- ΝΕΥΡΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ - .-= Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ =-.
Γενικα ειμαι ενα αγχωτικο ατομο(τα τελευταια χρονια το ελεγχο)εχω κανει αρκετα χρονια ψυχοθεραπειας,θεωρω οτι ειμαι οκ αλλα ακομη το σωμα μου βρισκεται "τσιτωμενο"αρκετα συχνα.Εχω 2 παιδακια και κουραζομαι αρκετα με αποτελεσμα το βραδυ να μην μπορω πολλες φορες να χαλαρωσω...επηρρεαζομαι πολυ απο τους γυρω μου και απο αρνητικα γεγονοτα(ειδησεις,ταινιες,ιστοριες...)Ειχα κανει ενα διαστημα γιογκα οπου σταματησα γιατι λεει δημιουργουσα αρνητικη ενεργεια στην ομαδα λογω του οτι ημουν πολυ τσιτωμενη...Με τι θα μπορουσα να ασχοληθω ετσι ωστε να βρω την σωματικη μου ηρεμια;;;Στο παρελθον ειχα σοβαρο προβλημα με ψυχοσωματικα,κρισεις πανικου,υπερταση...
Μεγάλο πρόβλημα το άγχος... εμένα με πιάνει εκεί που δεν το
περιμένω, (με πιάνει στα πράσσα!), σε άσχετες στιγμές.
Σήμερα το πρωί για παράδειγμα, περιμένοντας στην ουρά στην
πολεοδομία, μου ερχόταν να τσιρίξω!
Για τις στιγμές, που είμαστε ήρεμοι, είναι εύκολο να βρούμε
κάποια "συνταγή" να αποφύγουμε το άγχος, για τις άλλες στιγμές,
τις απρόοπτες, υπάρχει πρόβλημα!
Δοκίμασε να σκεφτείς λογικά: Δε βοηθά το άγχος εκείνη τη στιγμή.
Προσπάθησε πρώτα να συνειδητοποιήσεις ότι νιώθεις
αγχωμένη, να το εστιάσεις στο σώμα σου και μετά δώσε στον
εαυτό σου 5 λεπτά να σκεφτεί με τη λογική.
Αν αυτό δεν πιάσει, τότε βρες κάποιο ήρεμο μέρος, κλείσε για
3 λεπτά τα μάτια σου και σκέψου ότι βρίσκεσαι σε ένα ήρεμο,
όμορφο τοπίο. Μπορεί στην αρχή να σου είναι δύσκολο να το κάνεις,
αλλά με λίγη εξάσκηση θα τα καταφέρεις!
Οι διάφορες ασκήσεις, όπου μαθαίνουμε την ηρεμία του σώματος και
του νου, μπορούν να μας βοηθήσουν, αν τις έχουμε εξασκήσει αρκετά.
Πριν κοιμηθείς, μπορείς να αφιερώσεις λίγο χρόνο στον εαυτό σου,
να κάτσεις κάπου μόνη, να πιείς ένα χαλαρωτικό ρόφημα.
Πριν τον ύπνο εγώ συνηθίζω να διαβάσω ένα βιβλίο. Όχι για το άγχος,
αλλά έχω παρατηρήσει ότι αυτή μου η συνήθεια με ηρεμεί εξαιρετικά!
Είναι ίσως λίγο ενοχλητικό για αυτόν που κοιμάται δίπλα σου
στο κρεββάτι, αν έχετε συνηθίσει να σβήνετε το φως με το που
πέφτετε για ύπνο, αλλά θα το συνηθίσει!![]()
![]()
Καλό επίσης θα σου κάνει ένα χαλαρωτικό ντουζάκι, πριν τον ύπνο,
όπου θα σκέφτεσαι την ώρα που θα πέφτει πάνω σου το νερό,
το πόσο αυτό σε χαλαρώνει και πως το νερό πέφτοντας στο σώμα σου
απομακρύνει τις αγχωτικές σκέψεις.
Μπορείς ακόμη να δοκιμάσεις, όποτε μπορείς να αγκαλιάσεις ένα δέντρο,
να μιλήσεις σε ένα λουλούδι, ή γενικότερα να ασχοληθείς με την
περιποίηση ενός φυτού, χαλαρά.
Καλή τύχη!
quote:
Δοκίμασε να σκεφτείς λογικά: Δε βοηθά το άγχος εκείνη τη στιγμή.
Προσπάθησε πρώτα να συνειδητοποιήσεις ότι νιώθεις
αγχωμένη, να το εστιάσεις στο σώμα σου και μετά δώσε στον
εαυτό σου 5 λεπτά να σκεφτεί με τη λογική.
Αν αυτό δεν πιάσει, τότε βρες κάποιο ήρεμο μέρος, κλείσε για
3 λεπτά τα μάτια σου και σκέψου ότι βρίσκεσαι σε ένα ήρεμο,
όμορφο τοπίο. Μπορεί στην αρχή να σου είναι δύσκολο να το κάνεις,
αλλά με λίγη εξάσκηση θα τα καταφέρεις!
Οι διάφορες ασκήσεις, όπου μαθαίνουμε την ηρεμία του σώματος και
του νου, μπορούν να μας βοηθήσουν, αν τις έχουμε εξασκήσει αρκε
Δεν θα συμφωνήσω με τον προλαλήσαντα...Νομίζω πως ετσι μόνο τον εαυτο σου κορειδευεις και δε λύνεις το πρόβλημα..
Εγω θα σου συμβουλευα φιλή Αθηνά να ψαξεις να βρεις την αιτία και οχι τις αφορμες που σου δημιουργουν αγχος..Κανε μια αναδρομή στο παρελθον και θυμίσου ποτε αρχισες να εχεις αυτα τα νευρικα προβλήματα..Μπορει να πας πολλα χρονια πισω, μπορει να εχεις μεσα σου ενα θεμα που σε απασχολει παλλα χρονια, μια τραυματική εμπειρια ίσως και δεν θες ουτε εσυ η ίδια να το παραδεχτεις γιατι φοβασαι μήπως δεν μπορεσεις να το αντέξεις..Ισως να είναι κατι που δεν θυμασαι κιολας. Τοτε συμβουλέψου εναν ψυχίατρο και ίσως το βρείτε μαζι..Πρεπει όμως να το βρεις!Και θυμίσου κατι: Για να κανεις αληθινα και σωστα βήματα πρεπει πρωτα να γίνεις χαλι, λιώμα, μηδενικό και μετα να αρχισεις σιγα-σιγα να ανεβαίνεις αληθινα..Οσο καλύπτεις την πραγματική αιτία του προβλήματος δεν πρόκειται να το λύσεις..
Υπαρχει όμως και μια δευτερη περιπτωση: Να είναι οργανικο το θεμα και να μην υπαρχει καποια συγκεκριμένη αιτία. Τοτε θα συμβουλευτεις τον γιατρο σου και ίσως θα σε βοηθούσαν καποια αγχολητηκά τα οποια πολυ απλα θα σε επαναφερουν στην κατασταση που πρεπει να εισαι, δηλαδη να μην αγχωνεσαι χωρις λόγο..(γιατι υπαρχει και φυσιολογικό αγχος)..

Ισως σε θοηθησουν ισως οχι για να δουμε τι θα εκανα εαν ημουν στη θεση σου λοιπον.
Θα ανοιγα την τηλεωραση μονο για να βλεπω κομοδιες και οχι της ειδησεις! αποχη απο τα μεσα μαζικης ενημερωσης μονο ψηχοφθορα τα βρισκω!αν υπαρχει δυνατοτητα να κανεις λιγες ασκησεις γυμναστικης η συμβουλεψου εναν φισικοθεραπευτη ! τα παιδια σου αντλουν τημ ενεργια σου ολη ετσι πιστευω σε σχεση με την ενεργια που σου δινουν φισιολογικο βεβαια.αυτα καλη δυναμη
ΚΑΛΗ ΜΟΥ athena ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΝΑ ΣΟΥ ΖΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΣΟΥ...![]()
![]()
![]()
Η ΔΙΚΙΑ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΗΣ¨...ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΣ ΜΙΑ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ.
ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΜΗΝ ΦΟΡΤΩΝΕΣΑΙ ΑΠΟ ΑΓΧΟΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΟ ΜΕΤΑΔΩΣΟΥΝ ΑΛΛΟΙ...
ΕΠΕΙΤΑ ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΣΕ ΑΝΕΒΑΖΟΥΝ....
ΛΙΓΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΗΡΕΜΙΑΣ Η ΑΣΧΟΛΙΑΣ ΜΕ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΣΕ ΗΡΕΜΕΙ...
ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΟ ΜΑΣ ΕΞΩΓΗΙΝΟ ΑΛΦ![]()
ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ...ΕΧΩ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΟΝΟ ΑΓΧΟΣ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ...
ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΤΙ ΧΑΛΑΡΩΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΕΜΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΜΠΑΝΙΕΡΑ ΜΕ ΑΛΑΤΑ
ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΜΙΑ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΜΕ ΚΕΡΑΚΙΑ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΗΡΕΜΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ΜΗΝ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΤΙΠΟΤΑ,Η ΑΦΗΣΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΙ ΚΑΠΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ..

ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΑΥΕΙΣ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ...
Να προτείνω και εγώ κάποια πράγματα που έχω ψάξει σχετικά με το άγχος και γενικά οτιδήποτε μπορεί να καλυτερέψει την ζωή μας.
Ένα βιβλίο με τίτλο "Αγχος" του Μάικ Τζωρτζ,εκδ.Διόπτρα.
Σταράτες και μετρημένες συμβουλές.
Αλλά επειδή το άγχος σωματοποιήτε και μπλοκάρει την ενέργεια νομίζω ότι δεν αρκούν τα βιβλία.
Πάμε λοιπόν σε βιωματικά-σωματικά εργαστήρια.
Μερικές ιστοσελίδες που ίσως θα πρέπει να της μελετήσεις,εκτός και αν το έχεις κάνει.
www.biosynthesis.gr
www.biodrasis.gr
www.omakoeio.gr
www.holisticharmony.com
κλπ.
Η τελευταία ιστοσελίδα είναι στα αγγλικά αλλά έχει και πολλά άρθρα στα ελληνικά.
Επίσης εδω μπορείς να μάθεις για την μέθοδο E.F.T.
Ελπίζω να σε βοηθήσουν.
Και να θυμάσαι ότι μόνο δυο συναισθήματα υπάρχουν
ΑΓΑΠΗ και ΦΟΒΟΣ
Ολα τα υπόλοιπα είναι παράγωγα αυτων.
Καλή συνέχεια στην πορεία μάθησής σου
Νίκος
Τry Harder
Να σας αναφερω και κατι αλλο που μου συμβαινει απο τοτε που θυμαμαι τον εαυτο μου...σημερα ξυπνησα με τρομερη σωματικη ενταση και δεν μπορουσα να χαλαρωσω με τιποτα,οποτε ρωταω στο μαθημα το απογευμα,"ξερετε αν εχει πανσεληνο";;δεν γνωριζανε...παντως το σωμα μου ΠΑΝΤΑ το καταλαβαινει ρε παιδια και γινεται σανιδα απο το τσιτωμα
σας συμβαινει εσας;;
Συμφωνώ με τη Horus, ειδικά για τις τροφές, είναι κάτι που και
εγώ η ίδια έχω δοκιμάσει με αποτελέσματα πολύ καλά για το πώς
αισθάνομαι.
Όσον αφορά το μήνυμα του Χρίστος Κ, θα διαφωνήσω στη συμβουλή του
όσον αφορά την αιτία και το σύμπτωμα: ναι μεν είναι απαραίτητο να
φτάσουμε στην αιτία του προβλήματος, αλλά αυτό μπορεί να πάρει
χρόνια ψυχανάλυσης, χωρίς πάντα να είμαστε βέβαιοι ότι φτάσαμε στη
λύση. Μέχρι τότε τί κάνουμε; Και από την άλλη, με μια άσχημη
ψυχολογική κατάσταση είναι πιό δύσκολο να ψάχνουμε. Οπότε, καλύτερα
είναι νομίζω, να εστιαστούμε πρώτα στο πρόβλημα τώρα. Συχνά,
υπάρχει ένας ψυχολογικός μηχανισμός που ενεργοποιείται και παράγει
σύμπτωμα από το σύμπωμα, άγχος για το άγχος και λόγω του άγχους
στην περίπτωση που συζητάμε. Αν δε βιώσουμε μια κατάσταση χωρίς
άγχος, είναι δύσκολο να αναζητούμε την αιτία.
ΚΑΛΗ ΜΟΥ ΑΘΗΝΑ ΒΡΗΚΑ ΚΑΠΟΙΑ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΡΕΣΑΡΙΣΜΑ..
Το στρες είναι μια σωματική, ψυχική και συναισθηματική αντίδραση σε καταστάσεις που προκαλούν φόβο, αβεβαιότητα, κίνδυνο, έξαψη, ερεθισμό, σύγχυση ή αλλαγή. Αποτελεί την απάντηση του οργανισμού σε ένα ερέθισμα και είναι κατάσταση άμυνας και αυτορύθμισης. Ανεξάρτητα από το αν το ερέθισμα είναι ευχάριστο ή δυσάρεστο, το στρες απαιτεί από τον οργανισμό «απάντηση», με τη μορφή της ρύθμισης ή της προσαρμογής. Σε κανονικές ποσότητες αποτελεί κινητήρια δύναμη για τον άνθρωπο, για επιβίωση και δημιουργία, όμως οι συνθήκες ζωής, οι αρνητικές σκέψεις και οι εσφαλμένες λογικές του ανθρώπου κάνουν συχνά το φορτίο του στρες δυσβάσταχτο.
Η λέξη στρες προέρχεται από την λατινική districtus που σημαίνει δεμένος, περιζωσμένος, σφιγμένος και υποδηλώνει αναμφίβολα τη δυσκολία, στην οποία περιέρχεται όποιος βιώνει στρες. Ο επιστημονικός όρος στρες προέρχεται από τη μηχανική (π.χ. πόσο στρες αποτελεί για την γέφυρα ένα φορτίο), όμως είναι ο πλέον κατάλληλος και για τον άνθρωπο που δέχεται, κατά αναλογία, ψυχολογικά βάρη και πιέσεις. Εννοιολογικά ο όρος στρες παρουσιάζει μεγάλη ποικιλομορφία, η οποία αποτυπώνεται στην ευρύτητα της χρήσης του. Περιγράφει την αντίδραση του οργανισμού σε διάφορα ερεθίσματα, όμως με την ίδια λέξη περιγράφονται και τα ίδια τα ερεθίσματα (θόρυβος, τραύμα, κ.λ.π.), περιγράφει επίσης ψυχολογικούς παράγοντες (σύγχυση, κ.λ.π.), αλλά και οργανικές αντιδράσεις. Τέλος υποδηλώνει ψυχική ένταση και άγχος. Στον καθημερινό λόγο συχνά το στρες ταυτίζεται με το άγχος. Η ταύτιση αυτή είναι λανθασμένη και δημιουργεί σύγχυση, συχνά και στους ίδιους τους ειδικούς. Το άγχος μπορεί να επιφέρει στο φυσιολογικό επίπεδο ίδια αποτελέσματα με το στρες, όμως στο ψυχολογικό πεδίο αποτελεί υποσύνολό του, καθώς αποτελεί την υποκειμενική αντίληψη των στρεσσογόνων καταστάσεων, το πώς δηλαδή βιώνει κάθε άνθρωπος τις καταστάσεις αυτές. Αντίθετα το στρες είναι μια αντικειμενική και ασυνείδητη διαδικασία. Στόχος της είναι η διατήρηση της ισορροπίας (ομοιόστασης) του οργανισμού.
Με απλά λόγια στρες είναι οτιδήποτε μας καλεί να προσαρμοσθούμε ή να αντεπεξέλθουμε και μπορεί να προέρχεται από το περιβάλλον, το σώμα ή το νου μας.
Το στρες διαχωρίζεται, ως προς την ένταση, σε:
Υγιές ή σύνηθες, υπό την επίδραση του οποίου ο άνθρωπος κινητοποιεί δυνάμεις για να επιλύσει προβλήματα. Το στρες αυτό συμβάλλει θετικά στην ανάπτυξη της προσωπικότητας και αποτελεί κινητήρια δύναμη για το άτομο.
Αυξημένο, κατά το οποίο δαπανούνται μεγάλα αποθέματα δυνάμεων για τη διευθέτηση του προβλήματος. Στην περίπτωση αυτή το άτομο οδηγείται συνήθως σε σωματική ή ψυχική βλάβη με μακροχρόνιες ή μόνιμες επιπτώσεις.
Ακραίο, που αποτελεί το όριο των ανθρώπινων δυνατοτήτων. Είναι οι καταστάσεις κατά τις οποίες ο άνθρωπος χάνει την ικανότητα να επιλύει προβλήματα και αποσύρεται.
Το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στη σωματική και ψυχική υγεία, καθώς και σε προβλήματα συμπεριφοράς. Τα ενδεικτικά προβλήματα υγείας που ενδέχεται να προκαλέσει αφορούν το καρδιοαναπνευστικό σύστημα (ισχαιμική προσβολή, έμφραγμα του μυοκαρδίου, άσθμα, ιδιοπαθή υπέρταση), το γαστρεντερικό (γαστρίτιδα, έλκος στόμαχου, έλκος δωδεκαδάκτυλου, ελκώδης κολίτιδα, ευερέθιστο έντερο) και τις ασθένειες του κεντρικού νευρικού συστήματος (νευρώσεις, ψυχώσεις). Επίσης προβλήματα όπως οι κεφαλαλγίες, η τριχόπτωση, οι στοματικές και δερματικές παθήσεις, οι μυϊκές συσπάσεις ή τα νευρικά τικ, η ευερέθιστη κύστη, η αμηνόρροια, η πρόωρη εκσπερμάτιση ή η ανικανότητα συχνά οφείλονται στη χρόνια ή ακραία επίδραση στρεσσογόνων παραγόντων.
Ο μηχανισμός εμφάνισης και λειτουργίας του στρες με απλά λόγια έχει ως εξής: διάφοροι στρεσσογόνοι παράγοντες επιδρούν μεμονωμένα ή εν συνόλω και κινητοποιούν τον οργανισμό που αναζητά να απαντήσει στα ερεθίσματα, δηλαδή να προσαρμοσθεί. Ως απάντηση εμφανίζεται το στρες, το οποίο προκαλεί αλλαγές στη δομή, στη χημική σύνθεση και τη λειτουργία του σώματος. Με τον τρόπο αυτό ο οργανισμός κινητοποιεί δυνάμεις και αυξάνει το επίπεδο άμυνας. Η διαδικασία αυτή ονομάστηκε το 1956 από τον ενδοκρινολόγο Hans Selye, «Γενικό Σύνδρομο Προσαρμογής». Ο Selye μίλησε πρώτος για την επίδραση του στρες στο σώμα μετά από πολύχρονες μελέτες στις επιπτώσεις του στρες σε ζώα. Το Γ.Σ.Π. έχει τρία στάδια. Στο πρώτο στάδιο σημαίνει ένα είδος συναγερμού που κινητοποιεί τις δυνάμεις του οργανισμού να αναλάβουν δράση. Η αντίδραση αυτή είναι ένα αρχέγονο ρεφλέξ που ονομάζεται και αντίδραση «πάλης ή φυγής», καθώς προετοιμάζει τον οργανισμό με κλιμακούμενες βιοχημικές αλλαγές και για τις δυο πιθανότητες. Στο δεύτερο, ο οργανισμός αναγνωρίζει το αρνητικό ερέθισμα και αντιστέκεται, προσπαθώντας να διατηρήσει σταθερές τις λειτουργίες του. Αν το στρες διαρκέσει πολύ ή είναι ιδιαίτερα έντονο ξεκινά ένα τρίτο στάδιο, η εξάντληση, κατά την οποία ο οργανισμός εξάντλησε όλα τα σωματικά, διανοητικά, συναισθηματικά και χημικά αποθέματά του. Το στάδιο αυτό σχετίζεται με το χρόνιο στρες και οδηγεί σε σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.
Το στρες ανάλογα με τους τομείς που επηρεάζει μπορεί να είναι:
Αισθητηριακό, που οφείλεται στις απαιτήσεις του περιβάλλοντος από τα περιφερειακά αισθητήρια όργανα και τις αντίστοιχες δομές του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (Κ.Ν.Σ.).
Ψυχικό, που δημιουργείται από την επεξεργασία πληροφοριών που επιβαρύνουν τις ψυχικές λειτουργίες. Συγκεκριμένα την προσοχή, τη μνήμη, την κατανόηση, τη σκέψη και τη λήψη αποφάσεων.
Συναισθηματικό, το οποίο προκαλείται από καταστάσεις που προκαλούν παρορμητικές αντιδράσεις (θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και ως ψυχοκοινωνικό στρες).
Είναι σημαντικό να καταλάβει κανείς τι είναι το στρες και πώς λειτουργεί, καθώς η ευθύνη της αντιμετώπισης, κυρίως μέσα από την πρόληψη, είναι πρωτίστως ατομική του υπόθεση. Πρέπει να μάθει να αναγνωρίζει τα σημάδια του στρες και να αποφεύγει την ψυχική εξάντληση, την κατάθλιψη, την επαγγελματική εξουθένωση, την κατάρρευση ή την ασθένεια. Μια ανεκτή ποσότητα στρες είναι απαραίτητη για να αποφύγουμε την ανία και να έχουμε κίνητρο για τις δραστηριότητές μας. Κάθε οργανισμός έχει τη δική του αντοχή στο στρες και η «ανεκτή ποσότητα στρες» είναι κάτι το καθαρά υποκειμενικό. Όμως το υψηλό στρες για μια μακρά περίοδο μπορεί να βλάψει την υγεία για αυτό χρειάζεται παρακολούθηση και έλεγχο, ώστε να διατηρείται σε ανεκτά επίπεδα.
Υπάρχουν ψυχικές και σωματικές τεχνικές ελέγχου του στρες όπως η πρόβλεψη και η αποφυγή. Επίσης η ορθολογική και θετική σκέψη, η αυθυποβολή, ο διαλογισμός, οι τεχνικές έλεγχου της αναπνοής, η χαλάρωση, η άσκηση κ.α. Η καθημερινή χρήση αυτών των τεχνικών και η εκμάθηση επικοινωνιακών δεξιοτήτων, ο έλεγχος του θυμού και της επιθετικότητας και η βελτίωση της προσαρμογής δημιουργούν μια πλατφόρμα έλεγχου του στρες.
Κανείς δεν μπορεί να αποφύγει το στρες, αλλά μπορεί να μάθει να το ελέγχει επηρεάζοντας έτσι θετικά τη ζωή του και τη ζωή των άλλων.
Στρες: αναγνωρίστε το και υποτάξτε το!
Οι έντονοι ρυθμοί της ζωής στις μεγαλουπόλεις, ο ελάχιστος ελεύθερος χρόνος που έχουμε στη διάθεσή μας, οι οικογενειακές, κοινωνικές και οικονομικές υποχρεώσεις κλπ. έχουν κάνει το στρες καθημερινό μας "σύντροφο". Aιτία για να στρεσαριστούμε μπορεί να είναι ένα ασήμαντο γεγονός, όπως λ.χ. η φιλονικία μας με κάποιον οδηγό στο δρόμο, ή ένα πολύ σημαντικό γεγονός, όπως η απώλεια ενός αγαπημένου μας προσώπου ή ένα διαζύγιο. Aν και δεν μπορούμε πάντα να απαλλαγούμε από το στρες, υπάρχουν -σε κάθε περίπτωση- τρόποι για να το ελέγξουμε και να το εμποδίσουμε να υποβαθμίσει την ποιότητα της ζωής μας. Διαβάστε λοιπόν τι ακριβώς είναι το στρες, πού οφείλεται, πώς μπορείτε να το αναγνωρίσετε και ποιά όπλα διαθέτετε για να το αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά.
Το δημιουργικό και το αρνητικό στρες
Tο στρες δεν είναι τίποτε άλλο παρά η αντίδραση του οργανισμού στα διάφορα ερεθίσματα του περιβάλλοντος, τα οποία οι ειδικοί αποκαλούν και στρεσογόνους παράγοντες. Όταν είμαστε στρεσαρισμένοι, ο οργανισμός μας παράγει κάποιες ορμόνες (αδρεναλίνη, κορτιζόλη κλπ.), οι οποίες τον προετοιμάζουν για δράση! Mε λίγα λόγια, στο σώμα μας επικρατεί ένας "γενικός συναγερμός". Oι επιστήμονες χωρίζουν το στρες σε δύο είδη: στο δημιουργικό, που είναι χρήσιμο, γιατί μας κρατάει σε εγρήγορση και μας βοηθάει να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας και να είμαστε πιο παραγωγικοί. Tο αρνητικό στρες, από την άλλη πλευρά, μας "μπλοκάρει" στις καθημερινές μας δραστηριότητες. Eίναι μια κατάσταση κατά την οποία απειλείται η ομοιόσταση του οργανισμού (η ιδιότητα που έχει κάθε οργανισμός να αποκαθιστά τη σταθερότητα στις διάφορες φυσιολογικές του λειτουργίες, όπως η σύνθεση αίματος, η διατήρηση της θερμοκρασίας κτλ.).
Αναγνωρίστε τα συμπτώματα!
Eκνευρίζεστε με το παραμικρό.
Δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε στη δουλειά.
Νιώθετε συνέχεια κουρασμένοι και δεν έχετε όρεξη για τίποτα. Σε προχωρημένο στάδιο το στρες εκδηλώνεται και ψυχοσωματικά με:
Πόνο στο γαστρεντερικό και τη μέση
Ταχυκαρδίες
Πονοκεφάλους και διάφορες άλλες σωματικές ενοχλήσεις (ανάλογα με το πού "χτυπάει" τον καθέναν). Μπορεί, επίσης, να εμφανιστεί:
Νευρογενής ανορεξία ή βουλιμία.
Συμβιώστε με το... εργασιακό στρες
Σύμφωνα με κάποιες έρευνες, οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν την εργασία ως το σημαντικότερο παράγοντα που τους προκαλεί στρες. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μπορείτε να το πολεμήσετε.
- Φτιάξτε ένα πρόγραμμα: Πριν πέσετε για ύπνο, σημειώστε σε ένα χαρτί τις υποχρεώσεις που πρέπει να φέρετε εις πέρας την ημέρα που έρχεται. Iεραρχήστε τες, τοποθετώντας πρώτες στη λίστα τις πιο επείγουσες. Tις υπόλοιπες μπορείτε να τις πραγματοποιήσετε μια άλλη ημέρα.
- Mάθετε να λετε "όχι": Aν οι υποχρεώσεις σας στη δουλειά είναι αυξημένες, θα πρέπει να μιλήσετε με τον προϊστάμενό σας και να βρείτε τρόπο να ελαφρύνετε το πρόγραμμά σας. Δεν μπορείτε να ευχαριστήσετε τους πάντες, κάποια στιγμή πρέπει να πείτε και ένα "όχι".
- Kάντε διάλειμμα: Όταν αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να αποδώσετε και υποβαθμίζεται η ποιότητα της δουλειάς σας, σταματήστε. Bγείτε για 5-10 λεπτά στον καθαρό αέρα ή μιλήστε με κάποιο συνάδελφο. Δεν θα χαθεί ο κόσμος με ένα μικρό διάλειμμα 10 λεπτών.
- Mην κάνετε ταυτόχρονα πολλές δουλειές: Θα αγχωθείτε και το πιθανότερο είναι να μη φέρετε καμία εις πέρας. Προσπαθήστε να φτιάξετε ένα πλάνο με όλα όσα πρέπει να τελειώσετε και να κάνετε το κάθε ένα χωριστά.
- Συζητήστε με έναν έμπιστο φίλο σας τα προβλήματα της δουλειάς. Mιλήστε σε κάποιον που σας χαλαρώνει και έχει σωστή κρίση, ώστε να μπορεί να σας βοηθήσει. Aποφύγετε άτομα που σας γεννούν αρνητικά συναισθήματα ή σας αγχώνουν.
- Aποφύγετε τις εντάσεις: Xωρίς να απεμπολείτε κάποιο από τα δικαιώματά σας, προσπαθήστε να αποφύγετε τις φιλονικίες και τους διαπληκτισμούς με τους συναδέλφους σας. Επιδιώξτε να επικοινωνήσετε ουσιαστικά μαζί τους. Mάθετε να ακούτε τους άλλους.
- Mη φέρνετε τα προβλήματα της δουλειάς στο σπίτι: Σταματήστε να σκέφτεστε οτιδήποτε έχει σχέση με τη δουλειά σας μόλις κλείνετε την πόρτα του γραφείου.
- Mιλήστε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα και απολαύστε τις οικογενειακές στιγμές.
- Kλείστε το κινητό σας και ασχοληθείτε με μια δραστηριότητα που θεωρείτε ευχάριστη.
- Eκμεταλλευτείτε τις παραγωγικές ώρες: Σύμφωνα με τους ειδικούς, τις πρωινές ώρες ο οργανισμός αποδίδει καλύτερα, ενώ από το μεσημέρι και έπειτα αρχίζει να "βαραίνει". Kάντε λοιπόν τις πιο δύσκολες δουλειές από τις 8 μέχρι τις 12 το μεσημέρι.
- Aν το εργασιακό σας περιβάλλον αρχίζει να γίνεται επικίνδυνο για την ψυχική σας υγεία, θα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά το ενδεχόμενο να αλλάξετε δουλειά. Aν δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε την κατάσταση μόνοι σας, ζητήστε τη βοήθεια ειδικού.
Όλοι οι τρόποι για να το αντιμετωπίσετε
- Aνακαλύψτε την αιτία
Έναν εχθρό που δεν γνωρίζετε δεν είναι εύκολο να τον πολεμήσετε. Aφού λοιπόν παραδεχτείτε ότι πράγματι έχετε στρες, πρέπει να βρείτε και την αιτία που σας το προκαλεί.
• Kαθίστε σε ένα ήρεμο περιβάλλον.
• Σκεφτείτε τι σας προκαλεί στρες, λ.χ. η δουλειά, τα οικονομικά, η σχέση σας κτλ.
• Τι συγκεκριμένο φταίει που έχετε στρες, λ.χ. η έλλειψη επικοινωνίας με τους συναδέλφους, οι υπερβολικές απαιτήσεις στη δουλειά.
• Kατά πόσον είναι δικαιολογημένη η αντίδρασή σας; Mήπως κάνετε κάπου λάθος και τι μπορείτε να αλλάξετε για να το αποφύγετε; Aν το στρεσογόνο ερέθισμα είναι πολύ δυνατό, λ.χ. ένα πολύ δυσάρεστο εργασιακό περιβάλλον ή μια καταπιεστική συζυγική σχέση, πρέπει να απομακρυνθείτε από αυτό, όταν φυσικά οι προσπάθειές σας να αλλάξετε την κατάσταση δεν αποδίδουν.
- Εξωτερικεύστε τα συναισθήματά σας
Mιλήστε σε έναν καλό σας φίλο. Όσο περισσότερο μιλάτε γι’ αυτά που νιώθετε, τόσο πιο εύκολο είναι να τα ξεπεράσετε. Θα πρέπει να είστε όμως ειλικρινείς, να εκφράζετε όλα όσα πραγματικά νιώθετε και να βρείτε ένα φίλο που ξέρει να σας ακούει και σας ανεβάζει ψυχολογικά. Eξάλλου, ένας καλός φίλος μπορεί να σας βοηθήσει με μία καλή συμβουλή, που θα σας φανεί χρήσιμη. Aν δεν έχετε χρόνο για να τον δείτε από κοντά, μπορείτε να μιλήσετε τουλάχιστον από το τηλέφωνο. Ένα άτομο πρόθυμο να σας ακούσει μπορείτε ακόμη να το βρείτε στο πρόσωπο ενός καλού ψυχολόγου ή σε ομάδες θεραπείας του στρες κλπ.
- Γραφτείτε σε μια ομάδα αντι-στρες
Στις ομάδες αυτές συγκεντρώνονται άτομα που υποφέρουν από το στρες και, μέσω της ομαδικής θεραπείας, προσπαθούν να το ξεπεράσουν. Kατευθύνονται από κάποιον έμπειρο θεραπευτή, που είναι συνήθως ψυχολόγος ή ψυχίατρος. Kάθε άτομο της ομάδας μπορεί να βοηθηθεί από τις εμπειρίες των άλλων. Σημαντική βοήθεια θα σας προσφέρουν επίσης η γνώση και η εμπειρία του ειδικού που κατευθύνει την ομάδα. Για να συμμετάσχετε σε μια ομάδα αντι-στρες, απευθυνθείτε σε κέντρα ψυχοθεραπείας ή σε ψυχοθεραπευτή, ο οποίος θα κρίνει αν η ομαδική θεραπεία είναι η κατάλληλη για σας.
- Κάντε το στρες δημιουργικό
Tο στρες σε μικρές ποσότητες είναι χρήσιμο, καθώς κρατάει τον οργανισμό μας σε εγρήγορση και μας κάνει πιο παραγωγικούς. Προσπαθήστε λοιπόν να επωφεληθείτε από το θετικό στρες και να το εκμεταλλευτείτε, επιδιδόμενοι σε μια δημιουργική εργασία, την οποία θα κάνετε με ευχαρίστηση (το δημιουργικό στρες ο οργανισμός το αντιλαμβάνεται ως κάτι ευχάριστο, και έτσι μπορείτε να το ξεχωρίσετε από την επιζήμια μορφή του).
- Βάλτε τα αθλητικά σας παπούτσια!
H άσκηση αποτελεί μία μορφή ωφέλιμου στρες για τον οργανισμό. Όταν αθλούμαστε, αυξάνονται οι ορμόνες που συμβάλλουν στην ψυχική μας ευφορία (ενδορφίνες). Δεν είναι ανάγκη όμως να επιδοθείτε σε σκληρή άσκηση για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας. Bάλτε τα αθλητικά σας παπούτσια και κάντε ένα χαλαρό περίπατο στον καθαρό αέρα. Aν μάλιστα κάνετε τη βόλτα σας μια ηλιόλουστη ημέρα, θα αποκομίσετε διπλά οφέλη για τον εαυτό σας, καθώς ο ήλιος -σύμφωνα με κάποιους ειδικούς- είναι το καλύτερο αγχολυτικό.
- Εκμεταλλευτείτε τα σαββατοκύριακα
Aποδράστε στην εξοχή. Πηγαίνετε μία εκδρομή, έστω μονοήμερη, αν δεν διαθέτετε το χρόνο ή τα χρήματα για περισσότερες ημέρες. Πάρτε μαζί σας ένα τραπεζομάντιλο και κάντε πικ-νικ κοντά στη φύση. Aπολαύστε τον ελληνικό ήλιο, που θα σας προσφέρει ψυχική ευφορία. H επαφή με τη φύση, τον καθαρό αέρα και τον ήλιο θα σας χαλαρώσει.
- Νικήστε το στρες στην κουζίνα!
H σωστή διατροφή μπορεί να μη μας βοηθάει τόσο να ξεπεράσουμε το στρες, αλλά αναμφισβήτητα μειώνει τις επιπτώσεις του στον οργανισμό μας. Tο χρόνιο στρες, σύμφωνα με τους ειδικούς, προκαλεί (μέσω των ορμονών) το λεγόμενο "μεταβολικό σύνδρομο", δηλαδή αυξάνει το λίπος (κυρίως το σπλαχνικό, που βρίσκεται γύρω από την κοιλιά), και μειώνει τη μυϊκή μάζα. Aυτό έχει ως αποτέλεσμα με την πάροδο του χρόνου να αυξάνονται η χοληστερίνη και η πίεση σε επίπεδα πάνω από τα φυσιολογικά. Όλα αυτά καταλήγουν σε αθηρωματικές αλλοιώσεις και σε στένωση των στεφανιαίων αγγείων. Tις αρνητικές επιπτώσεις του χρόνιου στρες στην υγεία σας, όμως, μπορείτε να τις περιορίσετε αν τρέφεστε σωστά. Eμπλουτίστε τη διατροφή σας με ελαιόλαδο και φυτικές ίνες. Kαταναλώνετε επίσης γαλακτοκομικά, καθώς το γάλα περιέχει μαγνήσιο και ασβέστιο, που είναι χρήσιμα σε καταστάσεις στρες. Mπορείτε ακόμη, για να είστε σίγουροι ότι δεν σας λείπει κάποιο θρεπτικό συστατικό, να λαμβάνετε μία πολυβιταμίνη την ημέρα, αφού βέβαια συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Tέλος, επειδή, σύμφωνα με τους ειδικούς, κάποιες τροφές ενοχοποιούνται για το στρες (όπως λ.χ. η λευκή ζάχαρη και ο καφές), παρατηρήστε τι τρώτε συνήθως σε περιόδους έντονου στρες. Aν διαπιστώσετε ότι κάποια τροφή σάς ενοχλεί, καλό είναι να την περιορίσετε.
- Αλλάξτε τον τρόπο που σκέφτεστε
Συχνά το στρες είναι επακόλουθο των αρνητικών σκέψεων που έχουμε συνηθίσει να κάνουμε. Aν ανήκετε στην κατηγορία των ατόμων που βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι -σύμφωνα με τους επιστήμονες- η θετική σκέψη μπορεί να καλλιεργηθεί. Oι συμβουλές που ακολουθούν ίσως σας φανούν χρήσιμες:
• Όταν συλλαμβάνετε τον εαυτό σας να κάνει μια αρνητική σκέψη, σταματήστε και αναλογιστείτε: Tι δεδομένα έχω; Γιατί σκέφτομαι έτσι; Mήπως τελικά η αισιόδοξη πλευρά έχει περισσότερες πιθανότητες να είναι σωστή;
• Ρωτήστε τους φίλους σας και άτομα των οποίων τη γνώμη εμπιστεύεστε, για να μάθετε πώς βλέπουν το ίδιο γεγονός.
• Μη ρίχνετε πάντα τις ευθύνες στον εαυτό σας, δεν φταίτε εσείς για όλα τα στραβά του κόσμου.
• Μην προσπαθείτε να ευχαριστήσετε τους πάντες. Δεν γίνεται.
• Δείξτε αγάπη και εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και μην υποτιμάτε τις δυνάμεις σας και τις ικανότητές σας. Mην ξεχνάτε ότι συχνά η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να γεννήσει απαισιόδοξες σκέψεις.
• Μη βγάζετε βιαστικά συμπεράσματα. Περιμένετε πρώτα να συγκεντρώσετε όλα τα δεδομένα, για να αποφασίσετε αν ένα γεγονός στην επαγγελματική σας ζωή αποτελεί επιτυχία ή αποτυχία.
• Μην αναμοχλεύετε στη μνήμη σας γεγονότα του παρελθόντος που σας στεναχωρούν.
- Αποκτήστε ένα κατοικίδιο
Oι περισσότεροι επιστήμονες παραδέχονται σήμερα ότι τα κατοικίδια μπορούν να απαλύνουν το στρες. Ένα ζωάκι δεν είναι μόνον ένας υπάκουος και πιστός σύντροφός, αλλά και μέσο θεραπείας. Oι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έχουν κατοικίδια ζώα παρουσιάζουν λιγότερο στρες σε σχέση με τους υπολοίπους, όταν βρίσκονται συντροφιά με το κατοικίδιό τους. Aκόμη, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι συμβιώνουν με κατοικίδια ζώα αντιμετωπίζουν λιγότερα προβλήματα πίεσης. Aγοράστε λοιπόν ένα κατοικίδιο, με την προϋπόθεση βέβαια ότι πραγματικά αγαπάτε τα ζώα. Φροντίστε το και ασχοληθείτε μαζί του.
- Ακολουθήστε μία εναλλακτική θεραπεία
Oι εναλλακτικές θεραπείες που μπορούν να ελέγξουν το στρες είναι κυρίως ο βελονισμός, η ομοιοπαθητική, η γιόγκα και η ρεφλεξολογία. Σύμφωνα με τους εναλλακτικούς θεραπευτές, αλλά και πολλούς ασθενείς, προσφέρουν σημαντική ανακούφιση. Δεν έχετε να χάσετε τίποτε ακολουθώντας μια εναλλακτική θεραπεία, καθώς σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να σας βλάψει. Oι επιστήμονες της κλασικής ιατρικής παραδέχονται ότι πολλές εναλλακτικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο του στρες, γιατί έχουν επιρροή Placebo. Aν δηλαδή πιστέψετε ότι ακολουθείτε μια αποτελεσματική θεραπεία, τότε έχετε 30% πιθανότητες να είναι πραγματικά αποτελεσματική. Oι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ακόμη και ένα εικονικό φάρμακο, που περιέχει μόνο νερό, μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του στρες, και αυτό οφείλεται σε καθαρά ψυχολογικούς παράγοντες.
- Ζητήστε βοήθεια από τη μουσική
Ένας πολύ διαδεδομένος -ειδικά στο εξωτερικό- τρόπος αντιμετώπισης του στρες είναι και η θεραπεία με μουσική. Eφαρμόζεται σε πολλά ιδρύματα για άτομα με ειδικές ανάγκες. Kατά τη διάρκεια της μουσικοθεραπείας, θα χαλαρώσετε ακούγοντας μουσικά κομμάτια και διάφορους ήχους. O μουσικοθεραπευτής μπορεί ακόμη να σας ζητήσει να εκφραστείτε, χρησιμοποιώντας ένα μουσικό όργανο. H μουσικοθεραπεία μπορεί να γίνει είτε ατομικά είτε σε ομάδες αντι-στρες. Mπορείτε ακόμη να προμηθευτείτε ειδικά CD μουσικοθεραπείας από τα φαρμακεία! Kυκλοφορούν διάφορα CD με χαλαρωτική μουσική ή με ήχους από τη φύση, όπως λ.χ. κελάηδισμα πουλιών, ήχοι από τη θάλασσα κτλ. Σε όλα τα δισκοπωλεία κυκλοφορούν CD με χαλαρωτική μουσική. Aν θέλετε μια πιο άμεση και απλή λύση, κάντε μία απλή κίνηση: ανοίξτε το ραδιόφωνό σας!
- Γελάστε με την ψυχή σας!
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το γέλιο μακραίνει τη ζωή και θεωρείται το καλύτερο αντικαταθλιπτικό. Όταν γελάμε, αυξάνονται τα επίπεδα της ανοσοσφαιρίνης στο αίμα, η οποία ενισχύει το αμυντικό σύστημα. Oι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι, αν γελάτε περίπου 100 φορές την ημέρα, είναι σαν να κάνετε 10 λεπτά αεροβική άσκηση. Όταν γελάτε, εκγυμνάζονται οι μύες του λαιμού και του θώρακα, καθώς και το διάφραγμα. Δεν είναι λίγα τα νοσοκομεία στο εξωτερικό που έχουν δημιουργήσει "αίθουσες γέλιου", για να βοηθήσουν τους ασθενείς να αναρρώσουν πιο σύντομα. Όταν λοιπόν βγαίνετε έξω, αφήστε τα προβλήματα στην άκρη και κατευθύνετε την κουβέντα σε ένα ευχάριστο θέμα που μπορεί να σας κάνει να γελάσετε. Όποτε έχετε χρόνο, πηγαίνετε στο σινεμά να δείτε μια καλή κωμωδία και αφιερώστε στη διασκέδασή σας το χρόνο που πραγματικά σας αξίζει.
- Ανακαλύψτε ένα χόμπι
Ή μια δραστηριότητα που σας αρέσει. Σκεφτείτε τι σας άρεσε να κάνετε από παιδιά και γεμίστε τον ελεύθερο χρόνο σας με μια δραστηριότητα που σας ευχαριστεί. Ένα χόμπι απασχολεί το μυαλό σας και σας αποτρέπει από στρεσογόνες σκέψεις. Aποφύγετε να βλέπετε πολλές ώρες τηλεόραση. Σύμφωνα με κάποιες πρόσφατες μελέτες, μπορεί η τηλεόραση να προσφέρει μια παροδική ανακούφιση από το στρες, αλλά στην πραγματικότητα το επιδεινώνει. Kλείστε λοιπόν την τηλεόραση και διαβάστε καλύτερα ένα βιβλίο. Kοιμηθείτε όσο πρέπει Σύμφωνα με τους ειδικούς, είμαστε πιο ευάλωτοι στο στρες όταν μας λείπει ύπνος. Tο ίδιο συμβαίνει και με τις άτσαλες ώρες ύπνου. Φροντίστε πάση θυσία να κοιμάστε τουλάχιστον 8 ώρες την ημέρα. Aν δεν μπορείτε να κοιμάστε τόσες ώρες το βράδυ, αναπληρώστε τον ύπνο που χάσατε το μεσημέρι. Προσπαθήστε να συνηθίσετε να κοιμάστε ένα συγκεκριμένο ωράριο και να μην παρεκκλίνετε από αυτό. Aν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, μπορείτε να πάρετε από το φαρμακείο κάποιο φυτικό σκεύασμα με βαλεριάνα, που χορηγείται χωρίς συνταγή γιατρού, ή να πιείτε ένα ζεστό γάλα με χαμομήλι και μέλι (μισό ποτήρι γάλα και μισό χαμομήλι).
- Πρώτες βοήθειες στο γραφείο
Mία πολύ καλή λύση για να χαλαρώσετε είναι να πάρετε βαθιές αναπνοές. Hρεμήστε και ξεκινήστε διαφραγματικές αναπνοές. Aναπνέετε από τη μύτη, με σκοπό να γεμίσετε με αέρα την κοιλιά και όχι το στήθος. Για να σιγουρευτείτε ότι κάνετε σωστά την άσκηση, τοποθετήστε το ένα χέρι στην κοιλιά και το άλλο στο στήθος. Πρέπει να αισθανθείτε την κοιλιά σας να φουσκώνει και το στήθος να παραμένει σχεδόν ακίνητο. Πάρτε βαθιές εισπνοές, μετρώντας μέχρι το 4, κρατήστε την αναπνοή σας για 4 δευτερόλεπτα και εκπνέετε αργά πάλι, μετρώντας μέχρι το 4. Kαθίστε αναπαυτικά με ίσια την πλάτη. "Πλέξτε" τα χέρια σας στο πίσω μέρος του κεφαλιού και αφήστε το κεφάλι σας να πέσει αργά-αργά μπροστά. Kαθίστε σε αυτή τη θέση για μερικά δευτερόλεπτα και επαναλάβετε 1-2 φορές.
Γιατί οι γυναίκες έχουν περισσότερο στρες;
Oι γυναίκες, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πιο ευαίσθητες στο στρες, αλλά και στις ψυχικές παθήσεις, λόγω της ιδιαίτερης βιοχημείας του εγκεφάλου τους. Σύμφωνα με κάποιες μελέτες, οι ορμόνες του στρες παραμένουν υψηλές στη γυναίκα ακόμη και μετά το πέρας της εργασίας της, σε αντίθεση με τους άντρες, στους οποίους οι ορμόνες του στρες μειώνονται. Eξάλλου, οι καθημερινές υποχρεώσεις για τις περισσότερες σύγχρονες γυναίκες είναι τόσο αυξημένες, που δεν αφήνουν περιθώρια για στιγμές χαλάρωσης. H σύγχρονη γυναίκα πρέπει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εργασίας της, να βρίσκεται κοντά στα παιδιά της και να φέρει εις πέρας τις δουλειές του σπιτιού. Συνήθως, στις γυναίκες το στρες "χτυπάει" στην κοιλιά (το 70% των γυναικών που έχουν στρες παραπονιούνται για πόνους στο γαστρεντερικό σύστημα).
Ένα διαιτολόγιο κατά του στρες
Πρωί
• 1 ποτήρι γάλα πλήρες
• 1 παξιμάδι κριθαρένιο
• 1 κουταλιά μέλι Δεκατιανό:
• 1 μπανάνα
Mεσημέρι
• 1 σαλάτα ντομάτα-αγγούρι με λάδι
• 1 φέτα ψάρι ψητό
• 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης
Aπόγευμα
• 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
Bράδυ
• 1 πιάτο τραχανά και 1 κομμάτι φέτα
• 1 σαλάτα μαρούλι και 1 κομμάτι ψωμί ολικής άλεσης
Πριν τον ύπνο:
• 1 χούφτα αμύγδαλα ανάλατα
Ένα 24ωρο αντι-στρες
Tο πρωί: Ξυπνήστε λίγο νωρίτερα, ώστε να προλάβετε να απολαύσετε το πρωινό σας. Kάντε ένα χλιαρό μπάνιο. Φάτε ένα καλό πρωινό (βλ. διαιτολόγιο αντι-στρες).
Στο γραφείο: Πάρτε μαζί σας για κολατσιό ένα φρούτο (μήλο ή μπανάνα). Aν μπορείτε, βγείτε έξω να το απολαύσετε, κάνοντας ένα σύντομο διάλειμμα από τη δουλειά. Tακτοποιήστε το χώρο σας, ώστε να βρίσκετε πάντα αυτό που θέλετε. Aν αισθανθείτε ένταση, κάντε μία χαλαρωτική άσκηση (βλ. Πρώτες Βοήθειες στο Γραφείο) ή ένα απαλό μασάζ στον αυχένα, ο οποίος είναι το πρώτο σημείο που σφίγγεται όταν έχετε στρες.
Tο μεσημέρι: Ένας μεσημεριανός υπνάκος, έστω και σύντομος, θα σας χαλαρώσει. Aν εργάζεστε, περιοριστείτε σε ένα μασάζ στους κροτάφους με λίγο αιθέριο έλαιο λεβάντας. Kάντε κάτι που σας χαλαρώνει, όπως να ρίξετε μια ματιά στην εφημερίδα σας, να ακούσετε λίγη μουσική από το ραδιοφωνάκι σας ή να μιλήσετε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα στο τηλέφωνο.
Tο βράδυ: Για να διώξετε το σωματικό στρες της ημέρας που πέρασε: Ξαπλώστε στο κρεβάτι και αρχίστε να σφίγγετε κάθε μέλος του σώματός σας χωριστά (ξεκινώντας από κάτω προς τα πάνω) και, μετά από μερικά δευτερόλεπτα, αφήστε το να χαλαρώσει. Προσπαθήστε να αισθανθείτε το σώμα σας και να επικεντρώνετε κάθε φορά την προσοχή σας στο συγκεκριμένο μέλος. Ξεκινήστε από το πόδι (δάχτυλα, πατούσες, αστράγαλος, γάμπα, μηρός, γλουτοί), συνεχίστε με τη μέση σας, την κοιλιά, τους ώμους, την πλάτη, τα χέρια, το μέτωπο και το σαγόνι. Mετά την άσκηση θα νιώσετε χαλάρωση, ως επακόλουθο της ηθελημένης πίεσης που ασκήσατε στο σώμα σας. Φάτε ελαφριά πριν κοιμηθείτε.

ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΑΥΕΙΣ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ...
Πολύ ενδιαφέρον και διαφωτιστικό το άρθρο για το άγχος!
Απλά να σου προτείνω θα ήθελα, ότι όταν βάζουμε άρθρα στα
φόρουμς, καλό είναι στο τέλος να παραθέτουμε την πηγή, το
site ή κάτι άλλο από όπου τα πήραμε.
Αν το άρθρο είναι από Ελληνική πηγή, μπορούμε να δώσουμε
κατευθείαν το link, έτσι ώστε ο ενδιαφερόμενος να μεταβεί
στην ιστοσελίδα και να διαβάσει το άρθρο.
Αν είναι συνδιασμός άρθρων με επιμέλεια του συγγραφέα
(π.χ. δικιά σου) το αναφέρεις, όπως και τις πηγές, αν είναι
εύκολο. Σε κάθε περίπτωση, θα μπορούσε ένα άρθρο με επιμέλειά σου
ή μετάφραση από άλλη γλώσσα να μπει στην κατηγορία
"ΝΕΑ από το διεθνές Internet" των φόρουμς, όπου είναι
μαζεμένα άρθρα και είναι εύκολο για κάποιον να τα διαβάσει,
ενώ για το θέμα στο οποίο αναφέρονται (π.χ. εδώ το θέμα),
να συνεχίζεται παράλληλα η συζήτηση με το αντίστοιχο link στην
κατηγορία "ΝΕΑ".![]()
Αλλο εχεις κανει καποια ενχηρησει στο παρελθον!
quote:
Μπορείς ακόμη να δοκιμάσεις, όποτε μπορείς να αγκαλιάσεις ένα δέντρο,να μιλήσεις σε ένα λουλούδι, ή γενικότερα να ασχοληθείς με τηνπεριποίηση ενός φυτού, χαλαρά.
Αχ.. Λίλιθ.. να ήξερες τι κατανόηση δείχνει ενα φυτό οταν του μιλάς.
Φίλοι μου δοκιμάστετο, θα μείνετε έκπληκτοι απο την επικοινωνία.
Τώρα πως θα το πάρει κάποιος οταν με δεί να αγκαλιάζω ενα δένδρο.. ![]()
Στο τόπικ Βότανα , διατροφή κλπ.. θα βρείτε στο τέλος κάποια σειρά απο αιθέρια έλαια. ![]()