- Το σχοινί - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
Η Αμαλία βρίσκεται στο γραφείο του δικαστη ζιπ. Δυπλα της είναι οι συνήγοροι, κοστ και Αιολος. Ο δικαστής διαβάζει προσεχτικα τις κατηγορίες, συκωνει αργά το βλέμμα του, και κοιτάζει στα ματια την Αμαλία.
Ζιπ. Ώστε σε έστειλε ο θεός.
Αμαλία. μάλιστα.
Δικαστης Ζιπ. Και θέλει ο θεός να δικαστείς γιατι έδειξες αυτα τα χρόνια κόκκινες και κίτρινες στα μέλη του φόρουμ σου?
Αμαλία. Δεν έχω άλλη επιλογή σεβασμιότατε. Δεν έκοβα το σχοινι νωρίτερα, που να μου κοπούν τα χέρια. Τώρα η θα γίνω...κολόναπαγου η...θα δικαστώ.
Αυτές είναι οι βουλές του.
Ο ζιπ κουναει το κεφάλι του, σαν κάτι να μην πηγαίνει καλα...οπότε επεμβαίνει ο πρώτος συνήγορος.
Κοστ. Κύριε δικαστα, υπάρχει μεγάλη παρεξήγηση. Δεν εγιναν ετσι ακριβως τα πραγματα. Της κατηγορουμενης, της φανηκε πως ειδε τον θεο. Εμεις Θα φέρουμε στη δική όλα τα ελαφρυντικά στοιχεία που διαθέτουμε. Η κ.αμαλια, είναι υπόδειγμα λογικης γυναίκας και με αρχές...
Δικαστής ζιπ. Σκασιλα μου αν την εστειλε ο θεος. Εμένα γιατι με λέει σεβασμιώτατο? Άκου σεβασμιότατο! Να είχα και τα χρόνια...μια χαρα νιοπαντρο παλληλαρι είμαι.
Αιολος. Ουφ. (ανακούφιση)
Κοστ. Δεν θα επαναληφθεί κύριε δικαστα. Να ορίσουμε την ημέρα της δικής.
Δικαστής Ζιπ. Να προσκόμισεται τα πάντα, κίτρινες, κόκκινες, τρόλ, τα πάντα, θα γίνει μια κανονική δικη.
........
Συνεχίζεται...![]()
quote:
Την καταληξη περιμενουμε να δουμε Πλατων
Μη βιάζεσαι Σταυρο.
Πρώτα θα ακουσθεί το κατηγορητήριο και θα εξετασθούν οι μάρτυρες κατηγορίας και θα ερωτηθούν αν επιθυμούν την ποινική δίωξη.
Ασε τον Πλάτωνα καλά τα πάει...
Εχω...πεθάνει στο γέλιο!![]()
![]()
![]()
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
Πλατων Αστυνομικη δυναμη υπαρχει !
Πιθανον κατα την ετυμυγορια να γινουν και συμπλοκες
ααααααα μαρτυρες υπερασπισης εχουμε!
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Θα πω στον θεό (που είναι φιλαράκι) να χιονίσει κι άλλο γιατί έχεις τρομερή ρέντα.
Δεν σχολιάζω τίποτε άλλο, θα μιλήσει ο δικηγόρος μου.

quote:
zip:Η λογική μου θα μου έλεγε "Μην το κόβεις το σχοινί γιατί θα πεθάνεις" αλλά η λογική θα μου έλεγε και το "Αν δεν το κόψεις, θα παγώσεις και ... πάλι θα πεθάνεις". [Συνεπώς, εγώ το ρίσκο το παίρνω επειδή πάλι η λογική μου λέει "Αν δεν το κόψεις, θα παγώσεις και ... πάλι θα πεθάνεις", όχι επειδή μου το λέει ένας Θεός.]
[...]
Εδώ, τι έχετε να πείτε ; Γιατί εδώ, η λογική φαίνεται ότι φτάνει σε αδιέξοδο. Εδώ, σ' αυτήν την περίπτωση, τι κάνετε ;
Εγώ μάλλον θα περίμενα μέχρι να φτάσει η στιγμή που δεν θα μπορούσα άλλο να κρατηθώ κρεμασμένη από το σκοινί. Ίσως και η μεγαλη εξάντληση που θα ένιωθα να έκανε τους εγκεφαλικούς μου νευρώνες να "μεθύσουν" ακόμα παραπάνω και να ακούν ολοένα και πιο επίμονα τις θεϊκές υποσχέσεις, σε σημείο που μπορεί και να υπερίσχυε τελικά η θεία αυτή μέθη και να έκοβα το σκοινί (για το καλό μου, τελικά).
quote:
zip:Αυτό που λέω, αυτό είναι ... νοητικό πείραμα. Αφήστε τον θεό. Δείτε μόνο την λογική σας. Αφήνεις το σχοινί, πεθαίνεις [ γιατί π.χ δεν ξέρεις σε τι ύψος βρίσκεσαι, δεν βλέπεις τι έχει από κάτω σου κτλ.], δεν αφήνεις το σχοινί και πάλι πεθαίνεις [ γιατί π.χ παγώνεις από το κρύο γαντζωμένος πάνω στο σχοινί ]. Τι κάνετε σ' αυτήν την περίπτωση
Είναι όμως διαφορετικό το ερώτημα που θέτεις εδώ. Ξεφεύγουμε από το πίστη vs λογικής και πάμε σε ένα δίλημμα που μεταξύ δύο λογικών επιλογών καλείσαι να διαλέξεις την πιο συντηρητική ή αυτή που ρισκάρει περισσότερο. Αλλά στο νοητικό πείραμα αυτό που κάνει το διαφορά είναι ο θεός.
quote:
ΠΛΑΤΩΝΑΣ:Η λογική σκέφτεται.
1. Αν κόψεις το σχοινί, έχεις μια πιθανότητα να ζήσεις και πολλές πιθανότητες να πεθάνεις αμέσως.
2. Αν δεν κόψεις το σχοινί, έχεις πιθανότητες να ζήσεις λιγο παραπάνω, μα είναι σίγουρο πως απο το κρύο θα πεθάνεις, σε μια ώρα σε δυο ώρες...είναι θέμα χρονου.
3. Ε τότε κρατιέμαι στο σχοινί μέχρι να δώ πως φθάνει το τέλος.....και λιγο πριν φθάσει, κόβω το σχοινί.
Αν υπάρχει εκείνη η πιθανότητα, καλώς...αν δεν υπάρχει, έχετε γεια βρισουλες.
Αυτό με καλύπτει κι εμένα αρκετά. Και η λύση και η ανάλυση που κάνεις ΠΛΑΤΩΝΑ.
quote:
zip:Συνεπώς, εγώ θα έκοβα το σχοινί γιατί μ' αρέσει ας πούμε να ρισκάρω. Εσύ Αίολε και ΠΛΑΤΩΝΑ, πάλι θα κόβατε το σχοινί [ αλλά για διαφορετικό λόγο από μένα ] γιατί δηλ. θα βλέπατε πως αν παραμένατε γαντζωμένοι σ' αυτό θα γινόσασταν παγοκωλώνες και η amalia δεν θα έκοβε το σχοινί κι ας γινόταν παγοκωλώνα. Σωστά, μέχρι στιγμής ;
Για το σημείο που θα γινόμουν παγο-κολόνα δεν ξέρω τι θα έκανα. Τείνω όμως να καταλήξω στο ότι λίγο πριν καταψυχθώ θα χρησιμοποιούσα το ψαλιδάκι.

quote:
kost:Η δική μου λοιπόν βεβαιότητα ειναι ότι δεν υπάρχει ουδείς που στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας δεν θα επικαλούνταν, έστω και για μία στιγμή, έστω και ασυναίσθητα, κάποια δύναμη ή πνεύμα, ή τέλος πάντων κάτι που εκείνη τη στιγμή ξεπερνά τις δικές του δυνάμεις. Ακόμα και ο καλύτερα εκπαιδευμένος κομάντο, ακόμα και κάποιος που έχει εκπαιδευτεί με την πιο αμείλικτη πειθαρχία για να αποβάλλει το φόβο, ακόμα και αυτός έστω και ΑΣΥΝΑΙΣΘΗΤΑ θα επικαλεστει κάποια δύναμη, οντότητα, πνευμα, μητέρα, πατέρα ή ακόμα και τον ίδιο του τον εαυτό ώστε να αντλήσει ψυχική δύναμη και να ευχηθεί ότι η περιπέτειά του θα έχει αίσιο τέλος!!! Όχι φυσικά επειδή είναι λιπόψυχος αλλά επειδή είναι μία Αρχετυπική διαδικασία και ουδείς άνθρωπος δεν μπορει να την αποβάλλει διότι πολύ απλά δεν την ελέγχει!!
Συμφωνώ με την ανάλυση αυτή που κάνεις. Να το θέσω κι αλλιώς, διατηρώντας την ίδια σημασία πάνω κάτω:
Όταν η ζωή σου κρέμεται από μια κλωστή και είσαι έτοιμος να πεθάνεις και μονάχα ένα θαύμα θα μπορούσε να σε σώσει, αυτό που ζητάς είναι ένα θαύμα!
Αλλά ο θεός δεν χαρίζει έτσι εύκολα τα θαύματα - αμ πώς!
Αν θες θαύμα, θα πρέπει να ομολογήσεις πίστη. Να δώσεις εγγυήσεις. Και ποια είναι η καταλληλότερη εγγύηση; Να αφήσεις τη ζωή σου στα χέρια Του. Κόψε το σκοινί λοιπόν αν όντως πιστεύεις.
Αυτή η έννοια του θεού είναι ενδιαφέρουσα. Προσδίδονται κάποια χαρακτηριστικά σ' αυτόν. Εκτός από τα στάνταρ (πανάγαθος, παντοδύναμος, πάνσοφος, κ.λπ.) έχει και κάποιες απαιτήσεις. Ή απλά, θέλει να σε δοκιμάσει γιατί δεν θέλει να χαρίσει σε οποιονδήποτε το παν-έλεός του.
Ποιός είναι λοιπόν ο χαρακτήρας του θεού της ιστορίας του σκοινιού;

Η Αμαλία έχει βγει στο καταστρωμα του πλοίου. Θέλει να πάρει λιγο αέρα και να σκεφθεί τι θα απαντησει στο δικαστήριο. Είναι στεναχωρεμενη, γιατι ο θεός δεν κατάλαβε πως δεν είχε ποτε της καμία διάθεση να τιμώρησει κανένα μέλος, και οι κίτρινες και οι συστάσεις γινόντουσαν για να επανέλθει τάξη, μα να που έπρεπε να περάσει και απο τέτοια δοκιμασία.
Έκανε τέτοιες και αλλες σκέψεις, για την αντικειμενικοτητα, την δικαιοσύνη
μέχρι που μπροστά της παρουσιάσθηκε...
Άγγελος. Ωστε, Κουνελακι Κουνελακι, ξύλο που θα το φας...
Αμαλία. Α εσυ είσαι, με τρόμαξες!
Άγγελος. Ήρθε η ώρα να λογοδοτησεις και εσυ!
Αμαλία. Τα εχει αυτα η ζωη αγγελε. Αν εσφαλα θα λογοσοτησω και θα πληρώσω. Μα ακομα δεν έγινε η δικη, μπορει και να αθωώθω.
Άγγελος. Αποκλείεται, με το ζιπ δικαστη, θα πέσει καμπάνα. Περνάει δυσκολίες τελευταια, σε μένα ζητάει χιλιαρικα. Μαλιστα δεν τα θέλει δανεικά. Δωρεά θέλει, όπως κάνουν οι ανθρωποι στις εκκλησίες.
Αμαλία. Σοβαρά, ειπε τέτοιο πράγμα? Μα δεν καταλαβαίνω, γιατι αν έχει κάποιος δυσκολίες, να την πληρώνουν άλλοι.
Άγγελος. Έτσι πάντα δεν γίνεται? δεν πανε καλα οι δουλειές, ξέσπας στη γυναίκα σου...στο παιδι σου...
Αμαλία. Δεν έχεις άδικο. Πριν γίνεις άγγελος πρέπει να είχες βιώματα και εσυ. Λεφτά, ξενύχτια, ασωτη ζωη.
Άγγελος....sex...
Αμαλία. Και γιατι έγινες άγγελος?
Άγγελος. Πονεμένη ιστορία Αμαλία μου. Ο φιλεσπλαχνος θεός που γνωρίσες, είδε ποσο βασανιζομουν στην γη, και προς το παρόν μου έδωσε αυτο το καράβι. Η εντολή του είναι να κυριξω το θέλημα του, στο φόρουμ σας.
Αμαλία. (χαμιλοφωνα) απο την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα.
..........
Συνεχίζεται... ![]()
quote:
Εγώ μάλλον θα περίμενα μέχρι να φτάσει η στιγμή που δεν θα μπορούσα άλλο να κρατηθώ κρεμασμένη από το σκοινί. Ίσως και η μεγαλη εξάντληση που θα ένιωθα να έκανε τους εγκεφαλικούς μου νευρώνες να "μεθύσουν" ακόμα παραπάνω και να ακούν ολοένα και πιο επίμονα τις θεϊκές υποσχέσεις, σε σημείο που μπορεί και να υπερίσχυε τελικά η θεία αυτή μέθη και να έκοβα το σκοινί (για το καλό μου, τελικά).
quote:
Είναι όμως διαφορετικό το ερώτημα που θέτεις εδώ. Ξεφεύγουμε από το πίστη vs λογικής και πάμε σε ένα δίλημμα που μεταξύ δύο λογικών επιλογών καλείσαι να διαλέξεις την πιο συντηρητική ή αυτή που ρισκάρει περισσότερο. Αλλά στο νοητικό πείραμα αυτό που κάνει το διαφορά είναι ο θεός.
Συνεπώς, χωρίς "Θεό" στην ιστορία , κι εσύ amalia θα το έκοβες το σχοινί. [ σιγά να μην δεν το 'κοβες δηλ.
]
Το ερώτημα είναι : Γιατί, χωρίς να εμπλέκεται ο "Θεός" στην ιστορία θα κόβατε το σχοινί [ αργά ή γρήγορα, δηλ. θα περιμένατε να ξημερώσει ή θα περιμένατε να δείτε μέχρι που φτάνουν οι δυνάμεις σας πρωτού σας εγκαταλείψουν ολοκληρωτικά και λίγο "πριν το τέλος" θα κόβατε το σχοινί ] ενώ μόλις εισάγουμε την έννοια του "Θεού" ή την επέμβαση κάποιων "ανώτερων" δυνάμεων, το σχοινί δεν θα το κόβατε ;
Στην μία περίπτωση (λογικής vs "Θεού" ή "ανώτερων" δυνάμεων) λέτε με σιγουριά, "Δεν θα το έκοβα το σχοινί κι ας πεθάνω", ενώ στην άλλη (λογικής vs λογικής), λέτε "Θα περίμενα να δω πόσο θα αντέξω και λίγο πριν το τέλος, θα το έκοβα το σχοινί". Γιατί ;
Δηλ. αυτό που λέει η amalia πως "στο νοητικό πείραμα αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ο θεός.", γιατί συμβαίνει ;
Edited by - zip on 05/02/2012 08:35:52
Σενάριο Ν 4
Η Αμαλία ψάχνει νευρικά τις τσεπες της, για το ηλεκτρονικό τσιγγαρο της. Δεν το βρισκει. Μάλλον, ταραγμενη οπως ηταν, να τα άφησε ολα, στο γραφείο του δικαστη Ζιπ. Μα νασου στο καταστρωμα, ένας ακόμα θαμώνας.
Γιαννηςψευτης. Τσιγγαρακι?
Αμαλία. Ευχαριστώ, θα πάρω ένα.
Γιαννηςψευτης. Καινούργια στο πλοίο του αγγελου?
Αμαλία. Α μπα, παλιά παρουσία είμαι, μα κυκλοφορω συνηθως τις πρωινές ώρες.
Γιάννηςψευτης. Και γιατι μόνο τις πρωινές ώρες?
Αμαλία. Εργάζομαι.
Γιαννηςψευτης. Α εργάζεσαι! Και τι δουλεια κανείς?
Αμαλία. Ψυχίατρος!![]()
Γιάννηςψευτης. Ψυχίατρος? έχουμε ανάγκη στο πλοίο απο ψυχίατρο!
Αμαλία. Ναι αλλα δεν είμαι για αυτο, στο πλοίο.
Γιάννηςψευτης. Και γιατι είσαι εδω?
Αμαλία. Περιμένω να δικαστώ. Έδειξα πολλές κίτρινες κάρτες τον τελευταίο καιρο, και σε σένα, και ο θεός με έστειλε να δικαστώ..
Γιάννηςψευτης. Ω μα είσαι η Αμαλία! Υπάρχει θεός! Υπάρχει θεός!!!
Με το άκουσμα από το στόμα του γιαννηψευτη, την αναφώνηση, υπάρχει θεός, μαζεύονται και άλλοι θαμώνες στο καταστρωμα.
Κοιτάνε περίεργα τον γιαννηψευτη.
Αιθαιροβαμονας. Μύγα τον τσίμπησε!
γιαπετ. Μα την περικεφαλαια της Αθήνας, και τα γενια του ποσειδωνα.
Η κρίση θα φταίει!
Μακεδωνας. Ηρεμιστε. Όλα θα διορθωθούν.
Πανος Τ. ....σας το λέγα φαρισαιοι...ερευνατε τις γραφές!
....
Συνεχίζεται... ![]()