ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Περί Πίστεως - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

- Περί Πίστεως - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

Ampere31 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
15/09/2006, 11:39:49
Φίλε μου Ampere, φυσικά κι υπάρχουν και πράγματα τα οποία γνωρίζουμε αλλά παρόλα αυτά δεν πιστεύουμε.
Αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει για πολλούς και διάφορους λόγους.

Μπορεί να μην είναι κοντά στον τρόπο αντίληψης μας ή να μη μας εκφράζουν σε ικανοποιητικό βαθμό.
Μπορεί πάλι η γνώση που έχουμε για αυτά να είναι ελλιπής ή περισσότερο επιφανειακή.
Μπορεί πάλι να μην έχουμε καταφέρει να "ανοίξουμε" το νου μας σε τέτοιο βαθμό ώστε να πιστέψουμε βαθύτερα σ' αυτά, έχοντας τις δικές μας παρωπίδες.

quote:
Από την άλλη, αυτά που για κάποιους είναι γνώση για μας μπορεί να είναι πίστη και τούμπαλιν.

Μα φυσικά!
Θα ήταν ίσως ανέφικτο να ταυτιζόταν ο τρόπος θέασης όλων των ανθρώπων γύρω από το κάθετί.

Με ρωτάς εάν πιστεύω ή γνωρίζω οτι η πίστη είναι αδερφή της λογικής και "παιδί της καρδιάς".
Νομίζω οτι συμβαίνουν και τα 2.

Φίλε A. Kircher, μιας κι αναφέρθηκες στο μύθο του σπηλαίου του Πλάτωνα (ένα θέμα το οποίο μου αρέσει πολύ κι είχα ανοίξει παλιότερα ένα topic σχετικά μ' αυτό) αυτοί που κατάφεραν να σπάσουν τα δεσμά τους και να αντικρύσουν το Φως, πως οδηγήθηκαν σ' αυτό?
Πίστεψαν οτι υπάρχει και κάτι άλλο πέρα από αυτό που βλέπουν, κάτι το οποίο αν και δεν έχουν γνωρίσει βιωματικά, είναι πραγματικό κι αληθινό.
Το οτι βγήκαν από το σπήλαιο δείχνει οτι η πίστη τους ήταν τόσο βαθιά που το τόλμησαν κι έλαβαν την γνώση.
Το οτι επέστρεψαν πάλι στο σπήλαιο μετά την θέαση του φωτός δείχνει οτι η γνώση που έλαβαν τους έκανε να προσπαθήσουν για να μεταδώσουν αυτή την πίστη και στους υπόλοιπους.

In anticipation of my resurrection...

AmpereΜέλος
15/09/2006, 15:53:24
quote:
Οι σκέψεις όλων είναι εξαιρετικά περιεκτικές και προς το παρόν
δεν θα προσθέσω, παρά μόνο την χαρά μου γι' αυτές!
Αγαπητή NADA, όπως λένε, «μοιρασμένη χαρά διπλή χαρά». Ελπίζω πάντως (και μάλιστα πριν φύγει το Φθινόπωρο, που καλώς ήρθε κι αυτό βεβαίως) να βρεις την ευκαιρία να μοιραστείς μαζί μας και τις σκέψεις σου επί του θέματος…

Χαίρε αγαπητέ A. Kircher και welcome (που λέτε στο USA). Πολύ ενδιαφέροντα αυτά που πιστεύεις, όπως για παράδειγμα το ότι είσαι νοήμον ον… εεε, εννοώ όπως το ότι υπάρχει μια κατάσταση χωρίς πίστεις και γεμάτη από χειροπιαστές αλήθειες.

Μία τέτοια κατάσταση γεμάτη βεβαιότητες, σκέφτομαι, δεν μπορεί παρά να είναι το τέλος του δρόμου. Η πίστη χρειάζεται για να μας οδηγήσει ως εκεί. Τότε, η μόνη πίστη που απομένει είναι το ότι φτάσαμε. Μόνο που με προβληματίζει το ενδεχόμενο να πιστέψουμε κάποια στιγμή πως φτάσαμε σε αυτό το τέλος (η κοντά σε αυτό) ενώ στην πραγματικότητα να έχουμε απλώς κολλήσει σε κάποιο αδιέξοδο παρακλάδι του.

quote:
φυσικά κι υπάρχουν και πράγματα τα οποία γνωρίζουμε αλλά παρόλα αυτά δεν πιστεύουμε

Με ρωτάς εάν πιστεύω ή γνωρίζω οτι η πίστη είναι αδερφή της λογικής και "παιδί της καρδιάς".
Νομίζω οτι συμβαίνουν και τα 2.

Ok. αγαπητέ Dying Incubus, ήθελα να δω κατά πόσον θεωρείς ως ασυμβίβαστες και αλληλοαποκλειόμενες τις έννοιες «πιστεύω» και «γνωρίζω», πράγμα που όπως βλέπω από τις απαντήσεις σου δεν συμβαίνει.

Ακολούθησε τη ροή
AmpereΜέλος
15/09/2006, 16:08:03
Λες κάπου φίλε A. Kircher, «Υπάρχουν τόσες μορφές πίστης όσοι και άνθρωποι πάνω στη γη.»
Παρόμοια, αγαπητέ Tryfield, είχες γράψει «Υπάρχουν τόσα διαφορετικά είδη πίστεως όσες είναι κι οι λογικές...» Κι εσύ αγαπητή Unseen* διερωτάσαι μήπως θα πρέπει να τα περιορίσουμε σε «δύο είδη ή ποιότητες πίστης».

Αν και το καθένα από αυτά, από μια άποψη, μπορεί να είναι και έτσι, προτείνω να λάβουμε υπόψη μας την εξής διάκριση (που δεν είμαι σίγουρος πάντως αν βοηθά ή αν μπερδεύει χειρότερα)… Λοιπόν:

Πιστεύων (πιστός, υποκείμενο της πίστης)
Πιστευόμενο (περιεχόμενο, αντικείμενο της πίστης)
Πίστη (το πιστεύειν)

Τηρουμένων των αναλογιών, «Πιστός» είναι ας πούμε το ανθρώπινο hardware, (ξέρετε, κουτί κεντρικής μονάδας, επεξεργαστής, περιφερειακά κτλ)

Το πιστευόμενο είναι βεβαίως το λογισμικό (software) και μπορεί να είναι κοινό για περισσότερους από έναν άνθρώπους αλλά «τρέχει» εκμεταλλευόμενο τις δυνατότητες του hardware, τους drivers (προγράμματα οδήγησης) και τα διάφορα ας πούμε πρωτόκολλα επικοινωνίας.

Πίστη είναι ίσως κάποια βασική λειτουργία που συνδυάζει όλα αυτά, ή ακριβώς αυτά τα διάφορα πρωτόκολλα επικοινωνίας, οι drivers ή ίσως κάποιες άλλες λειτουργίες, όπως ο τρόπος που κινούνται τα δεδομένα πάνω στους διάφορους διαδρόμους (bus units) κ.τ.λ.

Πίστη είναι περισσότερο μια διαδικασία αξιολόγησης, επιλογής και υποστήριξης του εκάστοτε πιστευόμενου και με αυτή την έννοια είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του όλου συστήματος «άνθρωπος».
Η πίστη είναι, ίσως, περισσότερο η σχέση, ο τρόπος που αλληλεπιδρά ο πιστεύων με το πιστευόμενο.
.
.
Χμ …πρέπει να βγω για λίγο από τη πρίζα…
.
.
«Εσύ ο ίδιος/η ίδια λες»
Άσχετο αλλά, …βρε συ Unseen ,με όλο το θάρρος, δηλαδή. Δε βλέπεις πώς τον προσφωνώ τον άνθρωπα! Τι αγαπητό τον λέω, τι φίλο, τι συναγωνιστή , δηλαδή δεν με πιστεύεις; Εκτός και αν δεν προσέχεις και πολύ όταν διαβάζεις αυτά που γράφω … οπότε χχμμμ

Ακολούθησε τη ροή
TryfieldΜέλος
15/09/2006, 17:34:28
Φίλε Ampere, στο τελευταίο παράδειγμα πίστης-αρχιτεκτονική πληροφοριακών συστημάτων θα με βρεις σύμφωνο. Ο δομικός λίθος της πίστης είναι οι πληροφορίες. Γι΄ αυτό και συνέδεσα τις έννοιες πίστη-λογική, αφού και τα δύο διαμορφώνονται από την ποιότητα των πληροφοριών που βιωματικά αλληλεπιδρούμε.

Η πίστη είναι ένας καθολικός μηχανισμός, και ανεξάρτητος των πληροφοριών που διαχειρίζεται. Συμφωνώ πως η πίστη υφίσταται ανεξάρτητα με το αν το αποτέλεσμα των λογικών συνειρμών με οδηγήσουν στο συμπέρασμα του να χαρακτηρίσω κάποιον, ή τον εαυτό μου ως πιστό ή άπιστο.

Θα έλεγα πως όλα τα συμπεράσματα των λογικών συνειρμών που κάνω στηρίζονται απολύτως πάνω σε αυτόν το μηχανισμό της πίστεως.

Τα πάντα γύρο μας τα αντιλαμβανόμαστε νοητικά μέσα από τις πληροφορίες. Είναι οι "φορείς" που συνθέτουν την πραγματικότητα, το αντιληπτό. Η σύνθεση αυτήν όμως είναι αποτέλεσμα επεξεργασίας, και κάθε επεξεργασία πρέπει να βασιστεί πάνω σε ορισμένα αρχικά δεδομένα.
Αυτά τα δεδομένα λειτουργούν σαν μια πρώιμη βάση πάνω στην οποία μετέπειτα θα στηριχτούνε όλα τα υπόλοιπα δεδομένα-πληροφορίες της βιωματικής μας αλληλεπίδρασης με αυτήν την πραγματικότητα.

Η αρχιτεκτονική και ο τρόπος με τον οποίο αυτά τα αρχικά δεδομένα θα τοποθετηθούνε αλλά και η ποιότητά τους, επηρρεάζει-ελέγχει την μετέπειτα ροή των πληροφοριών από την πραγματικότητα προς αυτήν τη βάση (δεδομένων). Η αποδοχή ή η απόρριψη συγκεκριμένων πληροφοριών είναι αποτέλεσμα αυτής της ποιότητας της πίστης. Είναι αποτέλεσμα της αρχιτεκτονικής και του χτισίματος που έχουμε υποστεί.

Αυτήν η βάση δεδομένων στην ουσία αποτελεί έναν υποστηρικτό μηχανισμό της λογικής, καθώς κάθε φορά που η λογική εκτελεί τη λειτουργία της, ανακαλεί ένα αποθηκευμένο πρότυπο από αυτήν τη βάση δεδομένων με το οποίο εκτελεί και τη σύγκριση, εκφράζοντας στο τέλος το αντίστοιχο (λογικό γι΄ αυτήν) αποτέλεσμα.

Αυτά τα πρότυπα σύγκρισης ανταποκρίνονται σε ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά που με τη σειρά τους αντιστοιχίζονται στην ποιότητα της αρχιτεκτονικής που διέπει τη βάση των δεδομένων.

Στην ουσία, έχουμε το σχηματισμό ενός κλειστού βρόγχου πληροφοριών, του οποίου οι πληροφορίες που βιωματικά ταυτιζόμαστε, αντιστοιχίζονται ΜΟΝΟ με την ποιότητα της αρχιτεκτονικής της βάσης δεδομένων. Κάτι σαν το παζλ, όπου μόνο συγκεκριμένης υφής πληροφορίες επιτρέπονται να εισέλθουν στη βάση των δεδομένων που υποστηρίζει τη λογική! Αυτό με τη σειρά του επιρρεάζει την κατεύθυνση που πέρνουν τα αποτελέσματα των λογικών συνειρμών μας. Έτσι μπροστά σε ίδιας ποιότητας πληροφορίες, δύο άτομα έχουν διαφορετική κατανόηση της ίδιας εμπειρίας. Αφού μέσα στον κλειστό βρόγχο πληροφοριών που δημιουργούνε δεν είναι σε θέση να προσλάβουν πληροφορίες που δεν αντιστοιχούν σε ποιότητα στην ποιότητα των πληροφοριών που διακινούνται εντός του δικού τους βρόγχου.

Ο μηχανισμός αυτός δημιουργεί την απαραίτητη ψευδαίσθηση της σταθερότητας, το ακλόνητο των πιστεύω μας. Και είναι ένα απαραίτητο στάδιο και ίσως μια δικλείδα ασφαλείας της συμπαντικής αρμονίας απέναντι σε μη εξελιγμένα πνευματικά όντα.

Συμβαίνει όμως και κάθε τόσο τα πιστεύω μας να αλλάζουν, να ταρακουνιούνται, ή ακόμα και να γίνονται ένας μεγάλος σωρός ερειπίων...

Η αλλαγή των πιστεύων μας ξεφεύγει της αρχιτεκτονικής του αρχικού χτισίματος, ή αποτελεί απλά προσθήκη και καλοπισμός ενός προυπάρχοντος σκελετού;

wendigoΜέλος
15/09/2006, 21:04:32
Αγαπητοί Tryfield και Ampere, χρησιμοποιείτε κάποιες αναλογίες και κάποιες εικόνες για να προσεγγίσετε το θέμα που τις ακούω με μεγάλο ενδιαφέρον.
Μου αρέσει ιδιαίτερα η αναφορά στον "κλειστό βρόχο πληροφοριών" (και τώρα κατάλαβα το σκεπτικό για την σχέση πίστης-λογικής).
quote:
Wendigo γιατί θα πρέπει να έχει θετική ή αρνητική χροιά ένας ορισμός της πίστης;

Πραγματικά, δεν θα πρέπει τίποτα. Απλά έκανα μια... ζαβολιά για να τονίσω και το σκοτεινό ρόλο που μπορεί να παίξει η πίστη -όπως έκανα και στο παράδειγμα με το Μάνσον. Ας πούμε πως ενσάρκωσα το σκουλήκι στο κόκκινο μήλο της συζήτησής μας!
quote:
εγώ πάλι νομίζω ότι όποιος "δεν πιστεύει" ουσιαστικά πιστεύει ότι δεν πιστεύει. Κατά πως είπε και ο Ampere "Το «δεν πιστεύω …» κατά κανόνα σημαίνει «πιστεύω ότι δεν»".

Δεν είναι απαραίτητο να βλέπουμε μόνο αυτά τα δυο άκρα. Υπάρχουν πολλές γκρίζες ζώνες. Υπάρχουν πολλά πράγματα στα οποία δεν ισχύει το "πιστεύω" ή το "πιστεύω πως δεν" αλλά το "ελπίζω", "φοβάμαι", "δεν είμαι σίγουρος". Και μιλώ για βασικά και βαθιά πράγματα.

Για παράδειγμα, είναι ψευδές να πω πως
1. Πιστεύω πως ισχύει η θεωρία της μετενσάρκωσης
και ταυτόχρονα είναι ψευδές να πω ότι
2. Πιστεύω πως δεν ισχύει η θεωρία της μετενσάρκωσης

γιατί στ'αλήθεια δεν έχω αποφασίσει επ'αυτού και κοιτώ τις δυο απόψεις από ίση απόσταση.

No Method, No Guru, No Teacher

ΓιώργοςΜέλος
16/09/2006, 02:56:30
Δείτε και αυτό
ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΩ ΑΥΤΑ ΠΟΥ....

Γιώργος
Αμαρτία Νο.54: Cheap hotels

AmpereΜέλος
16/09/2006, 03:39:58
quote:
Για παράδειγμα, είναι ψευδές να πω πως
1. Πιστεύω πως ισχύει η θεωρία της μετενσάρκωσης
και ταυτόχρονα είναι ψευδές να πω ότι
2. Πιστεύω πως δεν ισχύει η θεωρία της μετενσάρκωσης
γιατί στ'αλήθεια δεν έχω αποφασίσει επ'αυτού και κοιτώ τις δυο απόψεις από ίση απόσταση.
Πάλι ζαβολιές κάνεις …σκουλήκι; Φυσικά και δεν πιστεύεις ότι ισχύει, ούτε πιστεύεις ότι δεν ισχύει αυτή η θεωρία. Πας να θολώσεις τα νερά …. Το θέμα είναι ότι κάτι πιστεύεις (μη προσπαθείς να κρυφτείς σκουλήκι) που δεν σε αφήνει να αποφασίσεις. Και αυτό το κάτι, αργά ή γρήγορα θα το ξεράσεις …σκουλήκι.

Η θεωρία περί μετενσάρκωσης είναι μια πληροφορία. Το αν θα αποτελέσει πίστη για κάποιον δεν είναι απλά υπόθεση αποδοχής η όχι της αλήθειας της. Αυτό που εντάσσει μια πληροφορία στο σύστημα πίστης του καθενός μας, είναι η αξία που αποκτά στην ζωή μας και στο νόημα που δίνει στην ύπαρξή μας.

Κάθε πληροφορία που περνάει από το επίπεδο της απλής πληροφορίας σε αυτό της πίστης σημαίνει ότι ενέχει ρίσκα που θα πρέπει να σταθμιστούν σε σχέση με τα προσδοκώμενα κέρδη. Και η στάθμιση εκτός των άλλων σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεπεράσει και τον «κλειστό βρόγχο» πληροφοριών όπως πολύ ωραία περιέγραψε και ο φίλτατος Tryfield.

Αλήθεια αγαπητέ Tryfield, με αιφνιδίασες πολύ ευχάριστα με την ανάλυσή σου. Με πρόλαβες περιγράφοντας πολύ ωραία μια κατάσταση όπως περίπου την έχω αντιληφθεί κι εγώ.
Θέτω μόνο ως υποσημείωση, ότι πληροφορίες προσλαμβάνουμε με πολλούς τρόπους και μάλλον όχι μόνο με τις γνωστές αισθητηριακές οδούς

Όσο για το

quote:
Η αλλαγή των πιστεύων μας ξεφεύγει της αρχιτεκτονικής του αρχικού χτισίματος, ή αποτελεί απλά προσθήκη και καλοπισμός ενός προυπάρχοντος σκελετού;
θα έλεγα (το εύκολο) εξαρτάται. Μια διαδικασία ωρίμανσης, υποθέτω, περιλαμβάνει και απλή συντήρηση και καλλωπισμό αλλά και εκ θεμελίων ανασυγκρότηση (με τα ανάλογα ρίσκα πάντοτε).

Πάντως θα επιμείνω στο ερώτημα που και πιο πάνω σου έθεσα και που σχετίζεται με αυτό το «παραπέρα» (που ψάχνει και το γνωστό σκουλήκι του μήλου μας) της πίστης αλλά και με αυτό που με ρωτά η Unseen («… θέλεις να πεις ότι η εφαρμοσμένη ψυχολογία ΔΕΝ είναι KAI θέμα μεταφυσικής;»)

Και για να μην χανόμαστε στα πολλά λόγια θα το θέσω ως εξής:
Αν λέγοντας ότι η πίστη μετακινεί βουνά το εννοούμε απλώς μεταφορικά, δηλαδή πώς αν πιστεύουμε ότι κάτι μπορεί να γίνει, αυτό θα συντελέσει στην τροποποίηση της συμπεριφοράς μας κατά τέτοιο τρόπο που θα συμβάλει στην τέλεσή αυτού του κάτι, τότε μπορούμε να αρκεστούμε κατ’ αρχήν στις υποθέσεις της εφαρμοσμένης ψυχολογίας.

Αν όμως εννοούμε ότι αρκεί να πούμε «βουνό άντε πάγαινε από δω» ή κάτι παρόμοιο και αυτό να γίνει μόνο και μόνο γιατί έχουμε την σωστή ποιότητα και ποσότητα πίστης τότε η απλή ψυχολογία που διδάσκεται ας πούμε, στα πανεπιστήμια μάλλον δεν επαρκεί για να το εξηγήσει ως φαινόμενο.
Ελπίζω να έγινα κατανοητός πώς το εννοώ.

Ακολούθησε τη ροή
16/09/2006, 03:48:03
Γεια σας και πάλι φίλοι

quote:
Μία τέτοια κατάσταση γεμάτη βεβαιότητες, σκέφτομαι, δεν μπορεί παρά να είναι το τέλος του δρόμου. Η πίστη χρειάζεται για να μας οδηγήσει ως εκεί. Τότε, η μόνη πίστη που απομένει είναι το ότι φτάσαμε.

Μέγιστε Ampere! Μου πήρε δυο ώρες για να πω αυτό που λες σε δύο γραμμές. Αυτό ακριβώς εννοούσα.

quote:
Το οτι βγήκαν από το σπήλαιο δείχνει οτι η πίστη τους ήταν τόσο βαθιά που το τόλμησαν κι έλαβαν την γνώση.
Το οτι επέστρεψαν πάλι στο σπήλαιο μετά την θέαση του φωτός δείχνει οτι η γνώση που έλαβαν τους έκανε να προσπαθήσουν για να μεταδώσουν αυτή την πίστη και στους υπόλοιπους.

Άψογος και ο Dying Incubus, με βρίσκεις και εσύ φίλε μου σύμφωνο. Η πίστη αποτελεί πλοηγό του ταξιδιού, χωρίς πίστη δεν υπάρχει και ταξίδι.

Στην αρχή ο αγαπητός θεματοθέτης Ampere έθεσε ως πρώτο ζητούμενο τον ορισμό της πίστης. Οι cyberpunk παραλληλισμοί του Ampere και όπως τους ανέπτυξε μετά ο Tryfield είναι νομίζω πολυ καλοί και συμφωνώ και με την Unseen που διεχώρησε τις πεποιθήσεις από την υπερβατική πίστη. Εκεί λοιπόν έχουμε καταλήξει κάπου νομίζω.

Ποια είναι όμως η αναγκαιότητα του όλου πράγματος και η σχέση της πίστης με την λογική ή την συνείδηση;

Άποψη Ορθολογιστών:
Η πίστη εναντιώνεται στην λογική καθώς δεν βασίζεται σε εμπειρικές αποδείξεις και δεδομένα, αλλιώς δεν θα ήταν πίστη αλλά γνώση.
"Δεν το πιστεύω απλά, αλλά το γνωρίζω" λέει ο επιστήμονας. Γι'αυτό και η πίστη αλλάζει (όπως για παράδειγμα, η γυναίκα μου, ρε παιδί μου, μου έχει αλλάξει την πίστη), και καποιοι την έχουνε μεγάλη και κάποιοι μικρή, όπως γλαφυρότατα το περιέγραψε και ο φίλος Ampereενώ η γνώση παραμένει ατόφια. Βέβαια και η επιστημονική γνώση αλλάζει, τροποποιείται και πολλές φορές αυτοαναιρείται αλλά αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.
Επιπλέον οι παραπάνω κύριοι (Ορθολογισταί) θεωρούν ότι η πίστη εμποδίζει την ίδια την ικανότητα του σκέπτεσθαι ορθώς καθώς οι λογικές διαδικασίες της σκέψης είναι ασυμβίβαστες με τα όποια μοντέλλα πίστης που οδηγούν σε αυθαίρετα συμπεράσματα.

Άποψη των Άλλων:(ονόματα δεν λέμε γιατί είναι πολλοί)
Κάποιοι άλλοι λοιπόν θεωρούν ότι η πίστη είναι η μόνη διαδικασία που μπορεί να αντιληφθεί καταστάσεις και ουσίες που βρίσκονται πέρα από την λογική. Με αυτήν την έννοια, λένε οι παραπάνω ανώνυμοι κύριοι, η πίστη συμπληρώνει την λογική η οποία εκτός των άλλων είναι και περιορισμένη από την φύση της. Η πίστη λοιπόν εκφράζει "έννοιες" οι οποίες παρόλλο που είναι αληθινές και ουσιατικές πέρα για πέρα "πλην όμως αλλά" παραμένουν ανέγγιχτες από την όποια προσπάθεια λογικής κατανόησης τους. Επίσης η δυναμικότητα ή η αυξομειούμενη διάσταση της πίστης έχει να κάνει με την εμπειρία και τη γνώση. Όσο πιο πολύ γνωρίζω τόσο πιο πολύ πιστεύω, Πίστη και Σοφία στο τέλος γίνονται ένα, Πίστη-Σοφία.

Και λοιπόν; Ακούω φωνή βωόντος εν τη ερήμω....Διαλιέχτε, διαλιέχτε...

Κάθε άνθρωπος που θέλει να είναι πραγματικά ζωντανός και όχι ζωντανός νεκρός κάποια στιγμή θα πρέπει να διαλέξει έναν από τους παραπάνω δρόμους, που μπορεί να είναι δύο, αν βασιστούμε στην παραπάνω υπεραπλουστευμένη ανάλυση, ή στην πραγματικότητα χίλλιοι δέκα δύο.

Εγώ πάντως μάλλον με τους Άλλους με βλέπω..

Infinitum Finitum Producit

AmpereΜέλος
16/09/2006, 04:01:30
Πολύ ενδιαφέρον το link που παρέθεσες αμαρτωλέ φίλε Γιώργος. Δεν το είχα υπόψη μου (όπως και πολλά άλλα άλλωστε).Τhanks…

Γειά σου αγαπητε A. Kircher. Τα λέμε αύριο πάλι ...ελπίζω γιατί εδώ πλέον είναι πολύ αργά (ή πολύ νώρίς)

Ακολούθησε τη ροή
TryfieldΜέλος
16/09/2006, 16:31:36
Φίλε Ampere το παραπέρα στοχεύω, τα ανώτερα και τα υψηλότερα. Αυτά που η λογική μας αδυνατεί να συλλάβει. Αλλά αν η λογική αδυνατεί να τα συλλάβει, πως είναι δυνατόν να τα πιστεύσει κιόλας;

Πώς είναι δυνατόν να θανατώσω μια και καλή την αμφιβολία (της άγνοιας) από την πίστη μου;

Ναι συμφωνώ, οι πληροφορίες δεν κινούνται μόνο μέσα από τις γνωστές αισθητήριες οδούς. Υπάρχει και η ψυχή, το όλον της πληροφορίας που συνεχώς μας στέλνει εκείνα τα ερεθίσματα της αλλαγής. Τα ερεθίσματα εκείνα που σαν στόχο έχουν να δώσουν στην λογική τη συνειδητοποίηση. Τη συνειδητοποίηση της ορθής πίστης.

Και τα ερεθίσματα αυτά δεν είναι τίποτα άλλο παρά η υλοποίηση των γεγονότων της ζωής μας. Το βίωμα που μεταφέρει την πληροφορία.

Αλλά αν η λογική μέσα από την εκάστοτε διαμόρφωση της πίστης, αδυνατεί να βγάλει τα ορθά συμπεράσματα, τότε πώς είναι δυνατόν να συλλάβει και την ορθή πληροφορία που το βίωμα μεταφέρει; Πώς είναι δυνατόν να κατανοήσει την Αλήθεια που διαπερνά τα πάντα; Με άλλα λόγια πως είναι δυνατόν η λογική να κατανοήσει, και μέσα από την βιωματική γνώση να νικήσει την άγνοια που γεννά την αμφιβολία;

Γιατί αυτό που λέω είναι πως πιστεύουμε ό,τι γνωρίζουμε, ή ό,τι κατανοούμε, έστω κι αν όλες οι γνώσεις και οι κατανοήσεις αυτές ανήκουν στα φανταστικά νομίζω μας. Η ένσαρκη πίστη, η πίστη πέραν πάσης αμφιβολίας στηρίζεται στην ορθή γνώση και κατανόηση, και τέλος στην βιωματική επαλήθευση.

Ο μηχανισμός της βίωσης όμως, δεν είναι ένας παράγοντας που βρίσκεται
στα επίγεια, και άρα δεν μπορεί να τεθεί υπό τον έλεγχο της μικρής λογικής μας. Είναι ένας παράγοντας που βρίσκεται στα ουράνια, στην ψυχή, στο Όλον. Βρίσκεται στις ουράνιες υποστάσεις που συνθέτουν την ροή των γεγονότων στην επιγεια πραγματικότητα των ανθρώπων.

Έτσι ακόμα κι αν έχουμε την ορθή γνώση και κατανόηση, χωρίς το κατάλληλο βίωμα η πίστη δεν μπορεί να στερεοποιηθεί, αλλά θα στέκει μετέωρη μέσα σε μια συνεχόμενη αμφιβολία. Κρυφή ή φανερή...

Γι αυτό και στις γραφές αναφέρεται πως στα ανώτερα δεν κοινωνούμε κατά δύναμη, αλλά κατά Χάρη...

wendigoΜέλος
16/09/2006, 20:43:23
quote:
Πάλι ζαβολιές κάνεις …σκουλήκι; Φυσικά και δεν πιστεύεις ότι ισχύει, ούτε πιστεύεις ότι δεν ισχύει αυτή η θεωρία. Πας να θολώσεις τα νερά …. Το θέμα είναι ότι κάτι πιστεύεις (μη προσπαθείς να κρυφτείς σκουλήκι) που δεν σε αφήνει να αποφασίσεις. Και αυτό το κάτι, αργά ή γρήγορα θα το ξεράσεις …σκουλήκι.

Όχι αφέντη, μη βαράς άλλο, θα τα ξεράσω όλα! Και μάλιστα θα το... χοντρύνω το πράγμα δηλώνοντας πως δεν έχω αποφασίσει για το πού τάσσεται η πίστη μου στα φλέγοντα θέματα του αν υπάρχει Θεός (υπό οποιαδήποτε έννοια αυτός προσεγγίζεται) και στο αν έχει κάποιο σκοπό η ανθρώπινη ζωή ή απλά είμαστε μπριζόλες με πόδια και ψευδαισθήσεις μεγαλείου!
Ασφαλώς πολλά πράγματα πιστεύω ή γνωρίζω, ασφαλώς μπερδεύουν τις αποφάσεις μου σε άλλα θέματα, αλλά δεν τη γλιτώνεις: υπάρχουν ενδιάμεσες καταστάσεις μεταξύ του "πιστεύω κάτι" και του "πιστεύω πως δεν κάτι".
Και μάλιστα, με κάποιο παράξενο τρόπο που θα ενδιέφερε την ψυχολογία, ανάμεσα στους δυο πόλους
quote:
Άποψη Ορθολογιστών,
Άποψη των Άλλων

συντάσσομαι και με τους δύο: είμαι ένας "Ορθολογιστής από τους Άλλους"!
Κι αυτό γιατί ΚΑΙ συχνά παρατηρώ το πώς "η πίστη εμποδίζει την ίδια την ικανότητα του σκέπτεσθαι ορθώς" ΚΑΙ νιώθω πως "η πίστη συμπληρώνει την λογική η οποία εκτός των άλλων είναι και περιορισμένη από την φύση της". Δηλαδή αντί για μια αντίθεση βλέπω δυο σεβαστά εργαλεία που έχουν το καθένα τη χρησιμότητά του και μπορούν και τα δυο να μας βοηθήσουν να αντιληφθούμε τον Κόσμο και τη θέση μας σ'αυτόν. Αρκεί να μη μπλέκουμε το ένα στα πόδια του άλλου αν δεν ξέρουμε να διατηρούμε τη λεπτή ισορροπία που τα διατηρεί κοφτερά,χρήσιμα και αναδεικνύει τις αρετές τους.

No Method, No Guru, No Teacher