ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Μετεμψύχωση & μετενσάρκωση - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

- Μετεμψύχωση & μετενσάρκωση - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

nst30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
UnseenΜέλος
30/11/2007, 10:54:04
elo μου τώρα είδα το ποστ σου, συγνώμη που δεν έχω χρόνο να σου απαντήσω αυτή τη στιγμή, θα τα πούμε σύντομα όμως.

Με αγάπη,
Unseen

Στον κόσμο του Πνεύματος είμαστε πάντα στην αρχή.

30/11/2007, 12:06:43
Unseen αναρωτήθηκες :

Γιατί θα πρέπει να απασχολεί εσένα ή εμένα το πόσοι από εδώ μέσα έχουν διαβάσει Πλάτωνα, Αριστοτέλη ή άλλα αστραφτερά πνεύματα;

O τζιτζικας έδωσε με μοναδικό τρόπο απαντήσεις. Παίδευσε και συνεχίζει να εκπαιδεύει το μυαλό του , με εποικοδομητικές ασκήσεις επάνω σε κείμενα των αρχαίων υμών προγόνων .Αυτή η άσκησή του , δεν βοηθάει μόνον τον ίδιο , αλλά και τους αναγνώστες ,εμένα ,εσένα και οποιονδήποτε την διάβασε .
Εσύ μάλιστα Unseen γράφεις :

Αγαπητέ μου τζίτζικα,
Χαίρομαι πάρα πολύ να σε διαβάζω, ειλικρινά. Κατ’ αρχάς ευχαριστούμε πολύ για την αναλυτική παράθεση του επιχειρήματος στον Φαίδωνα. Κατά δεύτερο λόγο, περιμένω με ανυπομονησία ό,τι έχεις να παραθέσεις περί Ηλία. Κατά τρίτο, έχω κάποιες (αφελείς ενδεχομένως) παρατηρήσεις στα γραφόμενά σου.

Το διάβασμα , είναι τροφή για όσους συνειδητοποίησαν την έμφυτη επιθυμία , μέσα τους .
Αυτή η έμφυτη επιθυμία , μπορεί να συνειδητοποιηθεί από κάποιο άτομο, με άπειρους τρόπους .
Μία , είναι η ανάγνωση .
Μία βόλτα σε ένα παρθένο οικολογικό σύστημα του πλανήτη μας , μπορεί επίσης να ξυπνήσει την έμφυτη επιθυμία .
Ένα σκαμπίλι στην ζωή μας (π.χ ένας πλούσιος , γίνεται πάμπτωχος , ένας υγιείς βιώνει μία μεταθανάτια δοκιμασία ).
Ένας διάλογος μεταξύ ενός αφυπνισμένου ατόμου , που διανύει την εσωτερική ατραπό και ενός ατόμου , που δεν την έχει δοκιμάσει, μπορεί να σταθεί αφορμή, για να μπει ο δεύτερος στην εσωτερική αναζήτηση του ανώτερου εαυτού .
Ένα έργο θεατρικό, η κινηματογραφικό, μπορεί να σταθεί αφορμή ,για μία αναζήτηση της έμφυτης δύναμης εντός μας .
Μία ανάγνωση ενός κειμένου όπως για παράδειγμα , αυτό που έγραψες εσύ Unseen :
Το να μπορείς να περιμένεις τον άλλον να δράσει στον χρόνο του, να τον παρακολουθείς να σφάλλει και να μην απογοητεύεσαι, γιατί βαθιά μέσα σου γνωρίζεις ότι είναι ασφαλής ό,τι κι αν κάνει γιατί είναι τμήμα της Δημιουργίας και πιστεύεις σε αυτή τη Δημιουργία με όλη σου την ψυχή, αυτό είναι αγάπη. Είναι αγάπη το να μπορείς να τον περιμένεις, πιστεύοντας με όλο σου το είναι στην προσπάθειά του, όσο μικρή κι αν είναι, σεβόμενος την επιθυμία της ψυχής του να εξελιχτεί στον δικό της ρυθμό, με τον δικό της τρόπο. Δεν νομίζω ούτε καν ο ίδιος ο Δημιουργός να κάνει κάτι διαφορετικό απ’αυτό.

Αυτό το κείμενο δεν σου ήρθε ουρανοκατέβατο, αλλά το καλλιέργησε η ψυχή σου , μετά από αρκετές προσωπικές εσωτερικές αναζητήσεις .
Μπορεί βέβαια , να το έχεις διαβάσει κάπου και να το έκανες copy paste ,αλλά αυτό εγώ προσωπικά γνωρίζω ότι δεν συμβαίνει, γιατί αυτός που κάνει κάτι τέτοιο , αφήνει ίχνη , που οδηγούνε στην ανίχνευση του εσωτερικού του κενού .
Περιττό να γράψω ,ότι εσύ έχεις αρκετό εσωτερικό βάθος αγαπητή μου ,μέσα από το οποίο ταξίδευσε και η δική μου ψυχή .
Το διάβασμα λοιπόν για εμένα , γίνεται άριστο εργαλείο εσωτερικής αναζήτησης ,όταν αυτοί που διαβάζουνε , έχουνε προηγουμένως ανακαλύψει ,συνειδητοποιήσει την έμφυτη επιθυμία μέσα τους .
Μετά από αυτήν την ανακάλυψη , ο αναγνώστης , οδεύει προς την αναζήτηση μελέτη και τελική αποκάλυψη του εσωτερικού ανθρώπου, μέσα από την μία ψυχή .
Όλα αυτά διαβάζονται αυτονόητα ,για όσους είναι αφυπνισμένοι και όσους δεν είναι .
Η διαφορά είναι πολύ λεπτή .
Αυτός που είναι αφυπνισμένος , νιώθει και συναισθάνεται τον εσωτερικό άνθρωπο, από τα γραφόμενα του συνομιλητή του και συμμετέχει σε αυτά .
Αυτός που δεν έχει αφυπνίσει την έμφυτη επιθυμία μέσα του, ζητάει πάντα λογικά επιχειρήματα .
Είναι βέβαια και αυτός ένας τρόπος , για να περάσει κάποιος από την εξωτερικά επίκτητη γνώση , στην εσωτερική .
Αποτυχαίνει, γιατί ο εσωτερικός άνθρωπος , έχει μέσα του καλλιεργημένη την διαίσθηση ,πράγμα το οποίο δεν μπορεί να αντιληφθεί ο άνθρωπος , που βαδίζει μονάχα με την λογική στην ζωή του .
Το αν υπάρχει η όχι κάποια άλλη μορφή ζωής μετά τον θάνατο, η μετενσάρκωση, δεν έχει ουδεμία απολύτως σημασία για ανθρώπους , που δεν ένιωσαν την έμφυτη δύναμη μέσα τους .
Είναι αντίθετα πολύ γελοία , μία τέτοια άποψη , γιατί αναφέρεται καθαρά στον εσωτερικό άνθρωπο και όχι στον εξωτερικό .
Unseen μετά από τόσο μεγάλη εσωτερική αναζήτηση ,(22 ΣΕΛΙΔΕς )για την μετενσάρκωση, θα με ενδιέφερε να μάθω κάτι .
Τι άλλαξε στο γνωστικό πεδίο και τι στον εσωτερικό άνθρωπο μέσα μας ?
Αν δεν μπορούμε ακόμη να απαντήσουμε , σε αυτό το ερώτημα (αν υπάρχει η όχι μετενσάρκωση ) , σε τι βοήθησε το θέμα , που πρότεινες για να συζητήσουμε δημόσια

ΠΕΡΙΜΈΝΩ ΜΕ (χαρά ) ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΣΑΣ ΛΟΓΟ .

01/12/2007, 15:33:25
Καλή μου Unseen, είναι όντως απίστευτος ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η ψυχολογία ενός ανθρώπου κι ειδικά ενός μικρού παιδιού.

Για να δώσεις βοήθεια σε κάποιον πιστεύω κι εγώ ότι θα πρέπει ο άλλος άνθρωπος να έχει κατανοήσει ότι την χρειάζεται και να είναι έτοιμος να την δεχθεί.
Φυσικά κι εσύ ο ίδιος που βοηθάς θα πρέπει να έχεις αναγνωρίσεις ότι εσύ ο ίδιος έχεις αρκετό "περίσσευμα" από αυτό που θέλεις να δώσεις.
Δε μπορείς να προσφέρεις κάτι σε κάποιον που δεν έχει καταλάβει ότι το χρειάζεται για τους λόγους που εξήγησες κι εσύ η ίδια.
Ακόμη κι αν είχαμε όλα τα εχέγγυα του κόσμου ότι η βοήθεια που θα του δώσουμε είναι η πιο κατάλληλη, μπορεί να τον βλάψουμε αν αυτός δεν έχει αναγνωρίσει ότι χρειάζεται μια αλλαγή.
Ο καλύτερος τρόπος για μένα είναι αυτός που λες:

quote:
Αν ωστόσο θέλει κανείς οπωσδήποτε να βοηθήσει τον άλλον σε θέματα αυτοβελτίωσης, καλύτερης συνειδητοποίησης κλπ., το καλύτερο που έχει να κάνει, πιστεύω, είναι με ερωτήσεις ή παρατηρήσεις που φαίνονται τυχαίες να τον βοηθήσει να φτάσει στη δική του αλήθεια.

Κάτι γνώριζε κι ο Socrates που ασκούσε την συγκεκριμένη μέθοδο...

In anticipation of my resurrection...

01/12/2007, 19:44:48
quote:
Αν δεν μπορούμε ακόμη να απαντήσουμε , σε αυτό το ερώτημα (αν υπάρχει η όχι μετενσάρκωση ) , σε τι βοήθησε το θέμα , που πρότεινες για να συζητήσουμε δημόσια

Μα είναι δυνατόν να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα όσο είμαστε ζωντανοί? Απλώς υποθέσεις κάνουμε και εκφράζουμε σκέψεις..
Ομως ανεξάρτητα απο το αν υπάρχει η όχι μετενσάρκωση, τόσα και τόσα όμορφα πράγματα εχουμε μοιραστεί σε όλες αυτές τις σελίδες ..
Συναισθήματα και ιδέες, ελεύθερες ωρες επικοινωνίας....αυτά δεν είναι τελικά πιό σημαντικά απο το τι θα γίνει μετά....
Νομίζω οτι αυτή είναι και η ''βοήθεια'' του θέματος όπως και αυτή είναι και η ''βοήθεια '' ολων των θεμάτων μια και αποκλείεται να βρούμε τον Θεό στο διαδύκτιο ...

TrithemiusΜέλος
02/12/2007, 03:02:28
Όχι, πιστεύω πως δεν είναι πιο σημαντικά από το τι θα γίνει μετά. Απλώς η γενικότερη "τριβή" με το ζητούμενο, μας κάνει ίσως πιο "συμβατούς", αν όχι πιο προετοιμασμένους για τα ζητήματα που θα προκύψουν μετά θάνατον.

Κάθε συζήτηση μεταφυσικής προσέγγισης, δεν γίνεται για να νοιώσουν ευχάριστα οι συζητητές αλλά για να εξαχθεί ένα συμπέρασμα για τα γενόμενα του κόσμου μας. Εμένα πάντως οι υποθέσεις δεν με ανησυχούν. Άλλωστε, όλα τα μεγάλα βήματα της επιστήμης, ξεκίνησαν από μία υπόθεση...

R + C
I n v o k e O f t e n
ΓιώργοςΜέλος
02/12/2007, 04:32:16
Το ίδιο έγραψα και σε ένα άλλο θέμα…….

Αλλάξτε το μορφογενετικό πεδίο με το εγρηγορός .. και θα δείτε ότι δεν υπάρχει και τόσο μεγάλη διαφορά στον τρόπο με τον οποίο οι αρχαίοι έβλεπαν τα πράγματα…

quote:
Ίσως ο εγκέφαλος μας δεν είναι παρά ένας σκληρός δίσκος που μέσα του υπάρχει κάθε λογής πληροφορία, καλή και κακή, θετική και αρνητική, ένα σκληρός δίσκος (υποσυνείδητο) που δεν εξετάζει τις πληροφορίες, απλώς αποθηκεύει ότι βιώνουμε .

θα έλεγα ο εγκέφαλος μας δεν είναι τόσο …ένας σκληρός δίσκος … (έχει βασικές μεν εντολές..) αλλά περισσότερο ένα "tuning machine" μηχάνημα συντονισμού το οποίο έχουμε την ελεύθερη θέληση …. να το χρησιμοποιήσουμε για να έχουμε πρόσβαση σαν ἐγρήγοροι – παρατηρητές - στα διάφορα πεδία/χώρους/πληροφορίες/ενέργειες…

quote:
Έτσι, ένα σύστημα δεν είναι πια το απλό άθροισμα των μελών του αλλά κάτι παραπάνω, που γεννά μια άλλη ολοκληρωμένη οντότητα.

Γι αυτό εξάλλου έχουμε και την μυστικότητα ή την ιερότητα .. στα διάφορα “εγρηγορότα”… γιατί εάν καθίσεις βάλεις και άλλους παρατηρητές στο «παιχνίδι» όπου δεν έχουν την ίδια “ματιά” - εγρήγορση - .. τότε και η οντότητα αλλάζει ….και το πεδίο αλλάζει …και η πληροφορία αλλάζει… (και ..άστα να πάνε…)

Αλλά …. Τι γίνεται όμως …..όταν τους βάζεις και ψηφίζουν ….?

Δεν ξέρω εάν αναφέρθηκε στην Ελλάδα .. .αλλά ο 14ος Dalai Lama
Αποφάσισε να βάλει σε δημοψήφισμα στους 13-14 εκατομμύρια οπαδούς του .. δύο επιλογές ή να παραιτηθεί από την μετεμψύχωση rebirth ή να αναγεννηθεί reborn ενώ είναι ακόμα ζωντανός
http://www.timesonline.co.uk/tol/comment/faith/article2955350.ece

Any questions ..!???

Γιώργος
καλώς ήρθατε στον 21ο αιώνα καλά μου εσώπουλα…

Υ.Γ «παίχτης» ο λάμα..

02/12/2007, 15:59:15
quote:
Κάθε συζήτηση μεταφυσικής προσέγγισης, δεν γίνεται για να νοιώσουν ευχάριστα οι συζητητές αλλά για να εξαχθεί ένα συμπέρασμα για τα γενόμενα του κόσμου μας. Εμένα πάντως οι υποθέσεις δεν με ανησυχούν. Άλλωστε, όλα τα μεγάλα βήματα της επιστήμης, ξεκίνησαν από μία υπόθεση...

Αγαπητέ Trithemius, εχοντας ξοδέψει πολύ καιρό σε τέτοιου είδους συζητήσεις και αναγνώσματα, πιστέυω οτι αυτό που ενδόμυχα όλοι ζητούμε είναι η ευτυχία μια μορφή της οποίας είναι και η ευχαρίστηση.
Γιατί να εθελοτυφλούμε και να κρυβόμαστε πίσω απο πιο σίκ έννοιες όπως αλτρουισμός, παναγάπη , αλήθεια κλπ βλέποντας τες μενονωμένα?

Ολα τα παραπάνω συναισθήματα και ιδεολογικά σχήματα υπάρχουν για να τα χρησιμοποιόυμε ακριβώς για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα.
Παρατηρώντας γύρω μας αντιλαμβανόμαστε οτι η αρμονία και γαλήνη είναι υπόθεση συλλογική και ως πρός τον διπλανό μας και ως προς τον σύμπαν εν σχέση μ εμάς.
Εχουμε δεί οτι οι μέθοδοι διαχωρισμού [ μίσος, ζήλια, βία κλπ] δεν αποδίδουν μακροπρόθεμα , ούτε πληρώνουν το κενό της συνείδησης.
Στρεφόμαστε λοιπόν στην άλλη μορφή που είναι πιο όμορφη και εξευγενισμένη και που αποκαλούμε αγάπη. Οτι γίνεται με κίνητρο την αγάπη ως κάτι που μας εξελίσει και μας ανεβάζει είναι αγνό και μας προκαλεί ευφορία αφου μας συντονίζει με κάτι πιο λαμπερό και καθαρό απ αυτό που είναι σύνηθες.
Εκτός απο τις πράξεις είναι και κάποιες τεχνικές και σκέψεις που έχουν αυτό το αποτέλεσμα....
Η ιδέα της μετενσάρκωσης μας βοηθάει περισσότερο στο να βρίσκουμε μια ασφάλεια ως πρός το άγνωστο ταξίδι του θανάτου και ενα νόημα στις αντιξοόητες της ζωής, παρά μας δίνει μια απάντηση πέραν κάθε αμφισβήτησης.
Συζητώντας εκτός των απαντήσεων !!! αυτό που κυρίως ανακαλύπτουμε είναι ο εαυτός μας και μερικές φορές και οι γύρω μας. Επίσης έχουμε την χαρά να μοιραζόμαστε με άλλους το ίδιο ενδιαφέρον που στην συγκεκριμμένη περίπτωση είναι αρκετά ζωτικό.
Πρόσφατα μιλούσα με μια ομάδα ανθρώπων που παίζουν μπρίτζ μέσα απο το ιντερνετ και σε μια σχολή. [ καμία σχέση με εμένα.] Αυτό που με εντυπωσίασε ήταν ο τρόπος που εκφράζοντας για την σχέση και την συνοχή της ομάδας τους και για το ποσο κοντά βρεθήκαν ο ένας με τον άλλον. Παραλληλίζω τωρα.....

quote:
Γι αυτό εξάλλου έχουμε και την μυστικότητα ή την ιερότητα .. στα διάφορα “εγρηγορότα”… γιατί εάν καθίσεις βάλεις και άλλους παρατηρητές στο «παιχνίδι» όπου δεν έχουν την ίδια “ματιά” - εγρήγορση - .. τότε και η οντότητα αλλάζει ….και το πεδίο αλλάζει …και η πληροφορία αλλάζει… (και ..άστα να πάνε…)

Δεν νομίζω οτι μπορεί κανείς να ''βάλει'' εναν ''παρατηρητή'' σε αυτό το ''παιχνίδι''.
Αν εγω που αντιπαθώ το ποδόσφαιρο και το θεωρώ θορυβώδες, ενοχλητικό και ανούσιο , πάω να παίξω εστω και στο διπλανό γηπεδο ..στην καλύτερη περίπτωση θα μείνω μόνη να κλωτσάω και στην χειρότερη θα με πετάξουν έξω.
Αν πάλι πάω σε ενα ορειβατικό σύλλογο, ενω βαριέμαι την πεζοπορεία και το κρύο μετα απο μια η δύο φορές αντι να ''παρατηρώ '' θα κάτσω σε μια πέτρα και θα περιμένω να γυρίσουν οι άλλοι πίσω. Αυτοί όμως θα συνεχίσουν την ανάβαση...
Αρα η πληροφορία είναι αυτή που είναι και δεν αλλάζει απο το πως συμπεριφέρεται ο κάθε συμμετέχων. Απλώς ίσως να μην την λάβεις καθόλου η να την μεταφράσεις λάθος .....

Φιλικά

02/12/2007, 17:02:34
quote:

quote:

Μα είναι δυνατόν να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα όσο είμαστε ζωντανοί? Απλώς υποθέσεις κάνουμε και εκφράζουμε σκέψεις..
Ομως ανεξάρτητα απο το αν υπάρχει η όχι μετενσάρκωση, τόσα και τόσα όμορφα πράγματα εχουμε μοιραστεί σε όλες αυτές τις σελίδες ..
Συναισθήματα και ιδέες, ελεύθερες ωρες επικοινωνίας....αυτά δεν είναι τελικά πιό σημαντικά απο το τι θα γίνει μετά....
Νομίζω οτι αυτή είναι και η ''βοήθεια'' του θέματος όπως και αυτή είναι και η ''βοήθεια '' ολων των θεμάτων μια και αποκλείεται να βρούμε τον Θεό στο διαδύκτιο ...

Αγαπητή nst εκτιμώ ότι το εγώ που βιώνεις ακόμη σε καθημερινά επαναλαμβανόμενο ρυθμό , δεν σε αφήνει να απαντήσεις , για το αν υπάρχει μετενσάρκωση .
Μοιράζεσαι πράγματα , με άλλους συνανθρώπους σου, που ακολουθούνε όπως και εσύ το ατομικό εγώ .
Αφού είσαι ευχαριστημένη ,δεν θα επιθυμούσα να προσπαθήσω να σε επηρεάσω να κάνεις μία διαφορετική υπόθεση .
Όμως , το ΣΥΜΠΑΝ αγαπητή μου , δεν είναι μία υπόθεση, αλλά ένα υπαρκτό δεδομένο .
Αυτό το δεδομένο με την σημερινή μας γνώση (επιστημονική μέθοδος ) είναι άπειρο .
Το πώς αξιοποιεί κάποιος αυτήν την γνώση , είναι αποκλειστικά δική του υπόθεση .
Η απλή λογική , θα ήτανε (αν συμφωνείς με το γεγονός ότι το Σύμπαν είναι άπειρο ) , να προσπαθήσεις να το μελετήσεις .
Έτσι όπως μελετάς κάθε ημέρα την εξέλιξη του ατομικά διαμορφωμένου εγώ σου .
Στην ουσία αυτό (το ατομικό σου εγώ ) δεν εξελίσσεται .
Αδυνατεί η διάνοιά σου , να δεχθεί ότι υπάρχει ανώτερος εαυτός , που μπορεί να ξεπεράσει τα εμπόδια του εγώ .
Προσωπικά αντιλαμβάνομαι ότι εμμένεις σε αυτό, γιατί ουδέποτε βίωσες τον ανώτερο εαυτό ,στην καθημερινότητα .
Αν τον είχες βιώσει, θα είχες συνειδητοποιήσει , ότι είναι άπειρος .
Αυτό σε προβληματίζει, ότι το άπειρο δεν μπορούμε να το περιγράψουμε ;;;

Πως δεν μπορούμε , αφού υφίσταται .
Οι εικόνες των τηλεσκοπίων ,δείχνουνε ότι είναι ζωντανό και ότι αδιαλείπτως εξελίσσεται .
ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΓΩ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ , ΚΑΝΟΥΜΕ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΤΙ, ΠΟΥ ΤΟ ΕΧΕΙ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ .
ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΜΙΑ ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΕΜΕΊΣ ΟΛΟΙ , ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΥΠΑΡΞΗ ΜΑΣ ,ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ .
Ενσαρκώνεται η ψυχή στα σώματά μας , μέχρι να προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε το εγώ και να φτάσουμε σε κάτι ανώτερο .
Αφού όμως δεν μπορείς να δεχθείς , ότι ο ανώτερος εαυτός μας είναι άπειρος , όπως άπειρο είναι και το σύμπαν , θα σεβαστώ την άποψή σου .
Ακόμη θα συμφωνήσω μαζί σου , ότι κάνουμε υποθέσεις για ένα ερώτημα, που δεν θα απαντήσουμε όσο ζούμε .
Αφού απάντησα , στο ερώτημα θα κρατήσω την απάντηση μέσα μου και δεν θα επεκταθώ περισσότερο , γιατί θα την δεχθείς ως μία υπόθεση και επομένως μη υπαρκτή (αντικειμενική ) .

Μείνε έτσι όπως θέλεις να είσαι .
Όλα αυτά σου τα έγραψα καλοπροαίρετα .
Καλό βράδυ σε όλους .

TrithemiusΜέλος
02/12/2007, 20:46:40
Φίλε Γιώργο γράφεις:
quote:
Αλλάξτε το μορφογενετικό πεδίο με το εγρηγορός .. και θα δείτε ότι δεν υπάρχει και τόσο μεγάλη διαφορά στον τρόπο με τον οποίο οι αρχαίοι έβλεπαν τα πράγματα…

Η "αντικατάσταση" που προτείνεις δεν μπορεί να γίνει γιατί τα εγρηγορότα αποτελούν προϊόν ανθρώπινης δράσης, ενώ τα μορφογενετικά πεδία αποτελούν κοσμικό δημιούργημα. Υπάρχει σαφής διαφορά. Άλλωστε λίγο πιο κάτω αναφέρεις κι εσύ την ίδια διαφορά στην "υφή" των δύο εννοιών:
quote:
γιατί εάν καθίσεις βάλεις και άλλους παρατηρητές στο «παιχνίδι» όπου δεν έχουν την ίδια “ματιά” - εγρήγορση - .. τότε και η οντότητα αλλάζει ….και το πεδίο αλλάζει …και η πληροφορία αλλάζει…

Πιο κάτω γράφεις κάτι σχετικό με "παρατηρητές" που μπορεί να εισέλθουν σε μία ομάδα και να αλλάξουν το εγρηγορός της. Εγώ πιστεύω πως αυτό δεν είναι εφικτό γιατί από τη στιγμή που κάποιος θα εισέλθει σε μία ομάδα, για να μπορέσει να εναρμονιστεί και να "δέσει" με αυτή, πρέπει να συγκλίνει σε σημαντικό βαθμό (όχι απαραίτητα 100%) με τις απόψεις, τα ιδεώδη και τα "αρχέτυπα" της ομάδας αυτής. Κατά συνέπεια, ο (μέχρι πρότινος) παρατηρητής, θα μεταμορφωθεί σε ομοειδές μέλος της ομάδας, άρα θα πάψει πλέον να είναι παρατηρητής. Άλλωστε όπως κι εσύ σωστά ανέφερες:

quote:
θα έλεγα ο εγκέφαλος μας δεν είναι τόσο …ένας σκληρός δίσκος … (έχει βασικές μεν εντολές..) αλλά περισσότερο ένα "tuning machine" μηχάνημα συντονισμού το οποίο έχουμε την ελεύθερη θέληση …. να το χρησιμοποιήσουμε για να έχουμε πρόσβαση σαν ἐγρήγοροι – παρατηρητές - στα διάφορα πεδία/χώρους/πληροφορίες/ενέργειες…

Αυτό σημαίνει πως ο παρατηρητής συντονίζεται στην ομάδα και όχι η ομάδα στον παρατηρητή, άρα πλέον ο παρατηρητής αποτελεί ομοούσιο μέλος της ομάδας...

Αγαπητή nst γράφεις:

quote:
Η ιδέα της μετενσάρκωσης μας βοηθάει περισσότερο στο να βρίσκουμε μια ασφάλεια ως πρός το άγνωστο ταξίδι του θανάτου και ενα νόημα στις αντιξοόητες της ζωής, παρά μας δίνει μια απάντηση πέραν κάθε αμφισβήτησης.

Εγώ αντιλαμβάνομαι πως μεταφράζεις τη μετενσάρκωση με κάποιας μορφής "ευχή", δηλαδή πως η μετενσάρκωση έρχεται να καλύψει ένα σύνολο από φοβίες και ανασφάλειες σχετικά με το μυστήριο της ζωής και του θανάτου. Πιστεύω όμως πως πρέπει να προσεγγίσουμε τη θεωρία της μετενσάρκωσης ως συμπαντικό νόμο, δηλαδή ως έναν κανόνα λειτουργίας του σύμπαντος και να ξεφύγουμε από τα ανθρώπινα δεδομένα σκέψης που αναγκαστικά εμπεριέχουν προσδοκίες, συναισθήματα, ευχές κλπ. Δηλαδή, πρέπει να βρούμε όχι τι θα "θέλαμε" να ισχύει αλλά το τι όντως ισχύει, ασχέτως αν η πραγματικότητα μας απογοητεύσει ή όχι.

Όντως είναι δύσκολο να αποφανθούμε με ασφάλεια για την υπόσταση και αληθοφάνεια της θεωρίας της μετενσάρκωσης, αλλά πάνω απ' όλα πιστεύω πως πρέπει να την προσεγγίσουμε ως άλλον ένα κοσμικό νόμο (και να δούμε αν υφίσταται) και όχι ως γέννημα του ανθρώπινου μυαλού ως απάντηση-λύση σε συναισθηματισμούς και μεταφυσικές προσδοκίες.

Αυτές οι νοητικές ασκήσεις καμιά φορά δεν έχουν τέλος. Τι να σκεφτεί κανείς...

R + C
A.E.T.E.R.N.I.T.A.S.
02/12/2007, 23:13:12
Αγαπητη Unseen,

Είναι οντως ευχαριστη η συνομιλια μαζι σου. Χαιρομαι κι εγω, διοτι προλογιζεις φιλικως υπερ της αληθειας.

Οι δυο αυτές παραδοσεις σιγουρα υπηρχαν, δεν γνωριζω αρκετα για να προσθεσω κατι αλλο. Μεσα στους διαλογους του Πλατωνος, βλεπομε ότι ο Σωκρατης φροντιζε να χρησιμοποιει παντα προτασεις γνωστες στους ακροατες του, ετσι ώστε να μην παρεμποδιζεται η εναρξη του διαλογου και η εισηγηση του θεματος. Ο Πλατων ειχε Πυθαγορειους στην ταξη και συνεμμορφωνετο προς την παραδοσην της μετενσαρκωσεως την οποιαν εδοξαζον οι Πυθαγορειοι. Δεν εξαγεται ασφαλες συμπερασμα ότι ο Πλατων συμφωνουσε ή ότι επιστευε βαθεια σε αυτην την παραδοση, ενώ σε άλλο εργο του δεχεται την εκ του μη οντος δημιουργια. Ο φιλοσοφος θεωρει για να διακρινει, ξεκινωντας από μια εμφυτη περιεργεια να γνωρισει τι η το ον. Η θεωρια δεν φανερωνει πιστη. Δεν γνωριζομε τι πραγματι πιστευει ο φιλοσοφος, ουτε τιθεται εξ αρχης παρομοιο ζητημα. Ο Αριστοτελης προκειμενου για τον Ηρακλειτο, ελεγε ότι δεν ειναι αναγκαιον να πιστευη κανεις εκεινα τα οποια λεγει. Ο Σωκρατης εδωσε μαρτυρια προσωπικη και υπηρξε μαρτυρας πιστεως στην προχριστιανικη εποχη, πριν τους αγιους μαρτυρες. Ευχης εργον να προετοιμασομε πονημα για την μετενσαρκωση στον Πλατωνα. Απ’ ότι θυμαμαι, δεν εχω δει ακομη παρομοιο τιτλο στη βιβλιογραφια, πιθανον να υπαρχει καποιο κενο.
Ηρακλειτο δεν εχω δουλεψει αρκετα. Ο Ηρακλειτος ητο φυγοκοσμικος (το ιδιο ειμαι κι εγω), βυθοφρων και αινιγματικος. Είναι γνωστον ότι τα σωζομενα του Ηρακλειτου ακολουθουν ασυνδετο και διαλελυμενο υφος στο οποιο εισβαλει παθος, εξ ου και σκοτεινος φιλοσοφος. Το υφος αυτό κινει ποιητην.

quote:

Όταν λοιπόν ο Ηράκλειτος μιλάει για μετάβαση από μια αντίθεση σε μια άλλη, αντιλαμβάνομαι ότι ουσιαστικά μιλάει για όψεις της πραγματικότητας, φαινόμενα και μορφές. Γιατί το θερμό και το ψυχρό, παραδείγματος χάριν, είναι αισθήσεις και φαινόμενα, αφού η υποκείμενη πραγματικότητα είναι κάτι άλλο, κάτι χωρίς χαρακτηρισμό: η μεταβολή της θερμοκρασίας. Η πραγματικότητα αυτή γεννά τις υποκειμενικές αλήθειες «θερμό» και «ψυχρό». Ο ατμός, η ροή του υγρού και ο πάγος είναι φαινόμενα – η υποκείμενη αλήθεια είναι το νερό.

Υποβαλλω τις προτασεις εις βασανον.

Λεγεις ότι, συμφωνα με τον Ηρακλειτο, βαινομε επι σειραν αντιθεσεων. Οι αντιθεσεις αυτές αποτελουν κατ’ ουσιαν τις φαινομενικες οψεις της πραγματικοτητος. Εκ των αισθησεων αντλουμε ατομικην αποψην, δια της οποιας φαινεται αυτό θερμο, το άλλο αντιθετον του θερμου ψυχρον. Η υποκειμενη πραγματικοτης όμως είναι κατι άλλο παρα το φαινομενον. Δεν είναι ουτε το θερμο, ουτε το ψυχρο. Η φαινομενικη αποψη πληροφορει δια των αισθησεων και λεει θερμο και ψυχρο, αλλα η πραγματικοτης δεν είναι αυτο που λεει ότι είναι η φαινομενικη αποψη, δηλ. η πραγματικοτητα δεν είναι αυτο το οποιον διαβλεπομε με τις αισθησεις. Δεν κατηγορειται, δεν αποδιδεται κατηγορημα, η πραγματικοτητα είναι ανευ του χαρακτηρισμου θερμον-ψυχρον. Εις την πραγματικοτητα ενυπαρχει μονον μεταβολη της θερμοκρασιας, παραγουσα τις υποκειμενικες αισθησεις του θερμου και του ψυχρου, (εδώ μαλλον δεν προσεξες αρκετα και «ξεφυγες», διοτι λες υποκειμενικες αληθειες.) Η υποκειμενη πραγματικοτητα είναι το νερο το οποιον, μεταβαλλομενον θερμικως, φαινεται ατμος και παγος και ροη. Σ’ εξηγησα σωστα, τα’πα καλα ;;

Το συμπερασμα που βγαζω είναι το εξης : οι παρα της υλης διαπιστωμενες αντιθεσεις (θερμο-ψυχρο, ατμος-παγος κτλ), είναι φαινομενα μιας υποκειμενης πραγματικοτητος. Οι αντιθεσεις είναι φαινομενα. Διαφαινονται αυτες υπο των αισθησεων αλλα εκτος του πραγματος. Το ιδιο το πραγμα, δεν επιδεχεται αντιθεσεις. Δεν υπαρχει αντιθεσις εν πραγματι. Αντιδιαστελεις δηλ. φαινομενικο και πραγματικο και ξεχωριζεις τα δυο, υπο τον ορον της αντιθεσεως. Δεχεσαι μια γενικη πραγματικη αρχη και τα προιοντα, οιονει φασεις της υποκειμενης αρχης. Το νερο δεν γινεται ατμος από μονο του. Χρειαζεται να ενεργησει μια εξωτερικη δυναμη στο νερο. Ετσι αναγκαζεσαι να δεχτεις προτερη αιτια κινησεως, αλλην εξω από το νερο. Δηλ. αρχην επι της αρχης και πρωτη επι την πρωτη υποκειμενη πραγματικοτητα. Παν το «φαινομενον», δεν είναι πραγματικο, δεν υπαρχει πραγματικα ;; Τι νοημα δινεις στο φαινομενο, απατηλο ;;

Μικρος Αριστοτελης, μεγαλη βοηθεια ποιηται. Τα αισθητα είναι «λογοι ενυλοι», δηλ «εν υλη το είναι εχοντες.» Λογος εδώ είναι ουσια ή η μορφη μαζι με τον ορισμο της. (Τατακης) Η εν υλη ορισμενη ουσια, (ερμηνευω Τατακη που ερμηνευει Θεμιστιο που ερμηνευει Αριστοτελη, για να καταλαβεις.) «Αισθησις το δεκτικον των αισθητων ειδων ανευ της υλης», εκεινο που δεχεται τις αισθητες μορφες χωρις την υλη όπως «το κερι δεχεται το αποτυπωμα του δαχτυλιδιου χωρις το σιδερο ή το χρυσαφι». Το κερι παιρνει το χρυσο ή χαλκινο «σημειον», (=το σημαδι, την σφραγιδα) αλλα όχι σαν χρυσαφι ή χαλκο. Η αισθησις δεχεται τον λογον (=ουσια ή μορφη) της υλης. Δεχεται την γλυκυτητα του μελιου αλλα όχι το μελι που είναι η υλη του αισθητου.

quote:

Όπως και να’χει, οι σύγχρονοι στοχαστές δεν νομίζω ότι μπορούμε να μιλάμε για πραγματικές αντιθέσεις και δεν μπορούμε να μιλάμε για ενάντια, παρά μόνο αν αναγνωρίζουμε ότι το κάνουμε για να κάνουμε ωραίες νοητικές ασκήσεις. Ή μήπως όχι;

Αν δεν υπαρχει το αντιθετο, σε τι να στοχαστεις ;; Δεν γινεται να κολυμπας στον αερα. Πρεπει να υπαρχει μεσον αντιστασεως για να γυμναστεις. Ο στοχαστης αρχιζει αυτοστοχαζομενος. Νατη η πρωτη πραγματικη αντιθεση. Πρωτο δεος η ψυχη του, πρωτος αντιπαλος ο εαυτος του. Αλλα δεν τηρουμε παντα αυτά που πρεπει, κυριως εξ αναγκης. Ο κοσμος είναι σκηνη θεατρου, όπως λες. Η νοητικη ασκηση προετοιμαζει για το νοητικο παιχνιδι επι σκηνης. Κατω από τη σκηνη, η νοητικη ασκηση χρησιμευει στην εξακριβωση της αληθειας. Σε ένα θνητο, τι χρησιμευει η αληθεια ;; Σκαβομε το χωμα για να μας φερει καρπο, να παρομε καρπο να γευτουμε ζωη. Αν σκαβομε για το σκαψιμο και μονο, ή θα κουραστουμε και απαυδησμενοι θα εγκαταλειψομε ή θα ζαλιζομε τον νου και θα τριγυριζομε ασκοπως σε μαντρια και φραχτες ή θα γινομε Καμυ. Το πρωτο το θεωρω δικαιο και λογικο, το δευτερο όταν περασει η διασκεδαση το θεωρω θλιβερο και αδικο. Το τελευταιο από τα τρια το θεωρω το πιο δυσκολο. Λιγο απιθανο να ξανασυμβει Ξεφυγα ομως ….

Ολη τη μερα ψελνω,πανω στο δενδρο!

Edited by - τζιτζικας on 02/12/2007 23:24:52