- KANTE ENA TEST! (Test νοημοσύνης) - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.
Γιατί να ζώ μία ζωή μέσα στη Χριστιανική ταπεινότητα και να ακολουθώ τα δόγματα ενός φιλόσοφου κι ειρηνιστή που γεννήθηκε πρίν 2000 χρόνια?

In the shadows of the night I shall be lost once again to find thee...
quote:
Δηλαδή, βρέ WWalker, θα έπρεπε να στηρίζω τις απόψεις μου και τις αντιλήψεις μου για το "Θείο" στα λεγόμενα ενός θεολόγου που μου λέει κάποια πράγματα που δεν στηρίζονται πουθενά?
Γιατί να ζώ μία ζωή μέσα στη Χριστιανική ταπεινότητα και να ακολουθώ τα δόγματα ενός φιλόσοφου κι ειρηνιστή που γεννήθηκε πρίν 2000 χρόνια?
Ο ίδιος ο Ιησούς λέει, αν δεν πιστεύετε από τα λόγια, πιστέψτε από τα έργα.
Πιστεύεις ότι μπορεί να γίνονται θαύματα σήμερα στο όνομα του Ιησού Χριστού; Αν δεν το πιστεύεις, δεν πιστεύεις και στον Ιησού. Αν πιστεύεις, τότε κάτι γίνεται, διακρίνεις μια αλήθεια πίσω από όλα αυτά, την οποία και θα ανακαλύψεις με το να προσπαθείς να Τον προσεγγίσεις με την ζωή σου.
Κι όμως, το ξέρω ότι δεν σου είναι εύκολο να πιστέψεις, αν δεν σου συμβεί κάτι τέτοιο. Αλλά θα σε ρωτήσω και γω τώρα: σε τόσους ανθρώπους που πιστεύουν ότι έζησαν θαύματα στην ζωή τους, τι θα τους πεις; Ότι τους κοροιδεύει ο Παππάς;
Λέω γιατί κάτι τέτοιο ίσως να μπορείς να το πεις, μόνο αν θεωρήσεις τον κόσμο χαζό, τον Παππά έξυπνο, και μόνο για θαύματα στα οποία εμπλέκεται παππάς.
Σε όσα δεν εμπλέκεται παππάς όμως; Λέει ψέμματα ο καθένας;
Για παράδειγμα, στο άλλο Θέμα για τον Άγιο Νεκτάριο Σαλαμίνας, ο φίλος μας εκεί μας δουλεύει ψιλό-γαζί;
quote:
Δηλαδή, βρέ WWalker, θα έπρεπε να στηρίζω τις απόψεις μου και τις αντιλήψεις μου για το "Θείο" στα λεγόμενα ενός θεολόγου που μου λέει κάποια πράγματα που δεν στηρίζονται πουθενά?
Το "δεν στηρίζονται πουθενά" είναι σχετικό. Μόνο οι κανόνες που οριοθετεί η Εκκλησία, από μόνοι τους, αξίζουν και προσφέρουν και σε εσένα και στο κοινωνικό σύνολο.
Τώρα, όπως έχω ξαναπεί, αν περιμένε από την Φυσική ή από κάποια άλλη σχετική να σας καταστρώσει εξισώσεις για τον Χριστιανισμό για να τον αποδείξει, μια ζωή μακριά από τον Χριστιανισμό θα είστε.
Edited by - WWalker on 12/09/2005 11:52:19
Πιστεύω οτι οι άνθρωποι που γιατρεύονται από κάποια ασθένεια και το αποδίδουν σε κάποιο θαύμα είχαν πολύ ισχυρή θέληση να γιατρευτούν και το πέτυχαν από μόνοι τους.
Έναν Βουδιστή πχ που γιατρεύεται ξαφνικά από κάτι τον γιατρεύει ο Βούδας ή ο Χριστός?
Πιστεύω στον άνθρωπο και στον ανθρώπινο νού.
Οι κανόνες που θέτονται από την Εκκλησία, φίλε μου, είναι κανόνες που είτε τους ακολουθείς πιστά ή όχι.
Όμως στερούνται αποδείξεων και προσωπικά δε μπορώ να βασιστώ επάνω τους για την θεώρηση του κάθετί γύρω μου.
Και πιστεύω οτι είναι πολύ πιο σωστό να προστρέχω για αυτό το κάθετί στη Φυσική ή την Χημεία κτλ παρά στη Θεολογία.

In the shadows of the night I shall be lost once again to find thee...
ένας ένθερμος υποστηριχτής της άποψης ότι τα πάντα που καταφέρνει να κάνει ο άνθρωπος (τις ιάσεις ή τις επιτυχίες γενικότερα στη ζωή του) είναι αποτέλεσμα των κρυφών δυνάμεων του δικού του μυαλού και της πίστης του, συζητούσε με τον Πατέρα Επιφάνιο και επέμενε στην άποψή του.
Τον ρωτά λοιπόν ο Πατέρας Επιφάνιος, θέλοντας προφανώς να προσδώσει και λίγη ευθυμία στη συζήτηση, "δηλαδή αν πιστέψει κάποιος ότι είναι γάιδαρος, μπορεί κάποια μέρα και να τα καταφέρει;;".
Ακόμη και σήμερα, και μετά την κοίμηση του Πατρός Επιφανίου, ο συνομιλητής αυτός δεν έχει δώσει απάντηση. Ίσως να πήρε στα σοβαρά την ερώτηση του Πατρός Επιφανίου και ενδεχομένως να προσπαθεί, από τότε, να ανακαλύψει αν όντως, με βάση τις ανθρώπινες δυνάμεις που κρύβονται στο μυαλό του ανθρώπου, μπορεί να τα καταφέρει.![]()
Φιλικά όπως πάντα
quote:
WWalker, δεν πιστεύω ούτε στον Ιησού ούτε σε κανένα θαύμα.
Πιστεύω οτι οι άνθρωποι που γιατρεύονται από κάποια ασθένεια και το αποδίδουν σε κάποιο θαύμα είχαν πολύ ισχυρή θέληση να γιατρευτούν και το πέτυχαν από μόνοι τους.
Έναν Βουδιστή πχ που γιατρεύεται ξαφνικά από κάτι τον γιατρεύει ο Βούδας ή ο Χριστός?
Οι κανόνες που θέτονται από την Εκκλησία, φίλε μου, είναι κανόνες που είτε τους ακολουθείς πιστά ή όχι.
Όμως στερούνται αποδείξεων και προσωπικά δε μπορώ να βασιστώ επάνω τους για την θεώρηση του κάθετί γύρω μου.
Και πιστεύω οτι είναι πολύ πιο σωστό να προστρέχω για αυτό το κάθετί στη Φυσική ή την Χημεία κτλ παρά στη Θεολογία.
Incubus, δεν ξέρεις πόσο θα ήθελα να είχες δίκιο όταν λες πως το μυαλό μας κάνει τα θαύματα. Κι όμως, είναι πολύ πιο σύνθετο το θέμα.
Ας ξεκαθαρίσουμε λίγο το τοπίο: Το θαύμα, σύμφωνα με την Εκκλησία, είναι η προσωρινή αναστολή των Νόμων της Φύσης. Δεν σημαίνει ότι κατατρέχονται οι νόμοι της φύσης, αλλά ότι ο Θεός τους ανασταίλει προσωρινά για να κάνει κάτι, το οποίο θα αποτελέσει σωτήρια παρέμβαση στον άνθρωπο.
Σας είναι εύκολο να δεχθείτε τα θαύματα, όταν τα κάνει το ανθρώπινο μυαλό, όχι όμως όταν τα κάνει η θρησκεία. Για να τα κάνει όμως το μυαλό, θα πρέπει αυτό να γίνει συνειδητά: δηλαδή να ΘΕΛΩ να ανατραπούν οι νόμοι της φύσης για να πετύχω κάτι.
Είναι πολλά αυτά τα θαύματα, κάθε τρεις και λίγο κάτι τέτοιο συμβαίνει.
Για παράδειγμα, στον Χαρδαβέλλα που συζητάγανε το θέμα αυτό, διηγούνταν κάποιος
Έτρεχε με τη μηχανή, ήταν νύχτα, και στην μηχανή ήταν καβάλα και ένας φίλος του. Κάποια στιγμή, βλέπει ένα φορτηγό μπροστά του, και τον άλλο δίπλα να κάνει προσπέραση, να του κλείνει τον δρόμο, οπότε η σύγκρουση με το φορτηγό θα ήταν βέβαιη. Και στρέφει για λίγο τα μάτια του προς τον ουρανό και λέει "Ταξιάρχη" και ένιωσε κάτι να του σπρώχνει την μηχανή δίπλα, έτσι ώστε να αποφύγει ξυστά το φορτηγό.
Κάτι τέτοιο, προυποθέτει ότι το μυαλό διέταξε το θαύμα, κάτι το οποίο όντως έγινε: ο άνθρωπος ζήτησε βοήθεια από τον Ταξιάρχη.
Όμως θαύματα γίνονται και χωρίς να το διατάξουμε.
Κοίτα ας πούμε το θαύμα στο Πόρτο Λάγος:
http://athos.alexsoft.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=160&Itemid=1
Δεν το διέταξε το μυαλό του. Έγινε θαύμα χωρίς να υπάρχει κίνδυνος, χωρίς καν να το διατάξει το μυαλό του.
Γι' αυτό λέω και εγώ, ότι δεν μπορούμε να τα αναθέτουμε στο μυαλό: για να κάνει το μυαλό θαύμα, θα πρέπει να του δώσουμε την εντολή.
Στην Παναγία του Προυσσού (είμαι Προυσσιώτης στην καταγωγή) για παράδειγμα, τα θαύματα στα γειτονικά χωριά σαν αυτό, είναι πάμπολλα.
Και ένα άλλο: στο μυαλό μας είναι τυπωμένο το μέλλον; Δεν νομίζω. Δηλαδή απίθανο το βρίσκω. Οι Γεροντάδες όμως στην Ρωσία, την Οκτωμβριανή Επανάσταση στην Ρωσία την προφητεύσανε, και μάλιστα με ακρίβεια τρομερή. Και προφητεύσανε και το τέλος της ΕΣΣΔ, και των διωγμών μαζί. Αυτό τώρα πάλι πως θα το εξηγήσουμε με τις ψυχικές δυνάμεις του μυαλού;
Κοίτα εδώ ας πούμε: http://athos.alexsoft.gr/index.php?option=com_smf&Itemid=171&topic=405.0
Πως θα δικαιολογήσουμε δηλαδή το γεγονός ότι οι προφήτες έπεσαν μέσα, και μάλιστα με ακρίβεια;
Εδώ η Αγία Ματρώνα από την Μόσχα είδε έναν "Μιχαήλ" που "θα τον δολοφονήσουν στο σπίτι του" ο οποίος θα προσπαθήσει να αλλάξει τα πράγματα στην Ρωσία, και θα προκαλέσει την κατάρρευση του καθεστώτος. Μάντεψε πως λέγανε τον Γκορμπατσώφ στο μικρό, και πως πέθανε. Αυτό πως θα το δικαιολογήσουμε;
quote:
Τον ρωτά λοιπόν ο Πατέρας Επιφάνιος, θέλοντας προφανώς να προσδώσει και λίγη ευθυμία στη συζήτηση, "δηλαδή αν πιστέψει κάποιος ότι είναι γάιδαρος, μπορεί κάποια μέρα και να τα καταφέρει;;".
Δηλαδή αν δεν πιστέψει κάποιος στον Θεό, δεν μπορεί να τα καταφέρει …. να γίνει γάιδαρος;;;
quote:
WWalker, δεν πιστεύω ούτε στον Ιησού ούτε σε κανένα θαύμα.
¶ρα πιστεύεις, κάπου πιστεύεις.
Πιστεύεις στο νου και όχι στην ύλη.
Εν πάσει περιπτώση δεν πιστεύεις τόσο στην επιστήμη γιατί η επιστήμη δεν δέχεται νοητικές θεραπείες εξ αποστάσεως ή του εαυτού.
quote:
Κανείς δεν ακολουθεί πιστά τους κανόνες της εκκλησίας. Αυτό είναι δεδομένο. Υπάρχει πάνω από αυτά ο άνθρωπος με το νου και το σώμα του.
quote:
Μα και αυτά που είπες παραπάνω περί θεραπείας στερούνται αποδείξεων και θεωρούνται αντιεπιστημονικά.
quote:
Η φυσική και η χημεία αφήνει ακάλυπτα τα πιστεύω σου.
Απλά γιατί δεν είναι δουλειά της.
Οι επιστήμονες είναι σοβαρά προσηλωμένοι στην διερεύνηση της ύλης και μόνο. Σκοπός του είναι να βρουν φάρμακα για την θεραπεία του ανθρώπου και τρόπους για την καλοπέρασή του.
Και είναι ιερό αυτό που κάνουν γιατί ό άνθρωπος αποτελείται από σώμα και πνεύμα και δεν μπορεί κάποιος να μειώσει την αξία ενός απ τα δύο.
quote:
http://www.eadshome.com/Sciencequotes.htm

Louis Pasteur
"The more I study nature, the more I stand amazed at the work of the Creator."
"Science brings men nearer to God."
-------------------

Isaac Newton
"There are more sure marks of authenticity in the Bible than in any profane history."
Edited by - WWalker on 12/09/2005 22:59:40