ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Τι θέλουμε ως ανθρωπότητα; Πιστούς ή καλούς ανθρώπους; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- Τι θέλουμε ως ανθρωπότητα; Πιστούς ή καλούς ανθρώπους; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

Dr Jekyll Mr Hyde30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/2
12/09/2011, 19:08:46
Όταν λέω δικιά μας, εννοώ βεβαίως του κράτους μας! Η ανεξιθρησκεία έχει καθοριστεί αιώνες τώρα! Όσον αφορά παρεξηγήσεις-περιπλοκές που θα μπορούσε να δημιουργήσει η φράση μου, συμφωνώ ότι στον παρόν χώρο θα μπορούσε να δημιουργήσει, αλλά η πείρα μου έχει δείξει ότι στον πραγματικό κόσμο σπάνια εγείρονται τέτοιες παρεξηγήσεις

Macedon ευχαριστώ για τη διόρθωση

Edited by - Dr Jekyll Mr Hyde on 12/09/2011 19:11:26

12/09/2011, 19:30:00
quote:
Δεν είναι "επίσημη" αλλά "επικρατούσα" με την έννοια
της στατιστικής υπεροχής έναντι των άλλων (αυτό δηλαδή που λέει
το Σύνταγμα είναι ότι οι δηλωμένοι Χριστιανοί είναι πιο πολλοί
από τους δηλωμένους πιστούς άλλων θρησκειών).

Σωστά, δικό μου το λάθος.
Και να σκεφτείς ότι το σκεφτόμουν μήπως στο Σύνταγμα αναγράφεται η λέξη "επικρατούσα".
Εν πάσει περιπτώσει, το πως έχει στηριχθεί όλο αυτό είναι και λίγο ύποπτο.
Θυμάμαι όταν πήγα να βγάλω την πρώτη μου ταυτότητα ούτε καν ρωτήθηκα εάν είμαι Χριστιανός Ορθόδοξος αλλά στην ταυτότητα μου έτσι αναγράφηκε.
Τώρα εάν αρκεί η απλή αναγραφή ενός θρησκεύματος σε μια ταυτότητα για να θεωρηθεί ένας άνθρωπος πιστός της συγκεκριμένης θρησκείας είναι άλλο θέμα...

quote:
Όσον αφορά παρεξηγήσεις-περιπλοκές που θα μπορούσε να δημιουργήσει η φράση μου, συμφωνώ ότι στον παρόν χώρο θα μπορούσε να δημιουργήσει, αλλά η πείρα μου έχει δείξει ότι στον πραγματικό κόσμο σπάνια εγείρονται τέτοιες παρεξηγήσεις

Μα, κι ο παρόντας Χώρος είναι μια απεικόνιση του πραγματικού κόσμου.
Μπορείς να το δεις ως μια μικρογραφία ενός πολύ μεγαλύτερου κοινωνικού συνόλου, δεν το βλέπω ως κάτι διαφορετικό από αυτή την άποψη.
Η δική μου πείρα πάντως μου έχει δείξει ότι σχεδόν οπουδήποτε διεξάγονται συζητήσεις που αφορούν σε θέματα πίστης και θρησκείας, τα αίματα ανάβουν.
Σπανίως έχω συναντήσει σε προσωπικό επίπεδο ανθρώπους οι οποίοι συνομιλούν για θέματα πίστης - θρησκειών και διεξάγουν έναν ήρεμο διάλογο σε ήπιους τόνους.

In anticipation of my resurrection...

12/09/2011, 20:46:44
quote:
Μα, κι ο παρόντας Χώρος είναι μια απεικόνιση του πραγματικού κόσμου.
Μπορείς να το δεις ως μια μικρογραφία ενός πολύ μεγαλύτερου κοινωνικού συνόλου, δεν το βλέπω ως κάτι διαφορετικό από αυτή την άποψη.
Ναι, σίγουρα το φόρουμ δεν θα μπορούσε να είναι κάτι αποκομμένο και διαφορετικό απο την κοινωνία! Όσον αφορά όμως το είδος της κοινωνίας, σε αυτό μόνο διαφοροποιείται. Αυτό συμβαίνει γιατί διαφορετικά πράγματα, ελκύουν διαφορετικούς ανθρώπους. Επιπλέον τα άτομα που δραστηριοποιούνται είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με το σύνολο της κοινωνίας. Τα άτομα που χρησιμοποιούνε ίντερνετ είναι επίσης ένα ποσοστό της κοινωνίας. Είναι λογικό λοιπόν να συμβαίνει και το εξής, να μπω εγώ στο σάιτ και να πω σε πέντε φίλους "Ξέρεις υπάρχει αυτό το σάιτ, μπες να το δεις" επομένως αυτομάτως στο σάιτ θα μπούνε κάποια άτομα "παρόμοιων ενδιαφερόντων" δημιουργώντας πάλι μια μικρή κοινωνία. Θέλω να καταλήξω στο ότι η κοινωνία του φόρουμ ναι μεν αντιπροσωπεύει σε ένα βαθμό το σύνολο της κοινωνίας αλλά αντιπροσωπεύει επίσης άτομα με παρόμοιες τάσεις, ενδιαφέροντα και κίνητρα συμμετοχής.
quote:
Η δική μου πείρα πάντως μου έχει δείξει ότι σχεδόν οπουδήποτε διεξάγονται συζητήσεις που αφορούν σε θέματα πίστης και θρησκείας, τα αίματα ανάβουν.
Σπανίως έχω συναντήσει σε προσωπικό επίπεδο ανθρώπους οι οποίοι συνομιλούν για θέματα πίστης - θρησκειών και διεξάγουν έναν ήρεμο διάλογο σε ήπιους τόνους.

Πρέπει να βρεις τους σωστούς ανθρώπους και αυτό είναι δύσκολο! Γενικά αν ο έλληνας πιάσει να συζητήσει οποιαδήποτε θέμα "ιδεολογικό" (πολιτική, ποδόσφαιρο κοκ) καταλήγει συχνά να τσακώνεται!
12/09/2011, 20:56:38
Dr Jekyll Mr Hyde

quote:
Η ανεξιθρησκεία έχει καθοριστεί αιώνες τώρα!

Άντε, με το καλό να αποκτήσουμε και θρησκευτική ελευθερία.

macedon

12/09/2011, 21:09:32
quote:

macedon
Άντε, με το καλό να αποκτήσουμε και θρησκευτική ελευθερία.

Makedon

Μα εχουμε θρησκευτικη ελευθερια

12/09/2011, 22:05:20
Ανεξιθρησκεία έχουμε, όχι θρησκευτική ελευθερία.

Διαφορετικά πράγματα.

macedon

12/09/2011, 22:09:30
quote:
stiv
Makedon

Είσαι σίγουρος φίλε stiv

*

12/09/2011, 23:30:02
quote:

Είσαι σίγουρος φίλε stiv

Sesostris ναι για μενα αυτο αντιλαμβανομαι

Εκτος αν εσυ αντιλαμβανεις κατι τις το διαφορετικο.

Εχω κατι λαθος?

13/09/2011, 01:06:14
Φίλε stiv, ανεξιθρησκεία και θρησκευτική ελευθερία είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα και δεν ταυτίζονται ούτε εννοιολογικά ούτε κατά περιεχόμενο.

Η "ανεξιθρησκεία", όπως δείχνει και η ετυμολογία της, είναι η "ανοχη του κράτους σε άλλα θρησκεύματα". Σε ένα καθεστώς ανεξιθρησκείας, το κράτος απλά ανέχεται τους οπαδούς άλλων θρησκευμάτων και τίποτε περισσότερο. Στην Ελλάδα η ιδέα της ανεξιθρησκείας πρωτοεμφανίστηκε με το έργο του Ευγένιου Βούλγαρη "Σχεδίασμα περί ανεξιθρησκείας ήτοι περί της ανοχής των ετεροθρήσκων" το 1768.

Στην ανεξιθρησκεία, το κράτος παρέχει απλά στους οπαδούς των διαφόρων θρησκευμάτων τη δυνατότητα να προβαίνουν σε λατρευτικές εκδηλώσεις, στο μέτρο που το ίδιο το κράτος καθορίζει, όπως ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα.

Αντίθετα, σε ένα καθεστώς θρησκευτικής ελευθερίας, το κράτος όχι μόνον αντιμετωπίζει όλα τα θρησκεύματα ισότιμα, όχι μόνον τα άτομα δικαιούνται να διαμορφώνουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις ελεύθερα, αλλά το ίδιο το κράτος υποχρεούται:

α. να απέχει από κάθε ενέργεια που θα παρεμπόδιζε τη διαμόρφωση και εκδήλωση των πεποιθήσεων αυτών.
β. να λαμβάνει κάθε πρόσφορο μέτρο για την εξασφάλιση και την εκδήλωση της θρησκευτικής πίστης.

Φυσικά σε ένα κράτος που διέπεται από θρησκευτική ελευθερία δεν υπάρχουν επικρατούσες ή επίσημες θρησκείες, η εκκλησία δεν έχει σχέση με το κράτος και δεν υφίσταται η παραμικρή διάκριση στους πολίτες σχετικά με τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. Ό,τι ακριβώς ΔΕΝ ισχύει στην Ελλάδα.

Χώρες όπου υπάρχει θρησκευτική ελευθερία είναι βεβαίως οι Η.Π.Α., και, όσο κι αν σου φαίνεται περίεργο, η Τουρκία (έστω και με τη μορφή σημαντικής προσπάθειας απεμπλοκής της θρησκείας από την δημόσια ζωή και την εκπαίδευση).

Βλέπεις λοιπόν πως η Ελλάδα δεν έχει θρησκευτική ελευθερία και πως, σε μερικές περιπτώσεις, δεν έχει ούτε καν ανεξιθρησκεία, καθώς, για παράδειγμα, το Σύνταγμα επιτρέπει μόνο σε ορθόδοξο να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ ο νόμος του Ιουστινιανού που απαγόρευε στους μη ορθόδοξους να γίνονται εκπαιδευτικοί, καταργήθηκε μόλις το 1988!

macedon

13/09/2011, 01:21:49
quote:

Στην ανεξιθρησκεία, το κράτος παρέχει απλά στους οπαδούς των διαφόρων θρησκευμάτων τη δυνατότητα να προβαίνουν σε λατρευτικές εκδηλώσεις, στο μέτρο που το ίδιο το κράτος καθορίζει, όπως ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα.

Αντίθετα, σε ένα καθεστώς θρησκευτικής ελευθερίας, το κράτος όχι μόνον αντιμετωπίζει όλα τα θρησκεύματα ισότιμα, όχι μόνον τα άτομα δικαιούνται να διαμορφώνουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις ελεύθερα, αλλά το ίδιο το κράτος υποχρεούται:

α. να απέχει από κάθε ενέργεια που θα παρεμπόδιζε τη διαμόρφωση και εκδήλωση των πεποιθήσεων αυτών.
β. να λαμβάνει κάθε πρόσφορο μέτρο για την εξασφάλιση και την εκδήλωση της θρησκευτικής πίστης.

Makedon ,αυτο δειλα δειλα αρχιζει να κερδιζει και εδω πλεον εδαφος,βεβαια με το σταγονομετρο .

Για μενα θεωρω οτι ειναι θεμα χρονου και διαφορων παγκοσμιων ανακαταταξεων

13/09/2011, 15:35:47
Μακάρι...

macedon

14/09/2011, 11:21:02
macedon:

quote:
Χώρες όπου υπάρχει θρησκευτική ελευθερία είναι βεβαίως οι Η.Π.Α., και, όσο κι αν σου φαίνεται περίεργο, η Τουρκία...

Η Τουρκία είναι ένα κράμα 50 και πλέον
(κάποιοι κάνουν λόγο και για 80 ) διαφορετικών εθνοτήτων.
Τούρκοι, Κούρδοι, Άραβες, Έλληνες, Λάζοι,
Τσέτες, Κιργάσιοι, Αρμένιοι, Ουζμπέκοι,
Εβραίοι, Πομάκοι, Τουρκμένοι, Ασσύριοι,
Πέρσες, Ρομά, Αζέροι, Γεωργιανοί,
Τσερκέζοι, Κιζήλ-Μπάσηδες,
Γορούκοι, Αφσάροι αλλά και πολλοί άλλοι ακόμη !!!
Όσο αφορά το θρήσκευμά τους μπορεί το Ισλάμ
να κατέχει την συντριπτική πλειοψηφία, αλλά να μην ξεχνάμε
όχι μόνον τις διάφορες αιρέσεις που υφίστανται σε μεγάλο βαθμό
(70-80 % Σουνίτες και 20-30 % Αλεβίτες) αλλά και
εκείνες τις μειονότητες που έχουν την δική τους θρησκεία όπως
Χριστιανισμός, Ιουδαϊσμός αλλά και την Μπαχάϊ Πίστη.
Λοιπόν ο Κεμάλ όταν ανέλαβε την «επανίδρυση» της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας,
με ένα άλλο πρόσωπο, πιο πολιτισμένο
(εξευρωπαϊσμός) των τουρανομογγόλων, είναι λογικό να υιοθετήσει
μέσα στα πλαίσια αυτά και την ελευθερία της θρησκείας που
άλλο λόγο ύπαρξης μιας τέτοιας «δημοκρατικής» έκφρασης δεν είχε
παρά το γεγονός της δημιουργίας, συν τω χρόνω
(κυρίως μέσω της εκπαίδευσης ),μιας
τουρκικής συνείδησης σε όλες τις φάρες που
απαρτίζουν την γείτονα.
Άλλωστε χαρακτηριστικό είναι αυτό που λένε στον
εθνικό τους ύμνο :
«Τιμή σ’αυτόν που λέει ότι είναι Τούρκος»,
που λέει «ότι είναι» και όχι
σε αυτόν που ΕΙΝΑΙ !!!

Να μην αφήνεται λοιπόν να διαφαίνεται πως η
Τουρκία διαπνέεται και από "δημοκρατικές
ευαισθησίες" !!!
Κάθε άλλο !!!
Το συμφέρον της κοιτά και αυτό όταν της επιβάλει ακόμη
και Δημοκρατία ( επειδή μόνον αυτό δεν υπάρχει στην γείτονα)
στο όνομα του τουρανομογγολικού τους «ονείρου», το
κάνουν,απλά με προοπτική την μελλοντική κυριαρχία τους,
όπως αυτοί την εννοούν !!!

ΜΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ ΦΙΛΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΑΝΤΑ... ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ.

14/09/2011, 12:03:23
quote:
Φυσικά σε ένα κράτος που διέπεται από θρησκευτική ελευθερία δεν υπάρχουν επικρατούσες ή επίσημες θρησκείες, η εκκλησία δεν έχει σχέση με το κράτος και δεν υφίσταται η παραμικρή διάκριση στους πολίτες σχετικά με τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. Ό,τι ακριβώς ΔΕΝ ισχύει στην Ελλάδα.

Για αυτούς τους λόγους λοιπόν πιστεύω ότι στην Ελλάδα θα συνεχίσει να υπάρχει τυπικά η ανεξιθρησκεία και όχι η θρησκευτική ελευθερία.
Είναι πολλά τα συμφέροντα που θα πληγούν σε περίπτωση θρησκευτικής ελευθερίας στην Ελλάδα...

14/09/2011, 12:37:49
Τα συμφέροντα της αριστεράς για παράδειγμα. Πληγωνονται σφοδρά με το όλο ζήτημα. Ενώ θα μπορούσαμε να έχουμε τους Ινδούς να τρυπάνε τα μάγουλα τους και τα άλλα ωραία έθιμα που έχουνε κάθε χρόνο.
14/09/2011, 13:03:48
Ή τα συμφέροντα της Εκκλησίας!

Τα θρησκευτικά έθιμα είναι πολύ λογικό να φαίνονται παράδοξα και παράλογα στους ανθρώπους άλλων θρησκειών καθώς επίσης και γενικότερα τα πολιτισμικά ήθη κι έθιμα.
Εσένα μπορεί να σου φαίνεται παράδοξο αυτό που αναφέρεις, σε έναν Ινδό μπορεί να φαίνεται παράδοξο το προσκύνημα του σκηνώματος και του λειψάνου ενός νεκρού.
Παρόλα αυτά, θεωρώ πως ο Ινδουισμός κι εν γένει οι ανατολικές θρησκείες δε μπορούν να γίνουν εύκολα κατανοητές από τον δυτικό κόσμο αλλά παρόλα αυτά τις θεωρώ πολύ καλά δομημένες και με σπουδαίο φιλοσοφικό θεολογικό περιεχόμενο ώστε να αξίζουν τον θαυμασμό μου.

14/09/2011, 13:29:02
quote:
Τα θρησκευτικά έθιμα είναι πολύ λογικό να φαίνονται παράδοξα και παράλογα στους ανθρώπους άλλων θρησκειών καθώς επίσης και γενικότερα τα πολιτισμικά ήθη κι έθιμα.
Εσένα μπορεί να σου φαίνεται παράδοξο αυτό που αναφέρεις, σε έναν Ινδό μπορεί να φαίνεται παράδοξο το προσκύνημα του σκηνώματος και του λειψάνου ενός νεκρού.
Δεν μου φαίνεται παράξενο, απλά εδώ δεν είναι Ινδία.
quote:
Παρόλα αυτά, θεωρώ πως ο Ινδουισμός κι εν γένει οι ανατολικές θρησκείες δε μπορούν να γίνουν εύκολα κατανοητές από τον δυτικό κόσμο αλλά παρόλα αυτά τις θεωρώ πολύ καλά δομημένες και με σπουδαίο φιλοσοφικό θεολογικό περιεχόμενο ώστε να αξίζουν τον θαυμασμό μου.
Εδώ συμφωνώ. Και μη νομίζεις, είναι άξιο θαυμασμού να μπορείς να υπομένεις αλλά και να αποζητάς τον πόνο.
14/09/2011, 13:50:05
quote:
Δεν μου φαίνεται παράξενο, απλά εδώ δεν είναι Ινδία.

Σωστά.
Υπάρχουν όμως Ινδουιστές οι οποίοι έχουν κάθε δικαίωμα να έχουν τα έθιμα τους.
Δεν είναι όμως κι Ισραήλ εδώ αλλά παρόλα αυτά στην Ελλάδα είναι διαδεδομένος ο Χριστιανισμός.
Με αυτή τη λογική λοιπόν να παραμείνει η κάθε θρησκεία στα πλαίσια του τόπου όπου γεννήθηκε;

quote:
Εδώ συμφωνώ. Και μη νομίζεις, είναι άξιο θαυμασμού να μπορείς να υπομένεις αλλά και να αποζητάς τον πόνο.

Ναι, είναι κάτι παρόμοιο με ορισμένα χριστιανικά τάγματα που οι πιστοί αυτομαστιγώνονται ή που σε κάποια μέρη κάποιοι άνθρωποι σταυρώνονται το Πάσχα με την θέληση τους, αναπαριστώντας τα πάθη του Ιησού στον σταυρό.
Είναι όντως άξιο θαυμασμού το να αποζητάς τον πόνο.

14/09/2011, 14:01:18
Dying_Incubus
quote:
Σωστά.
Υπάρχουν όμως Ινδουιστές οι οποίοι έχουν κάθε δικαίωμα να έχουν τα έθιμα τους.
Δεν είναι όμως κι Ισραήλ εδώ αλλά παρόλα αυτά στην Ελλάδα είναι διαδεδομένος ο Χριστιανισμός.
Με αυτή τη λογική λοιπόν να παραμείνει η κάθε θρησκεία στα πλαίσια του τόπου όπου γεννήθηκε;
Κοίταξε.. υπο τις παρούσες συνθήκες ΝΑΙ. Υπο διαφορετικές συνθήκες μπορεί να μην ήταν πρόβλημα..
14/09/2011, 14:03:48
quote:
Ναι, είναι κάτι παρόμοιο με ορισμένα χριστιανικά τάγματα που οι πιστοί αυτομαστιγώνονται ή που σε κάποια μέρη κάποιοι άνθρωποι σταυρώνονται το Πάσχα με την θέληση τους, αναπαριστώντας τα πάθη του Ιησού στον σταυρό.
Είναι όντως άξιο θαυμασμού το να αποζητάς τον πόνο.
Ο πόνος... απελευθερώνει.. όπως π.χ. όταν έχουμε πυρετό τα βλέπουμε όλα πιο ροματικά, πιο ωραία... αλλά απαλευθερώνει προσωρινά...
Τώρα, το να μην φοβάσαι τον πόνο είναι μεγάλη δουλειά... εσωτερικά δηλαδή είναι μεγάλο πράγμα κατα τη γνώμη μου.
14/09/2011, 14:10:18
quote:
Κοίταξε.. υπο τις παρούσες συνθήκες ΝΑΙ. Υπο διαφορετικές συνθήκες μπορεί να μην ήταν πρόβλημα..

Οπότε σύμφωνα με αυτό που αναφέρεις κι ο Χριστιανισμός δεν θα έπρεπε να είναι διαδεδομένος στην Ελλάδα ή σε κάποιο άλλο τόπο αλλά να περιοριστεί στον τόπο που γεννήθηκε, σωστά;

Σχετικά με τον πόνο, δεν έχει κάποια ταύτιση με τον πυρετό.
Τουλάχιστον όχι άμεσα καθώς μπορεί να έχεις 40 πυρετό και να μην πονάς.
Δεν ξέρω εάν ένας πυρετός κάνει κάποιο να τα βλέπει όλα πιο ρομαντικά και πιο ωραία, είναι όμως πιθανόν να κάνει έναν άνθρωπο σε εμπύρετη κατάσταση να έχει παραισθήσεις, να αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα ελαφρώς παραλλαγμένη κλπ.