- ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΥΧΗ; - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
Όσοι λοιπόν βρήκαν το θάνατο σε αεροπορικό δυστύχημα ήταν αναμφίβολα άνθρωποι αρνητικής ψυχοσύνθεσης,ή έστω δεν είχαν τη δυνατή θέληση για να ζήσουν...
Μάλιστα,να δούμε τι άλλο θα ακούσουμε...
Φυσικά και η ανθρώπινη θέληση είναι ικανή για μεγάλα πράγματα,πολύ μεγάλα πράγματα,όμως αλίμονο εάν έχουμε την παιδαριώδη πεποίθηση ότι η Τύχη δεν επηρεάζει τις ανθρώπινες υποθέσεις.
Πολλά τα παραδείγματα που έχω στο μυαλό μου:να προσπαθώ επίμονα για κάτι,να επιστρατεύω δυνατή θέληση,να διαθέτω γνώση των περισσοτέρων καθοριστικών παραγόντων και τελικά...να κάνω μία τρύπα στο νερό.
Πολλά και τα αντίστροφα παραδείγματα,να πηγαίνω ξυπόλητος στα αγγούρια,οι ενέργειές μου να είναι οι περισσότερες άστοχες κι όμως το τελικό αποτέλεσμα να είναι θετικό...(γενικά έχω προσέξει ότι ο αυθορμητισμός συνήθως βγαίνει σε καλό,σε αντίθεση με τις προσχεδιασμένες ενέργειες.Ο αυθόρμητος είναι cool,δεν προσπαθεί να εξαναγκάσει την Τύχη και γιάυτό η θεά του κάνει τα κέφια).
Όπως στο ποδόσφαιρο,η μία ομάδα είναι προφανώς καλύτερη,χάνει τις ευκαιρίες με το τσουβάλι αλλά αδυνατεί να βάλει γκολ,για να έρθει η αντίπαλη ομάδα και με μισή ευκαιρία να κάνει το γκολ.
Και θυμήθηκα τώρα το χωρίο της Ιλιάδας,εκεί που ο Αίας παρατηρεί με συντριβή πως όλα τα χτυπήματα των άριστων Αχαιών αστοχούν ενώ όλα τα χτυπήματα των Τρώων-ακόμα και των λιγότερο θαρραλέων-βρίσκουν στόχο!!
Ωστόσο η διαχωριστική γραμμή μεταξύ ατυχίας και μ.....ίας όφείλει να είναι σε όλους ορατή.
Πάντα έχουμε έτοιμη την καραμέλα για να δικαιολογούμε τις αποτυχίες μας:"ΗΜΟΥΝ ΑΤΥΧΟΣ",συνηθίζουμε να λέμε χωρίς να σκεφτόμαστε αν θα μπορούσαμε να χειριστούμε το θέμα πιο σωστά.
Από την άλλη,ποιοί έχουν τα κότσια να πουν ύστερα από κάποιο τυχερό κατόρθωμα "ΗΜΟΥΝΑ ΤΥΧΕΡΟΣ,ΕΚΑΝΑ ΒΛΑΚΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΣΑ".
Επίσης συμφωνώ με την παρατήρηση του Chastity,το πιο σημαντικό είναι η τελική έκβαση του κάθε "Τρωικού Πολέμου"...
Οι περιπτώσεις του Κροίσου και του Οιδίποδα είναι κλασικές.Ο δεύτερος αυτάρεσκα αποκαλούνταν "παιδί της τύχης",όμως ο Τειρεσίας του έδωσε στο τέλος την απάντηση ότι "η ίδια η τύχη σου σε κατέστρεψε"...
ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΗ ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΒΗΓΜΕΝΟ ΝΑΙ ΒΟΗΘΑΕΙ Η ΘΕΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΑΛΛΑ ΕΩΣ ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ.
ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΧΕΤΕ ΤΥΧΕΙ ΠΟΤΕ ΣΕ ΑΤΥΧΗΜΑ ΠΟΥ ΝΑ ΚΙΝΔΥΝΕΨΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ
Η ΖΩΗ ΣΑΣ? ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΠΡΙΝ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΧΑ ΕΝΑ ΣΟΒΑΡΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΠΟΥ ΤΟ ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΟ
ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΝ ΟΧΙ ΝΑ ΕΙΧΑ ΣΚΟΤΩΘΕΙ ΝΑ ΕΙΧΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΕΙ ΑΛΛΑ ΕΥΤΥΧΩΣ ΓΙΑ
ΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΠΑΘΑ ΤΙΠΟΤΑ .
ΟΤΑΝ ΤΟ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΛΕΩ ΗΜΟΥΝ ΤΥΧΕΡΟΣ ΔΕΝ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΙΧΑ ΚΑΠΟΙΑ ΕΞΤΡΑ
ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ Η ΟΤΙ ΜΕ ΕΣΩΣΕ Η ΘΕΛΗΣΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΖΩΗ
ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΗΜΟΥΝ ΤΥΧΕΡΟΣ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΜΟΥ ΓΙ ΑΥΤΟ.
quote:
quote:
--------------------------------------------------------------------------------
ΕΚΤΟΣ ΑΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΟΥ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΑΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ.--------------------------------------------------------------------------------
Κι όμως! Ίσως μετά να αισθανθείς απίστευτα τυχερός που άφησες τον μάταιο αυτό κόσμο. Who knows?
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.
Γιατί να μιλάμε απλά για τύχη; Το ότι βρέθηκε εκεί το κλαδί έχει σχέση με το πόσο σταθερά ήταν συνδεδεμένο με το δέντρο, τη δύναμη με την οποία χτύπησες στο δέντρο, τις δονήσεις που αυτό προκάλεσε στο δέντρο, την ταχύτητα του οχήματος, τη φθορά των ελαστικών, την ολισθηρότητα του δρόμου και φυσικά το χρονικό σημείο πάνω στο δρόμο που συνέβη το ατύχημα. Ο συνδυασμός όλων αυτών μας δίνει το παραπάνω αποτέλεσμα.
Όλα είναι Φυσική ![]()

Lux e tenebris
quote:Όλα είναι Φυσική
ΤΩΡΑ ΕΡΧΕΣΑΙ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ ΜΟΥ.
Υποθέτω πως άτομα όπως ο Chastity και ο ellovos δεν έχουν βιώσει παρόμοιο ατύχημα.
Άτομα όπως ο Open Mind και εγώ το έχουν βιώσει και γι'αυτό νιώσαμε ότι η Τύχη ήταν με το μέρος μας.
Ωστόσο η άποψή σου Chastity περί Φυσικής δεν αναιρεί τα περί Τύχης.Σε αυτούς τους άπειρους πιθανούς συνδυασμούς αναφερόμαστε και εμείς.
Ellove μάλλον εσύ πρέπει να έρθεις στα λόγια μας...
ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΤΑ 70 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ.
ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟ ΟΤΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ
ΘΕΛΟΝΤΑΣ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΚΑΤΙ .
ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΠΧ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΠΤΗΣΗ ΚΑΙ ΠΕΦΤΕΙ ΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΚΑΙ ΠΑΠΑΛΑ ΑΝ ΤΟ ΑΝΑΛΥΣΟΥΜΕ ΤΟ ΓΙΑΤΙ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΤΟ
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΒΛΑΒΗ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ Η ΑΙΤΙΑ .
ΑΠ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΟΠΤΙΚΗ ΓΩΝΙΑ ΤΟ ΣΥΜΒΑΝ ΕΞΗΓΗΘΗΚΕ ΑΛΛΑ ΕΓΩ ΠΟΥ ΘΑ
ΕΧΩ ΠΑΡΕΙ ΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΤΗΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΑΤΥΧΟΣ?.
ΜΕΡΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΗ ΑΝ ΠΧ ΠΙΑΣΩ ΤΟ ΤΖΟΚΕΡ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΤΥΧΕΡΟΣ ΟΧΙ
ΙΚΑΝΟΣ ΕΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ.

Lux e tenebris

Lux e tenebris
ΦΙΛΕ Open Mind ΕΧΕΙΣ ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙ ΠΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΔΥΣΤΗΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΤΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΓΚΑΝΤΕΜΗΔΕΣ,ΕΝΩ ΑΛΛΟΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΕΡΟΙ ΚΑΙ ΓΟΥΡΛΗΔΕΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΟΥΣ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ;
ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΣΕ ΔΥΟ ΛΕΞΕΙΣ ΤΥΧΗ - ΑΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ ΑΤΥΧΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΤΥΧΕΡΟΙ;
ΕΧΟΥΜΕ ΜΟΙΡΑ (ΚΙΣΜΕΤ;)ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ Η ΤΥΧΗ Ή Η ΑΤΥΧΙΑ;
ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ ΣΤΟ ΞΑΝΑΛΕΩ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΥΨΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ (ΤΥΧΕΡΟΙ)ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ.
ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ;
quote:
ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΥΨΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ (ΤΥΧΕΡΟΙ)ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ.ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ;
Τίποτα δεν είναι τυχαίο γιατί δεν υπάρχει "τύχη" (= απροσδιόριστο). Μπορείς να μας δώσεις μερικά παραδείγματα όπου η θετική βιοενέργεια έχει σημαδέψει θετικά τη ζωή ενός ανθρώπου;

Lux e tenebris
quote:
Το θέμα του "η τύχη ήταν με το μέρος μου" το μεταφράζω ως "υπήρχε κάποια άγνωστη δύναμη που επέδρασε και με έσωσε". Αν όντως αυτό εννοείς ως τύχη, εγώ σου απαντώ πως αν είχες περάσει το φανάρι 1 δευτερόλεπτο νωρίτερα ή αργότερα, το ατύχημα δεν θα συν
ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΛΛΑ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ ΑΥΤΟ ΤΟ 1 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗΝ ΖΩΗ.
quote:
ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΥΨΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ (ΤΥΧΕΡΟΙ)ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ.ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ;
ΣΥΜΦΩΝΩ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΛΛΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ
ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΤΥΧΗΣ .
ΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΡΜΑ ΤΟΤΕ ΠΙΣΤΕΥΩ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΑΝ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΥΧΕΡΟΥΣ Η ΤΟΥΣ ΑΤΥΧΟΥΣ.
quote:
Όσο για το τζόκερ, άλλο το τύχη-απροσδιόριστη εξέλιξη (random) άλλο το "τυχερό" (lucky). Πάντως αν κατείχαμε τόσο εξελιγμένες γνώσεις, θα μπορούσαμε να προβλέψουμε βάσει ταχύτητας, θέσης, βάρους, ατμοσφαιρικής πίεσης, θερμοκρασίας κλπ. το ποιές μπάλες θα πέσουν στη θυρίδα και μάλιστα και τη σειρά με την οποία θα εμφανιστούν.
ΟΠΟΤΕ ΣΥΜΦΩΝΕΙΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ RANDOM ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΤΥΧΗΣ ΚΑΘΩΣ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΕΧΟΥΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΓΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟΣ
ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΠΙΑΣΕΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΘΕΜΑ ΤΥΧΗΣ.