- ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ? - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
Edited by - ΛΟΜΒΑΡΔΟΠΟΥΛΟΣ on 12/05/2008 12:08:16
Αδελφική Αγάπη
Κάθε πραγματικός Τέκτων, θα επιδείξει ανοχή και σεβασμό, στη γνώμη των άλλων, όπως και ευγένεια και κατανόηση.
Αρωγή
Οι Τέκτονες διδάσκονται να ασκούν φιλανθρωπία και να ενδιαφέρονται όχι μόνο για τον εαυτό τους αλλά και για το σύνολο, διπλά, με ελεημοσύνη και με αγαθοεργία.
Αλήθεια
Οι Τέκτονες αγωνίζονται για την αλήθεια, σκοπεύοντας σε υψηλές ηθικές αρχές και προσπαθώντας, σ' όλη τους τη ζωή, να τις επιτύχουν.
Οι Τέκτονες πιστεύουν ότι αυτές οι αρχές, αντιπροσωπεύουν τον τρόπο με τον οποίο θα εξασφαλισθεί ανώτερη ποιότητα ζωής, για όλους τους ανθρώπους.
Edited by - ΛΟΜΒΑΡΔΟΠΟΥΛΟΣ on 12/05/2008 12:24:11
Φίλε μου άλλη Αγία Αικατερίνη αυτή που αναφέρεις κι άλλη αυτή που ήταν η Υπάτια στην Αλεξάνδρεια… Πάλι εκτέθηκες, αλλά όχι σε μένα, εγώ σε έχω καταλάβει από την αρχή, άσχετα των προσπαθειών σου να περάσεις άλλο νόημα στις προθέσεις σου… Μου αρέσει το συκοφαντικό σου κείμενο: « οδήγησε στη βίαιη δολοφονία της από τον όχλο ή από ομάδες μοναχών». Τι εννοείς, ποιος δεν έχει αποφασίσει πως συμφέρει καλύτερα να χρησιμοποιηθεί ο θάνατος της; Ή από τον όχλο ή από μοναχούς, αλλά είπαμε ντόρος να γίνεται και δη ενάντια στον χριστιανισμό…Δεν πειράζει , εγώ είπαμε δεν σε παρεξηγώ, έχεις το ακαταλόγιστο…
Οι αρχές, αλήθεια, που λες για τον τεκτονισμό, προσέχεις πόσο τις εφαρμόζεις εσύ που τις διακηρύσσεις; Σέβεσαι μόνο τις τύποις, όπως κι ο τεκτονισμός σου τον άλλο και τις θρησκευτικές του αντιλήψεις…
Φίλε μου, φαίνεται από την λογοδιάρροια σου ότι είσαι φρέσκος στην ιδεολογία του τεκτονισμού και μέχρι να δεις καλύτερα τι αντιπροσωπεύει, γίνου φειδωλός στα λόγια σου…
Ηθικό θα ήταν να είχες τέτοιες αρχές, αλλά δεν τις έχεις παρά τα
όσα υποστηρίζεις...
Αγαπητέ GALEX, το θέμα σου είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον και μπορούν να γραφούν πάρα πολλές θέσεις κι οπτικές που θα διαφωτίσουν το σημαντικό ερώτημα για την ηθική και ποιά είναι η προέλευση της.
Δεν σου κρύβω ότι θέλω κι εγώ πραγματικά να βρω τον χρόνο να τοποθετηθώ σχετικά.
Επειδή όμως έχει παρεκτραπεί αρκετά, θα χρειαστεί ειδικά η δική σου συμβολή για να επανέλθει.
Αγαπητέ eidos, το θέμα δεν είναι η έκτρωση αν και μπορούμε να το θίξουμε μέσα σε κάποια πλαίσια και μέσα σε κάποια όρια φυσικά...
Ας επανέλθουμε λοιπόν στην προέλευση της ηθικής.
Αγαπητέ trexagireve, για άλλη μια φορά παρατηρώ ότι έχεις κάποιο μερίδιο στην παρεκτροπή ενός θέματος - παρόλο που αυτή η παρεκτροπή ποτέ δεν είναι έργο ενός.
Προσπάθησε να μην προκαλείς - άμεσα ή έμμεσα - τους συνομιλητές σου και να τους οδηγείς στο να χάσουν την ψυχραιμία τους και να παραμένεις στα πλαίσια του θέματος.
Τα θρησκευτικά πιστεύω όλων μας δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία για τη ροή του θέματος οπότε ας μην αναλωθούμε σε αυτά.
Αυτά που είναι σημαντικά είναι κάποια άλλα στοιχεία κι η πρόκληση είναι να τα καλλιεργήσουμε και να τα αναδείξουμε...
Έχοντας παρατηρήσει σε κάποια θέματα την συμμετοχή σου θεωρώ πως μπορείς να φωτίσεις αρκετά το παρόν θέμα και να δώσεις τα ερεθίσματα εκείνα που θα βοηθήσουν κάποιους συνανθρώπους σου να οδηγηθούν σε συμπεράσματα τα οποία θα τους βοηθήσουν στην δική τους πορεία.
Αγαπητέ ΛΟΜΒΑΡΔΟΠΟΥΛΕ, προσπάθησε να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου και να δώσεις ένα τέλος στην σύγκρουση σου με τον trexagireve και τον eidos.
Βλέποντας τον μεταξύ σας διάλογο παρατηρώ μια ένταση η οποία αναπτύσσεται κι από τις δύο πλευρές κι ειλικρινά δεν υπάρχει λόγος για να υφίσταται.
Μπορεί να έχετε διαφορετικά πιστεύω, διαφορετικές αντιλήψεις και θεωρήσεις γύρω από κάποια θέματα όμως σίγουρα θα έχετε και πολλά κοινά μεταξύ σας.
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι όσοι βρισκόμαστε εδώ και συζητάμε μεταξύ μας θέλουμε να λάβουμε κάποια πράγμα μέσω αυτής της επικοινωνίας αλλά θέλουμε και να δώσουμε.
Ας επικεντρωθούμε σε αυτό που έχουμε να δώσουμε κι ας το κάνουμε να πορευθεί παράλληλα με αυτό που έχει να δώσει κι ο συνομιλητής μας.
Ακόμη κι αν αυτό που θέλουμε να προσφέρουμε είναι φαινομενικά εκ διαμέτρου αντίθετο με αυτό που προσφέρει εκείνος, επιτελεί τον ίδιο σκοπό που - μεταξύ άλλων - είναι να ωφελήσει τους γύρω μας.
Ας λειτουργήσουμε λοιπόν συνθετικά μεταξύ μας κι όχι χωριστικά.
Καλή σας μέρα!

In anticipation of my resurrection...
καταλήξουμε στον ορισμό της έννοιας κι όχι στον προσδιορισμό της...
Αντί αυτού, δέχομαι και πάλι επιθεη που δείχνει τόσο ίδια...
Η ηθική λοιπόν, δεν έχει τέτιους τρόπους επίδειξης και ανάδειξης της ανθρωπιάς και του νοήματος της συμπεριφοράς...
Πρώτος από όλους θέλω το θέμα να λειτουργήσει γιατί με ενδιαφέρει
ο προσδιορισμος της που θίγεται κατά την άποψη μου απο την εποχή μας και τους ρυθμούς ζωής...
Είμαι ελεύθερος στον υγιή διάλογο, αλλά χωρίς επιθέσεις σε θρησκευτικά πιστεύω...
quote:
τι ζήτω!! και αφορισμοί και κατάρες είναι αυτοί;;;
Ήταν απλά ρητορική αδεία, για να την ευγνωμοσύνη που νοιώθω και να καταδείξω το μέγεθος αυτών των ανδρών και τα πόσα οφείλουμε σ΄αυτούς, όπως και το πόσο κακό έκανε στην ανθρωπότητα το ιερατείο της επίσημης θρησκείας αλλά και όλοι οι "άξιοι" συνεχιστές τους.
Πολλές φορές έχω σκεφτεί, υποθετικά, εάν δεν μεσολαβούσαν τα 600 - 650 χρόνια (ίσως και περισσότερα) μεσαίωνα όπου ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΚΙΝΕΙΤΟ, που θα ήταν σήμερα η ανθρωπότητα. Τι νίκες στον τομέα της γνώσης θα είχε προλάβει να καταγάγει. Πάνω από μισή χιλιετηρίδα χαμένη για τον άνθρωπο. Αυτό με θίβει. Ελικρινά.
Κοίταξε δεν έχω τίποτα εναντίον των θρησκειών, σχεδόν εναντίον καμίας θρησκείας, με τους εφαρμοστές τους τα έχω και μ' αυτούς που μεταφράζουν και εφαρμόσζουν στην πράξη τα γραφόμενα στα ιερά κείμενα.
Με την ιδεοληψία τους.
Δέχομαι αναμφίβολα ότι και λόγω εμού έχουμε ξεφύγει τελείως από το θέμα. Και ξέρεις πολλές φορές αυτό δεν είναι κακό σε μία συζήτηση, διότι μέσα από τον ελικρινή και γόνιμο διάλογο - έστω και αν μερικές τοποθετήσεις αποκκλίνουν λίγο ή περισσότερο από το θέμα - διευρύνει τις γνώσεις και το πνεύμα.
Αυτό όμως που είναι χείριστο και με ενοχλεί, είναι όταν ο διάλογος μετατραπεί σε κατά μέτωπον επιθέσεις με υβριστικότατες εκφράσεις και επιτηδευμένες διαστρεβλώσεις.
Ειλικρινά σου λέω ότι δεν είχα καμία πρόθεση - στο μέτρο που με αφορά - να συνεχίσω αυτές τις ατέρμονες αντιπαλότητες αλλά όταν ο συνομιλητής σου πιάνεται από ΜΙΑ ΛΕΞΗ, ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΛΕΞΗ: "Τέκτων" για να σε πει προσηλυτιστή και μύρια άλλα...καταλαβαίνεις.
Εν πάσει περιπτώσει από πλευράς μου το θέμα - μέχρι νεωτέρας πλοκλήσεως - θεωρείται λήξαν. Μπορείς να υπολογίζεις στην συμβολή μου και θα επανέλθω το ταχύτερο με τοποθέτηση επί του θέματος.
Ευχαριστώ
Επειδή μετά από τις απογευματινές εκατέρωθεν ομολογίες περί συνυπευθυνότητος και τις "αβρότητες" διακρίνω μιά παγωμάρα στο topic, σε μια προσπάθειά μου να ξεπαγώσω την συζήτηση θα επαναλάβω, έτσι σαν ένα μικρό λιθαράκι, μία τοποθέτησή μου του Σαββάτου 10/05. Επειδή αυτή η τοποθέτησή μου μέσα στον ορυμαγδό των επιθέσεων και αντεπιθέσεων δεν σχολιάσθηκε (εκτός από ένα μικρό σχόλιο της φίλης Nst) πολύ θα ήθελα να αποτελέσει αφετηρία νέου κύκλου γόνιμου διαλόγου.
"Όσο το δυνατόν γρηγορότερα καταφέρει κάποιος να ξεχωρίσει την θεολογική προκατάληψη από την ηθική τόσο το καλύτερο για αυτόν και για την κοινωνία.
Μόνο τότε θα πάψει να ψάχνει την αρχή του καλού και του κακόύ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.
Μόνο τότε θα μπορέσει να θέσει ένα άλλο πρόβλημα - ένα πραγματικό πρόβλημα: Κάτω από ποιούς όρους επινόησε ο άνθρωπος, για τις ανάγκες του, τις αξιολογικές κρίσεις του "καλού" και "κακού"? και τι αξίζουν αυτές καθ’εαυτές? Εμπόδισαν ή ευνόησαν μέχρι αυτή τη στιγμή την ανθρώπινη προοπτική και προκοπή? Μήπως είναι σύμπτωμα στέρησης και εκφυλισμού της ζωής? Ή αντίθετα, μέσα σ' αυτές προδίδεται η πληρότητα, η δύναμη, η θέληση της ζωής, το θάρρος της η σιγουριά της, το μέλλον της?
Όποιος θέλει, ή προσπαθήσει ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ να δώσει ΜΙΑ απάντηση είναι βέβαιο ότι θα κάνει λάθος. Οι απαντήσεις σ' αυτό το ερώτημα δεν είναι μία ή δύο, είναι πολλές δεκάδες. Πρέπει να ξεχωρίσει ΕΠΟΧΕΣ, ΛΑΟΥΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ. Αν εξειδικεύσει το πρόβλημα θα βρεθεί σε νέα ερωτήματα, νέες έρευνες, νέες υποθέσεις και βέβαια νέες πιθανότητες.
Ηθική!
Μάλιστα...
Για ποιά ηθική θέλουμε να μιλήσουμε παρακαλώ?
Μιλάμε για την ηθική του αφέντη ή του δούλου? Του χορτάτου ή του πεινασμένου? Για την ηθική του Γιάννη Αι Γιάννη που'κλεψε το καρβέλι για να φάει ή για την ηθική του φούρναρη, στους "Άθλιους" του Ουγκώ?
"Οποιοσδήποτε αφέντης μπορεί να εξαναγκάσει τους δούλους του να ψάλουν ύμνους στην ελευθερία, στην Παναγία ή στους Αγίους Αποστόλους" έγραψε ο Μαριάνο Μορένο το 1810, και συνέχισε "αλλά δεν θα πάψουν να είναι δούλοι"
Για ποιά ηθική μιλάμε, για την ηθική του ηθικού αφέντη ή για την ηθική των ανήθικων δούλων που αρνήθηκαν να ψάλουν τους ύμνους?"
Φιλικά Galex.