- Ο ίσκιος των δέντρων - .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-.
Χαίρομαι που έπειτα από αρκετούς μήνες απλής ανάγνωσης των θεμάτων του forum έχω πλέον τη δυνατότητα να συμμετέχω στην ωραία παρέα σας. Ανοίγω αυτό το θέμα γιατί όσο και αν έψαξα δεν βρήκα κάποιο που να προσομοιάζει στο περιεχόμενο.
Υπάρχουν ορισμένα δέντρα (π.χ. συκιά, μουριά) των οποίων η σκιά χαρακτηρίζεται ως "παχιά", δηλ. σκιά που δεν αφήνει τις ακτίνες του Ήλιου να διεισδύσουν. Κυκλοφορεί η δοξασία, ιδιαίτερα σε χωριά της Ρούμελης, ότι υπάρχει κίνδυνος για κάποιον που θα καθήσει κάτω από μία τέτοια σκιά να πάθει σοβαρές οργανικές βλάβες ή ακόμα και να πεθάνει.
Πέρα από την δοξασία, που έτσι κι αλλιώς είναι αμφισβητίσιμη, έχω ακούσει περιγραφή τέτοιων γεγονότων, πριν από καμιά 10αριά χρόνια, από εγγύτατα συγγενικά πρόσωπα. Μεταξύ αυτών και η μητέρα μου, τα λεγόμενα της οποίας δεν αμφισβητώ.
Έχει, λοιπόν, κανείς ακούσει κάτι παρόμοιο;
Φιλικά,
sparverius

respect
Για ένα παιδάκι που η μάνα του από τις πολλές δουλειές που είχαν εκείνα τα χρόνια, δεν πρόσεξε ότι κοιμήθηκε κάτω από μια καρυδιά.
Το παιδάκι προσπαθούσε να ξυπνήσει.Μάταια φώναζε την μητέρα του, τη θεία του κλπ.Ο ύπνος ήταν βαρύς.Φώναζε ασταμάτητα αλλά όλοι ήταν στις διάφορες δουλειές τους.
Τότε, άκουσε ο αρχάγγελος και του πήρε την ψυχή.
Κρίμα που δεν θυμάμαι τους στίχους.
<<Διότι η άγνοια φέρνει αλόγιστο θάρρος, ενώ η γνώση δισταγμό>>
Αγροτική οικογένεια κάθεται κάτω από δέντρο σαν αυτά που περιέγραψα στην αρχή του θέματος - νομίζω συκιά - για μεσημεριανό φαγητό. Χωρίς προειδοποίηση, τα μάτια του παιδιού της οικογένειας αλληθωρίζουν, τα δάχτυλα των χεριών του κλείνουν σαν να έχουν πάθει αγκύλωση και το παιδί αρχίζει να βρυχάται και να έχει σπασμούς. Μετά από λίγη ώρα πεθαίνει.
Συγγνώμη για την έλλειψη λεπτομερειών αλλά πάνε περίπου 10 χρόνια που μου διηγήθηκε η μητέρα μου την ιστορία - το γήρας ου γαρ έρχεται μόνον...
Φιλικά,
sparverius
quote:
ΒΓΗΚΑΝ ΟΙ ΔΙΑΟΛΟΙ Κ ΠΑΙΖΑΝΕ ΜΕ ΤΟ ΜΩΡΟ ΜΕΤΑ ΠΟΥ ΓΥΡΙΣΕ Η ΜΑΝΑ ΕΙΔΕ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΕ ΜΙΑ ΑΣΚΗΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Ναι, αυτό που θυμάμαι κι εγώ ήταν ο συσχετισμός του <βαρύ ίσκιου> με κάποια πνεύματα,αγγέλους και νεράιδες!
Ίσως το μη κατανοητό για εκείνη την εποχή?
Ίσως κάτι άλλο??
αυτή...που τα κατάφερε!
κάνε κλικ!
Μήπως θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι υπάρχουν πνεύματα της φύσης, μήπως αυτές ήταν οι νύμφες για τις οποίες μιλούσαν οι αρχαίοι?
quote:
Δεν αποκλείεται βέβαια, ο λόγος που εμφανίζονται αυτά τα φαινόμενα να είναι απόλυτα φυσικός π.χ. ενώ έχει ίσκιο να υπάρχει αντηλιά και να παθαίνει κάποιος σοβαρή ηλίαση (δεν ισχυρίζομαι ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει, απλά κάνω μία παραδειγματική υπόθεση), οπότε να εξηγούνται από την λαογραφική παράδοση με τρόπο δυσιδαιμονικό, χωρίς ωστόσο να συμβαίνει κάτι περίεργο.αυτή...που τα κατάφερε!
κάνε κλικ!
Ναι, amalia, αυτό το πιστεύω κι εγώ. Η απαρχή μίας δεισιδαιμονίας δεν μπορεί να προσδιοριστεί χρονικά, επομένως μύθος και πραγματικότητα είναι δύσκολο να διαχωριστούν. Εντούτοις γνωρίζω από πρώτο χέρι τουλάχιστον δύο τέτοιες περιπτώσεις (και ίσως περισσότερες, αν θυμηθούν οι συγγενείς μου). Αυτό είναι που μου έκανε εντύπωση στη συγκεκριμένη δοξασία.
Φιλικά,
sparverius
Ακόμα κι αν αυτό συμβαίνει, καποια στιγμη θα τον ενοχλήσει και θα σηκωθεί να φυγει...!
Είναι δυνατόν να κάθεται εκεί μέχρι να πεθάνει...?!
Μήπως όμως την ηλίαση δεν την καταλαβαίνεις...?!
Θέλω να πω, μήπως δεν σε ενοχλεί...?!
"Στην Αφρική θα πάω με τους Massai...!"
http://img.pathfinder.gr/clubs/photos/70380/29.jpg
Επηδει ομως ηθελα να το ψαξω λιγο το θεμα διαβασα οτι η συκια φυτρωνει σε εδαφος με βρωμιες,οπως κοντα σε βρωμικα νερα.Αυτα φυσικα ειναι πολυ ασχημα για την υγεια.Μηπως λοιπον,για να καταληξω,βγηκε αυτη η ιστορια για να αποφευγουν οι ανθρωποι να κοιμουντε κοντα σε συκιες γιατι ειναι κακο για την υγεια τους?
Τοτε βεβαια δεν γνωριζα τιποτα.
Θυμάμαι τα καλοκαίρια, οταν ημουν μικρή που μου λέγανε να μην μετράω τα αστέρια, γιατι οσα μετρησω, τοσα σπυράκια θα βγάλω...!
Φυσικα αυτο γινόταν για να με πεισουν τα ωραία βράδια να παω καποια στιγμή για υπνο!!!!!!!
(ασχετο, ε.....?!)![]()
quote:Και ομως πολλα ατομα που ξερω βγαλανε μερμυγκουλες επειδη μετρουσανε τα αστρα...Εχω και μια θεια που ξερει να τις διαβαζει,δηλ να λει καποια λογια,και να τις εξαφανιζει!
Υπάρχει και αυτ'η η περίπτωση...!
Θυμάμαι τα καλοκαίρια, οταν ημουν μικρή που μου λέγανε να μην μετράω τα αστέρια, γιατι οσα μετρησω, τοσα σπυράκια θα βγάλω...!
Φυσικα αυτο γινόταν για να με πεισουν τα ωραία βράδια να παω καποια στιγμή για υπνο!!!!!!!(ασχετο, ε.....?!)
Συμφωνώ απόλυτα με τον/την ΧD.
Για το θέμα της ηλίασης ή της θερμοπληξίας.
Μπορεί αν είναι μικρό παιδάκι να μην το καταλάβει.
Για το ότι οι συκιές φυτρώνουν σε <βρωμιές>, πρώτη φορά το ακούω.
Ο τόπος εδώ είναι γεμάτος από τέτοια δέντρα, δεν παρατήρησα να φυτρώνουν σε σκουπίδια κλπ.
Έπειτα,δεν αναφέρονται όλα αυτά μόνο για τη συκιά.
Στον τόπο μου πάλι, λένε το ίδιο και για την καρυδιά.
Κι ακόμα, σαν παιδί έτυχε πάρα πολλές φορές να κοιμηθώ στην εξοχή και κάτω από αυτά τα δέντρα.Δεν ένιωσα κάτι, πέρα από έναν βαρύ αλλά ξεκούραστο ύπνο.
Γιατί συμβαίνει σε κάποιους και όχι σε κάποιους άλλους?
Παίζει ρόλο η εποχή, το φύλλωμα, η ώρα?
Αν και συμφωνω με το παρακάτω:
quote:
Δεν αποκλείεται βέβαια, ο λόγος που εμφανίζονται αυτά τα φαινόμενα να είναι απόλυτα φυσικός π.χ. ενώ έχει ίσκιο να υπάρχει αντηλιά και να παθαίνει κάποιος σοβαρή ηλίαση (δεν ισχυρίζομαι ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει, απλά κάνω μία παραδειγματική υπόθεση), οπότε να εξηγούνται από την λαογραφική παράδοση με τρόπο δυσιδαιμονικό, χωρίς ωστόσο να συμβαίνει κάτι περίεργο
ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΓΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΡΗ ΜΕ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΜΕ ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. ΟΙ ΣΥΚΙΕΣ ΦΥΤΡΩΝΟΥΝ ΣΕ ΣΗΜΕΙΑ ΜΕ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΞΕΡΩ. ΟΠΟΤΕ ΙΣΩΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ.
Επίσης ,<βρώμικο>.Για τους καρπούς του, οι οποίοι πέφτοντας κάτω,σαπίζουν, τραβούν διάφορα έντομα.
Τώρα για το αν βάζουν το χεράκι τους οι νύμφες όπως είπε ο καλός μας φίλος πρίγκιπας,μμμ...δεν ξέρω.Οι νύμφες δεν είχαν τέτοιες ιδιότητες.
Να αφαιρούν ζωές.
Ή μήπως μου διαφεύγει κάτι?
quote:
Και ομως πολλα ατομα που ξερω βγαλανε μερμυγκουλες επειδη μετρουσανε τα αστρα...Εχω και μια θεια που ξερει να τις διαβαζει,δηλ να λει καποια λογια,και να τις εξαφανιζει!
Οπως το "ξεματιασμα" ενα πραγμα...!
Αλλα...χμμμ...αυτο νομιζω οτι σηκώνει δικο του θέμα...!
Οσο αφορά τις συκιές, θα συμφωνήσω με την Ελευθερία...!
Δεν φυτρώνουν σε βρωμιές...!
quote:
Επίσης ,<βρώμικο>.Για τους καρπούς του, οι οποίοι πέφτοντας κάτω,σαπίζουν, τραβούν διάφορα έντομα.