- samael aun weor - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
quote:quote:
και άπειρα προνοητικόΑυτό από που προκύπτει?
Από το ότι είναι άπειρο σε χρόνο και σε χώρο εξ ορισμού.
quote:
quote:
Ο λόγος ύπραξης των μυστικών είναι η αυτοσυντήρηση των μεγάλων όντων.Αυτό είναι επίσημη χριστιανοορθόδοξη θέση?
Σύμφωνα με τον άγιο Ισάακ το Σύρο οι άγγελοι κάθε τάγματος παραλαμβάνουν εκείνα που είναι να μεταδώσουν παρακάτω στα επόμενα αλλά και εκείνα που θα μείνουν στο ίδιο τάγμα. Κάθε τάγμα κρατά ένα μέρος από αυτά που έλαβε και μεταδίδει ένα μικρότερο στο αμέσως επόμνενο κ.ο.κ. Ο λόγος διατήρησης των μυστικών από κάθε τάγμα είναι η αποφυγή παρεκλίσεων στο έργο τους , συνέπεια από μια ενδεχόμενη διάδοσή τους που θα ήταν διάδοση με διαστρέβλωση γιατί μόνο αυτοί και όσοι είναι στο ίδιο επίπεδο θα μπορούσαν να τα κατανοήσουν. Οι αγγελικές δυνάμεις ως σύνολα έχουν ένα έντικτο "αυτοσυντήρησης" που αφορά το έργο τους. Αυτό είναι το "σώμα" που αυτοσυντηρείται.
quote:
quote:
Αν επιχειρήσεις να διαδόσεις κάποιο μυστικό σε κάποιον που δεν το αξίζει, αφενός θα του το "αφαιρέσουν" από την προσοχή αφετέρου θα έχεις διαπράξει κάτι εχθρικό προς αυτά.Με κάποιου είδους λοβοτομή, ας πούμε?
Με τη λοβοτομή των καθημερινών γεγονότων και της έγερσης αμφιβολιών για αυτό που άκουσες, λόγω παγιωμένων αντιλήψεων, που εκείνη τη στιγμή θα ενεργοποιηθούν.
quote:
Τα "μεγάλα όντα" μπορούν να απειληθούν από τον άνθρωπο δηλαδή?
Όχι γιαυτό ο άνθρωπος πρέπει να τα αντιμετωπίσει με σεβασμό και ιερό δέος. Περιγράφω τις συνέπειες της αφροσύνης. Τα μεγάλα όντα έχουν να κάνουν με άλλα μεγάλα όντα. "Οταν δύο ελέφαντες συγκρούονται κανείς δε νοιάζεται για το σπουργίτι που θα βρεθεί ανάμεσά τους" λέει κάποιο ρητό.
Edited by - regulus on 08/03/2013 16:48:40
Το σύμπαν είναι απόλυτα δίκαιο. Αν δεν πιστεύεις ότι είναι ζωντανό και νοήμον θα έχεις μια απόδειξη και εύχομαι να μην είναι οδυνηρή και να επιβιώσεις. Γιατί αυτό κάνει το καλύτερο σε κάθε περίπτωση και σε κάθε ον που αποκλίνει πολύ από το σκοπό ύπαρξής του του σταματά την κατρακύλα με απρόβλεπτο τρόπο και χωρίς ενδοιασμούς.Μήπως στην είσοδό του το σύμπαν, έχει και μια ταμπέλα που γράφει:
"Η δουλειά απελευθερώνει" ?
Ναι η δουλειά απελευθερώνει από την ανάγκη να εργαστείς για τη συγκεκριμένη δουλειά μόλις την εκτελέσεις.
quote:
Ο λόγος ύπραξης των μυστικών είναι η αυτοσυντήρηση των μεγάλων όντων
όπως είχε πει ο Αριστοτέλης
"διαφεύγει τί το ον και τις η ουσία των όντων" ...

quote:Ναι γνωρίζω κάποια από αυτά τα μυστικά. Δεν τα έμαθα από ομάδα αλλά από τη φύση.
quote:
Στην ειρωνία αξίζει η πλήρης περιφρόνηση κατά τους συμπαντικούς νόμους (για το καλό σου) και αυτήν θα έχεις όσο συνεχίζεις αυτή την ανοησία. Το σύμπαν είναι απόλυτα δίκαιο. Αν δεν πιστεύεις ότι είναι ζωντανό και νοήμον θα έχεις μια απόδειξη και εύχομαι να μην είναι οδυνηρή και να επιβιώσεις. Γιατί αυτό κάνει το καλύτερο σε κάθε περίπτωση και σε κάθε ον που αποκλίνει πολύ από το σκοπό ύπαρξής του του σταματά την κατρακύλα με απρόβλεπτο τρόπο και χωρίς ενδοιασμούς.
quote:
Με τη λοβοτομή των καθημερινών γεγονότων και της έγερσης αμφιβολιών για αυτό που άκουσες, λόγω παγιωμένων αντιλήψεων, που εκείνη τη στιγμή θα ενεργοποιηθούν.
quote:
Tο σύμπαν είναι προνοητικό διότι είναι άπειρο σε χρόνο και σε χώρο εξ ορισμού.
quote:
Ναι η δουλειά απελευθερώνει από την ανάγκη να εργαστείς για τη συγκεκριμένη δουλειά μόλις την εκτελέσεις.
Αντε μαλ@κες!!
Πήρατε τις απαντήσεις σας.
Σκάστε τώρα!!!
Κύριε συντονιστά Aitherovamon,θα μπορούσατε να εισηγηθείται την διεξαγωγή τέστ νοημοσύνης, κατα την εγγραφή στο φόρουμ,ώστε να αποφεύγονται συμμετοχές με δείκτη κάτω του 10?
Ντρέπομαι που το προτείνω,αλλά...![]()
![]()
![]()
![]()
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
There is no Dark Side of the Moon really. In fact it is all Dark.
quote:
Άχ, ρε Ευγενία, φράγκα που χάνεις...There is no Dark Side of the Moon really. In fact it is all Dark.
ισόβιο εισόδημα!!
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
There is no Dark Side of the Moon really. In fact it is all Dark.
quote:
ΝΙΚΟΜΑΧΟΣ:
Aitherovamon,θα μπορούσατε να εισηγηθείταιε* την διεξαγωγή τέστ νοημοσύνης, κατα την εγγραφή στο φόρουμ,ώστε να αποφεύγονται συμμετοχές με δείκτη κάτω του 10?
Είναι μια πολύ καλή ιδέα ΝΙΚΟΜΑΧΕ
επίσης
- ορθογραφικό τεστ
- τεστ ειλικρινείας
- πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων
- υποχρεωτική προσκόμιση γνήσιου αντιγράφου πτυχίου
- αιματολογική εξέταση που να βεβαιώνει το ΕΛ DNA που κυλά στις φλέβες σου
- πιστοποιητικό απο τον παπά της ενορίας που να βεβαιώνει οτι δεν είσαι ο εξω απ΄δω
Έχεις κάτι άλλο στο μυαλό σου ?![]()
Πέρα απο την πλάκα, εχω να παρατηρήσω,
(οπως το έκανα πάντα κύριε ΝΙΚΟΜΑΧΕ!)
οτι είναι φυσιολογικό να υπάρχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις,
ειδικά σε μια θεματολογία σαν αυτή του esoterica.gr
Δεν νομίζεις όμως οτι οφείλουμε πανω απ'ολα σεβασμο στην διαφορετικη αποψη?
Το χιούμορ είναι πάντα ευπρόσδεκτο,
αλλά η ειρωνική αντιμετώπιση κάποιον απόψεων δεν έχουν θέση σε ενα forum, όπου (προσπαθεί)
μια καθαρά φιλοσοφική προσέγγιση στη θεματολογία του.
Μπορεί ο καθένας να κάνει διάλογο με τον οποιονδήποτε,
και σαφώς να διαφωνήσει με τις ιδέες του άλλου, αλλά οχι χρησιμοποιώντας γλώσσα η οποία (είτε μας αρέσει είτε όχι)
μπορούμε ελεύθερα να χρησιμοποιούμε στην παρέα μας, αλλα οχι σε ενα δημόσιο forum.
Όλοι μας κατα καιρούς, στη διάρκεια μιας συζήτησης,
έχουμε φτάσει στα ορια μας (ή μας ωθεί εκεί ο συνομιλητής μας)
ο "σοφός" εκει απλά κλείνει τον υπολογιστή του και παει μια βόλτα...
Δεν είναι αυτοσκοπός μας να καταλήξουμε κάπου ή να κοινωνησουμε καμια "σωστή" ιδέα/άποψη,
μετέχουμε σε ενα forum για να κάνουμε γνωστές τις θέσεις μας τις ιδέες μας τις ανησυχίες μας, μέχρι εκεί...
Όταν μια συζήτηση, μετατρέπετε σε στείρα αντιπαράθεση,
οδηγεί πουθενά (?) εξυπηρετεί κάποιον σκοπό (?)
απεναντίας !
εγω για παράδειγμα,
καταβάλω (η αλήθεια είναι) μια προσπάθεια, να κατανοήσω τι θέλει να πει ο regulus θα τον ακούσω όμως,
και αν διαφωνώ, απλά θα καταθέσω την διαφορετική άποψη μου,
ίσως την ενισχύσω με μερικά στοιχεία, τα οποία εγώ (και μόνο) θεωρώ ως "σωστα" , απο εκει και πέρα, ολα παραμένουν αναρτημένα, και οι επισκέπτες (ή μέλη) διαβάζουν τις όποιες απόψεις έχουν κατατεθεί και οδηγούνται στα συμπεράσματα τους .
ΥΓ
α)(ομολογώ οτι βγήκε λίγο "σεντόνι", αλλά έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία όταν βλέπω το ίδιο έργο ...ξανά και ξανά)
β)* (πιστεύω να κατάλαβες οτι η "διόρθωση" είχε καθαρά χιουμοριστικό σκοπό)

quote:β)* (πιστεύω να κατάλαβες οτι η "διόρθωση" είχε καθαρά χιουμοριστικό σκοπό)
Το κατάλαβα βρε...αμέσως μάλιστα.Αφου έχω δείκτη 11 !!!πάνω απο την βάση.
quote:
Έχεις κάτι άλλο στο μυαλό σου ?
Βεβαίωση απο το Αγιο Ορος ότι δεν τυγχάνει μόνιμος κάτοικος.
quote:
εγω για παράδειγμα,
καταβάλω (η αλήθεια είναι) μια προσπάθεια, να κατανοήσω τι θέλει να πει ο regulus θα τον ακούσω όμως,
και αν διαφωνώ, απλά θα καταθέσω την διαφορετική άποψη μου
Ξέρεις ότι κατα βάθος,συμφωνώ με αυτή την θέση.
Εχω κάποια όρια όμως και πρέπει να γίνονται σεβαστά,ακριβώς όπως και τα όρια του εκάστου regulus,στην εκπομπή μαργαριταριών.Η εκλεπτυσμένη ειρωνία,είναι ένας καλός τρόπος αντίδρασης.
Καμμιά φορά υπερβαίνω τα όρια και το γνωρίζω.Εχω αυτο που λένε:<< γνώθι σεαυτόν>>.![]()
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
quote:nst
Μπορείς να γράψεις μερικές πληροφορίες συγκεκριμένες jonniebegood ?
Κάτι που να μπορεί να αρχίσει τον διάλογο?
Φιλικά
με την προϋποθεση οτι δεν βρισκομαι σε σχολη, αλλα σε δημοσιο χωρο και συζηταμε για το ζεν, δεν προσπαθουμε να το διδαξουμε.
κι αυτο γιατι το ζεν δεν προσυλητιζει, δεν ειναι θρησκεια, ειναι τροπος αντιληψης.
το αντιθετο μαλιστα, ο μαθητης" πρεπει οχι μονο να θελησει να μαθει, αλλα πρεπει να γινει και αποδεκτος απο τον δασκαλο, ο οποιος το παιζει παντα δυσκολος και φερνει εμποδια και απογοητευσεις για καιρο στον υποψηφιο μαθητη, κι αυτο εντασεται στα πλαισια της διδασκαλιας του ζεν.
σκοπος το αμεσο βιωμα χωρις την συμμετοχη της λογικης.
αρα δεν διδασκεται με λεξεις, γι αυτο και δεν υπαρχουν κειμενα ζεν για να "διδαχθουν".
(η προσπαθεια του YuGiOh προϋποθετει να κανει πραξεις με τις λεξεις, κατι που απο μονο του ειναι αρκετα παραλογο ωστε να μπορει να θεωρηθει ζεν ασκηση)
συζηταμε λοιπον, και πρεπει να τα παρουμε απ την αρχη.
και η αρχη ειναι το Ταο!
η πρωτη αρχη του Ταοϊσμου μας λεει:
οταν καποιος αναγνωριζει την ομορφια σαν ομορφη,
αμεσως προκυπτει και η ασχημια.
οταν καποιος αναγνωριζει την καλοσυνη σαν καλη,
αμεσως προκυπτει και η κακια.
το "ειναι" και το "οχι ειναι" προκυπτουν αμοιβαια.
το δυσκολο και το ευκολο πραγματωνονται αμοιβαια.
το μακρυ και το κοντο αντιτιθενται αμοιβαια.
το ψηλο και το χαμηλο αντιπαραβαλλονται αμοιβαια.
το πριν και το μετα παρατιθενται αμοιβαια.
Ταο Τε Τσινγκ
.
ου μαθειν δει τους μυστας αλλα παθειν www.johnniebegood.gr
μολις εφτιαξες ενα υπεροχο κοαν!σου άρεσε έ
oου γιες μπρο! ![]()
.
quote:ZenMan
Βάλε στην άκρη το μυαλό σου,το νου σου..!
Ο νους σου,είναι όλη η αιτία της καταστροφής σου..
Ο νους διαιρεί,βρίσκει θεωρίες,επιχειρήματα,πολεμάει να επιβιώσει,διχάζει..
Ο διχασμός,είναι δημιούργημα του νου,γιατί ο νους,δεν μπορεί να δει μόνο το Ένα,μπορεί να δει μόνο τα δύο..
θα επανελθω στο θεμα της αποδοσης των εννοιων μεσω μεταφρασης απο τα Κινεζικα ή τα Ιαπωνικα στα Ελληνικα.
η λεξη "νους" πχ, θα επρεπε να μεταφραστει ως "λογικη" κατα την ταπεινη μου γνωμη...
.
quote:
quote:
επειδη απευθυνεσαι σε δυτικους και οχι σε Ινδους, Κινεζους, ή Γιαπωνεζους, κανε μια μικρη ενημερωση αδελφε. (αυτοι εχουν μια ενημερωση πριν ακολουθησουν το ζεν, γιατι ολοι ειναι ηδη βουδιστες ή ταοϊστες)Bλακείες!
Δεν χρειάζονται δεδομένα.YuGiOh
![]()
αναμενω χαλαρα να δω πραξεις λοιπον!
.
σου εχω και μια ερωτηση (αφου ερωτησεις ζητας) που σιγουρα γνωριζεις: δειξε μου το αρχικο σου προσωπο πριν σε συλλαβουν οι γονεις σου.
την απαντηση φυσικα την θελω απο κοντα και χωρις λεξεις!
Απο κοντά λοιπον.Όμως,όταν θα στην δείξω,θέλω να έχεις κλειστά τα μάτια.
YuGiOh
εννοειται!
πως αλλιως θα δω αν θα μου δειχνεις το σωστο? ![]()
.
quote:quote:qubit
Θα σου πω ένα δικό μου κοαν.
"Ανάμεσα στο ζεν και την τεχνη συντήρησης της μοτοσυκλέττας,
προτιμώ την τέχνη συντήρησης της μοτοσυκλέτας."για να ειναι κοαν πρεπει να ρωταει κατι και να περιμενει απαντηση.
τι ρωτας?
1. Ερώτηση κι απάντηση, προϋποθέτουν νου - ή κάνω λάθος;
2. Μόνη μου ρωτάω και μόνη μου απαντάω. Πειράζει;
(Ρωτάω : Ζεν ή τέχνη συντήρησης κλπ? Και απαντώ.)
3. Το ερώτημα ήταν παραπλανητικό (χάριν παιδιάς ![]()
). Το δίλημμα είναι πλαστό.
Εχω διαβάσει το ομώνυμο βιβλίο (εδώ και 15 χρόνια) και ξέρω ότι "η ζεν αντιληψη υποστηριζει οτι αν συντηρεις την μοτοσυκλετα με συγκεντρωση σε καθε τι που κανεις, σε καθε λεπτο, σε καθε μικρολεπτομερεια της συντηρησης, βαδιζεις προς την φωτιση εξισου καλα με οποιονδηποτε γκουρου ή δασκαλο."
(Οφείλω δε να πω , ότι αυτή η αντίληψη μου άρεσε και προσπαθώ, (το κατα δύναμιν) να την εφαρμόζω.)
4. Η επόμενη δήλωση (εντάξει, δήλωση, όχι κοαν)
("Ανάμεσα στο ζεν και την τεχνη συντήρησης της μοτοσυκλέττας,προτιμώ τον Φαίδρο") σχετίζεται επίσης με το βιβλίο. Αν το έχεις διαβάσει (κάτι που θεώρησα πιθανότατο), θα την κατάλαβες.
Η βασική μου ένσταση σχετικά με το Ζεν, είναι η ορολογία που χρησιμοποιείται και αφορά στην προσπάθεια απόδοσης νοημάτων, στην ελληνική γλώσσα. Η δυσκολία μεταφοράς των νοημάτων που βρίσκονται στα ιδεογράμματα, είναι ομολογούμενη απ' όλους τους μεταφραστές. Απ' την άλλη πάλι,κάθε γλώσσα κουβαλάει μέσα της πολιτιστικό φορτίο χιλιάδων χρόνων.
Οταν λες στον έλληνα (και στον οποιονδήποτε δυτικό, εν πάσει περιπτώσει)"Πώς να το καταλάβεις,αφού χρησιμοποιείς το μυαλό σου για να το καταλάβεις..?", πώς μπορεί να μη σε πάρει στο ψιλό;
Εκεί που τα κατάφερα κι έβγαλα κάποιο νόημα, ήταν διαβάζοντας το ΖΕΝ, ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ & ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ. Κι ο λόγος ήταν ότι ο ένας απ' τους συγγραφείς, ο Σουζούκι (αν θυμάμαι καλά το όνομα) είναι γνώστης της δυτικής νοοτροπίας καιμπόρεσε να αποδώσει τα νοήματα με τρόπο κατανοητό, κάνοντας παράλληλα και πολύ ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις σχετικά με τις διαφορές στην ανατολική και τη δυτική νοοτροπία.
Ως γνωστόν, στη φύση, τα πλάσματά της ευδοκιμούν εδώ κι εκεί,ανάλογα με το κλίμα, το έδαφος κλπ κλπ.
Καλή η προσπάθεια για τη γνωριμία και την εξοικείωση με κάτι διαφορετικό, δεν λέω... Αλλά, πολύ φοβάμαι, ότι η μηχανική μεταφορά μεταφρασμένων όρων, αδικεί, τόσο το Ζεν, όσο και τους ανθρώπους του.
ΥΓ Μολις είδα, ότι, μεχρι να γραψω αυτο το post, το θεμα των όρων θίχτηκε ήδη. ![]()
quote:κοάν είναι και αυτό jbg;;;
χεζουν οι αρκουδες στο δασος?.
quote:Την λογική του παραλόγου την ανακαλύπτεις πιο εύκολα, πας φαντάρος!!! εκεί να δείς παραλογισμός...
(η προσπαθεια του YuGiOh προϋποθετει να κανει πραξεις με τις λεξεις, κατι που απο μονο του ειναι αρκετα παραλογο ωστε να μπορει να θεωρηθει ζεν ασκηση)
Facts: Knowledge is power, Power corrupts.
Conclusion: Study hard, Be evil.
Edited by - Peronosporos on 10/11/2005 15:26:11
Διότι, η συμπόνοια είναι συναίσθημα. Η "απαλλαγμένη από συναισθηματισμούς συμπόνοια" επομένως, είναι μια έννοια αυτοαναιρούμενη.
Θα βάλω κι εγώ μιά ιστοριούλα, που είναι απόσπασμα από "Το Ζεν και η τέχνη συντήρησης της μοτοσυκλέτας", του Ρόμπερτ Πίρσινγκ.
"Ο Φαίδρος δεν ασχολήθηκε ποτέ με τον διαλογισμό, γιατί δεν είχε νόημα γι' αυτόν. Γιά όλο το διάστημα που έμεινε στις Ινδίες η έννοια "νόημα" γι' αυτόν, περιεχόταν σ' αυτό που είχε μιά λογική συνέπεια και δεν μπορούσε να βρει κανέναν τρόπο που θα του επέτρεπε να εγκαταλείψει αυτή την πεποίθηση, παραμένοντας ταυτόχρονα τίμιος με τον εαυτό του. Νομίζω ότι αυτό ήταν προς τιμήν του.
Κάποια μέρα όμως, μέσα στην τάξη, όταν ο καθηγητής της φιλοσοφίας μωρολογούσε για πεντηκοστή φορά γύρω από την απατηλή φύση του κόσμου, ο Φαίδρος σήκωσε το χέρι του και τον ρώτησε ψυχρά αν πίστευε ότι οι ατομικές βόμβες που είχαν ριχθεί στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, ήταν ψευδαισθήσεις. Ο καθηγητής χαμογέλασε και είπε, ναι. Αυτό ήταν και το τέλος της επαφής τους.
Αυτή η απάντηση μπορεί να ήταν σωστή μέσα στην παράδοση της Ινδικής φιλοσοφίας, αλλά για το Φαίδρο και για οποιονδήποτε διαβάζει καθημερινά εφημερίδες και νοιάζεται για πράγματα, όπως η μαζική καταστροφή ανθρώπινων υπάρξεων, μιά τέτοια απάντηση ήταν απελπιστικά ακατάλληλη. Εφυγε από την τάξη, έφυγε από τις Ινδίες και τα παράτησε."
Δεν κριτικάρω το ζεν, αλλά αυτούς που κάνουν το δάσκαλο, ακρίτως και αδιακρίτως.
Υπάρχουν δάσκαλοι και Δάσκαλοι, βεβαίως. Ο Δάσκαλος, είναι αυτός που σε βοηθάει να κατανοήσεις.
Νά κάποιος, που βοήθησε κι εμενα να κατανοήσω 2-3 πράγματα : Τακουάν Σόχο. "Ζεν και η τέχνη του ξίφους".
"Ο όρος άγνοια υποδηλώνει την απουσία της φώτισης, δηλαδή την πλάνη.
Μόνιμη θέση, είναι το σημείο στο οποίο καθηλώνεται η σκέψη.
Λέγεται πως στην πρακτική του Βουδισμού, υπάρχουν πενήντα δυο στάδια. Ανάμεσα σε αυτά, το σημείο που καθηλώνεται ο νους σε ένα πράγμα, αποκαλείται Μόνιμη Θέση. Το μόνιμο υποδηλώνει κάποιο σταμάτημα. Τούτο σημαίνει πως η σκέψη είναι απασχολημένη με κάποιο ζήτημα, όχι απαραίτητα σημαντικό.
Από τη σκοπιά της πολεμικής σου τέχνης, αν τη στιγμή που βλέπεις τον αντίπαλο να ορμά με το ξίφος του για να σε χτυπήσει, σκεφτείς πώς θα το αντιμετωπίσεις έτσι όπως έρχεται, η σκέψη σου θα μπλοκαριστεί από τη θέα του ξίφους, δε θα κάνεις τις δικές σου κινήσεις και θα σε χτυπήσει ο αντίπαλος. Αυτή είναι η έννοια της καθήλωσης.
.... Στο Βουδισμό αυτή τη νοητική καθήλωση την αποκαλούμε [b ψευδαίσθηση[/b]. Εμείς την ονομάζουμε "η θλίψη της άγνοιας""
Ο Τακουάν γεννήθηκε το 1573 στην Ιαπωνία. Το παραπάνω απόσπασμα, είναι από μια επιστολή του που απευθύνεται σ' ένα μεγάλο δάσκαλο των πολεμικών τεχνών και τονίζει την ανάγκη της εξάσκησης όχι μόνο στο σωματικό αλλά και στο πνευματικό επίπεδο. Αυτό που ήθελα να επισημάνω, είναι ότι ξεκινάει δίνοντας ορισμούς και ξεκαθαρίζοντας τις έννοιες που χρησιμοποιεί. (μου θύμισε τον Σωκράτη...
)
Μπορώ δε να πω, ότι επειδή, όταν διάβασα το βιβλιαράκι είχα μιά εξοικείωση με το άθλημα (έκανα ξιφασκία στα νιάτα μου...
) και αντιλαμβανόμουν τα νοήματα απ΄τα παραδείγματά του, συμπάθησα το Ζεν (το δικό του τουλάχιστον, διότι, απ' ότι κατάλαβα υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις) πολύ περισσότερο απ' ότι διαβάζοντας τις διαφορες φιλοσοφίες και "διδασκαλίες".
quote:qubit
1. Ερώτηση κι απάντηση, προϋποθέτουν νου - ή κάνω λάθος;
χρησιμοποιω τα δικα σου λογια για να απαντησω:
"Η βασική μου ένσταση σχετικά με το Ζεν, είναι η ορολογία που χρησιμοποιείται και αφορά στην προσπάθεια απόδοσης νοημάτων, στην ελληνική γλώσσα."
ο νους θα επρεπε να αποδιδεται ως λογικη.
quote:2. Μόνη μου ρωτάω και μόνη μου απαντάω. Πειράζει;
(Ρωτάω : Ζεν ή τέχνη συντήρησης κλπ? Και απαντώ.)
καθολου!
συναδει με το πνευμα του τοπικ ![]()
εξαλλου το ειπες παρακατω: "Το δίλημμα είναι πλαστό."
quote:Εχω διαβάσει το ομώνυμο βιβλίο (εδώ και 15 χρόνια) και ξέρω ότι "η ζεν αντιληψη υποστηριζει οτι αν συντηρεις την μοτοσυκλετα με συγκεντρωση σε καθε τι που κανεις, σε καθε λεπτο, σε καθε μικρολεπτομερεια της συντηρησης, βαδιζεις προς την φωτιση εξισου καλα με οποιονδηποτε γκουρου ή δασκαλο."
(Οφείλω δε να πω , ότι αυτή η αντίληψη μου άρεσε και προσπαθώ, (το κατα δύναμιν) να την εφαρμόζω.)
να που ακολουθεις το δρομο του ζεν. ![]()
το διαπιστωσα και σε αλλο τοπικ, οταν εφερες παραδειγμα την πεταλουδα...
quote:4. Η επόμενη δήλωση (εντάξει, δήλωση, όχι κοαν)
("Ανάμεσα στο ζεν και την τεχνη συντήρησης της μοτοσυκλέττας,προτιμώ τον Φαίδρο") σχετίζεται επίσης με το βιβλίο. Αν το έχεις διαβάσει (κάτι που θεώρησα πιθανότατο), θα την κατάλαβες.
ντεν εκο το μπιμπλιο καρντια μου... ![]()
quote:Η δυσκολία μεταφοράς των νοημάτων που βρίσκονται στα ιδεογράμματα, είναι ομολογούμενη απ' όλους τους μεταφραστές. Απ' την άλλη πάλι,κάθε γλώσσα κουβαλάει μέσα της πολιτιστικό φορτίο χιλιάδων χρόνων.
Οταν λες στον έλληνα (και στον οποιονδήποτε δυτικό, εν πάσει περιπτώσει)"Πώς να το καταλάβεις,αφού χρησιμοποιείς το μυαλό σου για να το καταλάβεις..?", πώς μπορεί να μη σε πάρει στο ψιλό;
το επεσημανα εξ αρχης!
οπως και οτι χρειαζονται ορισμενα προπαρετουαρ, οπως τι ειναι το Ταο, κτλ, κτλ
quote:Εκεί που τα κατάφερα κι έβγαλα κάποιο νόημα, ήταν διαβάζοντας το ΖΕΝ, ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ & ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ. Κι ο λόγος ήταν ότι ο ένας απ' τους συγγραφείς, ο Σουζούκι (αν θυμάμαι καλά το όνομα) είναι γνώστης της δυτικής νοοτροπίας καιμπόρεσε να αποδώσει τα νοήματα με τρόπο κατανοητό, κάνοντας παράλληλα και πολύ ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις σχετικά με τις διαφορές στην ανατολική και τη δυτική νοοτροπία.
ο Σουζουκι εφερε το ζεν στην δυση, και η προσπαθεια του ηταν αξιολογη!
quote:Αλλά, πολύ φοβάμαι, ότι η μηχανική μεταφορά μεταφρασμένων όρων, αδικεί, τόσο το Ζεν, όσο και τους ανθρώπους του.
συμφωνω, αλλα δεν τρεχει και τιποτα.
φαντασου να μιλαγε στα Ελληνικα ο ιδιος ο Σουζουκι στην πλατεια Ομονοιας για το ζεν - ποσοι θα τον παιρναν στο ψιλο?
σχεδον ολοι.
αλλα αν ενας και μονο ενας τσιμπαγε, θα ηταν και ο μονος κερδισμενος.
εκτος απ τον Σουζουκι που θα απολαμβανε τα γιουχαϊσματα, ουτως ή αλλως! ![]()
quote:ΥΓ Μολις είδα, ότι, μεχρι να γραψω αυτο το post, το θεμα των όρων θίχτηκε ήδη.
συγχρονικοτις... ![]()
.
http://en.wikipedia.org/wiki/Takuan_Soho
http://www.zenstoriesofthesamurai.com/Characters/TakuanSoho.htm
και για το βιβλίο (αφού έκανες ξιφασκία σε ενδιαφέρει)
http://www.samurai.com/5rings/
Μετά πώς να μην λέει αλήθειες ο Τακουάν για την ξιφομαχία, αφού είχε τον καλύτερο ξιφομάχο μαθητή του...
Φιλικά, πάντα, περονόσπορος
Facts: Knowledge is power, Power corrupts.
Conclusion: Study hard, Be evil.
Edited by - peronosporos on 11/11/2005 16:17:22