- Τεστ: Κ.Δ., θεόπνευστη ή ασυναρτησίες; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

macedon
Το αστείο μπορει να συνεχιζεται ες αεί.
Όμως εγώ με την αρχική μου τοποθέτηση σοβαρολογούσα. Ήθελα απλώς
να τονίσω οτι αν κανείς αποδεχτεί τον Θεό οντολογικά, (ήτοι ως υπαρκτή οντότητα) θα πρέπει να συμβιβαστεί με την αναγκαιότητα, την λογική του, ενίοτε, να την αφήνει κατά μέρος. Αν και κατα πόσο αυτό αποτελεί σχιζοφρένεια σηκώνει πολύυυ κουβέντα.
Αν τώρα κάποιος είναι άθεος και αρνείται οντολογικά τον Θεό, αλλά παρόλα αυτά αναλώνεται στο να ασκεί κριτική σε κείμενα που θεωρούν Τον Θεό δεδομένο...Ε...τότε αυτός θέλει ψυχίατρο!!!
quote:
Όμως εγώ με την αρχική μου τοποθέτηση σοβαρολογούσα.
Να σου απαντήσω και γω σοβαρά τότε...
quote:
Ήθελα απλώς
να τονίσω οτι αν κανείς αποδεχτεί τον Θεό οντολογικά, (ήτοι ως υπαρκτή οντότητα) θα πρέπει να συμβιβαστεί με την αναγκαιότητα, την λογική του, ενίοτε, να την αφήνει κατά μέρος.
Το παρόν θέμα δεν ασχολείται καθόλου με τον ίδιο το θεό: αν υπάρχει, τι είναι, πώς σκέφτεται, ποιος τον έφτιαξε, αν έχει γιο, ανηψιό, θείο, εγγόνια... Δεν ασχολείται επίσης με τη λογική του ούτε με μεταφυσικά θέματα.
Ασχολείται με 4 συγκεκριμένα κείμενα που μιλάνε για ένα ιστορικά ανύπαρκτο πρόσωπο, που το εμφανίζουν να προβαίνει σε συγκεκριμένες "γήινες" ενέργειες, σε συγκεκριμένο χώρο και σε συγκεκριμένη εποχή.
Αυτές οι ενέργειες και τα υποτιθέμενα γεγονότα εξετάζονται, τόσο από ιστορικής όσο και από λογικής άποψης. Συμβάντα που εξιστορούνται ότι συνέβησαν, ότι δήθεν είναι ιστορικά...
quote:
Αν τώρα κάποιος είναι άθεος και αρνείται οντολογικά τον Θεό, αλλά παρόλα αυτά αναλώνεται στο να ασκεί κριτική σε κείμενα που θεωρούν Τον Θεό δεδομένοΕ...τότε αυτός θέλει ψυχίατρο!!!
Αν είχες μελετήσει την Καινή Διαθήκη, θα έβλεπες πως οι τρεις ευαγγελιστές δεν θεωρούν καθόλου θεό τον Ιησού. Ο Ιωάννης, ναι, αλλά οι υπόλοιποι τρεις ούτε κατά διάνοια. Μπορεί, επίσης, στα μάτια ενός πιστού, τα κείμενα αυτά να δείχνουν τις ενέργειες ενός θεού, αλλά μια τέτοια συμπεριφορά δεν διαφέρει από τησυμπεριφορά ενός εφτάχρονου που βλέπει στα περιοδικά της Marvel τον Σούπερμαν ως θεό. Εκτός αν πιστέψουμε ότι τα ευαγγέλια τα έγραψε ο ίδιος ο θεός...
Σε κάθε περίπτωση, όπως σου είπα, εξετάζουμε τις "γήινες" ενέργειες του προσώπου αυτού σε συγκεκριμένο χωροχρονικό πλαίσιο, και αυτό που προσπαθούμε να δούμε είναι κατ' αρχήν αν τέτοιου είδους "γεγονότα" (ο όρος χρησιμοποιείται κατά σύμβαση) έγιναν ή αν μπορούσαν να έχουν γίνει. Δεν έχει καμία σημασία να πιστεύει κανείς ή όχι σε κάποιον θεό για να διαπιστώσει πως δεν μπορεί π.χ. να γίνει έκλειψη ηλίου όταν έχει πανσέληνο (που σημαίνει ότι η σελήνη είναι 14 μέρες μακριά από τον ήλιο).
Όπως καταλαβαίνεις και μόνος σου, η παραπάνω θέση σου είναι τελείως άτοπη, για να μην πώ ανόητη. Αν θες τη γνώμη μου, ψυχίατρο μάλλον χρειάζεται κάποιος που πιστεύει ότι αν γίνει απογραφή στη Βουλγαρία είναι υποχρεωμένοι οι άνθρωποι από την Ελλάδα να πάνε στην ... Ιταλία για να απογραφούν. Ή αυτός που πιστεύει ότι μια γυναίκα μπορεί να είναι παρθένα και να συλλάβει, να γεννήσει και να παραμείνει παρθένα, να κάνει και 5-6 παιδιά αργότερα με φυσικό τρόπο και πάλι να παραμείνει παρθένα...
Αυτές τις ανοησίες εξετάζει το παρόν θέμα και αν κάποιοι μπορούν να θεωρούν τέτοιου είδους ασυναρτησίες "θεόπνευστες", με γεια τους με χαρά τους. Κανείς δεν θα τους κατηγορήσει για τίποτε (εκτός ίσως από τη δεδομένη αφέλεια).
Αλλωστε, δεν θα υπήρχαν θρησκείες, αν δεν υπήρχαν αφελείς.

macedon
Σε γενικές γραμμές καλύφθηκα. Μάλλον όντως δεν κατάλαβα ποιό ακριβώς θέμα συζητιόταν. Βέβαια πρέπει να μου αναγνωρίσεις το ελαφρυντικό ότι
ο οποιοσδήποτε στη θέση μου θα μπορούσε να υποπέσει στο ίδιο ατόπημα. Στην Ελλάδα που εγώ μεγάλωσα, που εγώ πήγα σχολείο, οταν λέμε Κ.Δ εννοούμε εκτός άλλων και αυτά τα 4 κείμενα, αλλά ως κείμενα που μιλάνε για ΘΕΟ όχι για 4 κείμενα που κάνουν μνεία σε αμφίβολου πραγματικής ιστορικής ύπαρξης πρόσωπο. Ελπίζω να καταλαβαίνεις τι θέλω να σου πώ. Αλλιώς μας τά'λεγαν σχολείο!!!
Την Κ.Δ κάποτε την είχα διαβάσει, "καλός μαθητής ένεκα". Αλλά τι περιμένεις... δεν μου έμεινε τιποτα. Στο μυαλό μου είχα πως να παω να παίξω μπάλα. Όταν μεγάλωσα λίγο και μπορούσα να διαβάσω σοβαρότερα, ώστε κάτι να μου μείνει, είχα ήδη αποφασίσει πως αν ασχοληθώ θα είμαι από αυτούς που θα θέλουν ψυχίατρο.![]()
quote:
...βλέπει στα περιοδικά της Marvel τον Σούπερμαν...
ο σούπερμαν είναι της dc,μη λέμε ότι θέλουμε
«Σε εκείνα τα μέρη του κόσμου όπου η μάθηση και η επιστήμη έχουν επικρατήσει, τα θαύματα έχουν παύσει· αλλά στα μέρη όπου επικρατεί βαρβαρότητα και αμάθεια, τα θαύματα είναι
ακόμα της μόδας.»
—Ethan Allen
Η μοναδική αποτελεσματική θεραπεία είναι η αγάπη προς τον πλησίον.
Που φυσικά προϋποθέτει το Γνώθι σ΄αυτόν.
Που και πάλι προϋποθέτει την απλή αποδοχή του αυτονόητου ,δηλαδή να βλέπει ένα άτομο τον εαυτό του ως ΠΟΛΙΤΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ .
Είναι εφικτό μονάχα για ανοιχτά μυαλά.

macedon
Πρέπει να το παραδεχθείς Ευάγγελε.