ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Τα Ζώα Έχουν Ψυχή;;; - .-= Η ΨΥΧΗ =-.

- Τα Ζώα Έχουν Ψυχή;;; - .-= Η ΨΥΧΗ =-.

ananasss31 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/2
ananasssΜέλος
15/04/2003, 21:33:07
Αφορμή για το συγκεκριμένο θέμα στάθηκε αυτό που είδα προ ολίγου σε μήνυμα του μέλους Πλάτωνα εξ Ιταλίας...:
quote:
Γιατί ένα σκυλί πεθαίνοντας οποίος το φροντίζει*(η γιαγιά μου) σε ένα νοσοκομείο μακριά από εκεί.. αυτό αρχίζει και ουρλιάζει την ίδια στιγμή…. 23.15!!!
Όχι γαύγισμα! Ουλουλιτο! Ουουουυυυ! .. Ουουουυυυ!
Η μητέρα μου την είχε αφήσει καλά, είχε πάθει εγκεφαλικό, μα μετά τρία μερόνυχτα πλάι της, οι γιατροί της είπαν να πάει σπίτι να ξεκουραστεί. Μα το (ουλουλιτο), δεν το είχε ξανακάνει το σκυλί…..ετσι, τηλεφώνησε αμέσως στο νοσοκομείο…. Η νοσοκόμα, της λέει την είδε πριν λίγο…. η μητέρα μου επιμένει να πάει να ξανά δει…

Έφυγε η γιαγιά κυρία Π….Της είπε με χαμηλή φωνή…Ήταν 23.20!

Πολλά στη ζωή, επειδή δεν τα βλέπουμε η δεν τα αισθανόμαστε….δεν θα πει πως δεν υπάρχουν.

Μου θύμισε ότι πριν δύο μήνες περίπου εξαφανίστηκε ο αγαπημένος μου σκ(φ)ύλος ο οποίος πιστεύω πως αποσύρθηκε κάπου για να πεθάνει ήσυχα, ώστε να μη μας στεναχωρέσει... Η ψυχούλα μου...

Μου θύμισε επίσης ότι πριν αρκετά χρόνια, ο θεολόγος στο Λύκειο υποστήριζε με σθένος ότι τα ζώα έχουν μόνο "ένστικτο"... ΔΕΝ έχουν αυτό που λέμε "ψυχή" (λες και ξέρουμε ΤΙ έιναι ΨΥΧΗ!)...
...Επομένως όταν "ψοφάνε" (τι λέξη!) είναι απλά κουφάρια - φυσικό λίπασμα για τη μητέρα γη...

Στο παρόν τόπικ θα ήθελα τις απόψεις σας σχετικά με το ΑΝ οι τετράποδοι σύντροφοί μας έχουν αυτό που λέμε "ΨΥΧΗ"...
Σ' αυτό βέβαια μπλέκεται και το θέμα "μετενσάρκωσης - μετμεψύχωσης" καθώς και διάφορες θεωρίες θρησκειών σχετικά με την αντιμετώπιση των ζώων. Φυσικά και το θέμα ΤΙ είναι εν τέλει ΨΥΧΗ... Μα αυτό εξελίσσεται αλλού...

...Ας μιλήσουμε εδώ για τίς ψυχούλες των φίλων μας...

"Να'μαι καλά, να σ' αγαπώ..."

15/04/2003, 23:09:00
τι ωραιο θεμα((Θ_Θ))!

αρχικα προτεινω δυο σχετικες
σελιδες απο τη νεφελη,
μια για τις αγαπημενες μου γατουλες
http://www.geocities.com/nefeliqe1/Cats.html

και μια για τα ζωακια οδηγους (στον σαμανισμο)...
http://www.geocities.com/nefeliqe/Familiars.html

εσωτερικα αναζητησαμε τις ομοιοτητες των συμβολων ζωων στο φορουμ των αστρων...
...ισως βοηθησει στο συσχετισμο...με την ψυχη...
στο εδω θεμα.

http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=983

φως+αγαπη
((*_*))

Vande!

'manava seva, madhava seva'

SilverwolfΜέλος
16/04/2003, 00:04:03
Πιστεύω πως έχουν ψυχή!
Και οι δικοί μου θεολόγοι στο λύκειο ακριβώς το ίδιο μας έλεγαν! Τα ζώα δεν έχουν ψυχή μόνο ένστικτο...

Και αυτό που βλέπω μέσα στα μάτια του όταν με κοιτά τί είναι; Χωρίς ψυχή πώς αγαπούν; Τους ρωτούσα...
Το φαντάζεσαι ότι βλέπεις την δική τους αγάπη μου είπαν αλλά στην πραγματικότητα προβάλεις τα δικά σου αισθήματα και βλέπεις αυτό που θέλεις. Μου απάντησε ένας...
ΔΕΝ ΜΕ ΠΕΙΘΟΥΝ!

Δεν θα ξεχάσω ποτέ πρίν έναμιση χρόνο που πρωτοκράτησα στην αγκαλιά μου μια τραυματισμένη από τους ανθρώπους ψυχούλα... τα ματάκια του τα έλεγαν όλα...
Ήταν 5 μηνών κουταβάκι αλλά έμοιαζε με ενός από την ασιτία που της προκαλούσε η αρρώστια... από ανθρώπινες κλωτσιές είχε πάθει ζημιά η λεκάνη του (αν και αυτό δεν φάνηκε παρά μετά από λίγο καιρό που ανέκτησε δυνάμεις). Ο κτηνίατρος είπε κάντε του ευθανασία αμέσως να μην τυρανιέται, πάνω από βδομάδα δεν θα ζήσει έτσι και αλλιώς.
Έζησε...
Πάνω από μήνα χρειάστηκε μέχρι να αρχίσει να εμπιστεύετε εμένα... άλλον ένα την υπόλοιπη οικογένεια αλλά ακόμα κρυβόταν πίσω από τα πόδια μου όταν συναντούσε άλλους ανθρώπους. Τώρα έιναι ενά ευγενικό και περήφανο αν και μικρόσωμο για την ράτσα του σκυλί.
Όταν παίρνω τηλέφωνο τους γονείς μου ακούω το αλύχτισμά της από το τηλέφωνο και ξέρω τι σημαίνει: Μου λειπεις! Έλα πίσω σε περιμένω...
Ανυπομονώ να έρ8ει το καλοκαίρι... ξέρω ότι μόλις βγώ από το αμάξι όταν με πάρουν από το αεροδρόμιο οι γονείς μου το ασημένιο μου λυκάκι θα πεταχτεί στην αγκαλιά μου...

Άν δεν έχει ψυχή γιατί να κλαίει με τόση θλίψη όταν φεύγω; Γιατί να δείχνει τόση χαρά όταν με ξαναβλέπει; Το ένστικτο του λέει να επιβιώσει... αυτό του το δίνουν και οι γονείς μου (μάλιστα του κάνουν και όλα τα χατήρια τώρα...).

"For the strength of the wolf is the pack
and the strength of the pack is the wolf"

SilverwolfΜέλος
16/04/2003, 00:27:47
Πάντα είχαμε πολλά ζώα στο σπίτι. Αυτήν την περίοδο είχαμε μιά γέρικη σκυλίτσα και ένα μικρό γατάκι. Το γατάκι γένησε για πρώτη φορά αλλά ήταν μικρό (ούτε ενός χρόνου) και για κάποιο λόγο το ένστικτο που θα έπρεπε να του πεί πώς να φερθεί δεν ήταν δυνατό. Πήρε λοιπόν ένα από τα γατάκια του και τα πήγε εκεί που ήταν κοιμόταν ο σκύλος και άρχισε να νιουρίζει...
Με το που ξύπνησε η σκυλίτσα μας ξάπλωσε και προσπάθησε να βυζάξει το μικρούλι. Δεν είχε βέβαια γάλα οπότε μάταια. Μόλις όμως είχε φέρει εκεί όλα τα νεογέννητα ο σκύλος έδειξε στο γατάκι πως να τα βυζάξει! Αλοίμονο σε όποιον γάτο προσπαθούσε να τα πειράξει... Μέχρι και τα μαθήματα κυνηγιού μαζί τα έκαναν η γάτα και ο σκύλος... Μαμά και μητριά μεγαλώνουν τα παιδιά μαζί έλεγα τότε μισό αστεία μισό σοβαρά.

Ίσως δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά πώς έχει να κάνει με το θέμα. Πάλι όμως μπαίνει το θέμα της αγάπης. Κάτι που δεν έχει ψυχή θα νιώσει συμπόνια για τα μικρά μιας άλλης ράτσας; Θα αγαπήσει και θα προστατεύσει τα μικρά άλλου ζώου;

Συνχωρέστε την πολυλογία μου αλλά δεν μπορούσα να εκφραστώ πιό λακωνικά.

"For the strength of the wolf is the pack
and the strength of the pack is the wolf"

16/04/2003, 00:38:09
Ναι, τα ζωα εχουν ψυχη.......

16/04/2003, 03:42:56
TI SXESEI EXEI TO ENSTIKTO ME THN ΨΧ ?
DEN MPOROUME NA SYN-KRINOUME DYO ENTELOS DIAFORETIKA PRAGMATA.
TWRA,EAN TA ZWA EXOUN ΨΧ,THA APANTISW....NAI!
OTIDIPOTE EINAI ZONTANO,EXEI KAI ΨΧ.POS NA TO KANOUME,DEN GINETE DIAFORETIKA.ETSI EINAI.
OLOI OSOI ZOUNE MAZI ME ENA ZOAKI,TO GNORIZOUN PAAARA POLI KALA AYTO.
EINAI AYTO POU LEEI H ASIMENIA LYKENA......
quote:
Και αυτό που βλέπω μέσα στα μάτια του όταν με κοιτά τί είναι;

AYTO PARATIRW KAI EGW OTAN KITAZW STA MATIA THN SKILITSA MOU(TO ''KORITSAKI'' OPOS THN APOKALW)
THN ''MICKEY'' TO DIAVOLAKI!!! H OPIA KONTEUEI TA 12...
PSILOGIAGIOULA EINAI,ALA FERETE AKOMA SAN KOUTAVI!!
E....ME TOUS TRELOUS POU EXEI BLEXEI...(TOUS SIGATIKOUS THS ENOW)

LOIPON,TERMA!! DEN XORAEI ANFIVOLIA KAI OUTE PERETERO SIZITISH KAI ANAPTIXH.OPOS O ANTHROPOS EXEI ΨΧ,ETSI EXEI KAI TO SKULAKI,TO GATAKI,
TO ΨARAKI,O YPOPOTAMOULHS,TO SPOURGITAKI,O IAGOUAROS,TO RADIKI KAI
H PESTROFA.

TI NA LEME TWRA.........

Edited by - ΕΧΕΜΒΡΟΤΟΣ on 16/04/2003 03:47:58

16/04/2003, 10:03:41
Χμμμμμ....
Ναί έχουν Ψυχή, αλλά έχουν ΟΜΑΔΙΚΗ ΨΥΧΗ και ΟΧΙ ΑΤΟΜΙΚΗ όπως ο 'Ανθρωπος...

Κέλσος

ananasssΜέλος
16/04/2003, 10:22:39
Ενδιαφέρον...
Μπορείς να επεκταθείς λίγο πάνω σ' αυτό Κέλσο;

old tigerΜέλος
16/04/2003, 10:44:36
quote:
Ναί έχουν Ψυχή, αλλά έχουν ΟΜΑΔΙΚΗ ΨΥΧΗ και ΟΧΙ ΑΤΟΜΙΚΗ όπως ο 'Ανθρωπος...

Δεν ξέρω πως το εννοεί ο Kelsos, αλλά μην ξεχνάτε ότι οι Ινδιάνοι πίστευαν ότι τα ζώα έχουν πνεύμα/ψυχή (μάλλον εννούσαν το ίδιο πράγμα με αυτούς τους δύο όρους), αλλά αυτή η ψυχή ήταν ομαδική.

Ετσι έχουμε τα περίφημα ΤΟΤΕΜ, τα οποία αντιπροσώπευαν επιφανειακά όλα τα χαρακτηριστικά που μπορεί να έχει ένα συγκεκριμένο ζώο, σε βαθύτερο όμως επίπεδο αντιπροσώπευαν ουσιαστικά το πνεύμα/ψυχή αυτού του ζώου. Αυτό το πνεύμα πίστευαν ότι ήταν μαζί τους και τους βοηθούσε. Με αυτό το πνεύμα ήθελαν να ενωθούν όταν έφευγαν από αυτόν τον κόσμο...άρα ουσιαστικά μιλάμε ότι γι’αυτούς...αυτή ήταν η ένωση με το Θείο, η αιώνια ζωή.
Αν όντως όμως ισχύουν τα παραπάνω, ο πόνος που νοιώθει κάθε ζώο, δεν θα έχει αντίκτυπο στην ομαδική ψυχή αυτού του ζώου; Δεν θα είναι ενδεχομένως ένας σπασμένος κρίκος στην αλυσίδα που αντιπροσωπεύει την ομαδική ψυχή αυτού του ζώου;

Tiger! Tiger! burning bright
In the forests of the night,
What immortal hand or eye,
Dare frame thy fearful symmetry?
WILLIAM BLAKE

KeisatsuΜέλος
16/04/2003, 11:34:57
Φίλε Κέλσο,

είναι τόσο ξεκάθαρη η διαφορά;
ατομική με ομαδική ψυχή...
και που να οφείλεται;

thothΙδρυτικό Μέλος
16/04/2003, 13:12:13
Γεια σας.

quote:
Έτσι λοιπόν, ενώ σε κάθε ανθρώπινο σώμα ενοικεί ένα ξεχωριστό, αυτοσυνείδητο Εγώ, που κατευθύνει τις δραστηριότητες του ιδιαίτερου φορέα του, το πνεύμα του κάθε ζώου δεν είναι ακόμη εξατομικευμένο κι αυτοσυνείδητο, αλλά αποτελεί τμήμα του φορέα μιας αυτοσυνείδητης οντότητας που ανήκει σε μια διαφορετική εξέλιξη - του ομαδικού πνεύματος.

Το ομαδικό πνεύμα κατευθύνει τις δραστηριότητες των ζώων σε αρμονία με τον κοσμικό νόμο, ώσπου τα υπό ευθύνη του αγνά πνεύματα να αποκτήσουν αυτοσυνείδηση και να γίνουν ανθρώπινα. Κατόπιν θα εκδηλώσουν σταδιακά δική τους θέληση, θα απελευθερώνονται διαρκώς από το ομαδικό πνεύμα και θα αποκτήσουν ευθύνη των πράξεών τους. Βέβαια, το ομαδικό πνεύμα θα τα επηρεάζει (σε μικρότερη κλίμακα) ως φυλετικό, ομαδικό, κοινοτικό ή οικογενειακό πνεύμα, έως ότου κάθε άτομο να μπορεί να ενεργεί σε πλήρη αρμονία με τον κοσμικό νόμο. Ως τότε το Εγώ δεν θα είναι τελείως ελεύθερο και ανεξάρτητο από το ομαδικό πνεύμα, το οποίο θα έχει εισέλθει σε ανώτερη εξελικτική φάση.» MAX HEINDEL, Ροδοσταυρική κοσμοθεωρία, σελ. 87.

Αυτό το ομαδικό πνεύμα είναι αυτό που αποκαλούμε εδώ ομαδική ψυχή.

Σκεφτείτε το εξής:
Αν και ο άνθρωπος θεωρείται το πιο εξελιγμένο ζώο ωστόσο τα ζώα τον ξεπερνούν σε κληρονομημένες ικανότητες. Ένα αραχνάκι, με έναν υποτυπώδη εγκέφαλο, ξέρει από την γέννησή του να κάνει ιστούς, ένα μυρμήγκάκι χωρίς καμία εκπαίδευση ξέρει να σκάβει και να χτίζει, να διατηρεί κοπάδια από μελίγκρες και να τα τις "αρμέγει" κοκ.

Το ανθρώπινο μωρό είναι το πιο αδύναμο από όλα τα μωρά των ζώων. Για μεγάλο χρονικό διάστημα πρέπει να είναι υπό εκπαίδευση και πάλι το παιδί δύο μουσικών δεν θα έχει το ταλέντο να γίνει μουσικός ούτε το παιδί των μαθηματικών θα γίνει απαραίτητα καλός μαθηματικός.

Ο άνθρωπος έχει ατομικοποιηθεί. Η ηθική του, η ανθρωπιά του είναι μοναδική, ατομική. Έχει ατομική ευθύνη και ατομική εξέλιξη. Το ζώο αντίθετα συμμοιράζεται με το υπόλοιπο είδος του, μια ομαδική ψυχή. Αυτή συλλέγει τις εμπειρίες και το απόσταγμα εξέλιξης των φορέων του και δίνει τις πληροφορίες και τις οδηγίες σε κάθε ζώο. Αυτό δεν μπορεί να γίνει και δεν γίνεται στο ανθρώπινο άτομο (παρά σε πολύ μικρή κλίμακα, στο μέρος της ζωικής του φύσης)

Αναρωτηθείτε μήπως το προπατορικό αμάρτημα και η πτώση από τον παράδεισο, σε ένα κλειδί ερμηνείας παρουσιάζει κοινά στοιχεία με το θέμα που εξετάζουμε εδώ.

Είμαι σίγουρος και ότι ο φίλος μας ο "Κέλσος" ετοιμάζεται να μας πει ενδιαφέροντα πράγματα όπως ίσως και άλλα μέλη.

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

ananasssΜέλος
16/04/2003, 14:01:05
Πραγματικά πολύ ενδιαφέροντα πράγματα, και σε επίπεδο "γνώσης" και σε επίπεδο "συναισθηματισμού"...

Θα ήθελα να ρωτήσω επίσης, η έκφραση "ζωώδη ένστικτα" με την οποία κατά καιρούς χαρακτηρίζουμε ανθρώπινες πράξεις, ποια ακριβώς έννοια έχει; Θέλω να πω, η "ομαδική ψυχή" από την οποία πιθανόν ο άνθρωπος αποκόπηκε κι απέκτησε την υπόστασή του, επιδρά ακόμη πάνω του καταλυτικά πολλές φορές; Δεν είναι στη φύση μας να ακολουθούμε το δρόμο που η ίδια η φύση μας δείχνει, όπως ακριβώς και στα ζώα; Απλά έχουμε τη δυνατότητα να αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά και την πολυτέλεια της "επιλογής" και "αυτοσυγκράτησης"... Κάτι που ΔΕΝ έχουν τα ζώα... Άραγε, "σκέφτονται"... Λαμβάνουν αποφάσεις... ΠΟΙΟΣ ή ΤΙ πρόσφερε -πιθανόν- την πολυτέλεια του προπατορικού αμαρτήματος, έτσι όπως το θέτει ο thoth, στον άνθρωπο...;;;

Χωρίς ειρμό... ερωτήματα σκόρπια, μα...

αναμένω τη συνέχεια...

16/04/2003, 14:10:01
Μιας και ο φίλος ανανάςς ξεκίνησε κάτι, από κάτι που περιέγραψα, τουλάχιστον ας το ολοκληρώσω εδώ. Την ίδια μέρα που πέθανε η γιαγιά, (με υπεραγαπούσε όπως και εγώ, μιας και είναι ο μοναδικός άνθρωπος στη ζωή, που δεν την άκουσα να κακολογεί κανενα), κάπου 2000 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, ήταν περασμένα μεσάνυχτα, ξύπνησα με ένα παράξενο αίσθημα… στο δωμάτιο μου στην Ιταλία. Τόσο παράξενο μα και φιλικό συνάμα.

Σας το διηγούμαι.

Κατευθύνθηκα προς την κουζίνα, έψαξα και βρήκα αλεύρι και μαγιά, είχε η κύρια που εμένα τότε, και άρχισα να ζυμώνω! Με ρώτησε αν τρελάθηκα…και της είπα, πως ήθελα το πρωί να φάω φρέσκο ζεστό ψωμί! Με ρώτησε τι μου συνέβη, της είπα πως μου φαίνεται πως η γιαγιά μου που υπεραγαπούσα, ήταν εκεί….Σταυροκοπήθηκε και πήγε για ύπνο, μα εγώ έμεινα ξύπνιος όλη νύχτα διαβάζοντας και έχοντας αυτή την όμορφη αίσθηση της παρέας της, και κατά τις 7 το πρωί, αφού είχε φουσκώσει η ζύμη….την έβαλα στο φούρνο…
Ήταν η πρώτη φορά που έφτιαχνα ψωμί, μάλιστα τόσο νόστιμο!

Ακόμα το γευόμασταν μαζί με την κύρια και ένα συγκάτοικο όταν χτύπησε το τηλ. Ήταν ο πατέρας μου και μου έλεγε πως η γιαγιά είχε φύγει τη νύχτα……

Δεν μου έλεγαν τίποτα για το εγγεφαλικο και το οτι ηταν στο νοσοκομειο, για να μην με στεναχωρούν….

Η Γιαγιά ήταν πολύ καλή μαγείρισσα…το δε ψωμί της, ήταν καταπληκτικό...

Αν δεν ήταν όλα αυτά συμπτώσεις και γέννημα της φαντασίας μου, *(να κοιτάμε και την άλλη πλευρά)

Τι είναι η ψυχή?

Έχει αναρωτηθεί η πάει κανείς σε βάθος να δει, πέραν του τι γράφουν τα βιβλία?

KeisatsuΜέλος
16/04/2003, 14:33:48
Δεν διαφωνώ... απλά ρωτώ.
Σχετικά με την διαφορά της ανθρώπινη ψυχής με των ζώων.
Θα μπορούσε να είναι ο λόγος η επιθυμία;
Δεν είναι πιο άμεση στα ζώα;

16/04/2003, 16:27:49
quote:

Σκεφτείτε το εξής:
Αν και ο άνθρωπος θεωρείται το πιο εξελιγμένο ζώο ωστόσο τα ζώα τον ξεπερνούν σε κληρονομημένες ικανότητες. Ένα αραχνάκι, με έναν υποτυπώδη εγκέφαλο, ξέρει από την γέννησή του να κάνει ιστούς, ένα μυρμήγκάκι χωρίς καμία εκπαίδευση ξέρει να σκάβει και να χτίζει, να διατηρεί κοπάδια από μελίγκρες και να τα τις "αρμέγει" κοκ.

Το ανθρώπινο μωρό είναι το πιο αδύναμο από όλα τα μωρά των ζώων. Για μεγάλο χρονικό διάστημα πρέπει να είναι υπό εκπαίδευση και πάλι το παιδί δύο μουσικών δεν θα έχει το ταλέντο να γίνει μουσικός ούτε το παιδί των μαθηματικών θα γίνει απαραίτητα καλός μαθηματικός.

Την καλησπέρα μου σε όλους...
Κρατήστε αυτό που τόσο σοφά περιέγραψε ο φίλος μας ο Τρισμέγιστος Ερμής....
Και προσπαθήστε να δώσετε ΕΣΕΙΣ μια ερμηνεία για το ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ...
Είναι πράγματι ΑΞΙΟΠΕΡΙΕΡΓΟ και νομίζω ότι μπορεί αυτό ώς παράδειγμα μπορεί να μας οδηγήσει "κάπου", ίσως στην ΟΜΑΔΙΚΗ ΨΥΧΗ των Ζώων...

Τί είναι δηλαδή αυτό που κάνει το αραχνάκι να πλέκει ιστούς...
Το μυρμηγκάκι να χτίζει κλπ κλπ κλπ....

Που ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ η ικανότητα αυτή;;;;

Και με το μωρό του Ανθρώπου;;;
Γιατί αργεί ΤΟΣΟ μα ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ να λειτουργήσει ΑΥΤΟΝΟΜΑ;;;
Να προσθέσω ότι οι ΜΟΝΕΣ "ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ" που έχει ένα μωρό νεογέννητο, είναι της ΠΕΙΝΑΣ, της ΔΙΨΑΣ και της ΑΠΕΚΡΙΣΗΣ...

Χμμμμμμ πράγματι ενδιαφέρον το θέμα σου φίλε μου Ανανά...

Κέλσος ο Φιλαλήθης

16/04/2003, 16:28:11
NOMIZW OTI MALON MPERDEPSATE THN ΨΧ ME TA ARXETYPA TO DNA KAI TO ENSTIKTO.H ΨΧ EINAI H KINITIRIOS DYNAMH.EINAI ENA KOMATH TOU OLOU
POU TO XRISIMOPOIEI O ZWNTANOS ORGANISMOS GIA NA EINAI ''ZWNTANOS''
GIA PIA OMADIKH ΨΧ MILATE VRE PAIDIA.DEN TO KATALAVA AKOMA.
ME THN LOGIKH THS OMADIKHS ΨΧ'S OLOI APO THN IDIA ENERGIA DANIZOMASTE.
OPOTE OLOI MIA OMADIKH ΨΧ DEN EXOUME?
EAN DEN KATALAVA KALA,SAS PARAKALW EAN GINETE NA TO DIEFKRINISETE.
FILE KELSO??
OSON AFORA TON ANTHROPO,OTAN ENAS MIKROS ANTHROPOS GENIETE,DEN XRIAZETE
EKPEDEUSH STO NA KANEI ORISMENA PRAGMATA.PARATIROUME OTI APO MONO TOU
ENA MIKRO PAIDI ENSTIKTODOS EINAI PROGRAMATISMENO NA TA KANEI.
POU EAN TO AFISOUME APO MONO TOU,THA TA KANEI OUTOS H ALOS KAI THA KANEI POLI APLA MONON AYTA.
OPOS AKRIVOS ENAS SKYLOS PRIN THN EKPEDEYSH TOU APO TOUS ANTHROPOUS.
KANEI MONO AYTA POU APO THN FISH TOU EINAI PROGRAMATISMENO NA KANEI.
ETSI AKRIVOS KAI O ANTHROPOS.
OPOTE DEN NOMIZW OTI EXOUME NA KANOUME ME THN ΨΧ ALA ME TO PNEUMA.
EAN THELOUME FISIKA NA TA DIAXORISOUME.
YPARXEI KAI H APOPSH TOU OTI TA ZWA EXOUN ΨΧ ALA DEN EXOUN PNEUMA.
KATI POU O ANTHROPOS EXEI.PISTEUW OTI EAN TO PROSEGISOUME APO AYTON TON DROMO,ISOS EINAI KAI O PIO PITHANOS.

KAI KATI ALO!
POS EXIGITE TO OTI TO KATHE ZWO EXEI ENTELOS DIFORETIKO XARAKTIRA KAI
PROSOPIKOTITA APO TO ALO?KAI DEN MILAW GIA DIAFORETIKOU IDOUS ZWA.

Edited by - ΕΧΕΜΒΡΟΤΟΣ on 16/04/2003 16:38:10

KeisatsuΜέλος
16/04/2003, 16:45:01
quote:
Που ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ η ικανότητα αυτή;;;;

Και με το μωρό του Ανθρώπου;;;
Γιατί αργεί ΤΟΣΟ μα ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ να λειτουργήσει ΑΥΤΟΝΟΜΑ;;;

Στην άρνηση της πιθανότητας ίσως;
Όλα θέλουν το χρόνο τους, έτσι δεν είναι;

Παρεπιπτόντως τα μωρά έχουν τρομερές ικανότητες
Άλλο αν δεν τα 'ακούμε'

thothΙδρυτικό Μέλος
16/04/2003, 17:12:42
Ωραία συζήτησε ξεκίνησες Ananasss.

Χμμμ...γιατί άραγε;

Προσπαθεί να σε φτάσει κάποιο ζωάκι, εκεί πάνω στο δένδρο που βρίσκεσαι, για να σε φάει και αναρωτιέσαι γιατί γουστάρει η ψυχή του έναν... ζουμερό ανανά;

Τέλος πάντων αφού βουτήξαμε, ας κολυμπήσουμε. Μια... ψυχή (η δική μου, όχι του ζώου) που είναι να βγει ας βγει.

Λοιπόν τι είναι αυτό που κάνει τον άνθρωπο διαφορετικό; Μήπως είναι αυτό που θα λέγαμε νους;

Έλεγα... εγώ πριν κάτι αιώνες

quote:
«Το λόγο, λοιπόν, Τατ, μοίρασε σε όλους τους ανθρώπους αλλά δεν έκανε το ίδιο και με το νου. Κι αυτό δεν το έκανε επειδή φθονούσε κάποιον. Γιατί ο φθόνος δεν έρχεται από τα επάνω. Σχηματίζεται εδώ κάτω στις ψυχές των ανθρώπων, που δεν έχουν νου. - Μα γιατί δεν μοίρασε, πατέρα, και το νου, ο θεός; - Θέλησε, τέκνο μου, να τον αφήσει άθλημα {«άθλο} μεταξύ των ψυχών...
... Αφού γέμισε με αυτόν {το Νου] μεγάλο κρατήρα, τον έστειλε εδώ κάτω με κήρυκα και του είπε να διακηρύξει στις καρδιές των ανθρώπων τούτα τα πράγματα: Βαπτίσου, εσύ που έχεις την δύναμη, σε τούτο τον κρατήρα εσύ που πιστεύεις πως θα ανέβεις προς εκείνον που έστειλε τον κρατήρα, εσύ που ξέρεις για ποιον λόγο έγινε.

Όλοι εκείνοι που άκουσαν το κήρυγμά του και βαπτίστηκαν στο νου, εκείνοι μετέχουν της γνώσης κι έγιναν τέλειοι άνθρωποι, αποδεχόμενοι το νου». ΕΡΜΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ, ΕΡΜΗΣ ΤΡΙΣΜΕΓΙΣΤΟΣ, Λόγοι, IV, 3-4.

Αυτόν τον νου μας τον έδωσε ο Προμηθέας. Αν θυμάστε σύμφωνα με τον μύθο όλα τα ζώα είχαν χαρίσματα και μόνο ο άνθρωπος ήταν αδύναμος στο έλεος των ζώων. Τότε ο Προμηθέας έκλεψε την φωτιά από τον Όλυμπο και την χάρισε στους ανθρώπους. Αυτή η φωτιά είναι ο θεικός νους.

Λέει ο αγαπημένος μου Πρόκλος

quote:
«Τον Προμηθέα, ο οποίος προνοεί για την λογική ζωή μας, για να μην χαθεί, όπως λέει κάποιος από τους θεούς, καταβυθιζόμενος στις μανίες της γης και τις ανάγκες της Φύσης».
Χαλδαϊκά Λόγια, Πρόκλος, εν Πλατωνική Θεολογία, 297, 34-35, σελ. 169.

Και ο πιο αγαπητός μου Πλωτίνος μας δίνει την μεγάλη εικόνα. Τα ζώα εμψυχώνονται από μια εικόνα της Ουράνιας ψυχής η οποία είναι πιο αποδυναμωμένη από τη "μητέρα" της. Ο άνθρωπος συμπάσχει με τα ζώα, όσον αφορά στην ζωική του φύση, αφού η προσωπικότητά του εμψυχώνεται κι αυτή από την εικόνα της Ουράνιας Ψυχής αλλά υπάρχει αυτό που ο Πλωτίνος ονομάζει "μικρή νόηση", αυτό που οι Ινδοί λένε "Μάνας", το Πυρ του Προμηθέα και είναι αυτό που έρχεται από την Ουράνια Ψυχή και μας κάνει να είμαστε ατομικοποιημένοι και αυτοσυνείδητοι σε διαφορά με τα ζώα.

quote:

«Αμέσως μετά το δημιουργό, έρχεται η ουράνια ψυχή αλλά και οι ψυχές οι δικές μας. Μία εικόνα της ψυχής αποσπώμενη από την ουράνια ψυχή κι εκπορευόμενη κατά κάποιο τρόπο από τα υπέρτερα όντα δημιουργεί τα ζώα της γης. Η εικόνα αυτή μιμείται την ουράνια ψυχή, αλλά είναι ανίσχυρη γιατί χρησιμοποιεί κατώτερα στοιχεία κατά την δημιουργία της και γιατί βρίσκεται σε κατώτερο τόπο, τα δε στοιχεία που λαμβάνει για να συγκροτήσει το σώμα, δεν εννοούν να μείνουν ακίνητα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο τα ζώα της γης δεν μπορούν να είναι αιώνια, τα δε σώματά τους δεν διέπονται από την ψυχή, όπως το σώμα του ουρανού, είναι μία ψυχή διαφορετική της ουράνιας, η οποία τα κατευθύνει άμεσα.

...Εμείς δεν είμαστε πλασμένοι από την ψυχή, την εκπορευόμενη από τους ουράνιους θεούς και από αυτόν τον ουρανό, από την άποψη αυτή είμαστε ενωμένοι με το σώμα. Υπάρχει όμως μία άλλη ψυχή η οποία κάνει να ώστε να είμαστε εμείς οι ίδιοι [«Τίμαιος» 69c], η ψυχή αυτή δεν είναι η αιτία της ύπαρξης μας, αλλά του εμφιλοχωρούντος σε εμάς αγαθού. Αυτή επέρχεται όταν έχει ήδη διαμορφωθεί το σώμα, αποτελεί την μικρή νόηση, την οποία έχουμε και συντελεί στην ύπαρξή μας». Πλωτίνου Εννεάδες, Β,1, 5.

Τα ζώα έχουν την δική τους φύση και τον δικό τους αγώνα αλλά δεν είναι σταυρωμένα ανάμεσα στα δύο είδη ψυχών-φύσεων όπως ο άνθρωπος-"κένταυρος". Εκεί βρίσκεται και ο "πόνος" της ανθρώπινης ύπαρξης. Να έχει τα πόδια στην γη και το κεφάλι στον Ουρανό.

Αυτό διαχώρισε τον άνθρωπο από τα ζώα. Η πνευματική του "φιλοδοξία", να γνωρίσει ο ίδιος από μόνος του την αλήθεια, να γίνει ο ίδιος Θεός, τον έριξε στον θάνατο και θα τον φέρει στην ανάσταση. Από υπάκουο "ζώο" (στον ζωολογικό κήπο "Ο Παράδεισος") έγινε επαναστάτης, ατομικοποιήθηκε και ξεχώρισε από τα ζώα.

Το DNA και ο φυσικός εγκέφαλος είναι τα φυσικά όργανα και εργαλεία της ψυχής και του νου. Ο χειριστής τους είναι αόρατος. Αν έχετε δει την ταινία "ΓΚΑΤΑΓΚΑ" μπορείτε να κατανοήσετε την διαφορά γονιδίων και ψυχής.

Σας κούρασα;;;

Καλά σας έκανα!!!

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

indigo_boyΜέλος
16/04/2003, 18:09:42
ΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΕΧΟΥΝ ΨΥΧΗ..........
ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΕΧΟΥΝ....
ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΕΡΕΥΝΕΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΦΥΤΑ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ
ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙ ΟΤΙ ΠΟΝΑΜΕ,ΟΤΙ
ΕΠΟΙΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΤΑΝ
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΑ ΤΡΩΕΙ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΜΙΑ
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ.......................
ΘΑ ΤΟΛΜΗΣΩ ΝΑ ΠΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΥΚΤΟ
ΒΑΣΙΛΕΙΟ.......................ΟΤΙ ΚΑΙ
ΕΚΕΙ ΚΑΤΙ ΠΑΙΖΕΤΑΙ........
ΝΑ ΕΙΣΤΑΙ ΚΑΛΑ

alati13Μέλος
16/04/2003, 19:15:34
Γεια σου και από εμένα φίλε ανανάς. Δυστυχώς δεν μπορώ να ξέρω αν τα ζώα και τα φυτά έχουν ψυχή. Πόσο μάλλον, να διαχωρίσω αν είναι ατομική ή ομαδική. Αυτό που μπορώ όμως να σου πω είναι ότι ιδικά για το συγκεκριμένο θέμα με ενδιαφέρει περισσότερο αυτό που νιώθω. Είμαι σίγουρος ότι αυτή η ύπαρξη (ζώο φυτό) που βρίσκεται δίπλα μου ξέρει να απολαμβάνει την αγάπη που της δίνω και ξέρει το ίδιο όμορφα να την ανταποδίδει. Χωρίς ζυγαριές και μέτρα. Αυτό είναι κάτι που το έχουν ξεχάσει πολλές «ψυχές» που αυτές είναι σίγουρα ατομι(στι)κές . Γι αυτό λοιπόν πιστεύω ότι όλες οι υπάρξεις που μπορούν να δίνουν και να παίρνουν αγάπη είναι ανώτερες (με ή χωρίς ψυχή). Και κάτι τελευταίο που μπορεί να βοηθήσει τις απορίες σου. Αν το φιλαράκι σου (ο σκυλάκος σου) μπορούσε να διαβάσει αυτά που γράφουμε τι θα έλεγε;;;