- Τα Ζώα Έχουν Ψυχή;;; - .-= Η ΨΥΧΗ =-.
Ο γατούλης μου έφυγε, στις 22 Αυγούστου.
Η μάνα του τον είχε γεννήσει μπροστά στα πόδια μου, 13 χρόνια & 2 μήνες πριν.
Ηταν το πρώτο και μοναδικό ζώο που πήρα ποτέ στο σπίτι μου.
13 χρόνια και 2 μήνες, συγκατοικούσαμε. Αρκετά, έ;
Τουλαχιστον αρκετά, για να δικαιολογεί τη θλίψη μου- γιατί μερικές φορές
μου φαίνεται σαν ... ύβρις, να το πω έτσι, που θρηνώ έτσι για ένα γατί, τη
στιγμή που άλλοι κλαίνε αγαπημένους τους ανθρώπους.
Ο γάτος μου, παρά τα χρονάκια του, ήταν υγιής και καλοζωισμένος.
Φιλοδοξούσα να τον έχω κοντά μου 2-3 χρόνια ακόμα.
Στις 17 Αυγούστου, ο πατέρας μου έπαθε (ξαφνικά) σοβαρό εγκεφαλικό (εγκεφαλική αιμορραγία).
Οι γιατροί μας είπαν να ετοιμαστούμε για το μοιραίο, αν και οι ελπίδες δεν ήταν στο 0.
Σε 5 μέρες, ο γάτος μου έπαθε εγκεφαλικό (το είπε ο γιατρός που τον φώναξα αμέσως
μόλις διαπίστωσα ότι ο γάτος δεν φαινόταν καλά). Σε λίγες ώρες έφυγε, ήσυχα και
μάλλον ανώδυνα (ελπίζω).
Ο πατέρας μου προσώρας είναι καλά, δόξα τω θεώ.
Παρά την ανακούφιση (μετά την αρχική ταραχή και στενοχώρια) για τη θετική εξέλιξη της υγείας
του πατέρα μου, η απώλεια του γάτου μου κόστισε τρομερά. Δεν μπορώ να τα συμψηφίσω - και δεν συμψηφίζονται, νομίζω. Αλλο το ένα κι άλλο το άλλο.
Αναρωτιόμουν αν υπήρχε έστω και η παραμικρή πιθανότητα να τον ξανασυναντήσω κάποτε-
αν υπάρχει κάπου κι ένας γατίσιος παράδεισος ... μέχρι που θυμήθηκα το post που είχα
στείλει σ' αυτό το forum, 6 μήνες πριν, διαλαλώντας ότι ο γάτος μου έχει ψυχή, μου το έχει πει ο ίδιος.
Ηταν το τελευταίο post στο topic, μέχρι τώρα ...
Ελπίζω ότι σ' εκείνο τον ανύποπτο χρόνο, αυτό που είχε βγει από μέσα μου, είχε σπόρους αλήθειας...
Πιστεύω πως όσοι έχουν ζήσει με κάποιο ζώο που αγάπησαν και θαύμασαν, με καταλαβαίνουν ...
1ον Το ελάφι κλαίει...έχει δάκρυα...
δεν ξέρω αν ισχύει και για άλλα ζώα κάτι τέτοιο
2ον. σε ένα πανεπιστήμιο της Ν.Υόρκης πριν κάποια χρόνια είχε γίνει ένα πείραμα για να αποδείξουν αυτό ακριβώς που συζητάμε. Για το αν δηλ.τα ζώα έχουν ψυχή. Συνέδεσαν λοιπόν έναν χιμπατζή με ένα κομπιούτερ (νομίζω του έβαλαν τσιπάκια στην καρδιά του ..) και μετάφραζαν τους παλμούς του σε ομιλία. Δηλ μέσω του υπολογιστή έβλεπαν τι λέει. Οπότε ξεκίνησαν δίνοντας του μια μπανάνα και αυτός ήταν τόσο χαρούμενος που τους έλεγε ευχαριστώ πολύ...
μετά είχαν δημιουργήσει πιο κρυα ατμόσφαιρα ... ο χιμπατζής είχε μαζευτεί και έλεγε ότι κρυώνω πολύ... και τέλος του έδωσαν ένα δηλητήριο. ¨οταν το ήπιε είπε πάλι αααα σας ευχαριστώ πολυ... και μετά άρχισε να λέει δεν έιμαι καλά... δεν σας βλεπω καλά... ζαλίζομαι... σώστε με... βοήθειααααα
Το συγκρεκριμένο περιστατικό το είχα διβάσει κάποια στιγμή σε ένα σταυρόλεξο αλλά μου έχει μείνει. Δεν ξέρω να σας πω περισσότερα αλλά είναι συγκλονιστικό!
"Η μεγαλύτερή μας έκπληξη είναι ο ίδιος μας ο εαυτός..."
quote:...Ας μιλήσουμε εδώ για τίς ψυχούλες των φίλων μας...
καλε μου ανανα, δεν θα το πιασω το θεμα ουτε θρησκειολογικα, ουτε επιστημονικα - μπορουν να πιστευουν ο,τι θελουν.
εγω θα πω τι Νιωθω, και νιωθω οτι Ολα τα ζωα εχουν ψυχη.
οπως εχουν και συναισθηματικο κοσμο, τον δικο τους τροπο αντιληψης, βλεπουν ονειρα, παιζουν, κτλ, κτλ
αν πω και την γνωμη μου σε σχεση με την θρησκευτικη μου αντιληψη, Ολα ειναι Ζωντανα, Ολα εχουν Ψυχη, ακομη και τα ανοργανα οντα.
υπαρχει εκεινο το υπεροχο ποιημα που δεν μπορω να θυμηθω αυτη τη στιγμη που λεει χοντρικα: "καποτε υπηρξα κοκκος αμμου, μετα υπηρξα πεταλουδα, ....τωρα υπαρχω ως ανθρωπος, αυριο θα υπαρξω ως κατι ανωτερο"
.
παντως οποιος αμφιβαλλει για το αν τα ζωα εχουν ψυχη, μπορει απλα να τα ρωτησει... ![]()
ναστε καλα!
.
ου μαθειν δει τους μυστας αλλα παθειν www.johnniebegood.gr
Για να πω την αληθεια δεν διαβασα ολες τις σελιδες αλλα μονο την πρωτη και την τελευταια.
Θα ηθελα να κανω καποιες ερωτησεις ας δεχτουμε οτι τα ζωα εχουν ψυχη,ειναι αθανατη η ψυχη τους, οπως εικαζουμε οτι ειναι στους ανθρωπους?
Αν ειναι αθανατη ισχυει αυτο αραγε για ολο το ζωικο βασιλειο ?
Ψαρια,πτηνα,σαρκοβορα,(δεινοσαυροι στο παρελθον) ή μονο για τα οικοσιτα που αναπτυσουν στενες σχεσεις με τους ανθρωπους?
Και η τελευταια τι ειναι ψυχη?
Ευχαριστω.
Υ.Γ.
:-) Mαλλον βιαστηκα να βαλω καποια απαντηση βλεπω οτι στην σελιδα 2+3 εχει συζητηθει αρκετα το θεμα.
Edited by - TikTak on 17/10/2005 20:03:39
quote:
Mαλλον βιαστηκα να βαλω καποια απαντηση βλεπω οτι στην σελιδα 2+3 εχει συζητηθει αρκετα το θεμα.
Χαίρομαι για την... "αναγέννηση"!
Τζιπέκ, συναισθηματικά, συμφωνώ απόλυτα με όσα λες!![]()

ΚΑΝΕΝΑΣ δεν είναι ΑΝΩΤΕΡΟΣ από τον άλλο,
μπροστά στη ΖΩΗ και στο ΘΑΝΑΤΟ
Λέει ο Jonniebegood :
quote:
παντως οποιος αμφιβαλλει για το αν τα ζωα εχουν ψυχη, μπορει απλα να τα ρωτησει...
Στις 09/04/05 είχα γράψει :
quote:
Ο γάτος μου πάντως, έχει ψυχή. Πώς το ξέρω; Μου το είπε. Οχι με λόγια βεβαίως, αλλά μέσω της (εγκατεστημένης εδώ και 13 χρόνια) μεταξύ μας ψυχικής επικοινωνίας (διότι, ν' αναφέρω παρεμπιπτόντως, διαθέτω κι εγώ ψυχή).
Τώρα όμως που ο γκριζούλης μου έφυγε, αναρωτιέμαι, αυτό που ακριβώς διατυπωσε ο TikTak :
"ειναι αθανατη η ψυχη τους ...;" Οταν μιλάμε για ψυχή, εννοούμε αυτό που στον άνθρωπο θεωρούμε ως το αθάνατο μέρος του;
Αλλά δεν μπορώ πιά να διαβάσω στα ματάκια του την απάντηση...
Γι' αυτό ρωτάω τη δική σας γνώμη. Ευθαρσώς και με τον κίνδυνο να χαρακτηριστώ (από τους "ορθολογιστές") ως ανόητη γραφική, για να μην πούμε κι εντελώς βαρεμένη. ![]()
Το θεωρώ ακραίο να βλέπω ανθρώπους να πετάνε ένα ζώο μόλις γεννιέται επειδή δεν έχουν τι να το κάνουν.
Πρίν κάμποσο καιρό είχα βρεί μέσα σε ένα κάδο απορριμάτων μία σακούλα με κάτι γατάκια...
Τραγικό, έ?
Απάνθρωπο...
Εγώ δεν έχω πλέον κατοικίδιο.
Κι ούτε θέλω να πάρω ξανά γιατί πληγώνει η απώλεια του.
Αυτό όμως δεν ελαττώνει καθόλου την αγάπη μου για τα ζώα.
Κάποτε είχα 3 γατιά τα οποία τα είχα από το πρώτο λεπτό της γέννησης τους ώς το τελευταίο της ζωής τους.
Τα 2 πέθαναν επειδή κάποιος φιλόζωος πέταξε φόλα.
Κάποιος που κι ο ίδιος είχε κατοικίδιο.
Τέτοιου είδους άνθρωποι για μένα μετράνε λιγότερο κι από ένα ζώο.
Να τον εκδικιόμουν με το ίδιο νόμισμα?
Θα είχα το βάρος στην συνείδηση μου οτι έκανα κάτι ποταπό, κάτι το οποίο κατακρίνω κι απεχθάνομαι.
Κι ο νόμος απέναντι σε τέτοιου είδους υποκείμενα είναι ανεκτικός.
Τι σημασία έχει ένα σκυλί, ένα γατί λιγότερο σε αυτόν τον κόσμο?
Για πολλούς δεν έχει καμία, προφανώς...
Θεωρώ την αγάπη ενός ζώου πρός τον άνθρωπο που το φροντίζει ανιδιοτελή κι ειλικρινή.
Το τρίτο μου γατί σκοτώθηκε για αυτό το λόγο.
Προσπάθησε να περάσει τον δρόμο επειδή τον είχα περάσει κι εγώ λίγο νωρίτερα και δεν είχα συνειδητοποιήσει οτι με ακολουθούσε...
Θεωρεί κανείς ανούσια ή χαζά αυτά που λέω?
Μπορεί και να είναι, για εμένα πάντως όχι.
Εν κατακλείδι, είμαστε στην κορωνίδα του ζωϊκού βασιλείου και πρέπει να σεβόμαστε τα ζώα και το περιβάλλον.
Αν συνεχίσουμε να λοιδωρούμε απέναντι του θα καταστραφούμε...

In anticipation of my resurrection...
quote:qubit
Τώρα όμως που ο γκριζούλης μου έφυγε, αναρωτιέμαι, αυτό που ακριβώς διατυπωσε ο TikTak :
"ειναι αθανατη η ψυχη τους ...;" Οταν μιλάμε για ψυχή, εννοούμε αυτό που στον άνθρωπο θεωρούμε ως το αθάνατο μέρος του;
καλημερα!
οταν λεμε ψυχη, εννοουμε το τμημα μας που ειναι καθαρα η Ουσια του Θειου!
απο την ουσια του Θειου αποτελουνται τα παντα, ολα ειναι εκφανσεις της, αλλα υπαρχει ενας πυρηνας που παραμενει αναλλοιωτος μετα τον θανατο, η ψυχη.
και η ψυχη ειναι απλα ενας λιγο πιο πηχτος σβωλος μεσα στην "θαλασσα ενεργειας" του Θειου.
σε αυτο εγκειται η αθανασια της.
στο οτι ή θα επανενσαρκωθει, ή θα ενωθει με το Θειον!
παντως αν μπορουσαμε να δουμε τους "σβωλους" να πλεουν στην θαλασσα του Θειου, ΔΕΝ θα ξεχωριζαν οι πρωην ανθρωπινοι απο τους πρωην ζωικους - μια ειναι η Ουσια του Θειου!
.
ΥΓ. καποιοι θα γελασουν με αυτο που θα σου πω, αλλα θα στο πω.
ταίζω εδω και παρα πολλα χρονια τα αδεσποτα γατια, και μαζευω τα εγκαταλελειμενα.
άλλα τα βρισκω πεταμενα εγω, άλλα μελη της οικογενειας μου και άλλα μου τα φερνουν φιλοζωοι γειτονες.
λοιπον, μεσα σε μια δεκαετια μου εχει ερθει 4 φορες ο ιδιος γατος!
δεν ζει πολλα χρονια στην καθε του ενσαρκωση (δεν μπορω να πω οτι κατανοω το καρμα του) αλλα κατι τον ξαναφερνει κοντα μου.
μη με ρωτησεις πως τον αναγνωριζω... ![]()
νασαι καλα!
.
ΑΠ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΨΥΧΗ.
quote:
γάτος μου, παρά τα χρονάκια του, ήταν υγιής και καλοζωισμένος.
Φιλοδοξούσα να τον έχω κοντά μου 2-3 χρόνια ακόμα.
ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΟΤΙ ΕΖΗΣΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ.
quote:
Μόνο για γέλια δεν είναι, αγαπητέ μου αυτό που αναφέρεις!
Μακάρι όλοι οι άνθρωποι να κάναμε το ίδιο, θα ήταν διαφορετικά πολλά πράγματα.
Σε τέτοια άτομα βγάζω το καπέλο και στο βγάζω κι εσένα (αν και δεν φοράω ποτέ...) ![]()

In anticipation of my resurrection...
quote:
μη με ρωτησεις πως τον αναγνωριζω...![]()
Ελα, ασε τα πολλα και λεγε! ![]()
Αμα πεις, θα γραψω τι εγινε στην κρατικη ιταλικη τηλεοραση σε μια βραδυνη εκπομπη... εχω καπου κρατησει και το DVD...
Περιλυπτικα.
Εγινε υπνωση σε μια παρουσιαστρια της αριστερας ατραπου ΚΚΕ
, και της ειπε να περασει απο....
Δεν λεω αλλα, αμα δεν μας πεις, πως γνωριζεις.. το γατο σου!![]()
quote:
αντως αν μπορουσαμε να δουμε τους "σβωλους" να πλεουν στην θαλασσα του Θειου, ΔΕΝ θα ξεχωριζαν οι πρωην ανθρωπινοι απο τους πρωην ζωικους - μια ειναι η Ουσια του Θειου!
Και μόνο οι απαντήσεις που μαζεύει αυτό το θέμα και τα συναισθήματα που αναδεύει και εκφράζονται απ' τους συνομιλητές, (ποτισμένα με τόση ανιδιοτελή τρυφερότητα) αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.
Την ουσία του Θείου, εννοώ.
quote:
Το γέλιο κάνει καλό. Η αγαλλίαση, ακόμα πιό καλό.
Thank you very much, Jonnie-are-so-good.
Επί του πιεστηρίου : προσυπογράφω το αίτημα του ΠΛΑΤΩΝΑ...![]()
![]()
ΕΧΕΤΕ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙ ΠΟΤΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΟΥΣ, ΕΙΔΙΚΑ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΗΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΩΝ??? ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ?
ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ, ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΓΑΠΑΝΕ ΟΠΟΙΟΝ ΤΟΥΣ ΔΩΣΕΙ ΑΓΑΠΗ...

Ναι πιστευω οτι τα ζωα εχουν συναισθηματα,μπορει να νοιωσουν ,χαρα,λυπη,πονο για απωλεια κατι αγαπημενου τους,αλλα νομιζω οτι νομιζω οτι αυτο ειναι ολο.
Προσπαθω στην ζωη μου να ειμαι δικαιος,χωρις να το καταφερνω βεβαια παντα,και καθομαι και σκεφτομαι τωρα ας πουμε ενταξει ο σκυλος εχει ψυχη,η γατα ναι,και ερχονται τα δυσκολα σιγα σιγα,η υαινα ? η βδελλα ? ο καρχαριας? μια σαρδελιτσα? το βακτηριο ? ο ιος του Aids?
εχουν και αν οχι ειναι δικαιο να μην εχουν ?
Τωρα ερχεται το επομενο κολλημα μου,καλως ή κακως εχω συνδεσει την εννοια της ψυχης με αυτην της αθανασιας,και λιγο πολυ απο οσο γνωριζω ολες οι θρησκειες.
Οι αρχαιοι Ελληνες πιστευαν οτι οι δικαοι πηγαιναν στα Ηλυσια πεδια οι δε αδικοι στον Ταρταρο,οι Χριστιανοι εχουν το αναλογο πιστευω τους,το ιδιο οι Μουσουλμανοι.
Και το δευτερο κολλημα μου τωρα τι γινεται με την ψυχη του ζωου μετα τον θανατο του,χανεται,μετανσαρκωνεται,απολαμβανει καποια αγαθα ?
Ας υποθεσω λεω μεσα μου οτι απολαμβανει καποια αγαθα μετα θανατον,ποια ειναι τα κριτηρια και ποιος ο κριτης που θα το κανει αυτο.
Το τσακαλι που ξεσκιζε τις σαρκες αλλων ζωων ειναι δικαιο να απολαβει καποια μετα θανατον αγαθα,και αν οχι γιατι?αφου ο τροπος ζωης του ειναι προκαθορισμενος και δεν μπορει να πραξει αλλιωτικα.
Μετα πιανω το ενδεχομενο της μετενσαρκωσης και λεω οτι αλλαζοντας διαφορες μορφες ζωης ολες οι ψυχες περνοντας απο καποια σταδια θα εξαγνισθουν θα ειναι αγνες και αξιες να απολαβουν αγαθα.
Υπερβολικο ισως θα πει καποιος αλλα ας εξετασουμε το ενδεχομενο οτι ενας τεραστιος κομητης πεφτει στην Γη και την διαλυει κυριολεκτικα,την εξαφανιζει απο τον γαλαξια, οι ψυχες που ειχαν κακο καρμα ειτε ζωα,ειτε ανθρωποι ειναι δικαιο να καταδικαστουν αφου δεν προλαβαν να κανουν την εξεληκτικη τους πορεια?
Συγχωρεσται μου τις αφελεις αποριες μου.
Φιλικα
Γιαννης
Και άντε, τα ζώα έχουν ψυχή. Άντε, έχουν κι οι άνθρωποι ψυχή.
Τώρα με την ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΣΗ, τη δημιουργία ζώου αλλά και ανθρώπου από τον ίδιο τον άνθρωπο, τι γίνεται; Ποια ψυχή, πού, πότε;
Αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω με τίποτα!![]()

ΚΑΝΕΝΑΣ δεν είναι ΑΝΩΤΕΡΟΣ από τον άλλο,
μπροστά στη ΖΩΗ και στο ΘΑΝΑΤΟ
quote:
Προσπαθω στην ζωη μου να ειμαι δικαιος,χωρις να το καταφερνω βεβαια παντα,και καθομαι
και σκεφτομαι τωρα ας πουμε ενταξει ο σκυλος εχει ψυχη,η γατα ναι,και ερχονται
τα δυσκολα σιγα σιγα,η υαινα ? η βδελλα ? ο καρχαριας? μια σαρδελιτσα? το βακτηριο ?
ο ιος του Aids?
Αγαπητέ μου TikTak, τις ίδιες απορίες σχετικά με το ζωικό βασίλειο έχω και γω.
Νομίζω πως η βάση για να σκεφτεί κανείς το θέμα, είναι να προσδιορίσει τί εννοεί
λέγοντας "ψυχή". Εννοεί την "ιδιότητα" της ζωής, αυτό που λέμε "έμβιο";
εννοούμε κάτι παραπάνω απ' αυτό, δηλαδή την ιδιότητα ενός έμβιου είδους να διαθέτει
ικανότητα συναισθημάτων;
Ας δεχτούμε, ως υπόθεση εργασίας, το δεύτερο. Απ' αυτή την άποψη, τα θηλαστικά δείχνουν
ότι διαθέτουν συναισθήματα (ακόμα και οι ύαινες). Τα ψάρια όμως; οι κότες; τα κουνούπια;
Αυτό που κατά τη γνώμη μου διαφοροποιεί την κατάσταση, είναι η δική μας δυνατότητα να
επικοινωνήσουμε μαζί τους και ν' αντιληφθούμε τον κόσμο τους.
Η προσωπική μου "λύση" στο πρόβλημα, είναι να διαμορφώνω άποψη παίρνοντας υπόψη τα "γνωστά",τα δεδομένα, με πλήρη συνείδηση του ότι η άποψη αυτή βασίζεται σ' ένα υποσύνολο γνώσης- αυτό που είναι προσεγγίσιμο. Κατ' αυτό τον τρόπο, οι απόψεις μπορούν να επαναδιαμορφώνονται, όταν προκύπτουν νέα δεδομένα.
quote:
Και άντε, τα ζώα έχουν ψυχή. Άντε, έχουν κι οι άνθρωποι ψυχή.
Τώρα με την ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΣΗ, τη δημιουργία ζώου αλλά και ανθρώπου από τον ίδιο τον άνθρωπο, τι γίνεται; Ποια ψυχή, πού, πότε;Αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω με τίποτα!
Ούτε εγώ !!!
ζωντανών κυττάρων (που δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε εμείς, απ' όσο ξέρω).
Αν υποθεσουμε οτι την ψυχη την δημιουργει ο Θεος και αποκτα υποσταση απο την πρωτη κιολας στιγμη της συλληψης,δεν νομιζω οτι ο Θεος θα αντιδρασει σαν καποιο πεισματαρικο παιδι και να αρνηθει να την δωσει,επειδη δεν εγινε η αναμειξη γενετικου υλικου ή γιατι δεν ακολουθηθηκε ο παραδοσιακος τροπος.
Αυτο βεβαια δεν σημαινει οτι οτι ειμαι θετικος στην ιδεα της κλωνοποιησης του ανθρωπου , και αυτο παντα με καποια εξαιρεση.
Ενα υποθετικο σεναριο:
Eμφανιζεται ενας νεος ιος,που εξαπλωνεται ταχυτητα σε ολη την γη,προσβαλει το γεννητικο συστημα των ανδρων, δεν πειραζει το DNA αλλα τους καταστρεφει την δυνατοτητα να παραγουν ζωντανα σπερματοζωαρια.
( :-) Βεβαια υπαρχουν και τραπεζες σπερματος αλλα αυτο δεν το βαζω στο σεναριο μου.)
Πιστευω οτι σε μια τετοια φανταστικη περιπτωση θα χαθουν ολοι οι ενδοιασμοι.
Προς το παρον ομως μαλλον ειναι μεγαλη ασεβεια αν κανουμε κλωνους ειτε προς τον Θεο για αυτον που πιστευει(οποιουδηποτε δογματος και θρησκειας),ειτε προς την φυση για τον αθεο.
Οφειλουν ομως νομιζω οι επιστημονες να διερευνησουν το θεμα της κλωνοποιησης και μετα εξαρταται απο τον ανθρωπο να το χρησιμοποιησει σωστα π.χ για την δημιουργια ανθρωπινων οργανων.
Και οχι βεβαια κανοντας ενα κλωνο και μετα να τον σκοτωσουμε για να παρουμε τα οργανα του αλλα κατευθηνοντας τα κυταρρα απο την αρχη να σχηματισουν μια καρδια ασ πουμε
Αυτονοητο ειναι βεβαια οτι θα γινει και κακη χρηση αλλα αυτο ειναι αναποφευκτο.
Δυστυχώς την έχασα από καρκίνο.. Αναγκαστηκα να της κάνω ευθανασία.. (Ακόμα κατηγορώ τον εαυτό μου γι'αυτό).. Δεν ξέρω αν έκανα καλά που στο τέλος πήρα την ζωή της στα χέρια μου.. Ήταν μισολυπόθυμη από τους πόνους.. ετοιμοθάνατη.. Επί μία βδομάδα έκλαιγα ασταμάτητα..και τώρα που σας τα γράφω, μου έχει ανέβει κόμπος στο λαιμό..
Το παράξενο που μου συνέβει είναι ότι αφού πέθανε και για κανά 3μηνο περίπου.. ίσως και λιγότερο.. αισθανόμουν ότι κυκλοφορούσε μέσα στο σπίτι.. κάποια βράδια σαν να άκουγα τα βήματα της.. (για την ακρίβεια, τα νυχάκια της που κάναν θόρυβο στο πάτωμα όταν περπατούσε..) Ανατρίχιαζα από δέος στην ιδέα ότι εξακολουθεί να ζει..
Ήθελα τοσο να την ξαναδώ.. να την αγκαλιάσω.. και να της πω ένα τεράστιο συγνώμη που της έκανα ευθανασία.. Ελπίζω μόνο να με έχει συγχωρέσει..
Ενάμιση χρόνο αργότερα και μετά από πολύ σκέψη.. αποφάσισα να πάρω ένα άλλο σκυλάκι.. Και βρήκα ένα γλυκούλι τσιουάουα.. ο οποίος είναι μέσα στα χάδια και στα φιλιά.. γεμάτος αγάπη και καλοσύνη.. α! και λίγο πονηρούλης. Είναι μια τεράστια καρδιά.. τον λατρεύω και εύχομαι στα χέρια μου να περάσει ζωή χαρισάμενη..
Ακόμα σκέφτομαι την προηγούμενη σκυλίτσα μου και δακρύζω.. Έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου.. Εύχομαι κάποτε να την ξανάδω.. και να της γνωρίσω και το νέο μου σκυλάκι..
Αυτά.. σας κούρασα έ;;
και μάλλον παρεκτράπηκα γράφοντας για μένα παρά για την ψυχή της πρώην σκυλίτσας μου και του νυν σκυλάκου μου..
Καλή μου ΥΜDΚ21, δεν μπορείς να φανταστείς πόσο σε καταλαβαίνω !!!
Δεν νομίζω ότι παρεκτρέπεσαι, γράφοντας για τα συναισθήματά σου.
Είναι δυνατόν, άραγε, τέτοια συναισθήματα, να προκαλούνται από άψυχες οντότητες;
Μήπως νιώθουμε έτσι εμείς (οι άνθρωποι), επειδή ακριβώς μπορούμε να επικοινωνήσουμε μ' αυτά τα ζώα;
μήπως, μπορούμε να επικοινωνήσουμε, επειδή η ψυχούλα τους είναι αρκετά κοντά στη δική μας;
quote:TikTak
Προσπαθω στην ζωη μου να ειμαι δικαιος,χωρις να το καταφερνω βεβαια παντα,και καθομαι και σκεφτομαι τωρα ας πουμε ενταξει ο σκυλος εχει ψυχη,η γατα ναι,και ερχονται τα δυσκολα σιγα σιγα,η υαινα ? η βδελλα ? ο καρχαριας? μια σαρδελιτσα? το βακτηριο ? ο ιος του Aids?
φυσικα και εχουν φιλε μου!
πρωτα απ ολα ο διαχωρισμος "ανωτερα" και "κατωτερα" οντα ειναι ανθρωπινη εφευρεση.
δευτερον, συμφωνα με την δικη μου θρησκευτικη αντιληψη, ΟΛΑ ειναι φτιαγμενα απο την Θεϊκη Ουσια, δεν περιεχουν απλα το Θειον, ειναι τμημα του Θειου.
quote:Τωρα ερχεται το επομενο κολλημα μου,καλως ή κακως εχω συνδεσει την εννοια της ψυχης με αυτην της αθανασιας,και λιγο πολυ απο οσο γνωριζω ολες οι θρησκειες.
Οι αρχαιοι Ελληνες πιστευαν οτι οι δικαοι πηγαιναν στα Ηλυσια πεδια οι δε αδικοι στον Ταρταρο,οι Χριστιανοι εχουν το αναλογο πιστευω τους,το ιδιο οι Μουσουλμανοι.
αστους να πιστευουν ο,τι θελουν - εσυ τι νιωθεις? ![]()
quote:Και το δευτερο κολλημα μου τωρα τι γινεται με την ψυχη του ζωου μετα τον θανατο του,χανεται,μετανσαρκωνεται,απολαμβανει καποια αγαθα ?
ειναι ο ανθρωπινος σκοπος σκεψης αυτος αδερφε...
να περιμενει ανταμοιβη για ολα, ακομη και μετα θανατον.
ομως, τι ανταμοιβη μπορει να εισπραξει ενας λιγο πιο πηχτος γρομπος Τιποτα, απο το Τιποτα που τον περιβαλλει??? ![]()
quote:Το τσακαλι που ξεσκιζε τις σαρκες αλλων ζωων ειναι δικαιο να απολαβει καποια μετα θανατον αγαθα,και αν οχι γιατι?αφου ο τροπος ζωης του ειναι προκαθορισμενος και δεν μπορει να πραξει αλλιωτικα.
στη Φυση, στο Συμπαν, δεν υπαρχει "καλο" και "κακο"!
υπαρχει "συμβιωση".
τι εννοω...
υπαρχει ενας ινδιανικος μυθος που λεει οτι "οι ταρανδοι καποτε προσευχηθηκαν στο Μεγαλο Πνευμα και ζητησαν να εξαφανισει τον λυκο γιατι τους ετρωγε.
οντως το Μεγαλο Πνευμα εξαφανισε τον λυκο.
οι ταρανδοι, ανενοχλητοι πλεον αυξανονταν και πληθυνονταν.
μεχρι που εφτασε η στιγμη που η τροφη αρχισε να λιγοστευει, οι ασθενειες να θεριζουν τον ταρανδικο πληθυσμο (μιας και ελειπε ο λυκος που ετρωγε τα αρρωστα και τα αδυναμα ζωα) και δυστυχια απλωθηκε.
τοτε οι ταρανδοι επικαλεστηκαν παλι το Μεγαλο Πνευμα και του ζητησαν να ξαναφερει τον λυκο."
quote:Μετα πιανω το ενδεχομενο της μετενσαρκωσης και λεω οτι αλλαζοντας διαφορες μορφες ζωης ολες οι ψυχες περνοντας απο καποια σταδια θα εξαγνισθουν θα ειναι αγνες και αξιες να απολαβουν αγαθα.
η λεξη εξαγνισμος ειναι προϊον ανθρωπινης σκεψης, εφοσον πιστευει στο καλο και το κακο.
δεν ειναι ετσι ομως...
η ολοκληρωση του κυκλου της επαναγεννησης εχει σχεση με την συνειδητοτητα.
quote:Υπερβολικο ισως θα πει καποιος αλλα ας εξετασουμε το ενδεχομενο οτι ενας τεραστιος κομητης πεφτει στην Γη και την διαλυει κυριολεκτικα,την εξαφανιζει απο τον γαλαξια, οι ψυχες που ειχαν κακο καρμα ειτε ζωα,ειτε ανθρωποι ειναι δικαιο να καταδικαστουν αφου δεν προλαβαν να κανουν την εξεληκτικη τους πορεια?
να καταδικαστουν σε τι?
στο να μην ξαναγεννηθουν?
ειπαμε, αυτα ειναι "ανθρωπινος τροπος σκεψης".
αν κατι τετοιο συνεβαινε, ισως να συνεχιζοταν η μετενσαρκωση σε αλλους κοσμους, αλλους πλανητες, ή ισως οι ψυχες απλα να αποροφουνταν απο το Θειον. (εικασιες κανουμε εννοειται, δεν μπορουμε να ξερουμε)
νασαι καλα!
.