- ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ . - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
quote:quote:zip
alfa-omega
Όλα αυτά είναι ύλη .
Το μέσον που θεοποίησε η ανθρωπότητα είναι η ύλη .
Ο άνθρωπος, συμφωνώ, θεοποίησε στοιχεία της φύσης. Θεοποίησε για παράδειγμα τον ήλιο, όμως δεν έχει άγνοια γι' αυτόν. Η δομή και η σύσταση του ήλιου, μας είναι γνωστή πλέον. Ακόμη δηλ. κι αν κάποτε ο ήλιος ήταν θεός, τώρα πλέον δεν είναι - τουλάχιστον δηλ. για την πλειοψηφία της ανθρωπότητας.Θα σου πω κάτι, αυτό που κατάλαβα για σένα - μπορεί να κάνω και λάθος, αλλά ο τρόπος που εκφράζεσαι αυτό δείχνει. Λες π.χ "θεοποίησε τα στοιχεία της φύσης", αυτό είναι σωστό, ok, αλλά δεν είναι κάτι καινούργιο, το ξέρουμε αυτό. Επειδή όπως λες προσπαθείς να κατανοήσεις τις υπερφυσικές έννοιες χρησιμοποιώντας συσχετισμούς, συσχετίζεις και πάλι στον παραπάνω συλλογισμό σου τα στοιχεία της φύσης με την ύλη και οδηγείσαι στο να λες "θεοποίησε την ύλη αλλά δεν γνωρίζει τι είναι ύλη". Γιατί τα μπερδεύεις τόσο πολύ τα πράγματα ; Άλλο είναι τα στοιχεία της φύσης που θεοποιήθηκαν από τον άνθρωπο, όπως π.χ ο ήλιος κι άλλο είναι η ύλη. Η ύλη δεν θεοποιήθηκε από τον άνθρωπο, μελετήθηκε.
Σαφώς και τα στοιχεία της φύσης είναι υλικά σώματα, ok, αλλά η έκφραση "θεοποίηση της ύλης", παραπέμπει σε άλλα πράγματα. Κάνεις δηλ. γενικούς συσχετισμούς που είναι πολύ δύσκολο να κατανοηθούν. Γιατί δεν μιλάς απλά ; Πρόσεξε > το ότι ο άνθρωπος θεοποίησε στοιχεία της φύσης, τον ήλιο π.χ, δεν μας δίνει το δικαίωμα να γενικεύσουμε τον συλλογισμό μας και να πούμε πως ο άνθρωπος θεοποίησε την ύλη. Η ύλη είναι μια γενική έννοια, περιλαμβάνει ας πούμε και τους πυρήνες των ατόμων. Όμως φίλε μου, ο άνθρωπος δεν θεοποίησε τα ηλεκτρόνια του οξυγόνου, έτσι δεν είναι ; Τα μελέτησε, τα παρατήρησε, τα ανακάλυψε, αν θες. Αλλά όχι και τα θεοποίησε ! Από την άλλη τα στοιχεία της φύσης, είναι πιο συγκεκριμένη έννοια που όταν χρησιμοποιηθεί σε έναν συλλογισμό, αυτός είναι πολύ πιο εύκολος να κατανοηθεί.
Αν και δεν παρακολούθησα όλη την εξέλιξη της συζήτησης θέλω να θέσω και την δική μου άποψη – σχετικά με την θεοποίηση της ύλης – η οποία ίσως βοηθήσει την κουβέντα. Καταρχήν πρέπει να δούμε τι εμπεριέχεται στην έννοια "θεοποίηση". Θεοποίηση λοιπόν σημαίνει απόδοση θεϊκών ιδιοτήτων σε κάτι ή σε κάποιον. Εκτός των άλλων, στην έννοια της θεοποίησης συμπεριλαμβάνεται και η λατρευτική προσήλωση σε αυτό το οποίο θεοποιούμε. Επίσης συμπεριλαμβάνεται και η έννοια της προσφοράς προς αυτό το οποίο θεοποιούμε. Εκτός λοιπόν από τον ήλιο, το νερό, την φωτιά καθώς και άλλα στοιχεία της φύσης που είχαν θεοποιηθεί σε προγενέστερους κυρίως χρόνους πως αλλιώς έχει θεοποιηθεί η Ύλη και ιδιαίτερα στην εποχή μας; Οι άνθρωποι λοιπόν στην εποχή συνεχίζουν πράγματι να θεοποιούν την Ύλη. Πως όμως;
Οι σύγχρονοι κυρίως άνθρωποι προσηλώνονται στην Ύλη και στην απόκτηση της σαν να επρόκειτο για θεό και αυτό το δείχνουν με τις σκέψεις τους, με την ομιλία τους, με τις δραστηριότητες του, και με τα συναισθήματα που τρέφουν για τα υλικά αποκτήματα. Η στάση της ζωής τους δείχνει ότι αποβλέπουν στην ύλη σαν να εξαρτάτε η ίδια τους η ύπαρξη καθώς και η ευτυχία τους από την συσσώρευση υλικών αποκτημάτων. Αφιερώνουν σχεδόν αποκλειστικά τον χρόνο τους καταρχήν στις προσπάθειες για την απόκτησης της Ύλης και κατόπιν στην ευχαρίστηση που απολαμβάνουν από αυτήν. Κάνουν θυσίες για να την αποκτήσουν. Βάζουν τα υλικά αποκτήματα στη πρώτη θέση στην ζωή τους.
Ο άνθρωπος σαν όν έχει μάθει να αρέσκεται στην ειδωλολατρία. Για να θεοποιήσει κάτι πρέπει να το βλέπει, να το αγγίζει και γενικά να το αισθάνεται με τις 5 του αισθήσεις. Οι άνθρωποι ανέκαθεν είχαν ανάγκη να βλέπουν τους θεούς τους. Για τα μεν στοιχεία της φύσης όπως ο ήλιος, τα ποτάμια, κ.α. δεν ετίθετο θέμα αφού ήταν οφθαλμοφανή. Εάν όμως δεν έβλεπαν τους θεούς τους είχαν πρόβλημα. Έτσι για κάθε θεό στον οποίο απέβλεπαν είχαν την ανάγκη να φτιάξουν και ένα είδωλο του για να το βλέπουν. Οι Ισραηλίτες στην έρημο έπρεπε να φτιάξουν ένα χρυσό μοσχάρι για να αισθάνονται την παρουσία του θεού τους. Αργότερα οι χριστιανοί είχαν την ανάγκη να φτιάξουν είδωλα του χριστού ή των αγίων για να αισθάνονται ότι ο θεός τους υπάρχει. Σε όλες σχεδόν τις θρησκείες οι άνθρωποι φτιάχνουν απτά είδωλα, αλλιώς δυσκολεύονται να αισθανθούν τους θεούς τους. Δεν έχουν μάθει να αισθάνονται τους θεούς τους σε νοητικό και πνευματικό επίπεδο μέσω στοχασμού και διαλογισμού γιαυτό και η πίστη τους στον όποιο θεό είναι ρηχή.
Σε μια εποχή λοιπόν που η πλειονότητα των ανθρώπων αμφισβητεί την ύπαρξη του θεού και οι περισσότερες θρησκείες έχουν αποδυναμωθεί, τελευταίος θεός των ανθρώπων γίνεται η ίδια η Ύλη και τα υλικά αποκτήματα, τα μόνα που μπορούν να αισθανθούν με όλες τις αισθήσεις τους, μιας και δεν διαθέτουν πλέον καθόλου πνευματικές αισθήσεις. Οι άνθρωποι προσηλώνονται και αποβλέπουν στην Ύλη και αγνοούν ή δεν ενδιαφέρονται για τις αιτίες της ύπαρξης τη Ύλης.
•Πρέπει να είσαι η αλλαγή που εύχεσαι να δεις στον κόσμο.
quote:
Michael DesignΑν και δεν παρακολούθησα όλη την εξέλιξη της συζήτησης θέλω να θέσω και την δική μου άποψη – σχετικά με την θεοποίηση της ύλης – η οποία ίσως βοηθήσει την κουβέντα. Καταρχήν πρέπει να δούμε τι εμπεριέχεται στην έννοια "θεοποίηση". Θεοποίηση λοιπόν σημαίνει απόδοση θεϊκών ιδιοτήτων σε κάτι ή σε κάποιον. Εκτός των άλλων, στην έννοια της θεοποίησης συμπεριλαμβάνεται και η λατρευτική προσήλωση σε αυτό το οποίο θεοποιούμε. Επίσης συμπεριλαμβάνεται και η έννοια της προσφοράς προς αυτό το οποίο θεοποιούμε. Εκτός λοιπόν από τον ήλιο, το νερό, την φωτιά καθώς και άλλα στοιχεία της φύσης που είχαν θεοποιηθεί σε προγενέστερους κυρίως χρόνους πως αλλιώς έχει θεοποιηθεί η Ύλη και ιδιαίτερα στην εποχή μας; Οι άνθρωποι λοιπόν στην εποχή συνεχίζουν πράγματι να θεοποιούν την Ύλη. Πως όμως;
Οι σύγχρονοι κυρίως άνθρωποι προσηλώνονται στην Ύλη και στην απόκτηση της σαν να επρόκειτο για θεό και αυτό το δείχνουν με τις σκέψεις τους, με την ομιλία τους, με τις δραστηριότητες του, και με τα συναισθήματα που τρέφουν για τα υλικά αποκτήματα. Η στάση της ζωής τους δείχνει ότι αποβλέπουν στην ύλη σαν να εξαρτάτε η ίδια τους η ύπαρξη καθώς και η ευτυχία τους από την συσσώρευση υλικών αποκτημάτων. Αφιερώνουν σχεδόν αποκλειστικά τον χρόνο τους καταρχήν στις προσπάθειες για την απόκτησης της Ύλης και κατόπιν στην ευχαρίστηση που απολαμβάνουν από αυτήν. Κάνουν θυσίες για να την αποκτήσουν. Βάζουν τα υλικά αποκτήματα στη πρώτη θέση στην ζωή τους.
[...]
Σε μια εποχή λοιπόν που η πλειονότητα των ανθρώπων αμφισβητεί την ύπαρξη του θεού και οι περισσότερες θρησκείες έχουν αποδυναμωθεί, τελευταίος θεός των ανθρώπων γίνεται η ίδια η Ύλη και τα υλικά αποκτήματα, τα μόνα που μπορούν να αισθανθούν με όλες τις αισθήσεις τους, μιας και δεν διαθέτουν πλέον καθόλου πνευματικές αισθήσεις. Οι άνθρωποι προσηλώνονται και αποβλέπουν στην Ύλη και αγνοούν ή δεν ενδιαφέρονται για τις αιτίες της ύπαρξης τη Ύλης.
Συνεπώς, μόνο μεταφορικά θα μπορούσαμε να πούμε πως ο άνθρωπος θεοποίησε την ύλη. Όχι, κυριολεκτικά. Μεταφορικά θα μπορούσαμε να το δεχτούμε, δεν διαφωνώ. Η αγωνία για την απόκτηση όλο και περισσοτέρων υλικών αγαθών, οι "θυσίες" εν ονόματι του χρήματος και των υλικών απολαύσεων, ασφαλώς, δείχνουν ένα είδος "θεοποίησης της ύλης". Ποιας ύλης όμως ; Ακόμη κι εσύ διευκρινίζεις σε ποια ύλη αναφέρεσαι. Δεν λες, άϊντε γενικά ... η ύλη. Το κάνεις συγκεκριμένο, το διευκρινίζεις πως πρόκειται για την ύλη με την έννοια των υλικών απολαύσεων, των υλικών αποκτημάτων. Όχι αϊντε ... η ύλη.
Όμως η αρχική τοποθέτηση του φίλου μας alfa-omega, κάθε άλλο παρά τόσο διευκρινιστική και τόσο σχετική ήταν.
quote:
alfa-omegaΗ ΘΕΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ,είναι η θρησκεία η οποία οδηγεί τον άνθρωπο στην ζωοποίηση
Σχόλια :
Η αθεΐα είναι αδιανόητο να οδηγεί στην ζωοποίηση , για τον απλούστατο λόγο, ότι ο θεός είναι ασύλληπτη έννοια .
Τα σχήματα που δίνουνε οι θρησκείες στον θεό , είναι στο σύνολο τους ατελή .
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουνε στοιχεία , που είναι τελειοποιημένα από κάθε άποψη.Θα αναφέρω ως παράδειγμα την χριστιανική θρησκεία .
Το μυστήριο κατά το οποίο ο θεός ,μέσω της θνητής ανθρώπινης μορφής ,προσπαθεί να διδάξει ΤΑΠΕΙΝΟΤΗΤΑ στο δημιούργημά του , είναι τελειοποιημένο από κάθε όψη και αν το προσεγγίσει μία υγιείς ανθρώπινη διάνοια .
Κι από την άλλη, ο φίλος μας ο alfa-omega ισχυρίζεται πως ο άνθρωπος ναι μεν θεοποίησε την ύλη, αλλά δεν γνωρίζει τι είναι η ύλη. Γνωρίζει και παρα-γνωρίζει. Με την έννοια των υλικών απολαύσεων, με την έννοια των υλικών αποκτημάτων, ο άνθρωπος γνωρίζει πάρα πολύ καλά γιατί έχει κάνει "θεό" του το χρήμα. Δεν είναι ανόητος.
Edited by - zip on 13/04/2009 15:50:33
quote:
Εν πάσει περιπτώση, κατάλαβα την άποψή σου, την σέβομαι αλλά εξακολουθώ να διαφωνώ. Εσύ κατάλαβες την δική μου την άποψη ?
Ναι, οκ, ελήφθη, οβερ.
quote:
Τότε οι επιστήμονες έχουν φτάσει στον θέο,απλά δεν μας το λένε.Κατα την γνώμη μου η λογική κάνει ακριβώς το αντίθετο,σε αυτήν πίστευε και δεν θα πλησιάσεις ποτέ στην αλήθεια.
Η λογική είναι ένας ακόμη σύμμαχος, μην τη βάλεις Αργηγό άν δεν θέλεις αλλά μην την αφήνεις τελείως απ'έξω γιατί θα σε αφήσει κι αυτή, και είναι κρίμα.
Η δουλειά των επιστημόνων δεν είναι μόνο θεωρητική. Άν ήταν, θα είχαμε λύσει όλα μας τα προβλήματα. Βλέπεις ότι όλοι έχουμε από μιά θεωρία, μέχρι κι εγώ, στη θεωρία είναι όλα εύκολα, εμ, δεν φτάνει όμως...
quote:
zip
Συνεπώς, μόνο μεταφορικά θα μπορούσαμε να πούμε πως ο άνθρωπος θεοποίησε την ύλη. Όχι, κυριολεκτικά. Μεταφορικά θα μπορούσαμε να το δεχτούμε, δεν διαφωνώ. Η αγωνία για την απόκτηση όλο και περισσοτέρων υλικών αγαθών, οι "θυσίες" εν ονόματι του χρήματος και των υλικών απολαύσεων, ασφαλώς, δείχνουν ένα είδος "θεοποίησης της ύλης". Ποιας ύλης όμως ; Ακόμη κι εσύ διευκρινίζεις σε ποια ύλη αναφέρεσαι. Δεν λες, άϊντε γενικά ... η ύλη. Το κάνεις συγκεκριμένο, το διευκρινίζεις πως πρόκειται για την ύλη με την έννοια των υλικών απολαύσεων, των υλικών αποκτημάτων. Όχι αϊντε ... η ύλη.
Βέβαια το μεταφορικά από το κυριολεκτικά δεν ξέρω πως το ξεχωρίζεις φίλε zip, αφού τελικά η επίδραση και το αποτέλεσμα στον άνθρωπο είναι τα ίδια: τελικά ο άνθρωπος προσηλώνεται και υπηρετεί αυτόν ή αυτό το οποίο θεοποιεί. Ο Χριστός το έθεσε ως εξής: "Δεν μπορείτε να υπηρετείτε ως δούλοι τον Θεό και τον Μαμωνά."
quote:
zip
Κι από την άλλη, ο φίλος μας ο alfa-omega ισχυρίζεται πως ο άνθρωπος ναι μεν θεοποίησε την ύλη, αλλά δεν γνωρίζει τι είναι η ύλη. Γνωρίζει και παρα-γνωρίζει. Με την έννοια των υλικών απολαύσεων, με την έννοια των υλικών αποκτημάτων, ο άνθρωπος γνωρίζει πάρα πολύ καλά γιατί έχει κάνει "θεό" του το χρήμα. Δεν είναι ανόητος.
Εδώ διαφωνώ μαζί σου. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτόν ή αυτό που θεοποιείς το γνωρίζεις απόλυτα. Γνωρίζεις εν μέρει τα αποτελέσματα που αντιλαμβάνεσαι. Δεν σημαίνει όμως ότι γνωρίζεις κάθε λεπτομέρεια του αντικειμένου που θεοποιείς. Για να γνωρίσεις πλήρως αυτό το οποίο θεοποιείς χρειάζεται μελέτη και στοχασμός. Μπορείς όμως να θεοποιήσεις και χωρίς την απαραίτητη γνώση. Από την γνώση σου οπότε κρίνεται και η ποιότητα της πίστης σου σε αυτό το οποίο έχεις θεοποιήσεις. Π.χ. ακούμε καμία φορά τα σλόγκαν "ΘΡΥΛΕ ΘΕΕ" ή "ΠΑOΚ ΘΕΕ". Οι άνθρωποι που ξεφωνούν αυτά τα συνθήματα βλέπουν πραγματικά την ομάδα τους σαν θεό, αφού έχουν προσηλώσει το είναι τους σε αυτήν. Λένε: "Ο ΠΑΟΚ είναι ιδέα!!!" Εάν τους ρωτήσεις όμως να σου εξηγήσουν αυτήν τη ιδέα, τι σόι ιδέα είναι, τι πρεσβεύει αυτή η ιδέα, να σου αναλύσουν τέλος πάντων αυτήν την "ιδέα", το πιθανότερο είναι ότι θα σε κοιτάνε σαν βλάκες… και θα σου ξαναπούν "O ΠΑΟΚ είναι ιδέα!!!" Καλά, καλά δεν γνωρίζουν ποιοί βρίσκονται πίσω από αυτήν την "ιδέα". Το ίδιο συμβαίνει και με του οπαδούς των διαφόρων θρησκειών. Πιστεύουν σε κάποιον θεό έτσι αόριστα. Εάν τους ρωτήσεις να σου πουν κάτι παραπάνω για τον θεό που πιστεύουν, για τις ιδιότητες του, οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν να σου πουν κάτι πιο συγκεκριμένο. Αρκούνται να έχουν απλώς έναν θεό. Δεν τους ενδιαφέρει παραπάνω γνώση.
Και με την ύλη συμβαίνει κάτι ανάλογο. Οι άνθρωποι γνωρίζουν μόνο αυτό που βλέπουν και αντιλαμβάνονται, ευχάριστο ή δυσάρεστο. Δεν τους ενδιαφέρει παραπάνω ανάλυση. Έχουν γενική άγνοια γιαυτό και τα συναισθήματα που αποκομίζουν από την απόλαυση της ύλης είναι ρηχά και πρόσκαιρα. Για να δανειστώ και κάποια λόγια του συγγραφέα Τραϊανού… "Αρκούνται στην ασφάλεια που τους προσφέρει η λογική των κοπαδιών. …Η δυστυχία δεν είναι γνώση. Η δυστυχία είναι κάτι ανάλογο του πόνου. Το ότι πονά κάποιος δε σημαίνει ότι γνωρίζει και τι συμβαίνει. Το ότι πονά επί πολλά χρόνια δε σημαίνει ότι έχει εμπειρία κι επομένως τη δυνατότητα να συμβουλέψει τους ομοιοπαθείς."
Άρα ίσως οι άνθρωποι είναι ανόητοι.
•Πρέπει να είσαι η αλλαγή που εύχεσαι να δεις στον κόσμο.
Οι λογική είναι μόνο μια σκάλα για την διαίσθηση.Αν ενοείτε την λογική με την ευρύτερη(δηλ.πνευματική) έννοια της τότε πάω πάσο.
Ο νούς είναι μόνο ένα εργαλείο με το οποίο εκφράζεται η συνείδηση,η συνείδηση δέν χρησημοποιεί λογική γνωρίζει τα πάντα.Ο νούς περιορίζει την συνείδηση.Πραγματικά πιστεύω πως η λογική είναι για τους ανόητους.Γι αυτόυς που αντί να χρησημοποιούν το εργαλείο(νους)
γίνονται οι ίδιοι εκείνο ξεχνόντας τι είναι στην πραγματικότητα.
Η λογική χρειάζεται,αλλά μόνο ως σκαλοπάτι.
Η άγνοια ΣΚΟΤΩΝΕΙ.
Διάβασα την τοποθέτησή σου, δεν υπάρχει θέμα ο καθένας έχει τις απόψεις του. ![]()
quote:
Michael DesignΒέβαια το μεταφορικά από το κυριολεκτικά δεν ξέρω πως το ξεχωρίζεις φίλε zip [..]
Με τον ίδιο τρόπο που το ξεχωρίζεις κι εσύ φίλε Michael.
Βασικά, τι σημαίνει "θεοποιώ" ; Σημαίνει, όπως πολύ σωστά λες, απόδοση θεϊκών ιδιοτήτων σε κάτι ή σε κάποιον. Ποια θεϊκή ιδιότητα έχει το χρήμα ; Κυριολεκτικά, δεν έχει καμιά θεϊκή ιδιότητα. Μεταφορικά όμως, θα μπορούσαμε να αποδώσουμε στο χρήμα, πολλές "θεϊκές" ιδιότητες π.χ την ιδιότητα της "Δημιουργίας". Με το χρήμα μπορείς να δημιουργήσεις αρκετά πράγματα. Κυριολεκτικά όμως ; Ποια ιδιότητα θα μπορούσαμε να του αποδώσουμε ;
Ο Ήλιος π.χ θεοποιήθηκε από τον άνθρωπο λόγω της ζωοδόχου ιδιότητάς του. Ο ήλιος δίνει ζωή, ζεστασιά, θερμότητα, ήταν λογικό να θεοποιηθεί με την κυριολεκτική σημασία της έννοιας "θεοποιώ". Το χρήμα όμως ; Μπορεί η έννοια "θεοποιώ" να σημαίνει στην κυριολεξία της για το χρήμα το ίδιο πράγμα που σημαίνει για την Ήλιο ; Δεν νομίζω. Συνεπώς, κατά την άποψή μου, η έννοια της "θεοποίησης της ύλης", μπορεί να εξεταστεί μόνο σε επίπεδο μεταφοράς, όχι κυριολεξίας. Σε κυριολεκτική βάση, λίγα πράγματα είναι αυτά που θεοποιήθηκαν από τον άνθρωπο, όπως π.χ ο Ήλιος.
quote:
Michael DesignΟ Χριστός το έθεσε ως εξής: "Δεν μπορείτε να υπηρετείτε ως δούλοι τον Θεό και τον Μαμωνά."
Αυτό που αναφέρεις είναι η βάση του Μονοθεϊσμού. Μπορούμε να το κουβεντιάσουμε σε κάποιο άλλο θέμα.
quote:
Michael DesignΠ.χ. ακούμε καμία φορά τα σλόγκαν "ΘΡΥΛΕ ΘΕΕ" ή "ΠΑOΚ ΘΕΕ". Οι άνθρωποι που ξεφωνούν αυτά τα συνθήματα βλέπουν πραγματικά την ομάδα τους σαν θεό, αφού έχουν προσηλώσει το είναι τους σε αυτήν. Λένε: "Ο ΠΑΟΚ είναι ιδέα!!!" Εάν τους ρωτήσεις όμως να σου εξηγήσουν αυτήν τη ιδέα, τι σόι ιδέα είναι, τι πρεσβεύει αυτή η ιδέα, να σου αναλύσουν τέλος πάντων αυτήν την "ιδέα", το πιθανότερο είναι ότι θα σε κοιτάνε σαν βλάκες… και θα σου ξαναπούν "O ΠΑΟΚ είναι ιδέα!!!"
Εάν όμως τους ρωτήσεις για το αντικείμενο που "θεοποιούν", για τον ΠΑΟΚ ή τον Ολυμπιακό, συγκεκριμένα στο παράδειγμά σου, θα σου πουν τα πάντα ...
Οι άνθρωποι "θεοποιούν" πράγματα που γνωρίζουν & θεοποιούν πράγματα που δεν γνωρίζουν. Στην πρώτη περίπτωση - αυτήν των εισαγωγικών - η "θεοποίηση" ερμηνεύεται με την μεταφορική της έννοια. Στην δεύτερη - αυτή χωρίς τα εισαγωγικά - ερμηνεύεται κυριολεκτικά.
quote:
mimosaΠόσες φορές έχω ακούσει απο έμπειρους ανθρώπους του εσωτερισμού (με την ευρύτερη έννοια), να συμβουλεύουν τους ανθρώπους, ή τους μαθητές τους να αφήνουν τη λογική στη άκρη. Απαράδεκτο.
Όταν λέμε να αφήσει κάποιος την λογική στην άκρη, δεν ενοούμε αυτό που έλεγε π.χ η Μπλαβάτσκυ πως ο μαθητής πρέπει να σκοτώσει τον νου του. Κάτι τέτοιο - αν ερμηνευτεί κυριολεκτικά - θα ήταν ολέθριο για τον μαθητή. Εννοούμε να παρακάμψει το νου του γιατί ο νους του, πάντα προβάλλει εμπόδια.
Πολλές φορές χρησιμοποιούμε την λέξη "κατανοώ". Η σημασία της είναι σπουδαιότερη από την λέξη "καταλαβαίνω". Τι σημαίνει "κατανοώ" ; Σημαίνει πάω κατά της νόησης, πάω αντίθετα από ότι πάει η νόηση, η λογική μου, αντιτίθεμαι στο λογικό, στο νοητικό μου. Ουσιαστικά, ο πραγματικός εσωτερισμός είναι αυτό. Το να πας αντίθετα από ότι πάει ο νους σου, το νοητικό σου. Αυτό φυσικά, δεν σημαίνει να σκοτώσεις το νου σου, ούτε να τον καταστρέψεις, έτσι ; Σημαίνει με κάποιον τρόπο να τον απενεργοποιήσεις - προσοχή ! όχι για πολύ! όχι για μέρες, όχι για μήνες! αν το κάνεις αυτό είσαι τελειωμένη! - για λίγο, για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα.
Αυτή την "απενεργοποίηση", θα την συναντήσετε σε πολλά βιβλία εσωτερισμού ως "άδειασμα του νου", αυτό είναι το άδειασμα του νου, το σταδιακό άδειασμα του νου. Αλλά και πάλι όταν λέμε "άδειασμα του νου", δεν ενοούμε να τον αδειάζεις όλον! Τι θα σου μείνει στο τέλος ; Εννοούμε να αδειάσεις το νου σου από σκέψεις που σε κρατούν στην επιφάνεια. Ξεφεύγουμε όμως από το θέμα μας. Αυτά μπορούν να συζητηθούν σε κάποιο άλλο θέμα, νομίζω καλύτερα.
Στο http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=10016&whichpage=1 και συγκεκεριμένα στην δημοσίευση που αναφέρεται στην συμπεριφορά του Οξυγόνου, θα δεις πως ο άνθρωπος έχει την δυνατότητα να προσαρμοστεί σε ένα ενδεχόμενο "μη σκέψης", τηρουμένων βέβαια κάποιων κανόνων ασφαλείας.
Edited by - zip on 14/04/2009 09:59:23
quote:Η δυστυχία δεν είναι γνώση. Η δυστυχία είναι κάτι ανάλογο του πόνου. Το ότι πονά κάποιος δε σημαίνει ότι γνωρίζει και τι συμβαίνει. Το ότι πονά επί πολλά χρόνια δε σημαίνει ότι έχει εμπειρία κι επομένως τη δυνατότητα να συμβουλέψει τους ομοιοπαθείς.
Καμιά αντίρρηση, σωστός ο Τραϊανός. Συμφωνώ.
και κατι για τους πιστους χριστιανους
οι πρωτες αναφορες για φυλακες αγγελους που συνοδευουν τον καθε ανθρωπο απο την στιγμη της γενησης του γινονται στο κορανι
Κανεις δεν εμαθε σκοποβολη πυροβωλοντας το κεφαλι του
αφου ειναι παραλαγη του χριστιανισμου που αυτος με την σειρα του ειναι αιρεση εβραικη (μην ξεχνας οτι η μονη διαφορα απο τους εβραιους ειναι οτι αυτοι ακομα περιμενουν τον υιο του γιαχβε ενω οι χριστιανοι λενε οτι ειναι ο χριστος)
εχουν και αυτοι αγγελους δαιμονες παραδισο και κολαση
πρωτοι αυτοι εκαναν αναφορα για φυλακες αγγελους ενω οι εβραιοι και κατα συνεπια και οι χριστιανοι ελεγαν οτι οι αγγελοι προστατευαν καποιον η μετεφεραν μυνημα μετα απο εντολη του γιαχβε
μετα απο τις σταυροφοριες εφεραν αυτη την αποψη στην ευρωπη
Κανεις δεν εμαθε σκοποβολη πυροβωλοντας το κεφαλι του
Πολύ ενδιαφέρον θέμα αλήθεια.Κι απαντω ευθέως στην επικεφαλίδα του topic.NΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ,είμαι υπερυφανος που αξιόθηκα να πιστέψω,ευχαριστώ το Θεό που μου δίνει σε δύσκολες στιγμές της ζωης μου να τον ευχαριστήσω για τον προστάτη αγγελο που μου έχει"διαθέσει".Με τα λόγια μου αυτά σε καμμία περίπτωση δε θα ήθελα να προκαλέσω όσα παιδιά έχουν καθετη διαφωνία ,να τα παρακαλέσω μόνο όλοι να διατηρούμε την αξιοπρέπεια μας σε επιπεδο συζητήσεων,όχι τυχόντων προκλητικών δηλώσεων για να μπορεί να γίνεται διάλογος...όχι οτι συμβαινει, αλλα για να μη συμβεί.
Ολοι οι ανθρωποι έχουμε ένα φύλακα αγγελο.Ξέρετε πότε κανει αισθητή την παρουσια του?οταν κι εμείς κανουμε αισθητη την αναζήτηση του.Δε θα ανοιξω την πορτα του σπιτιού μου αν κάποιος δε μου χτυπησει πρωτα την πόρτα...εγώ όμως μέσα στο σπίτι θα είμαι συνεχώς.Το ίδιο συμβαίνει και με το φύλακα αγγελό μας...πρώτα θα τον καλέσουμε και μετα θα ανταποκριθεί.Ο Θεός μας έχει δημιουργήσει ως ελεύθερα, ηθικά και ψυχολογικά ,όντα δίνοντας μας την επιλογή.Αν θέλουμε Τον ακολουθούμε. Αν θέλουμε λοιπόν κτυπάμε την πόρτα του αγγελου και μας ανοιγει.Αν δεν κάνουμε εμείς ,συνεπως, ένα βήμα δε θα ανταποκριθει ,γιατι τον έχουμε ξεχάσει,τον έχουμε διαγράψει...δε μας φταίει κανείς ,παρά ο ίδιος μας ο εαυτος.
Πολλές φορές στη ζωή συμβαινουν γεγονότα που πληγωνουν τους ανθρωπους,όχι αυτούς που φεύγουν ,αλλα αυτούς που μένουν.Γιατί αυτοι που εφυγαν αναπαύονται,αυτοι όμως που έχουν μείνει πίσω δοκιμάζονται,όπως εγώ ... κι εσύ ακόμα!Πλέον το φύλακα αγγελο τον χρειαζεται αυτός που μένει και γιατι?για να εχει ενα ηθικο στηριγμα,να ξέρει οτι δεν περναει μονος του τις δυσκολες στιγμες ,αλλα είναι ένα καλό αγγελικό πνεύμα που τον ακολουθει και του κανει παρεα σε όλη αυτην την πορεία της δοκιμασίας που περναει,μέχρι να την ξεπεράσει.Κι όχι μόνο ως στήριγμα...
Πόσες φορες ολοι μας εχουμε διατρέξει κινδύνους στη ζωή μας και είπαμε...ΟΥΦ!,Παρα τριχα.Δεν είναι τα πάντα τυχαία.Πολλες φορές μας βοηθουν,μας σωζουν απο κινδύνους,προβλήματα,χωρίς να μας το φανερώνουν.Γιατί αν μας τα φανέρωναν κιολλας,θα ήταν η ευκολη οδος στο να μας κάνουν αισθητή την παρουσία τους,ενω το να τους πλησιάσουμε είναι δικό μας μελημα.
Τώρα που πλησιαζουν οι Αγιες ημέρες του Πάσχα να ευχηθω εν πρώτοις καλη Σαρακοστη και να σας υπενθυμίσω...
ΤΟ ΚΛΕΙΔΑΚΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΕΚΕΙ .ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΘΕΣΗ...ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΛΑΚΙ.
Με αγαπη,σεβασμό και ειλικρίνεια,
dancing verum
Kι όπως πάντα σας αφιερώνω...
Πηγα στο δασος γιατι ήθελα να ζήσω ελευθερα.Ηθελα να ζήσω βαθεια τη ζωη,να ρουφηξω ολο της το μεδουλι.Να βαλω στην ακρη ολ'αυτα που δεν ηταν ζωη και να να μην ανακαλυψω,οταν θα εφθανε η στιγμή να πεθάνω,πως δεν εζησα...
Με αγάπη και σεβασμό,Nefertity.
Do not wait for us, we are here...all ready.
Do not whisper your name, we know it well.
We have loved you forever, time will tell...
We are your Guardian Angels.
Author Unknown
Υ.Γ.:Οσο για τουσ Αγγελους υπαρχουν,για οσους πιστευουν σ'αυτους.Για τους υπολοιπους ειναι οπως λεει και ο φιλτατος DrDoom <<χαζαμαρες>>!!!!!!!
VIVA LA REVOLUTION!!!
gK
Αγαπητέ Girtos, είναι σεβαστό να μην πιστεύεις στον Θεό και στους αγγέλους. Οταν είμαστε δεκτικοί και ανοικτοί σε κάτι, του επιτρέπουμε και να υπάρχει γύρω μας, και να δρα.Αντίθετα, όταν είμαστε κλειστοί, χτίζουμε ένα τείχος που δεν το υπερβαινουν οι άυλες οντότητες διοτι δεν τους επιτρέπεται να παραβιάσουν την βούλησή μας. Ο μόνος τρόπος να βιώσεις την προστασία των αγγέλων, και να νοιώσεις την ύπαρξή τους, (εφόσον είσαι "κλειστός")ειναι κάποιο απροσδόκητο ατύχημα, ή κάποιος πολύ μεγάλος κίνδυνος για την ζωή σου, κίνδυνος ο οποίος δεν ήταν στο πρόγραμμα να έλθει.
Οι άγγελοι έχουν πολύ λεπτή μοριακή δομή και δονήσεις. Δεν μπορουμε να έλθουμε σε επικοινωνια αμφίδρομη,στην καθημερινότητά μας, διοτι η δικη μας δομή, ακόμη και της σκέψης, είναι χαμηλών δονήσεων, ενώ η δική τους πολύ λεπτή, ανεπαίσθητη για εμάς. Γι αυτό, οταν πρόκειται να κάνουμε αμφίδρομη επικοινωνία, εμεις ανεβάζουμε τις δονήσεις μας, κι εκείνοι, "κατεβάζουν" τις δονήσεις του, ωστε να συγχρονιστούμε, και να επιτυχουμε την επικοινωνία.
Διάβασε ομως, καποιο βιβλίο που θα σε βοηθησει να καταλάβεις περισσότερα,οπως το Φύλακες άγγελοι και πνευματικοι καθοδητητες, Αγγελοι και αρχάγγελοι στην ζωή μας, Θεραπεία με την βοήθεια των αγγέλων,Αγγελοι της γής ,Chaneling κ.λπ.