- Τί είναι ο χρόνος; Υπάρχει χρόνος για το πνεύμα; - .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-.
quote:
Πλάτων
(ποιος μου λέει πως το ταξίδι δεν δημιουργείται απο την εμπειρία?) πιστέψω δεν πιστέψω, το μυαλό είναι σε θέση να κάνει όνειρο (να ονειρευτεί κάτι που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη) πόσο μάλλον αν έχει συγκεκριμένες εμπειρίες αγίων και σοφών που αναφέρεις.
Φίλε μου τόνισα επίτηδες με έντονα γράμματα,το [Μην πιστέψεις τίποτα]!!
Ξέρεις γιατί?
Ακριβώς για να αποφύγουμε αυτο που γράφεις στο quote!!!
Αν το μυαλό οδηγηθεί,ξετυλίγοντας το κουβάρι της Αριάδνης,ξέρει ότι δεν θα χάσει το δρόμο της επιστροφής.Αρα θα είναι αδέσμευτο,άφοβο και δεν θα δημιουργήσει ψευδαισθήσεις ασφαλείας,που να έρχονται σε σύμπνοια με αυτα που έχει διαβάσει.
Θα σχηματίσει την δική του γνώμη.Ισως δεί και πιο πέρα απο τους αγίους και τους σοφούς.Ισως δει υπερ-αγίους και υπέρ-σοφούς.Και αν προχωρήσει ίσως δεί ακόμη πιό υπέρ-σοφούς.Και ουκ έστι τελειωμός!!
Ποτέ,όσο ελεύθερο και να αφήσουμε τον νού μας,δεν θα πάψει να είναι συνδεδεμένος με την ύλη.Τουλάχιστον όσο είμαστε εν ζωή.
Επομένως ολόκληρη η αλήθεια δεν μπορεί να μας φανερωθεί.Ψήγματα,ναί.
Και δεν είμαι σίγουρος ότι θα μας φανερωθεί μετά θάνατον.
Ισως να υπάρχουν κι εκεί περιορισμοί.Διαβαθμίσεις.Πρωτόκολλα.Ιεραρχία.
Αν όμως Πλάτωνα,απαλαγμένοι απο μπολιάσματα,όπως της παιδικής νουθεσίας,της οικογενειακής παράδοσης,της κοινωνικής επιβολής,της θρησκείας,των έργων των αγίων και των σοφών,καταφέρουμε μόνοι μας να φθάσουμε σε κάποιο επίπεδο,πάνω απο τα προαναφερθέντα,είναι κατόρθωμα.
Και είναι αρκετό για την ώρα.Μας αρκεί που αφού κάναμε τόσο δρόμο,να ξέρουμε ότι υπάρχει κι άλλος ακόμη να διανύσουμε.Δίνει σκοπό στην ύπαρξή μας και δεν εννοώ την υλική.
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.