- ορθοδοξια ποσοι ξερουν; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
quote:quote:
arisseirios
Μα ως χριστιανός ο σκοπός σου δεν είναι η ατομική σωτηρία όπως ισχύει στον Βουσιαμό, αλλά η συλλογική.Λάθος. Ως Χριστιανός, πρωταρχική σημασία στη ζωή μου είναι να σωθώ εγώ, πράγμα βέβαια που δεν σημαίνει ότι θα βασισθεί η σωτηρία μου στην απώλεια ή στην αδιαφορία αν απωλεσθεί ο υπόλοιπος κόσμος.
Πολλοί πνευματικοί Πατέρες, αφηγούνται ότι, όταν κάποια πνευματικά τους τέκνα τους εξομολογούνταν ότι σκανδαλίζονται από τη συμπεριφορά κάποιων που οδηγούνταν στην απώλεια, τους συστήναν να κοιτάξουν την προσωπική τους πορεία και σωτηρία και να αφήσουν το θεό Πατέρα να φροντίσει τις τη σωτηρία των άλλων.
Για τη σωτηρία του κόσμου (συλλογική) φροντίζει ο Θεός, μιλώντας στο κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Το φάρμακο που κάνει για εμένα δεν πάει να πει ότι θα κάνει και για εσένα.
Αν Αυτός δεν μιλήσει σε εσένα, όσο και να επιμένω εγώ δεν θα καταφέρω τίποτα. Αυτό που εγώ μπορώ να κάνω για σένα είναι να σου πω δυο τρία πράγματα που, κυρίως, απορρέουν από τις προσωπικές μου εμπειρίες, και να προσεύχομαι για σένα. Και φυσικά να σου προσφέρω τη βοήθεια μου αν κάποτε τη χρειαστείς.
Όσον αφορά το πίστευε και μην ερεύνα, ως θεολόγος που είσαι, δεν θα πρέπει να το χρησιμοποιείς κατ' αυτόν τον τρόπο.
Δεν πιστεύω τόσοι διακεκριμένοι Χριστιανοί επιστήμονες και διανοούμενοι να εφήρμοσαν το πίστευε και μη ερεύνα κατά τον τρόπο που το ερμηνεύεις εσύ.
Αν ήταν έτσι, τότε δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανείς επιστήμονας που να είναι Χριστιανός. Η πραγματικότητα, όμως, μας-σε διαψεύδει.Θα αναφέρω κάτι που χρησιμοποιείται και είναι της μόδας τελευταία από ορισμένους αρνητές κυρίως της Χριστιανκής Πίστης.
Πιπιλίζουν το ότι δεν είναι ο Θεός που θαυματουργεί αλλά οι δυνάμεις που ο άνθρωπος κρύβει μέσα του και επιτυγχάνουν πολλές φορές το ακατόρθωτο, όπως ιάσεις.
Προκειμένου να μην δεχθούν τη Θεία επέμβαση δέχονται κάτι για το οποίο δεν έχουν την παραμικρή έστω ένδειξη ότι υπάρχει και βασίζονται μόνο στο ότι ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ.
Αυτές λοιπόν οι υποθέσεις τους αρκούν για να τους κάνουν να αμφιβάλλουν και να πολεμούν κάτι για το οποίο τριγύρω τους, και παντού, υπάρχουν μαρτυρίες, χιλιάδων ετών, ότι υπάρχει και είναι ζωντανό.Σε ερωτώ λοιπόν, πως είναι δυνατόν αυτοί οι κύριοι να μιλούν για κάτι που είναι κρυμένο μέσα τους; το είδαν; το ένιωσαν; πως κατάφεραν και του έδωσαν μια τόσο αόριστη ταυτότητα;
Δεν αμφιβάλω ότι ο άνθρωπος μπορεί να έχει τέτοιες δυνάμεις, αναρωτιέμαι όμως πως είναι δυνατόν αυτοί οι κύριοι στην προσπάθειά τους να εξισώσουν τον άνθρωπο με τα άλλα ζώα της φύσης, προκειμένου να μην δεχθούν ότι είναι το ανώτερο δημιούργημα του Θεού, να δέχονται ταυτόχρονα και ότι ο άνθρωπος έχει και κάποιες ανώτερες δυνάμεις. Αυτό τότε τον διαφοροποιεί από τα άλλα ζώα που, από ότι φαίνεται τουλάχιστον, δεν έχουν τέτοιες δυνάμεις.
Από που λοιπόν τις βρήκε αυτές τις ανώτερες δυνάμεις αφού είναι ένα τυχαίο δημιούργημα της φύσης; Ποιό ένλογο Ανώτερο Ον εμφύτευσε στον άνθρωπο αυτές τις Ανώτερες Δυνάμεις;;
Μήπως ο άνθρωπος, τυχαία, είναι ο μόνος που βρέθηκε μεταξύ των εκατομμυρίων ειδών να έχει αυτές τις ανώτερες δυνάμεις;;
Αν μου πεις ναι, τότε υπεραπλουστεύεις το θέμα και χωρίς στοιχεία το οδηγείς μονόπλευρα.
Καταλαβαίνεις λοιπόν οτι, ορισμένοι δίνουν τελείως αυθαίρετες ερμηνείες και εξηγήσεις, σύμφωνα πάντα με το αν αυτό που θα πουν θα αποτελέσει επιχείρημα για τα λεγόμενά τους, άσχετα αν ο λόγος τους έχει κάποιο "λογικό" έρεισμα. Βλέπεις λοιπόν πως ο καθένας έχει δημιουργήσει μια λογική στα μέτρα του και δεν διστάζει να τη χρησιμοποιεί κατά βούληση.Τουλάχιστον για το Χριστιανό, αυτά τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, ή σχεδόν ξεκάθαρα στην περίπτωση που ο Χριστιανός δεν είναι καλά ενημερωμένος για το πιστεύω του.
Δεν θα μπω στον κόπο να σου εξηγήσω τι πιστεύει ο Χριστιανός για τις ανώτερες αυτές δυνάμεις, μια που ως θεολόγος που είσαι, τα γνωρίζεις ήδη.***Χαίρομαι που κάνουμε μια ωραία συζήτηση και ελπίζω να μην εκφυλιστεί στην πορεία.
Φιλικά όπως πάντα
Δεν θα συμφωνήσω μαζί σου περί ατομικής και συλλογικής σωτηρίας. Η ατομική σωτηρία είναι δόγμα των προτεσταντών που τους οδήγησε και στην αποδοχή του δόγματος "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα" Θα συμφωνήσω όμως μαζί σου στο ότι το να επικαλείσαι εσωτερικές ανώτερες δυνάμεις τις οποίες δεν μπορείς να εξηγήσεις δεν είναι σοφό. Ασφαλώς δεν είμαι σε θέση να απαντήσω στο αν ο άνθρωπος τυχαία ή βάσει σχεδίου είναι ανώτερος από τα άλλα ζώα προικισμένος με Νου και Λόγο. Πιθανόν να είναι τυχαίο. Κοιτάζοντας όμως την απόλυτη αρμονία του σύμπαντος είναι δύσκολο να υιοθετήσουμε ότι όλα έγιναν τυχαία. Ίσως υπάρχει μια ανώτερη δύναμη, ίσως και όχι. Σίγουρα πάντως όλα διέπονται από Λόγο (με όλες τις ερμηνείες του Λόγου). Απλά αρνούμαι ότι ο Λόγος αυτός είναι ο Λόγος που περιγράφει ο Ιωάννης στο ευαγγέλιο του. Η ανώτερη δύναμη αν υπάρχει δεν μπορεί να είναι ο Γιαχβέ. Δεν μπορεί να διδάσκει δολοφονίες, αιμομειξίες, προαγωγές. Δεν μπορεί να έχει περιούσιους και μη λαούς. Αν υπάρχει είναι μια δύναμη που διέπει όλη τη φύση, όλο το σύμπαν και φυσικά όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος ή πολιτισμού...
<<Θα αναφέρω κάτι που χρησιμοποιείται και είναι της μόδας τελευταία από ορισμένους αρνητές κυρίως της Χριστιανκής Πίστης.
Πιπιλίζουν το ότι δεν είναι ο Θεός που θαυματουργεί αλλά οι δυνάμεις που ο άνθρωπος κρύβει μέσα του και επιτυγχάνουν πολλές φορές το ακατόρθωτο, όπως ιάσεις.
Προκειμένου να μην δεχθούν τη Θεία επέμβαση δέχονται κάτι για το οποίο δεν έχουν την παραμικρή έστω ένδειξη ότι υπάρχει και βασίζονται μόνο στο ότι ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ.>>
δεν ειναι της μοδας ψηλε ειναι αποτελεσμα ερευνας
δεστο απλα
εχουμε εναν χριστιανο εναν βουδιστη εναν ινδουιστη και εναν αθεο
και οι τεσερεις ξερουν οτι η ασθενια που εχουν ειναι ανιατη
οι τρεις τους προσευχονται στον θεο τους ενω ο τεταρτος εχει διαβασει βιβλια για την δυναμη του μυαλου και αρχιζει να οραματιζετε οτι το σωμα του καταστρεφει τα καρκινικα κυταρα
και οι τεσερεις θεραπευονται
ποιος ειναι υπευθηνος για την θεραπεια τους;
η πιστη και το πεισμα να μην το βαλουν κατω
η δυναμη του να συνεχισουν να ζουν
αυτη ειναι η αληθεια ψηλε
εκτος και αν θες να μου πεις οτι υπαρχουν ολοι οι θεοι
που λατρευουν οι ανθρωποι
<<Σε ερωτώ λοιπόν, πως είναι δυνατόν αυτοί οι κύριοι να μιλούν για κάτι που είναι κρυμένο μέσα τους; το είδαν; το ένιωσαν; πως κατάφεραν και του έδωσαν μια τόσο αόριστη ταυτότητα;>>
και το ειδαν και το ενιωσαν(ποιο γρηγορη ιαση απο το αναμενομενο)
η ταυτοτητα δεν ειναι αοριστη
σε διαφορα πειραματα εχουν δωσει σε ατομα πλασεμπο(αδρανες φαρμακο)
και τους εχουν πει οτι ειναι για πχ αδυνατισμα
τα αποτελεσματα δειχνουν οτι εχουν χασει ποιο πολλα κιλα απο το να μην επερναν αυτο το αδρανες φαρμακο
για να το κανω ποιο λιανα
εχουμε μια ομαδα 60 ατομων τα χωριζουμε σε τρεις ομαδες των 20
στην μια ομαδα τους δινουμε διαιτολογιο χωρις φαρμακο
στην δευτερη εκτως απο διαιτολογιο το αδρανες λεγωντας τους οτι ειναι κατα του λιπους
και στην τριτη εκτως το διαιτολογιο τους δινουμε φαρμακο κατα του λιπους και τους λεμε οτι ειναι κατα του λιπους
η δευτερη ομαδα με το αδρανες φαρμακο χανει περισοτερα κιλα απο την πρωτη ομαδα που δεν περνει κανενα φαρμακο
Κανεις δεν εμαθε σκοποβολη πυροβωλοντας το κεφαλι του
"Θαύματα" έχουν διαπιστωθεί σε όλες τις θρησκείες λίγο πολύ, πολλές από τις οποίες είναι εκ διαμέτρου αντίθετες μεταξύ τους.
Δε γίνεται λοιπόν να έχουν ως αφετηρία τους τον ίδιο Θεό που εκφράζεται στον κάθε λαό ανάλογα με τις ανάγκες του.
Για παράδειγμα, δε μπορώ να πιστέψω πως ο Χριστιανισμός κι ο Ινδουϊσμός αναφέρονται σε κάτι κοινό...
Όσον αφορά τη συλλογική κι ατομική σωτηρία του κάθε Χριστιανού, υποτίθεται πως πρέπει να είναι συλλογική και ποτέ ατομική.
Και για αυτό θα φέρω ένα πολύ απλό επιχείρημα.
Οι Χριστιανοί διατείνονται πως ο Ιησούς σταυρώθηκε και πέθανε για την σωτηρία των ανθρώπων.
Πως γίνεται αυτοί να πρεσβεύουν σε μία ατομική σωτηρία τη στιγμή που ο εκφραστής τους πέθανε για το καλό όλης της ανθρωπότητας...?

In the shadows of the night I shall be lost once again to find thee...
<<Πως γίνεται αυτοί να πρεσβεύουν σε μία ατομική σωτηρία τη στιγμή που ο εκφραστής τους πέθανε για το καλό όλης της ανθρωπότητας...?>>
μα κατα την δευτερα παρουσια σε οσους πει ο γιαχβε οτι ειναι ικανοι να μπουν στον παραδεισο θα μπουν χωρις να ρωτησουν η να απαιτησουν να μπουν και τα αγαπημενα τους ατομα
δες τι λεει ο χριστος για την οικογενεια και τι ηρθε να κανει
δες τι λεει για το ποιος ειναι ικανος να τον ακολουθησει και ποιος οχι
Απλά μου φαίνεται αντιφατικό.
Ο Χριστός έλεγε να βοηθούμε τις χήρες, τα ορφανά, "ο έχων δύο ιμάτια να δίνει το ένα", σταυρώθηκε για εμάς υποτίθεται.
Κι οι Χριστιανοί παρόλα αυτά πρεσβεύουν την ατομική σωτηρία?
Παράδοξο δεν είναι, φίλε μου?

ηρθα να σας σωσω ολους αλλα μονο οσοι ειναι σωστοι

Επειδη βλεπω ομως οτι το πηρατε αλλου το θεμα, θα πω μονο πως ο Incubus και η Ostria με καλυψαν πληρως. Θα συμφωνησω στο περιπου με αυτο που ειπε ο arisseirios για το αν υπαρχει καποια θε'ι'κη οντοτητα. Γιατι ουτε εγω δεχομαι ενα βιβλιο με αρκετο μισος οπως την ΠΔ.
Κατι αλλο που ηθελα να πω στο φιλο Incubus οταν μου απευθυνθηκε, ειναι οτι ο καθενας μεταφραζει οπως θελει, βασει των πιστευω του και του τροπου σκεψης που απεκτησε μεχρι τωρα. Τωρα αν δεν ξερει να διαβαζει ελληνικα αλλο πραμα
Αυτο που μου κανει εντυπωση ομως ειναι οτι στην ΚΔ που εχω, η μεταφραση του αρχαιου κειμενου λεει: "...εως οτου εγεννησε τον πρωτον και μονακριβον υιον της...". Τωρα αυτο που κολλα με το αρχαιο κειμενο δεν εχω ιδεα. Κατ'εμενα, ειναι ενας τροπος συγκαλυψης του οτι η Μαρια μετα τη γεννηση ειχε συζυγικες σχεσεις με τον αντρα της.
Edited by - Alastor on 15/08/2005 21:05:45
Δε μπορώ να καταλάβω σε τι θα μειωνόταν η θεϊκότητα του Ιησού για τους Χριστιανούς αν η μητέρα του μετά τη γέννηση του έκανε κι άλλα παιδιά.
Έχω παραθέσει και στο παρελθόν εδάφια που μιλάνε για τα αδέλφια του Ιησού.
Η απάντηση που πήρα είναι πως δεν αναφέρει πουθενά στη Βίβλο οτι τα παιδιά αυτά ήταν μόνο του Ιωσήφ κι όχι της Μαρίας.
Για να λέει στο εδάφιο που είχε παρατεθεί οτι ο Ιησούς ήταν ο πρωτότοκος της, θα είχε κι άλλα παιδιά.
Τι πιο φυσικό να είχε συζυγικές σχέσεις με τον Ιωσήφ η Μαρία?
Ήταν ανδρόγυνο!

Πρώτα απ' όλα δεν κολλάει με την υπόλοιπη μετάφραση."
ΑΠ. Η βίβλος αναφέρεται σε εκατοντάδες περιπτώσεις σεξ. Πουθενά δεν αναφέρεται σε αυτές με τη λέξη γιγνώσκω.
Πως είναι δυνατόν ο συγγραφέας να χρησιμοποιεί σε όλο το έργο του βιβλική ονοματολογία και σε μια μόνο παράγραφο να χρησιμοποιεί αυθαίρετα ένα ρήμα όπως γνωρίζω, μυρίζω, ταριχεύω και να δηλώνει με αυτό, αυτό που εσύ θέλεις και όχι ότι λένε τα λεξικά.
Μάλλον εννοεί ότι μόλις γεννήθηκε το παιδί, αντιλήφθηκε,( γιατί το γιγνώσκω μεταφράζεται και αντιλαμβάνομαι), ότι το βρέφος ήταν θείο.
Ενώ πρίν , 2 παραγράφους παραπάνω, ήθελε "λάθρα απολύσαι αυτήν".