ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Η ΗΛΙΚΙΑ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ ΣΑΣ - "Μεταξύ τυρού και αχλαδιού"

- Η ΗΛΙΚΙΑ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ ΣΑΣ - "Μεταξύ τυρού και αχλαδιού"

KERRY KING60 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/3
26/11/2008, 13:13:56
επεσα στα 19 μετα πολυ κοπου

H Δύναμη ανήκει σ' αυτους που την κατέχουν και σ' αυτούς που την αρπάζουν
IsoldeΜέλος
26/11/2008, 16:05:48
Εγώ το λιγότερο που κατάφερα να πάρω είναι το 32, σχεδόν τα διπλάσια χρόνια

Love wothout genelove is like an important question without answer.

26/11/2008, 16:35:46
μου "αφησε" ενα καταλλοιπο το παιχνιδι... μου πεταει κατι γιαπωνεζικα καπου καπου...

γκρρρ! τι τα cookies διεγραψα τι τα temporary files, εκει αυτο!!! gkrrr

fishfemaleΝέο Μέλος
26/11/2008, 21:39:14
quote:
KERRY KING:

Πάντως βλέπω προσπαθειες σε αρκετά γενναίες ώρες....

Που να συγκεντρωθήτε τέτοια ώρε βρε παιδιά ?

Για δοκιμάστε μέσα στην μέρα να δούμε αποτελέσματα....

Σωστή η παρατήρησή σου, γι' αυτό κι εγώ προσπαθώ πάλι τώρα που είναι πιο φυσιολογική η ώρα

quote:
PREDATOR:

επεσα στα 19 μετα πολυ κοπου

Πως τα κατάφερες; Πόσα λάθη έκανες; Εγώ χτες είχα κάνει 3 λάθη (όπως φαίνεται και στην εικόνα σε προηγούμενο μήνυμά μου) και μου έβγαζε 20. Μόλις τώρα που το ξαναέκανα, έκανα μόνο δύο λάθη και μου βγάζει πάλι 20:

29/11/2008, 09:10:04
Με έβγαλε 26 οπότε από τα όσα διάβασα κινούμαι σε πολύ καλά πλαίσια, ε;

In anticipation of my resurrection...

IsoldeΜέλος
29/11/2008, 12:20:31
Μπόρεσα και κατέβηκα κι εγώ στο 26 αλλά ακόμα δεν κινούμαι σε καλά πλαίσια

Love wothout genelove is like an important question without answer.

29/11/2008, 12:33:14
quote:

Πως τα κατάφερες; Πόσα λάθη έκανες; Εγώ χτες είχα κάνει 3 λάθη (όπως φαίνεται και στην εικόνα σε προηγούμενο μήνυμά μου) και μου έβγαζε 20. Μόλις τώρα που το ξαναέκανα, έκανα μόνο δύο λάθη και μου βγάζει πάλι 20:

9 σωστα και 1 λαθος (στο οποιο 1 λαθος, το εχασα για 3 λαθος πατηματα)!!!!

29/11/2008, 17:43:46
Τελικά μπήκα πάλι στο τρυπάκι να ξαναδοκιμάσω, δεδομένου ότι είναι νωρίς, και Σάββατο, που είναι σημαντικό γιατί είμαι ξεκούραστη και χωρίς πονοκέφαλο από τη φασαρία του σχολείου.

Και έχουμε όπως μπορείτε να δείτε και σεις:

Με ένα λάθος 20!

Χωρίς κανένα λάθος πάλι 20!

Προς το τέλος υπάρχει και μία πρόσθετη παγίδα που το δυσκολεύει κι άλλο, όσοι φτάσουν θα καταλάβουν για ποια μιλάω.

Κάτω από 20 δεν πάει το παιχνίδι, τώρα το 19 που λέει ο predator, από που προέκυψε, αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.

Wolf
loukritiaΜέλος
30/11/2008, 10:51:27
Εμένα την πρώτη φορά μου βγήκε 31 και τη δεύτερη 27.
Καλά είμαι εκεί, δεν θέλω παρακάτω, γιατί μετά θα το πιστέψω και θα αρχίσω να ξαναζω την εφηβεία μου...

Κάντε οικονομία στο νερό:
πλυθείτε μαζί μ'έναν φίλο!!!
30/11/2008, 11:58:49
Παραιτούμαι…

Όσες φορές και να δοκιμάσω κάτω από 24 δεν το πάω…

30/11/2008, 13:05:53
τελικα εχετε δικαιο... τωρα που το ξανα εκανα, με 9 σωστα και 1 λαθος, βγαζει 20!

my bad...

29/03/2005, 14:48:44
Αγαπητη Ostria είναι όντως παραστατικός ο χαρτης.
Ευχαριστώ.
29/03/2005, 18:16:09
Ευχαριστώ.

Αυτό ακριβώς είναι το πανί που έχω.
Ευχαριστώ για το κόπο σου Αίολε.

----

Σκάβε βαθειά-τρέξε γρήγορα

Edited by - τυχερουλης on 29/03/2005 18:19:18

30/03/2005, 00:26:21
Χαίρομαι που σας άρεσε

Για να δούμε λίγο τι ξέρουμε για την αρχαία ναυσιπλοία.

Ειδικά για την Ελλάδα αλλά και για τους άλλους αρχαίους ναυτικούς λαούς εδώ
http://www.mariner.org/educationalad/ageofex/greece.php?PHPSESSID=726025aed3f4003c8293c5668ae83bdc

Κάνει ειδική αναφορά στον Σκύλακα, έναν έλληνα στο Περσικό ναυτικό, ο οποίος το 510 π.Χ., ήταν ο πρώτος που κατέγραψε τα ταξίδια του κατά μήκος των ακτών της Ινδίας και της Αιγύπτου. Πρώτα ταξίδεψε -μέσω στεριάς- στις πηγές του Ινδού ποταμού στα βουνά Hindu Kush του Αφγανιστάν. Μετά έπλευσε τον ποταμό μέχρι τις εκβολές του στην Αραβική Θάλασσα.

Ακολουθώντας από κοντά την ακτογραμμή, ο Σκύλακας εξερεύνησε τον Κόλπο του Ομάν και το νοτιοανατολικό άκρο της Αραβικής χερσονήσσου. Το ταξίδι του κράτησε 30 μήνες και έπλευσε γύρω από όλη την σημερινή Σαουδική Αραβία, και μέσω του καναλιού του Νείλου βγήκε στην Μεσόγειο Θάλασσα. Με τις πληροφορίες που έφερε πίσω, ο Πέρσης Αυτοκράτορας Δαρείος διευκολύνθηκε στην κατάκτηση της κοιλάδας του Ινδού ποταμού και στην επέκταση της αυτοκρατορίας του.

Επίσης κάνει αναφορά στο ταξίδι του Πυθέα και έχει και τον σχετικό χάρτη, λέγοντας ότι θεωρείται το πιό μακρύ ταξίδι των αρχαίων ναυτικών που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Και συνεχίζοντας το ψάξιμο, βρήκα και για τον Colaeus of Samos (639 B.C.) ο οποίος θεωρείται ο πρώτος Ελληνας ταξιδευτής (από την Σάμο)που βγήκε στον Ατλαντικό "αναγκασμένος από τους αντίθετους ανέμους" που τον περέσυραν έξω από τις Ηράκλειες Στήλες. Οταν επέστρεψε από αυτό το αναγκαστικό ταξίδι περιέγραψε στους έκπληκτους πατριώτες του, τις τεράστιες παλίρροιες του ωκεανού. Μετά από 70 χρόνια οι Φωκειείς της Μασσαλίας βρήκαν το κουράγιο να ακολουθήσουν το 'μονοπάτι' του Colaeus και να επισκεφθούν το ατλαντικό λιμάνι της Ταρτησσού.

Για τον COLAEUS OF SAMOS (fl. 7th century BC) (πώς τον λέμε Ελληνικά ρε παιδιά;) έχει πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες εδώ (γμτ ελληνικό site http://www.tmth.edu.gr/en/aet/3/26.html και δεν μπορώ να τον βρω στα ελληνικά... ) Πάντως ο τύπος θεωρείται σπουδαίος γεωγράφος και είναι αυτός που μέτρησε αποστάσεις και έδωσε συντεταγμένες. Ακόμα η κύρια μελέτη του ήταν πάνω στην σφαιρικότητα της γης.

Αργότερα ο Αλέξανδρος, έστειλε ένα στόλο υπό τις διαταγές του Νέαρχου, από τις εκβολές του Ινδού ποταμού στον Περσικό κόλπο, για να ιδρύσουν αν ήταν δυνατόν, μία νέα διαδρομή εμπορίου μεταξύ της Ινδίας και της Μεσοποταμίας. Η εκτέλεση αυτού του ταξιδιού θεωρείται ως ένα από τα πιό σημαντικά γεγονότα της βασιλείας του Αλέξανδρου. Αυτό το ταξίδι μας δείχνει -ίσως- την βραδύτητα της αρχαίας ναυσιπλοίας. Ο Νέαρχος έκανε 10 μήνες να φέρει εις πέρας ένα ταξίδι που σήμερα γίνεται εύκολα μέσα σε λίγες μέρες.

από το
http://www.sevenoceans.com/MaritimeDiscovery/AncientDiscoveryBeforeChrist.htm

Για το πλοίο της Κυρήνειας
http://www.greece.org/poseidon/work/cyprus/cypro2k1.html

Η διαδικασία της κατασκευής του πλοίου σε εικόνες
http://www.kyreniaship.agrino.org/photos.htm

Το μοντέλο

Για την αρχαία Ελληνική ναυσιπλοία (εκεί βρήκα τα παραπάνω url) από το πολύ καλό site

http://www.mlahanas.de/Greeks/Ships/Ships.htm

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-

kynikosΜέλος
30/03/2005, 03:14:36
Αγαπητή Όστρια,

Πολύ ωραίο τα λίνκ που έδωσες, με αξιοσημείωτες πληροφορίες, και, θαρρώ, έναν πολύ πιο μετρημένο και επιστημονικό τόνο!

Το όνομα που ψάχνεις, στα Ελληνικά είναι ο Κολαίος της Σάμου, ένα Ελληνικό link βρήκα εδώ: Αρχαίοι Έλληνες εξερευνητές

====

Αίολε,

Παρά τις διαφωνίες μας, σου είμαι υπόχρεος για το λίνκ με το Κυρηνεια!
Λοιπόν, είναι ψώνιο καραβάκι, και μάλλον κατά πολύ υποτιμημένο.
Άσχετα με τί ταχύτητες πιάνει - που δεν έχει και τόση σημασία - άσχετα αν τους 12 κόμβους τους έπιασε μέσα σε μια θύελλα 50 κόμβων (σχεδόν 11 Μποφώρ, αν δεν κάνω λάθος), διαβάσε όμως για την άψωγη συμπεριφορά του υπο αυτές τις συνθήκες από το log του καπετάνιου... http://www.greece.org/poseidon/work/cyprus/kyr43.html

Θα το ψάξω περισσότερο, περιμένω και το κείμενο από το Ινστιτούτο Αρχαιολογικής Ναυπηγίας του Texas... Έτσι μου'ρχεται να αρχήσω και εγώ ιστιοπλοΐα!

====

Τελικά το τοπικ μάλλον από το Περού πήγε στη Αρχαία Ναυσιπλοΐα, αλλά τελικά ίσως έπρεπε να υπάρχει και αυτό το θέμα...

k

Edited by - kynikos on 30/03/2005 03:18:23

30/03/2005, 14:10:35
Kynikos

"Παρά τις διαφωνίες μας, σου είμαι υπόχρεος για το λίνκ με το Κυρηνεια!"

Στην διάθεσή σου φίλε μου.
Η γνώση είναι το μόνο που μπορείς να δώσεις χωρίς να το στερηθείς ο ίδιος.

"Έτσι μου'ρχεται να αρχήσω και εγώ ιστιοπλοΐα!"

Θα στο συνιστούσα.
Στην ιστιοπλοΐα ζεις καταστάσεις που δεν μπορείς να τις ζήσεις με άλλον τρόπο.
Ήρεμες, ειδικά στο ηλιοβασίλεμα και στην νύχτα, και έντασης όταν σε πιάσει κανένας καιρός. Κι αν είσαι τυχερός, ξεπερνάς τα όριά σου. Αναγκάζεσαι...
Αν σου αρέσει η περιπέτεια, είναι το ιδανικό.

Edited by - Αίολος on 30/03/2005 14:22:38

30/03/2005, 15:10:25
Kynikos

Πραγματικά καταπληκτικές επιδώ(ο)σεις!
Για να κάνεις κάποια σύγκριση θα σου πω τα εξής:

Τα αντίστοιχα σύγχρονα (περίπου 45 ποδών) μη αγωνιστικά ιστιοφόρα, με περίπου 1300 κιλά αντίβαρο από κάτω (καρίνα), δεν μπορούν ν' τρέξουν περισσότερο από βία 9 μ.α.ω., το κύμα σχεδόν θα σε σκέπαζε,
και με τέτοιες ταχύτητες ανέμου, και κάτω από ειδικές συνθήκες, θα έπερνε κλίσεις ανω των 50-60 μοιρών (μου έχει τύχει μέχρι 45 μίλα άνεμος).
Κι όλα αυτά με ΔΥΟ τριγωνικά πανιά!

Το ΚΥΡΗΝΕΙΑ όμως με ΕΝΑ τετράγωνο, έπιασε πάνω από 12 μ.α.ω., κουπαστάριζε μεν, αλλά δεν τουμπάρισε κι αυτό χωρίς αντιβάρο δε, και δεν βρεχόταν πολύ, απ' ότι κατάλαβα με την περιορισμένη γνώση της Αγγλικής που έχω.

Edited by - Αίολος on 30/03/2005 15:11:59

30/03/2005, 17:19:12
quote:

Το όνομα που ψάχνεις, στα Ελληνικά είναι ο Κολαίος της Σάμου

Αντε μπράβο! Εφαγα τον κόσμο να το βρώ χτες! Ευχαριστώ!

quote:

Τελικά το τοπικ μάλλον από το Περού πήγε στη Αρχαία Ναυσιπλοΐα, αλλά τελικά ίσως έπρεπε να υπάρχει και αυτό το θέμα...

Λογικό δεν είναι;! Πώς αλλιώς θα βρούμε ενδείξεις ότι ένα τέτοιο ταξίδι ήταν δυνατό εκείνες τις εποχές;

Μήπως η απάντηση γιά την διαδρομή βρίσκεται ανατολικά και όχι δυτικά;
Νότια Ασία, Ινδικός ωκεανός, Ειρηνικός Ωκεανός (Ωκεανία), Δυτικές ακτές της Αμερικής;

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-

kynikosΜέλος
30/03/2005, 18:13:43
quote:
Τα αντίστοιχα σύγχρονα (περίπου 45 ποδών) μη αγωνιστικά ιστιοφόρα, με περίπου 1300 κιλά αντίβαρο από κάτω (καρίνα), δεν μπορούν ν' τρέξουν περισσότερο από βία 9 μ.α.ω., το κύμα σχεδόν θα σε σκέπαζε,...
Ναί πράγματι, ακόμα και σαν άσχετος από ιστιοπλοΐα, κατάλαβα αμέσως την σημασία των γραφόμενων...

Μου άρεσε επίσης η περιγραφή της ψηλης πρύμης, που καθώς ανέβαινε με το κύμα άφηνε τα κύματα να σπάνε από κάτω της, χωρίς η ίδια η πρυμνη να βρέχεται.

Επαναλαμβάνω οτι αν και άσχετος, μου φαίνεται οτι αυτό το σκαρί είναι ένα μπιζού, ενα διαμαντάκι, που αξίζει να έχει μια πολύ πιό εξέχουσα θέση.

Τώρα γαι το πανί, διάβαζα εχθές στο βιβλίο "History of Early Shipping (How boats became ships)", δεν θυμάμαι συγγραφέα, στο βιβλιοπωλείο το ξεφύλιζα , ότι δεν υπάρχει αρχαιολογική βάση (όπως και φανταζόμουνα) απλώς χρησιμοποιήσανε το πιο κοινό γνωστό πανί της εποχής, όπως το περιέγραψες, αλλά μπορεί να ήταν και κάτι άλλο.

Το όμορφο, είναι ακριβώς οτι το σκάφος πέτυχε αυτό που πέτυχε χωρίς βαρειές καρίνες, κλπ., χρησημοποιόντας μόνο την καλσχεδιασμένη (θα έλεγα σοφά σχεδιασμένη) γραμμή του! Δεν βασιζόταν, δηλαδη, σε ψηλή τεχνολογία, αλλά σε εμπνευσμένο σχέδιο.

Και με βαθειές καρίνες φυσικά δεν θα είχε καλή ικανότητα ριχής πλοήγησγης...

Συνεχίζω να το ψάχνω...

Ostria,

Να σου πώ, το ταξίδι από Ανατολή προς Δύση, αν και μακρύτερο, δεν μου φαίνεται τόσο απίθανο όσο του Ατλαντικού. Παράξενο.

k

03/04/2005, 15:31:10
quote:
Ostria,

Να σου πώ, το ταξίδι από Ανατολή προς Δύση, αν και μακρύτερο, δεν μου φαίνεται τόσο απίθανο όσο του Ατλαντικού. Παράξενο.

Οχι και τόσο παράξενο αν σκεφτείς ότι υπάρχουν αναφορές σε τρεις οργανωμένες εκστρατείες των Ελλήνων που φτάνουν μέχρι την Ινδία, σε διαφορετικούς χρόνους (δύο μυθολογικούς και έναν ιστορικό).

Ας δούμε λίγο αυτές τις περιπτώσεις.

Ο Αρριανός (ο ιστορικός που ακολουθούσε τον Μέγα Αλέξανδρο), στο 5ο βιβλίο του περί Αλεξάνδρου Ανάβασις, μας λέει ότι όταν ο Αλέξανδρος έφτασε στον Ινδό ποταμό (να και μία χώρα που πήρε σίγουρα το όνομα της από τους Ελληνες, Ινδός ποταμός...>Ινδία) ήταν έτοιμος να επιτεθεί στην πόλη Νύσα που υπήρχε εκεί. (Η Νύσα τοποθετείται ανατολικά της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν Καμπούλ, στα σύνορα με το Πακιστάν)

Τότε μία αντιπροσωπεία Νυσσαίων με επικεφαλής τον σοφό Άκουφι, ήρθε στον Αλέξανδρο και τον παρακάλεσε να αφήσει ελεύθερη την πόλη, γιατί την έχτισε ο Διόνυσος επιστρέφοντας στην Ελληνική θάλασσα, σε ανάμνηση της εκστρατείας του. Εκεί εγκατέστησε τους απόμαχους στρατιώτες, που δεν μπορούσαν να κάνουν το ταξείδι του γυρισμού.

(Ω βασιλεύ, δέονταί σου Νυσαίοι εάσαι σφάς ελευθέρους τε και ατονόμους αιδοί του Διονύσου. Διόνυσος γαρ επειδή χειροσάμενος το Ινδών έθνος επί θάλασσαν οπίσω κατήει την Ελληνικήν, εκ των απομάχων στρατιωτών, οί δη και Βάκχοι αυτώ ήσαν, κτίζει την πόλιν τήνδε μνημόσυνον της αυτού πλάνης τε και νίκης τοις έπειτα εσομένοις. (Ι,5))

Ο Αλέξανδρος συμφώνησε και ακολούθησε τον Ακουφι στην πόλη (ονομάστηκε Νύσα προς τιμήν της τροφού του Διονύσου) και στο γειτονικό βουνό, το όρος Μήρος, όπου υπήρχαν υπομνήματα του Διονύσου. Του είπε ακόμα ότι ενώ σε όλη την Ινδία ο κισσός ήταν άγνωστος, εκεί αφθονούσε και μάλιστα μαζί με δάφνη.
Πράγματι μόλις αναγνώρισαν τα στοιχεία όλοι μαζί γιόρτασαν αυτή την απρόσμενη επαφή, στεφανώνοντας τα κεφάλια τους με στεφάνια από κισσό και δάφνη, τραγουδώντας ύμνους και έστησαν ένα γερό τσιμπούσι. (Ε,ΙΙ,5)

Στο ίδιο βιβλίο (Ε,ΙΙΙ,4) καθώς και στην «Ινδική» του (και Δ,χχViii,1-4),ο Αρριανός κάνει μνεία και περί του άλλου θρύλου των Ινδών, δηλ. της εκστρατείας του Ηρακλέους στην Ινδία.

Στην "Ινδική" του ο Αρριανός, μας μεταφέρει αποσπάσματα από το έργο του Μεγασθένη,του Νεάρχου,του Ονησίκριτου και άλλων συγγραφέων που έγραψαν για την Ινδία, στο οποίο αναφέρονται παραδόσεις των Ινδών. Συγκεκριμμένα αναφέρει ότι οι ελληνικοί θρύλοι περί εκστρατείας του Διονύσου και του Ηρακλή στην Ινδία,απαντώνται και στην Ινδία:
«και προ Αλεξάνδρου, Διονύσου μεν πέρι πολλός λόγος κατέχει ως και τούτου στρατεύσαντος ες Ινδούς και καταστρεψαμένου Ινδούς. Ηρακλέος δε πέρι ού πολλός» Ινδική V,8.
Στην 12η παράγραφο του ίδιου κεφαλαίου ο Αρριανός λέει ότι "η περί του Ηρακλέους παράδοση είναι πιό έντονη στη φυλή των Σίβα και των Σουρασηνών (VIII,5) όπου μάλιστα θεωρείται αυτόχθων".
Στο κεφ. VIII του ίδιου βιβλίου ο Αρριανός μας μεταφέρει την πληροφορία του Μεγασθένη, ότι φεύγοντας ο Διόνυσος από την Ινδία, κατέστησε βασιληά των Ινδών των Σπατέμβα, τον οποίο μετά από 52 χρόνια διαδέχθηκε ο γιός του Βουδύας .
Στο κεφ. ΙΧ,9, αναφέρεται ότι οι Ινδοί απο του Διονύσου μέχρι τον Σανδρόκοτον (σύγχρονο του Αλεξάνδρου βασιληά των Ινδιών), υπολόγιζον εκατόν πενήντα τρείς βασιλείς, εις διάστημα έξι χιλιάδων σαράντα δύο (6.042) ετών. Κατά το χρονικόν αυτό διάστημα τρείς φοράς διετέλεσαν ελεύθεροι. (Η πρώτη φορά δεν αναφέρεται λόγω απώλειας του κειμένου)...την άλλην τριακόσια έτη και την τρίτην εκατόν είκοσι έτη)
Στην επόμενη (10η) παράγραφο του ίδιου κεφαλαίου αναφέρεται ότι οι Ινδοί λέγουν ότι ο Διόνυσος ήτο κατά δέκα πέντε γενεάς αρχαιότερος του Ηρακλέους.

"Από τον καιρό του Διονύσου μέχρι τον Αλέξανδρο τον Μέγα (κατακτητή της Ινδίας) μετρούνται 153 βασιλείς της Ινδίας σε μία περίοδο 6.451 χρόνων και 3ων μηνών" (Πλίνυς, Φυσική Ιστορία 6.59)

Βέβαια υπάρχει από την αρχαιότητα αμφισβήτηση των δύο μυθολογικών εκστρατειών (λένε ότι ο Αλέξανδρος τις εμπνεύστηκε για να δικαιολογήσει την δική του εκστρατεία) αλλά δεν νομίζω να είχε ανάγκη από κάτι τέτοιο (άσε που του έκλεβε και μέρος από την δόξα)

Καταλαβαίνουμε πάντως ότι αυτές οι εκστρατείες μπορεί να μην αναφέρονταν σε "φυσικά πρόσωπα" αλλά στην διάδοση του μύθου του Ηρακλή και της λατρείας του Διόνυσου στην Ανατολή.

Tον Διόνυσο τον συγκρίνουν-ταυτίζουν με διάφορους θεούς άλλων πολισμών, όπως τον Αιγύπτιο Οσιρι, τον Φοίνικα Tammuz, τον Αραβα Orotalt, τον Φρυγό Sabazio και τον θεό της καρποφορίας της γης των Ινδών. Αλλοι λένε ότι ξεκίνησε από την Ελλάδα, άλλοι από διάφορα άλλα μέρη της Μεσογείου και της Ασίας. Οπότε το θέμα αυτό παραμένει ανοιχτό.

-Arthur C. Clarke-