ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Διογένης ο Κυνικός. - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

- Διογένης ο Κυνικός. - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

zezmperg34 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/2
zezmpergΜέλος
18/01/2004, 08:19:09

Σας χαιρετώ.
quote:

Κάποιες από τις θρησκείες και κάποια από τα ιδανικά πολιτεύματα που με αυτά τα λόγια σου απαξιώνεις σε έφεραν σε αυτήν την θέση, του να σκέφτεσαι ελεύθερα, και να εκφράζεσαι ελεύθερα.
Κάποιες από αυτές τις θρησκείες που κατηγορείς σε έκαναν να κοιτάς μες τα μάτια τον θεό και να αναζητάς το πνεύμα του.
Κάποιο από αυτά τα πολιτεύματα που μέμφεσαι δημιούργησε το καλύτερο των πολιτευμάτων που σήμερα όλοι παραδεχόμαστε ότι είναι το ποιο ισόνομο και το ποιο φιλελεύθερο που υπάρχει αυτήν την στιγμή στον πλανήτη.

Καλέ μου Διγενή σε χαιρετώ.
Δεν υπάρχει κάτι μεμπτό σε εκείνα που έγραψα για τις θρησκείες και για τις ιδανικές πολιτείες μα ούτε και μέμφομαι τις αξίες τους. Πολύ απλά καταγράφω, εκείνα που διαμόρφωσαν έναν πράγματικα τεράστιο φιλόσοφο σε ανθρώπινη "καρικατούρα" για τα δικά τους όποια συμφέροντα.
Εάν σε ενόχλησε κάτι, αυτό νομίζω τελικά ότι είναι, η όποια σύγκριση που έκανα στον Διογένη με πρόσωπα...
Ξέρεις πολλές φορές η αλήθεια και μένα με πονά, όταν αναγκαστικά βλέπω να καταρρίπονται οι αξίες που μέχρι εχθές πίστευα σαν μοναδικές, και στη θέση τους θα πρέπει να μπουν άλλες, ίσως και τίποτα!
Σίγουρα φίλε μου οι θρησκείες είναι το πρώτο σκαλοπάτι προς την έσω-αναζήτηση αλλά μόνο εώς εκεί. Μετά ο έσω-αναζητητής περνά στο κόσμο της αλήθειας, στον κόσμο της επιστήμης της ψυχής, στο κόσμο του πνεύματος, όπου καμία θρησκεία και κανένα πολίτευμα δεν σε προωθεί, δεν σε καθοδηγεί προς την θέοση. Άλλοι είναι οι κανόνες της έσω-επιστήμης και άλλοι οι στείροι για τον εσωτερισμό, ανθρώπινοι νόμοι της θρησκείας είτε της πολιτείας!
Για να καταλάβεις θα σου δώσω ένα παράδειγμα μέσα απο την ίδια την Κυνική φιλοσοφία: Κάποιος πήγε στον Διογένη και του ζήτησε να σπουδάσει την φιλοσοφία κοντά του. Ο Φιλόσοφος για να τον δοκιμάσει, εάν είναι ικανός να αντέξει αυτόν και την ζωή της φιλοσοφίας του, του έδωσε μια μισοφαγωμένη και χαλασμένη ρέγγα στο χέρι και τον πρόσταξε να τον ακολουθήσει στην Αγορά. Ο υποψήφιος σπουδαστής, πέταξε την ρέγγα κάτω από ντροπή και έφυγε. Πέρασε όμως σε κάποια άλλη γνωστή φιλοσοφική σχολή και διέπρεψε εκεί. Όταν ύστερα από καιρό συναντήθηκαν κάπου και εκείνος εξυμνούσε την φιλοσοφία του Διογένη, ο Διογένης του είπε γελώντας: <<Τήν σήν και εμήν φιλίαν σαπέρδης διέλυσε>>. (Θυμάσαι που μια ρέγγα μας χάλασε την φιλία!)
Έτσι καλέ μου φίλε Διγενή συμπεραίνω πως στην επιστήμη της ψυχής θα περάσουν πολλοί λίγοι. Για τούτο μην φοβάσαι τους λόγους του Διογένη.
Όλοι είμαστε καλεσμένοι, μα δυστυχώς λίγοι οι εκλεκτοί...
quote:

Είναι η στάση του Διογένη σωστή απέναντι σε μένα και σε εσένα;
Είσαι έτοιμη να απαρνηθείς τα εγκόσμια τώρα και να δράσης στο πεδίο του πνεύματος;
Είναι ο κόσμος έτοιμος;
Αν όχι, τι μπορεί να του προσφέρει ο Διογένης εκτός μάλλον την απόρριψη;

Γιατί να απαρνηθώ την ύλη και όχι να την υποτάξω;

Από την αυγή της ανθρωπότητας υπήρξαν και θα υπάρξουν Μεγάλα Πνεύματα που κήρυξαν και θα κυρήξουν την έσω-διαδρομή, την επιστροφή εάν θες, στο περάδεισο ή και ακόμα στη θέωση. Εμείς οι Χριστιανοί πιστεύουμε, ότι εάν είμαστε άνθρωποι των κανόνων του Χριστού, θα περάσουμε στον παράδεισο (μερική θέοση) και μετά την δευτέρα έλευση του Ιησού στη γη, όσοι δε, είμαστε στην ορθή τάξη των αυτών κανόνων, θα βαδίσουμε πλέον για την ολική θέοσή μας!
Νομίζω να γνωρίζεις του κανόνες του Ιησού που φυσικά και δεν διαφέρουν από την μόνη αληθεία;
Γιατί λοιπόν μου θέτεις τα πιο πάνω ερωτήματα, αφού ήδη στα έχει απαντήσει η Χριστιανική πίστη μας;
Το σωστότερο λοιπόν καλέ μου Διγενή θα είναι, να εγκαταλείψω τα πάντα τα της ύλης, και να ακολουθήσω τον Ιησού, σε μια οδό τεθλιμμένη και στενή όπως είναι η έσω-διαδρομή, η διαδρομή του άϋλου, η μόνη αληθινή διαδρομή του πνεύματος!!!
Κατάλαβες τώρα; Ο Διογένης έλεγε τα "πράγματα" της επιστήμης της ψυχής 350 χρόνια πιό μπροστά από την γέννηση της Χριστιανισύνης, μόνο που τον παράδεισο τον τοποθετούσε εδώ στη γη και σε τούτην την ζωή, τον ανέλυε με κατανοητό προς όλους τρόπο, τον τρόπο της βίωσης της ζωής του! Παράδεισος για τον τεράστιο φιλόσοφο της έσω-γνώσης, ήταν η επιστροφή μας στην φύση και ενσωματωμένοι μαζί της να βαδίσουμε σαν τον Ηρακλή προς τον ημίθεο αγώνα μας...
quote:

Οι θρησκείες είχαν τον σκοπό τους, ασχέτως αν κακός υφίστανται ακόμα.(αν και πολλές κοινωνίες τις έχουν ανάγκη ακόμα)
Και ο Πλάτωνας είχε τον σκοπό του όταν έγραψε την ιδανική του πολιτεία, ασχέτως αν κακός δεν μελετάτε από αυτούς που πρέπει την σημερινή εποχή.

Και εγώ θαυμάζω άτομα σαν τον Διογένη γιατί μου δίνουν παράδειγμα δύναμης και θέλησης. Παίρνω σημαντικά πράγματα από αυτούς αλλά δε μπορώ να ζήσω στην πραγματικότητά τους ούτε να απαιτήσω από άλλους να ζήσουν σε αυτή την ουτοπία.
Ουτοπία που για εμένα δεν είναι προς το συμφέρον της κοινωνίας μας και της εξέλιξης της ανθρωπότητας.

Για όλα τα υπόλοιπα συμφωνώ καθώς και για τους πνευματοκτόνους κυβερνήτες μας.

Από κανέναν φίλε μου δεν ζήτησα, ούτε και σαν ιδέα αφησα να εννοηθεί κάτι τέτοιο, δηλαδή για να περάσει κάποιος στο μονοπάτι της αληθινής γνώσης. Δεν έχω σχολη, δεν είμαι δασκάλα, δεν ανοίκω σε κάποιο σύστημα εσωτερικό, μα όμως παλεύω (άσχετο Διγενή ετούτο με το θέμα μας) και ίσως κάποτε δαμάσω την φύση του υλικού εγωισμού μου.
Μην καλέ μου φίλε Διγενή μπερδεύεις ετούτα που γράφω, με θέματα που ούτε καν σαν υποψία υπάρχουν στο topic, όπου πολύ καθαρά έχει μια ιστορική καταγραφή για τον Διογένη και την Κυνική φιλοσοφία.

Έγραψες την λέξη ουτοπία για να χαρακτηρίσεις την έσω-διαδρομή, και εγώ σε ρωτώ καλέ μου Διγενή: Είναι για σένα ουτοπία;
Αν θέλεις μου απαντάς.
Σε χαιρετώ φιλικά.
Σας χαιρετώ.

zezmpergΜέλος
18/01/2004, 08:28:22
Σας χαιρετώ.
quote:

(Εγω ειμαι ο ........ ο Αθηναιος, σεβαστος πολιτης, αριστοκρατης και καλος οικογενειαρχης.Γιατι με περιφρονεις?
Εσυ ποιος εισαι ω ρακενδυτε? Ζεις σε ενα πυθαρι,και περιφρονεις τα χρηστα μας ηθη.Γιατι σαν βγω στην αγορα,
τρεμω μηπως και σε συναντησω.Ποιος εσυ ω ζητιανε που με λοιδορεις? Γιατι αμαυρονεις το προσωπο μου στα ματια των συμπολιτων
μου?Γιατι, εγω δεν εχω σκοπο στη ζωη μου? Δεν βλεπεις οτι αυξανω την περιουσια μου. Ελα μαζι μας, ειναι γλυκο το νερο
της ...λυθης. Γιατι προσπαθεις να μας σερβιρεις το πικρο νερο της ...μνημοσυνης?

ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΗ zangper. Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΥΝΙΚΟΥΣ, ΜΟΝΟ ΑΓΑΠΗΣ-ΜΙΣΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ.
ΜΗΝ ΣΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΤΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΩΘΗΚΑΝ ΠΟΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ.
ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΣΩΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ, ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΤΟΣΟ ΩΡΑΙΑ ΜΑΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙΣ.

999

Σε χαιρετώ φίλε zagrea.
Μίσος που ο θείος Σωκράτης έλεγε ότι προέρχεται από την άγνοια...
Ναι φίλε μου καλέ μας έχει κατακλύσει το ψεύδος της ύλης και της άγνοιας! Είθε θα ξυπνήσουμε και με επίγνωση να βαδίσουμε προς το φως της αλήθειας.
Σε χαιρετώ φιλικά.
Σας χαιρετώ.

19/01/2004, 00:08:02
Προς την φίλη zezmperg

Γράφεις:
«Εάν σε ενόχλησε κάτι, αυτό νομίζω τελικά ότι είναι, η όποια σύγκριση που έκανα στον Διογένη με πρόσωπα...»

Ακριβώς. Εξάλλου δεν το έκρυψα.

Γράφεις:
«Ξέρεις πολλές φορές η αλήθεια και μένα με πονά, όταν αναγκαστικά βλέπω να καταρρίπτονται οι αξίες που μέχρι εχθές πίστευα σαν μοναδικές, και στη θέση τους θα πρέπει να μπουν άλλες, ίσως και τίποτα!»

Αντιθέτως ο Διογένης ενισχύει τις αξίες μου, και την νοημοσύνη μου.

Γράφεις:
«Μετά ο έσω-αναζητητής περνά στο κόσμο της αλήθειας, στον κόσμο της επιστήμης της ψυχής, στο κόσμο του πνεύματος, όπου καμία θρησκεία και κανένα πολίτευμα δεν σε προωθεί, δεν σε καθοδηγεί προς την θέοση. Άλλοι είναι οι κανόνες της έσω-επιστήμης και άλλοι οι στείροι για τον εσωτερισμό, ανθρώπινοι νόμοι της θρησκείας είτε της πολιτείας!»

θα συμφωνούσα μαζί σου αν ήσουν από το Ιράν την Κίνα ή από οποιοδήποτε άλλο θεοκρατικό, ή ανελεύθερο, αντιδημοκρατικό κράτος που δεν αποδέχεται τις δυτικές αξίες του ελεύθερου πνεύματος.
Πολύ πιθανό να φόραγες (μια που είσαι γυναίκα) φερετζέ και να διάβαζες στίχους από το κοράνι.
Αυτό βέβαια θα οδηγούσε στη θέοση……..Έτσι οι κανόνες είναι άδικοι και φταίνε οι στείροι νόμοι της θρησκείας και της πολιτείας.

Γράφεις:
« Για τούτο μην φοβάσαι τους λόγους του Διογένη.
Όλοι είμαστε καλεσμένοι, μα δυστυχώς λίγοι οι εκλεκτοί...»

Τους λόγους του Διογένη τους σέβομαι και τους διαβάζω από εσένα που τους καταγράφεις σε αυτό το topik αλλά και τους κρίνω, γιατί και ο κριτής κρίνετε.
Καλεσμένοι πολλοί, μέσα σε αυτούς ελπίζω και εγώ,αλλά πες μου αν οι εκλεκτοί είναι αυτοί που διάλεξαν αυτόν τον δρόμο και όχι κάποιον άλλον.
Οι αλήθειες είναι τόσες πολλές όσες οι τρίχες της κεφαλής μας, εσύ πίστεψε όποια θέλεις και κάνε αυτήν πράξη ζωής.

Γράφεις:
«Από την αυγή της ανθρωπότητας υπήρξαν και θα υπάρξουν Μεγάλα Πνεύματα που κήρυξαν και θα κυρήξουν την έσω-διαδρομή, την επιστροφή εάν θες, στο περάδεισο ή και ακόμα στη θέωση. Εμείς οι Χριστιανοί πιστεύουμε, ότι εάν είμαστε άνθρωποι των κανόνων του Χριστού, θα περάσουμε στον παράδεισο (μερική θέοση) και μετά την δευτέρα έλευση του Ιησού στη γη, όσοι δε, είμαστε στην ορθή τάξη των αυτών κανόνων, θα βαδίσουμε πλέον για την ολική θέοσή μας!
Νομίζω να γνωρίζεις του κανόνες του Ιησού που φυσικά και δεν διαφέρουν από την μόνη αληθεία;
Γιατί λοιπόν μου θέτεις τα πιο πάνω ερωτήματα, αφού ήδη στα έχει απαντήσει η Χριστιανική πίστη μας;»

Εμείς οι χριστιανοί δεν έχουμε πάντα δίκιο σε ότι πούμε αγαπητή μου zezmperg
Και ούτε κατέχουμε την μόνη αλήθεια.
Ο Χριστός που πιστεύω εγώ μου έχει δείξει μόνο τον δρόμο και τίποτα παραπάνω.
Τον δρόμο της αγάπης και της αρμονίας της συγχώρεσης και της υπευθυνότητας.
Εάν ποτέ φτάσω στην θέοση που ο Χριστός έφτασε, σίγουρα δεν θα έχω ανάγκη οτιδήποτε υλικό, αλλά εγώ ο κοινός θνητός άλλα στάδια, πρωταρχικά, πρέπει να διανύσω.
Πρέπει να υποτάξω όσο μπορώ την ύλη και να την χρησιμοποιήσω όσο μπορώ καλύτερα, γιατί δεν απατάμε, Χριστός δεν θα γίνω ποτέ.

Γράφεις:
«Έγραψες την λέξη ουτοπία για να χαρακτηρίσεις την έσω-διαδρομή, και εγώ σε ρωτώ καλέ μου Διγενή: Είναι για σένα ουτοπία;»

Άλλο η έσωδιαδρομή και άλλο ο δρόμος της άρνησης.
Εσύ προσωπικά, είσαι έτοιμη να απαρνηθείς τα πάντα και ρακένδυτη να κατέβεις στους δρόμους, να κοιμάσαι το βράδυ κάτω από τα άστρα και να φιλοσοφείς και την ημέρα μετά την χαλασμένη ρέγκα που έφαγες, να διδάσκεις ξεμαλλιασμένη στους περαστικούς τον λόγο της θεοποίησης και της ολοκλήρωσης του ατόμου;
Εάν ναι σε συγχαίρω και παίρνω πίσω όλα τα γραφώμενα μου περί ουτοπίας.

zezmpergΜέλος
19/01/2004, 04:46:08
Σας χαιρετώ.
quote:

Αντιθέτως ο Διογένης ενισχύει τις αξίες μου, και την νοημοσύνη μου.

Σε χαιρετώ φίλε Διγενή.
Χωρίς το "αντιθέτως" λοιπόν, σου ξαναγράφω ότι εδώ γίνετε μια ιστορική καταγραφή, -όσο μπορώ φυσικά να διακρίνω με τις όποιες περιορισμένες γνώσεις μου- για τον φιλόσοφο Διογένη.
quote:

θα συμφωνούσα μαζί σου αν ήσουν από το Ιράν την Κίνα ή από οποιοδήποτε άλλο θεοκρατικό, ή ανελεύθερο, αντιδημοκρατικό κράτος που δεν αποδέχεται τις δυτικές αξίες του ελεύθερου πνεύματος.
Πολύ πιθανό να φόραγες (μια που είσαι γυναίκα) φερετζέ και να διάβαζες στίχους από το κοράνι.
Αυτό βέβαια θα οδηγούσε στη θέοση……..Έτσι οι κανόνες είναι άδικοι και φταίνε οι στείροι νόμοι της θρησκείας και της πολιτείας.
.........
Τους λόγους του Διογένη τους σέβομαι και τους διαβάζω από εσένα που τους καταγράφεις σε αυτό το topik αλλά και τους κρίνω, γιατί και ο κριτής κρίνετε.
Καλεσμένοι πολλοί, μέσα σε αυτούς ελπίζω και εγώ,αλλά πες μου αν οι εκλεκτοί είναι αυτοί που διάλεξαν αυτόν τον δρόμο και όχι κάποιον άλλον.

Καλέ μου φίλε Διγενή νομίζω, ότι ο Ιησούς δεν ήρθε εδώ για να φτιάξει μια επιπλέον θρησκεία -Κανένας από τους μεγάλους του πνεύματος δεν είχε την πρόθεση για την αρχή και την συνέχεια ενός θρησκευτικού συστήματος- όλα ετούτα είναι έργα ανθρώπων κατοπινών από τους διδασκάλους και περιορισμένης γνώσης. Ξέρεις, ο μονόφθαλμος οδηγεί τους τυφλούς....
quote:

Οι αλήθειες είναι τόσες πολλές όσες οι τρίχες της κεφαλής μας, εσύ πίστεψε όποια θέλεις και κάνε αυτήν πράξη ζωής.

Κατα τη γνώμη μου κάνεις κάποιο λάθος εδώ ή απλά δεν έτυχε να μελετήσεις τις θρησκείες. Η αλήθεια είναι μία, Η ΨΥΧΗ και η επιστροφή στην πηγή Της. Τα θρησκευτικά συστήματα είναι πολλά που διαφοροποιούνται μόνο ώς προς στη διαδρομή της επιστροφής, μα κανένα δεν λέει κάποια άλλη αλήθεια.
quote:

Εμείς οι χριστιανοί δεν έχουμε πάντα δίκιο σε ότι πούμε αγαπητή μου zezmperg
Και ούτε κατέχουμε την μόνη αλήθεια.
Ο Χριστός που πιστεύω εγώ μου έχει δείξει μόνο τον δρόμο και τίποτα παραπάνω.
Τον δρόμο της αγάπης και της αρμονίας της συγχώρεσης και της υπευθυνότητας.
Εάν ποτέ φτάσω στην θέοση που ο Χριστός έφτασε, σίγουρα δεν θα έχω ανάγκη οτιδήποτε υλικό, αλλά εγώ ο κοινός θνητός άλλα στάδια, πρωταρχικά, πρέπει να διανύσω.
Πρέπει να υποτάξω όσο μπορώ την ύλη και να την χρησιμοποιήσω όσο μπορώ καλύτερα, γιατί δεν απατάμε, Χριστός δεν θα γίνω ποτέ.

Εγώ υιός Θεού είμαι, εάν ακολουθήσετε τον δρόμο που εγώ ακολουθώ, (γνωρίζεις Διγενή πως είναι για εδώ στη Γη και μακριά πάντα της ύλης), αληθώς, αληθώς σας λέγω και εσείς υιοί Θεού -έστε- (είσατε), θα γίνετε. Λόγος Ιησού.
quote:

Άλλο η έσωδιαδρομή και άλλο ο δρόμος της άρνησης.
Εσύ προσωπικά, είσαι έτοιμη να απαρνηθείς τα πάντα και ρακένδυτη να κατέβεις στους δρόμους, να κοιμάσαι το βράδυ κάτω από τα άστρα και να φιλοσοφείς και την ημέρα μετά την χαλασμένη ρέγκα που έφαγες, να διδάσκεις ξεμαλλιασμένη στους περαστικούς τον λόγο της θεοποίησης και της ολοκλήρωσης του ατόμου;
Εάν ναι σε συγχαίρω και παίρνω πίσω όλα τα γραφώμενα μου περί ουτοπίας.

Όλα ετούτα που γράφεις, τα έπραξαν πολλοί Άγιοι της Χριστιανικής θρησκείας, άλλωστε οι Απόστολοι πως νομίζεις πως εργαζόντουσαν το κήρυγμα. Δηλαδή για σένα, όλοι ετούτοι βάδιζαν στην ουτοπία;
Η έσω-διαδρομή ξεκινά απ'την στιγμή που αναγνωρίζει κάποιος το "κόλλημα" στην ύλη και λογικά θα πρέπει να εργαστεί για να ΑΡΝΗΘΕΙ την ύλη. Οπότε Διγενή, πρώτα συνείδηση έσω-διαδρομής, μετά άρνηση ύλης και που δεν είναι διαφορετικά στο μονοπάτι της επιστήμης της ψυχής.

Κάτι από έναν Χριστιανό Γέροντα, συχρονό μας του Αγ. Όρους:
Ο Γέροντας Ιωάσαφ στα Κατουνάκια, είχε ένα ψαροκόκαλο απο κάποτε ένα ψάρι που οι άλλοι μοναχοί του το είχαν φιλέψει. Ετούτο λοιπόν το ψαροκόκαλο τρεις φορές το χρόνο, το έβαζε μέσα σε ένα παλιόκουτο με λίγο νερό και έκανε σούπα! Έτσι, γιατί μόνο τρεις φορές το χρόνο πρέπει οι χριστιανοί Μοναχοί, Ιερείς κ.τ.λ να τρώνε ψάρι. Εννοείτε κρέας καθόλου... (Λες εμείς που δεν είμαστε μοναχοί, Ιερείς, Δεσποτάδες και όλο το άλλο Ιερατείο να μην είμαστε καν Χριστιανοί;)
Τώρα για την χαλασμένη ρέγκα του Διογένη θα συζητάμε;
Σε χαιρετώ φίλε Διγενή.
Σας χαιρετώ.

zezmpergΜέλος
19/01/2004, 11:57:28
Σας χαιρετώ.
Λίγες ακόμα ιστορίες απ'τον Διογένη.

Ο Διογένης βλέποντας πάνω απ'την πόρτα του σπιτιού ενός μοχθηρού ευνούχου την επιγραφή: <<Μηδέν εισίτο κακόν>>.(Κανένα κακό να μην μπεί). Κι ο Διογένης παρατήρησε: <<Ο ουν κύριος της οικίας που εισέλθη;>> (Και ο κύριος του σπιτιού από που θα μπεί;)

Ο Διογένης βλέποντας μιά ημέρα τους αξιοματούχους ενός ταμείου να οδηγούν στη φυλακή κάποιο ταμία, που είχε κλέψει ένα κύπελο είπε: <<Οι μεγάλοι κλέπται τον μικρόν άγουσι>>. (Οι μεγάλοι κλέφτες έπιασαν τον μικρό <και τον πάνε φυλακή>).

Ο Διογένης βλέποντας μια μέρα στο δημόσιο λουτρό έναν νεαρό να παίζει με θηλυπρεπείς κινήσεις το ερωτικό παιχνίδι <<κότταβο>> του είπε: <<Όσω βέλτιον, τοσούτω χείρον>>. (Όσο καλύτερα το παίζεις τόσο χειρότερα για σένα).

Ρώτησαν τον Διογένη τι είναι πιο οδυνηρό στη ζωή, και απάντησε: <<Γέρων άγοων, άπορος>>. (Αμαθής γέρος και άπορος).
Σας χαιρετώ.

zezmpergΜέλος
20/01/2004, 17:42:11
Σας χαιρετώ.
Σαν αρχή η Κυνική φιλοσοφία και σε εκείνο το μέρος της που ουσιαστικά Ο Διογένης μεγαλούργησε, ήταν η σύζευξη της α-διαλεκτικής, των φιλοσόφων της Μεγάλης Ελλάδας και η διαλεκτική αλλαγή, των Ιώνων φιλοσόφων.
Ο Αντισθένης έκανε την Κυνική σχολή του επάνω σ'έναν συντηρητικό Σωκρατικό φιλοσοφικό σχέδιο θα λέγαμε. Που όμως, η είσοδο του Διογένη σε τούτη τη σχολή, δίδει μια πιο σοβαρή εσωτερική ώθηση και διαρρηγνύει τον συντηρητισμό (προς τα όποια καθιερωμένα) του Αντισθένη δια παντός.
Ο Διογένης ήρθε στην Αθήνα 27 χρονών και αφού ήδη έχει δεχθεί την επιρροή των Ελλήνων Ιώνων στοχαστών. Όπου πάνω σε αυτόν τον άξονα αναπτύσεται η αρχαία Ελληνική φιλοσοφία κατα τον 6ο και το πρώτο μισό του 5ου π.Χ αιώνα για να πάρει αργότερα τη γνωστή λαμπρή της έκφανση.
Θαλής ο Μιλήσιος (624-547 π.χ.), Ο Αναξίμανδρος του Πραξιάδου (610-546 π.Χ.), ο Αναξιμένης ο Μιλήσιος (585-525 π.Χ.), ο Ηράκλειος ο Εφέσιος (544-470 π.Χ.). Η σοφία είχε συγκεντρωθεί κυρίως, σε τούτους του Έλληνες στοχαστες, απ'την παρατήρηση των φυσικών φαινομένων και τις ανάγκες της ζωής. Όπου και τους έδωσε την ώθηση προς την έρευνα της φύσης και την ανάπτυξη των φυσικών εκείνων επιστημών που ήταν χρήσιμες στον άνθρωπο, όπως η αστρονομία, η γεωγραφία, κ.τ.λ.
Ένα σημαντικό στοιχείο των θεωριών των Ιώνων φιλοσόφων ήταν, ότι την ύλη την έβλεπαν σε διαρκή κίνηση, σε ένα συνεχές γίγνεσθαι, σε μία διαλεκτική αλλαγή. Μπορούμε να πούμε πως ήταν "υλιστές" και διαλεκτικοί. Γενικά όμως οι θεωρίες τους ήταν ένα πρώτο αλλά αποφασιστικό βήμα προς την έρευνα, την ανάπτυξη της επιστήμης.
Έρχόμενος στην Αθήνα ο Διογένης (στο κέντρο του πνεύματος για τον τότε άνθρωπο), ανακαλύπτει και μελετά διάφορες άλλες φιλοσοφικές σκέψεις, όπως εκείνη των Πυθαγορείων και των Ελεάτων, που σίγουρα του έδωσαν μία άλλη διαδρομή περί της φύσης των όντων και ότι η ύπαρξη τους είναι διττή. Ξεκινώντας απ'την α-διαλεκτική αντιφατικότητα του φαινομενικού όντος.
Έτσι διαμορφώνει πλέον την Κυνική φιλοσοφία πάνω στα γερά θεμέλια των "προκατόχων" του, και απορρίποντας μόνο, κάθε τι ξένο προς ετούτες τις φιλοσοφίες, όπως ήταν οι ανθρώπινοι νόμοι της εκάστοτε πολιτείας ή της θρησκείας.
Σίγουρα έχει δεχθεί επιρροή απ'τον Ελεάτη Ξενοφάνη (580-480 π.Χ) και επίσης της ιδίας σχολής τον Παρμενίδη (540-470 π.Χ.). Όπου στο ποίημα του <περί φύσεως>, που βάζει τη θεά να του λέει: <<Εσύ, όμως, κράτα μακριά τη νοησή σου απ'την οδό της αναζήτησης (δηλαδή από τον δρόμο των υλικών αισθήσεων) κι ας μη σε αναγκάσει η πολύπειρη συνήθεια να πάρεις αυτό τον δρόμο, να κουράζεις την άσκοπη ματιά σου και τη βουερή ακοή σου και γλώσσα, αλλά λύσε με το λογικό το πολύ δύσκολο πρόβλημα που σου είπα>>. ( Παρμενίδης, στίχοι, 33-37). Ετούτοι οι φιλόσοφοι έθεσαν την αρχή ότι η ύπαρξη είναι διττή. Από τη μια μεριά ενυπάρχει το πραγματικό ον (το όντως ον) που είναι ακίνητο και αντιληπτό με την νόηση, και απ'την άλλη μεριά υπάρχει το φαινομενομενικό ον (δοκούν ον), που εμφανίζεται κι εξαφανίζεται, κινείται, αλλάζει πολλαπλασιάζεται κ.τ.λ. και που το αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις. Το αληθινό βρίσκεται μόνο στη νόηση, ως <έννοιες>, ως <ιδέες>. Η κίνηση των αντικειμένων είναι αντιφατική και επομένος δεν είναι αληθινή.
Το <Ον> είναι ενιαίο, ακίνητο, αμετάβλητο και δεν μπορούμε να το γνωρίσουμε παρά με τη νόηση. Οι αισθήσεις μας δίνουν απατηλές γνώσεις γιατί είναι αντανάκλαση ενός κόσμου πολύμορφου, μεταβαλλόμενου, που στην πολυμορφία του και την εναλλαγή του δεν είναι δυνατόν να μπορέσει να μας οδηγήσει στην αλήθεια του <Ον>.
Το σπινθηροβόλο πνεύμα του Διογένη αντιλαμβάνεται τις αξίες των αυτών φιλοσοφικών σχολών και τις κάνει βιωμα, τρόπο ζωής. Αρνούμενος να συνεχίσει σε ένα συντηρητικό περιβάλον φιλοσοφικής σκέψης.
Έτσι γεννήθηκε ένας τεράστιος φιλόσοφος που η σκέψη του συνυπάρχει σε αρχές θρησκευτικών και μη συστημάτων εώς και σήμερα δίχως όμως να το γνωρίζουν!
Με τούτα σας χαιρετώ.

thothΙδρυτικό Μέλος
20/01/2004, 19:27:50
Αυτά τα τελευταία στοιχεία που παραθέτεις Zezmperg είναι εντυπωσιακά.

Εάν πραγματικά υπάρχουν αυτές οι επιρροές (που νομίζω κι εγώ, υποκειμενικά, ότι υπάρχουν) της Ελεατικής φιλοσοφίας πάνω στην διαμόρφωση του Διογένη, τότε μπορούμε να δούμε την λιτότητα και την απέριττη συμπεριφορά του Διογένη με μια άλλη πιο βαθιά οπτική.

Η απόρριψη της αξίας του φυσικού κόσμου, από τον Διογένη, δεν γίνεται από έναν μηδενισμό (όπως υποστηρίζουν μερικοί) αλλά από την βεβαιότητά του, της ψευδαίσθησης των αξιών αυτού του υλικού κόσμου και την πεποίθησή του ότι το "Όντως Ον" είναι το μόνο που υπάρχει πραγματικά και το μόνο που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε.

Έχεις κάποιες συγκεκριμένες πηγές για αυτές τις σχέσεις; Θα χαρώ πολύ να τις μάθω !

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

matrxΜέλος
20/01/2004, 21:08:53
quote:
Το <Ον> είναι ενιαίο, ακίνητο, αμετάβλητο.Οι αισθήσεις μας δίνουν απατηλές γνώσεις γιατί είναι αντανάκλαση ενός κόσμου πολύμορφου, μεταβαλλόμενου, που στην πολυμορφία του και την εναλλαγή του δεν είναι δυνατόν να μπορέσει να μας οδηγήσει στην αλήθεια του <Ον>.
KΑΛΗΣΠΕΡΑ ZEMPERG ΚΑΙ ΤΗΟΤΗ.ΑΓΑΠΗΤΗ ΖΕΜΠΕΡΓΚ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙΣ.ΟΤΙ ΕΓΡΑΨΕΣ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΑ ΓΙΑ ΠΕΡΑ ΑΛΗΘΕΙΑ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΞΩ ΒΕΒΑΙΑ ΑΛΛΑ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΜΟΥ ΕΜΠΕΙΡΙΑ.ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΡΙΑΔΙΚΟΣ ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΠΙΣΤΗΣ.ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΒΡΩ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΠΕΡΙΓΡΑΨΩ ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΑΝΝΟΗΤΟ ΟΠΩΣ ΤΟ ΕΚΑΝΕΣ ΕΣΥ.ΤΟ "ΟΝ" ΝΑ ΣΕ ΕΧΕΙ ΚΑΛΑ.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΑ

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΑ.

zezmpergΜέλος
21/01/2004, 06:56:15
Σας χαιρετώ.
Χαιρετώ τους φίλους Thoth και matrx

Καλέ μου Thoth έχω βρει κάποια κομμάτια σκόρπια, σε διάφορα κείμενα αρχαίων ιστορικών, για τον Διογένη. Ένα εξ αυτών είναι το παρακάτω, όπου παρακινεί τους μαθητές του και το αναφέρει ο ρήτορας Ισαίος (390-350 π.Χ.), ο από την Εύβοια και δάσκαλος του μεγάλου ρήτορα Δημοσθένη στο λόγο: <Περί του Φιλοκτήμονος κλήρου>.

Ο Διογένης εμψύχωνε εκείνους τους μαθητές που πίστευε ότι θα διαπρέψουν στη Κυνική φιλοσοφία με την εξής φράση: <<Θαρρείτε κύων, πάλιν γάρ Παρμενίδη φιλοσοφήσαι γένεσθαι>>. (Θάρρος σκύλοι, γιατι φιλόσοφοι σαν τον Παρμενίδη πάλι θα γίνεται).

Μα δεν είναι μόνο ετούτο, αλλά και μια μικρή σειρά, με αρκετά σοβαρά στοιχεία -για μένα- που υποδεικνύουν ένα μεγάλο παρεξηγημένο φιλόσοφο στο πρόσωπο του Διογένη του Κυνικού!
Ελπίζω με το καιρό να δώσω και κάποια από ετούτα.

Καλέ μου φίλε matrx, χαιρομαι που η καταγραφή της ιστορίας του Διογένη, σε βοηθά στο να δεις τα πράγματα λίγο πιο σφαιρικά.
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και σου εύχομαι με την σειρά μου, καλή άνοδο.
Σας χαιρετώ φιλικά.
Σας χαιρετώ.

zezmpergΜέλος
22/01/2004, 08:27:28
Σας χαιρετώ.
Η ζωή του Διογένη μετά την εισοδό του στην Κυνική φιλοσοφία αλλάζει.
Το γιατί όμως επέλεξε το γυμνάσιο του Αντισθένη κι όπου με επιμονή και υπομονή πήγαινε και παρακολουθούσε τα μαθήματα, (ενώ ο Αντισθένης δεν τον δεχόταν), είναι ένα από τα κλειδιά που θα μας ανοίξουν τις πόρτες της μελέτης και της γνώσης για τούτον τον φιλόσοφο.
Είναι σημαντικό δε να θυμόμαστε, ότι ήταν ήδη μορφωμένος όταν έφτασε στην Αθήνα, διότι η επαγγελματική θέση που κατείχε στη Σινώπη (επόπτης του Νομισματοκοπείου), ετούτο μας μαρτυρεί.
Η "σχολική" παιδεία του είχε οικοδομηθεί επάνω στην φιλοσοφία των Ιώνων, όπου η φύση για εκείνους έχει μία διαρκής κίνηση και ήταν πάντα σε μία διαλεκτική αλλαγή ώστε μέσα από ετούτη την σκέψη να γεννηθεί η αρχή της έρευνας, της επιστήμης.
Ο Αντισθένης τώρα γνωρίζουμε πως διδάσκει με ένα ορθολογισμό, (τον οποίο διακρίνουμε έντονα στις δύο διατριβές του που σώθηκαν: τον Αρία και τον Οδυσσεύς),τις Σωκρατικές ιδέες: Το κάλεσμα για την αρετή, αυστηρότητα και λιτότητα ζωής, περιφρονώντας όλα τα υλικά αγαθά και επιζητόντας μόνο τον πνευματικό πλούτο. Ο Ηρακλής σαν προστάτιδα θεότητα, ολοκληρώνει το σκελετό της Κυνικής φιλοσοφίας του Αντισθένη, όπου τα κατρθώματά του, συμβολίζουν την ακατάπαυστη προσπάθεια του αληθινού ανθρώπου για την κατάκτηση της αρετής, τη λύτρωση από κάθε "υποκειμενικό" κοινωνικό δεσμό.
Η ακατάπαυστη προσπάθεια του αληθινού ανθρώπου για την κατάκτηση της αρετής, λέει αρκετά στον Διογένη που ήδη έχει παγιώσει στην σκέψη του, η διαλεκτική αλλαγή της φύσης και τον πείθει ότι είναι στην οδό για την γνώση της αλήθειας.

Είναι πλέον σύνηθες φαινόμενο, ότι όσοι ασχολήθηκαν με την ιστορική καταγραφή της πορείας των Κυνικών και της φιλοσοφίας τους, να τοποθετούν σαν την μόνη αιτία γέννησης τους, την εποχή της παρακμής των θεσμών της αρχαίας πόλης-κράτους και εκεί να ερμηνεύουν όσα δεν μπορούν να κατανοήσουν. Έτσι προσπερνούν με ελαφριά τη συνείδηση όλα εκείνα τα εμπόδεια, που έβαλαν "κάποιοι" για την μη ορθή μελέτη της Κυνικής φιλοσοφίας!
Μα όμως τι ήταν Ο Σωκράτης, που απ'την διδασκαλία του οι Κυνικοί κρατησαν τόσα πολλά, η παραδειγματική ζωή του ημίθεου Ηρακλή, ο Ξενοφάνης με την ειρωνική ποίησή του (όμοια με των Κυνικών), και η ταυτησή τους με την φιλοσοφία του Παρμενίδη;
Γιατί ζούσαν σαν κήρυκες της αλήθειας, περιοδεύοντας από πόλη σε πόλη, ποιο μήνυμα άραγε να μετέφεραν;
Είναι τόσα πολλά που δεν μπορούν να απαντηθούν με την όποια παρακμή στους κοινωνικούς θεσμούς. Ακόμα και ο Διογένης ο Λαέρτειος αφύνει σημαντικά καινά όταν μας έξηγεί: πως οι Κυνικοί απαρνούνται τα επίγεια πλούτη, ζητιανεύουν τα τελείως απαραίτητα για να ζήσουν, γίνονται πλανώδιοι ιεροκύρηκες που με τις διατριβές τους, τους σφοδρούς επικριτικούς λόγους τους, στιγματίζουν τους "άμυαλους" που δεν ανακάλυψαν τον δρόμο της αλιθηνής ευτυχίας...
Σας χαιρετώ.

zezmpergΜέλος
24/01/2004, 09:20:10

Σας χαιρετώ.
Σήμερα θα σας γράψω ένα απόσπασμα (δείγμα της αλήθειας σε εκείνους που θα το μελετήσουν) της Κυνικής διατριβής του Λουκιανού. Για το ταξίδι του Κυνικού δασκάλου του Μένιππου προς την χώρα των νεκρών. Όπου και θα μπορέσουμε να δούμε το πόσο οι Κυνικοί, έχουν προχωρήσει μέσα από την φιλοσοφία τους στην πραγματική ελευθερία ακόμα και της "ψυχής". Αφού για την "ψυχή", ή τον "έσω-άνθρωπο" στην Κυνική φιλοσοφία. Ο άνθρωπος, η οικογένεια, η ομάδα, η τάξη, η πόλι-κράτος κτλ. διαλύονται μέσα στο ανώτερο ιδανικό που ήταν η ταύτησης τους με τον Ημίθεο Ηρακλή για την ελευθερία.

Λέγετε: ΧΑΡΩΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΝΙΠΠΟΥ
(πρόσωπα: ΧΑΡΩΝΤΑΣ, ΜΕΝΙΠΠΟΣ, ΕΡΜΗΣ).

(από το βιβλίο του Θανάση Μητσόπουλου. Ιστορία και ανθολογία της αρχαίας Ελληνικής σκέψης. Εκσόσεις ΟΔΥΣΣΕΑΣ.)

ΧΑΡ. Πλήρωσέμε μου το ναύλο, βρε καταραμένε.
ΜΕΝ. Φώναζε όσο θέλεις, Χάρωντα, αν σ'αρέσει να φωνάζεις.
ΧΑΡ. Πλήρωσέ μου τον κόπο μου, σου λέω, μια που σε πέρασα.
ΜΕΝ. Δεν έχω. Και από κείνον που δεν έχει δεν θα πάρεις τίποτα.
ΧΑΡ. Μα υπάρχει κανείς που να μην έχει έναν όβολό;
ΜΕΝ. Αν υπάρχει και κανένας άλλος δεν ξέρω. Εγώ όμως δεν έχω.
ΧΑΡ. Μα τον Πλούτωνα, θα σε πνίξω παλιάνθρωπε, αν δεν με πληρώσεις.
ΧΑΡ. Τζάμπα, λοιπόν έκανες τόσο ταξίδι;
ΜΕΝ. Ο Ερμής θα σου πληρώσει το ναύλο μου, αυτός με παρέδωσε σε σένα.
ΕΡΜ. Καλά μα τον Δία, την έπαθα, αν υποχρεωθώ να πληρώνω και τα ναύλα των πεθαμένων!
ΧΑΡ. Δεν θα σ'αφήσω να μου ξεφύγεις Μένιππε.
ΜΕΝ. Αν θέλεις τράβηξε έξω το πέρασμα και περίμενε. Μα αφού δεν έχω, πως θα πληρωθείς;
ΧΑΡ. Μα δεν μου λες, δεν ήξερες πως έπρεπε να πληρώσεις ναύλο;
ΜΕΝ. Το ήξερα αλλά δεν είχα. Έπρεπε λοιπόν γι'αυτό και να μην πεθάνω;
ΧΑΡ. Μόνο λοιπόν εσύ και οι όμοίοι σου (απ'όλους τους πεθαμένους) θα καυχιέστε πως ταξιδέψατε τζάμπα.
ΜΕΝ. Όχι τζάμπα, φίλε μου, γιατί και νερά έβγαλα απ'το καϊκι και κουπί τράβηξα και ήμουν ο μόνος απ'τους επιβάτες σου που δεν έκλεγα.
ΧΑΡ. Αυτά δεν αξίζουν τίποτα για τον περαματάρη. Πρέπει να πληρώσεις τον όβολο γιατί δεν μπορεί να γίνει αλλιώς.
ΜΕΝ. Αν είναι έτσι στείλε με λοιπόν πάλι στη ζωή.
ΧΑΡ. Αστείος είσαι, για να με τσακίσει στο ξύλο ο Αιακός!
ΜΕΝ. Ε τότε άφησέ με ήσυχο.
ΧΑΡ. Δείξε μου τι έχεις μέσα στη πήρα σου, (στο σακούλι).
ΜΕΝ. Λούπινα αν θέλεις, και για τον δείπνο της Εκάτης.
ΧΑΡ. Από που μας τον κουβάλησες αυτόν τον σκύλο, Ερμή; Και τι δεν έλεγε κατά το ταξίδι κοροϊδεύοντας και πειράζοντας όλους τους επιβάτες. Κι ενώ όλοι τους έκλαιγαν, ετούτος μόνο τραγουδούσε.
ΕΡΜ. Δεν γνωρίζεις, Χάρωντα ποιόν άνθρωπο είχες στο καϊκι σου; Είχες έναν πραγματικά ΕΛΕΥΘΕΡΟ που για τίποτα απ'τα δικά μας δεν το μέλει. Αυτός είναι ο Μένιππος
ΧΑΡ. Ε κι αν σε πετύχω καμιάν άλλη φορά...
ΜΕΝ. Αν όμως με πετύχεις, φίλτατε! Μα όμως, δεν είμαι σαν τους άλλους. Δεν θα με πετύχεις για δεύτερη φορά, είμαι πια ελεύθερος.

Οι περισσότεροι ιστορικοί, καλέ μου φίλε Thoth, λένε για το "μηδενισμό"(???) στους Κυνικούς, λοιπόν ο Λουκιανός τους δίνει την απάντηση για το μακροχρόνιο ψεύδος τους... Και εάν είναι τελικά καλέ μου μηδενισμός ετούτο; Τότε όλοι εκείνοι που ελευθερώθηκαν από τα "δεσμά" μπορούμε να τους πούμε και ΜΗΔΕΝΙΣΤΕΣ!
Σας χαιρετώ.

26/01/2004, 23:26:36
Zezmperg
Συγχαρητήρια για την εργασία σου , αλλά και για το πάθος με το οποίο υποστηρίζεις την άποψή σου ,χαρακτηριστική σε άτομα που τιμούν την χαρακτηριστική ανθρώπινη ιδιότητα .
Είναι φανερό ότι οι Κυνικοί (αναφέρομαι στους μετά Διογένη) είχαν έναν «άκομψο» τρόπο για να δηλώνουν την παρουσία και τα πιστεύω τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι , το οποίο σε όλες τις εποχές διακατέχεται από αδράνεια ανθιστάμενη σε κάθε απότομη ανατροπή του πολιτισμικού και ηθικού του στάτους . Οι κυνικοί ,όντας τα «φρικιά» της τότε εποχής , όπως τώρα έτσι και τότε , προκαλούσαν την αποστροφή και την καταρχήν απόρριψη των συντηρητικών , οι οποίοι πλαισιώνουν τις πλατιές μάζες .
Αυτός όμως δεν είναι λόγος για να απορριφθούν ασυζητητί από τους κριτικά ιστάμενους σύγχρονους τους φιλοσόφους και ερευνητές συγγραφείς .
Ότι απορριφθήκανε είναι φανερό και μέσα από τα όσα έχεις παρουσιάσει , διότι δεν εξηγείται διαφορετικά η απουσία ολοκληρωμένης άποψης της σχολής που πρεσβεύανε , από κάποιον σύγχρονο ή μεταγενέστερο συγγραφέα .
Βεβαίως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η μη ίδρυση φιλοσοφικής σχολής , συνεπάγεται μη ξεκάθαρο «δόγμα» αφενός και αμφιλεγόμενο κύρος αφετέρου , ούτως ώστε να μην δημιουργεί εκτόπισμα τέτοιο ώστε να αναγκάσει τον οποιοδήποτε να ασχοληθεί γραπτώς με αυτή .
Αλλά νομίζω ότι δεν απορριφθήκανε από τους καταγραφείς , αλλά από τους αρμόδιους να τους κρίνουν ,σύγχρονους τους λόγιους .
Και ας δούμε ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι λόγοι της απόρριψης .
1) Αντιπολιτισμική θέση .
Η αποδοχή της ανόδου του βιοτικού επιπέδου μέσα από την πολιτισμική εξέλιξη ( σε τεχνολογικό και όχι μόνο σε πνευματικό επίπεδο ) ήταν αποδεκτή από το πλείστον των συγχρόνων φιλοσόφων , των Κυνικών , ως φυσιολογική εξέλιξη , κάτι που απέρριπταν οι Κυνικοί .
2) Αντιεπιστημονική θέση.
Η στάση των Κυνικών απέναντι στην επιστημονική έρευνα , σκέψη και εξέλιξη ήταν αρνητική , όντας προσανατολισμένοι στον άνθρωπο και όχι στο Περιβάλλον ( Σωκρατική εκτροπή ) , που όμως δεν ήταν αποδεκτή από το σύνολο των εκπροσώπων της ελληνικής φιλοσοφίας , ακόμη και τότε ..
3) Αντιερευνητική στάση .
Υποθέτω από τον όποιο γνωστό μας βίο του Διογένη ,πως υποστήριζε υπεροπτικά τις θέσεις του , σίγουρος γαρ , ώστε να μη χρειαζόταν περαιτέρω διερεύνηση των θέσεών και των επιλογών του ,εφόσον αυτές έχουν ήδη απαντηθεί , από αυτόν (αλλά όχι α π ο δ ε ι χ θ ε ί , θα έλεγα). Και αυτό σε μια εποχή που οι σύγχρονοί του στοχαστές , αγωνίζονταν να θέσουν τις βάσεις της επιστημονικής λογικής .
4) Μηδενιστική θέση .
Είναι φανερή μια επιφανειακή λογική μέσα στις ρήσεις του Διογένη , θα έλεγα ρητορική ορισμένες φορές .
Η προσωπική μου άποψη τώρα , όσον αναφορά τους λόγους ανάπτυξης του κλάδου της ελληνικής φιλοσοφίας που ονομάζουμε Κυνική , είναι αυτή που με λίγα λόγια κατέγραψα στο 0+@=1 και θα επαναλάβω και εδώ .
Η διακλάδωση λοιπόν ,οφείλεται στην αποτυχία της δημιουργίας ενός αποδεδειγμένου συστήματος αναφοράς ,για την θεμελίωση ενός λογικού συστήματος γνώσης – αφετηρίας για ασφαλή διερεύνηση του σύμπαντος , το οποίο φυσικά δεν θα βασιζόταν σε αξίωμα . Τα παράδοξα του Ζήνωνα του Ελεάτη τραντάξανε συθέμελα τις όποιες προσπάθειες και ανάγκασαν σε στροφή (μάλλον απόγνωσης ) το πεδίο της φιλοσοφικής έρευνας , από συμπαντοκεντρικό σε ανθρωποκεντρικό . Δεν είναι άσχετο το ε ν ο ί δ α , ό τ ι ο υ δ έ ν ο ί δ α , του αγαπημένου μας Σωκράτη . Αν αυτό δεν είναι απόγνωση , τότε τι είναι ?.
Από την άλλη θα ήθελα να μου εξηγήσει ο Διογένης ή ο κάθε Διογένης ή εσύ αγαπητή Zezmperg , πως αποδεικνύεται το αξίωμα ότι ο άνθρωπος νομιμοποιείται να απελευθερώνει διαθέσεις του ερπετικού του εγκεφάλου ?
Προς θεού δεν απορρίπτω την Κυνική φιλοσοφία συνολικά , απλά δεν την θεωρώ πανάκεια .
Συμφωνώ σε όσα λες σχετικά με την ιστορικά καταλυτική επιρροή της σε τρίτα εσωτεριστικά ρεύματα .
Κατά την εντελώς προσωπική μου άποψη , η ανθρώπινη πορεία εναπόκειται σε τρεις βασικούς άξονες- δρόμους . Του εαυτού , της αρμονίας και του σύμπαντος .
Ο πρώτος αντιστοιχεί στην μακαριότητα , ο δεύτερος στην αγάπη και ο τρίτος στην γνώση .
Ο πρώτος δρόμος ,του εαυτού , πιστεύω ότι αποτέλεσε την αφετηρία της Κυνικής φιλοσοφίας .
Καλή δύναμη για την συνέχεια .

""βάλε στόχους μικρούς αν θες να ευτυχίσεις , βάλε στόχους μεγάλους για να παραμείνεις νέος""

zezmpergΜέλος
27/01/2004, 08:44:31
Σας χαιρετώ.
quote:

Zezmperg
Συγχαρητήρια για την εργασία σου , αλλά και για το πάθος με το οποίο υποστηρίζεις την άποψή σου ,χαρακτηριστική σε άτομα που τιμούν την χαρακτηριστική ανθρώπινη ιδιότητα .

Λεωνίδα σε χαιρετώ και σε καλωσορίζω στο topic, της παρέας των φίλων στην φιλοσοφία των Κυνικών.
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Έχω μελετήσει τα topic που κι εσύ έχεις δημιουργήσει, ειλικρινά με εντυπωσιάσαν θετικά.
quote:

Είναι φανερό ότι οι Κυνικοί (αναφέρομαι στους μετά Διογένη) είχαν έναν «άκομψο» τρόπο για να δηλώνουν την παρουσία και τα πιστεύω τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι , το οποίο σε όλες τις εποχές διακατέχεται από αδράνεια ανθιστάμενη σε κάθε απότομη ανατροπή του πολιτισμικού και ηθικού του στάτους . Οι κυνικοί ,όντας τα «φρικιά» της τότε εποχής , όπως τώρα έτσι και τότε , προκαλούσαν την αποστροφή και την καταρχήν απόρριψη των συντηρητικών , οι οποίοι πλαισιώνουν τις πλατιές μάζες .
Αυτός όμως δεν είναι λόγος για να απορριφθούν ασυζητητί από τους κριτικά ιστάμενους σύγχρονους τους φιλοσόφους και ερευνητές συγγραφείς .
Ότι απορριφθήκανε είναι φανερό και μέσα από τα όσα έχεις παρουσιάσει , διότι δεν εξηγείται διαφορετικά η απουσία ολοκληρωμένης άποψης της σχολής που πρεσβεύανε , από κάποιον σύγχρονο ή μεταγενέστερο συγγραφέα .

Λεωνίδα έχω όντως παρουσιάσει αρκετά μα και ακόμα περισσότερα περιμένουν για να τα παρουσιάσω. Μόνο που δεν μπορώ να δεχτώ ότι επορρίφθηκαν (οι Κυνικοί φιλόσοφοι) από τους σύχρονούς τους Έλληνες. Ακόμα και στον Πλάτωνα, όπου υπήρξαν εμφανή πια τα σημάδια των φιλοσοφικών συγκρούσεων, δεν υπάρχει κάπου μια αρνητική αναφορά! Γνωρίζεις καλέ μου, πως στην τότε εποχή, λειτουργούσε μια πλειάδα φιλοσοφικών σκέψεων-σχολών όσο συντηρητικοί στη σκέψη κι αν ετούτοι ήταν. Αλλού λοιπόν η μελέτη με οδήγησε και για το που μπορεί να είναι το "μυστικό" της "λήθης" για την φιλοσοφία ετούτη.
quote:

Βεβαίως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η μη ίδρυση φιλοσοφικής σχολής , συνεπάγεται μη ξεκάθαρο «δόγμα» αφενός και αμφιλεγόμενο κύρος αφετέρου , ούτως ώστε να μην δημιουργεί εκτόπισμα τέτοιο ώστε να αναγκάσει τον οποιοδήποτε να ασχοληθεί γραπτώς με αυτή .

Η φιλοσοφική σχολή υπήρξε με το γυμνάσιο του Αντισθένη στους Κυνοσάργες, και εδώ να σου θυμίσω: ό,τι φιλοσοφική σχολή δεν είναι το οποιοδήποτε κτίσμα ή κτίριο, αλλά η ίδια η σκέψη που αναγάγει το πνεύμα σε συγκεκριμένες, για την (Χ) φιλοσοφία, πρεσβεύουσες νοητικές διαδρομές. Έτσι νομίζω, ότι υπήρξαν πάρα πολλά γραπτά και που διάσπαρτα έχω ανακαλύψει σε πολλά αρχαία κείμενα, μα η "λήθη" ήρθε μετά από την Ρωμαϊκό επεκτατισμό και κάπου μέσα στις αρχές (όχι στην αρχή) της Βυζαντινής κτίσης, για έναν τεράστιο φιλόσοφο τον Διογένη και την φιλοσοφία του που δημιούργησε σκελετούς για να κτισθούν έσω-συστήματα...

quote:

Η προσωπική μου άποψη τώρα , όσον αναφορά τους λόγους ανάπτυξης του κλάδου της ελληνικής φιλοσοφίας που ονομάζουμε Κυνική , είναι αυτή που με λίγα λόγια κατέγραψα στο 0+@=1 και θα επαναλάβω και εδώ .
Η διακλάδωση λοιπόν ,οφείλεται στην αποτυχία της δημιουργίας ενός αποδεδειγμένου συστήματος αναφοράς ,για την θεμελίωση ενός λογικού συστήματος γνώσης – αφετηρίας για ασφαλή διερεύνηση του σύμπαντος , το οποίο φυσικά δεν θα βασιζόταν σε αξίωμα . Τα παράδοξα του Ζήνωνα του Ελεάτη τραντάξανε συθέμελα τις όποιες προσπάθειες και ανάγκασαν σε στροφή (μάλλον απόγνωσης ) το πεδίο της φιλοσοφικής έρευνας , από συμπαντοκεντρικό σε ανθρωποκεντρικό . Δεν είναι άσχετο το ε ν ο ί δ α , ό τ ι ο υ δ έ ν ο ί δ α , του αγαπημένου μας Σωκράτη . Αν αυτό δεν είναι απόγνωση , τότε τι είναι ?.
Από την άλλη θα ήθελα να μου εξηγήσει ο Διογένης ή ο κάθε Διογένης ή εσύ αγαπητή Zezmperg , πως αποδεικνύεται το αξίωμα ότι ο άνθρωπος νομιμοποιείται να απελευθερώνει διαθέσεις του ερπετικού του εγκεφάλου ?

Η μελέτη του υλικού συμπαντικού κόσμου Λεωνίδα, είναι σαφώς μια "ουτοπία", διότι σήμερα γνωρίζουμε και πιστοποιήθηκαν βάση της σημερινής κλασικής και κβαντικής επιστήμης, τόσα πολλά, από εκείνα που οι Ιωνες φιλόσοφοι μας έλεγαν, για την συνεχή κίνηση, με πρώτον τον πατέρα της διαλεκτικής Ηράκλειτο.
Για μένα, δεν υπήρξε ποτέ η μεγάλη έκρηξη (big ban), πιστεύω: πως όλα λειτουργούν και κινούνται αέναα κι όπου εμείς αντιλαμβανόμαστε τον Κρόνο-χρόνο, αυτό ΜΟΝΟΝ που τώρα βιώνουμε, (γέννηση και πάντα ο τραγικός θάνατος από τον πατέρα Κρόνο σε όλα τα υλικά δημιουργήματα), με την υλική μας υπόσταση.
Η ενέργεια, είναι Λεωνίδα, που φέρει την κίνηση και η κίνηση την ενέργεια, καθώς μας λέει ο Ηράκλειτος: <<Στα ποτάμια μπαίνουμε και δεν μπαίνουμε>> . Πως λοιπόν μπορεί να μελετηθεί και να καταγραφεί ο συμπαντικός κόσμος, εφόσον εμείς ΜΟΝΟ το δικό μας σήμερα -στον υλικό τομέα πάντα- μπορούμε να αναγνωρίσουμε ερευνώντας;
Και ορθά συμπληρώνει ο Σωκράτης: <<Ένα ξέρω, πως δεν ξέρω τίποτα>>. Διότι δεν υπήρχε απόγνωση στους λόγους του, μα η σοφία που αναγνωρίζει το μη σταθερό στο χρόνο του σύμπαντος, στην κίνηση της ενέργειας. Ουτωσόστε, μόνο το "δαιμόνιο" να είναι εκείνο όπου πάντα τον καθοδηγεί, και θα μας καθοδηγεί αγαπητέ.
Και το δαιμόνιο του Σωκράτη, είναι εκείνο που αξιώνει τον ερπετικό εγκέφαλο του ανθρώπου να απελευθερώσει, μακριά των μαθηματικών πράξεων του ορθολογισμού, απ'τον δεσμευτικό κρίκο μας με την ενεργούσα ύλη!
Όπως καταλαβαίνεις, δεν υπάρχει -στην φιλοσοφική μου σκέψη- αναφορά στο σημείο μη ουδέν, διότι εστιάζω στην σκέψη σαν "αρχή" την ίδια την ενέργεια, εκεί που σβήνει και ανάβει ταυτόχρονα, εκεί, εδώ, παντού. Και το δαιμόνιο να λειτουργεί στον δικό του πραγματικό "αληθινό" γίγνεσθαι, στην ενεργούσα λειτουργία της σκέψης, στην ενέργεια που γεννάτε ή δεν πρέπει να γεννάτε, η όποια σκέψη (η λογική).
Οι μαθηματικές πράξεις λοιπόν θα παραμένουν ατελείς, γιατί ακολουθούν πιστά τον κανόνα της κίνησης στον υλικό συμπαντικό κόσμο, δίχως αρχή, ούτε και τέλος. Και πάντα θα γεννώνται μαθηματικές θεωρίες εάν ο ερπετικός εγκέφαλος, δεν αναγνωρίσει την Πυθαγόρεια άσκηση με τον τετραγωνισμό στον κύκλο ή εάν θέλεις καλύτερα, στο εν αρχή ειν ο λόγος κι ο λόγος παρά του θεού.
Κάπου εδώ σπούδασε την φιλοσοφία του ο Κυνικός Διογένης, στον άνθρωπο που ομοιώνετε με την ενέργεια-λόγο (Ηρακλής) για να περάσει στο πάνθεων των θεών...Εννοώντας την ζωή στον Ερμή τον τρισμέγιστο.
quote:

Προς θεού δεν απορρίπτω την Κυνική φιλοσοφία συνολικά , απλά δεν την θεωρώ πανάκεια .
Συμφωνώ σε όσα λες σχετικά με την ιστορικά καταλυτική επιρροή της σε τρίτα εσωτεριστικά ρεύματα .
Κατά την εντελώς προσωπική μου άποψη , η ανθρώπινη πορεία εναπόκειται σε τρεις βασικούς άξονες- δρόμους . Του εαυτού , της αρμονίας και του σύμπαντος .
Ο πρώτος αντιστοιχεί στην μακαριότητα , ο δεύτερος στην αγάπη και ο τρίτος στην γνώση .
Ο πρώτος δρόμος ,του εαυτού , πιστεύω ότι αποτέλεσε την αφετηρία της Κυνικής φιλοσοφίας .
Καλή δύναμη για την συνέχεια .

""βάλε στόχους μικρούς αν θες να ευτυχίσεις , βάλε στόχους μεγάλους για να παραμείνεις νέος""

Εδώ σε χαιρετώ φιλικά και σε ευχαριστώ για τον εποικοδομητικό διάλογο που ελπίζω να συνεχιστεί μέσα και από τα τρία "συγγενικά" ετούτα topic
στο forum της ΓΝΩΣΗΣ.
Σας χαιρετώ.

29/01/2004, 19:22:55
Καλησπέρα
Zezmperg μιας και έχεις ασχοληθεί αρκετά με τους Κυνικούς , θα ήθελα να μας πληροφορήσεις για το αν υπαρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία που να αναφέρονται σε πρακτικές διαλογισμού από την σχολή τους .
Επίσης αναμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την άποψή σου περι της αιτίας που επέβαλε τους Κυνικούς στο ιστορικό περιθώριο κατά τα μετέπειτα χρόνια .

«Η μελέτη του υλικού συμπαντικού κόσμου Λεωνίδα, είναι σαφώς μια "ουτοπία",»

Δεν συμφωνώ καθόλου αγαπητή , αλλά ευτυχώς ,διότι μέσα από τα λόγια σου μου δίνεται η ευκαιρία να ορίσω την βασική διαφορά μεταξύ ελληνικής φιλοσοφίας – ορθολογισμού και ανατολικής – μυστικισμού .
Οι ανατολικοί γενικά π α ρ α δ ό θ η κ α ν μπροστά στην πολυπλοκότητα του χαοτικά διαμορφωμένου κόσμου , ενώ οι Έλληνες κήρυξαν πόλεμο εναντίον του ,δια μέσου της επιστήμης ,που ο ορθολογισμός θεμελίωσε .
Στο προηγούμενο μήνυμά μου έγραψα ότι οι Κυνικοί πιθανώς κατηγορήθηκαν διότι

«Η στάση των Κυνικών απέναντι στην επιστημονική έρευνα , σκέψη και εξέλιξη ήταν αρνητική»

έρχεσαι τώρα να το επιβεβαιώσεις και ακόμη να επιβεβαιώσεις την άποψή μου περί «απόγνωσης» .
Εκείνος ο πόλεμος ξεκίνησε τότε ,αλλά ακόμη δεν έχει κριθεί . Και ξέρεις γιατί ? Γιατί και τότε κάποιοι βιάστηκαν να παραδώσουν τα όπλα .
Δεν θέλω να σχολιάσω την κοσμολογική σου άποψη , για να μην εκτρέψουμε το θέμα της συζήτησης που είναι η Κυνική φιλοσοφία . Άλλωστε η άποψη μου είναι ξεκάθαρη σε άλλα τόπικ . Θα επιμείνω όμως στο εξής .
Η ανατολίζουσα «μοιρολατρία» δεν πρέπει να έχει σχέση με την πρόοδο της Ελληνικής Φιλοσοφίας .
Το εύκολο είναι να θέσεις ένα αξίωμα , το δύσκολο να το αποδείξεις .
Ποιος είναι ο πραγματικός σκοπός του Ανθρώπου ?
να ταυτιστεί με την συνείδησή του («άξονας του εαυτού» ) , για να ευτυχήσει ? ή να ταυτιστεί με την πορεία και εξέλιξη του σύμπαντος («άξονας της γνώσης») και να πολεμήσει ?

zezmpergΜέλος
30/01/2004, 03:43:56

Σας χαιρετώ.
quote:

Καλησπέρα
Zezmperg μιας και έχεις ασχοληθεί αρκετά με τους Κυνικούς , θα ήθελα να μας πληροφορήσεις για το αν υπαρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία που να αναφέρονται σε πρακτικές διαλογισμού από την σχολή τους .
Επίσης αναμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την άποψή σου περι της αιτίας που επέβαλε τους Κυνικούς στο ιστορικό περιθώριο κατά τα μετέπειτα χρόνια .

Σε χαιρετώ Λεωνίδα.
Είναι κάποιες ιδέες που μου δημιουργούν μεγάλο εθισμό, νοητική εξάρτηση, όπως τα μαγικά -για μένα- βουνά, Πάρνηθας και Πεντέλης, ο Διογένης ο Κυνικός, ο Ηράκλειτος, η εσωτερική αναζήτηση κ,α.
Μου ζήτησες να καταθέσω τα, εάν υπάρχουν, στοιχεία για πρακτικές διαλογισμού στον τρόπο βιώσης της Κυνικής φιλοσοφίας.
Όχι Λεωνίδα δεν έχω ανακαλύψει τίποτα από διαλογισμό, μα και ούτε έχω ποτέ ισχυρισθεί την αυτή έσω-διαδρομή σαν πνευματική εργασία για την κυνική φιλοσοφία στην ιστορική της καταγραφή που κάνω σε τούτο το topic.
Σε εκείνο λοιπόν που όλα τα στοιχεία σιγκλίνουν είναι: Η Ηράκλεια θεάνθρωπη ή ημίθεος ταύτηση των Κυνικών με όλες της τις προεκτάσεις!
Οι αρχαίοι έλεγαν, πως ο Ηρακλής ταξίδεψε σε διάφορα μέρη για τους άθλους του και πως μετέφερε την γνώση. Επάνω εδώ, όντως μας προκύπτει μια εσωτερική εργασία που έκαναν οι Κυνικοί, αλλά θα ήταν άδικο να της δίναμε την έννοια του (Ασιατικού) διαλογισμού σαν πρακτική άσκηση.
Είναι μια άλλη μορφή πνευματικής αναζήτησης πιο διαδεδομένη στις Ελληνικές αρχαίες σκέψεις, (το γνώθει σεαυτόν). Που ο χρόνος μου δεν μου επιτρέπει να σου αναλύσω -μετά από 12 ώρες στη δουλειά- τούτη τη στιγμή.
Τώρα για τα αίτια του "περιθωρίου" της φιλοσοφικής σκέψης των Κυνικών, ήδη, και σχεδόν από την αρχή το έχω πει ξεκάθαρα πως τα αίτια είναι: Οι δύο μεγάλες θρησκείες που και διαμορφώθηκαν πάνω στο Ελληνικό φιλοσοφικό πνεύμα.
Αυτά για την ώρα, σε χαιρετώ.
Σας χαιρετώ.

zezmpergΜέλος
30/01/2004, 07:56:44

Σας χαιρετώ.
Σε χαιρετώ και πάλι Λεωνίδα.
quote:

«Η μελέτη του υλικού συμπαντικού κόσμου Λεωνίδα, είναι σαφώς μια "ουτοπία",»

Δεν συμφωνώ καθόλου αγαπητή , αλλά ευτυχώς ,διότι μέσα από τα λόγια σου μου δίνεται η ευκαιρία να ορίσω την βασική διαφορά μεταξύ ελληνικής φιλοσοφίας – ορθολογισμού και ανατολικής – μυστικισμού .
Οι ανατολικοί γενικά π α ρ α δ ό θ η κ α ν μπροστά στην πολυπλοκότητα του χαοτικά διαμορφωμένου κόσμου , ενώ οι Έλληνες κήρυξαν πόλεμο εναντίον του ,δια μέσου της επιστήμης ,που ο ορθολογισμός θεμελίωσε .
Στο προηγούμενο μήνυμά μου έγραψα ότι οι Κυνικοί πιθανώς κατηγορήθηκαν διότι

«Η στάση των Κυνικών απέναντι στην επιστημονική έρευνα , σκέψη και εξέλιξη ήταν αρνητική»

έρχεσαι τώρα να το επιβεβαιώσεις και ακόμη να επιβεβαιώσεις την άποψή μου περί «απόγνωσης» .

Λεωνίδα αν και δεν υπάρχουν καν οι ενδείξεις για την όποια μοιρολατρική στάση στην βίωση της Κυνικής φιλοσοφίας και πως ο μυστικισμός της Ανατολής δεν τους άγγιξε, σε ετούτα που μέχρι τώρα παρουσίασα για τους Κυνικούς, εσύ επιμένεις ότι κάτι υπήρχε.
Ο Αντισθένης είχε εκπαιδευτεί κοντά στον Σωκράτη και του Διογένη η πρώτη εκπαίδευση-γνώση, προερχόταν από τους Ιωνες (Έλληνες φιλοσοφους). Στην Αθήνα δε, γνώρισε την φιλοσοφία των Πυθαγωρείων-Ελεάτων και σύζευσε τούτες τις δυο φιλοσοφικές αρχές στην Κυνική τους πορεία.
Είναι κάτι το ασύλληπτο! Νοητικά δύσκολο το καταλαβένω, μα ο Διογένης κατάφερε την διαλεκτική αλλάγη των όντων (σκέψη των Ιωνων), να την προσαρτήσει στην α-διαλεκτική διττή φύση των όντων (σκέψη των φιλοσόφων της Μεγάλης Ελλάδας) για να διαμορφώσει το σύστημα της Κυνικής φιλοσοφίας.
Εργάσθηκε το πνεύμα, ο εγκέφαλος, των Κυνικών στην διαλεκτική αλλαγή (Ηράκλεια ταύτιση) και ανήλθε απ' το (δοκούν ον) στο (όντως ον), την α-διαλεκτική διττή των όντων φύση στον (Ηράκλη ημιθέο).
Ετούτο είναι το συμπέρασμα που έχει βγει για την Κυνική φιλοσοφία και από εκείνα που έχω συγκεντρώσει...
quote:

Εκείνος ο πόλεμος ξεκίνησε τότε ,αλλά ακόμη δεν έχει κριθεί . Και ξέρεις γιατί ? Γιατί και τότε κάποιοι βιάστηκαν να παραδώσουν τα όπλα .
Θα επιμείνω όμως στο εξής .
Η ανατολίζουσα «μοιρολατρία» δεν πρέπει να έχει σχέση με την πρόοδο της Ελληνικής Φιλοσοφίας .

Αλήθεια που είδες την "ανατολίζουσα μοιρολατρία" μέσα στην Κυνική φιλοσοφία; Ο Ιουλιανός ο Παραβάτης, ο Φλάβιος ο Κλήμης, ο Σένεκας, ο Λουκιανός ο Σύριος. Ετούτοι είναι οι "Κυνικοί" και που έδωσαν, ο καθένας στο τομέα του ένα μεγάλο παρών!
quote:

Το εύκολο είναι να θέσεις ένα αξίωμα , το δύσκολο να το αποδείξεις .
Ποιος είναι ο πραγματικός σκοπός του Ανθρώπου ?
να ταυτιστεί με την συνείδησή του («άξονας του εαυτού» ) , για να ευτυχήσει ? ή να ταυτιστεί με την πορεία και εξέλιξη του σύμπαντος («άξονας της γνώσης») και να πολεμήσει ?

Το αξίωμα των Κυνικών αποδεικνύεται, απ'την ίδια την σαρκαστική και την ειρωνική στάση τους, απέναντι σε οτιδήποτε "ξένο" προς την δική τους φιλοσοφική αρχή.
Τώρα ώς προς το τελευταίο ερωτημά σου, που τελικά θεωρώ πως είναι και το πιο ουσιώδη, δεν θα σου απαντήσω εγώ, αλλά η δημιουργημένη σκέψη μέσα απ'την Κυνική φιλοσοφία. (Ότι η γνώση, η επιστήμη, μας είναι χρειαζούμενη απ'την στιγμή που επεμβήκαμε στην φύση με την συνείδηση, για να ευτηχήσει "ο άξονας του εαυτού μας")...
Σε χαιρετώ φιλικά.
Σας χαιρετώ.

zezmpergΜέλος
31/01/2004, 07:22:07
Σας χαιρετώ.

Υπάρχουν κάποιες στιγμές που νοιωθω άβολα. Αλήθεια δεν ξέρω πως να αντιδράσω σε αυτά που συμβαίνουν; Αναρωτιέμαι εάν είναι συμπτώσεις ή κάποιοι "ανερχόμενοι" δημοσιογράφοι των εσωτερικών περιοδικών γυροφέρνουν τα εσωτερικά site, για να συλλέξουν ιδέες, γνώσεις και αυτούσια κείμενα όπου θα γεμίσουν τα άρθρα τους!
Πάλι, σε περιοδικό εσωτερικών και μη φαινομένων, είδα ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΚΕΙΜΕΝΟ από τούτο το topic, όπου γράφω για τους Ιωνες φιλοσόφους...
Τι να πω, από μια μεριά αισθάνομαι αδικημένη, διότι ο εν λόγο αρθρογράφος δεν γράφει τις πηγές του αρθρου του και από την άλλη χαρούμενη, γιατί τα forums του esoterica.gr είναι και θεωρούνται αξιόπιστες πηγές σκέψης και γνώσης!
Κάποια όμως στιγμή θα πρέπει φίλοι μου να διασφαλίσουμε την όποια πνευματική εγασία μας έστω κι αν ετούτη εκτίθεται στο internet.
Είναι τουλάχιστον ντροπή, όταν σαν ΜΕΛΟΣ και με ΚΩΔΙΚΟΥΣ γράφεις σε μία κλειστεί κοινότητα, κάποιοι να περιμένουν στη "γωνία", για να διαρρήξουν την όποια πνευματική σου εργασία.
Θα παρακαλέσω ετούτους τους επίδοξους δημοσιογράφους και αρθρογράφους να επικοινωνούν πρώτα με το site του esoterica που μας φιλοξενεί και μετά μαζί μας, εάν θελήσουν να προσαρτήσουν μέρη απ'το συγγραφικό μας έργο στα άρθρα τους! Ετούτο είναι τουλάχιστον μέσα στην δημοσιογραφική δεοντολογία ένας απαράβατος όρος.
Σας χαιρετώ.

02/02/2004, 23:27:00
Καλησπέρα zezmperg
Τι ονομάζω ανατολίζουσα μοιρολατρία ?
Tην εξής θέση :

««Η μελέτη του υλικού συμπαντικού κόσμου Λεωνίδα, είναι σαφώς μια "ουτοπία"»

:)

Επίσης δεν θεωρώ απόδειξη ισχύουσα στον Ελληνικό Ορθολογισμό το εξής επιχείρημα :

το αξίωμα των Κυνικών αποδεικνύεται, απ'την ίδια την σαρκαστική και την ειρωνική στάση τους, απέναντι σε οτιδήποτε "ξένο" προς την δική τους φιλοσοφική αρχή.
Καλή συνέχεια

zezmpergΜέλος
11/02/2004, 16:16:03
Σας χαιρετώ φίλοι μου.
Μετά από μιά ίωση που με κράτησε μακριά σας, επανέρχομαι λίγο πιο "ενημερωμένη", στο θέμα των Κυνικών, μια και είχα πολύ χρόνο στην διάθεσή μου για να τακτοποιήσω πολλές από τις σημειώσεις μου μα και να ερευνήσω αρκετά ακόμα.

Σήμερα θα σας γνωρίσω τον Μόνιμο.
Ο Μόνιμος καταγόταν από τις Συρακούσες και υπήρξε μαθητής του Διογένη.

Ο Διογένης ο Λεάρτιος μας λέει: <<Μόνιμος Συρακόσιος μαθητής μεν Διογένους, οικέτης δε τινος τραπεζίτου Κορίνθιου....Εγένετο δ΄ανήρ ελλόγιμος, ως και Μένανδρον αυτού τον κωμικόν μεμνήσθαι εν τινι γούν των δραμάτων εν τω Ιπποκόμω είπεν ούτως.

Μόνιμος τις ην άνθρωπος, ώ Φίλων, αδοξότερος μικρώ δ΄.
Β. ό την πήραν έχων;
Α. πήρας μεν ούν τρείς, άλλ΄έκείνος ρήμά τι έφθέγξατ' ουδέν εμφερές, μα τον Δία, τω γνώθι σαυτόν, ουδέ τοίς βοωμένοις τούτοις,
υπέρ δε ταύθ' ο προσαιτών και ρυπών το γάραυποληφθέν τυφόν είναι παν έφή.
Ούτος μεν εμβριθέστατος εγένετο, ώστε δόξης μεν καταφρονείν, προς δ' αλήθειαν παρορμάν.>>
(Βιβλίο 6. Στοίχοι 82,83.)

Και η μετάφραση: <<Ο Μόνιμος καταγόταν από τις Συρακούσες, ήταν μαθητής του Διογένη και οικέτης στο σπίτι ενός Κορίνθιου Τραπεζίτη....Έγινε άνδρας σπουδαίος, ώστε και ο κωμικός Μένανδρος τον αναφέρει λέγοντας σε ένα από τα δράματά του, στον Ιπποκόμο, το εξής:
Υπήρχε, Φίλων, κάποιος Μόνιμος, άνθρωπος σοφός, όχι όμως πολύ γνωστός.
Β. Αυτός που είχε πήρα (σακούλι);
Α. Τρία σακούλια, όμως μα τον Δία, δεν είπε τίποτε παρόμοιο με το <<γνώθι σ΄αυτόν>>, ούτε με όσα ανάλογα θρυλούνται.
Είπε μόνο πως είναι κούφια λόγια
οι υποθέσεις που κάνουν οι άνθρωποι.
Ήταν ο άνθρωπος βαρύς που περιφρονούσε τις πιθανολογίες και ενδιαφερόταν μόνο για την μόνη Αλήθεια.

Όπως μας λέει ο Σωσικράτης: Έγραψε και δύο βιβλία, το <<Περι ορμών>> και το <<Προτρεπτικό>>.

Με τούτο σας χαιρετώ φιλικά.

zezmpergΜέλος
11/02/2004, 19:52:26
Λεωνίδα σε χαιρετώ. Συγνώμη για την απάντηση μου που άργησε μα είμουν άρρωστη.
quote:

Καλησπέρα zezmperg
Τι ονομάζω ανατολίζουσα μοιρολατρία ?
Tην εξής θέση :

««Η μελέτη του υλικού συμπαντικού κόσμου Λεωνίδα, είναι σαφώς μια "ουτοπία"»

:)

Επίσης δεν θεωρώ απόδειξη ισχύουσα στον Ελληνικό Ορθολογισμό το εξής επιχείρημα :

το αξίωμα των Κυνικών αποδεικνύεται, απ'την ίδια την σαρκαστική και την ειρωνική στάση τους, απέναντι σε οτιδήποτε "ξένο" προς την δική τους φιλοσοφική αρχή.
Καλή συνέχεια

Καλέ μου φίλε Λεωνίδα, μόλις πριν λίγες ημέρες ανακάλυψα κάτι που θα σου (μας) δώσει πάρα πολλές απαντήσεις για τον "ρόλο" των Κυνικών στην αρχαία Ελλάδα.
Λοιπόν κοίτα, μες στους μαθητές του Διογένη ήταν Ο Μένανδρος ο Δρυμός, ο Ηγησίας από την Σινώπη, ο επονομαζόμενος Κλοιός, ο Φιλίσκος ο Αιγινήτης και ο Ονησίκριτος ο Αστυπάλαιος.
Ο Ονησίκριτος είναι εκείνος που ακολούθησε (συνόδευσε) σε όλη την εκστρατεία τον Μέγα Αλέξανδρο και έγραψε κάτι ανάλογο, όπως και ο Ξενοφών που συνόδευσε τον Κύρο και έγραψε την <<Κύρου παιδεία>>. Ο Ονησίκριτος έγραψε το (εγκώμιο) για το πως ξεχώρισε ο Αλέξανδρος.

<<Ονησίκριτος τούτον οι μεν Αιγινήτην, Δημήτριος δ' ό Μάγνης Αστυπαλαιά φήσιν είναι και ούτος των ελλογίμων Διογένους μαθητών. Έοικε δέ τι όμοιον πεπονθέναι προς Ξενοφώντα. Εκείνος μεν γαρ Κύρω συνεστράτευσεν, ούτος δέ Αλεξάνδρω κάκείνος μεν Παιδείαν Κύρου, ο δέ πως Αλέξανδρος ήχθη γέγραφε και ο μεν εγκώμιον Κύρου, ο δε Αλεξάνδρου πεποίηκε.>>( Λαέρτιος,βιβλίο 6, στοίχος 84.)

Είναι λοιπόν Λεωνίδα άξιο απορίας, γιατι Ο Αλέξανδρος είχε κοντά του σαν ιστορικό, έναν Κυνικό! Μια ακόμα λεπτομέρεια φίλε μου: << Δημήτριος δ'έν τοις Ομώνυμοις φησί της αυτής ημέρας Αλέξανδρον με εν Βαβυλώνι, Διογένην δ'έν Κορίνθω τελευτήσαι. ήν δε γέρων κατά την τρίτη και δεκάτην και εκατοστή Ολυμπιάδα.>>
(Ο Δημήτριος στους <<Ομώνυμους>> λέει ότι την ίδια ημέρα που πέθανε ο Αλέξανδρος στη Βαβυλώνα, πέθανε και ο Διογένης στην Κόρινθο. Ήταν γέρος, στη διάρκεια της εκατοστής δεκάτης τρίτης Ολυμπιάδας)<<324-321 π.Χ>>.
Με τούτα τα λίγα σε χαιρετώ.