- CERN και LHC, Το μεγαλύτερο πείραμα στον κόσμο ξεκινά στις 10 Σεπτεμβρίου - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

Τα νεώτερα από το CERN τα ακούσατε;
Eκτός λειτουργίας για δύο μήνες ο επιταχυντής του CERN
http://www.cosmo.gr/SciTech/Switzerland/213114.html
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
quote:
Ostria
Αυτό που μ'ενδιαφέρει κυρίως είναι το τι επιπτώσεις θα έχουμε στην λειτουργία του LHC μετά τις πρώτες συγκρούσεις σωματιδίων που επρόκειτο να αρχίσουν , σύμφωνα με τα σχέδια των επιστημόνων , την επόμενη εβδομάδα και που τώρα η βλάβη θα τις καθυστερήσει για δύο μήνες.
Εύχομαι να πάνε όλα καλά.
Φιλικά
Κηφεύς
Δεν αμφισβητώ για αυτές τις απόψεις που παραθέτεις ότι είναι διατυπωμένες απο διακεκριμένους επιστήμονες. Αλλά το ότι είναι διατπωμένες απο διακεκριμένους επιστήμονες δεν τις καθιστά αυτομάτως και υπεράνω κάθε αμφισβήτησης. Απλά ήθελα να συζητήσω πάνω σε αυτό το θέμα μαζί σου και να μου εξηγήσεις και μένα (ή εάν γίνεται κάποιος άλλος) σε απλά ελληνικά: Πως είναι δυνατόν ένα οποιοδήποτε σωματίδιο, που μπορεί μεν να πηγαίνει πίσω στο χρόνο, αλλα η παρελθοντική του τροχία να μην είναι ουσιαστικά πραγματική, δηλαδή είναι virtual και όχι real, να έχει correlation με πραγματικά σωματίδια, χωρίς να καθίσταται η ύπαρξη της πιθανής αυτής παρελθοντικής του τροχιάς ανύπαρκτη. Κάθε βίρτουαλ σωματίδιο γίνεται υπαρκτό, όταν υπάρχει η διατήρηση κάποιων ενεργειακών προϋποθέσεων.
Είναι σα να παίζουμε μπασκετ και πετάει ο ένας πάσα την μπάλα στον άλλον και έτσι ωθούμαστε και οι δύο λίγο προς τα πίσω. Η μπάλα είναι το βίρτουαλ σωματίδιο-φωτόνιο και εμείς οι δύο τα ηλεκτρόνια που απωθούνται λόγω του ένα δύο της πάσας. Κι έτσι εξηγεί αυτό το θεωρητικό μοντέλο π.χ. το ότι τα ηλεκτρόνια απωθούνται, το ότι έλκονται τα ετερώνυμα κ.λ.π. Το τι δρόμο θα πάρει η πάσα που σου πετάω την μπάλα, άμα πάει πάνω απο το γήπεδο ή άμα πάει με γκέλα στο έδαφος ή άμα πάει καραμπόλα στον τοίχο, δεν έχει σημασία (Φαϊνμεν). Σημασία έχει ότι η μπάλα έρχεται στα χέρια σου. Αλλά να πεις ότι αυτή η μπάλα θα πάει πάνω απο το γήπεδο, πίσω στο χρόνο και θα χτυπήσει εμένα την ώρα που έρχομαι στο γήπεδο, για να παίξω μπάσκετ, και να με αποτρέψει έτσι ώστε να μην πετάξω την μπάλα σε σένα είναι παρατραβηγμένο. Και μόνο το ότι η μπάλα θα αποτρέψει η ίδια την αιτία της αρχικής της πορείας, καθιστά την πιθανότητα αυτής της πορείας ανύπαρκτη. Ο Φαϊνμεν μίλησε για πιθανές πορείες όχι για απίθανες.
HASTA LA VICTORIA SIEMPRE
quote:
Δεν αμφισβητώ για αυτές τις απόψεις που παραθέτεις ότι είναι διατυπωμένες απο διακεκριμένους επιστήμονες. Αλλά το ότι είναι διατπωμένες απο διακεκριμένους επιστήμονες δεν τις καθιστά αυτομάτως και υπεράνω κάθε αμφισβήτησης.
Εδώ αγαπητέ samuel1974 θα διαφωνήσω διότι:
1} Δεν είμαι του επιστημονικού κύρους ούτε της επιστημονικής εμβέλειας για να αμφισβητήσω τον Stephen Hawking .
2) Με τις όσες επιστημονικές γνώσεις διαθέτω, ο Hawking με έπεισε για την αλήθεια των γραφομένων του για το συγκεκριμένο θέμα.
3) Δεν είναι δυνατόν να παραθέσω μέσα σ'αυτό το forum μία πολυσέλιδη απόδειξη, όταν μάλιστα αυτή βρίθει επιστημονικής ορολογίας, μη προσβάσιμης σε πολλούς αναγνώστες.
4) Δεν χρησιμοποιώ υπεραπλουστευμένα, (έστω και αν ο συνομιλητής μου θεωρεί ότι είναι ισοδύναμα με την επιστημονική θεωρία που πραγματεύεται), παραδείγματα για να υποστηρίξω ή να απορρίψω μία επιστημονική θεωρία.
5) Έχω συμμετάσχει σε αρκετές επιστημονικές συζητήσεις και το συμπέρασμά μου είναι ότι αυτές πρέπει να γίνονται εκ του "συστάδην" (πρόσωπο με πρόσωπο) και όχι με ΄γραπτά μηνύματα.
Αγαπητέ samuel1974, ειλικρινά θα ήθελα να βοηθήσω, αλλά λόγω των παραπάνω απόψεών μου δεν μπορώ.
Φιλικά
Κηφεύς
Γράφεις:
"1} Δεν είμαι του επιστημονικού κύρους ούτε της επιστημονικής εμβέλειας για να αμφισβητήσω τον Stephen Hawking."
Imagination is more important than knowledge, Αλλά εκτός απο αυτό δε σου ζήτησα να αμφισβητήσεις τις απόψεις του Χώκινγκ, να μου εξηγήσεις με απλά λόγια αν γίνεται αυτο το συγκεκριμένο που λέει, αυτό σε ρώτησα.
Γράφεις:
"2) Με τις όσες επιστημονικές γνώσεις διαθέτω, ο Hawking με έπεισε για την αλήθεια των γραφομένων του για το συγκεκριμένο θέμα."
Εγώ με τις όσες γνώσεις διαθέτω μόνο το κεφάλι μπορώ να κουνήσω πολυ γρήγορα προς όλες τις κατευθύνσεις, έτσι ώστε να μην διακρίνει κάποιος αν του κουναώ καταφατικά ή όχι. Δηλαδή δεν κατάλαβα τίποτα.
Γράφεις:
"3) Δεν είναι δυνατόν να παραθέσω μέσα σ'αυτό το forum μία πολυσέλιδη απόδειξη, όταν μάλιστα αυτή βρίθει επιστημονικής ορολογίας, μη προσβάσιμης σε πολλούς αναγνώστες."
Δηλαδή πας να το κάνεις χειρότερα;;
Γράφεις:
"4) Δεν χρησιμοποιώ υπεραπλουστευμένα, (έστω και αν ο συνομιλητής μου θεωρεί ότι είναι ισοδύναμα με την επιστημονική θεωρία που πραγματεύεται), παραδείγματα για να υποστηρίξω ή να απορρίψω μία επιστημονική θεωρία."
Εδώ αναφέρεις το βιβλίο του Φαϊνμεν, που όχι μόνο υπεραπλουστεύμενα τα λέει, αλλά και ένα μικρό παιδί μπορεί να τα καταλάβει τα όσα γράφει....
Γράφεις:
"5) Έχω συμμετάσχει σε αρκετές επιστημονικές συζητήσεις και το συμπέρασμά μου είναι ότι αυτές πρέπει να γίνονται εκ του "συστάδην" (πρόσωπο με πρόσωπο) και όχι με ΄γραπτά μηνύματα."
Με ένα χαρτί κι ένα μολύβι ακόμα καλύτερα, αλλά μια προσπάθεια δεν βλάπτει. Έτσι κι αλλιώς είμαι μακριά απο την Ελλάδα.
Σου έχω απαντήσει ήδη αναλυτικά και με σαφήνεια.
Δεν έχω να προσθέσω τίποτα.
Φιλικά
Κηφεύς
quote:
Πως είναι δυνατόν ένα οποιοδήποτε σωματίδιο, που μπορεί μεν να πηγαίνει πίσω στο χρόνο, αλλα η παρελθοντική του τροχία να μην είναι ουσιαστικά πραγματική, δηλαδή είναι virtual και όχι real, να έχει correlation με πραγματικά σωματίδια, χωρίς να καθίσταται η ύπαρξη της πιθανής αυτής παρελθοντικής του τροχιάς ανύπαρκτη. Κάθε βίρτουαλ σωματίδιο γίνεται υπαρκτό, όταν υπάρχει η διατήρηση κάποιων ενεργειακών προϋποθέσεων.
Δεν είμαι ειδική, αλλά νομίζω ότι ανήκει στην θεωρία των παράλληλων συμπάντων. Κάθε επιλογή μας, δημιουργεί και μία εναλλακτική πραγματικότητα. Οπότε στο μέλλον από το οποίο έρχεται το σωματίδιο, το πείραμα έχει πετύχει. Είναι πολύ πραγματικό και όχι εικονικό. Τώρα στην δική μας πραγματικότητα της συγκεκριμένης στιγμής, υπάρχουν δύο πιθανότητες.
Νο1. Να πετύχει το πείραμα
Νο2. Να μην πετύχει.
Αν το σωματίδιο που δημιουργήθηκε στην περίπτωση Νο1 γυρίσει πάλι στην βάση (το τώρα) και κλείσει το LHC και αποτύχει το πείραμα, μας καθοδηγεί στο μέλλον Νο2.
Κάπου στον χωροχρόνο υπάρχουν ταυτόχρονα και τα δύο αυτά μέλλοντα και πιθανόν και πολλά άλλα εναλλακτικά.
Ακούγεται λίγο περίεργο ε;
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Το Polchinski Paradox λέει το εξής:
Σκέψου ότι έχεις ένα τραπέζι μπιλιάρδου και ότι η τρύπα που βρίσκεται στη γωνία συνδέεται με ένα τούνελ (Einstein-Rosen bridge) με μια τρύπα στη μέση του τραπεζιού, δηλαδή ότι πέφτει στη γωνιακή τρύπα, βγαίνει "μετά" απο τη μεσαία τρύπα, αλλά σε μία παρελθοντική στιγμή.
Ρίχνεις τώρα την μπίλια σε εκείνη την γωνιακή τρύπα, και πριν πέσει μέσα η μπίλια, βλέπεις να βγαίνει απο την τρύπα στη μέση η ίδια μπίλια. Όσο η τροχιές απο τις δύο μπίλιες δεν πέφτουνε η μία πάνω στην άλλη, όλα πάνε καλά.
Εάν τώρα η μπίλια που βγαίνει απο τη μεσαία τρύπα χτυπήσει τον εαυτό της καθώς πηγαίνει να πέσει μέσα στην γωνιακή τρύπα, έτσι ώστε να την αποτρέψει να πέσει μέσα, αρχίζει το παράδοξο. Γιατί, εφόσον η μπίλια που έριξες δεν πέσει μέσα, άρα δε θα μπορεί να βγει και η ίδια μπίλια απο τη μέση και να αποτρέψει τον εαυτό της να πέσει στη γωνιακή τρύπα, άρα θα πέσει μέσα, άρα θα χτυπήσει τον εαυτό της, άρα δε θα πέσει μέσα κ.ο.κ. Είναι σαν το γνωστό παράδοξο του παππού που σκοτώνεται απο τον εγγονό, αλλά με δεδομένο ότι αυτά τα τούνελ, σύμφωνα με τις σημερινές θεωρίες μπορούνε να είναι σταθερά, ίσα ίσα για να περάσει απο μέσα ένα φωτόνιο π.χ. το παράδοξο του Polchinski φαίνεται λίγο πιο "ρεαλιστικό".
Οι λύσεις που έχουνε ακουστεί για τη λύση αυτού του παραδόξου είναι δύο. Η μία λέει ότι "Οποια τροχιά της μπίλιας αποτρέψει τον ίδιο της τον εαυτό να πέσει μέσα είναι αδύνατη" Με άλλα λόγια ο εγγονός δεν μπορεί να σκοτώσει με τίποτα τον παππού, γιατί εάν τον σκοτώσει θα είναι ο ίδιος ανύπαρκτος. Είναι σα να λέμε ότι υπάρχει μία προκαθορισμένη πορεία στον χρόνο που δεν αλλάζει με τίποτα, είτε πάει κάποιος, είτε δεν πάει στο παρελθόν. Υποστηρικτής αυτής της θεωρίας είναι και ο σεναριογράφος του έργου "The time machine" με τον Guy Pierce
. Η άλλη λύση που πολύ σωστά ανέφερες μιλάει για παράλληλα σύμπαντα. Η πραγματικότητα διασπαται σε δύο παράλληλα σύμπαντα. Υποστηρικτής αυτής της θεωρίας είναι και ο σεναριογράφος του έργου The one με τον Jet Li
.
Αλλα νομίζω ότι ο Χώκινγκ βγήκε το 2004 και είπε ότι δεν υπάρχουνε παράλληλα σύμπαντα.
quote:
Η μία λέει ότι "Οποια τροχιά της μπίλιας αποτρέψει τον ίδιο της τον εαυτό να πέσει μέσα είναι αδύνατη" Με άλλα λόγια ο εγγονός δεν μπορεί να σκοτώσει με τίποτα τον παππού, γιατί εάν τον σκοτώσει θα είναι ο ίδιος ανύπαρκτος. Είναι σα να λέμε ότι υπάρχει μία προκαθορισμένη πορεία στον χρόνο που δεν αλλάζει με τίποτα, είτε πάει κάποιος, είτε δεν πάει στο παρελθόν.
Ο παρατηρητής. Κι αυτό μπορεί να συμβαίνει αλλά είναι λιγότερο ενδιαφέρον, ε; Φαντάσου να μπορείς να γυρίσεις στο παρελθόν και να μην μπορείς να συμμετέχεις πουθενά και με κανένα τρόπο. Χάλια!
Λοιπόν τα νεώτερα από το CERN
Κλείνει για δύο μήνες τουλάχιστον, επειδή πρέπει να γίνουν επισκευές σε 2 μαγνήτες. Κάποιες πληροφορίες λένε ότι θα ξεκινήσει ξανά τον Απρίλη του 2009.
http://www.spacedaily.com/reports/CERN_says_atom-smasher_down_for_two_months_999.html
-Arthur C. Clarke-