ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ [?] - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

- Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ [?] - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

Kyanos_Drakos41 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/3
ΓιώργοςΜέλος
12/03/2008, 04:28:16
quote:
Η εργασία κάθε μαθητή ενδέχεται να συνεπάγεται πολλά έξοδα κλπ.
αν η ζωή του είναι τόσο άσχημα οργανώμένη ώστε τα χίλια
ρούβλια να του είναι πρόβλημα,καλύτερα να μην αναλάβει αυτήν την εργασία.
Ας υποθεσουμε ότι μέσα σένα χρόνο,η Εργασία του απαιτεί να πάει στο Κάιρο ή κάπου αλλού.θα πρέπει να έχει τα μέσα να το κάνει.
με την απαίτησή μας αυτή διαπιστώνουμε αν είναι ικανός να εργαστεί μαζί μας ή όχι"
κάπου αλλού συμπληρώνει "η πείρα λέει πως οι άνθρωποι που είναι αδύνατοι στη ζωή αποδεικνύονται αδύνατοι και στην εργασία".
και καταλήγει στην πρόταση κλειδί για εμένα.

"οι άνθρωποι δεν εκτιμούν κάτι αν δεν το πληρώσουν"

ε...τότε ..να οργανωθούμε ...ρε παιδιά

Γιώργος
Ηθική αποκαλούμε τον τρόπο με τον οποίο τα πράγματα θα έπρεπε να γίνονται .. Κονόμα όμως... είναι όπως ...τα πράγματα..συνήθως γίνονται... Fr ΚΟΝΟΜΑΣ

Edited by - Γιώργος on 12/03/2008 04:35:11

GurdjieffΝέο Μέλος
12/03/2008, 13:08:56
Φίλε Γιώργο σε πείραξε η λέξη "οργάνωση"?
μα εννοείται πως δεν σε αναγκάζει κανείς να οργανωθείς πουθενά.
αλλά απο την στιγμή που νοιώθεις την ανάγκη να το κάνεις σίγουρα αυτή δεν δίνεται στο πιάτο.
μην ξεχνάμε και την περίπτωση του Μιλαρέπα,που όταν έφτασε στον Μάρπα και του ζήτησε την μεταβίβαση της διδασκαλίας του,πέρασε τα πάνδεινα.
τι λεφτά του ζήταγε,να φτιάξει σπίτια για τους γιους του με τα ίδια του τα χέρια και χίλια δυο άλλα.
το θέμα δεν ήταν/είναι πάντα η κερδοσκοπία σε μυητικές σχολές(τουλάχιστον σε μερικές που είχαν/έχουν πραγματικά αγνές προθέσεις και νοιάζονταΙ για την πρόοδο των μαθητών τους)
αλλά ένας τρόπος να διαπιστώσουν την πραγματική θέληση αυτών
που θέλουν να εισχωρήσουν στην πνευματική ατραπό
όσον αφορά προηγούμενο μήνυμα σου περί ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο.

www.excoco.nl/images/enneagram.gif

ΓιώργοςΜέλος
12/03/2008, 15:16:10
μπα...όχι δεν.... με πείραξε ..

απλά απο την πείρα μου, είναι ποιο ευκολο να βάλεις τους ανθρώπους να πληρώσουν .. απο το να τους βάλεις να οργανωθούν..

Γιώργος
Esoterica διαφημιστικό : Εσωτερικός Σύλλογος Κ.Ο.Ν.Ο.Μ.Α (.. για να οργανωθούμε ρε παιδιά) ..και με δωρεάν μύηση σε όποιον καταλάβει τα αρχικά του συλλόγου)

17/03/2008, 09:01:02
Έχοντας επεκτείνει τις σκέψεις μου σχετικά με το αν η γνώση μπορεί να προσφερθεί δωρεάν ή όχι, τείνω να πιστεύω ότι τελικά αυτή δε μπορεί να δοθεί δωρεάν σε κανέναν.
Το θέμα όμως είναι τι αντίτιμο καλείται να δώσει κάποιος μαθητής - αν και προτιμώ τον όρο "αναζητητής" - και πως το αντιλαμβάνεται.

Μια σχολή μπορεί να επιλέξει μόνη της αν οι αναζητητές θα καταβάλλουν κάποιο ποσό, να ορίσει ποιό θα είναι αυτό το ποσό και τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα διαμοιράζεται σε επιμέρους δραστηριότητες της.
Είναι λοιπόν πιθανόν τα χρήματα αυτά να εξυπηρετούν στην κάλυψη των λειτουργικών της εξόδων ή στην κάλυψη άλλων σκοπών της.

Όμως τι είναι αυτό το οποίο πληρώνει στην ουσία ένας αναζητητής ώστε να κατανοήσει κάποια όψη της Γνώσης;
Και τι θα γίνει αν πληρώσει το μήνα 20, 50 ή 100 ευρώ;
Αυτό θα αυξήσει αυτόματα και τις πιθανότητες να εκτιμήσει αυτό που θα λάβει;

Η προσωπική μου θέση είναι πως μάλλον όχι διότι στην ουσία αυτό που καλείται να πληρώσει δεν είναι κάτι υλικό ούτε κάτι που μπορεί να μετρηθεί.
Όσο προσπαθεί να εξελιχθεί και μέσω μιας διδασκαλίας καλείται να εργαστεί με τον ίδιο του τον εαυτό, να μάθει αυτόν κυρίως, να αναγνωρίσει τις αρνητικές του πλευρές και να προσπαθήσει να ρίξει λίγο φως σε αυτές ώστε να είναι σε θέση να τις ελέγχει κι όχι να τον ελέγχουν εκείνες.
Καλείται να πληρώσει αφήνοντας πίσω του τα διάφορα πάθη που έχει, καταβάλλοντας προσπάθεια να μπορέσει να σκέφτεται και να ενεργεί περισσότερο ενωτικά κι όχι χωριστικά, να συνθέτει κι όχι να διαιρεί, να θεωρεί τον εαυτό του μέρος αυτού του κόσμου κι όχι ένα αποκομμένο τμήμα του, να ενεργεί με αγνή Βούληση, με Διάνοια και με Αγάπη.

Κι αυτά όλα συνιστούν ένα βαρύτατο τίμημα για τον ίδιο αφού πολλές φορές μπορεί να νιώσει πόνο, να λιγοψυχήσει, να νιώσει κουρασμένος κι εξαντλημένος ακόμα, να διστάσει και να αναθεωρήσει πολλά από τα πιστεύω που είχε προτού θέσει τον εαυτό του σε αυτήν την τροχιά εξέλιξης.
Για μένα λοιπόν αυτό είναι το αντίτιμο και δεν είναι μετρήσιμο.
Τώρα για ποιά ακριβώς πράγματα όλη αυτή η διαδικασία είναι ένα αντίτιμο, νομίζω πως μπορεί ο καθένας μας να το ορίσει μόνος του.

In anticipation of my resurrection...

Morte_AscendoΝέο Μέλος
24/03/2008, 08:16:24
Καλημέρα σας, ενδιαφέρων οι απόψεις σας....

Κατά την δικιά μου άποψή, η γνώση δεν πρέπει να διαδίδεται ελευθέρα διότι έχει κάποια άξια...

Η Εσωτερική και η εξωτερική γνώση, αποκτιέται μέσω του πειράματος, της πρακτικής και της μελέτης.

Οι Σκιές που γεννιούνται από το φως εκεί που δεν υπάρχει φως οι σκιές κρύβονται.

Kyanos_DrakosΜέλος
29/03/2008, 07:19:35
Λοιπόν, γεια σας και χαρά σας. Ένα από τα πράγματα που έχω να κάνω μιας και μόλις έβαλα ιντερνέτ στο σπίτι είναι να πάρω μέρος σε αυτή τη συζήτηση πράγμα που το έχω αναβάλει τόσο καιρό. Μάλλον για να δαμάσω την υπομονή μου.

Χρησιμοποιώ το ίντερνετ από σήμερα και θα το χρησιμοποιώ από εδώ και πέρα. Βέβαια αυτό θα είναι ένα μέσο. Όντας elo η γνώση είναι μέσα μας. Αυτό που αποκαλείς σοφά και σοφία, και όπως καταλαβαίνω δίκαια είστε εδώ όλοι φιλόσοφοι ή θέλουμε να αποκαλούμαστε έτσι ή τουλάχιστον να προσπαθούμε να είμαστε τέτοιοι, αλλά πάνω απ’ όλα να είμαστε εραστές τις Γνώσης για να μπορεί να υπάρχει αυτή η τριβή και με τον εαυτό μας που είναι κάτι γόνιμο.

Αλλά τι είναι η Γνώση; Όλο αυτό τον καιρό που απείχα από αυτή τη συζήτηση η ίδια η Γνώση δεν παρέλειψε να πέσει πάνω μου εντελώς τυχαία. Όπως ένα βιβλίο που τραβάς από μια βιβλιοθήκη, ανοίγεις το βιβλίο σε μια σελίδα και παρατηρείς ότι αυτή η σκεπτομορφή που σε περιτριγυρίζει ενυπάρχει τώρα και ως εντυπωμένη απάντηση, Μια από αυτές τις φορές που μου συνέβη αυτό ήταν και πρόσφατα με την Σρι Ισοπανισάντ με τα σχόλια της αυτού θειας χάρης Α.Τς.Μπακτιβεντατα Σουαμι Πραμπουπάντα, και συγκεκριμένα έπεσα στην Δέκατη ΜΑΝΤΡΑ η οποία λέει:

Οι Σοφοί μας έχουν διδάξει ότι, τα αποτελέσματα που προέρχονται από την καλλιέργεια της πνευματικής γνώσης είναι διαφορετικά από εκείνα που προκύπτουν από την ανάπτυξη της υλικής γνώσης.

Οπότε ένα συμπέρασμα κλονίζει την λογική μου ότι υπάρχουν δύο είδη Γνώσης. Μια γνώση που αναφέρεται στο μυαλό και μία στην καρδιά. Ή να πω καλύτερα ψυχή;
Όπως ακριβώς κάτι μπορεί να μιλάει απευθείας στην ύπαρξη σου ή απλώς να μιλάει στο μυαλό σου και όντως έτσι άστατοι που είμαστε εμείς οι άνθρωποι, γεμάτοι επιθυμίες μπερδεύουμε το γυμνάσιο με το μαγνήσιο. Είμαι πάντως της άποψης ότι αν το να γνωρίσεις τον Εαυτό σου δεν ήταν όντως κάτι υπερβατικό δεν θα αναγραφόταν εκεί που βρισκόταν. Και αν όχι υπερβατικό άμεσα σίγουρα έμμεσα διότι το να το καταφέρεις είναι όντως κάτι που θα σε οδηγήσει προς μια ανώτερη πνευματικά κατάσταση. Βέβαια όπως ήταν το τυχαίο που άνοιξα στην τύχη την σελίδα τόσο τυχαία είναι και η έρευνα του ασίγαστου εξερευνητή για την εσωτερική γνώση, και για την γνωστική αποκάλυψη.
Θα σας αναφέρω τώρα για συνέχεια και για όσους δεν έχουν το κείμενο κάποια πράγματα από την επεξήγηση του Πραμπουπάντα πάνω στη Δέκατη ΜΑΝΤΡΑ, μιας και θα ήθελα να τα μοιραστούμε:
«Στο δέκατο τρίτο κεφάλαιο η Μπαγκαβάτ-γκιτά μας διδάσκει με ποιο τρόπο μπορεί να αναπτύξει την πραγματική γνώση:
1) Πρέπει να γίνει τέλεια ευγενικός και τίμιος και να μάθει να σέβεται τους άλλους.
2) Δεν πρέπει να υποκρίνεται τον θρησκευόμενο μόνο και μόνο για να αποκτήσει φήμη και δόξα
3) Να μην γίνεται αιτία άγχους για τους άλλους, με τις πράξεις του, τις σκέψεις του ή τα λόγια του.
4) Να μάθει να είναι υπομονετικός, ακόμα και μπροστά στην πρόκληση των άλλων.
5) Ν αποφεύγει την υποκρισία στις σχέσεις του με τους άλλους.
6) Ν προσπαθήσει να βρει ένα πνευματικό δάσκαλο, ικανό να τον οδηγήσει βαθμιαία στην πνευματική συνειδητοποίηση να υποταχθεί ταπεινά σ’ αυτόν, να αφιερωθεί στην υπηρεσία του και να τον συμβουλεύεται.
7) Να ακολουθεί τις αρχές και τους κανόνες (1) που υποδεικνύονται στις αποκαλυμμένες γραφές.
8) Να είναι προσηλωμένος στα διδάγματα των Γραφών.
9) Να αποφεύγει τελείως ό,τι μπορεί να είναι επιζήμιο για την πνευματική του πρόοδο και πραγματοποίηση.
10) Να μην χρησιμοποιεί τίποτε περισσότερο από ό,τι του είναι απαραίτητο για τη διατήρηση του σώματος του.
11) Να μην κάνει ποτέ το λάθος να ταυτίζεται με το σώμα του, με την οικογένεια του, με την πατρίδα του, με την φυλή του, κλπ.
12) Να θυμάται πάντα ότι, μέχρις ότου θα έχει ένα υλικό σώμα, θα είναι αναγκασμένος να αντιμετωπίζει τους πόνους και τα βάσανα της επανηλημένης γέννησης και του θανάτου, των γηρατειών και της αρρώστιας. Είναι μάταιο να προσπαθεί να εξουδετερώσει με κάθε μέσον αυτές τις συμφορές του σώματος.
13) Δεν πρέπει να προσκολλάται σε περισσότερα πράγματα από όσα του είναι αναγκαία στη ζωή για την πνευματική του ανάπτυξη.
14) Να μην προσκολλάται στη γυναίκα του, στα παιδιά του και στο σπίτι του, περισσότερο από όσο οι Γραφές συνιστούν.
15) Δεν πρέπει να επηρεάζεται από τα ευχάριστα ή δυσάρεστα συναισθήματα, σκέψεις ή εντυπώσεις που γέννιουνται στο μυαλό.
16) Να γίνει ένας τέλειος λάτρης του Υπέρτατου Προσώπου, του Σρι Κρίσνα, και να Τον υπηρετήσει με τέλεια προσήλωση.
17) Να αναπτύξει την επιθυμία να κατοικεί σ’ ένα απομονωμένο μέρος με ειρηνική και ήσυχη ατμόσφαιρα, που να ευνοεί την πνευματική καλλιέργεια, και να αποφεύγει τα πολυσύχναστα μέρη όπου συγκεντρώνονται η αμπάκτα.
18) Να γίνει ένας σοβαρός μελετητής ή φιλόσοφος για να ερευνά τα πνευματικά θέματα έχοντας υπ’ όψη του ότι η πνευματική γνώση είναι αθάνατη ενώ η υλική χάνεται με τον θάνατο.

Οι δεκαοχτώ αυτοί κανόνες μας βοηθούν να αναπτύξουμε βαθμιαία την πραγματική Γνώση. Κάθε πράξη αντίθετη μ’ αυτούς οδηγεί μόνο στην άγνοια. Ο Σρίλα Μπακτιβινόντα Θακουρ, ένας μεγάλος ατσάρυα, έλεγε σχετικά μ’ αυτά, ότι η υλιστική* γνώση, κάτω από οποιαδήποτε μορφή, στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια εκδήλωση της παραπλανητικής υλικής ενέργειας* και όποιος την καλλιεργεί αποκτηνώνεται. Το ίδιο βεβαιώνει και η Σρι Ισοπανισάντ• ο σημερινός άνθρωπος έχει μεταβληθή, με την ανάπτυξη της υλικής γνώσης σε ζώο...»

(1) Σ’ εκείνους που επιθυμούν να ακολουθήσουν το δρόμο της πνευματικής συνειδητοποίησης οι Γραφές συνιστούν να εφαρμόσουν μερικούς κανόνες, τέσσερις από τους οποίους είναι βασικής σημασίας:
Α) Να μην τρώνε ούτε κρέας, ούτε αυγά ούτε ψάρια.
Β) να μην χρησιμοποιούν καμία τοξική ουσία
Γ)Να μην έχουν παράνομη σεξουαλική σχέση
Δ)Να μην εγκαταλείπονται στα τυχερά παιχνίδια και στις κερδοσκοπίες και να μην ασχολούνται με διάφορες θεωρίες που δεν βασίζονται στα διδάγματα των Γραφών.
…….
Βέβαια είναι και αυτή μια θρησκεία και είναι ένα δόγμα, αλλά μόνο μέσα από αυτή την συκριτική σύνθεση όλων των δογμάτων ξετρυπώνουμε καποια αλήθεια. Αλλα παρ’ όλα αυτά το θεωρώ ένα θεσπέσιο κείμενο. Ποια είναι η γνώμη σας;

Και είναι όντως γεγονός ότι η γνώση δεν χαρίζεται. Που είναι ακραίο αυτό το κείμενο; και ποιος δεν θα ξεβολευόταν από την θέση του , από τον δυτικοποιημένο του καναπέ, με την αντίληψη του όλα τα φέρνουνε στο πιάτο, η αυτοπραγμάτωση με courier!...

Η αρχική μου διαφωνία που ουσιαστικά είναι πιο πολύ ερωτηματικό, είναι, ότι η Σεμέλη δεν ήταν αυτή που ζήτησε; Μπορούμε να αναλύσουμε λίγο πιο πολύ τη διδακτικότητα αυτού του μύθου; Αν δεν παγιδευόταν ο Δίας θα γινόταν το κακό;
Τι συμβολίζει ο Δίας; Υπάρχει δηλαδή περίπτωση εγώ να κοιτάξω το απαστράπτον Φως, δίχως να μου το επιτρέψει;

Πιστεύω ότι οφείλω αφού έχω κάποια γνώση να μεταφέρω κάποια γνώση. Όχι την πνευματική γνώση αλλά αυτό το κλειδί που ανοίγει την πόρτα. Αυτό είναι το φίλτρο. Αν δεν θα σηκωθεί αυτός που θα λάβει το κλειδί να πάει να το δοκιμάσει σε μια πόρτα, τι θα το κάνει? Όπως λέει και ο Γκουρτζίεφ στο «συναντήσεις με αξιοσημείωτους ανθρώπους» , που την ταινία είδα πρόσφατα, αν θέλω να σου δώσω το 1/3 της κατανόησης μου δεν μπορώ… Συνεχίζω τον συλλογισμό μου. Αν δώσω σε ένα μικρό παιδί ένα διαμάντι αυτό θα καταλάβει άραγε την αξία που έχει αυτό το πεντακάθαρο πέτρωμα; Αν βάλουμε ένα σεντούκι με κοσμήματα κάτω και το αφήσουμε εκεί και κανείς δεν πάει να πάρει το περιεχόμενο, τι σημαίνει αυτό;
Ο ίδιος ο Δίας είναι αυτός που οδηγεί άμεσα ή έμμεσα. Αυτό είναι μια μου πεποίθηση.
Και έτσι λέω πως θα κάνω αυτό που θα μου βγει, όχι τόσο για να δικαιολογήσω το παραπάνω, αλλά γιατί ο δρόμος αυτός, οδηγεί αναπόφευκτα στη Σύγκρουση και αυτή είναι η ίδια η Σύγκριση. Και αυτή είναι η Λογική. Και η Λογική είναι ο Λόγος. Και ο Λόγος ήτο παρά τω Θεώ. Και είναι η ίδια η συνδετική και η διαχωριστική γραμμή. Είμαι της άποψης ότι η αιτία αυτή σε οδηγεί στον Ανώτερο Νου και κατά αξιωματική ακολουθία προς τον Δία. Έχω ένα φίλο που πέρασε ένα ψυχωτικό επεισόδιο. Είδε αυτό το φως ας πούμε και κάηκε λίγο. Βέβαια αν κάποιος εκείνη την στιγμή είχε την πνευματική γνώση να τον καθοδηγούσε ίσως σήμερα να μην έπαιρνε ακόμα χάπια, ίσως να βρισκόταν σε μια ανώτερη κατάσταση αλλά για το αστείο της υπόθεσης δεν θα είχα εγώ αυτό το παράδειγμα που είναι μια γνώση μήτε αυτός το βίωμα Απλώς ο σημερινός Νους μέσα στα σκοτάδια που εξαπλώνονται σαν ζιζάνια στο χώμα είναι περιπλεγμένος και όλοι το ξέρουμε αυτό.
«Οφείλεις να σπουδάζεις Φιλοσοφία έστω και αν δεν έχεις χρήματα περισσότερα από όσα χρειάζονται για να πάρεις ένα λύχνο ελαίου και χρόνο λιγώτερο από εκείνο που μεσολαβεί από τα μεσάνυχτα ως το λάλημα του αλέκτωρα» Friedrich Hölderlin
Αλλά αυτό, είναι μια πλευρά της σπουδής.

Προς το παρόν που οδηγεί ο Εσώτερος τον καθένα μας; Το ζήτημα πολιτικοποιείτε ή όχι; Γιατί ο Καθένας έχει την ψυχή του, τον Εσώτερο, Τον Ατμάν κλπ. κλπ. Η γνώση είναι μία κλπ. κλπ. Και πως δεν φτάνει να έχεις μια μασονία, θρησκευτοοικονομικά συστήματα και κατεστημένα, καλοστημένα συμφέροντα για διπλούς προαγωγούς;
Αλλα η Ανθρωπότητα δεν είναι UBUNTU. Και θα σας εξηγήσω τι εννοώ. Ubuntu is an African word meaning 'Humanity to others', or 'I am what I am because of who we all are'. The Ubuntu distribution brings the spirit of Ubuntu to the software world. Δηλαδή UBUBTU σημαίνει «Είμαι αυτό που είμαι λόγο αυτού ου είμαστε». Το εν λόγο παράδειγμα το χρησιμοποιώ από το πρόγραμμα ανοιχτού κώδικα.
http://www.ubuntu.com/products/whatisubuntu και
http://www.ubuntu-gr.org/
Όχι η Ανθρωπότητα δεν είναι έτσι ή απλά δεν συμφέρει τις τράπεζες;
Όσον αφορά την αντίληψη που όλοι έχουμε να βλέπουμε τα πάντα με χρηματική αξία…. Ποια είναι λοιπόν η αντικειμενική γνώση γύρω μας και ποια μέσα μας;
Ο Ερμής ο Τρισμέγιστος λέει πως ότι είναι πάνω είναι και κάτω. Πώς το κάτω δεν αντανακλά μια μάχη των Ουρανών ή το ανάποδο δεν αντανακλά το κάτω μια κοσμική νομοτέλεια. Η μήπως αντανακλά

29/03/2008, 14:37:13
Φίλε μου Kyanos Drakos, η γνώση δεν είναι ακριβώς όπως το λες ,δωρεάν, αλλά δεν πουλιέται γιατί είναι μέσα σε κάθε άνθρωπο.
Το θέμα είναι ότι χρειάζονται οδηγίες πλοήγησης, ώστε να μπορεί κανείς να προσεγγίσει την γνώση, αλλά με προσοχή, γιατί η γνώση διαφθείρει, μπορεί να φανεί ανώτερη από τον ανώριμο άνθρωπο και αυτός να φανεί μικρότερος των περιστάσεων…
Παλιά ένα τραγούδι των King Crimson to Epitaph, σε κάποιο στίχο του λέει χαρακτηριστικά για την χρήση και κατοχή της πυρηνικής ενέργειας, « η γνώση είναι στα χέρια ηλιθίων..» και πιο κάτω « η σύγχιση θα είναι ο επιτάφιος μας…»
Αυτό όπως καταλαβαίνεις, μάλλον έχει να κάνει με την κατοχή της γνώσης…
Μου αρέσει το λογότυπο σου γιατί αν καταλαβαίνεις τι λέει ο Κομφούκιος , ότι βλέπουμε στους άλλους είναι και δική μας «ασθένεια..»
Γι’ αυτό η γνώση είναι ένα επικίνδυνο πεδίο, αν δεν υπάρχει η σχετική πορεία, μέσα από εμπειρίες και βιώματα εγκεφαλικά και σωματικά τέτοια που να τον κάνουν ενήλικα και παιδί μαζί…
Εξάλλου είναι ατομική υπόθεση, δεν μεταδίδεται όπως λέγεται, αλλά παραμορφωμένη…
Συμφωνώ βασικά με τον Elo, ότι η γνώση είναι προσωπική υπόθεση κι όχι μετάδοση γνώσεων, καθώς κάτι που για έναν είναι καλό για άλλον που έχει χ΄ κόμπλεξ ή ελλείψεις είναι κακή γνώση…
Όποιος πλησιάσει την γνώση, απέχει πρώτα από τον εαυτό του και αυτό όποιος ενδιαφέρεται για την γνώση, ας το προσέξει…Συμφωνώ με το γνώθι σαυτόν, γιατί το άτομο το οπίο είμαστε δεν είναι το άτομο που πραγματικά είμαστε… Είπα μια πολύ μεγάλη αλήθεια τώρα, κι όποιος κατάλαβε κατάλαβε…
Φίλε D Incubus με…απογοητεύεις… Υπάρχει περίπτωση να παρέχει κάποιος επι πληρωμή, οιαδήποτε πληρωμή, όταν δεν του ανήκει; Αφού η γνώση είναι στάδιο και προορισμός , πως μπορεί κάποιος να την εμπορευτεί;…
Η πίστη στην γνώση είναι πολύ πιο δυνατή από τα όποια οφέλη οικονομικά ή βιοποριστικά…
Ο Ερμής ο Τρισμέγιστος είπε πιο σημαντικό από αυτό που αναφέρεις φίλε Κυανέ Δράκε… Είπε ότι το σύμπαν είναι ο μακρόκοσμος κι ο άνθρωπος είναι ο μικρόκοσμος… Άρα ο κάθε άνθρωπος είναι γνώστης απλά δεν το ξέρει…
Όπότε η απάτη είναι : Μαθαίνει κανείς ή τον βοηθάμε να θυμηθεί;…
30/03/2008, 12:03:50
quote:
Φίλε D Incubus με…απογοητεύεις… Υπάρχει περίπτωση να παρέχει κάποιος επι πληρωμή, οιαδήποτε πληρωμή, όταν δεν του ανήκει; Αφού η γνώση είναι στάδιο και προορισμός , πως μπορεί κάποιος να την εμπορευτεί;…

Αγαπητέ trexagireve, νόμιζα πως ήμουν σαφής στο τελευταίο μήνυμα μου.
Σε αυτό τόνισα ότι δεν έχει σημασία ο αναζητητής να πληρώσει ένα χρηματικό αντίτιμο καθώς αυτό που "πληρώνει" είναι κάτι πέραν των υλικών αγαθών και σαφώς πολύ διαφορετικό.
Διάβασε λίγο καλύτερα το τελευταίο μου μήνυμα κι ίσως καταλάβεις καλύτερα κάτι που ίσως να μην κατάλαβες.

30/03/2008, 18:46:44
Αγαπητέ D Incubus αφορμή πήρα απο την δική σου τοποθέτηση για να πω ότι κάτι που ενυπάρχει στον άνθρωπο, δηλαδή η γνώση, όπως είναι πλέον γνωστό, ότι η γνώση είναι τμήμα του 90 % του εγκεφάλου που δεν ελέγχει και επικοινωνεί μαζί του ο άνθρωπος, οπότε, το θέμα πληρωμής, ή η σχέση δασκάλου και μαθητού είναι εικονικό και δεν αντικατοπτρίζει την αλήθεια...
Η αλήθεια είναι πως η γνώση δεν παρέχεται αλλά, υπενθυμίζεται στον άνθρωπο και φυσικά αυτό δεν συστήνει θέμα πληρωμής ή σχέση ανωτερότητας- κατωτερότητας,δασκάλου μαθητού, καθώς όλοι κάποια στιγμή, περνάμε από το ένα στάδιο στο άλλο και φυσικά ότι υπάρχει ως προεμπειρία, δεν μπορεί να λογίζεται ως άγνωστο και να μετατρέπεται η πρώην άγνοια σε τωρινή γνώση...
Αυτό που πρέπει κάποια στιγμή να τονισθεί είναι ότι όλοι
περνάμε από αυτό το στάδιο, όπως και ότι το παράξενο είναι
ότι ο άνθρωπος έχει άγνοια του ιδίου του εαυτού του κι όχι η πώληση γνώσεων ...
Kyanos_DrakosΜέλος
07/04/2008, 04:26:53

quote:
Παλιά ένα τραγούδι των King Crimson to Epitaph, σε κάποιο στίχο του λέει χαρακτηριστικά για την χρήση και κατοχή της πυρηνικής ενέργειας, « η γνώση είναι στα χέρια ηλιθίων..» και πιο κάτω « η σύγχιση θα είναι ο επιτάφιος μας…»

Ποια είναι αυτή η γνώση που μπορεί να σε καθιστά ταυτόχρονα και γνώστη και Ηλίθιο. Σίγουρα όχι η πνευματική γνώση...
Για την υλική το συζητάμε φίλτατε τρέχα γύρευε!

Αυτό που δεν είναι ακριβώς όπως το λέω είναι ότι το δωρεάν είναι μια γενικότητα , είναι μια ερώτηση ρητορική... για όποιον μπορεί να το δεί ως έτσι. Προανέφερα οτι το θέμα μπορεί να πάρει κοινωνικές, πολιτικές και φιλοσοφικές διαστάσεις, η εμπορευματοποίηση, είναι η εκποίηση, η καπίλευση αυτής -που σε άλλη συζήτηση καταδικάζεις τρέχαγύρευε..

quote:
Ο Ερμής ο Τρισμέγιστος είπε πιο σημαντικό από αυτό που αναφέρεις φίλε Κυανέ Δράκε… Είπε ότι το σύμπαν είναι ο μακρόκοσμος κι ο άνθρωπος είναι ο μικρόκοσμος… Άρα ο κάθε άνθρωπος είναι γνώστης απλά δεν το ξέρει…

Νομίζω ότι καταλαβαίνω τι λες αλλα και όχι... Δηλαδή το Σύμπαν είναι η γνώση;? και πώς -είναι-(ο άνθρωπος)- αφου δεν το ξέρει;

Οι έννοιες είναι δύσκολες, αλλα πιστευω, ποιο δύσκολη είναι η προσπάθεια μας να τις επιβεβαιώσουμε.
Και, είμαι της άποψης, ότι αν όντως μπορούμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο να τις ενοήσουμε, θα διαπιστώσουμε ότι το εννοιολογικό περιεχόμενο των αντικειμένων της γνώσης δεν έχει καμία σχέση με τον φυσικό μας εγκέφαλο και ποσο μάλλον με την επικοινωνία και ανταλλαγή πληροφοριών του φυσικού μας σώματος με αυτόν.
Η υπερβατική γνώση, η γνώση πέρα απο την φιλοσοφική σύκρουση και σύκριση, κατέρχεται απο τα ανώτερα πεδία όπως εμείς ανερχόμαστε στα ανώτερα. Εννοείται πως πρεπει πρώτα να διαλύσουμε τα καλούπια να ενεργήσουμε πέρα απο το επιτρεπόμενο όπως εμείς το γνωρίζουμε.
Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε απο τις δογματικές προκαταλήψεις, και να σταματήσουμε να επιβεβαιώνουμε και να αποδεχόμαστε, να σταματήσουμε να απορρίπτουμε και να καταδικάζουμε και να σρχίσουμε να κατανοούμε. Όταν η κατανόηση λειτουργεί τότε η αποδοχή και η απόριψη περισεύουν.
Αλλά είμαι της άποψης ότι πρέπει να λειτουργεί αυτή η πλευρά ως Συνειδησιακός φορέας για την απόκτηση της. θα ήθελα πάρα πολύ ένα παράδειγμα ενός μαθητή που δεν πληρεί τα παραπάνω ((και βέβαια με το αζημίωτο) ο οποίος να είναι υπό την επίβλεψη ενός Δασκάλου. Μια παρούσα υποτιθέμενη σχέση θα ήταν όντως εικονική.
Η αλήθεια σαφώς και δεν αντικατοπτρίζεται στο θέμα πληρωμής, χρημάτων. Αλλα άλλο το θέμα αυτό και άλλο το θέμα της "πληρωμής",

quote:
Κι αυτά όλα συνιστούν ένα βαρύτατο τίμημα για τον ίδιο αφού πολλές φορές μπορεί να νιώσει πόνο, να λιγοψυχήσει, να νιώσει κουρασμένος κι εξαντλημένος ακόμα, να διστάσει και να αναθεωρήσει πολλά από τα πιστεύω που είχε προτού θέσει τον εαυτό του σε αυτήν την τροχιά εξέλιξης.
Για μένα λοιπόν αυτό είναι το αντίτιμο και δεν είναι μετρήσιμο.
Τώρα για ποιά ακριβώς πράγματα όλη αυτή η διαδικασία είναι ένα αντίτιμο, νομίζω πως μπορεί ο καθένας μας να το ορίσει μόνος του.

όπως σωστα ανέφερε ο φίλος μας Dying Incubus που ξεχωρίζει την ήρα απο το στάρι.
Όσο για το παράξενο που αναφέρεις trexagireve δεν είναι και τόσο παράξενο, εγώ το βρίσκω άκρως φυσιολογικό.

ο Κισσός... αναριχάται
"Όταν δείς κάτι καkό σε κάποιον άλλο, γύρισε και εξέτασε πολύ προσεκτικά τον εαυτό σου" Κομφούκιος
www.myspace.com/okissos

07/04/2008, 08:46:21
quote:
Οι έννοιες είναι δύσκολες, αλλα πιστευω, ποιο δύσκολη είναι η προσπάθεια μας να τις επιβεβαιώσουμε.
Και, είμαι της άποψης, ότι αν όντως μπορούμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο να τις ενοήσουμε, θα διαπιστώσουμε ότι το εννοιολογικό περιεχόμενο των αντικειμένων της γνώσης δεν έχει καμία σχέση με τον φυσικό μας εγκέφαλο και ποσο μάλλον με την επικοινωνία και ανταλλαγή πληροφοριών του φυσικού μας σώματος με αυτόν.
Η υπερβατική γνώση, η γνώση πέρα απο την φιλοσοφική σύκρουση και σύκριση, κατέρχεται απο τα ανώτερα πεδία όπως εμείς ανερχόμαστε στα ανώτερα. Εννοείται πως πρεπει πρώτα να διαλύσουμε τα καλούπια να ενεργήσουμε πέρα απο το επιτρεπόμενο όπως εμείς το γνωρίζουμε.
Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε απο τις δογματικές προκαταλήψεις, και να σταματήσουμε να επιβεβαιώνουμε και να αποδεχόμαστε, να σταματήσουμε να απορρίπτουμε και να καταδικάζουμε και να σρχίσουμε να κατανοούμε. Όταν η κατανόηση λειτουργεί τότε η αποδοχή και η απόριψη περισεύουν.

Φίλε Kyanos_Drakos, δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο σε αυτό που αναφέρεις!

Θα πρέπει όντως να καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια για να ξεφύγουμε από το περιορισμένο της αντίληψης μας κι ο δρόμος αυτός είναι σίγουρα μακρύς.
Από την στιγμή της γέννησης μας αρχίζουμε να αποκτούμε καλούπια, συγκεκριμένες και παγιωμένες αντιλήψεις για το κάθετι, αντιλήψεις στις οποίες οδηγούμαστε είτε ακολουθώντας μια συλλογιστική πορεία που μας έχει επιβληθεί από το περιβάλλον μας είτε επειδή η νόηση μας μας οδηγεί εκεί.
Κι ίσως αυτή η αντίληψη μας να εμπεριέχει σπερματικά κάποια χαρακτηριστικά της έννοιας που προσπαθούμε να προσεγγίσουμε αλλά σίγουρα αγνοεί πολλά άλλα.
Ίσως να μη μπορέσουμε να τα ανακαλύψουμε όλα και για να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω αν αυτό είναι το ζητούμενο.
Ίσως το ζητούμενο να είναι να ανακαλύψουμε όσα περισσότερα χαρακτηριστικά μπορούμε και να προσπαθήσουμε να τα ενώσουμε, όσο αντιθετικά κι αν μας φαίνονται μεταξύ τους.
Ένα από τα χαρακτηριστικά της πνευματικής εξέλιξης είναι η τάση σύνθεσης των πραγμάτων, η χωριστικότητα κι η διασπαστικότητα θα μας οδηγήσουν σε άλλα καλούπια πιο πολύπλοκα από αυτά που έχουμε ήδη.

Ας αρχίσουμε το ταξίδι μας λοιπόν...

ΔΩΡΙΔΑΜέλος
22/07/2004, 01:35:25
Ευχαριστώ Avallon,
Το βρήκα όμορφο, δροσερό, και καλό!

ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ

22/07/2004, 17:56:22
Xαίρομαι που σου άρεσε...

"Τάδε έφη Avallon"
24/07/2004, 05:43:05
--ΩΡΑΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΚΑΝΕ Η ΠΕΡΣΕΙΑ ΕΚΑΤΗ....
ΕΣΕΙΣ ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΤΗ ΘΥΜΑΣΤΕ ΜΑ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥΜ :)
ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΗ ΠΕΡΑΣΑ ΣΤΗ ΒΕΔΙΚΗ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ.../
--ΑΠΟ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΗΘΗΚΑΝ +ΕΚΔΙΩΧΘΗΚΑΝ -ΕΣΩ- ΟΣΟ Η ΑΦΕΝΤΙΑ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΟΣΟ +Η Λ.Κ. ../--
....

---ΑΒΑΛΛΟΝ... ΤΕΛΙΚΑ "ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣ" ΠΑΝΤΑ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΕΥΓΕ!))
ΩΣΤΟΣΟ ΜΙΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ...
Η "ΣΕΛΙΔΑ" ΕΧΕΙ ΑΠΛΑ ΕΝΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ...ΣΤΟΝ ΕΡΜΗ/ΕΙΝΑΙ ΚΑΤ' ΟΥΣΙΑΝ ΣΕΛΙΔΑ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ.
+ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ, ΕΞΙΣΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ..ΘΕΜΑΤΑ..---

Αtma in lv
till the (never)end...
there in neverland...

Edited by - ΑΤΜΑ on 24/07/2004 05:46:01

24/07/2004, 23:10:10
Πολύ ενδιαφέρουσα σελίδα . Το μόνο που θα ήθελα να προσθέσω , είναι μερικές εκφράσεις πού έχουν προέλθει από την λατρεία του Ερμή και εξακολουθούν να υπάρχουν και στις μέρες μας .
Πχ. επειδή ο Ερμής ήταν προστάτης των οδηπόρων , τα διάφορα αντικείμενα που εύρισκαν στον δρόμο τους τά ( Έρμαια ) , θεωρούσαν ότι ήταν δώρα του θεού σ'αυτούς .
Επίσης οι έμποροι , των οποίων ήταν και προστάτης , στα συρτάρια και τα κιβώτια που φύλαγαν τα χρήματά τους είχαν σκαλισμένη την κεφαλή του Ερμού γιά να τα προστατεύη , γι'αυτό και ονομάστηκαν ( Ερμάρια ).
Επίσης όταν ήθελαν να πουν ότι κάτι ήταν πολύ καλά προφυλαγμένο και συνεπώς υπό την προστασία του Ερμού , έλεγαν ότι είναι κλεισμένο Ερμητικά .

Labolas GlasyaΜέλος
25/07/2004, 19:05:42
Κι ο Ερμης με τα παγωνια επαιζε? *

http://www.ummo.cc/Sigil/Glasya_Labolas.JPG

26/07/2004, 06:30:24
quote:
είναι μερικές εκφράσεις πού έχουν προέλθει από την λατρεία του Ερμή και εξακολουθούν να υπάρχουν και στις μέρες μας .
Πχ. επειδή ο Ερμής ήταν προστάτης των οδηπόρων , τα διάφορα αντικείμενα που εύρισκαν στον δρόμο τους τά ( Έρμαια ) , θεωρούσαν ότι ήταν δώρα του θεού σ'αυτούς .
Επίσης οι έμποροι , των οποίων ήταν και προστάτης , στα συρτάρια και τα κιβώτια που φύλαγαν τα χρήματά τους είχαν σκαλισμένη την κεφαλή του Ερμού γιά να τα προστατεύη , γι'αυτό και ονομάστηκαν ( Ερμάρια ).

Πολύ καλή η πληροφορία σου ..... Ευχαριστώ..

Φιλιά..

Η Πείρα δεν ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ

Η ομορφιά απλώνεται.....

S I M O R I L .......

demoΜέλος
20/08/2004, 22:15:23
Avallon άν θές να μάθεις περισσότερα για τον Πραγματικό - Ιστορικό Ερμή απο αυτά που είδες στο προτεινόμενο site ρώτα καλύτερα τον Thoth!!
Αυτός ΣΙΓΟΥΡΑ θα ξέρει πολύ περισσότερα!!

thothΙδρυτικό Μέλος
20/08/2004, 23:48:06
quote:

Avallon άν θές να μάθεις περισσότερα για τον Πραγματικό - Ιστορικό Ερμή απο αυτά που είδες στο προτεινόμενο site ρώτα καλύτερα τον Thoth!!
Αυτός ΣΙΓΟΥΡΑ θα ξέρει πολύ περισσότερα!!

Λίγη υπομονή, ετοιμάζω την... αυτοβιογραφία μου

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"