- Υπάρχει ελευθερία βούλησης; - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
Τώρα για μένα η διαίσθηση, είναι (κόρη) της νοησης, (σορρυ αν θέτω νέο ορισμούς, μα έτσι τα βλέπω) και εχει την ποιότητα αυτού που περιέγραψα, πιο πάνω. Ένα ενωτικό λεπτόφιεστατο φάσμα , αντίληψης και μη, ύλης και μη, εαυτού και μη, σκέψης και ΝΟΗΣΗΣ, χρόνου και αχρονου.
Παρά τις ομολογουμένως φιλότιμες προσπάθειες του συντονιστή φίλου stiv, δεν κατάφερα να καταλάβω, πως φτάσαμε στο συμπέρασμα της σκέψης/ύλης και ποιες οι σχέσεις της σκέψης με τον εγκέφαλο, την νόηση και τον νου.
Η πρόταση οτι η σκέψη μπορεί να είναι υλική, είχε προταθεί από τον φίλο Νικόδημο, και είχα τότε εκφράσει την έντονη αντίθεσή μου. Στην περίπτωση εκείνη είχε προταθεί σαν υπόθεση/αξίωμα πως η σκέψη είναι υλική και ότι θα μπορούσε να μεταφερθεί,.
Αυτό θα μπορούσε να είναι σωστό, ΑΝ όμως η σκέψη είναι υλική, κάτι που θα έπρεπε πρώτα να αποδειχτεί..
Η αντιπαράθεση μου με τον Νικόδημο τότε, δεν ήταν στο αν μπορεί να μεταφερθεί, αλά στο αν είναι υλική. Προφανώς ο Νικόδημος ΤΟΤΕ δεν είχε αντιληφθεί σε ποιο σημείο εστίαζα την αντίθεσή μου.
Τώρα με έκπληξη διαπιστώνω να μπαίνει στη συζητηση με την σκέψη ήδη υλοποιημένη
Και πως γίνεται αυτό?
Ο συλλογισμός του φίλου Πλάτωνα αφοπλιστικός και απλός
«Για μένα η σκέψη είναι μια ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ του εγκεφάλου, και μιας και ο εγκέφαλος είναι ύλη, η σκέψη είναι ύλη.»
Και η απορία μου είναι γιατί?
Εγώ θα έλεγα πως η σκέψη είναι μια σύνθετη εγκεφαλική λειτουργία-διεργασία, αποθηκευμένων (στον εγκέφαλο) πληροφοριών και συμπερασμάτων-γνώσεων, αλά και άμεσων(στιγμιαίων) πληροφοριών μέσο των αισθήσεων. Η εγκεφαλική αυτή λειτουργία - διεργασία -επεξεργασία των πληροφοριών-στοιχείων, με την βοήθεια της σκέψης οδηγεί στην νόηση.
Αν ο λόγος-αιτία της «υλοποίησης» της σκέψης, είναι ότι αυτή είναι μια εγκεφαλική «διαδικασία», τότε πάλ,ι ακολουθώντας τον ίδιο συλλογισμό, ΚΑΙ η νόηση θα είναι, την στιγμή που,- σύμφωνα με τον φίλο Πλάτωνα -, «η νόηση, βρίσκεται μεταξύ δυο σκέψεων»?
Απορία
Αν η σκέψη, -και κατά τον ίδιο συλλογισμό, και η νόηση-, είναι κάτι υλικό, αυτό σημαίνει ότι με κάποια πειραματική διάταξη θα μπορούσε να εντοπιστεί και να απομονωθεί, να μεταφερθεί, να τεμαχιστεί, και να τύχει εν πάση περιπτώσει, όλων των πειραματικών αναλύσεων που ακολουθούνται και για την ύλη.
Ξέρουμε κάτι τέτοιο να έχει γίνει μέχρι τώρα?
Μπορεί κάποιος να με πληροφορήσει αν έχουν προταθεί – έστω – κάποια πειράματα για τον εντοπισμό και την απομόνωση «τεμαχίων» ? «κβάντων» ? – ή δεν ξέρω τι όνομα να δώσουμε- στις υλικές ελάχιστες ποσότητες σκέψης ή νόησης?
Μπορεί η γνώση μου στο θέμα να είναι ελλιπής, αλλά ανάγνωση γνωρίζω,
Μπορεί κάποιος να με βοηθήσει να μάθω?
Αν και φαινομενικά έχω «χάσει» κάποια επεισόδια, μη θέλοντας να μπερδευτώ σε μια κουβέντα φιλοσοφίστικη, έμεινα εκτός, αναμένοντας κάποια στοιχεία που θα με βοηθούσαν να προσεγγίσω την καινούργια θεώρηση-πρόταση του φίλου Πλάτωνα ότι η σκέψη είναι ύλη.
.......
Καλημέρα, και καλή μεγαλοευδομαδα, έστω και λόγο εθίμου, φίλε Γιάννη. Φιλοσοφιστικη η φιλοσοφοεπιστιμονικη αν θες, η κουβέντα είναι η άποψη μου και το μέχρι σήμερα, πως τα βλέπω.
Αν προκύψει κάτι, η κάποιος που θα με πισει η μου αποδειξη, πως η σκέψη είναι ΑΥΛΗ, καλως να ερθει, θα το δεχθώ, και θα τον ευχαριστήσω.
Γιάννης
Παρά τις ομολογουμένως φιλότιμες προσπάθειες του συντονιστή φίλου stiv, δεν κατάφερα να καταλάβω, πως φτάσαμε στο συμπέρασμα της σκέψης/ύλης και ποιες οι σχέσεις της σκέψης με τον εγκέφαλο, την νόηση και τον νου.
......
Σε κάθε σοβαρό διάλογο, είναι μέχρι ενός σημείου φισιολογικο να βγαίνουν προς τα έξω και άλλες απορριες η ερώτηματικα που δεν έχουμε ακόμα βρει απαντήσεις. Έτσι γίνεται Ένα σύνολο μη απαντήσεων, που όπως γνωρίζεις και ΕΣΥ ο ίδιος ψάχνουμε το νήμα της αριαδνης, για να βρούμε άκρη. Δεν είναι φυσικα και τόσο κατακριτεο, όσο Η εύκολη λύση, να πάρουμε φοίνικες και να λέμε Κυριακή σαν σήμερα, και εμείς αλληλούια..
Γιάννης
Η πρόταση οτι η σκέψη μπορεί να είναι υλική, είχε προταθεί από τον φίλο Νικόδημο, και είχα τότε εκφράσει την έντονη αντίθεσή μου. Στην περίπτωση εκείνη είχε προταθεί σαν υπόθεση/αξίωμα πως η σκέψη είναι υλική και ότι θα μπορούσε να μεταφερθεί,.
Αυτό θα μπορούσε να είναι σωστό, ΑΝ όμως η σκέψη είναι υλική, κάτι που θα έπρεπε πρώτα να αποδειχτεί..
Η αντιπαράθεση μου με τον Νικόδημο τότε, δεν ήταν στο αν μπορεί να μεταφερθεί, αλά στο αν είναι υλική. Προφανώς ο Νικόδημος ΤΟΤΕ δεν είχε αντιληφθεί σε ποιο σημείο εστίαζα την αντίθεσή μου.
......
Αν δεις φίλε Γιάννη, αφου μιλαγατε για αστροφυσικα, την άποψη μου είπα. Δεν θέλω να πείσω κανένα, ούτε εσένα ούτε το νικομαχος, ούτε κανένα. Αυτα που βλέπω συνήθως μιλάω, και σε αυτα αναφέρομαι.
Γιάννης
Τώρα με έκπληξη διαπιστώνω να μπαίνει στη συζητηση με την σκέψη ήδη υλοποιημένη
Και πως γίνεται αυτό?
Ο συλλογισμός του φίλου Πλάτωνα αφοπλιστικός και απλός
«Για μένα η σκέψη είναι μια ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ του εγκεφάλου, και μιας και ο εγκέφαλος είναι ύλη, η σκέψη είναι ύλη.»
Και η απορία μου είναι γιατί?
........
1. Γιατί αυτο βλέπω μέσα μου, απο πολλα χρόνια, και αυτο γραφω.
2. Γιατί σε μια ολογραφικη εικόνα, όταν βλέπουμε Ένα αντικείμενο, αυτο ανάβει μια περιοχή στον εγκέφαλο, που αλλάζει αν βλέπεις π.χ Ένα δάσος η Ένα κτήριο.
Όταν κλείσεις τα ματια σου, και σκεφτείς τις δυο εικόνες, ανάβουν στον εγκέφαλο οι ίδιες περιοχές. Για αυτο ονόμασα τη σκέψη, υλικη διαδικασία.
Γιάννης
Εγώ θα έλεγα πως η σκέψη είναι μια σύνθετη εγκεφαλική λειτουργία-διεργασία, αποθηκευμένων (στον εγκέφαλο) πληροφοριών και συμπερασμάτων-γνώσεων, αλά και άμεσων(στιγμιαίων) πληροφοριών μέσο των αισθήσεων. Η εγκεφαλική αυτή λειτουργία - διεργασία -επεξεργασία των πληροφοριών-στοιχείων, με την βοήθεια της σκέψης οδηγεί στην νόηση.
......
Δεν οδηγεισαι απο τη σκέψη φίλε μου στη νοηση. Οδηγεισαι στη γνώση, στο συμπέρασμα. Δημιουργεις συνεχώς λαβηρινθους, (data) και όπως ένας υπολογιστής, ψάχνει στα αποθηκευμένα, μπορει να τα επεξεργαστεί, το ίδιο κάνει και το μυαλο σου.
Γιάννης
Αν ο λόγος-αιτία της «υλοποίησης» της σκέψης, είναι ότι αυτή είναι μια εγκεφαλική «διαδικασία», τότε πάλ,ι ακολουθώντας τον ίδιο συλλογισμό, ΚΑΙ η νόηση θα είναι, την στιγμή που,- σύμφωνα με τον φίλο Πλάτωνα -, «η νόηση, βρίσκεται μεταξύ δυο σκέψεων»?
......
Όχι φίλε Γιάννη. Μεταξύ δυο σκέψεων, δεν θα πει πως η νοηση είναι υλικη. Οι άστροναυτες, στη γη η στο διάστημα, μπορει να βρεθούν μεταξύ δυο διαστημοπλοιων, οι αστροναυτες όμως δεν είναι διαστημόπλοια.
Γιάννης
Απορία
Αν η σκέψη, -και κατά τον ίδιο συλλογισμό, και η νόηση-, είναι κάτι υλικό, αυτό σημαίνει ότι με κάποια πειραματική διάταξη θα μπορούσε να εντοπιστεί και να απομονωθεί, να μεταφερθεί, να τεμαχιστεί, και να τύχει εν πάση περιπτώσει, όλων των πειραματικών αναλύσεων που ακολουθούνται και για την ύλη.
........
Όλες οι σκέψεις/σύλλογισμοι, που ξεκινούν με ΑΝ, χρειάζονται προσοχή.
Το λιγότερο σαν απάντηση, θα φέρουν Ένα άλλο ΑΝ!, και ατελειωτους συλλογισμους.
Γιάννης
Ξέρουμε κάτι τέτοιο να έχει γίνει μέχρι τώρα?
Μπορεί κάποιος να με πληροφορήσει αν έχουν προταθεί – έστω – κάποια πειράματα για τον εντοπισμό και την απομόνωση «τεμαχίων» ? «κβάντων» ? – ή δεν ξέρω τι όνομα να δώσουμε- στις υλικές ελάχιστες ποσότητες σκέψης ή νόησης?
Μπορεί η γνώση μου στο θέμα να είναι ελλιπής, αλλά ανάγνωση γνωρίζω,
Μπορεί κάποιος να με βοηθήσει να μάθω?
...........
Η δικια μου προταση ειναι, Πάρε χαρτί και μολύβι, μείνει και γραψε τα γεγονότα που σε απασχολούν, είμαι σίγουρος πως στο τέλος θα βρεις τα πάντα.
Αν δεν σε γεμίζει αυτη η απλή ένδειξη, έχω δει στο διαδίκτυο διαφορα DVD, που μιλάνε για ότι αναρωτιέσαι.
Το θέμα είναι πως (ενας) είναι ειδικευμένος στη βιολογία, πέρασε και δίνει κβαντικες εξηγήσεις, (πολυ πιθανόν να γελασεις) παντα ολα ντυμένα με φιλοσοφικό υπόβαθρο.
Κυριακή σήμερα, εκκλησία δεν πας, δες το, αν δεν τa έχεις δει.
Ο τύπος λέγεται bruce lipton, βάλτο στο ψάξε του youtube.
Δες αυτο που είναι χωρισμένοι σε 16 δεκάλεπτα. Είναι (συνοπτικά) κάτι που ΜΑΘΑΊΝΕΙΣ.
Η ιδέα της διαδικασίας που συμβαίνει μέσα στο κεφάλι , σ’ έναν χώρο εντελώς απομονωμένο , δίνει στη σκέψη έναν απόκρυφο χαρακτήρα. “Η σκέψη γίνεται στο κεφάλι” δεν σημαίνει τίποτε άλλο από “Το κεφάλι συνδέεται με τη σκέψη” . – Λέμε εξίσου “Σκέφτομαι με το μολύβι” και αυτός ο τοπικός προσδιορισμός είναι τόσο καλός , όσο και ο προηγούμενος . Με το να λέμε πως η σκέψη είναι μια δραστηριότητα του νου, όπως η γραφή είναι δραστηριότητα του χεριού , μεταμφιέζουμε την αλήθεια .
Και κάτι άλλο :
Το να σκέπτεσαι είναι μια δραστηριότητα , όπως το να υπολογίζεις . Κανείς δεν θάλεγε πως το να υπολογίζεις ή το να παίζεις σκάκι είναι “καταστάσεις” .
Ludwig Wittgenstein (Αφορισμοί).
Δεν ξέρω αν προσέφερα κάτι και εγώ σε ό,τι αφορά τους προβληματισμούς σας.
Υ.Γ.: Τη γνώμη μου, αναλυτικά, πάνω στο θέμα έχω εκθέσει αναλυτικά στο topic:
http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?whichpage=9&ARCHIVEVIEW=&TOPIC_ID=10131
... αλλά και στις υπόλοιπες σελίδες του (αυτού του topic).

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά
σκέψεις και θέσεις,θέλω να τοποθετηθώ φίλε ΠΛΑΤΩΝΑ
σε αυτό:
ΠΛΑΤΩΝ:
2. Γιατί σε μια ολογραφικη εικόνα, όταν βλέπουμε Ένα αντικείμενο, αυτο ανάβει μια περιοχή στον εγκέφαλο, που αλλάζει αν βλέπεις π.χ Ένα δάσος η Ένα κτήριο.
Όταν κλείσεις τα ματια σου, και σκεφτείς τις δυο εικόνες, ανάβουν στον εγκέφαλο οι ίδιες περιοχές. Για αυτο ονόμασα τη σκέψη, υλικη διαδικασία.
---------------------------------------------------------------
Ονόμασες την σκέψη υλική διαδικασία εξ αιτίας του ανωτέρω.
Θα μπορούσε να υπάρχει και άλλη εξήγηση?
Για να δούμε!
Οταν παρατηρείς μια ολογραφική εικόνα ανάβει στον εγκέφαλο μιά
περιοχή,η οποία αλάζει όταν αλάζει και το παρατηρούμενο.
Δηλαδή εκείνη την στιγμή γίνεται μιά καταγραφή στον εγκέφαλο,
που αποτυπώνει σε μιά περιοχή,οτι βλέπει το μάτι.Αυτή είναι
σαφώς μιά υλική διαδικασία.Φωτόνια εκπέμπονται απο το αντικείμενο
και καταγράφονται-αποθηκεύονται στον εγκέφαλο,σε live χρόνο.
Ωραία μέχρι εδώ.
Τώρα κλείνεις τα μάτια και <σκεφθείς> λές τις εικόνες πού είδες,
ανάβουν οι ιδιες περιοχές.Και αυτό είναι η σκέψη?
Αντί για την λεξη σκέψη,χρησιμοποιήσεις την λέξη <Ανασύρεις> από
την μνήμη,δεν γίνεται πιό σαφής ή περιγραφή?
Καταγράφεις μιά υλική κατάσταση,με υλικά μέσα και την ξαναδιαβάζεις
πάλι με υλικά μέσα.[χημικές διεργασίες].
Μα αυτό είναι η σκέψη,φίλε Πλάτωνα?
Μπορείς με τον ιδιο τρόπο να παρατηρήσεις μιά ιδέα,
ένα σκεπτικό σχήμα κάποιου και να κλεισεις τα μάτια και να το
<ανασύρεις>?
Μπορείς με τήν παρατήρηση-καταγραφή-ανάσυρση,να επεξεργασθείς
ένα αιώνιο πρόβλημα,όπως η ύπαρξη θεού?Μπορείς να το κάνεις
αυτό με υλικό τρόπο?
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
Μα φίλε μου,ουδέποτε ισχυρίσθηκα οτι η σκέψη είναι υλική.
Ουδέποτε ισχυρίσθηκα οτι η σκέψη είναι μη υλική.
Πάντα ξεκινούσα απο το ΑΝ και λαμβάνοντας το ΑΝ σαν αξίωμα
προέβαινα σε αναλύσεις και υποθέσεις.
Πάντα διευκρίνιζα,οτι το θέμα είναι υπό διερεύνηση εκ μέρους μου.
Αν είναι υλική,έλεγα,τότε ΙΣΩΣ αυτό,εκείνο,το άλλο.
Αν είναι αύλη,τότε αυτό,εκείνο...
Στήν παρούσα φάση αντιτίθεμαι στόν Πλάτωνα,οχι επειδή θεωρώ την σκέψη
αύλη,αλλά αντιπαραβάλω μαζί του πιθανές άλλες ερμηνείες,απέναντι
στην σταθερότητα τής άποψής του περί υλικης σκέψης.
Πάντως χαίρομαι που λύθηκε ενα θέμα,που προκάλεσε μεταξύ μας
έντονη αντιπαράθεση,ειρωνία,απαξίωση,υποτίμηση και αμφισβήτηση
κεκτημένων γνώσεων.
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
Φυσικά και προσφέρεις στούς προβληματισμούς μας.
Ειδικά με αυτό:
Η ιδέα της διαδικασίας που συμβαίνει μέσα στο κεφάλι , σ’ έναν χώρο εντελώς απομονωμένο...
Και με αυτό:
“Η σκέψη γίνεται στο κεφάλι” δεν σημαίνει τίποτε άλλο από “Το κεφάλι συνδέεται με τη σκέψη” .
Ακου και μιά ερώτηση.
Αν δεν σκεπτόμασταν,δεν μας απασχολούσε κάν το θέμα,για το τί
είναι η σκέψη,αυτή θα έπαυε να υπάρχει?
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
Ονόμασες την σκέψη υλική διαδικασία εξ αιτίας του ανωτέρω.
Θα μπορούσε να υπάρχει και άλλη εξήγηση?
Για να δούμε!
Οταν παρατηρείς μια ολογραφική εικόνα ανάβει στον εγκέφαλο μιά
περιοχή,η οποία αλάζει όταν αλάζει και το παρατηρούμενο.
Δηλαδή εκείνη την στιγμή γίνεται μιά καταγραφή στον εγκέφαλο,
που αποτυπώνει σε μιά περιοχή,οτι βλέπει το μάτι.Αυτή είναι
σαφώς μιά υλική διαδικασία.Φωτόνια εκπέμπονται απο το αντικείμενο
και καταγράφονται-αποθηκεύονται στον εγκέφαλο,σε live χρόνο.
Ωραία μέχρι εδώ.
Τώρα κλείνεις τα μάτια και <σκεφθείς> λές τις εικόνες πού είδες,
ανάβουν οι ιδιες περιοχές.Και αυτό είναι η σκέψη?
Αντί για την λεξη σκέψη,χρησιμοποιήσεις την λέξη <Ανασύρεις> από
την μνήμη,δεν γίνεται πιό σαφής ή περιγραφή?
Καταγράφεις μιά υλική κατάσταση,με υλικά μέσα και την ξαναδιαβάζεις
πάλι με υλικά μέσα.[χημικές διεργασίες].
Μα αυτό είναι η σκέψη,φίλε Πλάτωνα?
...........
1. Όσο και να φαίνεται παράξενο Νικομαχε, αυτη είναι η σκέψη. Όταν μιλάμε για λέξη, π.χ βάζο, αυτο έχει μια αιτία, και η λέξη ανασυρει απο τη μνήμη μια εικόνα, Ένα σύμβολο, και αντίστροφα. Η λέξη έχει μια αιτία, γεννιέται απο μια εικόνα, που όπως είδες είναι μια υλικη διαδικασία. Αν οι σκέψεις είναι σειρές απο λέξεις, σύμβολα, εικόνες, δεν βλέπω το λόγο να είναι μην είναι υλικη διαδικασία.
Νικομαχος
Μπορείς με τον ιδιο τρόπο να παρατηρήσεις μιά ιδέα,
ένα σκεπτικό σχήμα κάποιου και να κλεισεις τα μάτια και να το
<ανασύρεις>?
Μπορείς με τήν παρατήρηση-καταγραφή-ανάσυρση,να επεξεργασθείς
ένα αιώνιο πρόβλημα,όπως η ύπαρξη θεού?Μπορείς να το κάνεις
αυτό με υλικό τρόπο?
.......
2. Με ρωτάς για το Θεό, κάτι που είναι μη γεγονός. Αν εισαστε φιλοι του, εχετε καλες σχεσεις μαζι του, να μου τον συστησεται! θέλεις να ανασυρω Ένα μη γεγονός, με τα υλικά μου ματια, (που είναι γεγονός) όπως και με τη σκέψη, που είναι το ίδιο? Δεν το μπορω νικομαχε, όπως και οι αρχαίοι μας προγωνοι (φιλόσοφοι), την είχαν ψυλιαστη, και το ονόμαζαν, άγνωστο. (όχι στις γνωστές ανθρώπινες δοξο-διαδικασίες.)
Βέβαια ο Παύλος και η χαζομαρα, κινηγησαν όσους το είχαν αντιληφθεί, και εγκατεστησαν τον χειροπιαστό Θεό, ναι αυτόν που θα σε προστατέψει, θα σε φιλαξει, θα σε βοηθήσει να γίνεις πλούσιος, εγκατεστησαν Ένα υλικό Θεό, γιατί ο υλικος εαυτος, τέτοια πόθει, τέτοια καταλαβαίνει, μα δεν θα πει πως είναι και έτσι. Με αλλα λόγια, δοξολογιες και προσευχές, αν υπάρχει...λέει, τίποτα ανθρωπότητα. Χαζοτραβιεσται!
Ελπίζω τα λόγια μου να μην θιγούν κανένα. Δεν είμαι εναντίον κανενός, την βλακεία εξέταζω.. ![]()
Θεέ μου μη με συγχωρείς, γιατί αν το κανείς, με θέλεις βλάκα!
Αλλά και για ασφάλεια και τάξη.
Ο ίδιος νους παραπαίει μεταξύ της δύναμής του και του φόβου του , μεταξύ της υπερηφάνειας που του δίνει η ελευθερία του και της εμπιστοσύνης στην αστυνομία . Υπάρχουν στιγμές κατά τις οποίες είμαστε αναρχικοί και στιγμές κατά τις οποίες είμαστε απόλυτα πειθαρχικοί .
Δεν είναι ο νόμος εκείνος που μας αφαιρεί την ελευθερία βούλησης .
Η τυποποιημένη παιδεία και η αύξουσα επιρροή της μάζας σε μια διαρκώς πληθυνόμενη μάζα μας αφαιρούν την προσωπικότητα , τον ατομικό χαρακτήρα και την ανεξάρτητη σκέψη .
Όσο τα πλήθη μεγαλώνουν , τα άτομα εξαφανίζονται .
Η ευκολία των συγκοινωνιών και επικοινωνιών διευκολύνει την μίμηση και την αφομοίωση .
Με ταχύ ρυθμό γινόμαστε όλοι όμοιοι και μάλιστα με χαρά – στην ενδυμασία , τους τρόπους , τα ήθη , το εσωτερικό των σπιτιών μας και την σκέψη . Ίσως και αυτή η ελευθερία των ηθών μας να είναι μία μίμηση .
Εν τούτοις , μια κάποια επανάσταση είναι καλύτερη παρά καμιά επανάσταση .
Και ίσως αυτή η δίψα μας για ελευθερία βούλησης, στο ξεδίψασμα να φθάσει και μέχρι το νού μας και να συμπεριλάβει και την ελευθερία σκέψης . Είναι καλό να αντιστέκονται οι άνθρωποι στην ολοκληρωτική ηθικοποίηση με τον νόμο .
"Κατά το μεγαλύτερο μέρος , η τάξη που επικρατεί στον κόσμο δεν οφείλεται στις κυβερνήσεις .
Έχει την προέλευσή της στις θεμελιώδεις αρχές των ανθρώπων περί κοινωνίας και φυσικής τάξης . Προϋπήρξε των κυβερνήσεων .
Η αμοιβαιότητα εξάρτησης του ενός ανθρώπου από τον άλλο και κάθε τμήματος πολιτισμένης κοινωνίας από άλλο τμήμα , δημιουργεί την μακρά αλυσίδα του δεσμού ο οποίος τα συγκρατεί όλα σε μια ενότητα .
Συμπερασματικά , η κοινωνία επιτελεί για τον εαυτό της σχεδόν όσα αποδίδονται στην κυβέρνηση" .
Ποιος είναι αυτός , ο οποίος γράφει με τόσο ανεπιτήδευτο θάρρος και απλότητα ;
Είναι ο γενναίος Τόμας Παίην , ο πρωταγωνιστής δύο επαναστάσεων , ο αναμορφωτής δύο ηπείρων . Ο Αμερικανός Βολταίρος , η αγγλικά φωνή του τολμηρού εκείνου αιώνα που κέρδισε τον τίτλο του Διαφωτισμού .
Διότι κατά τον αιώνα εκείνο , τον Αιώνα του Λογικού , όταν η μετατόπιση της οικονομικής ισχύος από την τεμπέλικη αριστοκρατία στην σφριγηλή μεσαία τάξη διασάλευσε κάθε παράδοση , έσπασε την κρούστα της εθιμοτυπίας και χαλάρωσε τα δεσμά των παμπάλαιων προλήψεων που περιέσφιγγαν την ανθρωπότητα , το άτομο βρέθηκε τόσο ελεύθερο όσο δεν υπήρξε ποτέ , σαν προς στιγμή να είχε πάψει η καταθλιπτική πίεση του παρελθόντος επί του παρόντος .
Η γερασμένη δυναστεία των Βουρβώνων βασίλευε , αλλά δεν κυβερνούσε .
Η Εκκλησία , σε μια κοινωνία όπου η αθεΐα ήταν του συρμού και ακόμη και οι επίσκοποι έδειχναν να συμπαθούν τον ορθολογισμό , ήταν ισχυρή μόνο στα χωριά και ανίσχυρη εντελώς στις πρωτεύουσες . Όλοι οι νόμοι είχαν ατονήσει , όλοι οι κανόνες επικρινόντουσαν , όλοι οι τρόποι συμπεριφοράς και οι τεχνοτροπίες παραβιαζόντουσαν χωρίς φόβο και χωρίς μομφή .
Ήταν η εποχή που ο Ρουσσώ κατήγγειλε το Κράτος σαν μάστιγα για την ανθρωπότητα και ο Τζέφερσον διακήρυττε ότι κυβερνά καλύτερα εκείνος που κυβερνά λιγότερο .
Ήταν η εποχή του ατόμου .

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά
Τα άτομα που είναι συγκεντρωμένα στον όχλο -εντελώς ανόμοια μεταξύ τους και που σε καμμιά περίπτωση σε άλλη περίπτωση ούτε καν θα κοιταζόντουσαν- χάνοντας κάθε θέληση , στρέφονται απο ένστικτο προς εκείνους που την διαθέτει , ορίζοντας έτσι άλλο ένα "Θρησκευτικό πιστεύω"...και το οποίο τους καθοδηγεί ...
Προσωπικό συμφέρον , οικογένεια , τα πάντα θυσιάζονται και μια κοινή συλλογική ψυχή που βρισκει το αντικείμενο της έλλειψης εντός της κάθε μονάδας , ορίζει τόπους αλλα και τρόπους συνεύρεσης...με την πρώτη ματιά αυτό ορίζεται απο το πλήθος και αναφέρεται ως η υφιστάμενη αδικία απο τους "εκμεταλλευτές" , τους έχοντες την εξουσία και την δύναμη...κάτι που ενδεχομένως μπορεί και να είναι αλήθεια!!!
Αλλα είναι μόνον αυτό , είναι αυτό ΟΛΗ η αλήθεια???
Οχλαγωγοί δεν έλειψαν ποτέ απο τους λαούς αλλα δεν κατέχουν όλοι -κάθε άλλο- τις ισχυρές πεποιθήσεις των Αποστόλων , συχνά είναι επιδέξιοι ρήτορες που δεν ακολουθούν παρα τα προσωπικά τους συμφέροντα και επιδιώκουν να πείσουν κολακεύοντας τα ταπεινά ένστικτα!
Η επίδραση έτσι που εξασκούν παραμένει πάντα επίκαιρη..
Οι μεγαλοι πιστοί που διεγείρουν τις την ψυχή των μαζών , οπως ο Πέτρος ο Ερημίτης , ο Λούθηρος , ο Σαβοναρόλα , οι άντρες της επανάστασης , δεν εξάσκησαν γοητεία παρά αφού υποτάχθηκαν πρώτα οι ίδιοι σε μια πίστη και τότε μπόρεσαν να εισάγουν μέσα στις ψυχές αυτή τη θαυμαστή δύναμη που την λέμε "πίστη"...κάτι που κάνει τον άνθρωπο ΑΠΟΛΥΤΟ ΣΚΛΑΒΟ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ ΤΟΥ!
Να δημιουργήσουν την "πίστη" , είτε πρόκειται για θρησκευτική , είτε για πολιτική , κοινωνική .... πίστη σ'ενα προσωπο , σε μια ιδέα , να ποιός είναι ο ρόλος των μεγάλων δημαγωγών.....αλλα οι μεγάλοι Δημαγωγοί πρωτίστως αναγιγνώσκουν την "υφέρπουσα επιθυμία/ες" πρωτίστως και μετά στοχοποιούν με το ανάλογο μήνυμα το κέντρο του αντικειμένου της έλλειψης κάθε "Αδικημένου/ων" που ενώ ως μεμονωμένα άτομα είναι τόσο ανόμοια , ωστόσο έχουν κάτι κοινό που ορίζει τόσο την συνεύρεση και την συμπάθεια αλλα και την ομαδοποίηση....μεταξύ τους....ωστόσο ήταν και είναι παντα εφήμερες αυτές οι σχέσεις , όπως ο έρωτας....!!!
Συνεχίζεται...

Μείνε μέσα στο παιχνίδι...
Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΒΟΣΝΙΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ ΣΕΜΙΡ ΟΣΜΑΝΑΤΖΙΤΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΠΕΡΑΣΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΛΕΤΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΤΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΠΩΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΟΥ ΒΙΣΟΚΟ (30 χλμ ΒΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΣΑΡΑΓΕΒΟ) ΚΡΥΒΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 3 ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΑΡΧΑΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΙΣΩΣ ΚΑΙ 12,000 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ.
ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΑΒΑΣΙΜΗ ΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ.
Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΝΒΕΡ ΙΜΑΜΟΒΙΤΣ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΠΩΣ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΑΝΟΗΣΙΕΣ.
ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΕΚΕΙΝΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΣΕΙ ΚΑΤΙ ΣΕ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ ΚΛΙΜΑΚΑ.
Ο ΟΣΜΑΝΑΤΖΙΤΣ ΑΠΑΝΤΑ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΜΑΡΤΥΡΟΥΝ ΠΩΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ.
Ο ΠΡΩΤΟΣ ΛΟΦΟΣ (VISOCICA) ΕΧΕΙ ΠΛΑΓΙΕΣ ΜΕ ΚΛΗΣΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ 45 ΜΟΙΡΩΝ
ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ "ΚΟΙΤΟΥΝ" ΑΥΣΤΗΡΑ ΣΤΑ 4 ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΑ.
ΠΡΟΘΕΤΕΙ ΔΕ ΟΤΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΓΚΟΥΣ ΧΩΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΜΙΑ ΚΥΡΙΑ ΕΙΣΟΔΟ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ ΕΙΣΟΔΟΥΣ ΣΕ ΤΟΥΝΕΛ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ
ΛΙΘΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΠΥΡΑΜΙΔΑΣ.
ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΔΕ ΠΩΣ ΟΜΙΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ.
ΤΟ ΔΕ ΜΕΓΕΘΟΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΥΡΑΜΙΔΑΣ ΘΑ ΣΟΚΑΡΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΨΗΛΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟΥ.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΥ ΕΠΕΤΕΥΧΘΗ ΜΕ ΡΑΝΤΑΡ ΚΑΤΕΔΕΙΞΕ ΠΩΣ ΤΑ ΤΟΥΝΕΛ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΥΘΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ 90 ΜΟΙΡΕΣ ΑΚΡΙΒΩΣ.
Ο ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΠΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΚΕΙ ΠΕΝΤΕ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟ ΒΗΜΑ.
Μ.ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2006.
ΠΙΣΤΕΥΩ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΠΩΣ ΕΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΙΣΩΣ ΑΛΛΑΞΕΙ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
![]()
ΑΝ ΝΙΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΣΚΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΦΕΥΓΕΙ ΜΗΝ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΠΙΣΩ ΝΑ ΤΗΝ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ

ΦΙΛΕ ΜΟΥ Ogygos ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ Η ΦΩΤΟ ΜΕ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ.
ΑΛΛΑ ΤΑ ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ ΣΤΑΔΙΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ ????
ΕΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΚΑΤΙ ΣΧΕΤΙΚΟ ΜΕ ΑΥΤΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΜΑΣ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
![]()
Edited by - Ogygos on 26/04/2006 20:39:25
Τι κλίση (αζιμούθιο) σε σχέση με τον βορά έχει αυτή η ευθεία ?
Σκέφτηκα μήπως ακολουθεί την πορέια κάποιου γνωστού άστρου, που έχει κάποια εμπλοκή σε μυθολογία...
quote:
Διαβαζοντας μου ήρθε μια ερώτηση.Τι κλίση (αζιμούθιο) σε σχέση με τον βορά έχει αυτή η ευθεία ?
Σκέφτηκα μήπως ακολουθεί την πορέια κάποιου γνωστού άστρου, που έχει κάποια εμπλοκή σε μυθολογία...
Από πυραμίδα Ζέδεφρε έως Μπεν Νέβις έχουμε αζιμούθιο 327,1951 μοίρες ως προς τον Βορρά η αλιώς -32,8049 μοίρες. Από Μπεν Νέβις έως πυραμίδα Ζέδεφρε έχουμε αζιμούθιο 121,3584 μοίρες.
Από:
http://www.dartmouth.edu/~izapa/E-37.pdf
"Two Sothic cycles before the year A.D. 139, in the year –2783, the sun rose at 4:45 A.M. on July 9 and Sirius rose at 4:31 A.M. at an azimuth of 117º -- giving the latter a “lead time” of 14 minutes. One Sothic cycle earlier, in –1322, the sun rose at 4:48 A.M. on July 9 and Sirius rose at 4:38 A.M. at an azimuth of 111º, and Sirius enjoyed a heliacal advantage of only 10 minutes."
Αν από 1322 π.Χ. έως 2783 π.Χ. μεταβαίνουμε από αζιμούθιο 111 σε 117 μοίρες τότε μήπως το 4244 π.Χ. ή κάπου εκεί πλησιάουμε τις 121 μοίρες;
Edited by - Ogygos on 27/04/2006 01:07:55
Θα φαινόταν από μακριά, θα ήταν σχεδόν ευθύγραμη, άν διαρκούσε και κάποιο χρόνο ίσως να ΟΔΗΓΗΣΕ και κάποιους σε αυτήν την ευθεία. Κάθοδος ?
ΜΟΛΙΣ ΤΩΡΑ ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ Ogygos ΚΑΙ Βρίλ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΑΣΤΡΟ.
ΕΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΦΙΛΕ Ogygos ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΘΑ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ
ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΜΑΙ ΑΣΧΕΤΟΣ ΤΕΛΕΙΩΣ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ.
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΘΕΤΕΤΕ...
![]()
quote:
Αν από 1322 π.Χ. έως 2783 π.Χ. μεταβαίνουμε από αζιμούθιο 111 σε 117 μοίρες τότε μήπως το 4244 π.Χ. ή κάπου εκεί πλησιάουμε τις 121 μοίρες;
Πώς την ερμηνεύεις αυτήν την σημαντική αλλαγή του αζιμούθιου ?
*4 μοίρες, πάλι 4 μοίρες, στο τέλος σχεδόν 10 μοίρες.
Δεν οφείλεται στην μετάπτωση. Η μεταβολή αυτή είναι πάρα πολύ μικρή.
Σου είναι γνωστή μια αλλαγή της κλίσης της Γής σε σχέση με τον Ήλιο ?
Δηλ. μεταβολή της τροχιάς που ακολουθούν φαινομανικά στον έναστρο ουρανό σε κάποια χρονική περίοδο ?