ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Χαμένες Ήπειροι και η Προέλευση των Αρχαίων Θεών και Μύθων - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- Χαμένες Ήπειροι και η Προέλευση των Αρχαίων Θεών και Μύθων - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

A. Kircher32 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
snoopyΜέλος
24/01/2007, 07:19:26
quote:
ΕΡΙΩΠΙΣ: ΙΕΥΣ ο παγκόσμιος θεός.
ΙΕΥΣ ο θεός των Χριστιανών.
ΙΕΥΣ ο Πατέρας του Ιησού.
ΙΕΥΣ ο θεός των Ελλήνων.
ΙΕΥΣ ο ΖΕΥΣ.

Μιά εικόνα, χίλιες λέξεις

Edited by - snoopy on 24/01/2007 07:43:05

24/01/2007, 08:27:51
Φίλε μου Ερίωπις, νομίζω πως η θεά που ανέφερα εχθές λέγεται και Βένδις και Βένθεια.
Απλά ανέφερα το Βένδις γιατί "παίζει" περισσότερο.

Σχετικά με τον Όρθρο και τη μαρτυρία της ενέργειας του Ηλίου συμφωνώ.
Άλλωστε σύμφωνα με τη μυθολογία μας 3 αδέρφια όριζαν την ημέρα κάνοντας συνέχεια το ίδιο ταξίδι στον ουρανό:
Η θλιμμένη Σελήνη (θλιμμένη λόγω του Ενδυμίωνα), η έφηβη και ροδαλή Ηώ κι ο λαμπρός Ήλιος.
Το ταξίδι αυτό των 3 θεών δεν άλλαξε ποτέ παρά μόνο μια φορά όταν ο Δίας διέταξε τον Ήλιο να αργήσει να βγει στον ουρανό για να περάσει μια τεράστια νύχτα με την Αλκμήνη.
Φανταστείτε τις υπερωρίες των αδερφών του Ηλίου!

"Όρνυμι", ε?
Κάποτε πετούσα στα αρχαία, τώρα πια...

Πάντως είναι πολύ χρήσιμη η ετυμολογική ανάλυση που μας έκανες για τις Στυμφαλίδες.

In anticipation of my resurrection...

ΕΡΙΩΠΙΣΜέλος
24/01/2007, 10:29:35
quote:
Μιά εικόνα, χίλιες λέξεις. snoopy

Καλοί, δεν λεω όλοι οι θεοί, αλλά αυτός φίλε μου είναι Θέαρος, δέος και θαυμασμός, ...έλα τώρα συμπλήρωσε εσύ τα υπόλοιπα γιατί στεναχωρώ τον Agnostic όταν αρχίζω τα λιβανίσματα.

quote:
και Βένδις και Βένθεια. Dying_Incubus

Βένθος όπως γνωρίζεις σημαίνει βάθος, βυθός. Ανέφερα αυτή την λέξη για να σε προετοιμάσω για την Venus/Αφροδίτη και την σχέση της με τον βυθό. Επίσης να δούμε αν η Βενδίδα τελικά είναι η Αφροδίτη ή η Άρτεμις και γιατί όλα τα ιερά της Αρτέμιδος ήταν κοντά σε λίμνες και θάλασσες.

Σου έριξα και το "βέδυ" που σημαίνει νερό Θρακιστί για να σε βοηθήσω.

Κανένας από Ζέα μεριά;

--------------------------------------------------------------------

Λουκάς

24/01/2007, 22:45:26
Φίλε ΕΡΙΩΠΙΣ,
πράγματι πολύ ενδιαφέρουσα η ετυμολογία της λίμνης Στυμφαλίδας που μας παρέθεσες.

quote:
Ξεκινώντας με το πρώτο ετυμολόγημα δηλαδή το «στύμμα» είναι φανερό ότι προσπάθησαν να προσδιορίσουν το στοιχείο της συστολής ή διαστολής (συρρίκνωσης ή και φουσκώματος). Με το δεύτερο ετυμολόγημα δηλαδή το «αμφί», προσδιόρισαν τις δύο διαφορετικές κατευθύνσεις. Και με το τρίτο ετυμολόγημα δηλ. το «Αλς» προσδιόρισαν το φυσικό στοιχείου του νερού.

Μια άλλη ερμηνεία θα ήταν και η παρακάτω:

Στύμμα=στόμα, φηλόω-φηλός=απάτη, δόλος, κατεργαριά

Τώρα ο ποταμός ήταν λίγο απατεωνάκος γιατί

quote:
Όπως ήδη είναι γνωστό ο ποταμός Στύμφαλος που πηγάζει απ’ την λίμνη παρουσίαζε αυτό το φαινόμενο. Χανόταν μέσα στην γη και ξανάβγαινε στην Αργολίδα ως Εράσινος.

Ακριβώς, συμφωνώ απόλυτα!

Από την άλλη, το δολερό στόμα μπορεί να έχει και κάποια άλλη σημασία.
Ίσως να σχετίζεται με κάποιες τελετουργίες ΑΝ, αυτό που λέγαμε παραπάνω για τις γυναικείες λετρείες ισχύει. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ήχος παίζει σημαντικό ρόλο στον μύθο. Μέχρι εκεί όμως μπορώ να πάω για την ώρα.....

quote:
Λοιπόν προτείνω να διορίσουμε στον παραπάνω ναό "Ζάκορο" τον Kircher ή την OSTRIA και αν αρνηθούν θα προτείνω εσένα που τον παρουσίασες.

χε χε! Καλή ιδέα μου φαίνεται...η Όστρια τι λέει;

quote:
Υπήρχε λοιπόν μια θρακοφρυγιακή θεά που ονομαζόταν Βένδις κι η οποία ταυτίζεται με την Άρτεμη.
Ανάμεσα στις υπόλοιπες ιδιότητες της ήταν και θεά της γονιμότητας...

Εδώ φίλε μου Dying Incubus με έπιασες αδιάβαστο. Θα το κοιτάξω να δω τι πλητοφορίες υπάρχουν για αυτήν την θεά.

Agnostic,
άρχοντας ο Δίας!

quote:
Βένθος όπως γνωρίζεις σημαίνει βάθος, βυθός. Ανέφερα αυτή την λέξη για να σε προετοιμάσω για την Venus/Αφροδίτη και την σχέση της με τον βυθό. Επίσης να δούμε αν η Βενδίδα τελικά είναι η Αφροδίτη ή η Άρτεμις και γιατί όλα τα ιερά της Αρτέμιδος ήταν κοντά σε λίμνες και θάλασσες.

Παίδες πετάει η ομάδα!

Λοιπόν υπάρχουν και κάποια άλλα πολύ ενδιαφέροντα στα παραπάνω που θα ήθελα να ανάφερθώ αλλά τώρα δεν προλαβαίνω, μάλλον το βράδυ που θα πάω σπίτι ή αύριο.

Τα λέμε!

25/01/2007, 03:37:15
Παίδες,
για να έχουμε και μια σειρά σε αυτά που συζητάμε προτείνω να κοιτάξουμε αυτό που έγραψε ο ΕΡΙΩΠΙΣ (και στο μέλλον θα παρουσιάσω κάποια στοιχεία για την Δωδώνη και τις Πελειάδες που έλεγα):

quote:
Επίσης να δούμε αν η Βενδίδα τελικά είναι η Αφροδίτη ή η Άρτεμις και γιατί όλα τα ιερά της Αρτέμιδος ήταν κοντά σε λίμνες και θάλασσες.

Δεν γνωρίζω αυτή την στιγμή αν όντως όλα τα ιερά της Αρτέμιδος ήταν κοντά σε λίμνες και θάλασσες. Αν όμως πράγματι συνέβαινε αυτό, θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον και θα ήταν χρήσιμο να ψάξουμε να βρούμε και τον λόγο.

Τα πιο σημαντικά ιερά που μου έρχονται στο μυαλό αυτήν την στιγμή, και χωρίς να κοιτάξω στο ίντερνετ, είναι το ιερό της Βραυρώνας, το οποίο αν θυμάμαι καλά και δεν με έχει βαρέσει η ξενιτιά στο κεφάλι είναι ανάμεσα στην Πόρτο Ράφτη και στην Λούτσα. Το άλλο είναι στις Καρυές, πάνω στον Πάρνωνα, αλλά εκεί δεν θυμάμαι να υπάρχουν λίμνες.

Το άλλο που έχω να πω είναι ότι, σύμφωνα με τον Παυσανία στα Κορινθιακά, κοντά στον ναό του Διονύσου στην Σικυώνα υπήρχε και ένα ιερό στην Λιμναία Άρτεμη.
Τώρα τι ακριβώς ήταν αυτή η Άρτεμις των Λιμνών δεν γνωρίζω για την ώρα αλλά θα το ψάξω.

Τώρα ότι απομένει από τον ναό είναι το παρακάτω

http://www.sikyon.com/Sicyon/Theater/theater_veg07.html

ΕΡΙΩΠΙΣΜέλος
25/01/2007, 05:12:03
quote:
χε χε! Καλή ιδέα μου φαίνεται...η Όστρια τι λέει;

A. Kircher

Χε χε!!! Όμορφα!!! Έγραψα, ή ο ένας ή ο άλλος. Σε παρακαλώ να αφήσεις την OSTRIA ήσυχη. Ακούς εκεί, αμέσως "μου φάνηκε καλή ιδέα ...η OSTRIA τι λεει;".

Στύμα = το στόμα
Στύμα = η στύση
Στύμμα = Η συστολή, το στύψιμο, στράγγισμα κλπ.(αυτά λένε τα λεξικά).

Lamogio, δεν πιστεύω να κάνεις πάλι κανένα τσοντοϋπαινιγμό με όλα τα παραπάνω. Σε πληροφορώ ότι η Αμαλία έχει βάλλει ήδη για παν ενδεχόμενο παντόφλα στο κουβά να ...διαστέλλεται και θα γίνει εδώ της Στυμφαλίδος το όρθιο κάγκελο για όποιον δεν έχει ...ορθρία την σκέψη.

------------------------------------------------------------------

Λουκάς

25/01/2007, 09:01:28
Φίλε μου Ερίωπις, απ' όσο έχω ψάξει η Βένδις ταυτίζεται είτε με την Άρτεμη είτε με την Περσεφόνη.
Για την Αφροδίτη δεν ξέρω παρόλο που το όνομα μοιάζει αρκετά με το λατινικό Venus.
Ειλικρινά δεν ήξερα οτι όλα τα ιερά της Αρτέμιδος ήταν κοντά στην θάλασσα.
Πως μπορεί να εξηγηθεί όμως αυτή η σύνδεση της Αρτέμιδος με το στοιχείο του νερού?

Διαβάστε λίγο και το παρακάτω άρθρο για την θεά:

Άρτεμις

Ανάμεσα σε διάφορες ονομασίες της έχει πράγματι τα προσωνύμια Λιμναία, Λιμνάτιδα κτλ.
Υποθέτω λόγω της σχέσης της με την φύση.
Και σ' αυτό όμως το άρθρο αναφέρει την Άρτεμη ως συνώνυμη της Βενδίδος.

In anticipation of my resurrection...

25/01/2007, 21:47:48
quote:
Λοιπόν προτείνω να διορίσουμε στον παραπάνω ναό "Ζάκορο" τον Kircher ή την OSTRIA και αν αρνηθούν θα προτείνω εσένα που τον παρουσίασες.

Καλά ε;! Πάντα ονειρευόμουν να γίνω ιέρεια. Της Αφροδίτης όμως!

Ορθία ή και Ορθωσία. Προσπάθησα να βρω κάποιες πληροφορίες στα κιτάπια μου, αλλά δεν τα κατάφερα. Θυμάμαι ότι το παλιότερο ξόανό της στην Αρκαδία ήταν ξύλινο και έμοιαζε με γοργόνα. Πρόκειται προφανώς για μία αρχαιότερη θεά της περιοχής. Ο Παυσανίας λέει τα εξής στα Λακωνικά.
Παυσανία, Λακωνικά, 16, 9: «Υπάρχει και μια άλλη μαρτυρία ότι η Ορθία θεά των Λακεδαιμονίων είναι ξόανο που προήλθε από τους βαρβάρους. Ο Αστράβακος και ο Αλώκεπος, γιοι του Ίρβο, γιου του Αμφισθένη, γιου του Αμφικλή, γιου του Άγη, τρελλάθηκαν αμέσως μόλις βρήκαν αυτό το άγαλμα. Όταν οι Λιμνάτες Σπαρτιάτες και οι Κυνοσουερίς και αυτοί από τη Μεσόα και την Πιτάνη προσέροντας θυσία στην Άρτεμη κατέληξαν σε διαμάχες και έφθασαν σε φόνους και πολλοί πέθαναν στο βωμό, ενώ κάποια αρρώστεια σκότωσε τους υπόλοιπους».

Βαρβάρους εδώ εννοούμε προφανώς τους Πελασγούς.

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-

26/01/2007, 03:13:12
Λοιπόν εγώ του Δία και η Όστρια "ζάκορος" της Αφροδίτης.

Εσύ Dying Incubus τι θέλεις να είσαι;

Kαι από ότι διάβασα στο yahoo έλληνες παγανιστές την Κυριακή που μας πέρασε τίμησαν επίσημα για πρώτη φορά τον Δία στην Αθήνα.

http://news.yahoo.com/s/ap/20070121/ap_on_re_eu/greece_ancient_gods

Πίσω στην Άρτεμη λοιπόν και στα ιερά της.

quote:
Ειλικρινά δεν ήξερα οτι όλα τα ιερά της Αρτέμιδος ήταν κοντά στην θάλασσα.
Πως μπορεί να εξηγηθεί όμως αυτή η σύνδεση της Αρτέμιδος με το στοιχείο του νερού?

Σκέφτομαι κάποια πράγματα και αν καταλήξω κάπου θα τα παρουσιάσω σύντομα. Δύο από τους πιο χαρακτηριστικούς ρόλους της θεάς ήταν η παρουσία της ως "θεά της γονιμότητας" και ως "κυρία των θηρίων".
Πάντως από ότι φαίνεται όντως τα ιερά της Άρτεμης ήταν χτισμένα κοντά σε πηγές νερού, λίμνες, ποτάμια και θάλασσες.

Φίλε Εριώπις ρίξε τα φώτα σου.

Dying Incubus πολύ καλό το άρθρο που παρέθεσες, το διάβασα με ενδιαφέρον.

Κάτι άλλο.
Έχουμε λοιπόν την φρυγική λέξη "βέδυ" που σημαίνει νερό.
Και την θρακική-φρυγική θεά Βένδις που από πολύ νωρίς ταυτίζεται με την Άρτεμη. Όπως και η Άρτεμη, η Βένδις είχε τόσο ουράνιες όσο και γήινες δυνάμεις, ήταν κυνηγός. Μία διαφορά όμως που βρήκα έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Άρτεμης κρατούσε τόξο ενώ η Βένδις δόρυ.

Η λατρεία της Άρτεμιδος-Βένδιδος εισήχθηκε στην Αττική περίπου την εποχή του Σωκράτη και υπάρχει και μια αναφορά στην Πολιτεία του Πλάτωνα όπου ο Σωκράτης γυρίζει από τον Πειραιά όπου είχε παρεβρεθεί στον εορτασμό της.

UnseenΜέλος
26/01/2007, 03:23:23
Καταπληκτικά στοιχεία ΕΡΙΩΠΙΣ

Προσωπικά θα ήμουν αρκετά διστακτική να συνδέσω το Venus με το βένθος, λέγεται ότι προέρχεται από την ΙΕ ρίζα *wen- που σημαίνει "προσπαθώ να καταφέρω, επιθυμώ, ποθώ, ικανοποιούμαι" (όλα αυτά μαζί ). Μαρτυρείται και η σανσκριτική ρίζα vanas- που σημαίνει "επιθυμώ", ρίξε μια ματιά κι εδώ αν θέλεις:

http://www.etymonline.com/index.php?l=v&p=3

Επίσης, η Αφροδίτη αναδύθηκε από τον αφρό και όχι από τα βάθη της θάλασσας, κάποια σημασία πρέπει να έχει αυτή η λεπτομέρεια για να αντανακλάται και στο όνομά της... Συν ότι η Αφροδίτη φέρεται θεσσαλικής καταγωγής σύμφωνα με κάποιες θεωρίες και όχι θρακικής, αν και το πιθανότερο ίσως είναι να προέρχεται από τον συγκερασμό ελληνικών και ανατολικών στοιχείων.

Θα κάνω μια έρευνα σχετικά με τις τοποθεσίες των ιερών της Αρτέμιδας και θα επανέλθω. Ωστόσο και οι δικές μου αναφορές συμφωνούν με εκείνες του Dying Incubus. Η Βένδις συνδέεται με την Άρτεμη ή την Περσεφόνη και όχι με την Αφροδίτη.

Καλό βράδυ.
Unseen

***** Συγχώρεση. Αγάπη. Ευλογία. *****

horseΝέο Μέλος
08/11/2005, 20:42:45
ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ
11/11/2005, 11:58:48
κι εγώ.

(Μουσείο:
Θέματα, τα οποία δεν άπτονται της θεματολογίας μας, κατευθύνονται στον ειδικό χώρο του Μουσείου. Δίδεται με αυτόν τον τρόπο βοήθεια, στην επιστήμη της αρχαιολογίας .
Αστειεύομαι. Horse, καλό θα ήταν να ρίξεις πρώτα μια γενική ματιά, για το πως λειτουργεί ο παρόντας χώρος - τα forums του ESOTERICA εννοώ)