- ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ / ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΑ - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
Εδω θα μπορουμε να ανταλλασουμε τις γνωσεις μας πανω σε αστρονομικα θεματα, σε θεματα τηλεσκοπιων και οτι αλλο εχει σχεση με την ουρανια ερευνα.
στο παρακατω topic που βρισκεται μεσα στο (ΝΕΑ - Μέσα από το Διεθνές Internet)
http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=3091
μπορειτε να βρειτε και να κατεβασετε ΤΡΙΑ δωρεαν πολυ καλα προγραμματα αστρονομιας προτασεις των admin,dimsot,notis_29
το WINSTARS
το Χάρτες του Ουρανού
και το CELESTIA
Τα δυο πρωτα ειναι ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΑ και το τριτο ειναι ενα προγραμμα τρισδιαστατης προσομοιωσης του ουρανου
Παρακατω σας παραθετω δυο ελληνικα site που εχουν αρκετες πληροφοριες για τηλεσκοπια και πουλανε κιολας
http://www.astronomy.gr/index2.cfm?page=main.cfm&CFID=215452&CFTOKEN=61615245
Φιλικα dimsot

ΠΑΝ ΔΕ ΑΥ ΤΟ ΓΙΓΝΟΜΕΝΟΝ ΥΠ' ΑΙΤΙΟΥ ΤΙΝΟΣ ΕΞ ΑΝΑΓΚΗΣ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ. (ΠΛΑΤΩΝ)
dimsot
Edited by - dimsot on 11/01/2004 23:36:10
Edited by - dimsot on 20/03/2004 21:42:23
Ιστοσελίδα με αστρονομικά γεγονότα μέχρι το 2059.
http://w3c.ct.astro.it/calendario/almanacco.html
Ξενόγλωσσο γλωσσάρι αστρονομικών όρων.
http://www.r-clarke.org.uk/glossary.htm
Ελληνόγλωσση αστρονομική εγκυκλοπαίδεια.
http://www.astronomy.gr/index2.cfm?page=main.cfm&CFID=94660&CFTOKEN=57225165
Αυριο αγοραζω το πρωτο μου ενα nexstar 4 οποτε δεν μπορω να σε βοηθησω σε αυτο που ρωτησες μαλλον θα χρειαστω εγω την βοηθεια σου.
Παντος αν και νεος στο θεμα μας σκοπευω να ασχοληθω παρα πολυ και ελπιζω να τα λεμε εδω
http://exoplanets.org/almanacframe.html
εδω μπορειτε να δειτε μια λιστα με 100 περιπου πλανητες που εχουν βραεθει εκτος του ηλιακου μας συστηματος.

dimsot
Edited by - dimsot on 24/03/2004 23:55:21
Αν δεν κάνω λάθος, μάλλον αγοράζεις ένα με ηλεκτρονικό αστροπλοηγό. Θα σου πρότεινα τα χρήματα αυτά να δώσεις είτε για ένα πιό δυνατό απλό κατοπτρικό ή για ένα ακόμα δυνατότερο Dobson. Διότι:
1ον. 4 ίντσες δε θα σε εντυπωσιάσουν. Εγώ το περασμένο καλοκαίρι αγόρασα ένα 5άρι, και φέτος κάνω οικονομίες για να αγοράσω με την πρώτη ευκαιρία ένα 8άρι.
2ον. Ο ηλεκτρονικός πλοηγός σου αφαιρεί το συναίσθημα της χαράς του ερευνητή. Βέβαια εξαρτάται τις προτεραιότητές σου. Αν το θες για διαστημο-τουρισμό (δεν το λέω ειρωνικά ή υποτιμητικά), τότε είναι ό,τι πρέπει, αν το θες για να μάθεις, τότε το μόνο που θα χρειάζεσαι είναι ένα απλό τηλεσκόπιο και ένας άτλαντας.
Αν θες περισσότερες πληροφορίες, ή έχεις κάποιες απορίες μη διστάσεις να γράψεις.
quote:
Αν δεν κάνω λάθος, μάλλον αγοράζεις ένα με ηλεκτρονικό αστροπλοηγό. Θα σου πρότεινα τα χρήματα αυτά να δώσεις είτε για ένα πιό δυνατό απλό κατοπτρικό ή για ένα ακόμα δυνατότερο Dobson. Διότι:1ον. 4 ίντσες δε θα σε εντυπωσιάσουν. Εγώ το περασμένο καλοκαίρι αγόρασα ένα 5άρι, και φέτος κάνω οικονομίες για να αγοράσω με την πρώτη ευκαιρία ένα 8άρι.
Αλλα επελεξα αυτο το μικρο για να μπορω να το μεταφερω πιο ευκολα στο χωριο, διακοπες κτλ γιατι εχω προβλημα χωρου
Στην πορεια σαφεστατα σκεφτομαι για κατι καλυτερο
Σε ευχαριστω για την βοηθεια και σιγουρα θα σε ρωτησω αρκετα πραγματα στην πορεια

dimsot
Σε περίπτωση που θες κάτι πραγματικά ευκολόχρηστο και άνετα μετακινήσιμο, θα σου πρότεινα αστρονομικά κυάλια. Και αυτό διότι:
1. Δε γνωρίζω αν ποτέ είχες εμπειρία με τηλεσκόπιο, και ειδικά 4. Κρίνωντας από το 5.2 που έχω εγώ, με το 4, ίσα που θα ξεχώριζες τα δαχτυλίδια του Κρόνου από τη σφαίρα, ίσα που θα διαχώριζες μετά από αρκετή ώρα τις ζώνες του Δία, δε θα μπορούσες να χτυπήσεις νεφελώματα λιγότερης φωτεινότητας από αυτή του Ωρίωνα και ο ο Γαλαξίας της Ανδρομέδας δε θα σου φαινόταν παρά ένα απλό νεφέλωμα.
2. Με τα κυάλια είναι ο πιό εύκολος και γρήγορος τρόπος να μάθεις ουρανογραφία. Έτσι θα μπορέσεις να εξοικονομήσεις περισσότερα χρήματα για την ωρα πυο θα πάρεις κάτι "δυνατό".
Εκτός των άνωθεν, αν επιμένεις, θα σου συνηστούσα να αγράσεις κάτι που να εξισσοροπεί την τσέπη σου, τις δυνατότητες και τη μεταφορά, και πιστεύω ένα 6άρι κατοπτρικό ή dobson πληρεί αυτή τη λεπτή ισορροπία κατά απόλυτη τιμή.
Αυτά που λένε "το βάζεις στο σακίδιο και πας" είναι απάτη. Προσωπικά, αφού μένω στο άστυ, για να πάω κάπου να παρατηρήσω, η απόσταση είναι τέτοια, όπου δε σκέφθομαι να πάω "ποδαράτο".
Αυτά φίλε μου, συγνώμη και πάλι, αλλά θυμάμαι τον εαυτό μου στο συγκεκριμένο δίλημμα, και σαν χρήστης του τηλεσκποπίου πλέον θεωρώ επιτυχία που απέφυγα την παγίδα.
Επίσης μου προκαλεί εντύπωση που στο esoterica μόνο εμείς οι 2 συζητάμε για αστρονομία. Να μου πεις, "λογικό είναι, αλλιώς θα λεγόταν εξωτερικά", αλλά θα σου απαντούσα με ένα σχόλιο από την εισαγωγή του Τιμαίου, μιας και είσαι φίλος του Πλάτωνα.
"Το Σύμπαν ενδιαφέρει τον Πλάτωνα εφόσον η γνώσις αυτού μας βοηθεί εις το να γνωρίσωμεν ΗΜΑΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ, να οργανωθώμεν συστηματικώτερα, ΕΠ'ΑΓΑΘΩ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ."
Δεν πειραζει εχουμε καιρο μπροστα μας.

dimsot
Πάντα με ενδιέφερε το διάστημα και όταν έβλεπα ντοκιμαντέρ με αστερισμούς ήταν η καλύτερη μου .
Κάποιοι φίλοι γνωρίζοντας την αγάπη μου για τα άστρα μου έκαναν ένα δωράκι .
Δεν είναι κάτι ιδιαίτερο βέβαια αλλά για την αρχή ενός πρωτάρη όπως είμαι εγώ είναι μια χαρά .
Πήραν λοιπόν ένα πολύ φτηνό τηλεσκόπιο και μάλιστα από super market των 79 euro .
Το ξέρω είναι πολύ λίγα τα λεφτά για ένα τηλεσκόπιο αλλά είναι αρκετό για να δεις το φεγγάρι αξιοπρεπώς η έτσι τουλάχιστον πιστεύω μιας και δεν έχω εμπειρία .
Σε κάποιες δόκιμες που έκανα επί γης είδα κάποιες ταμπέλες κτηρίων που απέχουν 4 χιλιόμετρα από το σπίτι μου με καταπληκτικές λεπτομέρειες .
Τελικά βρήκα το τηλεσκόπιο που σας έλεγα στo link http://www.digitecoptical.com/tele-orion-observer-60-eq.htm
Τι μπορεί κανείς να δει σχετικά εύκολα ?
Edited by - MoHe-L on 19/01/2004 13:05:31

dimsot
Το τηλεσκόπιό σου είναι καλό. Διαβάζοντας την ιστοσελίδα που μας έστειλες, μπορείς να παρατηρήσεις το Ηλιακό σώματα, να μάθεις τους γειτονικούς μας Αστερισμούς και με λίγα λόγια να μυηθείς στην αστρονομία.
Αν μένεις σε πόλη, να σου πω ότι είναι δύσκολη η παρατήρηση τη νύχτα λόγω της φωτορύπανσης. Αν ευκαιρείς κάποιο βράδυ, χωρίς ή με "λίγο" φεγγάρι, να βγεις έξω από την πόλη, θα μαγευτείς!
Ένα βιβλίο, με πολλές εικόνες, εύκολες εξηγήσεις, πολλά αξιοπερίεργα, πολλούς και αναγνώσιμου χάρτες είναι το "Nightwatch" του Terence Dickinson.
Edited by - Ευθύμης on 20/01/2004 21:54:01
Αν και είχα διαβάσει το θέμα πριν μέρες δεν πήρα μέρος στη συζήτηση, αφενός λόγω ελλείψεως χρόνου και αφετέρου γιατί ήθελα να γράψω (ακόμη το σκέφτομαι) μερικά βασικά πράγματα για τηλεσκόπια και κυάλια. Δεν έχω βέβαια ιδιαίτερη γνώση και από ότι καταλαβαίνω εσύς έχετε περισσότερη..Anyway....
Τηλεσκόπιο δεν αξιώθηκα ποτέ να αγοράσω αλλά είχα για περίπου 1 χρόνο ενός φίλου...δυστυχώς δεν θυμάμαι καθόλου τύπο, κατασκευαστή.
Χρησιμοποιούσα λόγω τρέλλας το Redshift 2, και καθότι το σπίτι μου βρίσκεται σε επαρχιακή πολή με ελάχιστη φωτορύπανση, μου ήταν εύκολο από το μπαλκόνι να δω μερικά πανέμορφα σημεία του ουρανού.
Τον Δία καταρχάς που μόλις διακρίνόταν η μεγάλη Ερυθρά κηλίδα, τον Κρόνο και τους δαχτύλιους με αρκετή σαφήνια (φαίνονταν μόνο 2) καθώς και τον Άρη και Αφροδίτη..
Να πώ πάντως σε φίλους που τους αρέσει η αστρονομία, εγώ προσωπικά τρελλαίνομαι, ότι η αγορά ενός τηλεσκοπίου ή για αρχή ένα καλό ζευγάρι κυάλια αλλά οπωσδήποτε με τρίποδο είναι η αρχή για ένα πανέμορφο ταξίδι.
Φιλικά και ....καλές παρατηρήσεις ![]()
Tomcat
ενα πραγμα σας λεω, φοβερο
χαλαλι το κρυο που εφαγα και τα λεφτα που εδωσα για να δω αυτο το μικρο στρογγυλο πραγματακι με τα κυκλακια γυρω γυρω
Ακομα και αν δεν φαινονται καλα λογο οτι ειναι μικρο τηλεσκοπιο η συγκινηση ειναι μεγαλη
(φιλε Ευθυμη ειχες δικιο)οταν εγραφες
quote:
4, ίσα που θα ξεχώριζες τα δαχτυλίδια του Κρόνου από τη σφαίρα
Αγωνιω να παρατηρησω το φεγγαρι
Γεια σας φιλοι μου καλες παρατηρησεις

dimsot
dimsot, καλώς ήρθες στον κόσμο της ερασιτεχνικής αστρονομίας!
Αν ενδιαφέρεστε, θα γράψω ποιές ώρες και μέρες αυτής της εβδομάδας η μεγάλη ερυθρά κοιλίδα του Διός είναι εμφανής από τη Γη, ώστε να την παρατηρήσετε.
Τετάρτη, 04.32
Πέμπτη, 00.23
Παρασκευή, 06.10
Σάββατο, 02.01
Κυριακή, 03.39
ειναι μονο για αστρονομια

dimsot
ένα από τα καλλίτερα site για αρχάριους και μή, που ασχολείται αποκλειστικά με τηλεσκόπια και κυάλια για αστρονομική παρατήρηση είναι το
http://www.skyandtelescope.com
Πολλά και ενδιαφέροντα θέματα...
Καλές παρατηρήσεις
Φιλικά
Tomcat
Παντός το όλο θέμα είναι συναρπαστικό . Τα προγράμματα είναι πολύ ωραία
Και ιδικά το ελληνικό (για μας τους αγράμματους ) θα περνάω να τα λέμε

dimsot