακολογείς.

Όπως σου δήλωσα ευθέως μετά τα πρώτα σου μηνύματα, δεν θα επιθυμούσα να έχω διάλογο μαζί σου, όχι γιατί διαφωνώ με τις ιδέες σου (!) αλλά γιατί σε θεωρώ έναν ανώριμο έφηβο που έρχεσαι εδώ μέσα για να εκτονώνεσαι αντί να πηγαίνεις στο γήπεδο. Η άποψή μου δε αυτή προέκυψε από τις εκφράσεις που χρησιμοποίησες τόσο εναντίον αυτών που δεν είχαν χριστιανική εκφορά λόγου (τους "Δήθεν Έλληνες", "Παπαρολόγους" και άλλα κοσμητικά) όσο και εμού προσωπικά.

Ο καθένας δίνει απ'αυτό που έχει. Κάποιος που έχει άποψη, θα δώσει άποψη. Κάποιος που έχει γνώση, θα προσφέρει γνώση. Κάποιος που έχει χολή, θα προσφέρει χολή. Κάποιος που δεν έχει τίποτε, θα δώσει τη φαιδρότητά του.

quote:
pr_gid
θα περιμενα να παρεις πισω ένα μερος εστω των δηλωσεων σου, δεν μπορω να σε αναγκασω αυτό εξαρταται από την δικη σου διαθεση.

Αν μου αποδείξεις ότι αξίζει να το κάνω, ευχαρίστως. Μέχρι τώρα η εντύπωση που έχω είναι πως οι "δηλώσεις" μου αντικατοπτρίζουν ένα μέρος μόνον της προβληματικής συμπεριφοράς σου και όχι την ολότητά της.

macedon

12/06/2006, 17:18:37
Macedon και pr_gid

Θα σας παρακαλέσω - ασχέτως με το ποιος έλαχε να πει τον "τελευταίο λόγο" να μη συνεχιστεί άλλο η μεταξύ σας κριτική για τον τρόπο που συνδιαλέγεστε.
Κάτι τέτοιο θα έφερνε εκτός θέματος τη συζήτηση.

Ψυχή μου,

12/06/2006, 17:52:04
Φίλε μου gigenis, η κατάθεση των απόψεων μου επάνω σ' αυτό το θέμα δεν είχε να κάνει με μια "νουθεσία" σχετικά με την δική σου συμπεριφορά.

Θίγοντας όμως το θέμα της πίστης, θα ήθελα να επεκταθώ λίγο περαιτέρω...

Τι είναι η πίστη και ποιό σκοπό πρέπει αυτή να εξυπηρετεί?

Κατά την άποψη μου η πίστη είναι η πεποίθηση μου σε κάτι που θεωρώ ως ανώτερο από εμένα.
Κάτι το οποίο θεωρώ οτι δημιούργησε εμένα, τον κόσμο που βλέπω γύρω μου κι έχει ρυθμίσει έτσι την τάξη πραγμάτων ώστε αυτή να είναι όπως την γνωρίζουμε.
Κάτι το οποίο μέρος του είμαι κι εγώ, κι ο γείτονας μου κι η φύση ολόκληρη.
Με αυτήν την έννοια λοιπόν όλοι έχουμε κάτι κοινό μέσα μας, κάτι στο οποίο πρέπει να δουλέψουμε και να το εξερευνήσουμε.

Παρόλα αυτά πολλές φορές η πίστη συγχέεται με την τυφλή παραδοχή σε κάτι και την τήρηση κάποιων κανόνων επειδή νομίζουμε πως μόνο έτσι θα φτάσει το πνεύμα μας στην θέωση του και την ένωση του με αυτό το ανώτερο από εμάς.
Είναι όμως έτσι τα πράγματα?
Πιστεύω, φίλοι μου, πως η πίστη δεν είναι αντώνυμη έννοια της ελευθερίας αλλά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως συνώνυμη.
Είσαι ελεύθερος να γνωρίσεις τις όποιες θρησκειολογικές προσεγγίσεις υπάρχουν και να λάβεις τα στοιχεία αυτά που σε κάνουν εσένα καλύτερο ως άνθρωπο.
Για να αντιληφθείς ποιά είναι τα στοιχεία αυτά που περιέχουν κάποιο θετικό νόημα για την ύπαρξη σου πρέπει να έχεις την διάκριση για να το κάνεις αυτό.
Άλλωστε τι νόημα έχει να ακολουθείς κατά γράμμα ένα δόγμα και τις αρχές του όταν δεν το έχεις αντιληφθεί στην ουσία του?
Δεν είναι αυτό ένα ξεγέλασμα του ίδιου μας του εαυτού?

Ίσως όλες οι θρησκείες να εμπεριέχουν μέσα τους ψήγματα αλήθειας, όλες μέσα τους κρύβουν ένα βαθύτερο νόημα.
Ας προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε τα νοήματα αυτά κι ας τα συνδυάσουμε για να ανακαλύψουμε τι θέλουν να μας διδάξουν.
Με άλλα λόγια ας προσπαθήσουμε να δούμε πίσω από την επιφάνεια κάποιων πραγμάτων κι ας κοιτάξουμε πως μπορεί να μας ωφελήσει η επαφή μας με κάποιο δόγμα και τι είναι αυτό που απεικονίζεται μέσα μας από αυτό.

Εφόσον λοιπόν ο σκοπός της πίστης είναι να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους, ας μην την καλουπώσουμε σε πρέπει και κανόνες οι οποίοι ικανοποιούν κάποιους τύπους και μόνο.
Θα χάσει το αληθινό της νόημα αν συμβεί κάτι τέτοιο...
Μήπως όμως μερικές θρησκείες σε κάποιες χρονικές περιόδους είχαν κάποια κοινά γνωρίσματα μεταξύ τους?
Τι είναι αυτό το οποίο τις συνδέει, όσο κι αν διαφοροποιήθηκαν (φαινομενικά πάντα) στην πορεία?
Ας πάρουμε για παράδειγμα τις ανθρωποθυσίες.
Γιατί υπήρχε η πεποίθηση πως ένας άνθρωπος έπρεπε να θυσιαστεί σε κάποιον θεό?
Και ποιός ήταν ο λόγος για μια τέτοια πράξη?

In anticipation of my resurrection...

12/06/2006, 18:20:40
quote:
amalia
Θα σας παρακαλέσω - ασχέτως με το ποιος έλαχε να πει τον "τελευταίο λόγο" να μη συνεχιστεί άλλο η μεταξύ σας κριτική για τον τρόπο που συνδιαλέγεστε.

Απλά απάντησα σε ό,τι ηρωτήθην. Μπορείς να θεωρείς το θέμα λήξαν.

macedon

12/06/2006, 18:52:00
Καλό αυτό.

Πάμε πάλι λοιπόν:

Έκαναν οι Κέλτες ανθρωποθυσίες;
Οι Δρουίδες;

quote:
Γιατί υπήρχε η πεποίθηση πως ένας άνθρωπος έπρεπε να θυσιαστεί σε κάποιον θεό?
Και ποιός ήταν ο λόγος για μια τέτοια πράξη?

Τι είναι η θυσία;
Μήπως είναι μια πράξη επίγνωσης, που θέλει το φθαρτό και προσωρινό να κάνει πίσω, ώστε να αναδειχθεί η αιωνιότητα του Ατόμου μέσα σε έναν συνολικό στόχο;

Διακρίνω 2 πιθανές γενικές θέσεις, που μπορούν να ερμηνεύσουν τον λόγο ύπαρξης των θυσιών.
Η μία έχει τις ρίζες της στην παραδοχή που έγραψα πιο πάνω.
Η άλλη, θέτει ως κύρια αιτία την πρωτόγονη αντίληψη του ανθρώπου απέναντι στη Θεότητα.

Μπορούμε να τις εξετάσουμε και τις δύο.

Ψυχή μου,

04/02/2006, 18:49:43
Tι καταγγελία να έκανα ρε παιδιά και που?
Αφού μου είπε να κάνω τα παράπονά μου στο σταθμάρχη...
πραγμα που σημαίνει ότι ήταν "μιλημένοι" οι κανόνες "πειθαρχίας" των πολιτών... Ως εκ τούτου μια τρύπα στο νερό θα έκανα...

"Vivere pericolosamente και κινδύνευε φρονίμως..."
04/02/2006, 18:59:41
Μα Avallon...Αυτό λέμε! ΑΝ υπήρχε αυτή η δυνατότητα στην Ελλάδα τότε πολλά θα ήταν διαφορετικά...Αλλά στη χώρα μας, ακόμη και κανόνες να υπάρχουν, πως είναι δυνατόν να τηρούνται από τη στιγμή που αυτός ο οδηγός πχ έχει καλά στρωμένο τον πισινό του στην καρέκλα του και δεν τον κουνάει κανείς και μπορεί να σου πετάει την "εξυπνάδα" του και την αγένειά του στα μούτρα χωρίς να έχει συνέπειες; Το είπα απλά επειδή έγινε σύγκριση με το εξωτερικό!...

PeronosporosΜέλος
04/02/2006, 21:06:19
Στην Ελλάδα νόμοι υπάρχουν αλλά: α) έχουν παραθυράκια και
β)δεν τους επιβάλλει κανείς

allzaro εγώ νόμιζα ότι με προσφωνούσες peponosporos για πλάκα

O Μέγας Απο-συντονιστής και σεντονιστής!!!
Περονόσπορος

05/02/2006, 20:26:14
Σήμερα είμαι μελαγχολική. Αυτή η βροχή...Περπατούσα βρεχόμουν και στην ουσία δεν ένοιωθα τίποτα...Ούτε καν βρεγμένη...
Να φταίει το τετράγωνο Ερμή και ΄Αρη; Παράξενη μέρα. ΚΑΙ ΝΥΧΤΑ... Ανάβουν τα αίματα εύκολα κι η ψυχραιμία χάνεται εύκολα. Ας αποφύγουμε τους καυγάδες κι ας μην σπρώχνουμε τα πράγματα στα άκρα. Πάντως αύριο 6 Φλεβάρη κάνει τετράγωνο ο ΄Ηλιος με τον Δία...
Μελαγχολική μέρα που θα δημιουργήσει -λένε καθυστερήσεις και παρεξηγήσεις... Θα υπάρχει έλλειψη καλής επικοινωνίας. Βαβούρα και καυγάδες βαρβάτοι... Γιά να δούμε. Πάντως σήμερα είμαι στις μαύρες μου...
Καληνύχτα σας. Γκρινιάζω...

ΑΦΡΟΔΙΤΗ-ΔΡΑΚΟΣ ΕΝΑ.Δυό φεγγάρια φωτισμένα στα μιδράλια του ιερατείου,δρεπανοφόρα όνειρα, λαδολύχναρα σβησμένα,τα πηδάλια ταξιδίου, στεφανωμένο όραμα.Επαναλάμπω...Α.Ρ.
=))=II=((=

ΑΦΡΟΔΙΤΗ-ΔΡΑΚΟΣ ΕΝΑ.Δυό φεγγάρια φωτισμένα στα μιδράλια του ιερατείου,δρεπανοφόρα όνειρα, λαδολύχναρα σβησμένα,τα πηδάλια ταξιδίου, στεφανωμένο όραμα.Επαναλάμπω...Α.Ρ.
=))=II=((=

05/02/2006, 20:43:48
quote:
Πάντως αύριο 6 Φλεβάρη κάνει τετράγωνο ο ΄Ηλιος με τον Δία...
Μελαγχολική μέρα που θα δημιουργήσει -λένε καθυστερήσεις και παρεξηγήσεις... Θα υπάρχει έλλειψη καλής επικοινωνίας. Βαβούρα και καυγάδες βαρβάτοι... Γιά να δούμε. Πάντως σήμερα είμαι στις μαύρες μου...

Oχι γμτ αυτά αύριο...
Ευχαριστώ ΑΦΡΟΔΙΤΗ για την ενημέρωση...

05/02/2006, 20:57:41
Απόψε πως φτιάχνει το κέφι με τούτη τη μελαγχολική βροχή. Τηλεόραση και ζεστές κρέπες με μέλι. Καλή μου Αvallon ίσως είναι μία λύση...Το περπάτημα πάντως μου κάνει καλό. Δεν γκρινιάζω...
Αύριο, χμμμ!!!Ξημερώνει Δευτέρα, ας ευχηθούμε λοιπόν κι αυτή την Δευτέρα να την κάνουμε εμείς κι οι πράξεις μας ομορφότερη...

=))=II=((=

=))=II=((=

Edited by - ΑΦΡΟΔΙΤΗ on 05/02/2006 20:58:55

06/02/2006, 09:45:23
Aμήν! Γιατί φεύγω για ένα πολύ σημαντικό ραντεβού...

14/02/2006, 11:50:45
Στα μέλη που έχουν πάψει να γκρινιάζουν και να παραπονιούνται τον τελευταίο καιρό αφιερώνω εξαιρετικά το παρακάτω για τη σημερινή μέρα για να προσέχουν το διαδικτυακό φλέρτ...

http://www.riversongs.com/fun/cyber.html

Edited by - Avallon on 14/02/2006 11:51:44