- ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΣΜΟΣ - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
Φίλε φωτογράφε,έχουν πολύ ενδιαφέρον οι φωτογραφίες σου, αλλά το πρόβλημα είναι ότι κατεβαίνουν πάρα πολύ αργά.Παλαιότερα είχα περάσει μέσα από το φαράγγι που βγαίνει στη μονή, είχα τραβήξει και αρκετές φωτό, παρόλο που ήταν ο ήλιος ντάλα ,όλες η φωτό εκτός μιας στην αρχή, βγήκαν λές και τις είχα τραβήξει βράδυ.
Δυστυχως το βλεπω και εγω οτι οι φωτογραφιες ¨σερνονται¨ στην κυριολεξια δεν εχω ομως αλλη δυνατοτητα.
Εισαι λοιπον απο τους τυχερους που ειδαν το εσωτερικο απο το εκκλησακι μαλλον θα σε ¨συμπαθησε¨ η καλογρια.....(χαχα).
Παντως εμενα μου φανηκε πολυ καχυποπτη.
Εχεις φωτογραφιες απο το εσωτερικο της εκκλησιας που θα μπορουσαμε να δουμε εδω;
Και κατι ακομα επειδη απο καποια μηνυματα σου παλαιοτερα εχω υποθεσει οτι εισαι σπηλαιολογος εχω κανει λαθος η σωστα υπεθεσα;
Αλλωστε το ΔΟΛΙΧΟΠΟΔΟΣ κατι μου λεει για αυτο ρωτω.
Θελω να μαθω αν εισαι ¨συναδελφος¨.....
Είχα αναφέρει ότι υπάρχουν 3 ενδεχόμενα για το πιο ήταν το σπήλαιο αυτό.
Άφησα τελευταίο ενδεχόμενο το σπήλαιο να ήταν η γνωστή σπηλιά ΝΤΑΒΕΛΗ (η πιο σωστά ΑΜΩΜΩΝ).
Αυτή είναι και η πιο δημοφιλής άποψη και υποστηρίζεται από τους περισσότερους που ασχολούνται με το θέμα.
ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ ΕΔΩ ΟΤΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΤΑ ΤΡΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ .
Εξ άλλου πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται (και μέσα σε αυτούς και ο αρχιμανδρίτης Τ.ΚΙΛΙΦΗΣ) ότι η μονή ΠΕΝΤΕΛΗΣ συνδεόταν μέσω μιας στοάς (που τώρα πια είναι κλειστή) με το σπήλαιο ΑΜΩΜΩΝ αλλά όχι μόνο με αυτό.
Ίσως λοιπόν και αυτό είναι απλά εικασία (αποδείξεις δεν υπάρχουν) τα τρία σημεία μαζί και με το άγνωστο ακόμα πραγματικό σπηλαίο ΝΤΑΒΕΛΗ να ήταν ένα με την έννοια ότι μπορεί να επικοινωνούσαν μεταξύ τους.
Η αποστάσεις είναι μικρές μεταξύ της μονής , του σπηλαίου ΑΜΩΜΩΝ και του ¨λίγο πιο πέρα¨ πραγματικού σπηλαίου ΝΤΑΒΕΛΗ.
Ας πάρουμε την ορθολογιστική άποψη ότι οι στοές αυτές μπορεί να αφορούσαν αρχαία ορυχεία η στοές υδραγωγείου και για τους τεχνίτες εκείνης της εποχής αυτό θα ήταν ένα παιχνιδάκι να τις κατασκευάσουν .
Όποιος έχει επισκεφθεί το αρχαίο ΛΑΥΡΙΟ με τα 300 χιλιόμετρα στοών συνολικά καταλαβαίνει τι λέω.
Ας μη ξεχνάμε και το υδραγωγείο του ΑΔΡΙΑΝΟΥ που είναι 19 χιλιόμετρα και αυτά μόνο ο κεντρικός κλάδος ΠΑΡΝΗΘΑΣ – ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ΚΟΛΩΝΑΚΙ άμα βάλουμε και τις διακλαδώσεις ξεπερνούν κατά πολύ τον αριθμό αυτό.
Σε πολλές περιπτώσεις οι αρχαίοι ΕΛΛΗΝΕΣ είχαν τόπους λατρείας μέσα στα ορυχεία – μεταλλεία όπου εργάζονταν.
Θα μπορούσε λοιπόν να ειναι ετσι.
Θα μπορουσε εξισου όμως αυτό το υπόγειο δίκτυο που ξεκινούσε από μια φυσική σπηλιά και μετά επεκτάθηκε τεχνητά να ήταν εξαρχής ένας τόπος λατρείας μιας υποχθόνιας θεότητας αλλά ταυτόχρονα και τόπος άσκησης και μύησης.
Να φτιάχτηκε από την αρχή δηλαδή για να φιλοξενήσει ένα υπόγειο ΙΕΡΟ.
Ο ΤΣΕΛΕΜΠΗ ήταν πιο τυχερός από εμάς
Αυτόν τον ΙΕΡΟ τόπο τον είδε η μάλλον του τον ΕΔΕΙΞΑΝ!! .
ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΜΟΝΗ ΠΕΝΤΕΛΗΣ ΗΤΑΝ ΙΕΡΟ ΤΗΣ ΘΕΑΣ ΑΘΗΝΑΣ. ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟ ΙΕΡΟ ΑΥΤΟ ΝΑ ΣΥΝΔΕΟΤΑΝ ΥΠΟΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΑΛΛΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΙΕΡΟ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΤΣΕΛΕΜΠΗ.
Ένα σημαντικό στοιχείο στην περιγραφή του ΤΣΕΛΕΜΠΗ που μαρτυρά ότι μάλλον εκεί που τον πήγαν δεν ήταν απλά ένα φυσικό σπήλαιο είναι η φράση όπου αναφέρει ότι ¨ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΒΡΑΧΟΥΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΡΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΦΩΣ!!¨
Ο άνθρωπος μιλά για ¨φρέατα – οπές εξαερισμού¨ είναι ολοφάνερο.
Σε πολλές στοές του αρχαίου ΛΑΥΡΙΟΥ θα βρει κάποιος τέτοια φρέατα όπου φυσικά μπαίνει και φως .
Ποια άραγε θεότητα όμως να λατρευόταν σε εκείνον τον τόπο;
Αν και σπήλαιο δεν είναι απαραίτητο να λατρευόταν ο θεός ΠΑΝΑΣ.
Άλλωστε η ύπαρξη σε μικρή απόσταση ( 100 μόλις μέτρα ψηλότερα ) του άλλου λατρευτικού σπηλαίου του ΝΥΜΦΑΙΟΥ με κάνει να πιστεύω ότι μάλλον θα ήταν υπερβολικό να ήταν αφιερωμένα δυο σπήλαια τόσο κοντά το ένα στο άλλο στον θεό ΠΑΝΑ.
ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΣΕ ΕΠΟΜΕΝΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ…
ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ!!!
Edited by - ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣGR on 10/04/2004 01:26:37
Η λαξευτή στέρνα με το "αθάνατο νερό" αλλά και τα σκαλοπάτια δείχνουν ότι σίγουρα είχαν γίνει κάποιες υπόγειες εργασίες.
Για την Υδρευση στην προϊστορική Αθήνα θα σου θυμίσω τις πληροφορίες που είχα βάλει παλιότερα στο αντίστοιχο θέμα.
"
Το αρχαιότερο υδραγωγείο της πόλης (το Πελασγικό) κατασκευάστηκε γύρω στο 1250 π.Χ. ( at the end of the LH IIIB period)και μοιάζει με το συστήμα που υπήρχε στην Τύρινθα και τις Μυκήνες.
Το νερό το έπαιρναν από τον Ιλισό ο οποίος πήγαζε από τον Υμηττό, διέσχιζε την Αθήνα και χυνόταν στο Φάληρο.
Το δεύτερο αρχαιότερο σύστημα, κατασκευάστηκε από τον Θησέα. Αυτο το υδραγωγείο που φέρει το όνομα του έφερνε νερό από την Πεντέλη μέσα στην Αθήνα.
Αργότερα (μεταξύ του 540-530 πΧ) ο Πεισίστρατος κατασκεύασε ένα υπόγειο υδραγωγείο (περίπου 2,800μ μήκος) που μάζευε νερό από τον Υμηττό.
Ο Πεισίστρατος κατασκεύασε το πρώτο σύστημα διανομής νερού μέσα στην πόλη, δίνοντας νερό στην περίφημη πηγή Καλλιρρόη (εννιάκουρνη στολισμένη με 9 κεφάλια λεόντων μέσα από το στόμα των οποίων έβγαινε το νερό).
Χάρη στον Πεισίστρατο για πρώτη φορά υπήρχε αρκετό νερό στην πόλη για τις ανάγκες των πολιτών. Αλλα υδραγωγεία που λειτούργησαν εκείνη την εποχή ήταν της Πνίκας, του Θησέα και των Λουτρών."
Τέτοιες εργασίες στην Πεντέλη, φαίνεται ότι υπάρχουν από την εποχή του Θησέα, λοιπόν!
Καλή Ανάσταση και από μένα! ![]()
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
<Τώρα για τον φίλο zagrea θα ήθελα να μας αναλύσεις λίγο τις σκέψεις σου σχετικά με τις εμφανίσεις ¨οντοτήτων¨ ακούγεται ενδιαφέρουσα η άποψη σου.>
Τα οσα αφορουν την ..φυση αυτων των <αρχετυπων οντων> τα περιγραφω με ορους Γιουνγκιανης ψυχολογιας
και θα αναφερθω σε αυτα και αργοτερα.
Θα ηθελα ομως να σταθω στη προταση που εκανα για μια ποιο προσεκτικη εξεταση του Πεντελικου φαινομενου.
Κατα την γνωμη μου ωφειλετε σε διεργασιες που γινονται βαθια στο εσωτερικο της Γης.
Οι διεργασιες αυτες δεν ειναι συνεχεις.Για αυτο το λογο και η ενταση του φαινομενου δεν ειναι σταθερη.
Για αυτο θεωρω οτι πρεπει να συσταθει μια ομαδα απο εθελωντες, που δουλεια της θανε η συστηματικη
καταγραφη των μετρησεων της ραδιενεργειας,καθως και την ενταση της αντιβαρυτητας στο γνωστο κοματι του δρομου.
Με τα πρωτα δεδομενα που θαχουμε στα χερια μας θα μπορουσαμε να βγαλουμε πολλα συμπερασματα.
Σε χαιρετω
999
Παλαιοτερα υπηρχαν ακομη περισσοτερες αλλα σημερα δεν φαινονται πια.
Θα επαναλαβω κατι που ειχα αναφερει παλαιοτερα οτι δεν υπαρχει σαφης και ξεκαθαρη ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ του σπηλαιου των ΑΜΩΜΩΝ απο αυτους που το ειχαν επισκεφθει παλαιοτερα πριν αυτο δεχθει τις γνωστες επεμβασεις.
Δεν υπαρχουν εστω δημοσιευμενες φωτογραφιες παλιες που να δειχνουν ξεκαθαρα την κατασταση του σπηλαιου πριν το 1976.
Κι αυτες που υπαρχουν σε ενα δυο βιβλια ειναι πολυ φτωχες για να δειξουν κατι..
Ζαγρεα τι ακριβως εννοεις οταν λες υπογειες διεργασιες ;
Μπορεις να γινεις λιγο πιο συγκεκριμενος;
Τωρα για την δημιουργια ομαδων ερευνης σχετικα με την ΠΕΝΤΕΛΗ θα μου επιτρεψεις να ειμαι λιγο επιφυλακτικος εως και αρνητικος (για τους δικους μου λογους).
Θα ηθελα παντως να μας αναλυσεις αυτο που εγραψες.
Edited by - ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣGR on 14/04/2004 01:07:01
Edited by - ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣGR on 14/04/2004 01:08:49
quote:
Κατα την γνωμη μου ωφειλετε σε διεργασιες που γινονται βαθια στο εσωτερικο της Γης.
Οι διεργασιες αυτες δεν ειναι συνεχεις.Για αυτο το λογο και η ενταση του φαινομενου δεν ειναι σταθερη.Για αυτο θεωρω οτι πρεπει να συσταθει μια ομαδα απο εθελωντες, που δουλεια της θανε η συστηματικη
καταγραφη των μετρησεων της ραδιενεργειας,καθως και την ενταση της αντιβαρυτητας στο γνωστο κοματι του δρομου.
φιλε ζαργεα, εχεις δικιο στο οτι η ενταση των φαινομενων δεν ειναι σταθερη, αλλα αυξομειωνεται
τεινω να συμφωνησω και με το οτι οι διεργασιες που την προκαλλουν προερχονται απο το εσωτερικο της γης
διαφωνω ωστοσο με την μετρηση της ραδιενεργειας - ειναι σιγουρο πως καποιας μορφης ενεργεια προκαλλει τα φαινομενα, αλλα ειναι αγνωστης μεχρι στιγμης φυσης
νασαι καλα
ου μαθειν δει τους μυστας αλλα παθειν
quote:
Νομίζω ότι στο σημείο αυτό θα άξιζε να πούμε δυο πράγματα σχετικά με τις Νύμφες και τι ακριβώς πίστευαν οι αρχαίοι Έλληνες για αυτές.
Οι Νύμφες αν και είναι θεϊκής καταγωγής δεν είναι ακριβώς θεές.
Βρίσκονται σε μια ενδιάμεση κατάσταση ανάμεσα στις θεές και τις θνητές..
Είναι πνεύματα των νερών και τις συναντούμε στα ποτάμια και στα βουνά.
Θεωρούνται οι κυριότερες θεότητες των γλυκών νερών.
Ο Όμηρος τις αναφέρει ως κόρες του ΔΙΑ ενώ κατά των Ησίοδο μερικές από αυτές ( ΜΕΛΙΕΣ) προέρχονται από τις σταγόνες του αίματος που έτρεξαν από την πληγή του Ουρανού μετά τον ακρωτηριασμό του από τον Κρόνο.
Χωρίζονταν σε τρεις κατηγορίες τις ΟΡΕΣΤΙΑΔΕΣ (Νύμφες των δασών ) , τις ΝΑΪΑΔΕΣ (Νύμφες των ποταμών και των βουνών ) και τις ΑΜΑΔΡΥΑΔΕΣ (Νύμφες των δέντρων).
Κυρίως οι Ναϊάδες ήταν οι νύμφες των πηγών και των ποταμών.
Το πολύ γνωστό Κωρυκειο Άντρο στον Παρνασσό ήταν κατοικία τέτοιων Νυμφών όπως επίσης και το Σφραγιδιον Άντρο στον ΚΙΘΑΙΡΩΝΑ όπου στις Νύμφες που κατοικούσαν εκεί απέδιδαν και μαντικές ικανότητες για αυτό είναι και γνωστό ως μαντείο και σπήλαιο ΣΦΡΑΓΙΤΙΔΩΝ ΝΥΜΦΩΝ .
Οι αρχαίοι είχαν προσέξει ότι ορισμένα νερά είχαν ιαματικές ιδιότητες και είχαν αποδώσει αυτήν την ευεργετική τους επίδραση στις ΝΑΪΑΔΕΣ ΝΥΜΦΕΣ.
Στις ΝΥΜΦΕΣ απέδιδαν και προφητικές ικανότητες και λεγόταν πως ερμήνευαν την θέληση κάποιας ΑΝΩΤΕΡΗΣ θεότητας.
Έτσι η νύμφη ΕΡΑΤΩ ερμήνευε τους χρησμούς του θεού ΠΑΝΑ και η ΔΑΦΝΗ της ΓΑΙΑΣ στους Δελφούς.
Πολλές φορές οι ΝΥΜΦΕΣ έφερναν σύγχυση στο νου των ανθρώπων και μπορούσαν να τους μεταφέρουν αθεράπευτη τρέλα.
Έλεγαν ότι οποίος είχε δει μια Νύμφη μέσα σε μια πηγή έχανε αμέσως τα λογικά του.
Δεν είχαν δικούς τους ναούς αλλά τους πρόσφεραν θυσίες σε ΣΠΗΛΑΙΑ σε ΠΗΓΕΣ και πολλές φορές είχαν βωμούς δίπλα σε ιερά άλλων θεών.
Συχνά θεωρούνταν κόρες του ποταμίσιου θεού της περιοχής όπου φιλοξενούνταν για αυτό και έχουμε πχ. Τις ΑΧΕΛΩΙΔΕΣ . ΑΜΝΙΣΙΔΕΣ, ΑΝΙΓΡΙΔΕΣ, ΑΣΩΠΙΑΔΕΣ, ΕΧΕΔΩΡΙΔΕΣ, ΙΣΜΙΝΙΔΕΣ, ΚΗΦΙΣΙΔΕΣ, ΙΛΙΣΙΑΔΕΣ, ΛΟΥΣΙΑΔΕΣ, ΠΑΚΤΩΛΙΔΕΣ κα.
Οι ΙΛΙΣΙΑΔΕΣ ήταν νύμφες του ποταμού ΙΛΙΣΣΟΥ και λατρεύονταν κοντά στο λεγόμενο βατραχονησι απέναντι από τον λόφο ΑΡΔΗΤΤΟΥ και οι ΚΗΦΙΣΙΔΕΣ λατρεύονταν στο γνωστό σπήλαιο των ΕΥΜΕΝΙΔΩΝ στο ρέμα της Πυρνας στην Κηφισιά.
Για το σπήλαιο αυτό των ΕΥΜΕΝΙΔΩΝ θα επανέλθω .
Και βεβαίως λατρεία Νυμφών στην Πεντέλη γινόταν και στο περίφημο ΝΥΜΦΑΙΟ πάνω από το σπήλαιο ΑΜΩΜΩΝ όπου και είχαν βρεθεί το 1952 ανάγλυφα που απεικόνιζαν τον θεό ΠΑΝΑ τον θεό ΕΡΜΗ και τις ΝΥΜΦΕΣ.
Και για αυτό το σπήλαιο θα πούμε δυο πράγματα αργότερα.
ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΛΙΓΑ.
φιλε φωτογραφε, πολυ ενημερωτικο το κειμενο σου
για τους ανιμιστες, το να υπαρχουν πνευματικες οντοτητες στη φυση ειναι κατι το αναμενομενο (αναλογες αντιληψεις ειχαν και οι Ινδιανοι, ως ανιμιστες κι αυτοι)
δεν μπορω να αποδειξω τιποτα, αλλα η καρδια μου απο παιδι, μου λεει πως ολα ειναι "ζωντανα", ολα εχουν την πνευματικη (ενεργειακη) τους υποσταση
και μου γεννιεται το ευλογο ερωτημα: αν εξακολουθουσαν οι ανθρωποι να ειναι ανιμιστες μεχρι σημερα, θα ειχαμε το ιδιο προβλημα με τη μολυνση του περιβαλλοντος?
θα μολυναν ανενδοιαστα τα ποταμια, τον αερα, τη γη και τη θαλασσα, αν εξακολουθουσαν να πιστευουν στην θεϊκη τους φυση?
νασαι καλα
ου μαθειν δει τους μυστας αλλα παθειν
Kάτι που πήρε το μάτι μου πρόσφατα είναι ότι στο εικονοστάσι του αγιου Nικήτα γίνονται εργασίες, απο ότι συμπέρανα υπάρχει σκοπός να γίνει κανονικό ξωκλήσση..έχουν μαζέψει μεγάλο σωρό από πέτρες εκεί δίπλα και στον αγιο λουκά υπάρχουν σακιά με άμμο.
Τωρα για την δημιουργια ομαδων ερευνης σχετικα με την ΠΕΝΤΕΛΗ θα μου επιτρεψεις να ειμαι λιγο επιφυλακτικος εως και αρνητικος (για τους δικους μου λογους).
Θα ηθελα παντως να μας αναλυσεις αυτο που εγραψες.>
Δεν αναφαιρομε σε υπογειες διεργασιες, μα σε διεργασιες που συμβαινουν πολυ βαθια στα εγκατα της Γης.
Και συγκεκριμενα στη δημιουργια των καταληλων συνθηκων για την γενεση
Αγαπητη Ostria κατα αρχη θαθελα να σε συνχαρω για την παρουσια και τις αποψεις σου που τιμουν αυτο το φορουμ,
αλλα και να σου τονισω οτι οι συνθηκες στο εσωτερικο της Γης ξεπερνουν τις συνθηκες οποιοδηποτε εργαστηριακου επιταχυντη,
επιπλεον η ποσοτητα της ενεργειας ειναι τεραστια οποτε δεν μηλαμε μονο για το στοιχειο 115 αλλα και για πολυ ποιο βαρια στοιχεια.
Μην ξεχνας οτι το φαινομενο δεν εστιαζετε μονο στη περιοχη της Πεντελης αλλα σε ολοκληρη την γυρω περιοχη.
Πρωσοπικα πιστευω οτι το θαυμα και η συμβολη της Αρχαιοαθηναικης σκεψης στο πανκοσμιο πολιτισμο δεν ειναι ασχετη με το φαινομενο
που ερευνουμε.
Υ.Γ Φιλε φωτογραφε αν δεν γινομε αδιακριτος θαθελα να μου εξηγησεις τους λογους για τους οποιους εισαι αντιθετος στη
δημιουργια ομαδας ερευνας.
Σας χαιρετω
999
Kάτι που πήρε το μάτι μου πρόσφατα είναι ότι στο εικονοστάσι του αγιου Nικήτα γίνονται εργασίες, απο ότι συμπέρανα υπάρχει σκοπός να γίνει κανονικό ξωκλήσση..έχουν μαζέψει μεγάλο σωρό από πέτρες εκεί δίπλα και στον αγιο λουκά υπάρχουν σακιά με άμμο.¨
Λοιπόν δεν έπεσα έξω !! ¨συνάδελφε¨
Έχει γούστο να χεις αρματώσει εσύ το 35αρι στο ΑΓΡΙΛΙΚΙ γιατί είδα καινούργιο σπιντ πριν λίγες μέρες για πέστα όλα εδώ εσύ ήσουν;
Εμ καλά είπα εγώ ότι έπεσες σε καλή κοπέλα!!! (καλογριά) η ηγουμένη δεν ανοίγει με τίποτα.
Τις πέτρες στο εικονοστάσι τις είδα και εγώ μάλλον για αυτό που είπες ετοιμάζονται.
Εκείνος ο ΜΟΝΟΛΙΘΟΣ πίσω από το εικονοστάσι παράξενος δεν είναι δολιχοποδε; Τι λες ;
Κάποια στιγμή θα μιλήσουμε για τους ΜΟΝΟΛΙΘΟΥΣ (ΜΕΝΙΡ) που βρίσκονται και σε αλλά βουνά (και της ΑΤΤΙΚΗΣ) που δεν βρισκονται βεβαίως σε τυχαία σημεια).
Τώρα μια και μου έδωσες καλή πάσα να πω κάτι για τον ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ.
Στο εκκλησάκι μέσα υπάρχει η ιστορία του μπάρμπα ΑΝΤΩΝΗ ΠΟΥΛΙΟΥ από το ΤΣΙΠΙΔΟ της ΠΑΡΟΥ το 1879 και πέθανε το 1962 .
Είναι ο άνθρωπος που έχτισε τον ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ ΤΟ 1925 πάνω σε ΕΡΕΙΠΙΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΥ ΝΑΟΥ.
Η διήγηση έχει ένα σημείο αρκετά ενδιαφέρον όπου αναφέρει ο μπάρμπα Αντώνης ότι στην θέση που σήμερα είναι το εκκλησάκι υπήρχε μια κολώνα κοντά 2 μέτρα ύψος .
Πάνω σε αυτήν την ¨κολώνα¨ έβαζαν το καντηλάκι δίπλα σε ένα εικόνισμα του αγίου.
Ο αέρας έσβηνε το καντηλάκι και έτσι αποφάσισαν να χτίσουν την εκκλησούλα.
Η ΔΙΜΕΤΡΗ ΚΟΛΩΝΑ λέει πολλά από μόνη της τι υπήρχε εκεί πριν.
Αξίζει να πάτε μέχρι εκεί να διαβάσετε την ιστορία του μπάρμπα ΑΝΤΩΝΗ.
Επίσης θα ήθελα να στείλω τα συγχαρητήρια μου σε έναν άγνωστο σε μένα άνθρωπο τον κύριο ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ ( υπάρχουν και τα τηλεφωνά του στο εκκλησάκι για όποιον θέλει να μάθει πληροφορίες σχετικές με το μέρος αυτό ) που περιποιείται τον ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ (μέχρι και φαρμακείο έχουν βάλει μέσα στο εκκλησάκι) και έναν άνθρωπο πασίγνωστο στον ΕΡΥΘΡΟ ΣΤΑΥΡΟ τον κύριο ΛΕΝΑ ΑΝΔΡΕΑ που έχει φτιάξει με έξοδα δικά του οδηγό για πρώτες βοήθειες και τον διανέμει ΔΩΡΕΑΝ στους επισκέπτες των δυο ξωκλησιών του ΑΓ.ΛΟΥΚΑ και του ΠΡ.ΗΛΙΑ (υπάρχουν αντίτυπα μέσα στα εκκλησάκια).
Φίλε J.B.G δεν κρύβω ότι την λέξη / έννοια ανιμιστες δεν την γνωρίζω θα ήθελα να μου πεις δυο πράγματα αν δεν σου κάνει κόπο.
Στην ερώτηση σου
¨θα μόλυναν ανενδοίαστα τα ποτάμια, τον αέρα, τη γη και τη θάλασσα, αν εξακολουθούσαν να πιστεύουν στην θεϊκή τους φύση?¨
Θα απαντήσω ότι όχι μόνο δεν θα μόλυναν αλλά είναι γνωστό πόσο σκληρή ήταν η τιμωρία κάποιου που θα κατέστρεφε ένα ιερό άλσος πχ.
Αλήθεια πόσο στήριξε την προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος ο χριστιανισμός;
Edited by - ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣGR on 15/04/2004 01:32:14
δημιουργια ομαδας ερευνας.¨
Φιλε μου αυτο που μπορω να σου απο εδω ειναι οτι 2 φορες που εγινε αποπειρα να κανουμε αυτο που λες το αποτελεσμα ηταν απογοητευτικο.
Οχι λογω αποτελεσματων η ευρηματων αλλα λογω ατομων!!
Ειναι πολυ δυσκολη η συνεργασια πανω σε τετοια θεματα για πολλους και διαφορους λογους.
O μονόλιθος είναι όντος αρκετά περίεργος,λες και έχει πέσει απο τον ουρανό και το εικονοστάσι μπροστά δε ξέρω πώς, αλλά δένει με την όλη εικόνα και εμένα προσωπικά μου δημιουργει περίεργα συναισθήματα.
Tον κύριο τριανταφυλλίδη είχα τη τύχη να τον γνωρίσω από κοντά, είναι άνθρωπος με πολλές γνώσεις γενικότερα, αγαπάει πολύ το τόπο και έχει βαθειά πίστη στο θεό.Tην ημέρα που τον γνώρισα, του αγίου Nικολάου πρωί, ανέβαινα προς το εκκλησάκι του προφήτη ηλία από το δυόνισο, καμιά εκατοστή μέτρα πιό πριν και αφού μόλις είχα μπεί στο δάσος ,άκουσα κάτι σαν ύμνους, ψαλμωδίες και πραγματικά μου περάσανε πολλές σκέψεις από το μυαλό, μου φάνηκε περίεργο να ήταν κάποιος εκεί αυτή την ώρα και να έψελνε.H αποροία μου βέβαια λύθηκε μόλις έφτασα έξω από το εκκλησάκι, εκεί βρισκόταν ο κύριος Tριανταφυλλίδης με τρείς ακόμη νοματέους,μόλις με είδαν χάρηκαν πολύ και με φίλησαν όλοι τους, μπήκαμε όλοι μέσα και αρχισαν τη λειτουργεία (χωρίς παπά).Mετά το πέρας, πιάσαμε συζήτηση για την παλαιότητα αυτών των δυο ξωκκλησιών, για τον προφήτη Hλία δεν υπάρχει κάτι γνωστό, για τον άγιο λουκά όπως ανέφερα εγώ και συμφώνησε και ο κύριος Tριανταφυλλίδης γίνετε αναφορά απο τον Kαμπούρογλου , όταν αναφέρει ότι στο καιρό της ίδρυσης της μονής πεντέλης, υπήρχαν πολλοί ερημίτες σκόρπιοι στα διάφορα ναίδρια και ένα από αυτά ήταν και του αγίου Λουκά , άρα το ερείπιο που βρήκε ο Aντώνης ο Πούλιος από τη Πάρο , υπήρχε εκεί τουλάχιστον απο το 1570.Bέβαια το γεγονός της ύπαρξης του αρχαίου κίονα σημαίνει πολλά για το τι μπορεί να ήταν πρώτερα όπως λές και εσύ φίλε φωτογράφε.
Φεύγοντας τους ανέφερα τις ψαλμωδίες τους που άκουγα καθώς ανέβαινα..αυτοί σωπάσανε κοιταχτήκανε μεταξύ τους και μου είπαν πολύ απλά " μα δε ψάλαμε καθόλου πρωτού μπούμε όλοι μαζί μέσα και αρχίσουμε τη λειτουργεία"..περιττό να σας πώ ότι μου ήρθε μια ανατριχίλα..Oι άνθρωποι αυτοί ήταν σίγουροι μετά από αυτό που τους είπα ότι επρόκειτο για θαύμα..¶γγελοι; άγιοι; νύμφες; δε ξέρω, πάντως όχι η φαντασία μου.
Φιλε μου ΔΟΛΙΧΟΠΟΔΕ θα συμφωνησω μαζι σου αυτος ο ΜΟΝΟΛΙΘΟΣ ειναι εντελως μονος του σε εκεινο το σημειο σαν καποιοι να τον τοποθετησαν οσο για τα συναισθηματα το ιδιο ενοιωσα και εγω !!!
Η ιστορια σου με τις ψαλμωδιες ειναι πολυ ενδιαφερουσα.
Δεν πρπει να ηταν τις φαντασιας σου το μερος εκει ειναι πολυ ΔΥΝΑΤΟ αν θα εχεις προσεξει και τα μικρα ξεφωτα που υπαρχουν διπλα θα καταλαβαινεις τι εννοω.
Ας δουμε και το σπηλαιο του ΠΡ. ΗΛΙΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΚΕΙ ΚΟΝΤΑ

ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΜΕ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΑΥΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΧΗΜΑ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΜΟΡΦΗ ΚΟΔΩΝΑ/ ΚΑΜΠΑΝΑΣ.
ΤΟΛΜΑΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΛΑΞΕΜΕΝΟ ΕΧΕΙ ΣΧΗΜΑ ΤΕΛΕΙΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΤΡΟΥΛΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ!!!
ΣΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΠΟΤΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΝΑΙΔΡΙΟ / ΑΣΚΗΤΑΡΙΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΒΡΑΧΟ
Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ

Edited by - ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣGR on 15/04/2004 14:22:50
λες
"Δεν αναφαιρομε σε υπογειες διεργασιες, μα σε διεργασιες που συμβαινουν πολυ βαθια στα εγκατα της Γης."
Εννοείς γεωλογικές;
Εχω ψάξει λίγο για τις μαγνητικές και βαρυτικές ανωμαλίες στην Ελλάδα και έχω βρει κάποια αποτελέσματα ερευνών που όμως δεν έχουν σχέση ειδικά με την περιοχή της Πεντέλης ή της Αττικής.
Εχουν καταγράψει μία σημαντική ανωμαλία στα βουνά της Ροπόδης (και στις δύο χώρες), μία στην Λεπτοκαρυά (συνδέεται με τον γρανίτη που υπάρχει στην περιοχή), και την σημαντικότερη όλων στο Αιγαίο Πέλαγος.
"Χάρτης που παρουσιάζει τη διαφορά μεταξύ της παρατηρηθείσας
βαρύτητας και των ισοστατικών ανωμαλιών βαρύτητας. Η μόνη περιοχή με μια σημαντική ισοστατική συνεχιζόμενη ανωμαλία είναι στην αιγαίο πέλαγος και την γύρω περιοχή." (Δυστυχώς δεν έχει τον χάρτη)
Για τον μονόλιθο.
Δεν τον έχω δει, αλλά από όσα λέτε μπορεί να έχει σχέση με την αρχαία λατρεία των Βαίτυλων (λιθολατρεία) που ανάγεται στην προϊστορική εποχή και κυρίως στην Κρήτη όπου έχουν βρεθεί πολλοί τέτοιοι λίθοι στις ανασκαφές.
Είναι πιθανόν να πρόκειται για αερόλιθους και πολλές λατρείες οφείλονται σε αυτούς (όπως της Κυβέλης, όπου έχουμε αφιέρωση παρόμοιου λίθου ο οποίος "έπεσε εξ ουρανού εν μέσω φλογών και θορύβου" από τον Πίνδαρο στην Κυβέλη).
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
quote:
Για τον μονόλιθο.
Δεν τον έχω δει, αλλά από όσα λέτε μπορεί να έχει σχέση με την αρχαία λατρεία των Βαίτυλων (λιθολατρεία) που ανάγεται στην προϊστορική εποχή και κυρίως στην Κρήτη όπου έχουν βρεθεί πολλοί τέτοιοι λίθοι στις ανασκαφές.
Είναι πιθανόν να πρόκειται για αερόλιθους και πολλές λατρείες οφείλονται σε αυτούς (όπως της Κυβέλης, όπου έχουμε αφιέρωση παρόμοιου λίθου ο οποίος "έπεσε εξ ουρανού εν μέσω φλογών και θορύβου" από τον Πίνδαρο στην Κυβέλη).
Οστρια σε προηγουμενο μηνυμα μου εχω φωτογραφια απο το εικονοστασι του αγιου Νικητα και του ΜΟΝΟΛΙΘΟΥ που υπαρχει πισω του πρεπει να ειναι στην δευτερη σελιδα αν θυμαμαι καλα ψαξε λιγο και θα το βρεις.
Θα ηθελα να μας πεις λιγα πραγματα για τους αερολιθους!!!
ΓΕΙΑ
Το αντιβαρυτικο στη Λεπτοκαρυα μου ειναι γνωστο.
Το αλλο που αναφερεις οτι υπαρχει στα βουνα της Ροδοπης, ξερεις να μου πεις περισοτερες πληροφοριες για την ακριβη τοποθεσια.
Σε χαιρετω
999
Η λατρεία των Βαιτύλων είναι πανάρχαιη και υπάρχει σε όλους τους λαούς. (Δες ότι οι μουσουλμάνοι ακόμα και σήμερα επισκέπτονται τουλάχιστον μία φορά στην ζωή τους την Μέκκα για να προσκυνήσουν την Κάαμπα, που μάλλον πρόκειται για αερόλιθο).
Στην Ελλάδα, έχουμε τον μύθο του Κρόνου που τρώει τα παιδιά του και η Ρέα τον ξεγελάει για να γλυτώσει τον Δία και αντ'αυτού του δίνει να καταπιεί έναν λίθο τυλιγμένο σε ύφασμα (εξ ου και το όνομα βαίτυλος σύμφωνα με μία ερμηνεία).
Εχω στα χέρια μου το περιοδικό Ελλήνων Ιστορία που έχει αφιέρωμα στους προϊστορικούς έλληνες αστρονόμους (τεύχος ιανουαρίου-φεβρουαρίου 2004).
Εδώ λοιπόν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για την αερολιθολατρεία.
Ο συγγραφέας λέει ότι κατά τις τελετές οι πιστοί τύλιγαν τους ουράνιους λίθους (τους ιερούς "έμψυχους λίθους" που είχε επινοήσει ο Ουρανός-όπως λέει) μέσα σε υφάσματα και τους άλοιφαν με έλαια και αρωματικά φυτά. Ουσιαστικά-λέει- επρόκειτο για κωνικούς ή σφηνοειδής μετεωρόλιθους, οι οποίοι κατά καιρούς έπεφταν φλεγόμενοι στην γη και οι αρχαίοι λαοί τους απέδιδαν θεϊκές ιδιότητες.
Είναι πιθανόν όπως λέει, ο ομφαλός στους Δελφούς να ήταν ένας τέτοιος αερόλιθος (σκεπασμένος με διχτυωτό πλεύγμα).
Ο Παυσανίας αναφέρει ότι εκεί υπήρχε ένας ιερός, αργός (ακατέργαστος) λίθος, κοντά στον ναό του Απόλλωνα, οποίος πρέπει να είχε ουράνια προέλευση. Ο Ησίοδος στην Θεογονία του αναφέρει ότι όταν ο Κρόνος
"ξέρασε" τον λίθο, ο Δίας τον πήρε και τον έστησε στους Δελφούς ώστε να μείνει κειμήλιο για το μέλλον.
Πάντως δεν ήταν όλοι οι αερόλιθοι αργοί αλλά αρκετοί λαξεύτηκαν και "στολίστηκαν", όπως λένε άλλες πηγές. Σε μερικούς αποδίδουν και θεραπευτικές ιδιότητες, όπως ο Ζευς Καππώτας, ένας άμορφος λίθος στο Γύθειο πάνω στον οποίο κάθησε ο Ορέστης και θεραπεύτηκε από την μανία που τον κατείχε κατά τον Παυσανία.
Αυτά προς το παρόν.![]()
-Arthur C. Clarke-
Ο ενας βρισκεται στον ΥΜΗΤΤΟ στον ΤΣΑΚΟ και εκει πραγματι ειναι σαν εχει ¨πεσει¨ η να εχει τοποθετηθει και ενας ακομη τεραστιος ΜΟΝΟΛΙΘΟΣ υπαρχει μεσα στο ρεμα της αρχαιας ΟΙΝΟΗΣ κοντα στο σπηλαιο του ΠΑΝΟΣ του ΜΑΡΑΘΩΝΑ αυτον τον εχω σε φωτογραφια και θα τον βαλω στο τοπικ για την ΑΤΤΙΚΗ οπου μπορουμε και να σχολιασουμε περισσοτερα οσον αφορα το θεμα αυτο.
Τα σημεια που βρισκονται αυτοι οι ΜΟΝΟΛΙΘΟΙ πιστευεται οτι αποτελουν ας πουμε ΚΟΜΒΙΚΑ σημεια; η σημεια εμφανισης παραξενων φαινομενων;
Φαίνεται ότι εντοπίζονται κυρίως στην μεριά της Βουλγαρίας (βρήκα μερικά μέρη που αναφέρονται από τους βούλγαρους επιστήμονες όπως Borovitza, Topolovo, Mouldava, Borovitza, Dragoinovo, Briastovo και Tatarevo.
Η περιοχή όλη ονομάζεται Philippi basin (λεκάνη) και βρίσκεται στο δυτικό μέρος της οροσειράς της Ροδόπης, η οποία αποτελείται κυρίως από μεσοζωικούς έως παλαιοζωικούς μέσου και υψηλού βαθμού μεταμορφικούς βράχους και εκτείνεται κατά μήκος των ελληνικο-βουλγαρικών συνόρων και επίσης καταλαμβάνοντας ένα μικρό μέρος της Βορειο-δυτικής Τουρκίας.
Φαίνεται ότι σε αυτό το σημείο (στα σύνορα απ' ότι κατάλαβα και στον άξονα Rila-Western Rhodope) υπάρχει μια μεγάλη παρείσφρυση που ερμηνεύεται ως η πηγή της μαγνητικής ανωμαλίας στην περιοχή Philippi. Το κατώτατο σημείο του πολύεδρου σώματος είναι σε 5,5 χλμ, ενώ σταματά κοντά στην επιφάνεια. Η ιζηματώδης κάλυψη της λεκάνης Philippi προκαλεί μία μεγάλη αρνητική ανωμαλία στο χάρτη Bouguer. Το κατώτατο σημείο της λεκάνης έχει ένα μέγιστο βάθος περίπου 5,36 χλμ.
Κάποιες έρευνα την ονομάζουν "θερμική" ανωμαλία.
Απ ότι διάβασα γενικά υπάρχει μία μάζα κρυσταλλικής κυρίως μορφής που κάποιοι λένε ότι έχει σχέση και με το μάρμαρο που βρίσκεται εκεί και σχηματίζει μία αρτεσιανή λεκάνη.
Δεν καταλαβαίνω τις λεπτομέρειες βέβαια... σου δίνω μερικά links να τα δεις και μόνος σου.
annual.mgu.bg/2003/en/svityk1/ dokladi_pdf/Tzvetkov_en.pdf
www.cg.nrcan.gc.ca/mtnet/workshops/ 1998_Sinaia/session10.txt
http://www.geocities.com/CapeCanaveral/Launchpad/8098/AEGEAN-REGION-2.html
Φίλε Φωτογράφε, ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες σου! Οι μονόλιθοι κατά την αρχαιότητα και την προϊστορία ειδικότερα, χρησιμοποιήθηκαν για να σηματοδοτούν διάφορα "ιερά" σημεία στον χώρο. Θα το ψάξω περισσότερο και θα σου πω λεπτομέρειες. Πάντως σίγουρα χρησιμοποιήθηκαν για να σηματοδοτήσουν τις λεγόμενες "lay lines" τις ενεργειακές γραμμές που αναφέρονται στην Ιερή Γεωγραφία.
-Arthur C. Clarke-