- Η κίνηση της σκέψης - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
quote:θα συφμωνήσω σε αυτό φίλε Κηφεύς μόνο που δεν θα συμφωνήσω στο επίθετο "φιλοσοφικό". Στην προκειμένη περίπτωση το ερώτημα δεν θεωρώ οτι είναι φιλοσοφικό γιατί αφορά κάτι πολύ απτό και πρακτικό. Κάτι βιωματικό.
Διότι η απάντηση σε ένα φιλοσοφικό ερώτημα μπορεί κάλλιστα να είναι λάθος .
quote:quote:Για εσένα το ξέρουμε, για τον Πλάτωνα έχω αμφιβολίεςquote:Μπορώ να σου πώ με σιγουριά για τον Πλάτωνα και εμένα.
Θα ήθελα να ρωτήσω, αν κάποιος από εσάς έχει βιώσει την απόλυτη απουσία σκέψης.
Να έχεις, να έχεις! ![]()
Νικόμαχε, σε ευχαριστώ για την απάντηση.
Αν μου επιτρέπεις,αυτό που έχεις επιτύχει είναι πολύ σημαντικό γιατί μπορεί να σε αποφορτίζει από πολλά περιττά παιχνιδίσματα του μυαλού.Και ίσως ακόμα σημαντικότερο για άλλους λόγους.Μου λες πως δε μπορείς να μου πεις τίποτα παραπάνω για το βίωμα καθεαυτό και σε καταλαβαίνω.
Θα ήθελα να σε ρωτήσω κάτι ακόμα.
Η θέληση είναι προϊόν της σκέψης;
Καλό βράδυ σε όλους.
ΓΗΣ ΠΑΙΣ ΕΙΜΙ ΚΑΙ ΟΥΡΑΝΟΥ ΑΣΤΕΡΟΕΝΤΟΣ
quote:
Χαίρετε.
Νικόμαχε, σε ευχαριστώ για την απάντηση.
Αν μου επιτρέπεις,αυτό που έχεις επιτύχει είναι πολύ σημαντικό γιατί μπορεί να σε αποφορτίζει από πολλά περιττά παιχνιδίσματα του μυαλού.Και ίσως ακόμα σημαντικότερο για άλλους λόγους.Μου λες πως δε μπορείς να μου πεις τίποτα παραπάνω για το βίωμα καθεαυτό και σε καταλαβαίνω.
Θα ήθελα να σε ρωτήσω κάτι ακόμα.
Η θέληση είναι προϊόν της σκέψης;
Καλό βράδυ σε όλους.ΓΗΣ ΠΑΙΣ ΕΙΜΙ ΚΑΙ ΟΥΡΑΝΟΥ ΑΣΤΕΡΟΕΝΤΟΣ
Να το θεσω,ας μου επιτραπει το ερωτημα αντιστροφως στον Νικ,υπαρχει σκεψη χωρις θεληση?
Η θέληση είναι κίνηση της σκέψης, όπως ακριβώς είναι, η κίνηση του εγω. Σε αυτη την κίνηση, υπάρχει αναπόφευκτα παρατηρητής και στόχος, το θέλω και το αποτέλεσμα. Όταν είναι συγκεκριμένο, και γενικότερα αποδεκτό, το λέμε θέληση, μα ανοίκει σε μια γενικότερα και μεγαλύτερη κίνηση της συνείδησης, που ονομάζουμε επιθυμία. Αν κατανοήσουμε και κατα κάποιο τροπο, ειμαστε ελεύθεροι απο την επιθυμία, κατα ανάλογο τροπο κατανοούμε τη σκέψη, και αλλάζει κατα συνέπεια η συνείδηση, όπως τη γνωρίζουμε.
Τι αλλάζει?
Πρώτα απο όλα, δεν υπάρχει σύγκρουση.
Όπως λειτουργει στον άνθρωπο, (η σκέψη) είναι απο φύση της συγκρουομενη, (η καθημερινή σκέψη, όχι η επιστημονική) αφου δεν κάνει άλλο απο το να τροφοδοτεί την επιθυμία, που με τη σειρα της αναμένει κάποια εκπλήρωση. Αν αυτο γίνει, η ίδια η εκπλήρωση δίνει τις βάσεις για νέα και διαφορετικη επιθυμία, και αν δεν εκπληρωθεί, (και αυτο συμβαίνει τις περισσότερες φορές), να η σύγκρουση.
Δεν λειτουργει ακαταστατα, διάφορες σκέψεις που έρχονται συνεχώς η μια μετα την άλλη, μα υπάρχει απέραντος χώρος, παρατήρηση και σιωπή. Ότι και να κανείς, εισαι σε μια διαδικασία προσοχης και αν θες ομορφιάς, μιας και η ζωη σου περνα απο γεγονος σε γεγονός. Αυτο δεν συμβαινει γιατι ζείτε στο Άγιον ορος, η συμβαίνει κατα τύχη γιατι διαλογησθηκατε για κάμποσες μέρες, μα σε σταθερη βαση, σαν κάτι συνεχώς ΝΕΟ. Οι αυτοματισμοί σε καθε επίπεδο έχουν κατανοηθει, και έχουν χάσει καθε επιρροή πάνω σε αυτο που ονομάζω ΝΕΟ, γιατι είναι διαφορετικο, απο ότι γνώριζα πριν, σαν συνείδηση.
Αυτη η διάφορετικοτητα, συναντά συνεχως τη ζωη, και είναι/είσαστε, μέρος της.
(οχι τα εγω,που και αυτα έχουν τη θέση τους, μα όταν δρουν, (τα εγω) έχετε επίγνωση.)
Καταλάβατε λεκτικά οι περισσότεροι ότι γράφω, δεν είναι δύσκολο.
Δεν φτάνει!
Τι στιγμη που πράγματι θα δείτε, (αυτο που περιγράφω σαν Νέο) θα είναι και η πρώτη φορα, και θα το καταλάβετε απο το γεγονός, πως δεν θα το κάνετε ιδέα! (abstraction)
Ας περάσω όμως στο επόμενο γεγονός της ημέρας, που είναι η δουλεια μου.
Καλημέρα.![]()
quote:Πλάτωνα, μου φαίνεται αρκετά παραπλανητικό αυτό που περιγράφεις (με τον τρόπο που το περιγράφεις δηλαδή) και θέλω να το αναδιατυπώσω και να μου πεις αν συμφωνείς.
Αυτο που ονομάζουμε συνείδηση, ακριβεστερα, το περιεχόμενο της, είναι σκέψη.Η θέληση είναι κίνηση της σκέψης, όπως ακριβώς είναι, η κίνηση του εγω. Σε αυτη την κίνηση, υπάρχει αναπόφευκτα παρατηρητής και στόχος, το θέλω και το αποτέλεσμα. Όταν είναι συγκεκριμένο, και γενικότερα αποδεκτό, το λέμε θέληση, μα ανοίκει σε μια γενικότερα και μεγαλύτερη κίνηση της συνείδησης, που ονομάζουμε επιθυμία. Αν κατανοήσουμε και κατα κάποιο τροπο, ειμαστε ελεύθεροι απο την επιθυμία, κατα ανάλογο τροπο κατανοούμε τη σκέψη, και αλλάζει κατα συνέπεια η συνείδηση, όπως τη γνωρίζουμε.
Οκ, πάμε.
Αν κάποιος καθίσει να κάνει διαλογισμό, θα διαπιστώσει οτι έχει "πολλούς" εαυτούς, και όχι έναν. Και έναν-έναν προσπαθούμε να "σωπάσουμε" αυτούς τους εαυτούς, για πετύχουμε τον κενό νου.
Ο κάθε ένας απο αυτούς του εαυτούς, καταλαμβάνει συνείδηση.
Εντούτοις, υπάρχει και ένα ελεύθερο ποσοστό συνείδησης χάρη στο οποίο μπορούμε να κάνουμε τον διαλογισμό, γιατί στην περίπτωση που δεν υπήρχε, ο παρατηρητής θα ήταν πάντα κάποιος από τους εαυτούς.
Τώρα, ο κάθε εαυτός έχει τη δική του "θέληση" και απο 'κει πηγάζουν οι επιθυμίες, τα θέλω κλπ.
Όμως, ΚΑΙ η ελεύθερη συνείδηση (όση είναι αυτή στον καθένα) έχει θέληση και ας μην είναι ένας απο τους εαυτούς.
Τα λεώ καλά Πλάτωνα;
........
Σορρυ αν σε παραπλανεψα, δεν είναι στις προθέσεις μου.
Δοκ
Οκ, πάμε.
Αν κάποιος καθίσει να κάνει διαλογισμό, θα διαπιστώσει οτι έχει "πολλούς" εαυτούς, και όχι έναν. Και έναν-έναν προσπαθούμε να "σωπάσουμε" αυτούς τους εαυτούς, για πετύχουμε τον κενό νου.
..............
Μα εδω είναι για μένα το μεγαλύτερο λάθος που γίνεται. Τη σιωπή του νου, την μεταφέρουμε σε μια άλλη επίτευξη, και η επίτευξη αυτη τι είναι? Δεν είναι και αυτη μια άλλη κίνηση του εαυτου?
Δοκ
Ο κάθε ένας απο αυτούς του εαυτούς, καταλαμβάνει συνείδηση.
.......
Εγω πάλι (τον εαυτο) τον βλέπω σαν χταπόδι, με Παρα πολλα πλοκάμια. Κόβεις ένα και φυτρώνουν δυο!
Δοκ
Εντούτοις, υπάρχει και ένα ελεύθερο ποσοστό συνείδησης χάρη στο οποίο μπορούμε να κάνουμε τον διαλογισμό, γιατί στην περίπτωση που δεν υπήρχε, ο παρατηρητής θα ήταν πάντα κάποιος από τους εαυτούς.
Τώρα, ο κάθε εαυτός έχει τη δική του "θέληση" και απο 'κει πηγάζουν οι επιθυμίες, τα θέλω κλπ.
Όμως, ΚΑΙ η ελεύθερη συνείδηση (όση είναι αυτή στον καθένα) έχει θέληση και ας μην είναι ένας απο τους εαυτούς.
Τα λεώ καλά Πλάτωνα;
.........
Κοιτα δοκ, είναι απλα αυτα που σκέφτομαι. Όταν λες πως υπάρχει ελεύθερο ποσοστό συνείδησης, σίγουρα γίνεται μια προσπάθεια, απομάκρυνσης σκέψεων, εγω, κλπ κλπ.
Η συγκέντρωση για μένα είναι ακόμα στην επιρροή των εγω και του γνωστού μας εαυτου. Αυτο το χταπόδι που σου έγραψα, κάνει μια κίνηση και βάζει στην άκρη τα πλοκάμια, μα απο κάτω, αυτο είναι πάντα. Το χταπόδι.
Τώρα για την ελεύθερη συνείδηση, Όπως λειτουργούμε δεν υπάρχει, το χταπόδι κάποια στιγμη καταλαβαίνει τα πλοκάμια του, πως κινούνται...
Κάπου αλλου διάβασα και που έγραφες για ψυχη, πως οι περισσότεροι δεν την γνωρίζουμε...
Ίσως να λέμε το ίδιο, με διαφορετικα λόγια.
Νομίζω ότι πήρες τις απαντήσεις σου.διαβάζοντας τον Πλάτωνα.
Περιττό να πώ ότι είναι ακριβώς έτσι η περιγραφή του.
Ομως η συνέχεια της περιγραφής του Πλάτωνα είναι απερίγραπτη.
Αφού καταφέρει κάποιος και διανύσει όλα τα "πεδία" δυσκολιών που ανέφερε ο Πλάτων,το ό,τι συμβαίνει μετά,μέσα στην σφαίρα του άχρονου,είναι αδύνατον να περιγραφεί.
Το βιώνει ο καθένας μόνος του κρατά για τον εαυτό του,τις εντυπώσεις του,υποχρεωτικά,επειδή δεν μπορεί να τις περιγράψει.
Μη νομίζεις φίλε,ότι είμαι κανένας γκουρού.
Απλά έχω πετύχει αυτο 4-5 φορές στην ζωή μου.
Δεν είναι κάτι εύκολο,επειδή υπάρχουν τα προβλήματα της κοινωνίας γύρω σου,αφού δεν είμαστε ερημίτες.
Και ο Πλάτωνας λίγες φορές το έχει καταφέρει.
Είναι όμως πιο εύκολο για μας,που το έχουμε καταφέρει,να πλησιάζουμε πιο κοντά κάθε φορά που αποφασίζουμε να "αδειάσουμε" την σκέψη μας.
Δεν είναι διαλογισμός και καμμία σχέση δεν έχει με τις ασκήσεις γιόγκα και λοιπές απάτες.
Είναι δύναμη θέλησης και την έχουν όλοι οι άνθρωποι,ανεξαρτήτως τεχνικών προσέγγισης.
Σταύρο
Ναι υπάρχει.Κατηγορηματικά υπάρχει σκέψη χωρίς θέληση.
Η θέληση είναι "ανθρώπινη" έκδοση θα έλεγα,της σκέψης.
Η σκέψη-νόηση-πνεύμα-νους,είναι Συμπαντική/κά.
Είναι το λεγόμενο Συλλογικό Ασυνείδητο.Αυτό που υπάρχει,ανεξαρτήτως άν υπάρχεις εσυ και η θέλησή σου,ή όχι.
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
quote:Έχει ενδιαφέρον όπως το λες. Επομένως, το χταπόδι ειναι ο παρατηρητής; Ή υπάρχει κάτι που δεν είναι χταπόδι;
Η συγκέντρωση για μένα είναι ακόμα στην επιρροή των εγω και του γνωστού μας εαυτου. Αυτο το χταπόδι που σου έγραψα, κάνει μια κίνηση και βάζει στην άκρη τα πλοκάμια, μα απο κάτω, αυτο είναι πάντα. Το χταπόδι.
quote:Ναι, ίσως
Ίσως να λέμε το ίδιο, με διαφορετικα λόγια.
Edited by - Dr Jekyll Mr Hyde on 10/10/2012 14:35:53