- Είναι η αφή του ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ θαύμα; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
quote:
Το άναμμα ενός φωτός δεν με προβληματίζει.
ΤΟΤΕ, ΒΡΙΣΚΕΣΑΙ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΤΟΠΙΚ!

"Virtus Junxit Mors Non Separabit" (Whom virtue unites, death will not separate)
Εύχομαι ολόψυχα σε όλους αυτές οι μέρες να είναι ένα μάθημα για το τι σημαίνει ΖΩΗ, ανθρώπινη Ζωή.
Εύχομαι ολόψυχα το Ανέσπερο ΦΩΣ της Αναστάσεως να φωτίσει το δρόμο σας προς την Θέωση.
Αγαπημένε μου φίλε Κέλσο άφες αυτοίς ου γαρ οίδασι τι ποίουσι.
Θα πω μόνο ένα διότι οι μέρες δε μου επιτρέπουν να μπω σε διαμάχες, έστω και λεκτικές.
Όποιος δε κατανοεί τι εστί θαύμα ας ψάξει βαθιά μέσα του να βρει τι σημαίνει Πίστη, τότε ίσως κατανοήσει τι είναι το Θαύμα, ποιος είναι ο ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΘΕΟΣ, τότε ίσως μάθει να αγαπά άδολα, τότε ΙΣΩΣ μάθει να μην λέει κάνε αυτό Θεέ για να πιστέψω.
Θα ήθελα εδώ σε αυτό το Topic να ζητήσω μια ειλικρινή συγνώμη απ’ όσους παρά την θέληση μου στεναχώρησα όλο αυτό τον καιρό που είμαι μέλος των Forums του esoterica.
Καλή Ανάσταση Αδέλφια.

Ο κακός λύκος
Αφού πρώτα βρίσουμε,χλευάσουμε,ειρωνευτούμε,δείξουμε "ποιος είναι το αφεντικό,για να μην ξεχνιόμαστε",
μετά,
λόγω των άγιων ημερών και λόγω του ότι νηστεύουμε
(γιατί πλησιάζει και το καλοκαίρι),
ζητούμε μια ειλικρινή συγγνώμη από όλους όσους πληγώσαμε
εδώ και σχεδόν ένα χρόνο.
Δεν είναι προσωπικό φίλε ramoglou,για να αποφεύγουμε και τις παρεξηγήσεις.
Από όποιον κι αν προέρχεται,είναι πολύ υποκριτικό και φτηνιάρικο.
Τώρα νιώθω ότι έχω το δικαίωμα να κατεβάσω
ΤΑ γα..σταυρίδια,αλλά σε πένετε λεπτά θα μετανοήσω ειλικρινά και θα πάω να μεταλάβω.
Επόμενο βρισίδι από την Κυριακή του Θωμά.
Θωμάδες δε λεγόμαστε όλοι εδώ?
βρίσκομαι στο σωστό topic. Δεν με προβληματίζει όμως ένα γεγονός που βασίζεται σε δυνατότητες της χημείας.
Η επιστήμη έχει δώσει απάντηση στο εν λόγω θέμα.
Κάποιοι δεν θέλουν να το καταλάβουν. Δικαίωμά τους.
Δεν είναι όμως το μόνο πράγμα. Παλαιότερα ήταν πολλά, όπως ο καιρός. Τώρα τουλάχιστον αυτά ξεχάστηκαν. Είναι θέμα χρόνου να τελειώνουμε και με τα υπόλοιπα όπως σεισμούς, λοιμούς, φώτα, κλπ.
Όσο η επιστήμη δίνει απαντήσεις, τόσο παρόμοια περιστατικά και αντιλήψεις θα σβήνουν. Το κακό είναι ότι μέσα από το μαντρί δεν είναι εύκολο να δει κανείς. Πρέπει να σηκώσει κεφάλι. Όταν αρχίσει να βλέπει, τότε…
Να είσαι καλά και να περάσεις καλά το Πεσάχ.
quote:
1. Το αν ο Ιησούς καλύπτει όλες τις προφητείες η όχι
2. Για το ποιόν του κυρίου Σαούλ και την καταδίκη του
3. Για το αν ο Γιαχβέ προσδιορίζεται από τους συγγραφείς της πεντατεύχου ως Θεός Ισραήλ η όχι (αυτό αποδεικνύει φυλετικό ρατσισμό)
4. Το ότι οι Χριστιανοί είναι ‘δούλοι’ με ότι αυτό σημαίνει
5. Το ότι το δόγμα αυτό επεβλήθη με την βία στους Έλληνες
6. Για τις ιδιότητες του βασιλικού ως φυτού
7. Για τις σκαστές γκάφες των ευαγγελίων όπως για παράδειγμα στον θέμα του ονόματος του παππού.
ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ;;;
Και εν πάσει περιπτώσει, βλέπω ότι με τεράστια ευκολία εξ ονόματος της επιστήμης πρωτίστως σταυρώνουμε την ίδια την επιστήμη!!!
16 σελίδες τώρα δεν έχω διαβάσει ούτε μία επιστημονική εξήγηση, η οποία να ενέχει θέση αποδείξεως πέραν των ελαχίστων φιλοσοφικών αναλύσεων και γι' αυτό ευχαριστώ ιδιαιτέρως το φίλτατο Kelsos για την πολύτιμη παρουσία του.
Θα ήθελα ειλικρινά όμως να μου εξηγήσεις (ή όποιος το επιθυμεί), από πότε επιστήμη θεωρείται μόνον η χημεία και οι συναφείς θετικές επιστήμες και όχι η φιλοσοφία και θεολογία, οι οποίες κατέχουν και έδρα σε όλα τα Πανεπιστήμια του κόσμου.
Η Θεολογία είναι επιστήμη, η οποία αποτελεί κλάδο της Φιλοσοφίας και ερευνά αυτήν καθ' αυτήν την έννοια της πίστης (την οποία ανέφερε και ο φίλτατος Ramoglou) και ουδεμίαν σχέσιν έχει με τα προσωπικά θρησκευτικά δεδομένα του καθενός.
Επί προσωπικού: δεν εορτάζω κανένα Πεσάχ, ούτε και Πάσχα. Εορτάζω την ανάσταση...
Θέλεις να τον πεις Ορφέα, θέλεις να τον πεις Χριστό, αλλάζει η ουσία;
Άλλα χρειάζονται για να προσεγγιστεί η ουσία...
Αγαπητέ ασπρίγια, μου θύμισες να πάω να ξαναδιαβάσω τον "Φτωχούλη του Θεού" του Καζαντζάκη.
"Όσο από πιο χαμηλά παίρνεις φόρα τόσο πιο αψηλά μπορείς να φτάσεις. Η μεγαλύτερη αξία του αγωνιζόμενου χριστιανού δεν είναι η αρετή του, είναι ο αγώνας του να μετουσιώσει την αδιαντροπιά, την ατιμία, την απιστία, την κάκητα μέσα του και να τα κάμει αρετή."
Ευχές σε όλους... Ό,τι επιθυμείτε!

"Virtus Junxit Mors Non Separabit" (Whom virtue unites, death will not separate)
Edited by - Zadok on 05/04/2004 17:36:37
quote:Θα ήθελα ειλικρινά όμως να μου εξηγήσεις (ή όποιος το επιθυμεί), από πότε επιστήμη θεωρείται μόνον η χημεία και οι συναφείς θετικές επιστήμες και όχι η φιλοσοφία και θεολογία, οι οποίες κατέχουν και έδρα σε όλα τα Πανεπιστήμια του κόσμου.
Η λέξη επιστήμη τα τελευταία 400 χρόνια χρησιμοποιείται κυρίως με την έννοια 'science', έννοια που αποδίδεται στα ελληνικά με τον όρο 'θετικές επιστήμες'. Συνεπώς η φιλοσοφία και η θεολογία δεν ανήκουν στην επιστήμη (με την παραπάνω έννοια).
Γιατί κυριάρχησε το θετικό στοιχείο σε βάρος του θεωρητικού και το φυσικό σε βάρος του μεταφυσικού; Βασικά γιατί μπορείς να συζητάς 20 χρόνια αν η ιδέα της έκλειψης είναι πιο πραγματική από την ίδια την έκλειψη, μπορείς να κάτσεις να μελετήσεις τα βουντού που και καλά προκαλούν μια έκλειψη, αλλά αν θες π.χ. να μάθεις πιο πεζά (και χρήσιμα) πράγματα όπως πού θα είναι ορατή η επόμενη έκλειψη και πότε (με ακρίβεια νανοδευτερολέπτου) μόνο η θετική επιστήμη θα στο πει.
Και κάτι μου λέει ότι αν αρρωστήσεις καλοί είναι και οι παπάδες ή οι βελονιστές και οι οργόνες και αν τιμωρήσαι επειδή αμάρτησες ή πρόκειται για συγκέντρωση αρνητικού κάρμα και τρέχα γύρευε αλλά ενίοτε υπάρχουν και χαπάκια που απλά σε θεραπεύουν. Οι θετικές επιστήμες είναι τρομαχτικά αποτελεσματικές. Έπίσης απαιτούν γνώσεις μαθηματικών, το οποίο θεωρείται κάθε άλλο παρά ατού για τους περισσότερους 'ερευνητές' που τις απορρίπτουν.
Και τέλος από κάποιον που μου λέει το οτιδήποτε επειδή το κατέβασε η κούτρα του και του φαίνεται σωστό και από κάποιον που μου λέει το οτιδήποτε επειδή παρατήρησε τα φαινόμενα και έχει αποδείξεις θα προτιμήσω κατηγορηματικά τον δεύτερο, έστω και αν ο πρώτος μιλάει για πιο "υψηλά" πράγματα (κοινώς μεγάλα λόγια). Εξ ου και η απέχθειά μου για τον Πλάτωνα, για να θυμηθούμε την παλιά μας συζήτηση. Ο γερο-Πλάτων ποτέ του δεν αισθάνθηκε την παραμικρή ανάγκη να βρει έστω και ελάχιστη επαλήθευση για ό,τι έλεγε (κάτι γενικότερο ως ένα βαθμό στον αρχαιοελληνικό κόσμο, αλλά κυριολεκτικά απογειωμένο στο συγκεκριμένο άτομο), ούτε πτοούνταν όταν η ίδια η πραγματικότητα που υποτίθεται ότι εξηγούσε τον διέψευδε καταφανέστατα.
Όλα αυτά δε σημαίνουν ότι η φιλοσοφία και η θεολογία δεν είναι χρήσιμες. ΦΥΣΙΚΑ και είναι χρησιμότατες γιατί αν πάψουμε να ερευνούμε κάθε έκφανση του επιστητού παύουμε να είμαστε άνθρωποι. Όμως αν κάπου διαφωνούν η Φυσική και η Θεολογία (η οποία btw ΠΟΛΥ πρόσφατα περιορίστικε σε ρόλο ουδέτερου αναλυτή του δόγματος γιατί παλιότερα ήταν -με το έτσι θέλω εννοείται- η αφετηρία κάθε σκέψης και ο υπέρτατος λογοκριτής) ή η Φυσική και η Φιλοσοφία (που επίσης έχει εστιάσει σε πολύ πιο εξειδικευμένα ζητήματα, ξεκινώντας όμως από σαφώς υψηλότερη αφετηρία και ουσιαστικά γεννώντας όλες τις επιστήμες χωρίς να είναι η ίδια επιστήμη), προσωπικά στοιχηματίζω στη Φυσική και πολύ αμφιβάλλω αν θα χάσω τα λεφτά μου.
Επί του προκειμένου, αν υπάρχει κάποια πιο πεζή εξήγηση για το Άγιο Φως (και κυρίως αν αποδειχθεί ότι αυτή η εξήγηση ισχύει), προσωπικά θα τη δεχθώ. Μέχρι τότε διατηρώ τις επιφυλάξεις μου. Αν υπάρχει κάτι που με ενοχλεί στην όλη υπόθεση (και δε μου κάνει καθόλου για θεία ενέργεια αλλά για πολύ ανθρώπινη) είναι η προτίμηση που δείχνει ο Θεός στους Ελληνορθόδοξους (τιμωρόντας και τον 'κακό' Αρμένη, λες και ο Θεός είναι κανένα κωλοπαίδι) καθώς και το λίαν ύποπτο κοινωνικοπολιτικό context (και τις τουριστικές προεκτάσεις) του θαύματος.
Υ.Γ:
Η ουσία αλλάζει IMHO ΡΙΖΙΚΟΤΑΤΑ άμα τον πεις Ορφέα ή Χριστό, αλλά αν για σένα αυτά τα δύο είναι ίδια (για μένα είναι ίδια μόνο μέσα στη δεισιδαιμονία τους -το γενεσιουργό αίτιο δηλαδή- και όχι όσον αφορά τις συνέπειές τους) δεν πρόκειται να μπω σε συζήτηση. Έχω παρατηρήσει ότι πολύς κόσμος πιστεύει επιλεκτικά ή πιστεύει μια δική του εκδοχή του δόγματος που δημόσια ασπάζεται. Προσωπικά αυτό είναι κάτι που δε μπορώ να δεχθώ (είσαι Χριστιανός κύριε; Παίρνεις ΟΛΟ το πακέτο, ΚΑΙ εκεί που λέει ότι ο κόσμος δημιουργήθηκε 5000 χρόνια πριν, ΚΑΙ εκεί που λέει τι κακοί που είναι οι αιρετικοί [ΕΙΔΙΚΑ αν υποτίθεται ότι δέχεσαι και την Ιερά Παράδοση], ΚΑΙ εκεί που λέει ότι κάθε άλλη θρησκεία είναι ψέμματα, όχι κόβουμε και ράβουμε και κρατάμε την αγάπη και την άφεση αμαρτιών και προσθέτουμε ότι και ο Σωκράτης ήταν Χριστιανός και οι Έλληνες είναι ο νέος εκλεκτός λαός του Κυρίου κλπ κλπ), αλλά μπορώ να το καταλάβω και να το σεβαστώ.
Μπορεί εσύ να μη μιλάς επί προσωπικού αλλά εμένα θα μου επιτρέψεις να απαντήσω επί προσωπικού.
Μπορώ πανεύκολα να αντιταχθώ και να αντιπαρατεθώ με κάποιον, είτε αυτό γίνει με τους νόμους της ήρεμης ανταλλαγής απόψεων είτε όχι.
Δεν έχω βρίσει με χυδαία έκφραση κανένα μέλος, έχω όμως ειρωνευτεί, έχω πει πράγματα που είναι η αλήθεια όπως εγώ την γνωρίζω, έχω αντιπαρατεθεί απέναντι στην βλακεία και στην ποταπότητα.
Ναι όλα αυτά τα έχω κάνει.
Αν πρόσεχες καλύτερα το τι γράφω θα παρατηρούσες πως γράφω
quote:
Θα ήθελα εδώ σε αυτό το Topic να ζητήσω μια ειλικρινή συγνώμη απ’ όσους παρά την θέληση μου στεναχώρησα όλο αυτό τον καιρό που είμαι μέλος των Forums του esoterica.
Αυτό δε σημαίνει πως ζητάω συγνώμη για όσα έχω πει ή έχω πράξει.
Αυτό σημαίνει πως ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΘΕΛΗΣΗ μου μπορεί να πλήγωσα κάποιον/ους και ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΥΣ ζητάω συγνώμη.
Με τους άλλους είχα πλήρη συναίσθηση των πράξεων μου, ήξερα πολύ καλά τι έλεγα και τι έκανα.
Το αν αντιπαρατεθώ με κάποιον και μετά τα βρούμε;
Ε και αυτό στα πλαίσια της ζωής είναι, αρκεί να καταλάβουμε και οι δύο ( τα μέλη της αντιπαράθεσης ) ότι ο σκοπός ήταν χωρίς δόλο και έγινε επάνω σε πιστεύω και ιδέες.
Όσο αφορά τον υπαινιγμό σου για
quote:
Αφού πρώτα βρίσουμε,χλευάσουμε,ειρωνευτούμε,δείξουμε "ποιος είναι το αφεντικό,για να μην ξεχνιόμαστε",
Θα ήθελα να μου πεις αν έχεις την ευγενή καλοσύνη τι εννοείς με τι φράση περί αφεντικού.
Από εκεί και πέρα αυτό που βλέπω από σένα είναι μια γενική διάθεση κριτικής αλλά πουθενά δε βλέπω την αυτοκριτική.
Αναμένοντας την απάντηση ……

Ο κακός λύκος
Λες:
«Θα ήθελα ειλικρινά όμως να μου εξηγήσεις (ή όποιος το επιθυμεί), από πότε επιστήμη θεωρείται μόνον η χημεία και οι συναφείς θετικές επιστήμες και όχι η φιλοσοφία και θεολογία, οι οποίες κατέχουν και έδρα σε όλα τα Πανεπιστήμια του κόσμου.
Η Θεολογία είναι επιστήμη, η οποία αποτελεί κλάδο της Φιλοσοφίας και ερευνά αυτήν καθ' αυτήν την έννοια της πίστης (την οποία ανέφερε και ο φίλτατος Ramoglou) και ουδεμίαν σχέσιν έχει με τα προσωπικά θρησκευτικά δεδομένα του καθενός.»
Μήπως υπεραπλουστεύουμε λίγο τα πράγματα φίλτατη?
Η θρησκεία της επιστήμης ονομάζεται φιλοσοφία. Η θρησκεία της μυθολογίας λέγεται θεολογία. Κατ’επέκταση, θρησκεία είναι η συναισθηματική ερμηνεία ενός κόσμου που σιωπά, ενώ επιστήμη είναι η λογική και μη συναισθηματική ερμηνεία ενός κόσμου που ανταποκρίνεται.
Η κάθε θρησκεία η οποία στηρίζεται στην πίστη ενός υπερβατικού μύθου, είναι μια φαντασιακή δομή, σίγουρα κάποτε γοητευτική για την ψυχή μας, αλλά πάντοτε ΑΝΟΡΘΟΛΟΓΗ.
«Με το όνομα μυθολογία εννοούμε την θεολογία των προγόνων μας. Με το όνομα θεολογία οι απόγονοι μας θα εννοούν τη δική μας μυθολογία», έγραψε ο Λασκαράτος.
Ομοιότητες?
Θεολόγος, είναι αυτός ο οποίος ΕΞΗΓΕΙ τον λόγο του Θεού. Του «Θεού» που ο ίδιος παρέλαβε και δεν αμφισβητεί αλλά ούτε και μάχεται. Αυτό ακριβώς όμως καλείται να κάνει η επιστήμη….
Επίσης, αν και χρησιμοποιείται βεβαίως, δεν είναι αντιπροσωπευτικός ο όρος «επιστήμη» για την θεολογία, μιας και ο «Θεός» δεν είναι «επιστητό». Η είναι??
Πως μπορεί άραγε να εξηγηθεί ως ΕΠΙΣΤΗΜΗ, απαλλαγμένη από συναίσθημα και ενορατισμούς, η μυσταγωγική θεολογία?
Εξάλλου, ας μην λησμονούμε ότι η πίστη είναι μια υποβάθμιση της βεβαιότητας και συνάμα προσβολή για την ύπαρξη ΕΝΟΣ θεού. Ένας υπαρκτός Θεός ποτέ δεν θα συγκατατίθετο να τον πιστεύουνε…..
Με εκτίμηση.
Εχω ομως την εντύπωση ότι οι φωτιές είχαν ανάψει πολύ καιρό πριν το 460 π.χ με Zippo…
Βέβαια το θαύμα με τον Zippo συνέβαινε σε πολλές θρησκείες..
Για παράδειγμα στον Ζωροαστρισμό ο θεός αυτοπροσωπος είχε δώσει το άσβεστο πυρ το οποίο φυλάσσονταν στο κέντρο των ιερών σπηλαίων, όπου υπήρχε ο βωμός στον οποίο έκαιγε η άσβεστη ιερή φωτιά που την συντηρούσαν οι Ιερείς.
Όποιος πλησίαζε στο πυρ όφειλε να καλύπτει το πρόσωπό του για να μην το μολύνει….

«Η γνώση της άγνοιας είναι η αρχή της σοφίας»
1. νομίζω ότι θα πρέπει να φρεσκάρεις τα αγγλικά σου και κυρίως τα ελληνικά σου (είναι τουλάχιστον ντροπή να επικαλείσαι μία ξένη γλώσσα προς απόδειξιν του όποιου ισχυρισμού).
2. Δε με απασχολεί φίλτατε, τί συνηθίζουν να πιστεύουν οι διάφοροι ανοήμονες.
Νομίζω ότι χρειάζεται να διευρύνουμε λίγο την σκέψη μας κι όχι να μένουμε στα όποια λανθασμένα δεδομένα.
3. Αν η φιλοσοφική δεν είναι επιστήμη, η πολιτική επιστήμη και η Πάντειος δηλαδή κατά την γνώμη σου τί διδάσκουν;;;
Πριν μερικά χρόνια είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και να συνομιλήσω με έναν απ' τους κορυφαίους επιστήμονες της εποχής μας: το S. Hawkin. Εάν η αρχή της Φυσικής πλέον δεν είναι μία φιλοσοφική σκέψη, τότε μάλλον δεν ήξερε τί έλεγε, ε;
Όσο για τις θρησκευτικές σου αντιλήψεις, δε με αφορούν.
Αγαπητέ Schwabe,
quote:
Η θρησκεία της επιστήμης ονομάζεται φιλοσοφία. Η θρησκεία της μυθολογίας λέγεται θεολογία
Ακατανόητα αυτά που μου γράφεις!
Το Πανεπιστήμιο ανήκει σε κανένα θρήσκευμα; Ας διευρύνουμε λίγο το πνεύμα μας...
Μην μπερδεύεσαι επειδή το Υπουργείο είναι κοινό (παρ' όλα αυτά και το υπουργείο δεν αναφέρεται σε ένα θρήσκευμα).
quote:
Θεολόγος, είναι αυτός ο οποίος ΕΞΗΓΕΙ τον λόγο του Θεού.
Στα ελληνικά θεολογώ σημαίνει ομιλώ περί θεού. Τα υπόλοιπα είναι υποκειμενικές ερμηνείες.
quote:
ο «Θεός» δεν είναι «επιστητό»
Το έχω ξανααναφέρει το παράδειγμα:
Όταν ο ανεμιστήρας δε λειτουργεί, τα πτερύγιά του είναι ορατά.
Όταν τίθεται σε λειτουργία, η ταχύτητα περιστροφής των πτερύγων είναι τέτοια που η πεπερασμένη σε δυνατότητα όρασή μας δεν βλέπει παρά κάτι αχνό.
Αυτό σημαίνει ότι τα πτερύγια του ανεμιστήρα δεν υπάρχουν πια;
Τί σημαίνει "επίσταμαι";

Edited by - Zadok on 06/04/2004 12:42:43