- Τα έχει παίξει ο καιρός; - .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-.
GENUS PANTHERAS FELIDAE
...and the Predators will prevail...
quote:
για τον tornado (ανεμοστρόβιλος..?) που χτύπησε το Λονδίνο το μάθατε ..?
Γειά σου Γιώργο! Ναι, το αναφέραμε σε προηγούμενη σελίδα. Ας μην ξεχνάμε ότι όλα τα κλιματολογικά μοντέλα δείχνουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ευρώπη θα το αντιμετωπίσει η Μ. Βρετανία (λόγω της θέσης της και ειδικά αν σταματήσει το gulf stream).
quote:
Πέρα απ' αυτό θα δούμε σε κάποιες παραλιακές περιοχές κάποιες πλημμύρες που θα νοικιάζουμε φουσκωτά για να κυκλοφορούμε.
Ακόμα κι εμείς θα "τρελαινόμασταν" αν είχαμε όλο τον χρόνο καλοκαίρι...
Δες και αυτό
Ανησυχητικά στοιχεία για τη Μεσόγειο
ΑΝΤ1
Δευτέρα 14:09
Κατά ένα μέτρο θα αυξηθεί, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η στάθμη της θάλασσας στη Μεσόγειο με αποτέλεσμα την απώλεια σημαντικού αριθμού παραλιών, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κινήματος Οικολόγων, χημικός μηχανικός, Αλκης Παπής.
Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου ο κ. Παπής υποστήριξε ότι η απώλεια σημαντικού αριθμού παραλιών στη Μεσόγειο θα επιφέρει και σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό.
Το Κίνημα Οικολόγων της Κύπρου, δήλωσε ο κ. Παπής, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις στον πλανήτη μας από την αύξηση της θερμοκρασίας, λόγω της συνεχιζόμενης "κακοποίησης" του από τους ίδιους τους ανθρώπους.
Ο κ. Παπής ανέλυσε τα τελευταία στοιχεία όσον αφορά την αλλαγή της θερμοκρασίας της γης, σημειώνοντας πως το κλίμα αλλάζει λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και κυρίως λόγω της παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον 20ο αιώνα καταμετρήθηκε αύξηση της μέσης θερμοκρασίας 0,4-0,8 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που τον κατατάσσει ως το θερμότερο αιώνα τα τελευταία χίλια χρόνια, ενώ το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) προειδοποιεί ότι πάνω από το 25% των ειδών των πτηνών στην Ευρώπη κινδυνεύουν με εξαφάνιση εάν η μέση θερμοκρασία του πλανήτη αυξηθεί ακόμη κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου.
Την ίδια ώρα σε μελέτη του ΟΗΕ εκτιμάται ότι το κόστος των κλιματικών αλλαγών ενδέχεται να φτάσει το 2040 στο 1.3 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, με απτό παράδειγμα τον κυκλώνα "Κατρίνα" που έπληξε τρεις αμερικανικές πολιτείες το 2005.
Ο κ. Παπής ανέφερε επίσης ότι τα τελευταία πέντε χρόνια ο πλανήτης έχασε 37 εκατομμύρια εκτάρια δάσους τη στιγμή που υπολογίζεται πως η δασική βλάστηση συμβάλλει στην απορρόφηση του 40% των παγκόσμιων εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.
Η μόνη ασφαλής διέξοδος, επισημαίνει το Κίνημα Οικολόγων, είναι ο συνδυασμός των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με παράλληλη εξοικονόμηση της μέσα από τη μείωση της κατανάλωσης. Τονίζει επίσης ότι η Κύπρος διαθέτει άφθονη ηλιακή ενέργεια που θα πρέπει να την εισαγάγει σε κάθε πτυχή της ενεργειακής και ενεργοβόρας ζωής των Κυπρίων.
Α.Π.Ε.
quote:
Απο την αλλη ομως, η αυξηση της θερμοκρασιας, βοηθαει κυριως στην αναπτυξη των Rain Forrest, καθως εχουν αυξηθει τα μεγεθη τους κατα 50%!!!!
Μας βλέπω να μετακομίζουμε εκεί μαζί με τις αράχνες και τα φίδια! (σε μία δεκαετία θα τα έχουμε σίγουρα αποψιλώσει! ![]()
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Εχουν σκεφτει τροπους για μειωση της μεσης θερμοκρασιας, αλλα δεν γνωριζουν τι επιπτωσεις μπορει να επιφερουν επιπροσθετα, στην ηδη επιβαρυμενη Γη
GENUS PANTHERAS FELIDAE
...and the Predators will prevail...
Τα ίχνη ενός ιδανικού προορισμού για διακοπές πριν από 55 εκατομμύρια χρόνια, με μέση θερμοκρασία γύρω στους 23 βαθμούς Κελσίου όλο το χρόνο, ανακαλύφθηκαν σε ένα από τα πιο απίθανα μέρη: κοντά στο Βόρειο Πόλο.
αν σκεφθουμε οτι οι προβλεψεις ειναι να ερημοποιηθουν οι σημερινες ευκρατες ζωνες και να γινουν ευκρατες οι βορειες, μαλλον στον πολο θα ξανακαταληξουμε καποια στιγμη
quote:Ολόκληρη η Γη βρισκόταν τότε στο μέσο μιας περιόδου με ακραίες θερμοκρασίες, καθώς για άγνωστο λόγο το φαινόμενο του θερμοκηπίου είχε επιδεινωθεί απότομα εκτός ελέγχου.
Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη για το «θερμικό επεισόδιο» που αναστάτωσε τον πλανήτη πριν από 55 εκατομμύρια χρόνια. Ωστόσο τα φρέσκα δείγματα υποδεικνύουν ότι οι θερμοκρασίες ήταν ακόμα υψηλότερες από ό,τι είχε εκτιμηθεί, και ίσως παρέμεναν σταθερά γύρω στους 23 βαθμούς Κελσίου όλο το χρόνο στην περιοχή της Αρκτικής.
Η Γη χρειάστηκε περίπου 800.000 χρόνια για να ψυχθεί σε πιο «φυσιολογικές» θερμοκρασίες.
800.000 χρονια
ασημαντο χρονικο διαστημα για την ζωη στον πλανητη, αλλά καταστροφικο για την πλειοψηφια των ειδων και φυσικα για τον ανθρωπο
ειμαστε ηδη υπευθυνοι για την 5η ή 6η μαζικη εξαφανιση ειδων στην ιστορια της ζωης
αν συνεχισουμε να συμπεριφερομαστε παραλογα, θα καταληξουμε σαν τον μυκητα της ζυμωσης του κρασιου: καταναλωνει σακχαρα και αποβαλει αλκοολ στο περιβαλλον του - μολις το αλκοολ φτασει το 14% πεθαινει πνιγμενος στο σκατο του
quote:Ostria
Το κακό είναι ότι όλα αυτά προφανώς θα επηρεάσουν την αγροτική οικονομία μέσα στους επόμενους μήνες. Ιδίως αν μας έρθει κανένα ξαφνικό κύμα χειμώνα κάτα την μεριά της άνοιξης!
και οχι μονο...
εμεις θα καταληξουμε να τρωμε μονο απο θερμοκηπια, αλλά η αγρια χλωριδα και πανιδα υποφερει
quote:"A hot earth couldn’t support much over 500 million."
αυτο που μας διαφευγει ειναι οτι η ζωντανη Γαια ζει και αντιλαμβανεται σε απιθανα διαφορετικη χρονικη κλιμακα απο την ανθρωπινη
το οτι ζουμε μονο 70-80 χρονια μας κανει να πιστευουμε οτι δεν αντιδρα
quote:PREDATOR
Απο την αλλη ομως, η αυξηση της θερμοκρασιας, βοηθαει κυριως στην αναπτυξη των Rain Forrest, καθως εχουν αυξηθει τα μεγεθη τους κατα 50%!!!!
ποια αναπτυξη?
ξερεις ποσες χιλιαδες στρεματα αποψιλωνονται καθε μερα στον πλανητη?
βρες μια φωτογραφια της Μαδαγασκαρης απο τις αρχες του προηγουμενου αιωνα και ριξε της και μια ματια σημερα μεσω γκουγκλ ερθ, για να δεις πως θα καταντησει ο πλανητης
ριξε επισης μια ματια στην Αμαζονια και στην ασυδοτη υλοτομιση της για το ξυλο και για κτηνοτροφικα λιβαδια
αν αφηναμε να γινουν δασωδεις και οι αποψιλωμενες περιοχες, κατι μπορει να γινοταν, μιας και τα φυτα αποροφουν το διοξειδιο του ανθρακα (γι αυτο ανηκω στην ΥΑΠ)
απο πλευρας οξυγονου μας σωνουν μεχρι τωρα τα κυανοφυκη των ωκεανων, στους οποίους ομως χυνουμε χιλιαδες τονους αμμωνιουχων και φωσφορικων λιπασματων, χωρια τις υπολοιπες χημικες ουσιες
προσφατα διαπιστωσαμε οτι εφτασε το απαγορευμενο απο το 50-60 DDT στην αρκτικη και εχει μολυνει ολη την τροφικη αλυσιδα - καποιες ορκες ειναι θαυμα λενε οι επιστημονες οτι ειναι ακομη ζωντανες

Το 2006 είναι η 6η πιό ζεστή χρονιά από τότε που κρατάνε αρχεία (1850). Στην λίστα των πιό θερμών χρόνων έχουμε επίσης το 1998 και το 2005. Το top 10 των πιό θερμών χρόνων είναι μέσα στην τελευταία 12ετία.
Από τις αρχές του 20ου αιώνα, η παγκόσμια μέση επιφανειακή θερμοκρασία αυξήθηκε 0.7°C. Αλλά η αύξηση δεν ήταν συνεχής. Από το 1976, η μέση θερμοκρασία ανέβηκε απότομα στο 0.18°C ανά δεκατία.
Στο βόρειο και στο νότιο ημισφαίριο, την περίοδο 1997-2006 αυξήθηκε κατά μέσο όρο 0.53°C και 0.27°C πάνω από την αντίστοιχη της περιόδου 1961-1990.
http://www.wmo.ch/web/Press/PR_768_English.doc
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Ανησυχητική ανοδος της θερμοκρασίας - Pathfinder News
8 Δεκ.
Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ρωσίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι θερμοκρασίες που καταγράφονται για το μήνα Δεκέμβριο είναι οι ηπιότερες στη χώρα εδώ και 130 χρόνια με αποτέλεσμα να ξαναφυτρώνουν στα πάρκα τα ραδίκια και τα μανιτάρια και οι αρκούδες στους ζωολογικούς κήπους να μην πέφτουν σε χειμερία νάρκη.
"Έχουμε τις υψηλότερες θερμοκρασίες από το 1877, οπότε άρχισαν να τηρούνται στη Ρωσία στατιστικά στοιχεία σχετικά με τον καιρό", ανέφερε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της Ρωσίας Ρομάν Βίλφαντ.
Η θερμοκρασία, που εδώ και πολλές ημέρες κυμαίνεται μεταξύ 6 και 8 βαθμών Κελσίου κατά την διάρκεια της ημέρας, είναι κατά 8 έως 10 βαθμούς υψηλότερη της κανονικής για την εποχή αυτή. Την 1η Δεκεμβρίου, η μέση θερμοκρασία ήταν μόνο δύο με τρεις βαθμούς χαμηλότερη από αυτήν που είχε σημειωθεί την 1η Ιουλίου.
Ο ρωσικός Τύπος εκφράζει ανησυχία γι αυτή την κατάσταση και την παντελή απουσία ήλιου εδώ και έξι εβδομάδες γεγονός που έχει προκαλέσει κατάθλιψη στους κατοίκους της κεντρικής Ρωσίας όπου το πρώτο χιόνι έπεσε στην αρχή Νοεμβρίου.
Αυτή την εβδομάδα στον βοτανικό κήπο στη πόλη Κρασνοντάρ (νότια) φύτρωσαν ραδίκια και άρχισαν να ανθίζουν βερικοκιές και πασχαλιές. Στη Μόσχα, μανιτάρια εμφανίσθηκαν στα πάρκα και οι αρκούδες στους ζωολογικούς κήπους δεν έχουν πέσει ακόμη σε χειμερία νάρκη.
Στη Γερμανία, ο τουρισμός κατά την φθινοπωρινή περίοδο ενισχύθηκε σημαντικά από τις εξαιρετικά ήπιες θερμοκρασίες σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα στο Βερολίνο η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία Destatis. Κατά τον μήνα Οκτώβριο έγιναν περί τις 32,8 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία, κάμπινγκς και άλλα καταλύματα, που ισοδυναμεί με αύξηση κατά 3% σε
σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Αύξηση κατά 5,1% σε σχέση με πέρυσι είχαν σημειώσει οι διανυκτερεύσεις και κατά τον μήνα Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα η γερμανική μετεωρολογική υπηρεσία DWD, η Γερμανία γνώρισε εφέτος το πιο θερμό φθινόπωρο από το 1901 με τις θερμοκρασίες να κυμαίνονται κατά μέσο όρο στους 12 βαθμούς Κελσίου από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο, θερμοκρασία κατά 3 με 4 βαθμούς υψηλότερη από τον μέσο όρο από το 1901.
Στο Παρίσι, οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν με ταχύτητα 148 χιλιομέτρων την ώρα έπληξαν την Παρασκευή πολλές περιοχές της Γαλλίας με αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του από την πτώση μιας διαφημιστικής πινακίδας ένας άνθρωπος και δύο να τραυματιστούν στο Παρίσι, να διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε περίπου 230.000 σπίτια, να πέσουν δένδρα και να υποστούν ζημιές
στέγες σπιτιών σε διάφορες άλλες περιοχές.
Σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία, στις παραθαλάσσιες περιοχές και κυρίως στα νότια και νοτιοδυτικά η ταχύτητα των ανέμων άρχιζε από τα 110 και έφθανε τα 148 χιλιόμετρα την ώρα και στο εσωτερικό της χώρας από 110 μέχρι 122 χιλιόμετρα Α.Π.Ε. την ώρα
*
Το κάλυμμα πάγου της Αρκτικής «δεν θα υπάρχει τα καλοκαίρια» - Pathfinder Tech
Το κάλυμμα πάγου της Αρκτικής «δεν θα υπάρχει τα καλοκαίρια»
Ανοιχτή θάλασσα ο Βόρειος Πόλος
Ζοφερό προβλέπεται το μέλλον για την πολική αρκούδα
Associated Press
Ουάσινγκτον: Το στρώμα πάγου που καλύπτει το Βόρειο Πόλο και τον Αρκτικό Ωκεανό θα υποχωρήσει δραματικά και θα μπορούσε να έχει εξαφανιστεί εντελώς κατά τους καλοκαιρινούς μήνες έως το 2040, δείχνουν νέα μοντέλα του παγκόσμιου κλίματος.
Μάλιστα το λιώσιμι του πάγου θα επιταχύνει περεταίρω την παγκόσμια θέρμανση.
Αν οι σημερινές τάσεις συνεχιστούν, το καλοκαιρινό στρώμα πάγου θα περάσει μια φάση σχετικής σταθερότητας την οποία θα ακολουθήσει μια απότομη κατάρρευση, προειδοποιούν ερευνητές του αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικής Έρευνας (NCAR) και του Πανεπιστημίου McGill στον Καναδά.
«Αν και είμαστε ήδη μάρτυρες μεγάλων απωλειών στον θαλάσσιο πάγο, η έρευνά μας υποδεικνύει ότι η μείωση τις επόμενες δεκαετίες θα μπορούσε να είναι πολύ πιο δραματική από ό,τι έχει συμβεί ως σήμερα» σχολιάζει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Μαρίκα Χόλαντ, κύρια συγγραφέας της δημοσίευσης στο Geophysical Research Letters.
Όπως αναφέρει το Nature.com, οι ερευνητές μοντελοποίησαν τις διακυμάνσεις του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής από το 1870 έως σήμερα, χρησιμοποιώντας επτά διαφορετικά μοντέλα. Η προσομοίωση αποδείχθηκε ακριβής στο να αναπαράγει τι έχει συμβεί ως σήμερα, και έδειξε ότι εντός μιας δεκαετίας το σημερινό κάλυμμα πάγου θα μειωθεί κατά 20% και θα υποχωρήσει από τα έξι εκατομμύρια στα δύο εκατομύρια
τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Από το 2040, το στρώμα επιπλέοντος πάγου θα εξαφανίζεται εντελώς τους καλοκαιρινούς μήνες, και μόνο οι βόρειες ακτές της Γροιλανδίας και του Καναδά θα καλύπτονται από πάγο.
Η τεράστια απώλεια αναμένεται να επιταχύνει την παγκόσμια θέρμανση: Ο πάγος ανακλά περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία απ' ό,τι το θαλασσινό νερό. Χωρίς το κάλυμμα πάγου, η θερμοκρασία της Αρκτικής θα αυξηθεί απότομα.
Το φαινόμενο έχει ήδη αρχίσει, καθώς το Σεπτέμβριο του 2005 ο θαλασσινός πάγος της Αρκτικής έπεσε στα ελάχιστα καταγεγραμμένα επίπεδα, 20% χαμηλότερα από το μέσο όρο για την περίοδο 1979-2000.
Η απότομη μεταβολή εκτιμάται ότι θα έχει σοβαρές συνέπειες για τα αρκτικά οικοσυστήματα και απειλεί την πολική αρκούδα, η οποία μετακινείται πάνω στους επιπλέοντες πάγους αναζητώντας τροφή.

10 August 2006
NewScientist.com news service
The Greenland Ice Sheet shrank at a rate of about 239 cubic kilometres per year from April 2002 to November 2005.
The Greenland Ice Sheet holds about 2.85 million cubic kilometres of ice - 10% of the world's ice mass. If it all melted, it would raise the average sea level about 6.5 metres.
http://environment.newscientist.com/article/dn9717
Δείτε και αυτό (είναι η κάλυψη των πάγων από το 1985-2005)
http://www.youtube.com/watch?v=t7T7beACtQs
Και αυτό που λέει ο jonnie παραπάνω (1990-2049)
http://www.youtube.com/watch?v=neXB1XzMu7Y&mode=related&search=
Ο καιρός θα φτιάξει!
Θα κάνει παγετό αύριο!!
Δυστυχώς, τα πράγματα φαίνεται πως πάνε προς το χειρότερο.
Μία μικρή ιδέα για τις θερμοκρασίες σε λίγες ώρες από τώρα (στην Ελλάδα),
καθώς και για τις θερμοκρασίες στην Ευρώπη, σε 3 μέρες.
(Μας βλέπω να ψηνόμαστε στην Αθήνα)

Ψυχή μου,
Μην ονειρεύεσαι την αιωνιότητα,
αλλά εξάντλησε το χώρο του δυνατού!
Προς το παρόν, φέτος, έχω ανάψει το καλοριφέρ μόνο για 7 ώρες εκ των οποίων οι 2 ήταν για να το δοκιμάσουμε να δούμε ότι δουλεύει! (καινούριο σπίτι)... Αν συνυπολογίσουμε πως η γυναίκα μου είναι "κρυουλιάρα" και πως όταν εκείνη φοράει μπουφάν, εγώ φοράω κοντομάνικο... μπορείτε να καταλάβετε τί εννοώ! Πάει το κλίμα... καταστράφηκε...
Σήμερα το πρωί που βγήκα από το σπίτι (στον Πειραιά) είχε τρομερή υγρασία... τα πάντα ήταν βρεγμένα χωρίς να έχει βρέξει... είναι και αυτό δείγμα της υψηλής θερμοκρασίας...
quote:
Dying_IncubusΑγαπητή karma, επειδή ίσως να μην καταλαβαίνω καλά τι θέλεις να πεις σε αυτό το σημείο:
quote:
Λέγεται, ότι τα μωρά που γεννιούνται και πεθαίνουν νωρίς, είναι ψυχές που τερμάτισαν μόνες τους την προηγούμενη ζωή τους, πριν την καθορισμένη τους ώρα. Το χρονικό διάστημα, λοιπόν, που τους έμενε για να ζήσουν έρχονται και το «ισοφαρίζουν» σε μία επόμενη ενσάρκωση.Αυτό που λες το καταλαβαίνω όμως αν ένας άνθρωπος που θα πέθαινε στα 70 του αυτοκτονήσει στα 25 τότε μιλάμε για ένα υπόλοιπο 45 χρόνων.
Εννοείς όταν η αυτοκτονία γίνεται λίγες μέρες ή έστω λίγους μήνες πριν από την προκαθορισμένη στιγμή του θανάτου κάποιου σε μια συγκεκριμένη ενσάρκωση του?
Αγαπητέ Dying_Incubus
Ο συλλογισμός σου είναι πολύ σωστός. Εννοώ, όταν η αυτοκτονία γίνεται λίγες μέρες ή έστω λίγους μήνες πριν από την προκαθορισμένη στιγμή του θανάτου κάποιου σε μια συγκεκριμένη ενσάρκωση του.
Αν κάποια ψυχή αυτοκτονήσει πολύ νωρίτερα, τότε στην επόμενη ενσάρκωσή της είναι πιθανό να ζήσει περισσότερο, μια και έχει να λάβει τα μαθήματα που άφησε στη μέση συν τα επόμενα....

Φιλικά, www.greekastrology.gr
η karma
καταλαβαίνω απόλυτα την απορία σου και την καταλαβαίνω γιατί πριν γίνω θεία είχα την εντύπωση ότι τα παιδάκια 3-4 ετών δεν έχουν την δυνατότητα να μιλήσουν όχι να περιγράψουν κι απο πάνω.
Αν δεις την ανιψιά μου που είναι 3μιση ετών έτσι και την πάρω μαζί μου σε καφέ όχι απλώς αναφέρει στο σερβιτόρο το τι θέλει να πιει και πόσα καλαμάκια και πόσες ομπρελίτσες να έχει, αλλά πολλές φορές του λέει και να μην αργήσει να το φέρει γιατί είχε πολλές δουλειές στο σπίτι και διψάει τώρα.
Φυσικά και ένα παιδάκι δεν γνωρίζει την έννοια αγρότης, την έννοια όμως πατέρας, μητέρα, παιδιά την γνωρίζει (αν και πρέπει να έχουμε υπ' όψιν μας ότι δεν έχουν όλα τα παιδάκια την ίδια εξέλιξη σε ίδιες ηλικίες). Ένας ανιψιός μου που είναι 4 χρονών δεν έχει τις ίδιες δυνατότητες με την ανιψιά μου που είναι 3μιση. Παίζουν ρόλο πολλά πράγματα.
Για να γυρίσω στο θέμα όμως, φυσικά κι ένα παιδάκι δεν θα γυρίσει να σου πει ήμουν αγρότης. Θα σου πει όμως κάτι παρεμφερές. Επειδή δεν μπορώ να στο εξηγήσω σωστά θα σου κάνω μια περιγραφή διαλόγου με μικρό παιδάκι.
- Ο παππούς σου χτίζει σπίτια και φέρνει στην γιαγιά φαί εσύ τι έκανες, έχτιζες και συ σπίτια;
- όχι εγώ έβαζα στο χώμα πράσινα
- Τι πράσινα;
- Σαν αυτά που έχει ο παππούς στην αυλή και τα τρώμε.
-Και τι τα έκανες;
- Τα έκοβα και τα έδινα σε άλλους ανθρώπους
- Γιατί;
- Για να πηγαίνω και εγώ φαί στα παιδιά μου.
Έτσι βγάζεις εσύ το συμπέρασμα ότι ασχολιόταν με την γη. Το περίεργο ξέρεις ποιο είναι; Ότι ο αδερφός μου αν και είναι μόλις 27 έφυγε απο την Αθήνα πριν 4 χρόνια και μένει λίγο παραέξω όπου φυτεύει διάφορα, δεν τα πουλάει φυσικά, ούτε ζει απο αυτό, το κάνει απλά επειδή του αρέσει.
Η κουβέντα που σου έκανα παραπάνω ήταν ένα παράδειγμα για να καταλάβεις περίπου. Η ανιψιά μου π.χ. ποτέ δεν θα έλεγε πράσινα, θα έλεγε κατευθείαν ντομάτες, πατάτες κ.λ.π. επίσης έχει απόλυτη γνώση το ότι η γιαγιά της είναι μαμά μου, ότι εγώ είμαι θεία της κ.λ.π. Σίγουρα την έννοια απόλυτα δεν την καταλαβαίνει ακόμα.
Ο θάνατος είναι κάτι επίσης που καταλαβαίνουν, απλώς το καταλαβαίνουν ως απώλεια κάποιου παντοτινή. Φυσικά πάλι εξαρτάται απο το παιδί και τι το έχουν δισκαλέψει. Για να σου δώσω να καταλάβεις εμείς απο μωρά είχαμε ζώα, όπως και η ανιψιά μου. Κάποια στιγμή κάποιο κάτι πάθαινε, έπρεπε να μας πουν τι πάθαινε. Μας έλεγαν λοιπόν, όπως λέμε και εμείς τώρα στην μικρή ότι μια μέρα όλα φεύγουν απο την γη και αυτό το λέμε θάνατο. Τα βάζουμε μέσα στο χώμα και τελοσπάντων το νόημα νομίζω το καταλαβαίνεις.
Θα μπορούσε λοιπόν ο αδερφός μου να έιχε πει (δεν ξέρω πως ακριβώς το είχε πει εικάζω) ότι εγώ και ο γιος μου φύγαμε σαν την Ριτα (όπου Ρίτα ήταν ας πούμε ένα μικρό γατάκι που η μαμά μου το έθαψε και του είπε ότι πες γεια στην Ριτα γιατί φεύγει απο την γη.)
Η μητέρα μου θα τον ρώταγε, φύγατε όπως τότε που χάσαμε την Ρίτα και την ψάχναμε στον δρόμο πολλές μέρες ή όπως τότε που την βάλαμε στο χώμα και της είπαμε γεια γιατί έφυγε για πάντα;
Εικασίες όλα, απλά για να καταλάβεις περίπου πως περιγράφει ένα παιδί κάποια πράγματα και πως κατανοούμε εμείς κάποια άλλα.
Λοιπόν αν δεν ήμουν καλή στην επεξήγηση θα σου στείλω την ανιψιά μου για ένα ΣΚ. Πιστεψέ με δεν θα έχεις την ίδια απορία ποτέ ξανά.
Φίλε μου Dying Incubus,
Φυσικά και καταλαβαίνουν την έννοια της αγάπης και μάλιστα έντονα, για την ακρίβεια καταλαβαίνουν και αντιλαμβάνονται απίστευτα πράγματα. Ακόμα κι όταν είσαι μακριά τους νοιώθουν, μπορεί να τσακώνεσαι με κάποιον στο ήρεμο και στα αγγλικά για να μην πάρουν πρέφα και αυτά να έρθουν να σου πουν γιατί λυπάσαι και συ να έχεις την εντύπωση πως ήσουν ένας πολύ καλός ηθοποιός.
Πολλές φορές η μικρή με λέει μαμά, τι με λες βρε μαμά της λέω και μου χαλάς το image αφού δεν είμαι η μαμά σου. Ναι μου λέει αλλά σε αγαπάω σαν μαμά (το image δεν το σχολιάζει δεν βρίσκετε στο λεξιλογιό της ακόμα)
Ελπίζω να μπόρεσα γενικά να σας δώσω ένα νόημα
καταλαβαίνω απόλυτα την απορία σου και την καταλαβαίνω γιατί πριν γίνω θεία είχα την εντύπωση ότι τα παιδάκια 3-4 ετών δεν έχουν την δυνατότητα να μιλήσουν όχι να περιγράψουν κι απο πάνω.
Αν δεις την ανιψιά μου που είναι 3μιση ετών έτσι και την πάρω μαζί μου σε καφέ όχι απλώς αναφέρει στο σερβιτόρο το τι θέλει να πιει και πόσα καλαμάκια και πόσες ομπρελίτσες να έχει, αλλά πολλές φορές του λέει και να μην αργήσει να το φέρει γιατί είχε πολλές δουλειές στο σπίτι και διψάει τώρα.
Φυσικά και ένα παιδάκι δεν γνωρίζει την έννοια αγρότης, την έννοια όμως πατέρας, μητέρα, παιδιά την γνωρίζει (αν και πρέπει να έχουμε υπ' όψιν μας ότι δεν έχουν όλα τα παιδάκια την ίδια εξέλιξη σε ίδιες ηλικίες). Ένας ανιψιός μου που είναι 4 χρονών δεν έχει τις ίδιες δυνατότητες με την ανιψιά μου που είναι 3μιση. Παίζουν ρόλο πολλά πράγματα.
Για να γυρίσω στο θέμα όμως, φυσικά κι ένα παιδάκι δεν θα γυρίσει να σου πει ήμουν αγρότης. Θα σου πει όμως κάτι παρεμφερές. Επειδή δεν μπορώ να στο εξηγήσω σωστά θα σου κάνω μια περιγραφή διαλόγου με μικρό παιδάκι.
- Ο παππούς σου χτίζει σπίτια και φέρνει στην γιαγιά φαί εσύ τι έκανες, έχτιζες και συ σπίτια;
- όχι εγώ έβαζα στο χώμα πράσινα
- Τι πράσινα;
- Σαν αυτά που έχει ο παππούς στην αυλή και τα τρώμε.
-Και τι τα έκανες;
- Τα έκοβα και τα έδινα σε άλλους ανθρώπους
- Γιατί;
- Για να πηγαίνω και εγώ φαί στα παιδιά μου.
Έτσι βγάζεις εσύ το συμπέρασμα ότι ασχολιόταν με την γη. Το περίεργο ξέρεις ποιο είναι; Ότι ο αδερφός μου αν και είναι μόλις 27 έφυγε απο την Αθήνα πριν 4 χρόνια και μένει λίγο παραέξω όπου φυτεύει διάφορα, δεν τα πουλάει φυσικά, ούτε ζει απο αυτό, το κάνει απλά επειδή του αρέσει.
Η κουβέντα που σου έκανα παραπάνω ήταν ένα παράδειγμα για να καταλάβεις περίπου. Η ανιψιά μου π.χ. ποτέ δεν θα έλεγε πράσινα, θα έλεγε κατευθείαν ντομάτες, πατάτες κ.λ.π. επίσης έχει απόλυτη γνώση το ότι η γιαγιά της είναι μαμά μου, ότι εγώ είμαι θεία της κ.λ.π. Σίγουρα την έννοια απόλυτα δεν την καταλαβαίνει ακόμα.
Ο θάνατος είναι κάτι επίσης που καταλαβαίνουν, απλώς το καταλαβαίνουν ως απώλεια κάποιου παντοτινή. Φυσικά πάλι εξαρτάται απο το παιδί και τι το έχουν δισκαλέψει. Για να σου δώσω να καταλάβεις εμείς απο μωρά είχαμε ζώα, όπως και η ανιψιά μου. Κάποια στιγμή κάποιο κάτι πάθαινε, έπρεπε να μας πουν τι πάθαινε. Μας έλεγαν λοιπόν, όπως λέμε και εμείς τώρα στην μικρή ότι μια μέρα όλα φεύγουν απο την γη και αυτό το λέμε θάνατο. Τα βάζουμε μέσα στο χώμα και τελοσπάντων το νόημα νομίζω το καταλαβαίνεις.
Θα μπορούσε λοιπόν ο αδερφός μου να έιχε πει (δεν ξέρω πως ακριβώς το είχε πει εικάζω) ότι εγώ και ο γιος μου φύγαμε σαν την Ριτα (όπου Ρίτα ήταν ας πούμε ένα μικρό γατάκι που η μαμά μου το έθαψε και του είπε ότι πες γεια στην Ριτα γιατί φεύγει απο την γη.)
Η μητέρα μου θα τον ρώταγε, φύγατε όπως τότε που χάσαμε την Ρίτα και την ψάχναμε στον δρόμο πολλές μέρες ή όπως τότε που την βάλαμε στο χώμα και της είπαμε γεια γιατί έφυγε για πάντα;
Εικασίες όλα, απλά για να καταλάβεις περίπου πως περιγράφει ένα παιδί κάποια πράγματα και πως κατανοούμε εμείς κάποια άλλα.
Λοιπόν αν δεν ήμουν καλή στην επεξήγηση θα σου στείλω την ανιψιά μου για ένα ΣΚ. Πιστεψέ με δεν θα έχεις την ίδια απορία ποτέ ξανά.
Φίλε μου Dying Incubus,
Φυσικά και καταλαβαίνουν την έννοια της αγάπης και μάλιστα έντονα, για την ακρίβεια καταλαβαίνουν και αντιλαμβάνονται απίστευτα πράγματα. Ακόμα κι όταν είσαι μακριά τους νοιώθουν, μπορεί να τσακώνεσαι με κάποιον στο ήρεμο και στα αγγλικά για να μην πάρουν πρέφα και αυτά να έρθουν να σου πουν γιατί λυπάσαι και συ να έχεις την εντύπωση πως ήσουν ένας πολύ καλός ηθοποιός.
Πολλές φορές η μικρή με λέει μαμά, τι με λες βρε μαμά της λέω και μου χαλάς το image αφού δεν είμαι η μαμά σου. Ναι μου λέει αλλά σε αγαπάω σαν μαμά (το image δεν το σχολιάζει δεν βρίσκετε στο λεξιλογιό της ακόμα)
Ελπίζω να μπόρεσα γενικά να σας δώσω ένα νόημα
σε ευχαριστώ ειλικρινά για την απάντηση καθώς μέχρι τώρα κανείς δεν μου είχε δώσει μία περί του θέματος.
Εκ πρώτης όψεως και βάση αυτής της ιδεολογίας φαίνεται λογικό όπως το αναφέρεις, θα επεξεργαστώ κάποια στιγμή με ηρεμία τα όσα μου ανέφερες.
Να σαι καλά.
Αυτό το λέω γνωρίζοντας από τα 2 ανήψια μου (παιδιά της ξαδέρφης μου) που όταν ήταν μικρά μπορούσαν όχι μόνο να καταλάβουν αν είσαι καλά η όχι (ακόμα κι αν προσπαθούσες να το κρύψεις) αλλά καταλάβαιναν και τι έλεγες ακόμη κι αν μιλούσες (συνθηματικά).
Τώρα για τη μικρή που σε λέει "μαμά" πιστεύω οτι σου δείχνει μεγάλη εμπιστοσύνη κι αγάπη επειδή λαμβάνει από εσένα αγάπη... ![]()

In anticipation of my resurrection...
Διάβασα όλο το θέμα από την αρχή και επικεντρώθηκα πολύ στις απόψεις σου οι οποίες ταιριάζουν πολύ με αυτές που καταθέτει ο ίδιος ο συγγραφέας σε αυτο το βιβλίο. Ο ίδιος έχει κάνει εκτεταμένη έρευνα και καταθέτει όλα τα στοιχεία που έχει συγκετρώσει μέσα απο αυτό το βιβλίο μυθιστορηματικού τύπου. Ο ίδιος ισχυρίζεται πώς όλα όσα αναφέρονται μέσα στο βιβλίο αυτό είναι αποτελέσματα της έρευνας του πλην των ηρώων οι οποίοι επιλέχτηκαν ώστε να κάνει την ανάγνωση του βιβλίου πιο ανάλαφρη.
Γενικά έχω υιοθετήσει κι εγώ αυτές τις απόψεις περί ψυχής.
Πράγματι μετά το θάνατο η ψυχή πιστεύω πως περναει μια φάση αυτογνωσίας. Δηλαδή βλέποντας όσα έχει περασει στη ζωή την οποία έζησε καταλήγει να επιλέξει την επόμενη μετενσάρκωση με κριτήρια να ισοσταθμησουν τις δύο ζωές! Όπως προανέφερες κάποιος που αυτοκτόνησε θα επιλέξει μία ζωή ώστε να ισοσταθμιστει με την προηγούμενη. Επιπλέον μία ψυχή η οποία αυτοκτόνησε δεν ανυψώνεται αν δεν έρθει ο προγραμματισμένος χρόνος για τον θάνατο του σώματος που την περιέβαλε.
Επιπρόσθετα διάβασα κάπου παραπάνω που αναφέρθηκε πως η θλήψη που νοιώθουν οι άνθρωποι δεν βοηθάει την ψυχή να ανυψωθεί και σ'αυτο συμφωνώ απόλυτα καθώς μερικές φορές η ψυχή όντας δεμένη με διάφορα πρόσωπα προσπαθει να μετριάσει την θλήψη των κοντινών της ατόμων.
Σχετικά με αυτό που είπες για το οτι η ψυχή μετά τον φυσικό μας θάνατο κρίνει τις πράξεις που έκανε στην ενσάρκωση αυτή κι επιλέγει την επόμενη της θέλω να θέσω ένα ερώτημα.
Η ψυχή καθορίζει την επόμενη ενσάρκωση της ή αυτή καθορίζεται από κάτι άλλο?
Μήπως δηλαδή αυτό που θα καθορίσει την επόμενη ενσάρκωση μας βρίσκεται έξω και πέρα από εμάς?
quote:
Επιπρόσθετα διάβασα κάπου παραπάνω που αναφέρθηκε πως η θλήψη που νοιώθουν οι άνθρωποι δεν βοηθάει την ψυχή να ανυψωθεί και σ'αυτο συμφωνώ απόλυτα καθώς μερικές φορές η ψυχή όντας δεμένη με διάφορα πρόσωπα προσπαθει να μετριάσει την θλήψη των κοντινών της ατόμων.
Το είχα αναφέρει κι εγώ αυτό, καλή μου φίλη.
Το σκεπτικό που με οδήγησε στο να κάνω αυτόν τον συλλογισμό είναι οτι η ψυχή μας ίσως να ελευθερώνεται πιο δύσκολα όταν υπάρχουν συνδέσεις με αυτόν τον κόσμο.
Τα άσχημα συναισθήματα που γεμίζουν την οικογένεια ενός νεκρού ίσως να λειτουργούν ως ένας τρόπος "παράτασης" του χρόνου της ψυχής του σε αυτό το επίπεδο.

quote:
Σχετικά με αυτό που είπες για το οτι η ψυχή μετά τον φυσικό μας θάνατο κρίνει τις πράξεις που έκανε στην ενσάρκωση αυτή κι επιλέγει την επόμενη της θέλω να θέσω ένα ερώτημα.
Η ψυχή καθορίζει την επόμενη ενσάρκωση της ή αυτή καθορίζεται από κάτι άλλο?
Μήπως δηλαδή αυτό που θα καθορίσει την επόμενη ενσάρκωση μας βρίσκεται έξω και πέρα από εμάς?
Αγαπητέ Dying_Incubus
απ'ότι έχω βρει ύστερα από διάφορες αναζητήσεις μου είναι πως η επόμενη ενσάρκωση εξαρτάται από τις πράξεις της ψυχής στην τελευταία της ζωή καθώς και στην αξιολόγηση αυτών μετά το θάνατο του σώματος. Η ψυχή συνήθως αφού ελευθερωθεί από το σώμα συνήθως δεν μπαίνει σε άλλο αμέσως. Δηλαδή πρωτα ξιολογεί όλα όσα έζησε (το γνωστό: πέρασε όλη η ζωή μου μπροστά από τα μάτια μου) και βλέπει τα λάθη, τις ευτυχισμένες στιγμες κλπ. Αυτό βοηθάει την ψυχή να αναπτυχθεί πνευματικά και να γίνει καλύτερη κατά τη διάρκεια της επόμενης ενσάρκωσης όποτε αυτή συμβει.
Το αν θα συμβεί γρήγορα ή όχι πιστεύω πως εξαρτάται από την ίδια την ψυχή. Έαν η ψυχή αποφασίσει πως θέλει να γυρίσει ξανά στη γη τότε υπάρχει μια διαδικασία αναζήτησης του καταλληλότερου σώματος γι αυτή. Δηλαδή βρίσκεται το σώμα το οποίο κατά τη διάρκεια της συμβίωσης του με την ψυχή θα ζήσει κάποια πραγματα και καταστάσεις τα οποία θα ισοσταθμήσουν την κατάσταση με την προηγούμενη ενσάρκωση και θα βοηθήσουν την ψυχή να γίνει ακόμα καλύτερη.
Ωστόσο η ψυχή δεν επιτρέπεται να βγει από το σώμα που έχει επιλέξει πριν την καθορισμένη στιγμή του θανάτου του σώματος. Σε περίπτωση αυτοκτονίας η ψυχή είναι κατδικασμένη μα μείνει στα κατώτερα επίπεδα χωρίς να μπορεί να ανυψωθεί πριν την καθορισμένη ώρα του θανάτου του σώματος.
Ποιός τα καθορίζει ωστόσο όλα αυτά μου είναι αδύνατον να το σκεφτώ και να το καθορίσω. Ίσως βοηθούν σε όλες αυτές τις διαδικασίες οι υπόλοιπες ψυχές που υπάρχουν. Κια μπορεί να φαίνονται περίεργα όλα αυτά αλλά είναι μία λογική η οποία απαντάει σε πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Όπως πχ γιατί η εκκλησία πιστεύει πως μια ψυχή θα πάει στην κόλαση εάν αυτοκτονήσει.
quote:
Το είχα αναφέρει κι εγώ αυτό, καλή μου φίλη.
Το σκεπτικό που με οδήγησε στο να κάνω αυτόν τον συλλογισμό είναι οτι η ψυχή μας ίσως να ελευθερώνεται πιο δύσκολα όταν υπάρχουν συνδέσεις με αυτόν τον κόσμο.
Τα άσχημα συναισθήματα που γεμίζουν την οικογένεια ενός νεκρού ίσως να λειτουργούν ως ένας τρόπος "παράτασης" του χρόνου της ψυχής του σε αυτό το επίπεδο.
Ναι αυτό είναι αλήθεια! Ειδικά εάν ο θάνατος κάποιου ατόμου είναι ξαφνικος (πχ ατύχημα) τότε ακόμα και η ίδια η ψυχή ίσως δυσκολετεί να συνειδητοποιήσει ότι το σώμα που τη φιλοξενούσε πέθανε. Έτσι μέχρι να το συνειδητοποιήσει είναι αδύνατο να ανυψωθεί και εάν τα συναισθήματα των κοντινών ανθρώπων της ψυχης είναι έντονα τότε η διαδικασία ανύψωσης είναι ακόμα πιο δύσκολη και παρατείνουν το χρόνο της ψυχής σε αυτό το επίπεδο.
Ελπίζω να σε ικανοποίησαν οι απαντήσεις μου! ![]()
Πιστεύω γενικά οτι μέσα από μια σειρά ενσαρκώσεων η ψυχή καλείται να διδαχθεί αυτά που πρέπει να διδαχθεί, να μάθει αυτά που μπορεί να μάθει ώστε να ανέβει σε ένα ανώτερο επίπεδο.
Αν ρωτούσες την γνώμη μου θα σου έλεγα οτι σκοπός της πορείας αυτής είναι η λύτρωση μας, η πορεία στην θέωση μας.
Οι Ανατολικού τύπου θρησκείες μιλούν για το τέλος της σαμσάρα... ![]()
Σχετικά με την αυτοκτονία δεν έχω κάποια απάντηση, δεν το έχω σκεφτεί τόσο πολύ για να είμαι ειλικρινής.
Πάντως η άποψη που εκθέτεις μου φαίνεται λογική.
Η ψυχή θα πρέπει μέσω κάποιας ενσάρκωσης της να διδαχθεί και να μάθει, το απότομο "κλείσιμο" αυτής της πορείας ίσως έχει τις συνέπειες που μόλις ανέφερες. ![]()

Όπως είπα και παραπάνω αποτελεί μια έρευνα του συγγραφέα σχετικα με αυτό το θέμα και την παρουσιάζει μέσα από ένα μυθιστόρημα.
Πάντως ακόμα και αν οι θεωρίες αυτές αποδειχτούν τελικά πως ήταν εσφαλμένες νομίζω βοηθούν πολύ έτσι ώστε ο άνθρωπος να σταματήσει να φοβάται τον θάνατο κι έτσι ίσως πολλοί μπορέσουν να δώσουν ένα πιο ουσιαστικό νόημα στη ζωή τους τις τελευταίες τους στιγμες πριν πεθάνουν.
Φιλικά Rozaki@