- Επιγνωση - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
quote:
Βασικά μήπως θες να μου πεις το μοναστήρι να το έχω υπόψιν μου τουλάχιστον?
Είναι μακρυά. Δεν είναι στην Ελλάδα. Θα χρειαστεί να ταξιδέψεις ...
quote:
δεν ξέρω αν πρέπει να γελάσω, να κλάψω ή απλώς να κουνήσω την κεφάλα μου με περίσκεψη...
Βάρα την στον τοίχο απίθανε. ![]()
Έχει δίκιο ο kost..
Εκτός κι αν το είπες (αυτό για το εξωτερικό) για να με παρακινήσεις να φύγω κάπου μακριά κι έτσι να κάνω μια ριζική αλλαγή στη ζωή μου και να μην είναι εύκολο να με βρουν οι συγγενείς..
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
δεν σε φτύνω απλά δεν καταλαβαίνω πού θα βοηθήσει το χαμόγελο στη συζήτηση.. τέλος πάντων
quote:
Εντωμεταξύ το παρόν θέμα με τις παράλληλες συζητήσεις έχει ξεφύγει σε σουρεάλ επίπεδα Όποιος το διαβάζει θα έχει λυθεί στα γέλια...
Προσπαθούμε να μιλήσουμε με την Γεωργία ρε Αστερισμέ της Μαλακίας, αλλά δεν μας αφήνεις ...
Edited by - kangaro on 17/07/2018 19:16:21
Πλάκα σηκώνεις ; Δηλ. μπορώ να αστειευτώ μαζί σου ; Θα με παρεξηγήσεις ;
πάντως θα ήταν μια λύση για μένα που δεν μπορώ να στεριώσω στον κόσμο αυτό και μόνη μου δεν παίζει να τα φέρω βόλτα αργότερα στη ζωή..
Οπότε το μοναστήρι είναι μία λύση στο βιοποριστικό πρόβλημα που δεν έχω τώρα αλλά θα έχω αργότερα αλλά και στο ψυχολογικό πρόβλημα, αφού με παίρνει τόσο εύκολα από κάτω..
Αν πίστευα και πιο πολύ θα ήταν η ιδανική λύση για μένα..
Μου λείπει λίγο η πίστη γι' αυτό δεν μπορώ να το αποφασίσω ακόμα..
Το χαμόγελο δεν βγήκε από μόνο του αφού μου το ζήτησες..
Αλλά δεν θα κολλήσουμε εκεί τώρα..
Πλάκα ναι σηκώνω αρκεί να είναι ευχάριστη και να μην με καταπλακώσει με τυχόν προσβολές γιατί τότε είτε θα θυμώσω είτε θα στενοχωρηθώ ή και τα δύο..
quote:
Το χαμόγελο δεν βγήκε από μόνο του αφού μου το ζήτησες..
Αλλά δεν θα κολλήσουμε εκεί τώρα..
Ε, ντάξει, τότε δεν είναι χαμόγελο. Εγώ θέλω να μιλάω με έναν άνθρωπο και να θέλει κι αυτός, όχι να του το βγάζω με το τσιγκέλι, 'ντάξει ... Όχι, θα κολλήσουμε εκεί, γιατί για μένα είναι πολύ σημαντικό. Συγνώμη αλλά να μιλάμε κι εγώ να σε πιέζω, δεν το γουστάρω.
quote:
Πλάκα ναι σηκώνω αρκεί να είναι ευχάριστη και να μην με καταπλακώσει με τυχόν προσβολές γιατί τότε είτε θα θυμώσω είτε θα στενοχωρηθώ ή και τα δύο..
OK, θα το θυμάμαι αυτό. Να σου πω ένα ανέκδοτο ;
Edited by - kangaro on 17/07/2018 19:28:49
Edited by - kangaro on 17/07/2018 19:35:13
Μα και το χαμόγελο δεν το ζητάμε, μας το δίνει ο άλλος όταν το θέλει από μόνος του!
Έτσι γίνεται αυτό..
Έτσι χαμογελούν οι άνθρωποι!
Κανείς δεν λέει στον άλλον: χαμογέλασε!
Μόνο αν είναι να βγάλει κανείς φωτογραφία..
Εγώ δεν σκέφτηκα να βάλω χαμόγελο, δεν έχω βάλει και ποτέ εδώ..
Αλλά και γενικά δεν είμαι πολύ των emoticons..
Δεν χρειάζεται αλήθεια να το πάρεις σοβαρά τώρα αυτό και να κολλήσουμε εκεί!
ναι για πες το ανέκδοτο..
Ήταν μια φορά ένας μεγάλος βουδιστής Δάσκαλος, ο Ναγκαρτζούνα. Μεγάλος δάσκαλος, σοφός. Κάποια στιγμή πήγε και τον βρήκε ένας κλέφτης που είχε ακούσει γι'αυτόν τέλος πάντων και πήγε να τον συναντήσει.
Ρώτησε λοιπόν τον Ναγκαρτζούνα : "Υπάρχει πιθανότητα να φτάσω κι εγώ ως εκεί που έφτασες εσύ ; Πρέπει όμως να σου ξεκαθαρίσω ένα πράγμα : είμαι κλέφτης. Και κάτι άλλο : δεν μπορώ να σταματήσω να κλέβω γι' αυτό μη το θέτεις σαν όρο. Μην με πιέζεις δηλ. να το σταματήσω. Είμαι κλέφτης. Θα κάνω ότι μου πεις, αλλά δεν μπορώ να σταματήσω να κλέβω. Δοκίμασα πολλές φορές κι απέτυχα, γι' αυτό και έχω εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια. Έχω αποδεχτεί την μοίρα μου και ας μη μιλάμε πια γι' αυτό. Στο ξεκαθαρίζω απ' την αρχή"
Ο Ναγκαρτζούνα είπε : "Μα ... γιατί φοβάσαι πως θα σου μιλήσω γι' αυτό;"
Ο κλέφτης είπε :"Μα έχω πάει σε καλόγερους, σε ιερείς, σε άγιους ανθρώπους και πάντα μου λένε : πρώτα θα σταματήσεις να κλέβεις"
O Ναγκαρτζούνα γέλασε και είπε : "Μάλλον σε κλέφτες θα έχεις πάει, δεν εξηγείται αλλιώς το ενδιαφέρον τους για τις κλεψιές σου. Εμένα δεν με νοιάζει!"
Ο κλέφτης χάρηκε : "Τότε, εντάξει!", είπε. "Μου φαίνεται ότι μπορώ να γίνω μαθητής σου. Είσαι ο σωστός δάσκαλος"
Ο Ναγκαρτζούνα τον δέχτηκε για μαθητή και του είπε : "Φύγε τώρα και μπορείς να κάνεις ότι θες. Αυτό που θα κάνεις όμως να το κάνεις συνειδητά, με επίγνωση δηλ. Πήγαινε κλέψε, άνοιξε σπίτια, πάρε πράγματα, δεν με νοιάζει, δεν είμαι κλέφτης, αλλά αυτό που θα κάνεις, κάνε το συνειδητά."
Ο κλέφτης δεν κατάλαβε αλλά του είπε "Εντάξει, θα προσπαθήσω".
Σε 3 βδομάδες γύρισε πίσω και του είπε "Είσαι πονηρός δάσκαλε, γιατί όταν το κάνω συνειδητά δεν μπορώ να κλέψω κι όταν κλέβω η συνείδησή μου χάνεται".
Ο Ναγκαρτζούνα είπε "Αρκετά με τις κλεψιές σου. Δεν είμαι κλέφτης, δεν με ενδιαφέρουν. Αποφάσισε τώρα! Αν θέλεις να είσαι συνειδητός, αποφάσισε. Αν δεν θέλεις, πάλι αποφάσισε"
Δεν ξέρω αν το βρήκες αστείο. Εγώ πάντως με αυτήν την ιστορία γελάω ...
Έχει και συνέχεια η ιστορία, αλλά θα στην πω κάποια άλλη φορά γιατί τώρα ... χρειάζομαι επειγόντως .... νερρρροοοοοό! ![]()
![]()
Edited by - kangaro on 17/07/2018 20:11:41
Και μιας και ακόμα περιμένουμε το 'ανέκδοτο' να γελάσουμε, θα πω εγώ ένα ανέκδοτο προς την Empty Space βγαλμένο από την ζωή...
Του φαφούτη τού τυχαίνει το σκληρό το παξιμάδι
Το είχε πει η γιαγιά μου, είχα πέσει κάτω να γελάω και αργότερα κατάλαβα και το νόημά του![]()
Edited by - kost on 17/07/2018 20:27:16
μου άρεσε.. διαβάζω παρόμοιες ιστοριούλες σε ένα βιβλίο του Osho που αγόρασα πριν λίγες μέρες..
Βασικά δεν έχει ακριβώς τέτοιες ιστορίες που μοιάζουν με μύθους.. Έχει πραγματικές ιστορίες που τις εισάγει εμβόλιμα στις θεωρίες του όταν θέλει να εξηγήσει κάτι και να το κάνει πιο σαφές..
Το βιβλίο λέγεται "κρυμμένα μυστήρια" και το βρήκα πολύ εύκολα χωρίς πολύ ψάξιμο στο βιβλιοπωλείο..
Τα λέει πολύ ωραία και στην αρχή είχα ενθουσιαστεί, μέχρι που ένας φίλος μου κατέρριψε κάποιες απ'τις πληροφορίες που περιέχει..
Και τώρα αναρωτιέμαι, αν ένα από αυτά που γράφει δεν είναι αλήθεια, τότε υπάρχει περίπτωση να είναι κι άλλα αναληθή..
Εμένα όμως με ενδιαφέρει το κατά πόσο με βοηθάει να ξεπεράσω το όποιο πρόβλημά μου (να' το πάλι, δεν έφυγε), κι αφού με βοηθάει όταν το διαβάζω γιατί να μην το πιστέψω?
Και ισως δικαιολογημενα.........
Αφου για να συμβει κατι παρομοιο σημαινει............ οτι εχουν εξετασει μονο διανοητικα,....... υποθετικα το συγκεκριμενο ζητημα
Αν το ειχαν εξετασει ομως με λιγο πιο ερευνητικη διαθεση και πνευμα ,θα μπορουσαν να δουν διαφορετικες πτυχες
Και για να γινει κατι παρομοιο θα επρεπε να εχουν ασχοληθει με την λειτουργια αναλυση του ψυχισμου τους την καθε στιγμη
Να γνωρισουν τι σημαινει η λεξη κομματια εαυτου
Θα μπορουσαν ουσιαστικα να δουν οτι κατω απο συνθηκες καθημερινης διαβιωσης και ταυτισης ειναι αδυνατο για τον κοινο ανθρωπο να αποστασιοποιηθει εστω και για ενα δευτερολεπτο ,εκτος και αν κατι σοκαριστικο συνεβαινε
Θα εβλεπαν οτι η αποστασιοποιηση αφορα ΚΟΜΜΑΤΙΑ εαυτου σε δεδομενες στιγμες ,και οτι αποστασιοποιηση αυτοπαρατηρηση σημαινει δρομος
Και μονο για τις δεδομενες αυτες στιγμες
Η αποστασιοποιηση αλλιως...... αφορα συγκεκριμενες αισθησεις και κατω απο συνθηκες ενδοσκοπησης εσωτερικης ...........και οχι ταυτισης ...........στις οποιες ειμαστε ενα με τα επιπροσθετα στοιχεια λειτουργιες του εαυτου
Και παρολο που σε κειμενα Γκουρτζιεφ Ουσπενσκυ .........ενθαρυνεται η ονοματοθεσια ........σαν βοηθητικο μεσο ,προκειμενου της αποστασιοποιησης .......
Αυτο θα μπορουσε ακομα και να παραλειφθει.......... η να χρησιμοποιηθει εντεχνα με γνωμονα τις αναγκες αποστασιοποιησης αυτοπαρατηρησης
Δεν γινεται βεβαια λογος........... οτι για να γινουν ολα αυτα........... ,θα πρεπει πρωτιστως......... να εχει γινει και να γινεται αντιληπτο ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗ ........το πως επιδρουν .........
Τι αντικτυπο δηλαδη εχουν ....................στο σωμα μας τα διαφορα ερεθισματα εγω
Γιατι μονο με αυτο σαν βαση θα μπορουσε κανεις να κανει αποπειρες αποστασιοποιησης χρησιμοποιωντας της θεληματικη φαντασια
Ετσι ,......αν κατι παρομοιο .........υπαρχει σαν γνωση και δυνατοτητα παρατηρησης στην στιγμη ......
Μονο τοτε η προσπαθεια αποστασιοποιησης θα μοιαζει η θα γινει αντιληπτη ......σαν ........... η μονη φυσικη και απαραιτητη διεξοδος απο τον εαυτο ..............αλλα και δυνατοτητα αυτοπαρατηρησης
Ετσι φθανει κανεις σε σημειο ,και εχοντας ξεκαθαρισει τα του εσωτερικου τοπιου να βλεπει την σχεση εσωτερικου με το εσωτερικο τοπιο
Βλεπει κανεις μεσα αλλα και εξω ταυτοχρονως
Και με αυτον τον τροπο η σχεση εσωτερικου και εξωτερικου γινεται πιο ξεκαθαρη στην παρατηρηση αλλα και την κριση στην στιγμη
Αντιλαμβανεται κανεις οτι καποια στοιχεια αν οχι ολα ειναι απλα δικες του προσωπικες θεσεις εξεις που αποθηκευσε στο παρελθον
Θεωρω μονοπατι καθαρσης και υπαρξης στιν στιγμη
Δεν ειναι αλλωστε τυχαια η προτροπη παροτρυνση σε κειμενα του ΤΕΤΑΡΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ........
Να ............
ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΧΩΡΙΖΟΥΜΕ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ................
........ ΕΝΘΥΜΟΥΜΕΝΟΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΛΗΘΩΡΑΣ ΤΩΝ ΕΓΩ
Και αμεσο αποτελεσμα αυτου του διαχωρισμου...... ,ειναι η αποστασιοποιηση αλλα και μια πιο καθαρη και αντικειμενικη θωρια της λειτουργιας
Της σχεσης εσω και εξω
Οπως ομως προειπα ......
Για να γινει αυτο ,θα πρεπει να εχει προηγηθει προηγουμενη ανεξαρτητη απο θεωριες μελετη της λειτουργιας του εαυτου
Δρομος για εμενα σημαινει ερευνα και ανακαλυψη
Αυτη ειναι η αναγκη μου ,αλλα κυριως η κατευθυνση που επιλεγω να ακολουθησω ..........και οχι τυχαια.........αλλα κατοπιν μακρας πορειας
Ερευνω επιλεγμενες κοντα στο επιπεδο θεωρητικες αποψεις ,η ερευνω κατευθειαν ........και ανεξαρτητα απο καθε θεωρια......... τον εαυτο
Να διαπιστωσω που οφειλεται και απο τι συνισταται η καθε λειτουργεια
Δρομος για μενα ........ σημαινει οτι δεν δεχομαι αλλα επισης δεν αποριπτω τιποτα
Προσπαθω μονο να ανακαλυπτω τι σημαινει η καθε θεωρητικη εκφραση την οποια θεωρω οτι βρισκεται στο ....η κοντα στο επιπεδο
Ακομα και αν κανω λαθος .......και αυτη η θεωρητικη αντληληψη .....την οποια ..........θεωρω οτι μπορω να προσεγγισω και να ερευνησω ..........δεν ειναι ακριβως κοντα ....παντα θα ξεκολουν ,κομματια γνωσης χρησιμα για την συμπληρωση της μεγαλης εικονας κατανοησης
Για εμενα δρομος σημαινει αναρωτηση
Προχωρω και η καθε βιωματικη γνωση μου και επομενως και η μετεπειτα πορεια και καυευθυνση εξαρταται απο αυτα που ηδη εχω διαπιστωσει βιωσει
Δεν δεχομαι ουτε καν αυτη την προσευχη μεχρι να δω οτι αυτο δουλευει και με βοηθα στην προσπαθεια μου
Υπαρχουν πολλα γνωμικα ρυσεις και αρχες τα οποια αν κανεις τα αποδεχτει χωρις να τα εχει πρωτα ανακαλυψει ,θα κανει το ιδιο λαθος σαν να τα ειχε αποριψει
Ενα απο αυτα που παρεπιπτοντως ερευνω και αναρωτιεμαι αυτον τον καιρο ,ειναι αυτο που λεει οτι ...............θα πρεπει να παρατηρουμε και να διαχωριζουμε διαφορετικες λειτουργιας ....ενθυμουμενοι την ιδια στιγμη περι υπνου και περι των πολλων εγω
Και ακομα και αυτο το γνωμικο εμπεριεχει στοιχεια που ειναι απαραιτητο να εχουν ερευνηθει και εμπειριωθει πριχου κανεις το βαλει μπροστα του για να το ερευνησει
Ενα απο αυτα τα στοιχεια ειναι η ενοια του εγω
Τι δηλαδη αυτο σημαινει και σε τι αντιστοιχει
Δυστυχως με λυπη μου παρατηρω οτι αυτοι που ειναι υπευθυνοι να μεταδιδουν την γνωση ..........και αναφερομαι κυριως............ σε υψηλοβαθμα .....η .......πολυ υψηλοβαθμα στελεχη ..................Και ο νοων νοητω .........
.Οχι μονο αφηνουν τον κοσμο στην αγνοια .......οχι μονο δεν κανουν κουβεντα απο που θα πρεπει να αρχισουμε .......αλλα επιπλεον ανακατευουν μακρυνες θεωριες λες και απευθυνονται σε αβαταρες
Οταν αναφερθουν στα πολυ χαμηλα επιπεδα τα οποια θα επρεπε να ασχοληθουμε ασχολουνται η αναφερουν τελειως επιγραματικα
Για εμενα ολα αρχιζουν απο μια ευρευνητικη διαθεση για οτιδηποτε μας συμβαινει τις πιο ανυποπτες και τις πιο κουλ στιγμες
Ολα αρχιζουν απο τον πονο που προερχεται απο εσωτερικη συγκρουση ........
Αρκει να μπορεσουμε και να εχουμε διαθεση να το εκμεταλευτουμε
Τι συμβαινει γιατι και πως γινεται αυτο και αυτο και εκεινο
Ακομα και η λεξη αυτοπαρατηρηση προσφερεται για τον μη εμπειρο για ενα πολυ μικρο φασμα εξαγωγης συμπερασματων
Με λυπη διαπιστωνω οτι ο περισσοτερος κοσμος ασχολειτε με ζητηματα που δεν μπορει καν να αγγιξει
Ακομα και μετα απο πολλα χρονια ....και ενω τιποτα δεν αλλαζει .............ουτε σε επιπεδο υπαρξης αλλα ουτε και κατανοησης ..........δεν λαμβανονται αποφασεις αλλαγης πορειας
Νομιζουμε πως ασχολουμαστε με τα εσωτερικα ενω στην ουσια δεν ειμαστε τιποτα αλλο παρα οπαδοι του εσωτερισμου
Και οπως προειπα μεγαλο μεριδιο ευθυνης για αυτο φερουν οι υψηλα .....η .....πολυ υψηλα ........υπευθυνοι ιθυνοντες .... επιφορτισμενοι .για την μεταδοση της γνωσης .
...κλαημερα κυρ κοτσυφα .. εδω μου κελαηδας εσυ ακομη ??? κλαμερες σε ολη την παλιοσειρα ...σε εχθρους και φριλους
quote:
Ολα αρχιζουν απο τον πονο που προερχεται απο εσωτερικη συγκρουση ........
...ναι απο εκει αρχιζουν ολα .. αν και δεν εινα ολοι οι πονοι σεβαστοι,,,,καποιοι πονοι ειναι κακοηθεις εγωπαρμενοι , μιεροι κι αρα απο αυτους δεν απορρεει κανενα καρμικο χρεος κανενα δικαιωμα της μοιρας ...
εδω σου αναθυμιζω τους μηχανισμους αμυνας ,,χμμ πολυ πολυ δουλεια ...
http://www.papapan.gr/issues/15-defence-mechanisms
.. ψυχοσυγκουση ο πονος που εκλυεται κι οι μηχανισμοι που επιλεγονται για την αμυνα απεναντι σε αυτο τον πονο ειναι δομικοι λυθοι της προσωπικοτητας μας κι ακομη πιο βαθια της ατομικοτητας μας ..
...η θεωρια των μηχανισμων αμυνα εχει πρoσφερει μεγιστα προς αυτη την κατευθυνση ...ο δικος μου μηχανισμος λεγεται διανοητικοποιηση εξιδνικευση ,,συνομωσιολογικη εκλογικευση κι απωθηση...
ΜΥΘΗΡΑ 2
Edited by - ΜΥΘΗΡΑ 2 on 26/08/2018 08:53:19
Η αυτοπαρατηρηση απαιτει προηγουμενες και ανεξαρτητες μελετες πανω στις λειτουργιες του εαυτου
Αυτο συμβαινει ,διοτι .......δεν μπορει κανεις να παρατηρησει............ αλλα κυριως να αξιολογησει .......... μοτιβα λειτουργιες και διαδικασιες................ αν δεν τα εχει μελετησει εκ των προτερων
Δεν θα μπορει να παρατηρησει ...συνισταμενες συμπεριφορων γιατι ακομα και αν τις δει ......δεν θα μπορει να εκτιμησει τι βλεπει
Και ειναι τοσα πολλα αυτα που συνιστουν τις συμπεριφορες μας την καθε στιγμη .........,που μονο ενα καλα εξασκημενο ματι μπορει να διακρινει και να αξιολογησει
Δεν μπορουμε επισης .....να παρατηρησουμε ...ολα ..αυτα τα μοτιβα........ αν δεν ξερουμε ....... με ποιο τροπο θα το κανουμε
Οι λεξεις κλειδια .....που θα μας οδηγησουν ,να καταλαβουμε.. τις δυο αυτες συνισταμενες ......,ειναι βαθεια αναρωτηση.... και ανεξαρτητη ερευνα...... πανω στις λειτουργιες μας
Αυτοι που διαφημιζουν την αυτοπαρατηρηση σαν το πιο ευκολο πραγμα στον κοσμο ...... ουσιαστικα βλαπτουν .....ηθελημενα......... η αθελητα ........το εργο και την πορεια προς την αυτογνωσια