- Ένα σκληρό test αγάπης - .-= Η ΨΥΧΗ =-.
quote:
το ζητουμενο για τον ανθρωπο της γνωσης ειναι να μην επηρεαζεται, να μην ταυτιζεται με τις ορμονικες εκκρισεις του - δεν εννοω να τις καταστειλει (αυτο ειναι μαζοχισμος), απλα να μην ταυτιζεταιγι αυτο η λεξη αγαπη ειναι απροσδιοριστη - "κατεληξα να μισω το ανθρωπινο ειδος αλλά να συμπασχω με τους ανθρωπους καθε στιγμη γιατι ειμαι ακομη ανθρωπος..." JBG
Γιάννη γιατί συνδέεις την αγάπη με τις ορμονικές εκρίσεις;;;
για ρίξτω στα χωριάτικα μπας και το καταλάβω...
φιλώ σε![]()
quote:
Αγαπητέ Ελάχιστε
δεν επεκτείνομαι στο θέμα << μετενσάρκωση>> διότι μας βγάζει έξω απο το κύριο ζήτημα μας και γιατί ουσιαστικά δεν αλλάζει την τοποθέτηση μου.
Θα ήθελα να μου πείς πως θα αναιρέσεις τον πόνο λέγοντας οτι δεν υπάρχει αφού είναι κάτι που αν είναι να συμβεί θα το νιώσεις?
μα το απαντάς μόνη σου, "θα το νιώσεις?"
νιώθω πόνο είπες;
αν δεν νιώθεις πόνο αυτομάτως δεν πονάς, δεν αναιρείς τον πόνο απλά δεν υπάρχει πόνος για εσένα.
νομίζω ότι ο jbg απαντάει και η απάντηση του κατά την ταπεινή μου άποψη χωράει σε όλα τα φιλοσοφικά ρεύματα και διδασκαλίες..."το ζητουμενο για τον ανθρωπο της γνωσης ειναι να μην επηρεαζεται, να μην ταυτιζεται με τις ορμονικες εκκρισεις του"
θα του το κλέψω και θα το βάλω στο κρεβάτι του Προκρούστη για να συμπληρώσω , ότι ελέγχοντας τα κατώτερα συναισθήματα μας ενώ αναπτύσουμε το λογίκο πνεύμα που έχουμε σαν άνθρωποι ,επέρχετε και η γνώση και η σοφία ώστε να γνωρίσουμε την ευτελή αξία πολλών πραγμάτων που μέχρι χθες μας έκαναν να πονάμε.
quote:
Κατ'εμέ αυτό που γίνεται οσο προχωράμε στην αυτογνωσία είναι να γνωρίζουμε το γιατί των πραγμάτων και να μειώνουμε η να μεταστοιχειώνουμε κατά κάποιο τρόπο το συναίσθημα αλλά δεν μπορούμε να το καταργήσουμε κατά το δοκούν τελείως.
Επίσης τι εννοείς λέγοντας << εξ' αρχής γνωρίζαμε οτι δεν άξιζε τον κόπο? >>
Αν εννοείς οτι γνωρίζοντας τον εαυτό σου, ήξερες το μάταιο ενός πράγματος η μιας κατάστασης γιατί ενεπλάκεις σε αυτή κυρίως αφού δεν πιστεύεις στο κάρμα?Φιλικά
συγνώμη , δεν εννοώ αυτό.
ήθελα να πω ότι γνωρίζοντας τον εαυτό σου γνωρίζεις και το Σύμπαν.
τους δύο κόσμους δηλαδή(πνευματικό-υλικό) , ταυτόχρονα αντιλαμβάνεσε ότι σαν άνθρωπος μετέχεις και των δύο κόσμων.
τότε λοιπόν αντιλαμβάνεσε την ανωτερώτητα του πνευματικού και την ματαιότητα του να δένεις το πνεύμα σου με υλικές καταστάσεις...
όταν το πνεύμα του ανθρώπου "θρώσκει τα άνω" δεν πονάει διότι γνωρίζει την αλήθεια των πραγμάτων.
ευχαριστώ![]()
ΠΙΣΤΗ ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΕΙ ΒΟΥΝΑ ΝΑ ΕΧΩ
ΑΓΑΠΗ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΩ
ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΧΩ
quote:
1)
Ας φανταστούμε, ότι γνωρίσαμε μια όμορφη γυναίκα η έναν άνδρα, η ψυχή μας τρέχει προς αυτήν η αυτόν, είμαστε έτοιμοι να κλαίμε από την ευτυχία, όταν την η τον σκεπτόμαστε, μέσα μας τρέμουν τα πάντα και εντός της ψυχής μας εμφανίζεται το αίσθημα της απερίγραπτης και ακατανόητης ομορφιάς.
Αρχίζουμε να νιώθουμε, ότι αλλάζουμε, γινόμαστε πιο καλόψυχοι και πιο όμορφοι και νομίζουμε, ότι έχουμε την αγάπη.
Όμως εδώ ακόμη δεν πρόκειται για την αγάπη, πρόκειται για την ήμι -αγάπη.
2)
Και τώρα ας φανταστούμε, πως η αγαπημένη μας γυναίκα η ο αγαπημένος μας άνδρας μας προσέβαλλε η μας πρόδωσε η μας φέρθηκε αισχρά.
Αν τα αισθήματα, που είχαμε στην αρχή, τα διατηρήσαμε και μετά απ’ αυτό το αναπάντεχο και σκληρό κτύπημα- τότε εδώ πρόκειται για την αληθινή αγάπη.
3)
Η πραγματική γνώση του κόσμου δεν αρχίζει τόσο με την απόλαυση η τον πόνο, όσο με την υπέρβαση της απόλαυσης και του πόνου..
ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΝΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΕΞΕΙ ΜΟΝΟΝ ΕΚΕΙΝΟΣ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΕΞΕΙ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΥΤΥΧΙΑ.
Η ψυχή μας τρέχει ή μήπως προτρέχει; Η ομορφιά είναι η έλξη ή ο άνθρωπος;
Η αλλαγή του ανθρώπου δεν γίνεται από εξωτερικά αίτια. Πρέπει να γίνουν σοβαρές αλλαγές στην σκέψη του ανθρώπου για να αρχίζει να αλλάζει εκ βαθέων. Διαφορετικά όπως αναφέρεις… νιώθει ότι αλλάζει.
Δεν πιστεύω ότι τα αισθήματα είναι ίδια. Υπάρχει κάτι που έχει σπάσει, κάτι έχει φθαρεί. Προσωπικά δυο πράγματα νομίζω ότι υπάρχουν.
• Δεν θέλουμε να παραδεχθούμε την πραγματικότητα και δεν βλέπουμε το ψυχικό μας κόστος.
• Παρόλο που μας τραυμάτισε αποφασίζουμε ότι το κόστος το αντέχουμε και δίνουμε και άλλο μέρος από την ψυχή μας
Νομίζω ότι η αγάπη γεννιέται μέσα μας, σαν κάτι από ανάγκη. Όταν πιστέψουμε ότι βρεθεί ο κατάλληλος άνθρωπος τότε απλά την τοποθετούμε σε αυτόν έως καιρού ή παντοτινά. Εξαρτάται από τα αποθέματα που έχουμε και από την καταλληλότητα του άλλου.
Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω…
Ο πόνος είναι κάποιες φορές λυτρωτικός και γι αυτό μερικοί μπορούν να τον αντέξουν…
Την μεγαλύτερη ευτυχία μπορούν μερικοί να μην την εκτιμούν σωστά ή να την έχουν σαν δεδομένο και γι αυτό να μπορούν να την αντέξουν…
Αν μπορείς ανταμώνοντας τον θρίαμβο και την συμφορά να συμπεριφέρεσαι και στους δύο αυτούς αγύρτες με τον ίδιο ακριβώς τρόπο…
Δύσκολο, πολύ δύσκολο
Φιλικά,
Trovadouros
[font=Book Antiqua]
quote:
Η ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΩΤΕΡΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟ, ΔΙΟΤΙ ΑΥΤΗ ΤΟΝ ΓΕΝΝΗΣΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕ.
κατά την ταπεινή μου άποψη θεός=αγάπη, αγάπη=θεός. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω αυτά τα δύο ούτε να βάλω το ένα πάνω απο το άλλο. Πιστεύω ότι θεική ουσία είναι η αγάπη, ότι το ένα δεν υφίσταται χωρίς το άλλο, ότι είναι ακριβώς η ίδια η ουσία.
Μα αν εγώ κάνω λάθος σε αυτό που αισθάνομαι και έχεις εσύ δίκιο τότε την αγάπη τι την δημιούργησέ;
Έτσι όπως τα έχω μέσα στο μυαλό μου η αγάπη δεν υπάρχει μέχρι αυτή να συληφθεί απο μια οντότητα και να γίνει έκφραση οποιοδήποτε ορατού και αόρατου τρόπου. Είναι ένα αίσθημα, μια ουσία, μια ενέργεια που μπορεί να μπει σε δράση μόνο μέσω της εκφρασής της.
Δεν ξέρω πως αλλιώς να εξηγήσω την σκέψη μου, π.χ. το σπερματοζωάριο δεν κάνει το παιδί και δεν υφίσταται παιδί μέχρι αυτό να συληφθεί στις κατάλληλες συνθήκες. Μόνο όταν γίνει η σύληψη έχει την ανάλογη εξέλιξη, απο μόνο του δεν είναι τίποτα, δεν υπάρχει εξέλιξη για αυτό, δεν μπορεί να ονομαστεί οντότητα, μωρό ή ότι άλλο. Για μένα ο θεός στέλνει τον σπόρο της αγάπης και ο καθένας απο εμάς είναι μια μήτρα που επιλέγει αν θα τον συλλάβει και θα επιτρέψει την γέννηση της εκφρασής της. Δεν υπάρχει αγάπη χωρίς τον θεό αφού Αυτός γεννά τον σπόρο, δεν υπάρχει αγάπη χωρίς τους ανθρώπους αφού αυτοί γεννάν την εκφραση αυτής αφηνωντάς την ως εκδήλωση επάνω στον υλικό κόσμο. Είμαστε ένα αλληλένδετος οργανισμός απαραίτητος για την σωστή ροή ολόκληρου του ενεργιακού και υλικού συστήματος που βιώνουμε. Είμαστε ο σύνδεσμος και η έκφραση του αόρατου κόσμου στο απαραίτητο υλικό επίπεδο.
Μέσω των ανθρώπων εκφράζεται και η καλοσύνη και η κακία και η αγάπη και η καταστροφή, χωρίς το ανθρώπινο είδος δεν υπάρχει έκφραση ούτε της θετικής ούτε της αρνητικής ενέργειας. Το τι θα επιλέξει ο καθένας να εκφράσει και τι ρόλο θα παίξει μέσα στο αλληλένδετο σύστημα είναι στην ελεύθερη βουλησή του.
Τουλάχιστον μέσα απο τα δικά μου μάτια... που μπορει και να βλέπουν λάθος.
quote:
ολη μας η αντιληψη, τα αισθηματα και τα συναισθηματα ειναι ηλεκτροχημικα φαινομενα
οι αδενες, αλλά και ο ιδιος ο εγκεφαλος παραγουν χημικες ουσιες που συν των αλλων διαμορφωνουν τον ψυχισμο μας
αυτό τώρα δεν μπορώ να πω ότι μπορώ να το ασπαστώ, για μένα υλικό σώμα, ψυχή και πνεύμα είναι τρεία εντελώς διαφορετικά πράγματα τα οποία αλληλοεπιρεάζονται μεν αλλά κανένα απο τα τρεία δεν ωφείλετε αποκλειστικά για το άλλο. Σίγουρα κάποιες χημικές ουσίες που παράγει ο οργανισμός επιρρεάζουν τον ψυχικό κόσμο δεν μπορώ να πω όμως ότι πιστεύω ότι το διαμορφώνουν και ωφείλονται αποκλειστικά για αυτό. Όπως όμως σωστά είπες ξεφεύγουμε απο το θέμα οπότε οκ.
Πρέπει να παραδεχτώ όμως ότι η παρακάτω προτασή σου μου άρεσε ως σύλληψη άσχετα αν δεν νοιώθω ακριβώς μίσος...
quote:
"κατεληξα να μισω το ανθρωπινο ειδος αλλά να συμπασχω με τους ανθρωπους καθε στιγμη γιατι ειμαι ακομη ανθρωπος..." JBG
quote:
• Δεν θέλουμε να παραδεχθούμε την πραγματικότητα και δεν βλέπουμε το ψυχικό μας κόστος.
Ίσως να γνωρίζουμε το ψυχικό μας κόστος αλλά και πάλι να μην θέλουμε να δούμε την πραγματικότητα γιατί φοβόμαστε την ευθύνη και τις αλλαγές που θα φέρει αυτή, φοβόμαστε να αντιμετωπίσουμε την ίδια μας την συνηδητοποίηση γιατί αν το κάνουμε θα αναγκαστούμε να προβούμε σε αλλαγές και διαφοροποιήσεις που μας γεμίζουν ανασφάλεια.
quote:
Παρόλο που μας τραυμάτισε αποφασίζουμε ότι το κόστος το αντέχουμε και δίνουμε και άλλο μέρος από την ψυχή μας
εγώ πιστεύω φίλε μου ότι παρόλο που μας τραυμάτισε δεν είναι ότι αποφασίζουμε ότι αντέχουμε το κόστος, απλά αποφασίζουμε ότι δεν αντέχουμε το κόστος της απώλειας. Και αν μέσα σε όλο αυτό δίνουμε και άλλο μέρος απο την ψυχή μας, αυτό ωφείλετε στην ελπίδα ότι με τον τρόπο αυτό θα αποφύγουμε έναν εκ νέου τραυματισμό αφού πιστεύουμε ότι με τον τρόπο αυτό θα κάνουμε και τον άλλον να μας αγαπήσει περισσότερο.
quote:
Νομίζω ότι η αγάπη γεννιέται μέσα μας, σαν κάτι από ανάγκη. Όταν πιστέψουμε ότι βρεθεί ο κατάλληλος άνθρωπος τότε απλά την τοποθετούμε σε αυτόν έως καιρού ή παντοτινά. Εξαρτάται από τα αποθέματα που έχουμε και από την καταλληλότητα του άλλου
αυτό πράγματι συμβαίνει κάποιες φορές, όχι όμως πάντα. Η αγάπη που γεννιέται μέσω μιας εσώτερης ανάγκης συχνά πεθαίνει στο πεδίο της αντικατάστασης ή όταν φανούν τα μαύρα σύννεφα. Η αγάπη που θα γεννηθεί κάτω απο ειλικρινής και πραγματικές βάσεις, η αγάπη που θα γεννηθεί δηλαδή, όχι επειδή αγαπάς την αγάπη (το να αγαπάς και να σε αγαπάν), αλλά επειδή αγαπάς τον άνθρωπο που στην γεννά πολύ δύσκολα θα πεθάνει, θα αντέξει και θα αντέξει και θα αντέξει. Διότι το αίσθημα της αγάπης αντικαθείστατε εύκολα και απο κάποιον άλλον ως εκδήλωση, ενδιαφέρον κ.λ.π., ο άνθρωπος όμως που στην γεννά δεν αντικαθείστατε έτσι εύκολα γιατί το είναι του είναι μοναδικό.
Αν αγαπάς αυτή την μοναδικότητα, το μοναδικό είναι αυτού του ανθρώπου, θα περάσεις πολλά και θα δυσκολευτείς πολύ για να πάρεις την απόφαση να φύγεις, αν φύγεις. Αν αγαπάς ότι άλλο πολύ πιο εύκολα κάποια στιγμή θα το αντικαταστήσεις.
quote:
Για μένα ο θεός στέλνει τον σπόρο της αγάπης και ο καθένας απο εμάς είναι μια μήτρα που επιλέγει αν θα τον συλλάβει και θα επιτρέψει την γέννηση της εκφρασής της.
Ποια είναι η γνώμη σου γι αυτά τα κριτήρια; Κατά πόσο πιστεύεις ότι η επιλογή ή απόρριψη, είναι μια εκ γενετής προδιάθεση ή αποτέλεσμα εμπειριών στην διάρκεια της ζωής; Είναι άραγε αμερόληπτα τα πράγματα;
quote:
δεν είναι ότι αποφασίζουμε ότι αντέχουμε το κόστος, απλά αποφασίζουμε ότι δεν αντέχουμε το κόστος της απώλειας
αρχικά φαίνεται σαν να είναι το ίδιο νόμισμα από διαφορετική πλευρά… για κοίτα όμως…
Η δεύτερη αναφορά βασίζεται στο φόβο ενώ η δεύτερη βασίζεται ας το πούμε, ίσως λίγο καταχρηστικά, σε προσφορά.
quote:
Η αγάπη που γεννιέται μέσω μιας εσώτερης ανάγκης συχνά πεθαίνει στο πεδίο της αντικατάστασης ή όταν φανούν τα μαύρα σύννεφα. Η αγάπη που θα γεννηθεί κάτω απο ειλικρινής και πραγματικές βάσεις, η αγάπη που θα γεννηθεί δηλαδή, όχι επειδή αγαπάς την αγάπη (το να αγαπάς και να σε αγαπάν), αλλά επειδή αγαπάς τον άνθρωπο που στην γεννά πολύ δύσκολα θα πεθάνει, θα αντέξει και θα αντέξει και θα αντέξει. Διότι το αίσθημα της αγάπης αντικαθείστατε εύκολα και απο κάποιον άλλον ως εκδήλωση, ενδιαφέρον κ.λ.π., ο άνθρωπος όμως που στην γεννά δεν αντικαθείστατε έτσι εύκολα γιατί το είναι του είναι μοναδικό. Αν αγαπάς αυτή την μοναδικότητα, το μοναδικό είναι αυτού του ανθρώπου, θα περάσεις πολλά και θα δυσκολευτείς πολύ για να πάρεις την απόφαση να φύγεις, αν φύγεις.
Θα διαφωνήσω… σε κάποια πράγματα.
Στο πεδίο της αντικατάστασης συχνά πεθαίνει η καλοπέραση και όχι η αγάπη. Αναφέρεις ότι αν αγαπάς πραγματικά δεν είναι εύκολη η αντικατάσταση, και ίσως και να μην υπάρχει, δεν ξέρω. Εγώ λέω ότι τοποθετείς την αγάπη σου… είναι ξέρεις το ίδιο δύσκολο. Έχει το ίδιο ρίσκο και τον ίδιο πόνο και χαρά. Λές γι αυτόν που γεννά την αγάπη μέσα σου και έχεις δίκιο νομίζω, αλλά και αυτή η καταλληλότητα είναι παρόμοια. Θα την ονόμαζα σαν το αίτιο της εξωτερίκευσης. Είναι επίσης δύσκολο να βρεθεί άνθρωπος για να κερδίσει τα πιο αγνά σου αισθήματα. Kαι πάλι έχεις δίκιο ίσως να είναι μοναδικός.
Φιλικά,
Trovadouros
Δεν θα μπορούσα πιθανόν ποτέ να σου απαντήσω αν τα πράγματα είναι αμερόληπτα, ούτε για μένα, ούτε για τους υπόλοιπους. Μόνο την σκοπιά μου μπορώ να σου πω που πιθανόν να είναι και λάθος. Τα κριτήρια μου βασίζονται μόνο και αποκλειστικά στα όσα νοιώθω εγώ και γι αυτό το λόγο ότι και να πω εδώ μέσα αφορά τον δικό μου εαυτό που επιλέγω να μοιραστώ ως αναζήτηση κάτι καλύτερου, όπως είναι φυσικό αυτό δεν μπορεί να αντιπροσωπεύει όλους. Κι αυτό το γράφω γιατί θέλω να εκφράσω το ότι δεν επιμένω πως η οπτική μου πλευρά είναι σωστή, είναι πολύ πιθανόν να είναι η δική σου.
Πιστεύω πως το αν θα δεχτούμε την αγάπη ή όχι είναι επιλογή μας για τον εξής λόγο, κάποτε την απαρνήθηκα πλήρως, όχι συγκεκριμένα - γενικά και αόριστα, ήθελα να είμαι μόνη μου, να μην δίνω , να μην μου δίνουνε γενικά να μην δεσμεύω και να μην με δεσμεύουνε με κανενός είδους αίσθημα. Πολύ απλά οι εμπειρίες μου μέχρι εκείνη την στιγμή με είχαν κάνει να μην πιστεύω στην αγάπη, στην αληθινή αγάπη, και δεν μιλάω για αγάπη μέσα σε ερωτικούς δεσμούς – γενικά και αόριστα.
Έφτασε κάποια στιγμή που φαινομενικά εγώ πέρναγα μια χαρά, αυτά που έκανα αφορούσαν εμένα και μόνο και δεν έβρισκα κανέναν λόγο γιατί οι άλλοι θα έπρεπε να πληγώνονται από την προσωπική μου άποψη περί ζωής.
Κάποια στιγμή δεν θυμάμαι πως, ένοιωθα το καθόλου καλά, είχα επιλέξει να είμαι εντελώς μόνη ανάμεσα σε πάρα πολλούς. Εκεί ένοιωσα πως είχα μια επιλογή, να πάω κόντρα σε όσα με είχε διδάξει η ζωή μου και να αποφασίσω πως εγώ δέχομαι να δίνω αγάπη ανεξαιρέτως αν αυτή θα την λάβω ποτέ πίσω, να επιλέξω να μην φοβηθώ να πονέσω. Η δεύτερη επιλογή μου ήταν να βάλω καλά στο μυαλό μου τα βιώματα και τα μαθήματα που είχα πάρει και να συνεχίσω έτσι που αν μη τι άλλο με ασφάλιζε κατά κάποιον τρόπο αισθηματικά και που μου έδινε την αφορμή να κάνω ότι ήθελα χωρίς να υπολογίζω τίποτα.
Επέλεξα το πρώτο γνωρίζοντας τις συνέπειες που είχε αυτό και απλώς ένοιωσα πως εκείνη την ημέρα η επιλογή ήταν δική μου και ήταν μία επιλογή που θα καθόριζε την πορεία μου - αν και ποτέ δεν μπόρεσα να την ακολουθήσω πιστά πάντα υπάρχουν και θα υπάρχουν τα βιώματα να σε επηρεάζουν. Αν όμως κάτσω και το σκεφτώ δεν υπήρχε τίποτα που να με έσπρωξε να επιλέξω το πρώτο, καμία αφορμή ήταν απλώς κάτι που το ζήταγε η ψυχή μου – ήταν απλώς η επιλογή μου να μην αναισθητοποιηθώ παντελώς απέναντι στους ανθρώπους να επιλέξω να τους κατανοήσω και να τους αγαπήσω όσο αυτό είναι εφικτό από εμένα.
quote:
Στο πεδίο της αντικατάστασης συχνά πεθαίνει η καλοπέραση και όχι η αγάπηquote:Δηλαδή; Εννοείς ότι αντικαθιστάς κάποιον όταν παύεις να περνάς καλά μαζί του άσχετα από το πόσο τον αγαπάς;
Αν εννοείς αυτό, συμβαίνει και αυτό δεν μπορώ να διαφωνήσω και είναι κατανοητό όταν πρόκειται για μη ανεκτικές και ακραίες καταστάσεις, όταν το έχεις όμως συνήθειο να επιλέγεις απλά την καλύτερη καλοπέραση που βρίσκεις μπροστά σου τότε πάλι δεν νομίζω ότι αυτό λέγεται αγάπη.[quote] Είναι επίσης δύσκολο να βρεθεί άνθρωπος για να κερδίσει τα πιο αγνά σου αισθήματα.
Δεν υπάρχει τόσο αγνός άνθρωπος που θα κερδίσει τα πιο αγνά σου συναισθήματα. Ίσως και αυτή να είναι η μεγαλύτερη δύναμη της αγάπης, ότι δεν δίνεις και δεν καταθέτεις σε κάτι ασφαλές, σίγουρο, αγνό και αμόλυντο. Αγαπάς έναν άνθρωπο έστω κι αν αυτός δεν είναι αγνός και έστω κι αν δεν μπορεί να κερδίσει τα πιο αγνά σου συναισθήματα παρά μόνο να τα πάρει ως δική σου προσφορά για ένα και μόνο λόγο, γιατί και συ αποζητάς να αγαπηθείς ως ένα μη αγνό πλάσμα και αναζητάς όλα αυτά τα αγνά αισθήματα έστω κι αν καταβάθος απόλυτα δεν τα κερδίζεις. Εξ άλλου ποιος είναι αυτός που μπορεί να προσφέρει αγνά συναισθήματα για να τα λάβει και ως αγνά; Ας ελπίσουμε απλά στο να είναι ειλικρινή αισθήματα.
Φυσικά πάντα παίζει και το ενδεχόμενο να έχω δει κάποια πράγματα μέσα από ροζ όμορφα συννεφάκια, που αν και αραιώνουν που και που και με σαβουρώνουν στην γη, εγώ επιμένω να τα κατέχω γιατί δεν θέλω να πιστέψω πως όλα είναι πεζά και ωμά, πιθανόν όλο αυτό να είναι μια μεγάλη ψευδαισθησή μου αλλά μόνο μέσω αυτής θα μπορέσω να συνεχίζω να δίνω, μόνο όσο μπορώ να αγαπάω προκειμένου να μπαίνω στην διαδικασία να καταννοώ και εν πορεία ότι μπορώ να συγχωρώ. Κι αν δεν μπορώ.... τουλάχιστον προσπάθησα δεν καταδίκασα κανέναν με την πρώτη.
Αν το σκεφτείς, δεν υπήρξαν εμπειρίες στην ζωή σου που να σε οδήγησαν στο να κάνεις κάποιες επιλογές αλλά να αντιστάθηκες γιατί άλλα απαιτούσε απο εσένα η ψυχή σου;
Απο την άλλη η Λευκίππη με έκανε να χαρώ που υπάρχουν και άλλοι
άνθρωποι πιστοί στην αγάπη, πιστοί στην ιδέα ενός ανθρώπου όχι απλά
στον άνθρωπο που υπάρχει κοντά τους ή μακριά τους...ΑΥΤΟ είναι το
δείγμα πίστης που έχει ήδη τον σεβασμό μου. Προσέξατε που έβαλε
κεφαλαίο στο Εκείνον ??? Είναι ο "Κριτής και ο Θεός της"... Παρόλο
που έχει & η ίδια κρίση του αρνητικού και του θετικού στη ζωή της...
Λευκίππη χαίρομαι που σε διάβασα...Με είδα μέσα απο τα γραπτά σου
(ποιός άπιστος είπε για ψυχολόγο???)
quote:
Δηλαδή; Εννοείς ότι αντικαθιστάς κάποιον όταν παύεις να περνάς καλά μαζί του άσχετα από το πόσο τον αγαπάς;
Εννοώ πως αν υπάρχει αντικατάσταση (και όχι κάτω από ακραίες συνθήκες όπως αναφέρεις) τότε αυτό πιθανότατα δεν είναι αγάπη αλλά καλοπέραση. Η υπόθεση της αντικατάστασης είναι πάρα πολύ δύσκολο όταν υπάρχει αγάπη. Συμφωνούμε…
quote:
Είναι επίσης δύσκολο να βρεθεί άνθρωπος για να κερδίσει τα πιο αγνά σου αισθήματα.
Δεν υπάρχει τόσο αγνός άνθρωπος που θα κερδίσει τα πιο αγνά σου συναισθήματα.
Δεν είναι απαραίτητο να είναι κάποιος αγνός για να του δοθεί η αγάπη.
Απλά είναι η απόφασή σου, νομίζω, που θέλεις να δώσεις αγάπη είτε την λάβεις πίσω είτε όχι. Μέτρο της αγνότητας είναι η αγάπη… αν μπορείς να αξιολογήσεις την αγάπη. Η ειλικρίνεια είναι μέσα στην αγάπη ή μέσα στην αγνότητα.
Μάλλον και εδώ συμφωνούμε…
quote:
εγώ επιμένω να τα κατέχω γιατί δεν θέλω να πιστέψω πως όλα είναι πεζά και ωμά, πιθανόν όλο αυτό να είναι μια μεγάλη ψευδαισθησή μου αλλά μόνο μέσω αυτής θα μπορέσω να συνεχίζω να δίνω, μόνο όσο μπορώ να αγαπάω προκειμένου να μπαίνω στην διαδικασία να καταννοώ και εν πορεία ότι μπορώ να συγχωρώ.
Χχχμμ, μάλιστα… δηλαδή η αγάπη και η προσφορά αντλούνται από μία πιθανή ψευδαίσθηση. Και αν καταρρεύσει αυτή η πίστη. Αν κάποτε δούμε ότι είναι όλα πεζά και ωμά τότε τι γίνεται; Και επειδή όσο και δυνατή και αν είναι κάποιες στιγμή κλονίζεται ίσως πρέπει να γίνουν τα θεμέλια όσο το δυνατόν πιο γερά. Αν το σημείο αναφοράς δεν είναι αυτά τα όλα που λες αλλά ο εαυτός μας… αν δηλαδή πούμε ότι ο εαυτός μου δεν θα γίνει πεζός και ωμός, όχι χωρίς μάχη…τι λες;
Φιλικά
Trovadouros
[font=Book Antiqua]
πράγματι συμφωνούμε στα όσα λέμε.
quote:
Αν το σημείο αναφοράς δεν είναι αυτά τα όλα που λες αλλά ο εαυτός μας… αν δηλαδή πούμε ότι ο εαυτός μου δεν θα γίνει πεζός και ωμός, όχι χωρίς μάχη…τι λες;
Λέω πως χαίρομαι που το λες αυτό, νομίζω πως ότι έχει χαθεί και ότι θα χαθεί θα είναι επειδή εμείς οι ίδιοι δεν θέλαμε να δώσουμε την μάχη μας να κρατηθεί και συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, ας μην αποκτάμε πεποιθήσεις και αξίες βάση επιρροής των γύρω ανθρώπων ή συνθηκών, αν κάτι πιστεύουμε πως αξίζει να το κατέχουμε ας δόσουμε την μάχη να το κατέχουμε έστω κι αν δεν ταιριάξει και κάποιες φορές με τον περιγυρό μας.
Θα ήθελα να σταθώ σε δύο λέξεις που παρατηρώ διαβάζοντας.
Η μία είναι το << κατέχω>> και η άλλη είναι το << αν>>.
Κατά την δική μου άποψη κατοχή της αγάπης δέν υφίσταται,όπως δεν γίνεται και κατοχή κανενός ανθρώπου.
Θεωρώ οτι η αγάπη είναι μια μορφή έκφρασης απέναντι σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο και παράγεται απο την αλληλεπίδραση μας μαζί του. Ανάλογα το ερέθισμα μεταβάλεται ποιοτικά και ποσοτικά.
Ανεξάρτητα απο την δύναμη του συναισθήματος, δεν μπορούμε να θέλουμε κτήμα μας το άντικείμενο διότι ως γνωστόν η ψυχή είναι ελεύθερη και αγαπάμε επειδή εμείς το επιθυμούμε.
Παραγγελία στο αίσθημα δεν υπάρχει.
quote:
Και αν καταρρεύσει αυτή η πίστη. Αν κάποτε δούμε ότι είναι όλα πεζά και ωμά τότε τι γίνεται; Και επειδή όσο και δυνατή και αν είναι κάποιες στιγμή κλονίζεται ίσως πρέπει να γίνουν τα θεμέλια όσο το δυνατόν πιο γερά. Αν το σημείο αναφοράς δεν είναι αυτά τα όλα που λες αλλά ο εαυτός μας… αν δηλαδή πούμε ότι ο εαυτός μου δεν θα γίνει πεζός και ωμός, όχι χωρίς μάχη…τι λες;
Οσο περισσότερο προχωράμε στην αντίληψη, τόσο πιο εμφανές γίνεται αυτό το σημείο αναφοράς ..δλδ η ψυχή.
Αυτή οδηγεί το εγώ στις διάφορες ενέργειες και δεν νομίζω οτι εκεί υπάρχει αντίσταση. Στην περίπτωση που συμβεί θα έχουμε τις γνωστές συγκρούσεις.
Το συναίσθημα είναι ρίσκο απο μόνο του και όταν βάζουμε τόσα αν [ ασφαλείας ] το αποδυναμώνουμε.
Φιλικά
quote:
Ανεξάρτητα απο την δύναμη του συναισθήματος, δεν μπορούμε να θέλουμε κτήμα μας το άντικείμενο διότι ως γνωστόν η ψυχή είναι ελεύθερη και αγαπάμε επειδή εμείς το επιθυμούμε.
Πολλές φορές αγαπάμε κάτι επειδή ακριβώς είναι ελεύθερο. Αν μέσω της αγάπης μας προσπαθήσουμε να το μαντρώσουμε τότε ακριβώς αφαιρούμε την ζωή από αυτό. Δεν μπορεί να ανανεωθεί ούτε μπορεί να γίνει το μαντρί μας υποκατάστατο της ελευθερίας με όση φροντίδα και ‘αγάπη’ κι αν έχει. Το καλύτερο είναι μην βάζουμε άγκυρα σε αυτό. Αν θέλει να κάτσει δίπλα μας ας το απολαύσουμε ως έχει και όχι ως ότι μπορούμε να το καταντήσουμε.
Φιλικά k ![]()
Trovadouros
quote:
έστω κι αν δεν ταιριάξει και κάποιες φορές με τον περίγυρο μας.
Ξέρεις αυτό το παράταιρο της υπόθεσης καμιά φορά κουράζει, κάποιες φορές λυγίζεις.( Κάποια στιγμή υπήρχε μια σχετική κουβέντα για την ανάγκη ύπαρξης συνταξιδιώτη, το θέμα ήταν της G.). Αλλά όπως λες αν κάτι αξίζει να παλέψουμε ας το κάνουμε και αν τελικά δεν αντέξουμε τουλάχιστον κάναμε τον αγώνα. Δεν δεχθήκαμε κάτι αδιαμαρτύρητα.
Φιλικά
Φίλε Trovadouros,
quote:
κατά την ταπεινή μου άποψη θεός=αγάπη, αγάπη=θεός. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω αυτά τα δύο ούτε να βάλω το ένα πάνω απο το άλλο. Πιστεύω ότι θεική ουσία είναι η αγάπη, ότι το ένα δεν υφίσταται χωρίς το άλλο, ότι είναι ακριβώς η ίδια η ουσία.*
Κανένα πρόβλημα!
Ας είναι και έτσι!
Δεν χάλασε ο κόσμος στην λεπτομέρεια.
Ο κόσμος χάλασε στο βασικό και στο ουσιώδες.
Διότι ούτε στον Θεό καλά- καλά δεν πιστεύει, ούτε στην Αγάπη.
Θα προτιμούσα να ζω ανάμεσα σε ανθρώπους που δεν ξέρουν γράμματα, αλλά που ξέρουν να αγαπάνε.
Η ευτυχία δεν βρίσκεται στα γράμματα παρά στην Αγάπη, πουθενά αλλού.
Ο σκοπός της γνώσης και της φιλοσοφίας είναι να φέρουν την γαλήνη. Επειδή μόνον η Αγάπη φέρνει την γαλήνη, τότε ο σκοπός της γνώσης και της φιλοσοφίας είναι η Αγάπη.
Κάθε άλλη παρέκκλιση οδηγεί στο γνωστό ταπεινωτικό αποτέλεσμα:
« θέλαμε το καλλίτερο αλλά προέκυψε αυτό, που προκύπτει ως συνήθως».
*
quote:
Μα αν εγώ κάνω λάθος σε αυτό που αισθάνομαι και έχεις εσύ δίκιο τότε την αγάπη τι την δημιούργησέ;*
Την Αγάπη δεν Την δημιούργησε κανείς. Αυτή Ήταν, Είναι και Έσεται η Κυρίαρχη Δύναμη του Σύμπαντος Κόσμου, δημιουργούσα και διαλύουσα τα πάντα.
Συνεπώς κάθε αντίσταση στην Αγάπη είναι σε τελική ανάλυση μορφή βλακείας και αθεΐας.
Συνεπώς: ΥΠΟΤΑΓΗ ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗ.
quote:
*Έτσι όπως τα έχω μέσα στο μυαλό μου η αγάπη δεν υπάρχει μέχρι αυτή να συληφθεί απο μια οντότητα και να γίνει έκφραση οποιοδήποτε ορατού και αόρατου τρόπου. Είναι ένα αίσθημα, μια ουσία, μια ενέργεια που μπορεί να μπει σε δράση μόνο μέσω της εκφρασής της.*
Τα πράγματα στην πραγματικότητα είναι τόσο απλά και τόσο δύσκολα ταυτοχρόνως.
Τα πιο δύσκολα πράγματα είναι απλά στην ουσία.
Δεν χρειάζεται η γνώση του μηχανισμού της Αγάπης- δεν πρόκειται να τον μάθουμε ποτέ των ποτών.
Η Αγάπη είναι το Μέγα Κλειδί, το Μυστήριο των Μυστηρίων του Θεού.
Από μας ζητείται μόνο είναι πράγμα:
ασυζήτητη ΥΠΟΤΑΓΗ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗ.
Τίποτε άλλο.
Τα υπόλοιπα θα τα κάνει η Ίδια η Αγάπη και μάλιστα πολύ καλλίτερα από εμάς.
Αυτή ξέρει και όχι εμείς.
quote:
*Για μένα ο θεός στέλνει τον σπόρο της αγάπης και ο καθένας απο εμάς είναι μια μήτρα που επιλέγει αν θα τον συλλάβει και θα επιτρέψει την γέννηση της εκφρασής της. Δεν υπάρχει αγάπη χωρίς τον θεό αφού Αυτός γεννά τον σπόρο, δεν υπάρχει αγάπη χωρίς τους ανθρώπους αφού αυτοί γεννάν την εκφραση αυτής αφηνωντάς την ως εκδήλωση επάνω στον υλικό κόσμο..*
Η Αγάπη Ήταν πριν, Είναι τώρα και θα Είναι στο μέλλον ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.
Δεν εκφράζουμε εμείς την Αγάπη.
Η Αγάπη μας δίνει την διαταγή Της και το έλεος Της να την εκφράσουμε.
Η αν θέλεις- η Αγάπη μόνη της επιλέγει πως θα εκφραστεί μέσω ημών.
Εμείς είμαστε απλά ένα τεχνικό τμήμα όλης της υπόθεσης.
ΥΠΟΤΑΓΗ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗ για να πάνε όλα τα πράγματα καλά.
quote:
*…να εκφράσει και τι ρόλο θα παίξει μέσα στο αλληλένδετο σύστημα είναι στην ελεύθερη βουλησή του.*
Τι είναι σε τελική ανάλυση η Ελεύθερη Βούληση?
Είναι η εθελοντική η καταναγκαστική υποταγή στην Αγάπη.
Απλά επιλέγεις με ποιόν τρόπο θα την ακολουθήσεις: ευχάριστα η επώδυνα.
Όλα τα άλλα είναι απλά ένα τίποτε σε τελική ανάλυση αν το καλοσκεφτείς.
Υ.Γ.
Φίλε μου,
παρατήρησα, πως την λέξη Ιερή Λέξη"Θεός" την γράφεις με μικρά γράμματα.(=θεός).
Μην το πάρεις ως κριτική, αλλά ως φιλική παρατήρηση.
Να είσαι πάντα καλά.
ΟΤΙ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΕΧΤΕΙ Η ΨΥΧΗ- Ο ΝΟΥΣ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ
έχεις πάρει το δικό μου μυνηματάκι και το έχεις φορτώσει στον φίλο Trovadouro, δεν έχει σημασία βέβαια με το ίδιο ενδιαφέρον το διάβασα, απλά το αναφέρω για να μην επιβαρύνετε δικές μου κουβέντες.
Δεν μπορώ να αποδεχτώ ότι η αγάπη ηταν, είναι και θα είναι μια αυτοδημιούργητη και αυτόνομη δύναμη, μα δεν μπορώ συγχρόνος και να το αρνηθώ. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να προσπαθήσω να το αναλύσω βαθύτερα και να σκεφτώ και την δική σου άποψη.
Συμφωνώ μαζί σου όμως απόλυτα σε δύο πράγματα, ότι η ευτυχία βρίσκετε στην αγάπη και ότι τα πράγματα είναι πολύ απλά μα και πολύ δύσκολα συγχρόνος.
quote:
παρατήρησα, πως την λέξη Ιερή Λέξη"Θεός" την γράφεις με μικρά γράμματα.(=θεός).
Μην το πάρεις ως κριτική, αλλά ως φιλική παρατήρηση.
Να είσαι πάντα καλά
Σε ευχαριστώ για την παρατήρηση και έχεις δίκιο, να είσαι σίγουρος πως συνέβει λόγο ταχύτητας της γραφής και όχι λόγο ασέβειας.
φιλικά,
serenite
quote:
Ξέρεις αυτό το παράταιρο της υπόθεσης καμιά φορά κουράζει, κάποιες φορές λυγίζεις. Αλλά όπως λες αν κάτι αξίζει να παλέψουμε ας το κάνουμε και αν τελικά δεν αντέξουμε τουλάχιστον κάναμε τον αγώνα. Δεν δεχθήκαμε κάτι αδιαμαρτύρητα
Θα συμφωνήσω μαζί σου, όσο για το θέμα του συνταξιδιώτη πιστεύω πως πάντα υπάρχει κάποιος, αρκεί να τον ανακαλύψεις ή να τον προσεγγίσεις.
Συνταξιδιώτης για μένα δεν είναι μόνο αυτός που ασπάζεται τις απόψεις μας ή τα ενδιαφεροντά μας, συνταξιδιώτης είναι και αυτός που μπορεί να απέχει πολύ απο αυτά, αλλά παρόλα αυτά να έχει την διάθεση να μας στηρίξει, αυτός που ακόμα κι αν δεν καταλαβαίνει δεν παυει να σέβετε το είναι μας και δεν προσπαθεί να μας αλλάξει. Αυτός που πορεύετε με χαρά δίπλα σε εμάς και στις ανυσηχίες μας έστω κι αν γνωρίζει πως ποτέ δεν θα γίνουν δικές του.
Ίσως ο δεύτερος να έχει πολύ μεγαλύτερη αξία απο τον πρώτο γιατί είναι δύσκολο να αγαπήσεις το διαφορετικό και να μπορέσεις να πορευτείς δίπλα του αρμονικά. Όταν το κάνεις είναι πιθανον γιατί αγαπάς πραγματικά το είναι του, έστω κι αν αυτό το είναι δεν μπορείς να το μοιραστείς απόλυτα.
Προσωπικά οι όμοιοι συνταξιδιώτες με συνροφεύουνε και κάποιες φορές με εξελίσουν, οι διαφορετικοι με ξεκουραζουν και κάποιες φορές με ισορροπούν. Μα δεν θα ήθελα ποτέ να κάνω μια επιλογή ανάμεσα στους δύο, θεωρώ και τους δύο εξίσου σημαντικούς.
Εξάλου όσο μεγάλη κι αν είναι μια αλήθεια, γνώση ή σοφία, αν αυτή γίνει μονότονη και σταθερή, κινδυνεύεις απο τον χειρότερο λίθαργο.
quote:
*έχεις πάρει το δικό μου μυνηματάκι και το έχεις φορτώσει στον φίλο Trovadouro,*
Φίλη μου serenite,
Έκανα λάθος, οπότε:
Συγνώμη ζητώ από σένα και από τον φίλο Trovadouro.
Και τώρα στο θέμα μας:
για ποιον η ποιους λόγους δεν μπορείς να αποδεχτείς το αυτοδημιούργητο της Αγάπης?
Αφ’ ης στιγμής η Αγάπη είναι η υψίστη έννοια, η παλιότερη όλων και μητέρα όλων των πραγμάτων- είναι λογικό να θεωρείται έτσι και όχι αλλιώς.
Κάτι που είναι παντοδύναμο, ισχυρότερο της οποιασδήποτε λογικής- είναι προαιώνιο, δεν γίνεται αλλιώς.
Η ίδια η λογική, που είναι από την φύση της δευτερεύουσα το μαρτυρεί.
Το ότι συγχρόνως δεν μπορείς να το αρνηθείς αυτό- σκέψου, τι σημαίνει?
Σημαίνει, ότι η ψυχή σου, που ξέρει τα πάντα, σου λέει-:
" ναι! Έτσι είναι!"
Περί Θεού τώρα:
μην εκλάβεις αυτό που είπα ως κριτική.
Απλά ας το εκλάβουμε όλοι μας αυτό ως χρέος έναντι Εκείνου, Του Οποίου το Μεγαλείο συλλάβειν αδυνατούμε πλήρως.
Δυστυχώς δεν θυμάμαι που το έχω δει και ποιο είναι το όνομα του ποιητή, που έγραψε τα παρακάτω λόγια:
quote:
« Ο ΘΕΟΣ δεν έχει απαίτηση να Του μοιάσουμε, έχει όμως την Επιθυμία να Τον καταλάβουμε όσο μπορούμε να τον καταλάβουμε. Και αυτό ήδη είναι υπεραρκετό.»
Φιλικά Diostas ( Epsylon)
quote:
για ποιον η ποιους λόγους δεν μπορείς να αποδεχτείς το αυτοδημιούργητο της Αγάπης?
απλά δεν το έχω αισθανθεί έτσι, ή αν θες δεν το έχω λάβει έτσι, δεν αρνούμαι το γεγονός ότι η Αγάπη είναι μια ύψιστη έννοια αλλά η αλήθεια είναι πως εγώ στο μυαλό μου έχω την αγάπη ως μια ενέργεια που προέρχεται από τον ίδιο τον Θεό, ως την ίδια έννοια. Υπάρχει η πιθανότητα ο τρόπος που αντιλαμβάνομαι εγώ την αγάπη να μην είναι ίδιος και έτσι να μην θεωρείτε στην αντίληψη μου λογικό να είναι αυτοδημιούργητη. Εσύ πάλι μπορεί να την έχεις συλλάβει με μια σωστότερη έννοια από την δική μου ή με μια διαφορετική.
quote:
Αφ’ ης στιγμής η Αγάπη είναι η υψίστη έννοια, η παλιότερη όλων και μητέρα όλων των πραγμάτων- είναι λογικό να θεωρείται έτσι και όχι αλλιώς.
Πολλές φορές αυτά που λαμβάνουμε και αισθανόμαστε τα θεωρούμε λογικά και συγχρόνως πολύ απλά και αναρωτιόμαστε γιατί ήταν τόσο δύσκολο να το καταλάβουμε τόσο καιρό ή γιατί είναι τόσο δύσκολο για τον άλλον να το καταλάβει. Για κάποιον όμως που το αισθάνεται διαφορετικά δεν είναι τόσο λογικό ή εύκολο να μπει σε μια άλλη αντίληψη και να την κατανοήσει πλήρως, πρέπει να περάσει την δικιά του διαδικασία για να φτάσει σε ένα συμπέρασμα.
Τι είναι αυτό που σε κάνει να πιστεύεις ότι η αγάπη είναι πριν από τον Θεό; ή ότι είναι κάτι ξεχωριστό και αυτοδημιούργητο;
Η αίσθηση σου πιθανόν, η επαφή με την ψυχή σου, πιθανόν να έχεις και δίκιο αλλά δεν μπορώ να σου πω και ψέματα πως αισθάνομαι το ίδιο, δεν το έχω ψάξει και τόσο βαθιά το συγκεκριμένο, δεν έχω αναρωτηθεί αν θες το πόσο παλιά είναι η αγάπη κι αν είναι κάτι αυτοδημιούργητο, πρέπει λοιπόν να περάσω την δική μου διαδικασία αναζήτησης προκειμένου να σου πω αν συμφωνώ ή όχι, διαφορετικά θα έπρεπε να έχω την δύναμη να κλέβω έτοιμες συνειδητοποιήσεις (κάτι που θα με βόλευε αλλά δεν είναι εφικτό.)
quote:
Το ότι συγχρόνως δεν μπορείς να το αρνηθείς αυτό- σκέψου, τι σημαίνει?
Σημαίνει, ότι η ψυχή σου, που ξέρει τα πάντα, σου λέει-:
" ναι! Έτσι είναι!"
και αυτός είναι και ο λόγος που δεν το αρνούμαι, πώς να αρνηθώ ή να συμφωνήσω με κάτι που δεν είμαι σίγουρη;. Πάντως όπως υποσχέθηκα και πριν θα το ψάξω.....
quote:
" ναι! Έτσι είναι!"
..... πεισματάρη![]()
quote:
Περί Θεού τώρα:
μην εκλάβεις αυτό που είπα ως κριτική.
To ξέρεις ήδη πως δεν πρόκειται να το λάβω ποτέ ως κακοπροαίρετη κριτική, η καλοπροαίρετη κριτική είναι πάντα καλοδεχούμενη και χρήσιμη για μένα.![]()
Αν τώρα θέλεις να προσθέσεις κάτι παραπάνω σε όλα αυτά, κάτι που να με κάνει να καταλάβω καλύτερα την συνειδητοποίηση σου αυτή τότε είναι καλοδεχούμενο και σ’ ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Να σαι πάντα καλά, φιλικά, φιλικά.
Φίλη serenite,
Με ρωτάς:
*
quote:
Τι είναι αυτό που σε κάνει να πιστεύεις ότι η αγάπη είναι πριν από τον Θεό; ή ότι είναι κάτι ξεχωριστό και αυτοδημιούργητο;*
Θα αρχίσω εδώ την έκθεση των αιρετικών μου ιδεών.
Πρώτα- πρώτα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τις δυο συγγενικές μεν, διαφορετικές κάπως δε έννοιες – της Αγάπης και της αγάπης.
Η Αγάπη- είναι η Συμπαντική Δύναμη, ο Συμπαντικός Νόμος, ο Κινητήρας του Σύμπαντος, ο Πρώτος Εργάτης και Πρώτος Υπηρέτης του Σύμπαντος, τρόπος του ΕΙΝΑΙ του ΘΕΟΥ.
Η αγάπη- είναι το απομεινάρι, σκιά, λιλιπούτειο αντίγραφο της Μεγάλης Συμπαντικής Αγάπης.
Ακριβώς στο σημείο αυτό τις περισσότερες φορές με παρεξηγούν, μπερδεύοντας αυτές τις δύο συγγενικές μεν, διαφορετικής δε ποιότητας και ύψους έννοιες.
Συνήθως, όταν ακούν για αγάπες- ο νους των πολλών πάει εκεί, που είναι εγκλωβισμένος- δηλαδή στις κλασικές και γνωστές τοις πάσιν έννοιες.
Ο άλλος, πηγαίνοντάς το αλλού, εκεί που έχει ο ίδιος εγκλωβιστεί- νομίζει, ότι και ο άλλος τον ακολουθεί από διαφορετικό μονοπάτι.
Θα μου πεις- δεν το φαντάζεται.
Θα απαντήσω: πράγματι δεν το φαντάζεται, διότι του λείπει η φαντασία, το πέταγμα του νου, είναι περιορισμένος από τον ίδιον τον κατώτερο υλικό εαυτόν του.
Με γήινη ματιά 10 μετρου βεληνεκούς δεν αγγίζεις τα άστρα…
Μεταξύ των δυο γραμμών- της οριζόντιας με φόρα δεξιά/ αριστερά και της κάθετης με φόρα πάνω / κάτω, εγώ προτιμώ την κάθετη, με φόρα συνεχώς πάνω.
Η ανθρώπινη αγάπη έχει τις ατέλειές της, είναι συνυφασμένη με το ακατέργαστο ανθρώπινο υλικό.
Δεν την αρνούμαι: εξηγούμαι για να μην παρεξηγούμαι.
Την αποδέχομαι και την προσκυνώ επίσης.
Γιατί την προσκυνώ?
Διότι είναι τμήμα, το κατώτερο σκαλοπάτι της Μεγάλης Συμπαντικής, το λιλιπούτειο αντίγραφό της, προσαρμοσμένο στις περιοριστικές τραχείς γήινες συνθήκες.
Για να φτάσεις ψηλά, πρέπει να ξεκινήσεις από τα χαμηλά.
Πρώτα φαντάρος- μετά στρατάρχης.
Αν παραστήσουμε σχηματικά και τελείως αυθαίρετα την Μεγάλη Συμπαντική Αγάπη με το 100 όροφο ενός κτηρίου, τότε η ανθρώπινη αγάπη θα αντιστοιχεί με το ισόγειο αυτού του κτηρίου.
Συνεπώς, για να φτάσεις στον παράδεισο του 100 ορόφου, πρέπει πρώτα να περάσεις από το καμίνι των δοκιμασιών δια πυρός και σιδήρου, που στεγάζεται στο ισόγειο και τους πρώτους ορόφους.
Με την προϋπόθεση να αντέξεις.
Να τα βγάλεις πέρα λεβέντικα.
Λεβέντικα όμως και όχι με τις εξυπνάδες και τις ανέξοδες σπόντες στα φόρουμ, αλλά στην πράξη, στην ζωή.
Εδώ σ’ έχω κάβουρα…
Συνεπώς η ανθρώπινη αγάπη είναι απαραίτητη στον καθένα μας.
Μόνον δι’ αυτής εμείς αποκτούμε το δικαίωμα εισόδου στην Μεγάλη Συμπαντική.
Τις περισσότερες φορές αποτυγχάνουμε στην ανθρώπινη αγάπη σχεδόν όλοι μας.
Γι’ αυτό συνεχώς ερωτευόμαστε κάποιους άλλους, διότι ακολουθούμε το υποσυνείδητο πρόσταγμα της ψυχής-
«αν δεν περάσεις με άριστα αυτό το στάδιο, δεν θα εισέλθεις στο ανώτερο στάδιο, γι’ αυτό ξεκίνα από την αρχή, από μια άλλη αρχή.»
Μόνον έτσι μπορεί να εξηγηθεί η ακατανίκητη δύναμη της Μεγάλης Αγάπης και της ανθρώπινης αγάπης.
Κοίταξε τι γίνεται:
τα πάντα στο Σύμπαν έχουν κάτι που τα συνδέει.
Τα άτομα, τα μόρια της Ύλης διατηρούνται έστω και προσωρινά από την έλξη μεταξύ τους.
Και η έλξη είναι μορφή εκδήλωσης της Αγάπης.
Χάριν της Αγάπης η Ύλη σε κάποιο σημείο της πυκνότητας της γίνεται ορατή.
Το ίδιο και με τους ανθρώπους.
Έλκονται μεταξύ τους, αναζητούν ο ένας τον άλλον.
Γιατί?
Διότι έτσι προστάζει η παντοδύναμη Αγάπη.
Κανείς δεν ξεφεύγει αυτού του κανόνος.
Ακόμη και ο πιο άσχετος των ασχέτων, ο τελευταίως των τελευταίων… Οι πάντες.
Ο Θεός δεν μπορεί να κατανοηθεί χωρίς την δύναμη της Αγάπης.
Χωρίς την Αγάπη ο Θεός είναι ακατανόητος, σε τελική ανάλυση δεν έχει κανένα νόημα, ούτε λόγο ύπαρξης.
Μπορεί συνεπώς να υπάρχει μόνον δια της Αγάπης.
Γι’ αυτούς τους λόγους πιστεύω, πως η Αγάπη προϋπήρχε, για να δημιουργήσει εν συνεχεία το ΙΕΡΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΑΥΤΗΣ- ΤΟΝ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ, για να δώσει μορφή, σχήμα, και εκδήλωση του Σύμπαντος Κόσμου.
Σε τελική ανάλυση δεν έχει σημασία ποιος προϋπήρχε- Η Αγάπη η ο Θεός.
Σημασία έχει, ότι ο Θεός προσεγγίζεται, γίνεται αντιληπτός, αισθητός και ακουστός ΜΟΝΟΝ ΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ.
Ο καθένας ας βγάλει τα ανάλογα συμπεράσματά του.
Τώρα πως φαντάζομαι εγώ έναν άνθρωπο, που κατά την γνώμη μου όντως αγαπάει?
Που αγαπάει όμορφα, τιμώντας την ανθρώπινη αγάπη?
Αυτός, που έχει ψυχρότατο νου και μια φλεγόμενη καρδιά, αυτός που συνδυάζει μέσα του την ηρεμία της γνώσης και το πάθος του αισθήματος, αυτός που έμαθε μετά από αμέτρητες επώδυνες ενσαρκώσεις την Τέχνη και την Σοφία του ΘΕΟΥ να δένει εις ένα τα αντίθετα μεταξύ τους.
ΣΕ ΤΕΛΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΓΑΠΗ= ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΘΕΤΩΝ.
Διότι μόνο δια της Αγάπης θα ενώσεις τα αντίθετα και θα τα κάνεις ΕΝΑ.
Τότε θα αποκτήσεις το δικαίωμα να σταθείς όρθιος ενώπιον του ΕΝΑ=ΘΕΟΥ.
quote:
*πρέπει λοιπόν να περάσω την δική μου διαδικασία αναζήτησης *
Βεβαίως! Για ένα και μόνον λόγο: να εμπλουτίσεις την γενική συνολική πείρα όλων, που σε τελική ανάλυση είναι το αλγεβρικό άθροισμα πείρας όλων των ατόμων ξεχωριστά.
quote:
*..... πεισματάρη *
Όταν όντως χρειάζεται...
quote:
* η καλοπροαίρετη κριτική είναι πάντα καλοδεχούμενη και χρήσιμη για μένα.*
Δεν έχω καμιά διάθεση να κριτικάρω κανέναν.
Αν απαντώ έντονα ενίοτε- είναι διότι δέχομαι την άδικη κατά την αντίληψή μου επίθεση.
Μόλις σταματήσουν- σταματώ αμέσως.
Το πρώτο το κάνω άθελά μου, το δεύτερο- ευχαρίστως.
Να σαι καλά.
Αγάπη και Θεός είναι το ίδιο και το αυτό.
Με αυτή την έννοια ορίζω ως αγάπη, την άισθηση της αρμονίας που δύναται να γίνει αισθητή μέσα απο το πρίσμα της ελευθερίας και της αποδοχής του όλου.
Τα ανθρώπινα δεινά και η αντίθεση που παρατηρούμε μεταξύ μας είναι παράγωγα του λανθάνοντος εγωισμού και της επιμονής μας να επιθυμούμε να κυριαρχούμε στην φύση, στίς σκέψεις και στην ύλη.
Αν δεχθούμε να αφήσουμε την ψυχή μας στην δύναμη των συμπαντικών νόμων του Θεού, αλλάζει αμέσως και η οπτική των πραγμάτων και η θεώρηση της ζωής μας.
Οτι και να αποφασίσει η λογική, οτι και να πράξουμε, το αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει αν έρθει σε αντίθεση με την εσωτερική μας προσταγή η οπόία είναι μέρος των προαναφερθέντων νόμων ή αλλιώς η φωνή της συνειδήσεως μας.
Φιλικά