ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ / ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΑ - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

- ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ / ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΑ - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

dimsot31 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
dimsotΜέλος
29/02/2004, 12:09:47
Φιλε Ευθυμη θα ηθελα να σε ρωτησω αν εχεις υποψη σου καποιο μοντελο ψηφακης φωτογραφικης που να μπορει να συνδεθει με τηλεσκοπιο

Ευχαριστω εκ των προτερων φιλε

Τον τελευταιο καιρο ο καιρος δεν βοηθησε και πολυ στην παρατηρηση

αν και καταφερα να δω τον ΔΙΑ μαζι με 6 δορυφορους φαινοταν καλα και διακρινονταν και οι δακτυλιοι του

Συγκρινωντας αυτο που εβλεπα με το προγραμμα CELESTIA ειδα οτι εχει μια καποια διαφορα στις τροχιες των δορυφορων

ΠΑΝ ΔΕ ΑΥ ΤΟ ΓΙΓΝΟΜΕΝΟΝ ΥΠ' ΑΙΤΙΟΥ ΤΙΝΟΣ ΕΞ ΑΝΑΓΚΗΣ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ. (ΠΛΑΤΩΝ)
dimsot

TOYRISΝέο Μέλος
29/02/2004, 17:44:59
Gia sas pedia sorry kai gia tin enoxlisi den tha eixa na prosthesw kati sto thema mono thelw mia pliroforia..endiaferomai gia agora tileskopiou katiko stin athina kai tha ithela an itan eykolo na mou dwsete kapies plirofories gia katastimata ta opia poloun tileskopia. :)
eyxaristo poli

Pt

dimsotΜέλος
01/03/2004, 20:28:33
Φιλε κοιτα και εδω μπορει να σε βοηθησει

www.astrovox.gr

ΠΑΝ ΔΕ ΑΥ ΤΟ ΓΙΓΝΟΜΕΝΟΝ ΥΠ' ΑΙΤΙΟΥ ΤΙΝΟΣ ΕΞ ΑΝΑΓΚΗΣ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ. (ΠΛΑΤΩΝ)
dimsot

ΕυθύμηςΜέλος
02/03/2004, 11:43:52
Φίλε dimsot, θα σε απογοητεύσω διότι δεν ασχολούμαι με την αστροφωτογράφηση.

Φίλε TOΥRIS, ρίξε μια ματιά στα παρακάτω.

http://www.vixen.gr/
http://www.telescopeshop.gr
http://www.geocities.com/astrosky2000/Markes.html
http://www.astronomy.gr/index2.cfm?page=main.cfm&CFID=94660&CFTOKEN=57225165

aOrΝέο Μέλος
04/03/2004, 02:14:15
Για το παιδι που θελει να αγορασει τηλεσκοπιο εχω να προτεινω τα εξης δυο: Αρχικα το Aktis που μπορεις να βρεις σχεδον τα παντα και στις ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ καλυτερες τιμες στην Ελλαδα. Ειναι λιγο εξω απο Θεσσαλονικη αλλα αποτι ξερω κανουν παραδοσεις σε ολη την Ελλαδα ανετα και ειναι πολυ εξυπηρετικοι σε ολα. Διευθυνση www.aktistar.com Εγω εχω δυο τηλεσκοπια. Ενα 8ιντσο κατοπτρικο που το πηρα απο εκει.και ενα διοπτρικο 2μισαρι. Η αλλη προταση εφοσον μενεις και Αθηνα ειναι η αποκλειστικη αντιπροσςπεια της Vixen (που φυσικα μιλαμε για ΤΑ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΑ) και ειναι κάπου στον Πειραια ,εχω πάει αλλα δεν θυμαμαι ακριβως που και δεν εχω διευθυνση. Φανταζομαι ομως ειναι πολυ ευκολο να ψαξεις μεσω ιντερνετ και να βρεις πληροφοριες. Εκει βεβαια μιλαμε για ακριβοτερες τιμες εφοσον ειναι και τα καλυτερα (πιθανως οπτικα). Vixen βεβαια εχει και η Ακτή και εγω προτεινω αυτη ως καλυτερη λυση μιας και εχω προσωπικη εμπειρια αγορας και αρκετοι φιλοι μου και πιστεψε με με την 2η αγορα μου του 8ιντσου εψαξα πολυ πριν. Οσο για αρκετα αλλες γνωστες εταιριες που παιζουν, δεν αναφερω ονοματα, Προσωπικα νομιζω ειναι αγιογδυτες, και καλυτερα να παραγγειλεις απο Αμερικη :Ρ
Αυτα! ελπιζω να κατατοπισα οσο μπορουσα απο την 8ετη (πια) εμπειρια μου με αστρο και τηlεσκ.

calessinΜέλος
20/03/2004, 21:10:22
Γειά σας παιδιά

Χάρηκα που έγινε ένα Topic για τους "αστρολάτρεις".Ευγε dimsot.

Ασχολούμε ερασιτεχνικά με την αστρονομία 10 χρόνια περίπου. Έχω ένα κατοπτρικό τηλεσκόπιo, 4",ΤΑL-1,άπ'τη Ρωσία και από τα πιο εντυπωσιακά πράγματα που έχω δεί είναι τα δαχτυλίδια του Κρόνου (Φίλε Ευθύμη και με 4" μπορείς να ξεχωρίσεις τους δακτύλιους).
Αυτό που επίσης θα μου μείνει αξέχαστο είναι το τρεμούλιασμα του Δία που φαινόταν καθαρά μετά τη σύγκρουση με τον κομήτη Shoemaker-Levy (αν δε με απατά η μνήμη μου) το καλοκαίρι του 1994. Έχω ασχοληθεί λίγο με την αστροφωτογραφία, όμως πολύ λίγο. Καθώς το τηλεσκόπιο μου δεν έχει mounting δυστυχώς δεν μπορώ να βγάλω πολύ μακρινά αντικείμενα.

Ξέρει μηπώς κανείς πως θα μπορούσα να βάλω τέτοιο σύστημα?

Επίσης αν ξέρει κάποιος πόσο περίπου κοστίζουν οι αντάπτορες για την τοποθέτηση SLR μηχανής στο προσοφθάλμιο, θα με βοηθούσε αν μου έλεγε.

Ίσως οι περισσότεροι ξέρετε το site του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble. Οι φωτο που έχει είναι ανείπωτης ομορφιάς. Αυτές που είδα πρόσφατα είναι σκέτο μεγαλείο. Αξίζει να τις δείτε:

"http://hubblesite.org/newscenter/newsdesk/archive/releases/2004/10/"

Φιλικά calessin

"Όταν είναι νύχτα να ονειρεύεσαι και όταν ξημερώνει ν'ανοίγεις τα παράθυρα διάπλατα. Όλα τα πράγματα έχουν δικαίωμα στο φως." Οδ. Ελύτης

24/03/2004, 22:24:54
Γεια σας φίλοι μου

Αν και μου αρέσει η παρατήρηση, δεν έχω ιδέα από τηλεσκόπια, ούτε έχω κοιτάξει ποτέ από μέσα για να δω τι -και πως- φαίνεται. Σκέφτομαι ωστόσο να αγοράσω ένα διοπτρικό τηλεσκόπιο διαμέτρου 60mm και εστιακής απόστασης 900mm. Τι λέτε θα βλέπω τίποτα αξιόλογο ή θα παν τζάμπα τα λεφτά. Στις δυο σχετικές σελίδες που παρέθεσε ο dimsot (στην αρχή) κάπου διάβασα για αχρωματικά διαθλαστικά τηλεσκόπια. Δηλαδή;;; Δε θα βλέπω έγχρωμα;;; Τους δακτυλίους του Κρόνου ή την κηλίδα του Δία για παράδειγμα θα τη βλέπω; Διάβασα ότι με κιάλια βλέπεις τους δορυφόρους τους. Εγώ πάντως με τα δικά μου ίσα ίσα που διακρίνω τους ίδιους τους πλανήτες και μάλιστα ούτε ξέρω ποιοι είναι.(σαν απλά λευκά αστέρια τους διακρίνω) Με το τηλεσκόπιο θα βλέπω -τους δορυφόρους τους- ή είναι παραμύθι κι αυτό σαν τα κιάλια;;;

Θα ήθελα επίσης να ρωτήσω για τη μεγέθυνση, γιατί μ’ έχει μπερδέψει πάρα πολύ. Διάβασα ότι είναι 2,5xΔιάμετρος. Δηλαδή στη συγκεκριμένη περίπτωση 150 φορές. (2,5x60) Αλλά εξαρτάται και από τους προσοφθάλμιους φακούς. Αν δηλαδή βάλεις τον κατάλληλο φακό μπορείς να πετύχεις πολύ μεγαλύτερη μεγέθυνση (400-500 φορές). Τι απ’ τα δυο τελικά συμβαίνει; Ισχύει δηλαδή ότι με τους κατάλληλους προσοφθάλμιους μπορείς να πετύχεις μεγέθυνση πολύ μεγαλύτερη από αυτή των 150; Την μέρα τουλάχιστον -γιατί το θέλω και για επίγεια παρατήρηση σε βουνά χωριά πόλεις αξιοθέατα κλπ- που έχει περισσότερο φως, θα μπορώ να έχω τέτοια μεγάλη μεγέθυνση ή θα τα βλέπω θολά; Μιλάω για μεγέθυνση άνω των 150, και αν μη τι άλλο αξιοπρεπή. (όταν λέω ¨θολά¨ εννοώ δηλαδή όπως θα έβλεπε ένας με καλή όραση βάζοντας ξένα γυαλιά μυωπίας) Και κάτι τελευταίο. Ο φακός επανόρθωσης (x1.5) είναι για να μην τα βλέπεις ανάποδα στην επίγειο παρατήρηση….έτσι δεν είναι;;; Επίσης υπάρχει και ένας φακός Barlow για να διπλασιάζει τη μεγέθυνση. Εκείνο που θα ήθελα να ρωτήσω είναι αν μπορώ να χρησιμοποιήσω ταυτόχρονα και τους δύο αυτούς φακούς.

Όποιος γνωρίζει κάτι γι’ αυτά θα ήθελα πάρα πολύ να με διαφωτίσει. Επίσης θα μ’ ενδιέφεραν αφάνταστα και οι εντυπώσεις του MoHe-L γιατί νομίζω ότι ενδιαφέρομαι για ίδιο περίπου τηλεσκόπιο με αυτό που έχει.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Γεια χαρά, σε όλους.

dimsotΜέλος
24/03/2004, 23:48:29
Γεια σας φιλοι μου

Φιλε Αιαντα σχετικα με την μεγενθυνση ισχυει το εξης

διαιρεις την εστιακη αποσταση δια την διαμετρο του προσοφλαμιου

πχ αν η εστ.αποστ ειναι 1325 και εχεις ενα προσοφλαμιο 25mm

εχουμε 1325/25= 53χ

αλλα βεβαια καθε τηλεσκοπιο εχει και καποιο μεγιστο οριο

πχ το δικο μου εχει 240χ την οποια μπορω να εχω (περιπου) με ενα προσοφλαμιο 6mm

1325/6=221

αν η μεγενθυνση ειναι κοντα στα ορια του τηλ. η τα ξεπερασει τα βλεπεις θολα και δεν μπορει να παρατηρησης

Ενας διπλασιαστης barlow διαπλασιαζει την μεγενθυνση ενος προσοφλαμιου πχ αν εχεις ενα 25mm + 2x εχουμε

1325 / (25/2)=12,5 = 106χ
ειναι σαν να χρησιμοποιης ενα προσοφλ. 12,5mm

τωρα για το τι θα βλεπεις ισχυει το εξης οσο καλυτερα χαρακτηριστικα εχει ενα τηλ. τοσο πιο πολλα βλεπεις αλλα και τοσο πιο πολλα χρηματα χρειαζεσαι. παντως για παρατηρηση μες στην Αθηνα που υπαρχει πολυ φωτορυπανση (και οχι μονο) ουτος η αλλος, μπορεις να βλεπεις μονο το φεγγαρι και τους πλανητες για deep space ξεχνα τα.

Τα αστερια γενικα ολοι τα βλεπουν το ιδιο.

Τελος για να μαθεις τον ουρανο κατεβασε τα προγραμματα που προτεινονται στο παρακατω topic

http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=3091

ΠΑΝ ΔΕ ΑΥ ΤΟ ΓΙΓΝΟΜΕΝΟΝ ΥΠ' ΑΙΤΙΟΥ ΤΙΝΟΣ ΕΞ ΑΝΑΓΚΗΣ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ.(ΠΛΑΤΩΝ)
DIMSOT

dimsotΜέλος
24/03/2004, 23:53:31
Γεια σας φιλοι, χρησιμοποιοντας το celestia και συγκρινοντας σε πραγματικο χρονο τις θεσεις των δορυφορων του Κρονου, αλλα και του Δια
με αυτα που εβλεπα απο το τηλεσκοπιο διαπιστωσα οτι χανει αρκετα σε σχεση με την πραγματικοτητα

αλλα δεν παυει βεβαια να ειναι ενα παρα μα παρα πολυ καλο προγραμμα

DIMSOT

dimsotΜέλος
05/05/2004, 00:36:48
Γεια σας φιλοι μου ελπιζω να ειδατε σημερα την εκλειψη της σεληνης

εγω ειδα αρκετη ωρα και εβγαλα καποιες φωτογραφιες τις οποιες θα σας δειξω αυριο

Γεια χαρα καληνυχτα

DIMSOT

Edited by - dimsot on 05/05/2004 00:38:19

pavidΝέο Μέλος
06/05/2004, 15:16:52
Χαιρετώ οσους παρακολουθουν την συζήτηση αυτή.Χάρηκα που η παρέα μεγαλωσε και αποφάσισα να μπώ και γω στην αστροπαρέα!Μελετάω ουρανογραφία με ένα ζευγάρι κυάλια 7x50. Την έκλειψη σελήνης δεν την είδα λόγω συννεφιάς και βροχής στην Αθήνα.Γκαντεμιά!θα περιμένουμε την επόμενη.
Στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο εγινε αρκετή ανάφορά για το θέμα!(στην τηλεόραση δε δεν κρατήθηκαν και αρχισαν να λένε για δοξασίες και δυσειδαιμονιες) και τότε σκέφτηκα πόση χαρά θα ένιωθαν οι αρχαίοι φιλόσοφοι και αστρονόμοι αν ζούσαν σήμερα που τέτοια γεγονότα οχι μονο δεν ξυπνανε δυσειδαιμονιες αλλα ανακοινώνονται απο τα ΜΜΕ για να τα παρακολουθήσουμε!(αλλο αν είχε συννεφιά και δεν το είδα!)
Μπράβο για τα sites και τα προγράμματα !με βοήθησαν πολύ.Αν βρώ και γω κάτι θα το ανακοινώσω!

IN GIRUM IMUS NOCTE ET CONSIMIMUR IGNIS