- Που ,ποτε και από ποιον εμαθε ο ΟΜΗΡΟΣ Ελληνικα;;; - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
Ευχαριστω για τις παρατηρησεις σου,βοηθουν περισσοτερο από ότι μπορεις να φανταστεις ,στην συγκεντρωση της απαραιτητης ενεργειας,για να γινει το επομενο βημα.
Τα λεμε
Εχω μπερδευτει μαζι σου,από την μια αναγνωριζεις πως ηταν αδυνατο για τον ΟΜΗΡΟ να γνωριζε τα γεγονοτα πριν από αυτόν[4 μαυροι αιωνες ,ελλειψη αρχείων-γλώσσας κοκ] από την άλλη απορρίπτεις την θεωρία μου.Τουλαχιστον θα μπορούσες να μου εξηγήσεις γιατί απορρίπτεις το συγκεκριμένο κομμάτι της θεωρίας.
Ερωτηση , αληθεια δεν γνωριζεις πως μεσα στο κρανιο σου υπαρχουν δυο [2] αιολοι;;;
Η για να γινω πιο ακριβης ο αιολος και καποιος άλλος;;;
Παντα καλοπροαιρετα και φιλικα στο ονομα της γνωσης και της αναζητησης της αληθειας
Σας ζητω την αδεια να συμπεριλαβω την συντομη αυτή ανταλλαγη αποψεων σας στο υπο εκδοση νέο βιβλιο μου.
Θα ημουν ευτυχης εάν η προταση μου γινοταν αποδεκτη εκ μερους σας.
Ο διαλογος που μ’ενδιαφερει συμπεριλαμβανει από την απαντηση [ζιπ -12/10/11 -23-34-07] εως και την απαντηση αιολος [13/10/11 – 09-31-29]
Παντα καλοπροαιρετα και φιλικα στο ονομα της γνωσης και της αναζητησης της αληθειας.
quote:
ΝικομαχεΔεν το συζητω, τα παντα όλα,με δικαιωσες στατιστικα.Ζητω την αδεια σου να χρησημοποιησω τις συγκεκριμενες απαντησεις σου στην εισαγωγη του νεου μου βιβλιου.
Το θεμα [νηα] το δουλευω δεν το ξεχασα.
Τα λεμε.
Την έχεις Αμοθεν αβίαστα.Και αν χρειάζεσαι και επι πλέον στοιχεία,στη διάθεσή σου.
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
quote:
αμοθενΖιπ-στιβ-agnostic-αιολε
Σας ζητω την αδεια να συμπεριλαβω την συντομη αυτή ανταλλαγη αποψεων σας στο υπο εκδοση νέο βιβλιο μου.
Από μένα,

Από ταπεινότητα φαντάζομαι.
Δεν θέλεις να σε μάθει σύμπαντα η υφήλιος και οι μέλλουσες γενεές?
...Μεταξά.....
quote:
Αιολε
Εχω μπερδευτει μαζι σου,από την μια αναγνωριζεις πως ηταν αδυνατο για τον ΟΜΗΡΟ να γνωριζε τα γεγονοτα πριν από αυτόν[4 μαυροι αιωνες ,ελλειψη αρχείων-γλώσσας κοκ] από την άλλη απορρίπτεις την θεωρία μου.Τουλαχιστον θα μπορούσες να μου εξηγήσεις γιατί απορρίπτεις το συγκεκριμένο κομμάτι της θεωρίας.
Πότε απέρριψα οτιδήποτε βρε Αμόθεν;
Ποία θεωρία; Θεωρία σημαίνει να έχεις κάποιες σταθερές και επάνω τους να "χτίζεις".
Εσύ ουδεμία έχεις σταθερά, επομένως οι ισχυρισμοί σου είναι εικασίες.
Οι εικασίες δεν αμφισβητούνται. Οτι θέλεις λες και ότι θέλω λέω.
Ε και; Για ποίο λόγο πρέπει να μας πάρει κάποιος σοβαρά;
Μου γράφεις "Το [840 Π.Χ. ] εμφανιζεται ο ΟΜΗΡΟΣ μαζι με την ΟΔΥΣΣΕΙΑ και την ΙΛΙΑΔΑ.Δηλαδη εμφανιζεται από το «πουθενα» η ΟΜΗΡΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ πληρης ,με το αλφαβητο της κ.λ.π. Μετα όλα ηταν ευκολα για την δημιουργια της ενδοξης Αρχαιας Ελληνικης Ιστοριας.", χωρίς να μας λες Που ,ποτε και από ποιον εμαθε ο ΟΜΗΡΟΣ Ελληνικα;;;
Δεν καταλαβαίνω αν συμφωνείς ή διαφωνείς μαζί μου.
Δεν καταλαβαίνω τι απέρριψα.
Εντάξει, όσο φευγάτος και να είσαι, έναν στοιχειώδη διάλογο μπορείς να κάνεις, αν προσπαθήσεις να περιορίσεις το λεξιλόγιό σου και να το προσαρμόσεις στο περιορισμένο δικό μας.
quote:
Ερωτηση , αληθεια δεν γνωριζεις πως μεσα στο κρανιο σου υπαρχουν δυο [2] αιολοι;;;Η για να γινω πιο ακριβης ο αιολος και καποιος άλλος;;;
Ουουάτ;;;

quote:Οτι θέλεις αρκεί να είσαι κατανοητός και άσε τον zip να
Ζιπ-στιβ-agnostic-αιολεΣας ζητω την αδεια να συμπεριλαβω την συντομη αυτή ανταλλαγη αποψεων σας στο υπο εκδοση νέο βιβλιο μου.
Θα ημουν ευτυχης εάν η προταση μου γινοταν αποδεκτη εκ μερους σας.
Ο διαλογος που μ’ενδιαφερει συμπεριλαμβανει από την απαντηση [ζιπ -12/10/11 -23-34-07] εως και την απαντηση αιολος [13/10/11 – 09-31-29]
Παντα καλοπροαιρετα και φιλικα στο ονομα της γνωσης και της αναζητησης της αληθειας.
, να
και να μας κάνει 

Οτι θέλεις αρκεί να είσαι κατανοητός και άσε τον zip να
, να
και να μας κάνει 
----- ------------ ----------- ----- -------
Χαχαχαχα![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Εγραψεεεεεεεε!!!!!!!!!!!!!
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
quote:
ΑίολοςΜα δεν υποστήριξα Agnostic ότι είναι ασφαλή τα κριτήρια.
Υποστηρίζω ότι πολύ πιθανόν να έζησε και να περιγράφει γεγονότα πολύ πριν από τότε που (αυθαίρετα ίσως) τον τοποθετεί ο Ηρόδοτος.
Ε εντάξει βρε Αίολε. Απλά το επισημαίνω εγώ.
quote:
ΑίολοςΔεν είναι "αμυδρή μνήμη" η περιγραφή καλοχτισμένων πόλεων.
Εχουν επίσης ανακαλυφθεί πολλές Τροίες. Η μια επάνω στην άλλη.
Και οι αρχαιολόγοι ΥΠΟΘΕΤΟΥΝ ότι είναι η Ομηρική.
Ακόμα κι αν δεν είναι αμυδρή (δεν θυμάμαι τώρα πόσες λεπτομέρειες δίνει), αυτές οι πόλεις υπήρχαν και λίγο πριν το 1450 π.Χ. "καλοχτισμένες", νομίζω και αργότερα (θα το ψάξω αυτό). Δηλαδή δεν χρειάζεται να τραβηχτούμε πολύ πίσω πριν την έκρηξη της Θήρας.
Σίγουρα οι αρχαιολόγοι κάνουν υποθέσεις αλλά με βάση ευρήματα που να ταιριάζουν. Απ' όσο το έχω ψάξει, για εκείνη την Τροία (VIIa) διαθέτουμε σχετικά ευρήματα ότι έγινε μια σοβαρή επίθεση στην πόλη, αν και με κανένα τρόπο δεν αποδεικνύεται η ταύτισή της με την Ομηρική Τροία.
quote:
ΑίολοςΔεν ισχυρίστηκα ότι είναι αποδείξεις, αλλά ενδείξεις για το πιθανό λάθος της καθεστηκυίας θέσης.
Δεν ήταν και θεός ο Ηρόδοτος, γι' αυτό σας κατέθεσα και το αυθεντικό κείμενο του Πλουτάρχου για να διαπιστώσετε και ιδίοις όμασι, ότι ο Πλούταρχος δεν τον είχε σε πολύ υπόληψη για τους λόγους που αναφαίρει.
Επίσης είναι, σχετικά, άγνωστο το βιβλίο αυτό του Πλουτάρχου εδώ στο ελλαδιστάν. Γι' αυτό και το βρήκα σε Γαλικό σάϊτ, το οποίο έχει πολλά καλλούδια, μεταξύ των οποίων και ο Προκόπιος...
Εχει γίνει δόγμα ο Ηρόδοτος. Γιατί;
Δεν είδε κανείς τον Ηρόδοτο ως θεό ούτε νομίζω ότι έγινε δόγμα ποτέ.
Ωραία δεν τον είχε σε εκτίμηση ο Πλούταρχος και ίσως λίγοι ακόμα...τι σχέση έχει αυτό με τη χρονολογία του Ομήρου?
Άσε που μια όψιμη χρονολογία για τη ζωή του Ομήρου δίνουν γενικότερα κι άλλοι αρχαίοι συγγραφείς αν και μπορούμε να στηριχτούμε σε πρόσθετα στοιχεία για την παραδοσιακή χρονολόγησή του.
Να προσθέσω δηλαδή ότι μια ημερομηνία στην Γεωμετρική εποχή προκύπτει και από περιγραφές του ίδιου του Ομήρου οι οποίες ταιριάζουν με τον υλικό πολιτισμό της Γεωμετρικής περιόδου (άσχετα αν υπάρχουν και για τη μυκηναϊκή) όπως τον γνωρίζουμε από τα αρχαιολογικά ευρήματα.
Για παράδειγμα το τέθριππο άρμα αναφέρεται 3 φορές στα έπη (Ιλ. 8.185, 11.699 και Οδ. 13.81). Παρόμοια άρματα απαντούν μόνο κατά τους πρώιμους ιστορικούς χρόνους όπως πιστοποιούν η ταφή στη θέση Τούμπα στο Λευκαντί και οι παραστάσεις σε αγγεία (8ος αιώνας π.Χ.) καθώς και πώματα πυξίδων της υστερογεωμετρικής περιόδου.
Επίσης ταφικά έθιμα όπως του Πατρόκλου, δηλαδή καύση πάνω σε μεγάλη πυρά, θυσία αλόγων, σκύλων και αιχμαλώτων, κατόπιν τοποθέτηση της τεφροδόχου κάλπης κάτω από ένα τύμβο μαρτυρούνται όχι στη Μυκηναϊκή εποχή αλλά γύρω στις αρχές του 10ου αιώνα π.Χ. στο Λευκαντί.
Αν θες να μάθεις περισσότερα για το αρχαιολογικό σκέλος του ζητήματος διάβασε το βιβλίο του Αλέξανδρου Μαζαράκη-Αινιάν "Όμηρος και Αρχαιολογία" (εκδ. Καρδαμίτσας)
quote:
ΑίολοςΕδώ περισσότερα για την αμφισβήτιση της περιόδου που τον τοποθετεί ο Ηρόδοτος.
Το διάβασα. Γενικά ο συντάκτης του κειμένου πνίγεται σε μια κουταλιά νερό χωρίς να σκέφτεται απλούστερες λύσεις και απαντήσεις. Επιμένει κι αυτός στο "πρόβλημα" μη αναφοράς της μινωικής έκρηξης της Θήρας για να στηρίξει μια πολύ παλιότερη ημερομηνία του Ομήρου χωρίς να εξετάζει τα ενδεχόμενα α) Να είχε λησμονηθεί το γεγονός την εποχή του δηλαδή το 800 π.Χ., β) Να μην τον ενδιαφέρει να αναφέρει την έκρηξη σε ένα έπος του οποίου η αποστολή είναι διαφορετική κι όχι να εκθέσει αναλυτικά τη γεωλογική ιστορία του Αιγαίου.
Μετά λέει ότι η έλλειψη δωρικών στοιχείων στη γλώσσα του και η έλλειψη αναφοράς στους Δωριείς (με μία εξαίρεση) υποδηλώνει μια παλιότερη ημερομηνία της "καθόδου των Δωριέων" που άλλαξε άρδην την εικόνα της Ελλάδας. Εκτός του ότι αυτή η θέση είναι πλέον ξεπερασμένη για την έλευση των Δωριέων, η απλούστερη απάντηση είναι ότι τα έπη αρχικά συντέθηκαν σε μη δωρικό περιβάλλον ή ότι οι αοιδοί που επεξεργάζονταν εν συνεχεία τα έπη δεν επιθυμούσαν (για τους δικούς τους λόγους) να συμπεριλάβουν τη δωρική διάλεκτο. Γιατί θα πρέπει δηλαδή να υπάρχουν τα διαλεκτικά στοιχεία που απαιτεί ο αρθογράφος? Είχαν υπογράψει κανένα συμβόλαιο οι αοιδοί της Ιωνίας ότι θα συμπεριλάβουν και τη δωρική διάλεκτο στην επεξεργασία και τελική μορφή των επών?
Το άλλο που λέει για το πώς ένας ποιητής εμπνεύστηκε ξαφνικά να γράψει για γεγονότα 450 χρόνια πριν τη γέννησή του, μαρτυρεί την άγνοια του συγγραφέα για τον τρόπο διάδοσης προφορικής ποίησης μέσω των συντεχνιών των αοιδών. Όταν έγινε αυτή η περίφημη εκστρατεία στην Τροία ακολούθησαν τραγούδια, υμνωδίες και σύνθεση επών για τα κατορθώματα των Μυκηναίων ηγεμόνων από τους αοιδούς τους (υπάρχει μάλιστα τοιχογραφία σε μυκηναϊκό ανάκτορο που δείχνει έναν αοιδό). Από γενιά σε γενιά τα έπη μεταδίδονταν προφορικά όπως συνέβη με τις Βέδες των Ινδών, με το Τραγούδι του Ρολάνδου και άλλα λογοτεχνικά έργα που πρώτα διαδόθηκαν σε προφορική μορφή και πολύ αργότερα καταγράφτηκαν. Δεν υπάρχει κάτι μυστήριο εδώ λοιπόν...
Αυτό που λέει για τις πολλές λεπτομέρειες..εεε sorry αλλά δεν είναι καν σοβαρό επιχείρημα. Οποιοσδήποτε μυθογράφος ή συγγραφέας λογοτεχνικού έργου ακόμα και σήμερα μπορεί να επινοήσει όσες λεπτομέρειες επιθυμεί για το έργο του, όπως πολλά ονόματα, πολυάριθμες πόλεις (υπαρκτές ή φανταστικές) κ.α. Πάρε ως παράδειγμα τον Τόλκιν και τον Αρχοντα των Δαχτυλιδιών...
Σχετικά με τις ενστάσεις περί απουσίας αναφορών σε συγκεκριμένους τόπους και περί αναφορών ονομασίων περιοχών, θαλασσών, τόπων κλπ με "παλιό" όνομα απλά θυμίζω ότι ο Ομηρος δεν υποχρεούται να κάνει πλήρη γεωγραφική ξενάγηση. Ποιητής είναι, όχι γεωγράφος. Ο συντάκτης κάπου το έχει χάσει το θεματάκι...
Αυθαίρετο είναι και το συμπέρασμα ότι η τεχνητή γλώσσα δεν θα ήταν κατανοητή από κανέναν. Πώς το ξέρει αυτό δηλαδή? Οσο για την επιβίωση πανάρχαιων τύπων (προφανώς εννοεί μυκηναϊκών) οφείλω να επισημάνω ότι αυτοί οι τύποι δεν είναι τόσο πολλοί σε βαθμό που να συσκοτίζεται το νόημα του κειμένου αλλά και η μαγεία της ποίησης βρίσκεται στη συντήρηση τέτοιων αρχαιοπρεπών τύπων.
Για όσες πόλεις γράφει ότι ήταν ακατοίκητες στην εποχή του ενώ ο Ομηρος τις περιγράφει κατοικημένες, οφείλει να προσκομίσει σαφή στοιχεία ότι δεν ήταν και κατοικημένες ας πούμε στην ύστερη μυκηναϊκή εποχή ή μετά την έκρηξη της Θήρας του 1620 π.Χ. Διότι με τέτοιες γενικότητες δεν γίνεται σοβαρή αμφισβήτηση.
Παρόμοια διαδικασία οφείλει να ακολουθήσει για τις ενστάσεις περι χρησιμοποίησης συγκεκριμένων λέξεων που υπονοεί ότι πρέπει να ταιριάζουν αποκλειστικά σε ένα χρονικό πλαίσιο πριν το 1600 π.Χ.
Ας πούμε επειδή δεν χρησιμοποιεί τη λέξη "Ελληνες" για όλους τους Ελληνες σημαίνει ότι έζησε πριν το 1600 π.Χ.? Μα αν η κατάσταση αυτή ίσχυε και μετά απ' αυτή την ημερομηνία -δηλαδή δεν είχε καθιερωθεί το όνομα Ελληνες ως συλλογική ονομασία των ελληνικών φύλων- τότε ο Ομηρος μπορεί να αναφέρεται και στο 1200-1000 π.Χ.
Σχετικό και αμφισβητούμενο είναι και αυτό που λέει για την παρουσία μυθικών ηρώων παιδιών θεών καθώς και μυθικών ονομάτων που υποτίθεται υποδεικνύουν μεγάλο βάθος χρόνου στο παρελθόν. Μήπως ο συντάκτης έχει στοιχεία ότι η επινόηση του Ιδομενέα ως γιου του Μίνωα χρονολογείται πριν το 1600 π.Χ.?
Η δική μου άποψη(αλλά και άλλων ερευνητών) για την την ελληνική μυθολογία είναι ότι στο μεγαλύτερο μέρος της έχει προέλευση μεταμυκηναϊκή. Και το τι είναι παλιό ή όχι για κάποιον είναι σχετικό.
quote:
ΑίολοςΝα έζησε πραγματικά τον 8ο αιώνα;
Δεν γνωρίζουμε όμως το παραμικρό για την λεγομένη "γεωμετρική περίοδο".
Κάτι χαοτικό πρέπει να συνέβη σ' εκείνη την περίοδο.
Είναι δυνατόν να περιγράφει με τόσες λεπτομέρειες καταστάσεις και γεγογονότα που προηγήθηκαν της "χαοτικής" περιόδου;
Πως του μεταδώθηκαν;
Το χαρακτηριστικό της "γεωμετρικής περιόδου" (1200 - 800) είναι τα γεωμετρικά σχηματα που έχουν τα ανευρεθέντα αγγεία (γι αυτό ονομάστηκε έτσι) και η απουσία γραπτών κειμένων.
Γνωρίζουμε πολλά ακόμα για τη Γεωμετρική περίοδο Αίολε. Οικισμούς, μεταλλουργία, ιερά...
Για τις αναφορές σε "λεπτομέρειες" βλέπε παραπάνω..
quote:
ΑίολοςΑυτή είνα υπόθεση η οποία μπορεί να είναι σωστή, μπορεί και λάθος.
Μα ποια υπόθεση βρε Αίολε? Αφού έχουμε το κείμενο,το βλέπουμε, το διαβάζουμε. Γνωρίζουμε τους τύπους του από το ίδιο το κείμενο.

Edited by - Agnostic on 14/10/2011 06:06:19