- ορθοδοξια ποσοι ξερουν; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
Κανεις δεν εμαθε σκοποβολη πυροβωλοντας το κεφαλι του
quote:
απλα ψηλε δεν μπορω να βλεπω καποιους να πουλανε γαλα χελωνας απο την στιγμη που ξερω οτι δεν υπαρχει
Χμμ,πολυ σιγουρος εισαι οτι δεν υπαρχει το "γαλα χελωνας"...
Μην σε φαει η σιγουρια μονο Πανσοφε.
Στην αρχη οταν πρωτομπηκα εδω πιστευα οτι ο κοσμος εδω συμμετεχει με αγαθο σκοπο.Τελικα οπως εδω ειναι τοπος οπου ο καθενας βγαζει την χολη του στα πιστευω του αλλου.Και επειδη κρατουσα θρησκεια στην χωρα ειναι ο χριστιανισμος βρηκατε και τον ευκολο στοχο..
Δές τι επικρίσεις έχουμε δεχθεί κι εμείς και τι χαρακτηρισμούς από κάποια άτομα που ασπάζονται και υπερασπίζονται τη Χριστιανική πίστη.
Το θεωρείς σωστό?

In the shadows of the night I shall be lost once again to find thee...
quote:
απλα ψηλε δεν μπορω να βλεπω καποιους να πουλανε γαλα χελωνας απο την στιγμη που ξερω οτι δεν υπαρχει
Γηγενή,
Κοίτα να δεις που αντιστρέφονται οι ρόλοι τώρα.
Όσοι έχουν αγοράσει κι έχουν πιει από αυτό το γάλα της χελώνας μπορούν, ο καθένας ξεχωριστά, να σου μιλήσει για τη γεύση που είχε, λόγω της εμπειρίας τους.
Πρόκειται για εκατομμύρια ανθρώπους, ανθρώπους απλούς, ανθρώπους μορφωμένους, επιστήμονες, διανοούμενους, ....
Εφόσον εσύ γνωρίζεις ότι δεν υπάρχει το γάλα της χελώνας, υποθέτω ότι θα έχεις αδιάσειστα στοιχεία να τους παρουσιάσεις γιατί αλλιώς θα σε πάρουν με τις πεπονόκουπες (θυμάσαι
;).
Λοιπόν; Είσαι ικανός να το κάνεις;;
Που και ποια είναι τα στοιχεία σου;;
Ξεκίνα από εμένα και στη συνέχεια περνάς και στους άλλους!!
Φιλικά όπως πάντα
quote:
nikostheater, μη κρίνεις μονόπλευρα....
Δές τι επικρίσεις έχουμε δεχθεί κι εμείς και τι χαρακτηρισμούς από κάποια άτομα που ασπάζονται και υπερασπίζονται τη Χριστιανική πίστη.
Το θεωρείς σωστό?
Κοιτα ινκουμπους,εδω οι χριστιανοι ειναι μονιμως σε αμυνα και νομιζω θα συμφωνησεις.Κανε μια γυρα στα τοπικ,δεν τι επιθεση δεχονται οι χριστιανοι εδω,τι ειρωνιες και ανοησιες δεχονται και ελα μετα μου πεις οτι κρινω μονοπλευρα.
Οταν μπαινω σε ενα φορουμ με θεμα την θρησκεια και βλεπω ενα σωρο κοσμο να επιτιθετε στην θρησκεια μου,να ειρωνευεται,να χλευαζει,να ερωτα ταχα μου για να μαθει,αλλα ο σκοπος του ειναι να προσβαλλει,τοτε ναι,καπως εγω και οι αλλοι πρεπει να προστατευτουμε.
Φυσικα δεν επικροτω ασχημιες απο την πλευρα κανενος και μακαρι το φορουμ να γινοταν πραγματικα χρησιμο,αλλα δυστυχως δεν το βλεπω να γινεται συντομα.
Αν και παλι δεν πειθεσαι για το υφος και την χυδαιοτητα των επιθεσεων εναντιον του χριστιανισμου αδικαιολογητα,τοτε ευχαριστως να φαω οση ωρα χρειαστει την επομενη φορα που θα κατσω στον υπολογιστη μου να σου δειξω εκφρασεις και επιθεση.
Τα μελη που επιτιθενται στον χριστιανισμο περισσοτερο δεν ειναι πολλα,ειναι αυτα ομως που ειναι πραγματικα ζηλωτες στο να συμμετεχουν στα τοπικ,ειδικα οταν αυτα απτονται αμεσα τον χριστιανισμο.
Μηπως θες και συγκεκριμενα ψευδωνυμα;
Εχω πει επανειλημμενα οτι απολαμβανω μια κουβεντα περι θρησκειας οταν αυτη γινεται καλη τη πιστη,γιαυτο αλλωστε ανοιξα και το θεμα περι χριστιανισμου,αλλα και εκει φροντισαν ορισμενοι να ριξουν την λασπη τους.
Οταν σοβαρευτουν ορισμενοι και οταν επιτελους οι συμμετεχοντες επιθυμουν μια ειλικρινη συζητηση χωρις ειρωνιες,αφορισμους,χαρακτηρισμους και ολα αυτα που χαρακτηριζουν τελευταια το φορουμ και το εχουν κανει απαραδεκτο,τοτε ναι,θα συμμετεχω ενεργοτερα και ουσιαστικοτερα στο φορουμ.Μεχρι τωρα παντως με αναγκαζετε αντι να αναλωνωμαι σε θεματα ουσιας να απαντω στον καθε "εξυπνακια" που για να περασει η ωρα του η για να το παιξει καποιος αποφασιζει να προσβαλλει την θρησκεια μου κανοντας τον "ελληνα" λες και ο ελληνας γενιεται απο ιδιετερο καλουπι που απαγορευεται να εχει και σταυρο απανω...
Ανοιξε λιγο τα ματια σου,ελα λιγο στην θεση μου,και οταν το κανεις αυτο καλη τη πιστη τοτε ελα κανε μου τον παραπονουμενο.
Και επαναλαμβανω:Επικρισεις και χαρακτηρισμοι ειναι απαραδεκτοι απο οπου και αν προερχονται.
quote:
Για τη μετάφραση, ένα θα σου πω , είναι για τα μπάζα.
Το πραγματικό λέει ούκ έγνωσε, ουκ εγίγνωσκε ή κάτι τέτοιο.
Σαν γνώση δεν αναφέρεται το σεξ πουθενα προ της σαβουάρ βιβ συγγραφής.
Το σεξ στο ευαγγέλιο αναφέρεται σαν "ούτε γαμούσι, ούτε εκγαμίζονται".
Μη το κάνεις σαν κάτι παπάδες που όταν διαβάζουν το συγκεκριμένο ευαγγέλιο δεν τολμούν να πουν τη λέξη και μεταφράζουν 'υπανδρεβονται"
"ουκ εγίγνωσκεν αυτήν" λέει, γιά εξήγησε μας πώς μεταφράζεται;
Στα υπόλοιπα συμφωνώ. Είπαμε στην ΚΔ δεν δίνονται καθαρές πληροφορίες για τα αδέρφια του Ιησού, μόνο ότι υπάρχουν.
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Από τότε που μπήκες εδώ μέσα, δεν έχεις σταματήσει να χρησιμοποιείς τους προσβλητικούς όρους "παπαδαριό" και "Γιαχβέ". Πολλές φορές ειρωνεύεσαι άμεσα ή έμμεσα το Χριστό, το Χριστιανισμό ή ότι έχει σχέση με το Χριστό.
Στην αρχή προσπάθησα να σου πω να μετριάσεις λίγο τους χαρακτηρισμούς σου, σου είπα να πάψεις να λες συνέχεια τα ίδια και τα ίδια αλλά εσύ δεν θέλησες να κατάλάβεις.
Τότε και εγώ αποφάσισα, όπως έκανα και κάνω και με άλλους συμμετέχοντες εδώ μέσα που ήταν εδώ ήδη πριν από εσένα, να σας πληρώσω με το ίδιο νόμισμα.
Σε πειράζει να σε ειρωνεύονται και να χρησιμοποιούν όχι και τόσο ευγενικούς όρους ε;;;
Εσύ όμως γιατί το κάνεις με την Πίστη μου;;
Πίστεψέ με, δεν είναι του χαρακτήρα μου να μιλώ με τον τρόπο που σου μιλώ, αλλά εγώ βλέπεις δεν είμαι σαν τον Νικοθεατερ, είμαι λίγο πιο ευέξαπτος και, κακώς μεν, ρίχνω και εγώ από κανένα "χαστούκι".
Βλέπεις πως αντιδρά ο Νικοσθεατερ, από τα λόγια του βλέπεις να είναι ένα φανατικό και κολλημένο άτομο που μόνος τους σκοπός είναι να σε προσηλυτίσει;;
Έχει τις ιδέες του και τα πιστεύω του, εδώ όμως, όπως το καταντήσαμε, δεν μπορεί ούτε αυτός αλλά ούτε και κανείς άλλος να συζητήσει ήσυχα. Πρέπει κάθε στιγμή να αντικρούει κατηγορίες και ύβρεις.
Αυτά τα λίγα γιατί μου αρέσει να μην κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου και να μιλώ στα ίσα στους ανθρώπους, ανεξάρτητα αν ασπάζονται ή όχι την Πίστη μου.
Φιλικά όπως πάντα
Edited by - Ψηλός on 15/08/2005 04:42:35
quote:
Dying_Incubus
Από τότε που μπήκες εδώ μέσα, δεν έχεις σταματήσει να χρησιμοποιείς τους προσβλητικούς όρους "παπαδαριό" και "Γιαχβέ". Πολλές φορές ειρωνεύεσαι άμεσα ή έμμεσα το Χριστό, το Χριστιανισμό ή ότι έχει σχέση με το Χριστό.
Ίσως θα πρέπει να δείξουμε λίγη ανοχή.. Από τον τρόπο που μιλάει δείχνει ότι είναι σχετικά νεαρός και ενθουσιώδης καθώς επίσης και στην διαδικασία ωρίμανσης. Επίσης, φαίνεται ότι δεν έχει εντριφήσει (όπως άλλωστε και άλλοι εδώ) στην ουσία των πραγμάτων.
Ίσως θα ήταν καλό για τον ίδιο αντί να σπαταλά τόσο χρόνο στο εσωτέρικα, όπου δεν έχει να προσφέρει κάτι, να ξεκινήσει την μελέτη θεμάτων που τον ενδιαφέρουν. Μετά από κάποια έτη που θα έχει μελετήσει, θα έχει σκεφτεί και θα έχει διαμορφώσει δικές του απόψεις και δεν θα γίνεται φερέφωνο των κάθε λογής πλανώδιων πωλητών και εμπόρων διασκεδαστικών ιστοριών τύπου Σβάμπε κ Σία, τότε ίσως να θυμώνουμε μαζί του.
Μέχι τότε, αγαπητέ Ψηλέ, νομίζω ότι ιδιαίτερα μέσα στο κατακαλόκαιρο θα μας διασκεδάζει, θα μας ριλαξάρει, θα μας χαλαρώνει και θα μας δροσίζει με τα αστεία του!
Α.
Αλήθεια, γιατί δε μιλάς και σε άλλα θέματα?
Δεν έχουν νόημα για σένα.
Από την αρχή με προσέβαλες με τους όρους "προπαγανδιστής, ότι έχω σχέση με ΥΣΕΕ, με υποννοούσες ως φερέφωνο, έθιγες εμένα και τα επιχειρήματα μου κτλ".
Δε μπορώ να καταλάβω γιατί έχεις φάει αυτό το κόλλημα με μένα προσωπικά.
Σε βλέπω να μιλάς τόσο προσβλητικά και τόσο αλαζονικά στα άτομα που έχουν αντίθετη γνώμη από εσένα που ειλικρινά απορώ.
Υποθέτω πως έχεις μία Α ηλικία και με λυπεί πραγματικά να βλέπω οτι απαντάς με τόση εμπάθεια και τόσο προσβλητική διάθεση.
Δεν έμαθες τον σεβασμό ποτέ?
Σου μιλάω με πολύ καλή κι ειλικρινή διάθεση, πίστεψε με!
Ποτέ δεν καταφέρθηκα εναντίον σου προσωπικά, απλά παρέθετα τις απόψεις μου όπως κι εσύ.
Όταν εσύ μεροληπτούσες κατά του πολιτισμού των προγόνων μου εγώ έπρεπε να προσβληθώ?
Δεν χρειάζεται να μειώνεις τον άλλον ούτε να γίνεσαι τόσο εμπαθής με όλους.
Δηλώνεις Χριστιανός και από τη συμπεριφορά που έχεις απέναντι στους συνανθρώπους σου δείχνεις εντελώς το αντίθετο.
Κοίτα με πόσα άτομα έχεις έρθει σε ρήξη.
Υπάρχουν κι άλλα άτομα που προασπίζονται τον Χριστιανισμό εδώ σε αυτό το forum και προσωπικά τα σέβομαι.
ο nikostheter, o WWalker, o menas μου μιλάνε πάντα με τον στοιχειώδη σεβασμό που αρμόζει σε ένα διάλογο και δεν είναι καθόλου εμπαθείς, τουλάχιστον απέναντι μου!
Πιστεύω οτι κι εγώ ποτέ δεν τους έθιξα όταν τους παρέθετα τα επιχειρήματα μου.
Εσύ αυτό που κάνεις μέρες ολόκληρες είναι να μειώνεις τα επιχειρήματα μου, να μειώνεις εμένα ως άτομο, να με προσβάλλεις και να με εμπαίζεις χωρίς λόγο.
Αυτό το θεωρώ τουλάχιστον απαράδεκτο για κάποιον που πιστεύει σε μία θρησκεία που διδάσκει την αγάπη και μάχεται υπέρ αυτής.
Εσύ πιστεύεις, εγώ όχι.
Έχουμε κι οι 2 το ίδιο δικαίωμα να πιστεύουμε ό,τι θέλεις.
Σε είχα παρακαλέσει να μην απευθύνεσαι σε μένα γιατί δε μπορώ να αναλώνομαι σε τέτοια σχόλια και να υποτιμώ τόσο ένα διάλογο.
Όταν όμως εσύ θίγεις τόσα άτομα με τέτοια συμπεριφορά πιστεύεις οτι θα βρείς το δίκιο σου ή θα είναι απέναντι σου θετικοί οι συνομιλητές σου?
Επειδή μάλλον εμείς οι 2 δε μπορούμε να κάνουμε ένα πολιτισμένο διάλογο κι υποβαθμίζουμε και τις συζητήσεις εδώ μέσα, θα πρότεινα να αφήσει ο ένας τον άλλον στην ησυχία του, όπως σε είχα αφήσει τόσες μέρες και άφηνα ασχολίαστες τις προσβολές σου, και να παραθέτει τις γνώμες του πολιτισμένα με όποιον συνομιλητή επιθυμεί.
Νομίζω δε μπορώ να κάνω κάτι άλλο να αποτρέψω μελλοντικές τριβές μας.
Εγώ τουλάχιστον, δε μπορώ να συνεχίσω ένα διάλογο μαζί σου γιατί πάντα καταλήγει σε άσχημο αποτέλεσμα.
Αυτά!

Δεν θα με πείραζε αν όντως είχαν κάποιες απορίες και αν όντως (λέω και πάλι) έδειχναν ένα "εύλογο" θυμό που θα ήταν αυθόρμητος και πήγαζε από μέσα τους και όχι τηλεκατευθυνόμενος όπως είναι τώρα!!
Ελπίζω κάποια στιγμή να αφυπνιστούν και να καταλάβουν σε τι μονοπάτια τους έχουν βάλει.
Έως τότε, δεν έχουμε παρά, όπως λες και εσύ, να ευθυμούμε με τα αστεία του Dying_Incubus αλλά και των άλλων νεαρών της συντροφιάς.
![]()
![]()
Φιλικά όπως πάντα
Αυτό το γνωρίζω εγώ και το πόσο έχω εντρυφήσει σε κάποια πράγματα ή όχι.
quote:
Μέχι τότε, αγαπητέ Ψηλέ, νομίζω ότι ιδιαίτερα μέσα στο κατακαλόκαιρο θα μας διασκεδάζει, θα μας ριλαξάρει, θα μας χαλαρώνει και θα μας δροσίζει με τα αστεία του!
Ειλικρινά, σε λυπάμαι...
quote:
Ελπίζω κάποια στιγμή να αφυπνιστούν και να καταλάβουν σε τι μονοπάτια τους έχουν βάλει.
Έως τότε, δεν έχουμε παρά, όπως λες και εσύ, να ευθυμούμε με τα αστεία του Dying_Incubus αλλά και των άλλων νεαρών της συντροφιάς.
Παρόλα σου είπα, αγρόν ηγόραζες, Ψηλέ....
Ας είναι!
Αφού θέλετε να ακούτε ό,τι θέλετε, είμαι 5 χρονών και τώρα αποχωρίζομαι τη πιπίλα.
Για να μιλάτε για τον καθένα πρέπει να τον γνωρίζετε κι όχι να τον υποτιμάτε έτσι λέγοντας ότι συμπέρασμα θέλετε!

quote:
Και πού το ξέρεις εσύ οτι είναι νεαρός με αστείες παρέες, τον παρακολουθείς
Dying_Incubus ΠΡΟΣΕΧΕ!!
"Non, nisi parento, vincitur"
ΒΑΚΩΝ
Οι περισσοτεροι εδω μεσα εχουμε μεγαλωσει συμφωνα με τις αρχες της Ορθοδοξιας αφου ετσι μεγαλωσαν και οι γονεις μας, αφου ετσι λειτουργει και το εκπαιδευτικο περιβαλλον.
Ειχαμε ομως την ανησυχια και το θαρρος να βγουμε απο τα κλισε που μας επεβαλλαν και να ψαξουμε και αλλες περιοχες γνωσης καθενας για τους δικους του λογους. Ψαχνουμε, δεν ασπαζομαστε κατ΄αναγκη, ανταλλασουμε γνωμες. Κι αυτο μας καθιστα και πιο επικοινωνιακους, αφου μπορουμε να συναναστρεφομαστε με περισσοτερους ανθρωπους, να τους αφουγκραστουμε, να τους κατανοησουμε.
Εσυ ρε Ψηλε, γιατι τετοια στενοτητα πνευματος;
Δεν βγηκες ποτε απο το σπιτι σου;
Δηλαδη η θρησκεια σου, σου εχει λυσει ολες τις αποριες, τις ανησυχιες και τα προβληματα σου; Σ΄αυτην την περιπτωση ή εισαι πολυ μικρος και δεν εχεις μπει σ΄αυτην την διαδικασια ή εισαι κλειδωμενος στο δωματιο σου!!
Αυτο το φορουμ φιλοξενει κυριως ανησυχα πνευματα, ακαλουπαριστα ( αν ευσταθει ο χαρακτηρισμος). Αν δεν σας αρεσει, δημιουργειστε μια δικια σας ιστοσελιδα και ονομαστε την "ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝΤΕΣ".
Αφυπνιση σημαινει οτι ανοιγω τους οριζοντες μου, μαθαινω, επικοινωνω, σπαζω τα καλουπια μου και τελος βγαινω απο το ληθαργο στον οποιο βρισκομουνα.
Ο ληθαργος σε κανει υποχειριο, οχι η αναζητηση.
Η γνωση και η συγκριση σε μαθαινουν να κρινεις και να βλεπεις ενα θεμα απο πολλες οπτικες γωνιες, ετσι γινεσαι και περισσοτερο σκεπτομενος, ανοιχτομυαλος, συγκαταβατικος, συνεννοησημος και κατανοητος απο περισσοτερους ανθρωπους.
[
aa
<<Γηγενή,
Κοίτα να δεις που αντιστρέφονται οι ρόλοι τώρα.
Όσοι έχουν αγοράσει κι έχουν πιει από αυτό το γάλα της χελώνας μπορούν, ο καθένας ξεχωριστά, να σου μιλήσει για τη γεύση που είχε, λόγω της εμπειρίας τους.
Πρόκειται για εκατομμύρια ανθρώπους, ανθρώπους απλούς, ανθρώπους μορφωμένους, επιστήμονες, διανοούμενους, ....
Εφόσον εσύ γνωρίζεις ότι δεν υπάρχει το γάλα της χελώνας, υποθέτω ότι θα έχεις αδιάσειστα στοιχεία να τους παρουσιάσεις γιατί αλλιώς θα σε πάρουν με τις πεπονόκουπες (θυμάσαι ;).
Λοιπόν; Είσαι ικανός να το κάνεις;;
Που και ποια είναι τα στοιχεία σου;;
Ξεκίνα από εμένα και στη συνέχεια περνάς και στους άλλους!!>>
μα ψηλε το γαλα χελωνας το δοκιμαζεις οταν πας σπιτι σου(το αν υπαρχει θεος το βλεπεις μετα θανατον)
το οτι κουνας το μπουκαλι και ακους τον ηχο που κανει το υγρο που εχει μεσα και αισθανεσαι το βαρος δεν εγγυατε οτι μεσα εχει γαλα χελωνας αλλα εχει καποιο υγρο(το οτι εχεις ακουσει για καποια θαυματα και διαφορους εξορκησμους και εχεις καποια αγαλιαση δεν συμενει οτι υπαρχει θεος ποσο μαλλον αυτος που ασπαζεσαι εσυ μεσα στα τοσα μυρια για να γευτεις δεις την αληθεια πρεπει να περιμενεις μετα θανατον)
αυτα με λιγα λογια αυτη την στιγμη εχεις ενα υποτηθεμενο φαρμακο
το οτι σου προκαλει καλυτερευση στην υγεια δεν φταιει το φαρμακο αλλα η καλη πιστη που δειχνεις εσυ στο φαρμακο
και το φαρμακο να μην παρεις αν αποφυγεις το κρυο κανεις ζεστα μπανια και πινεις ζεστα ροφηματα θα περασει η ασθενια
και επειδη δεν καταλαβες αν εισαι καλος με τους ανθρωπους δεν εχεις κακια για κανενα και σεβεσαι την ζωη ολων τον πλασματων αν τα εχεις καλα με τον εαυτο σου τοτε θα εχεις την αγαλιαση που ζητας
στην αντιθετη περιπτωση αν εισαι σκ@τοψυχος οτι και να κανεις και ολους τους θεους να ασπαζεσαι δεν θα εχεις αγαλιαση
quote:
"ουκ εγίγνωσκεν αυτήν" λέει, γιά εξήγησε μας πώς μεταφράζεται;
Στα υπόλοιπα συμφωνώ. Είπαμε στην ΚΔ δεν δίνονται καθαρές πληροφορίες για τα αδέρφια του Ιησού, μόνο ότι υπάρχουν.Μεταφράζεται δεν την γνώριζε, δεν την καταλάβαινε, κτλ.
Παραφράζεται δεν την είχε αντιληφθεί σαν μητέρα θεού.
Στην αρχαία αυτο το νόημα είχε το γιγνώσκω.
Συμφωνώ ότι για τα αδέλφια του Ιησού δεν δίνονται πληροφορίες.
Γράφει ο Ιώσηπος για τον Ιάκωβο σαν αδελφό του Ιησού αλλά φυσικά δεν μας λέει αν ήταν ετεροθαλής, δεδομένου ότι τότε παντρευόσανε πολλές γυναίκες.
Πρώτα απ' όλα δεν κολλάει με την υπόλοιπη μετάφραση.
quote:
Και πού το ξέρεις εσύ οτι είναι νεαρός με αστείες παρέες, τον παρακολουθείς
Dying_Incubus ΠΡΟΣΕΧΕ!!
Krisnna, ο καθένας εδώ μέσα προκειμένου να μειώσει τον άλλον και τα επιχειρήματα του, το μειώνει συνεχώς.
Αν μή τι άλλω, μόνο μικρός δεν είμαι κι έχω μάθει να σέβομαι το συνομιλητή μου και να του δείχνω τη δέουσα εκτίμηση όταν μιλάει.
Αυτό νομίζω πως πρέπει να το γνωρίζουν αυτοί που θεωρούν τους εαυτούς τους "μεγάλους".

Με κατηγορείς φίλε "ψηλέ" ότι επικεντρώνομαι στις πηγές και δεν υπεισέρχομαι στο θέμα. Μα ένα θέμα στηρίζεται σε ιστορικές πηγές, αλλιώς συζητάμε περί ανέμων και υδάτων.
Μιλώντας καθαρά χρισταινικά πιστεύω ότι έχεις άδικο να λες ότι το γεγονός της ανάστασης του Λαζάρου αφορά μόνον τους πιστούς κι όσοι δεν πιστεύουν ας μη μιλάνε. Μα ως χριστιανός ο σκοπός σου δεν είναι η ατομική σωτηρία όπως ισχύει στον Βουσιαμό, αλλά η συλλογική. Συνεπώς ασφαλώς και με αφορά οποιαδήποτε χριστιανική διδασκαλία, όπως και οποιαδήποτε διδασκαλία άλλης θρησκείας. Λοιπόν τι προτείνεις να πάψουμε να εξετάζουμε τα πράγματα με την βοήθεια της λογικής και της επιστήμης και να υιοθετήσουμε το ιουδαιοχριστιανικό "πίστευε και μη ερέυνα";
Να σε καλέσω ειλικρινά να βγεις για ένα λεπτό από την χριστιανική σου προκατάληψη και να δεις το θέμα ως ουδέτερος παρατηρητής. Δεν θέλω απάντηση μόνον σκέψου μετά αν αυτό που είδες ικανοποιεί τη λογική σου.
Όσο για τους άγιους σαφώς η Ορθόδοξη Εκκλησία καταδικάζει την λατρεία τους, όπως και την λατρεία των εικόνων. Η λατρεία δεν είναι για αυτούς αλλά για το "πρωτότυπο" στο οποίο αναφέρεται, δηλ. στον Θεό.
quote:
arisseirios
Μα ως χριστιανός ο σκοπός σου δεν είναι η ατομική σωτηρία όπως ισχύει στον Βουσιαμό, αλλά η συλλογική.
Λάθος. Ως Χριστιανός, πρωταρχική σημασία στη ζωή μου είναι να σωθώ εγώ, πράγμα βέβαια που δεν σημαίνει ότι θα βασισθεί η σωτηρία μου στην απώλεια ή στην αδιαφορία αν απωλεσθεί ο υπόλοιπος κόσμος.
Πολλοί πνευματικοί Πατέρες, αφηγούνται ότι, όταν κάποια πνευματικά τους τέκνα τους εξομολογούνταν ότι σκανδαλίζονται από τη συμπεριφορά κάποιων που οδηγούνταν στην απώλεια, τους συστήναν να κοιτάξουν την προσωπική τους πορεία και σωτηρία και να αφήσουν το θεό Πατέρα να φροντίσει τις τη σωτηρία των άλλων.
Για τη σωτηρία του κόσμου (συλλογική) φροντίζει ο Θεός, μιλώντας στο κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Το φάρμακο που κάνει για εμένα δεν πάει να πει ότι θα κάνει και για εσένα.
Αν Αυτός δεν μιλήσει σε εσένα, όσο και να επιμένω εγώ δεν θα καταφέρω τίποτα. Αυτό που εγώ μπορώ να κάνω για σένα είναι να σου πω δυο τρία πράγματα που, κυρίως, απορρέουν από τις προσωπικές μου εμπειρίες, και να προσεύχομαι για σένα. Και φυσικά να σου προσφέρω τη βοήθεια μου αν κάποτε τη χρειαστείς.
Όσον αφορά το πίστευε και μην ερεύνα, ως θεολόγος που είσαι, δεν θα πρέπει να το χρησιμοποιείς κατ' αυτόν τον τρόπο.
Δεν πιστεύω τόσοι διακεκριμένοι Χριστιανοί επιστήμονες και διανοούμενοι να εφήρμοσαν το πίστευε και μη ερεύνα κατά τον τρόπο που το ερμηνεύεις εσύ.
Αν ήταν έτσι, τότε δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανείς επιστήμονας που να είναι Χριστιανός. Η πραγματικότητα, όμως, μας-σε διαψεύδει.
Θα αναφέρω κάτι που χρησιμοποιείται και είναι της μόδας τελευταία από ορισμένους αρνητές κυρίως της Χριστιανκής Πίστης.
Πιπιλίζουν το ότι δεν είναι ο Θεός που θαυματουργεί αλλά οι δυνάμεις που ο άνθρωπος κρύβει μέσα του και επιτυγχάνουν πολλές φορές το ακατόρθωτο, όπως ιάσεις.
Προκειμένου να μην δεχθούν τη Θεία επέμβαση δέχονται κάτι για το οποίο δεν έχουν την παραμικρή έστω ένδειξη ότι υπάρχει και βασίζονται μόνο στο ότι ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ.
Αυτές λοιπόν οι υποθέσεις τους αρκούν για να τους κάνουν να αμφιβάλλουν και να πολεμούν κάτι για το οποίο τριγύρω τους, και παντού, υπάρχουν μαρτυρίες, χιλιάδων ετών, ότι υπάρχει και είναι ζωντανό.
Σε ερωτώ λοιπόν, πως είναι δυνατόν αυτοί οι κύριοι να μιλούν για κάτι που είναι κρυμένο μέσα τους; το είδαν; το ένιωσαν; πως κατάφεραν και του έδωσαν μια τόσο αόριστη ταυτότητα;
Δεν αμφιβάλω ότι ο άνθρωπος μπορεί να έχει τέτοιες δυνάμεις, αναρωτιέμαι όμως πως είναι δυνατόν αυτοί οι κύριοι στην προσπάθειά τους να εξισώσουν τον άνθρωπο με τα άλλα ζώα της φύσης, προκειμένου να μην δεχθούν ότι είναι το ανώτερο δημιούργημα του Θεού, να δέχονται ταυτόχρονα και ότι ο άνθρωπος έχει και κάποιες ανώτερες δυνάμεις. Αυτό τότε τον διαφοροποιεί από τα άλλα ζώα που, από ότι φαίνεται τουλάχιστον, δεν έχουν τέτοιες δυνάμεις.
Από που λοιπόν τις βρήκε αυτές τις ανώτερες δυνάμεις αφού είναι ένα τυχαίο δημιούργημα της φύσης; Ποιό ένλογο Ανώτερο Ον εμφύτευσε στον άνθρωπο αυτές τις Ανώτερες Δυνάμεις;;
Μήπως ο άνθρωπος, τυχαία, είναι ο μόνος που βρέθηκε μεταξύ των εκατομμυρίων ειδών να έχει αυτές τις ανώτερες δυνάμεις;;
Αν μου πεις ναι, τότε υπεραπλουστεύεις το θέμα και χωρίς στοιχεία το οδηγείς μονόπλευρα.
Καταλαβαίνεις λοιπόν οτι, ορισμένοι δίνουν τελείως αυθαίρετες ερμηνείες και εξηγήσεις, σύμφωνα πάντα με το αν αυτό που θα πουν θα αποτελέσει επιχείρημα για τα λεγόμενά τους, άσχετα αν ο λόγος τους έχει κάποιο "λογικό" έρεισμα. Βλέπεις λοιπόν πως ο καθένας έχει δημιουργήσει μια λογική στα μέτρα του και δεν διστάζει να τη χρησιμοποιεί κατά βούληση.
Τουλάχιστον για το Χριστιανό, αυτά τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, ή σχεδόν ξεκάθαρα στην περίπτωση που ο Χριστιανός δεν είναι καλά ενημερωμένος για το πιστεύω του.
Δεν θα μπω στον κόπο να σου εξηγήσω τι πιστεύει ο Χριστιανός για τις ανώτερες αυτές δυνάμεις, μια που ως θεολόγος που είσαι, τα γνωρίζεις ήδη.
***Χαίρομαι που κάνουμε μια ωραία συζήτηση και ελπίζω να μην εκφυλιστεί στην πορεία.
Φιλικά όπως πάντα