- 30-11-2005 " Η διάλεξη του Νανόπουλου" - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.
Υπάρχει κάποιος από δω μέσα που να παρεβρέθηκε στην διάλεξη αυτή?

O Δημήτρης Νανόπουλος γεννήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου του 1948 στην Αθήνα.
Από το 1967 -1971 φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου και πήρε το πτυχίο του στη Φυσική. Το 1971-1973 έκανε το διδακτορικό του στην Θεωρητική Φυσική των Υψηλών Ενεργειών Πανεπιστήμιο Sussex στην Αγγλία Ph.D. 1973.
Στη συνέχεια διετέλεσε ερευνητής στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Ευρώπης (CERN) στη Γενεύη και επί σειρά ετών ανήκε στο ανώτερο ερευνητικό προσωπικό του κέντρου. Διετέλεσε επίσης ερευνητής στην Ecole Normale Superieure, στο Παρίσι και στο Πανεπιστήμιο Harvard, Cambridge στην Αμερική.
Το 1989 εξελέγει καθηγητής στο τμήμα φυσικής του Πανεπιστημίου Texas A&M, College Station όπου από το 1992 είναι διακεκριμένος καθηγητής και όπου από το 2002 κατέχει την έδρα Mitchell-Heep της φυσικής υψηλών ενεργειών προικοδοτούμενη με το ποσόν του ενός εκατομμυρίου δολλαρίων!!
Είναι επίσης διευθυντής του κέντρου Αστροσωματιδιακής Φυσικής του κέντρου προσωρημένων ερευνών του Houston (HARC) στο Τέξας όπου και διευθύνει ένα ερευνητικό τμήμα του World Laboratory, το οποίο εδρεύει στη Λωζάνη της Ελβετίας.
Κύρια ερευνητική του ασχολία είναι η Φυσική Υψηλών Ενεργειών και η Κοσμολογία. Στόχος των ερευνών του αποτελεί η δημιουργία μιας ενοποιημένης θεωρίας όλων των δυνάμεων στη Φύση, η θεωρία του Παντός όπου θα δίνεται μια επιστημονική ερμηνεία του Σύμπαντος από το πώς εμφανίστηκε, πως εξελίχθηκε και πως έχει τη σημερινή μορφολογία του.
Από το 1998 είναι έταιρος της American Physical Society και από το 1992 μέλος της Italian Physical Society. To 1997 εξελέγει τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Το 2005 ορίστηκε Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας και Τεχνολογίας στην Ελλάδα και Εθνικός Εκπρόσωπος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN)
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Το 1996 του απενεμήθει ο Ταξιάρχης του τάγματος της τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το 2003 τιμήθηκε με το American Hellenic Educational Progressive Associaton (AHEPA) Award. Τον Νοέμβριο 2001 και τον Σεπτέμβριο 2004 ανεδείχθει 4ος στην κατάταξη Θεωρητικών Φυσικών όλων των εποχών όπου έγινε από το πανεπιστήμιο Stanford.
Εχει συγγράψει πάνω από 530 πρωτότυπες εργασίες, όλες δημοσιευμένες σε περιοδικά με κριτές με υψηλό impact factor συμπεριλαμβανομένων 13 βιβλίων.
Εχει πάνω από 28.500 αναφορές.
Είναι λογικό λοιπόν μετά την παράθεση του παραπάνω εντυπωσιακού βιογραφικού να είμαι πραγματικά έκπληκτη που όχι μόνο κανένας από δω μέσα δεν παρακολούθησε τη διάλεξή του αλλά και γενικότερα η είδηση πέρασε στα ψηλά.
H διάλεξη είχε θέμα "ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΑ"

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Ostria καλή μου, ντρέπομαι! ![]()
![]()
Δε σε σκέφτηκα καθόλου...
είναι που δεν έχουμε κρατήσει επαφή ενώ ο Πέτρος με παίρνει αραιά και που κανα τηλέφωνο. Ετσι λοιπόν του είπα μια βδομάδα πιο πριν για τη διάλεξη και του είπα να με συνοδέψει αλλά κάτι του προέκυψε και πήγα μόνη μου.
Γμτ!![]()
Θα σου άρεσε πολύ! ![]()

Προσέξτε τη σχέση της αντίληψης της 4ης διάστασης με τη σχέση των θεωριών της κβαντικής μηχανικής.
Να φέρω λοιπόν ..ενα παράδειγμα ...για το πως μπορούμε να φανταστούμε την 4η διάσταση συσχετίζοντας εναν κόσμο με δύο διαστάσεις και ενός κόσμου με τρείς διαστάσεις..
Ο κόσμος των δύο διαστάσεων παρουσιάζεται ως επίπεδη κάτοψη οπως ακριβώς αυτή των πολεοδομικών σχεδίων.
Τα πάντα στον κόσμο αυτό εχουν δύο διαστάσεις μήκος-πλάτος.
Εαν λοιπόν τραβήξουμε με ενα μολύβι μια γραμή ανάμεσα σε δύο ανθρώπους .. τότε αυτομάτως η γραμμή αυτή γίνεται απροσπέλαστη , γιατί απλά .. δεν μπορούν να περάσουν απο επάνω της.
Η παρουσία ομως ενός τρισδιάστατου αντικειμένου στο χώρο αυτό, οπου οι ευρισκόμενοι δεν μπορούν ούτε να νοήσουν ούτε καν να αντιληφθούν την τρίτη αυτή διάσταση βλέπουν το αντικείμενο σύμφωνα με τον δικό τους τρόπο. Οι επιστήμονες του χώρου αυτού προσπαθούν με μαθηματικές θεωρίες να αποδικωποιήσουν τις πραγματικές διαστάσεις του αντικειμένου εφαρμόζοντας θεωρίες που βασίζονται στην κβαντική μηχανική .
Ετσι λοιπόν και στο δικό μας τρισδιάστατο χώρο.. η 4 διάσταση δεν είναι αντιληπτή ούτε καν σαν θεωρία .
Ετσι λοιπόν θεωρίες οπως supersymmetry - υπερβαρύτητα θεωρία των χορδών- αστροσωματιδιακή φυσική ή η θεωρία των πάντων... είναι θεωρίες που οι επιστήμονες εχουν εστιάσει την προσοχή τους και βαδίζουν προς αυτές. Αν αυτές οι θεωρίες δεν εχουν υπόβαθρο τότε βαδίζουν σε λάθος μεριά οπως ακριβώς συνέβη και με τον Αινστναιν.Αν και η κβαντομηχανική είναι μια θεωρία μηχανικής που θεωρείται ως πιο θεμελιώδης από την κλασσική μηχανική, καθώς σε έναν αιώνα πειραματισμού δεν έχει διαψευστεί αυτό δεν σημαίνει οτι στο μέλλον δεν θα διαψευτεί.
Οι πιθανές αλλαγές στην ταχύτητα του φωτός οπως υποστηρίζει ο Δ. Νανόπουλος καθώς και το επίπεδο σύμπαν.. και κατά συνέπεια στο διαστελλόμενο σύμπαν εχουν ως υπόβαθρο την κβαντική θεωρία σε σχέση με τη βαρύτητα.
Το κατά πόσο οι επιστήμονες βρίσκονται στη σωστή πορεία για τη δημιουργία του σύμπαντος..μου θυμίζει το μεσαίωνα οπου οι ναυτικοί εφοβούντο οτι θα τελειώσει η γή και θα πέσουν στο κενό.. όταν πρίν απο χιλια χρόνια.. εγνώριζαν οτι η γή ήταν στρογγυλή.
Edited by - allzzaro on 02/12/2005 19:17:06
Mήπως ήσουν εκεί?
Πάντως σε μια ερώτηση που του έγινε - όχι σχετικά με τις διαστάσεις γιατί αυτό είπε είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα που θα μας έβγαζε εκτός θέματος - αλλά σχετικά με το αν υπάρχουν άλλα σύμπαντα εκείνος είπε ότι δεν υπάρχουν! (δεν έχει αποδειχθεί ακόμα)
Απορίας άξιο λίγο καιρό πριν στο περιβόητο πλανητάριό μας που θεωρείται ότι είναι το μεγαλύτερο και τελειότερο στον κόσμο ακούσαμε σε ντοκυμαντέρ ότι υπάρχουν πολλά σύμπαντα!!
Και σας λέω εγώ τώρα: Γιατί αυτά γίνονται ΜΟΝΟ στην Ελλάδα?
Τι παιδεία έχουμε και τι μαθαίνουν τα παιδιά μας?

quote:
Θα σας πω κάποια άλλη στιγμή αρκετά ενδιαφέροντα πραγματάκια... όμως ήθελα να δω αν υπήρχε και κάποιος άλλος για να μπορέσω να κάνω μια συζήτηση μαζί του και να ακούσω και κάποιον άλλο σχολιασμό...Ostria καλή μου, ντρέπομαι!
Δε σε σκέφτηκα καθόλου...είναι που δεν έχουμε κρατήσει επαφή ενώ ο Πέτρος με παίρνει αραιά και που κανα τηλέφωνο. Ετσι λοιπόν του είπα μια βδομάδα πιο πριν για τη διάλεξη και του είπα να με συνοδέψει αλλά κάτι του προέκυψε και πήγα μόνη μου.
![]()
Γμτ!
Θα σου άρεσε πολύ!![]()
Αγαπητή μου Avallon δεν πειράζει! Ετσι κι αλλιώς με το πρόγραμμα που έχω αυτή την εποχή, μάλλον δεν θα προλάβαινα να έρθω έτσι κι αλλιώς!
Πάντως θα μου άρεσε... είμαι σίγουρη! ![]()
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Edited by - Ostria on 03/12/2005 01:56:23
quote:
allzzaro!
Mήπως ήσουν εκεί?
Οχι.. αν ήμουν θα με έβλεπες..![]()
quote:
Απορίας άξιο λίγο καιρό πριν στο περιβόητο πλανητάριό μας που θεωρείται ότι είναι το μεγαλύτερο και τελειότερο στον κόσμο ακούσαμε σε ντοκυμαντέρ ότι υπάρχουν πολλά σύμπαντα!!
χμμ. ναί .. πολλά σύμπαντα.. αλλά και πολλές διαστάσεις.. 11 παρακαλώ .. μέχρι στιγμής.
Η ομιλία ήταν πολύ συνοπτική... Πόσα πράγματα μπορεί κανείς να πει για το Μεγάλο Μπινγκ Μπανγκ και τη δημιουργία του κόσμου σε 1 ώρα?
Ακόμα και ο Θεός χρειάστηκε 7 ημέρες...
Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν ότι ως συνήθως το αμφιθέατρο γέμισε στην κυριολεξία τελευταία στιγμή, μερικοί μάλιστα κάθισαν έξω από την αίθουσα σε καρέκλες και άκουγαν από κει αφού οι πόρτες μείναν ανοιχτές.
Με λίγες μόνο διαφάνειες που κάποιες μάλιστα περιείχαν και χειρόγραφες μαθηματικές σημειώσεις που εγώ δυστυχώς δεν κατάλαβα ο άνθρωπος αυτό κατάφερε να κάνει ένα βαρετό κοινό να τον ακούσει.
Να σημειωθεί ότι η πιο νέα παρουσία εκεί μέσα ήμουν εγώ!![]()
![]()
Το κοινό αποτελούνταν από γυναίκες και άντρες πάνω από 40-45 χρονών μέχρι 60-70 τόσο που νόμιζα ότι βρισκόμουν σε συνάντηση ΚΑΠΗ.
Δε θέλω να προσβάλλω κανένα με αυτά που λέω απλά με λύπησε το γεγονός ότι τόσοι φοιτητές έχασαν αυτή τη διάλεξη, αλήθεια δεν τους ενδιέφερε καθόλου? Προφανώς θα μείνω με την απορία...
Ο κόσμος αυτός ήταν ντυμένος και στολισμένος στην τρίχα προφανώς για το γεγονός της δεξίωσης που θα επακολουθούσε και έρχομαι να πιστέψω ότι ο Ελληνας στο φαϊ είναι πρώτος.
Ενα διάλλειμα να ανακαλέσω τη μνήμη μου για το τι άλλο ειπώθηκε και θα τα ξαναπούμε...

quote:
Δεν ξέρω αν έχει αποδειχθεί για τις 11 διαστάσεις (αν και κάτι έχω ακούσει) αλλά όταν ρωτήθηκε για τα πολλαπλά σύμπαντα απάντηση ότι αυτό ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ!
Τι να αποδειχθεί!!
Η θεωρία των πάντων δεν εχει ακόμα γίνει θεωρία.. ως θεωρία![]()
Το θέμα είναι αν οι επιστήμονες βρίσκονται στο σωστό δρόμο.. ή ακολουθούν λανθασμένο.
Η θεωρία μιας 4ης διάστασης... με τον τρόπο που παρουσιάζεται.. δεν ευσταθεί.... νομίζω.. τώρα αν είναι τόσο δυσνόητη απο μαθηματικής πλευράς.. και τόσο ευνόητη απο μεταφυσικής.. είναι ενα αλλο κεφάλαιο... το οποίο οι επιστήμονες κατά κάποιο τρόπο .. το προσεγγίζουν.. και αυτό..
Οταν αναφέρθηκε στις θεωρίες του Αινστάιν πετάχτηκε κάποιος από το κοινό και του θύμησε τον Καραθεοδωρή.
Εκείνος τον παρακάλεσε να μην αρχίσουμε τις γνωστές "φημολογίες" γύρω από το τρίγωνο Αϊνστάϊν - Καραθεοδωρή - Θεωρίες σχετικότητας κλπ. Το μόνο είπε που καταφέρνουμε με αυτόν τον τρόπο είναι να κηλιδώνουμε τη μνήμη ενός επιστήμονα που όπως τον αποκάλεσε είναι ευρέως αποδεκτός ως ο μεγαλύτερος μαθηματικός του 19ου και του 20ου αιώνα!
Ο Καραθεοδωρής είπε, δεν έχει ανάγκη να εμπλακεί με τις θεωρίες του Αινστάϊν για να αποκτήσει λάμψη, είναι από μόνος του ένα λαμπερό μυαλό που ήταν ήδη διάσημος την εποχή που ο Αϊνστάιν ήταν αφανής.
Μάλιστα είπε ότι αυτά τα συνομωσιολογικά σενάρια δεν πρέπει να φτάνουν προς τα έξω γιατί φτάνοντας στα αυτιά των επιστημόνων του εξωτερικού τον φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση:
" Μας ζηλεύουν που μας ζηλεύουν (αυτό να λέγεται) όταν ακούγονται τέτοια πράγματα έρχονται και μου λένε ειρωνικά"Tι έγινε Νανόπουλε... κι αυτό εσείς το ανακαλύψατε?". Κι ο λόγος που μας ζηλεύουν είναι όχι τόσο για τους αρχαίους μας προγόνους αλλά για το γεγονός ότι ακόμα βρισκόμαστε στην κορυφή όσο άγνωστο κι αν είναι αυτό στην Ελλάδα. Στον Αστροφυσικό τομέα αγαπητοί μου είμαστε στις έρευνες και στα επιστημονικά μυαλά πολύ πιο μπροστά κι από τους Γερμανούς και από τους Γάλλους ή Αγγλους. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά μεγάλα ονόματα μαζί με μένα που είναι παγκοσμίως γνωστά στον τομέα τους, ένα από αυτά είναι και ο Ηλίας Γυφτόπουλος που τον τελευταίο καιρό κατέρριψε την μέχρι τώρα πολύ γνωστή θεωρία του ..." (δυστυχώς δεν θυμάμαι το όνομα, με ένα Googlisma όμως το βρίσκει κανείς)

Πάντως η αντίδραση του Νανόπουλου όπως την διαβάζω εδώ ήταν άψογη, στην εποχή του Mr. Λιακό, του Πάλμου και του Φουράκη χρειαζόμαστε μια δόση ρεαλισμού !!
Από εκεί και πέρα, χλομό το βλέπω να επιτύχει ένα unified field theory που να δουλεύει την στιγμή που ορισμένες βασικές φυσικές αλλά και κοσμολογικές θεωρίες συν το χρόνο παρουσιάζουν αστοχίες ή δυσερμήνευτα παράδοξα .. θα δούμε.
quote:
Η θεωρία των πάντων δεν εχει ακόμα γίνει θεωρία.. ως θεωρία
allzzaro αυτό που εσύ λες "θεωρία των πάντων" είναι νομίζω η εκλαϊκευμένη έκδοση αυτού που ανέφερε ο XD ως "unified field theory". (αν κάνω λάθος διορθώστε με).
Αυτό είναι το όνειρο του Νανόπουλο και το πρότζεκτ στο οποίο δουλεύει το τελευταίο διάστημα μαζί με ένα αξιόλογο επιτελείο επιστημόνων. Αυτό όμως δε νομίζω να έχει σχέση με τα πολλαπλά σύμπαντα (μάλλον με την θεωρία για τα πολλαπλά σύμπαντα)

HIGHLANDER
"ΕΝ ΟΙΔΑ ΟΤΙ ΟΥΔΕΝ ΟΙΔΑ"
HIGHLANDER
"ΕΝ ΟΙΔΑ ΟΤΙ ΟΥΔΕΝ ΟΙΔΑ"
-I Have a bad feeling about this-
Star Wars
Poltergeist
Sixth Sense
The Crow
Edited by - Wolffaced on 28/03/2003 19:23:17
Λοιπόν ξεκινώ...
"Ρίτα Χέιγουρθ-η τελευταία έξοδος": Get busy dying or get busy living
"Braveheart": Every man dies, not every man really lives
& If I swear to him, then all that i am is dead already...
"Forrest Gump": My mum always said that life is like a box of chocolates...u never know what u gonna get.
Αυτά για να μας ανοίξει η όρεξη...![]()
"Δώρο είναι οι καρδιές των ανθρώπων που ψάχνουν πέρα απο τον κόσμο και δε βρίσκουν ανάπαυση εντός του."
"Δώρο είναι οι καρδιές των ανθρώπων που ψάχνουν πέρα απο τον κόσμο και δε βρίσκουν ανάπαυση εντός του."