- ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΕΙ ΕΠΙΠΕΔΟ (LEVEL)? - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
quote:
glinaaea : ... Προτιμώ να μιλήσω για το μεγαλύτερο θέμα που έχει προκύψει και για το οποίο υπάρχουν πολλές γνώμες. Την εξέλιξη των ειδών και ως εκ τούτου και του ανθρώπου
Κάποιο forum πιο παλιά τιτλοφορείτο << Γέννεση ή εξέλιξη>>.
quote:
hunter1 : ενταξει ολα αυτα glinaaea αλλα ολα αυτα αφορουν μονο τον μικροκοσμο του ανθρωπου ως ατομο.... υπαρχει γυρω μας το απειρο....υπαρχει ο φυσικος κοσμος περα απο τις επιθυμιες του εγω ή ακομα αν θελεις σε συναρτηση...σωστα αυτα που λες στο αν ηταν δυνατο να λησμονησουμε τη διακριση του κοσμου σε φυσικο κ μεταφυσικο, στο αναγκαιο κ στο πιθανο απο τη μια κστο περριτο κ στο αδυνατο απο την αλλη..θα πρεπει μαλιστα να δουλεψουμε με το πνευμα μας λησμονωντας το ιδιο το πνευμα μας..
d.k
Επειδή , λοιπόν , πιάσαμε , αγαπητέ glinaaea, το θέμα της εξέλιξης και σε συνδυασμό με την παρατήρηση της φίλης hunter1, θα πω δυο κουβέντες πάνω σ’αυτά :
Εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια το πεπρωμένο ενός ανθρώπου ταυτιζόταν με το πεπρωμένο της ομάδας του , της φατρίας του έξω από την οποία του ήταν αδύνατο να επιζήσει . Η φατρία , πάλι , δεν μπορούσε να επιζήσει και να αμυνθεί παρά μόνο χάρη στη συνοχή της .
Εκεί οφείλεται και η εξαιρετική υποκειμενική επιβολή των νόμων που οργάνωναν και διασφάλιζαν αυτή τη συνοχή .
Μπορούσε να βρεθεί κάποιος και να παραβεί σε μια στιγμή αυτούς τους νόμους . Αλλά δεν θα περνούσε από κανενός το μυαλό να αρνηθεί το κύρος τους .
Αν λογαριάσει κανείς την τεράστια επιλεκτική σημασία που είχαν κατανάγκην αποκτήσει παρόμοιες κοινωνικές δομές και μάλιστα για τόσο μεγάλη διάρκεια , είναι δύσκολο να μη σκεφθεί ότι πρέπει οπωσδήποτε να έχουν επηρεάσει τη γενετική εξέλιξη των εγγενών κατηγοριών του ανθρώπινου μυαλού .
Η εξέλιξη αυτή δεν πρέπει να διευκόλυνε μονάχα την αποδοχή του νόμου της φατρίας , αλλά και να δημιουργτήσει την ανάγκη της μυθικής ερμηνείας που τον θεμελιώνει περιβάλλοντάς τον με αδιαμφισβήτητο κύρος .
Είμαστε απόγονοι αυτών των ανθρώπων .
Κι απ’ αυτούς , χωρίς αμφιβολία , έχουμε κληρονομήσει αυτή την ανάγκη να βρίσκουμε εξήγηση , αυτή την αγωνία που μας εξωθεί να αναζητάμε το νόημα της ύπαρξης .
Αγωνία δημιουργό όλων των μύθων , όλων των θρησκειών , όλων των φιλοσοφιών και της επιστήμης της ίδιας .
Φιλικά
Κηφεύς
Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά
quote:quote:
glinaaea : ... Προτιμώ να μιλήσω για το μεγαλύτερο θέμα που έχει προκύψει και για το οποίο υπάρχουν πολλές γνώμες. Την εξέλιξη των ειδών και ως εκ τούτου και του ανθρώπου
Κάποιο forum πιο παλιά τιτλοφορείτο << Γέννεση ή εξέλιξη>>.quote:
hunter1 : ενταξει ολα αυτα glinaaea αλλα ολα αυτα αφορουν μονο τον μικροκοσμο του ανθρωπου ως ατομο.... υπαρχει γυρω μας το απειρο....υπαρχει ο φυσικος κοσμος περα απο τις επιθυμιες του εγω ή ακομα αν θελεις σε συναρτηση...σωστα αυτα που λες στο αν ηταν δυνατο να λησμονησουμε τη διακριση του κοσμου σε φυσικο κ μεταφυσικο, στο αναγκαιο κ στο πιθανο απο τη μια κστο περριτο κ στο αδυνατο απο την αλλη..θα πρεπει μαλιστα να δουλεψουμε με το πνευμα μας λησμονωντας το ιδιο το πνευμα μας..
d.kΕπειδή , λοιπόν , πιάσαμε , αγαπητέ glinaaea, το θέμα της εξέλιξης και σε συνδυασμό με την παρατήρηση της φίλης hunter1, θα πω δυο κουβέντες πάνω σ’αυτά :
Εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια το πεπρωμένο ενός ανθρώπου ταυτιζόταν με το πεπρωμένο της ομάδας του , της φατρίας του έξω από την οποία του ήταν αδύνατο να επιζήσει . Η φατρία , πάλι , δεν μπορούσε να επιζήσει και να αμυνθεί παρά μόνο χάρη στη συνοχή της .
Εκεί οφείλεται και η εξαιρετική υποκειμενική επιβολή των νόμων που οργάνωναν και διασφάλιζαν αυτή τη συνοχή .
Μπορούσε να βρεθεί κάποιος και να παραβεί σε μια στιγμή αυτούς τους νόμους . Αλλά δεν θα περνούσε από κανενός το μυαλό να αρνηθεί το κύρος τους .
Αν λογαριάσει κανείς την τεράστια επιλεκτική σημασία που είχαν κατανάγκην αποκτήσει παρόμοιες κοινωνικές δομές και μάλιστα για τόσο μεγάλη διάρκεια , είναι δύσκολο να μη σκεφθεί ότι πρέπει οπωσδήποτε να έχουν επηρεάσει τη γενετική εξέλιξη των εγγενών κατηγοριών του ανθρώπινου μυαλού .
Η εξέλιξη αυτή δεν πρέπει να διευκόλυνε μονάχα την αποδοχή του νόμου της φατρίας , αλλά και να δημιουργτήσει την ανάγκη της μυθικής ερμηνείας που τον θεμελιώνει περιβάλλοντάς τον με αδιαμφισβήτητο κύρος .
Κι απ’ αυτούς , χωρίς αμφιβολία , έχουμε κληρονομήσει αυτή την ανάγκη να βρίσκουμε εξήγηση , αυτή την αγωνία που μας εξωθεί να αναζητάμε το νόημα της ύπαρξης .Αγωνία δημιουργό όλων των μύθων , όλων των θρησκειών , όλων των φιλοσοφιών και της επιστήμης της ίδιας .
Φιλικά
Κηφεύς
Να σε διαβάζουμε πιο συχνά φίλε μου!
Όμορφη διατύπωση και πάντα με σεβασμό...νά'σαι καλά!
soul
θα ηθελα να ρωτησω ομως ενα γιατι , ενα γιατι "αρρωστια" και οχι κατι αλλο στην προταση "αρρωστια της ψυχης" !!! τι αλλο ? ισως "η φυση της ψυχης" , καθως η λεξη "αρρωστια" δρα αρνητικα ... και εχω την πεποιθηση οτι τιποτα το αρνητικο δεν υπαρχει μεσα μας και το "οτι αρνητικο βρισκουμε ή βλεπουμε" εχει αλλου τις ριζες τους (δεν μιαλω φυσικα για κατι το παθολογικο)

[ΠΕΡΙ ΠΙΣΤΗΣ - Όποιος πραγματικά έχει γνώση για κάποιο θέμα λέει «κατάλαβα». Όποιος δεν έχει γνώση λέει «πιστεύω».]
quote:
Εαρινός : Φίλε glinaaea καλημέρα!
Δεν θα ήθελα να αντιλογήσω σε όσα είπες και δεν είμαστε εξάλλου εδώ -αυτή έχω την αίσθηση..- για κάτι τέτοιο!
Πνεύμα..ψυχή..ύλη κλπ...κλπ...!
Οι ορισμοί έχουν δοθεί απο ανθρώπους προσπαθώντας να θέσουν υπο τον ελεγχό τους αλλα και να ερμηνεύσουν διάφορα ανεξήγητα θέματα αλλα και απορίες εκπορευόμενες απο την άγνοια και τον φόβο!
Ο Ανρύ Μπεργκσόν είχε πεί:"Τα εργαλεία του νού γίνονται φορτικά βάρη , όταν το περιβάλλον που τα κατέστησε αναγκαία δεν υπάρχει πιά.."
Καταπιασθήκαμε να ερευνήσουμε και να βρούμε ποιός και πως μας δημιούργησε και σε όλη την υφήλιο και σε όλες τις περιόδους , κάθε λαός και κάθε κοινωνία έδωσε την δική της ερμηνεία ...
Θεός , Χριστός , Βούδας , Μωάμεθ κλπ...κλπ...και διάφορες άλλες θεωρίες...μέχρι και θεωρίες που διατείνονται ότι η ανθρωπότητα προήλθε απο τον ερχομό στην γή κάποιων άλλων όντων κλπ!
Λόγια..λόγια...λόγια και αναίτιες και αδικαιολόγητες μάχες και διαπληκτισμοί για το ποιό είναι το ορθό...
Προσωπικά μου κάνει εντύπωση , η αμετροέπεια που χαρακτηρίζει την ανθρωπότητα και που μοιάζει με κάποιον που ποτέ δεν έμαθε την αλφαβήτα και το 1+1=2 και προσπαθεί να λύσει εξισώσεις και παράγοντες για να μην πω τίποτ'αλλο...
Καθημερινά βλέπουμε -όλοι μας- τους ανθρώπους να μην μπορούν να ελέγξουν και να κατευθύνουν σωστά τον εαυτό τους ... και συνεχώς βρίσκονται σε μια συγκινησιακή κατάσταση , η οποία "σχίζει" το είναι τους και τους θέτει απέναντι προς τους υπολοίπους συνανθρώπους τους!
Και αντί να αναζητήσουν το γιατί συμβαίνει αυτό και γιατί η ζωή τους παράγει καθημερινά πόνο και δυστυχία , προσπαθούν -τι τρέλλα είναι αυτή???" να βρούν τον θεό ... η ειρωνία είναι ότι δεν έχουν -καν- βρεί τον εαυτό τους και έχουν την "απαίτηση" να βρούν τον θεό..!
Μήπως φίλε , πρωτίστως θα πρέπει να γνωρίζουμε και να καταννοήσουμε τον άνθρωπο πρωτίστως -τον εαυτό μας- και για πρώτη φορά , να του πούμε "γειά σου" ????
Μήπως γνωρίζοντας τον εαυτό μας και όλα τα περιεχόμενά του , ασυνείδητες διεργασίες που μας χειραγωγούν και μας κατευθύνουν σε έναν καθημερινό εσωτερικό -πρωτίστως- πόλεμο , αρχίσουμε να γνωρίζουμε -εντός μας- στοιχεία της δημιουργίας μας αλλα και δυνάμεις που ποτέ δεν αποκαλύψαμε , διότι ασχολούμασταν με πράματα που μας καθήλωσαν και μας καθηλώνουν?
Ας τα βρούμε θέλω να πώ πρώτα με τον εαυτό μας και ας γνωρισθούμε μαζί του και τότε ίσως να αποχωρήσουμε ή και εξ'αυτής της γνωριμίας να ανακαλύψουμε ότι ο Γιούνγκ είχε δίκιο , λέγοντας:"Πολλοί άνθρωποι αναζητούν το θεό , κάπου εκεί έξω -απο τον εαυτό- ενώ μπορεί να είναι εντός του καθενός και αυτό διότι κάθε δημιούργημα , φέρει πάνω του τα αποτυπωματα του δημιουργού του!"
Η πρώτη μάχη συγκροτείται και θεμελιώνεται εντός μας φίλε μου ...πρώτα οργιζόμαστε και μετά επιτιθέμεθα...
Αν κατορθώσουμε να εντυπώνουμε διαφορετικά τα εξωτερικά γεγονότα , τότε μέλλεται να έχουμε και καλύτερες ιδέες των πραγμάτων και καλύτερες διατυπώσεις ... σκέψεις και συμπεριφορές!
Και ίσως τότε , ο "θεός" ν'αρχίσει να εμφανίζεται εντός μας , υπο την μορφή υγιών συναισθημάτων που αγκαλιάζουν ζεστά όλο το είναι μας!
Νά"σαικαλά!!!
Soul
Συνεχίζοντας τον προηγούμενο συλλογισμό μου , φίλε Εαρινέ , βλέπω ότι αυτή η επιτακτική ανάγκη (που προανέφερα) να βρίσκουμε εξήγηση για το νόημα της ύπαρξης είναι έμφυτη , γραμμένη κάπου μέσα στη γλώσσα του γενετικού κώδικα , ότι αναπτύσσεται αυτενεργά , είναι κάτι για το οποίο , εγώ , από μέρος μου , δεν αμφιβάλλω .
Έξω από το ανθρώπινο είδος , δε συναντάμε πουθενά αλλού στο ζωικό βασίλειο , οργανώσεις κοινωνικές , τόσο τρανά διαφορισμένες , εκτός ίσως σε ορισμένα έντομα : μυρμήγκια , τερμίτες ή μέλισσες . Στα κοινωνικά έντομα η σταθερότητα των θεσμών δεν οφείλει , θα λέγαμε , τίποτα σε κληρονομημένη κουλτούρα , αλλά τα πάντα στη γενετική μεταβίβαση . Η κοινωνική συμπεριφορά είναι εξ ολοκλήρου εγγενής, αυτόματη .
Στον άνθρωπο , οι κοινωνικοί θεσμοί , σαφώς καρποί του πνεύματος, δεν θα μπορέσουν ποτέ να πλησιάσουν τέτοια σταθερότητα . Ποιος άλλωστε , θα το ευχόταν ;
Η επινόηση των μύθων και των θρησκειών , η κατασκευή περιεκτικών φιλοσοφικών συστημάτων , είναι το τίμημα που ο άνθρωπος έπρεπε να πληρώσει για να επιβιώσει σαν κοινωνικό ζώο , χωρίς να υποταχθεί σε ένα σκέτο αυτοματισμό .
Αλλά η καθαρά πολιτιστική κληρονομιά , δε θα ήταν αρκετά σίγουρη ούτε αρκετά ισχυρή , από μόνη της , για να στηρίξει τις κοινωνικές δομές .
Είχε ανάγκη από κάποιο γενετικό υπόβαθρο , που να την κάνει τροφή κατάλληλη για τις απαιτήσεις του πνεύματος .
Αν δεν ήταν έτσι , τότε πώς εξηγείται , μέσα στο είδος μας , η οικουμενικότητα του θρησκευτικού φαινομένου , στη βάση της κοινωνικής δομής ;
Πώς εξηγείται , ακόμα , ότι μέσα στην απέραντη ποικιλία των μύθων , των θρησκειών ή των φιλοσοφικών ιδεολογιών , ξαναβρίσκουμε ολοένα την ίδια βασική “μορφή” ;
Εύκολα βλέπει κανείς , ότι οι "εξηγήσεις" που προορίζονται να θεμελιώσουν το νόμο κατασιγάζοντας την αγωνία , έχουν , όλες τους σχεδόν , μορφή “ιστορική” ή , για την ακρίβεια , οντογονική.
Οι αρχέγονοι μύθοι αναφέρονται , όλοι σχεδόν , σε ήρωες λίγο πολύ θεϊκούς , που τα έπη τους εξηγούν την καταγωγή της ομάδας και θεμελιώνουν την κοινωνική δομή της σε παραδόσεις απαρασάλευτες : η ιστορία δεν ξαναφτιάχνεται .
Οι μεγάλες θρησκείες έχουν την ίδια μορφή , βασιζόμενη στο ιστορικό της ζωής κάποιου εμπνευσμένου προφήτη , που , κι όταν δεν είναι ο ίδιος ο ποιητής των πάντων , τον εκπροσωπεί , μιλάει εξ ονόματός του και λέει την ιστορία των ανθρώπων και τα πεπρωμένα τους .
Τα παραπάνω , κατά τη γνώμη μου πάντα , παρεμβάλλονται εμποδίζοντας σε μεγάλο βαθμό την πνευματική άνοδο του ανθρώπου .
Φιλικά
Κηφεύς
quote:
[quote]Εαρινός :Οι μεγάλες θρησκείες έχουν την ίδια μορφή , βασιζόμενη στο ιστορικό της ζωής κάποιου εμπνευσμένου προφήτη , που , κι όταν δεν είναι ο ίδιος ο ποιητής των πάντων , τον εκπροσωπεί , μιλάει εξ ονόματός του και λέει την ιστορία των ανθρώπων και τα πεπρωμένα τους .
Τα παραπάνω , κατά τη γνώμη μου πάντα , παρεμβάλλονται εμποδίζοντας σε μεγάλο βαθμό την πνευματική άνοδο του ανθρώπου .
Φιλικά
Κηφεύς
Ο άνθρωπος φίλε μου , δια μεσου της σκεψης του ...είναι ικανός να κοιτάξει στο μέλλον.
Επηρεάζεται απο έναν άλλο τύπο αιτιολογικής τάξης πραγμάτων που ο Τσάρλς Χάρτσορν ονομάζει "δημιουργική αιτιότητα".
Ο Έλτον Τρούμπλαντ , επεξεργάζεται αυτό το σημείο , με την εισήγηση , ότι οι αιτίες της ανθρώπινης συμπεριφοράς βρίσκονται όχι μόνο στο παρελθόν , αλλα στην ικανότητα του ανθρώπου , να εντρυφεί και να διαλογίζεται στο μέλλον ή να αξιολογεί πιθανότητες!
Η σκέψη φίλε μου , όπως την αντιλαμβανόμστε καθημερινά , δεν είναι απλώς η συνείδηση -και μόνο- των ενεργειών μας αλλα είναι αληθινή και δημιουργική αιτία!
Κάτι συμβαίνει , όταν ο άνθρωπος σκέπτεται ...που δεν θα είχε συμβεί σε διαφορετική περίπτωση.
Το καράβι για να ξεκινήσει , πρέπει πρωτίστως να σηκώσει άγκυρες...όταν οι άγκυρες μένουν κάτω γατζωμένες , δεν πάει πουθενά..και οι ναύτες και ο καπετάνιος ομού κρύβουν την ατολμία τους και τον φόβο τους , πίσω απο τον μανδύα της "σωφροσύνης" και της "ευ-πραξίας-.... υπήρχε και θα υπάρξει "αντίτιμο" για ανεύρεση νέων τόπων σκέψης και κάποιοι το ανέλαβαν και στιγματίσθηκαν για να επιβεβαιωθούν εκ των υστέρων!
soul
d.k
quote:
αν κ '' πιστη '' φιλοι μου θα συμφωνησω μαζι σας οσον αφορα το ξεκολλημα...ο σκεφτομενος ανθρωπος θα προχωρησει γιατι το πνευμα του ειναι ανησυχο...θα προσπερασει τις ναρκες κ καπου στο απειρο θα βρει το δικο του αστερι...το θεμα ειναι το να μην εξοκυλει περωντας τις πρωτες ναρκες κ νομισει οτι η πορεια ειναι ευκολη που παλι παγιδα ειναι αυτο...εδω πρεπει να υπαρχουν μερικα πρεπει κ καποιοι ηθικοι κανονες ωστε να μην χαθει το πνευμα η ψυχη μεσα στο απειρο... θα ηθελα τωρα να μοιραστω κατι ασχετο μαζι σας...το πηρατε χαμπαρι οτι μπηκε η ανοιξη?στο τοπο που ειμαι οι νυχτες ειναι πλεον γεματες απο κρωξιματα φρυνων τα βραδυα κ τιποτα πιο εντυπωσιακο απο το πεταγμα κ ζευγαρωμα των γερακιων...καλη ανοιξη λοιπον σε ολους μας..d.k
Να περνάς καλά Hunter και πάντα η χαρά και η ευτυχία να είναι μόνιμος συνοδός σου στην ζωή...μια ζωή γεμάτη χρώματα και όμορφες εικόνες ανοιξιάτικου τοπίου...
http://www.youtube.com/watch?v=k7SnQ0H8oug
![]()
![]()
soul
d.k
Φίλοι μου καλή σας ημέρα.
Δεν μπορώ να μπαίνω συχνά στο Forum, και τα θάματα βγαίνουν πολλά. Δεν μπορώ να απαντήσω σε όλα.
----------------------------------------------------------------
Εαρινός
Αλήθεια , είναι άραγε σωστό και αποδοτικό για τους ανθρώπους όντας περιχαρακωμένοι και εκ των πραγμάτων περιορισμένοι απο την συλλογική ψυχή...οποιουδήποτε δόγματος να ερευνήσουν εκτός αυτών των ορίων και των δρόμων που το οποιοδήποτε δόγμα τους κατευθύνει???
Μπορεί μια κοινωνία ελευθέρων ανθρώπων με ευρύτητα πνεύματος και σκέψης να ενοχοποιεί το αυτονόητο , την μελέτη δήλαδή και την έρευνα σε όλους τους τομείς και στα πεδία και όταν κάποιος το κάνει αυτό να θεωρείται a-priori ως επικίνδυνος για ένα σύστημα αξιών???
"Ή , η φύση είναι κλειστή στο αίτημά μας για μελλοντισμό , οπότε η σκέψη ... ο καρπός εκατομμυρίων χρόνων προσπάθειας , είναι στραγγαλισμένη , νεκρογέννητη μέσα σ'ενα παράλογο σύμπαν που αποβάλλει τον εαυτό του ή κάποιο άνοιγμα υπάρχει.." Έχω την αίσθηση , ότι η ανθρωπότητα έχει βρεί αυτό το άνοιγμα .
Αυτό το άνοιγμα θα εξ-ερευνηθεί-παρ'ολες τις αντιδράσεις μιας καθεστηκύίας τάξης ιδεών.." , όχι απο μια ανώνυμη εταιρική κοινωνία αλλα απο ανεξάρτητα άτομα που θα θελήσουν να συνεργασθούν μαζί ..ΜΕΣΑ Σ'ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ!
Και η εξ-ερεύνηση αυτή ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΟΝΟ , όταν σαν άτομα έχουμε απελευθερωθεί απο το παρελθόν και ας έχουμε υπόψιν μας ότι μια κοινωνία δεν μπορεί ν'αλλάξει , αν προηγουμένως δεν αλλάξουν τα άτομα!
-----------------------------------------------------------
Φίλε μου οι κανόνες τα δόγματα και οι περιορισμοί, έχουν τεθεί στον άνθρωπο για να ελεγχθεί η συμπεριφορά του στον τρόπο ζωής του και η συνύπαρξή του στην κοινωνία. Είναι κατά την γνώμη μου αναγκαίο <<κακό-καλό>>. Αυτό όμως είναι και λίγο βοηθός στον άνθρωπο στην ώθησή του να ερευνήσει κάτι περισσότερο και να ξεφύγει από το κατεστημένο της κοινωνίας του. Η έρευνά του μπορεί να τον προωθήσει πολύ πιο μπροστά από τους ανθρώπους της κοινωνίας του, να βρει νέες ιδέες, να ακολουθήσει δικό του δρόμο ΜΕΣΑ στην κοινωνία του και αν θελήσει και αν μπορέσει να βοηθήσει και άλλους. Απαιτείται όμως προσωπική εργασία και όχι μόνο υπακοή από το δόγμα -όπως το λες-. Η προσωπική εργασία δεν απαιτεί ανυπακοή των κανόνων της κοινωνίας αλλά εξτρά εργασία σε τομείς που μπορεί πραγματικά να ξεφύγει και να βρει το πραγματικό νόημα της ζωής και να την ζήσει έτσι.
--------------------------------------------------------------
Κηφεύς
Επειδή , λοιπόν , πιάσαμε , αγαπητέ glinaaea, το θέμα της εξέλιξης και σε συνδυασμό με την παρατήρηση της φίλης hunter1, θα πω δυο κουβέντες πάνω σ’αυτά :
Κι απ’ αυτούς , χωρίς αμφιβολία , έχουμε κληρονομήσει αυτή την ανάγκη να βρίσκουμε εξήγηση , αυτή την αγωνία που μας εξωθεί να αναζητάμε το νόημα της ύπαρξης .
Αγωνία δημιουργό όλων των μύθων , όλων των θρησκειών , όλων των φιλοσοφιών και της επιστήμης της ίδιας .
Φιλικά
Κηφεύς
----------------------------------------------------------------------
Φίλε μου, πρώτα απ όλα είναι λάθος νομίζω να πιστεύεις ότι φατρίες με όλες τις επιπτώσεις τους ευρίσκονται μόνο στο ανθρώπινο είδος. Ευρίσκονται σ όλα τα είδη όντων. Και αυτό ακριβώς είναι και μια βασική αιτία γρήγορης εξέλιξης.
Η έρευνα και η αναζήτηση δεν οφείλεται στην αγωνία όπως την λες αλλά αν μπορώ να το πω αλληγορικά, ευρίσκεται μέσα στο DNA και του <<σώματος>> αλλά κυρίως και της ψυχής του που αυτή σπρώχνει την έρευνα. Η εξέλιξη έχει επέλθει όπως το λες κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από την προσπάθεια του ανθρώπου να βρει τρόπους να επιζήσει καλύτερα.
-----------------------------------------------
Κηφεύς
Οι μεγάλες θρησκείες έχουν την ίδια μορφή , βασιζόμενη στο ιστορικό της ζωής κάποιου εμπνευσμένου προφήτη , που , κι όταν δεν είναι ο ίδιος ο ποιητής των πάντων , τον εκπροσωπεί , μιλάει εξ ονόματός του και λέει την ιστορία των ανθρώπων και τα πεπρωμένα τους .
Φιλικά
Κηφεύς
Φιλικά
Κηφεύς
------------------------------------------------------------------
Φίλε μου δεν νομίζω ότι η αγωνία είναι αυτή που δημιούργησε τα παραπάνω. Θα προτιμούσα να πω ότι η ανάγκη είναι αυτή που τα δημιούργησε. Ανάγκη για κατάταξη και τοποθέτηση των αισθημάτων και των συναισθημάτων του ανθρώπου. Ανάγκη να μπει σε μια περιοριστική για την ύλη κατάσταση ούτως ώστε να μπορέσει να ελευθερώσει τον εσωτερικό του εαυτό. Μύθοι, φιλοσοφίες, επιστήμη και οι θρησκείες τις έφτιαξε ο άνθρωπος για τον σκοπό αυτόν, και έγιναν σε διαφορετικούς χρόνους και τόπους για να εξυπηρετήσουν τις εκάστοτε καταστάσεις και ανάγκες. Η κάθε μια απ αυτές ίσχυε απόλυτα στην εποχή της. Οι βάσεις όμως και οι κεντρικές ιδέες είναι διαχρονικές και μπορούμε να τις υιοθετήσουμε και εμείς μόνο αφού τις επεξεργαστούμε και τις προσαρμόσουμε στην δική μας εποχή και στις δικές μας ανάγκες φροντίζοντας όμως και να μην παραποιούμε.
Επομένως από αυτήν την άποψη δεν νομίζω ότι είναι εμπόδια αλλά βοήθεια εφ όσον μας βάζουν σε κάποια κανάλια επιλογών
Η κρίση και οι επιλογές είναι δικές μας.
Έχουν ακουστεί πολλές θεωρίες από κάποιους ανθρώπους για την εξέλιξη, για τις δυνατότητες του ανθρωπίνου εγκεφάλου, του σώματος, για το τι εργασίες γίνονται σε κάθε τομέα της ζωής των όντων και του ανθρώπου.
Δεν καταρρίπτω τις θεωρίες αυτές, αλλά θέλω να επισημάνω ότι οι άνθρωποι αυτοί εργάστηκαν μόνο στον υλικό τομέα με το πείραμα και την παρατήρηση και τα συμπεράσματά τους είναι αν μη τι άλλο ελλειπή. Ολοκληρωμένα θα ήταν αν είχαν ερευνήσει ΚΑΙ τον εσωτερικό κόσμο-δρόμο και έφταναν στα βαθύτερα και στα πραγματικά αίτια όλων των δυνατοτήτων και των ενεργειών που γίνονται στην ζωή. Τότε θα μπορούσαν να δώσουν ολοκληρωμένες θεωρίες και άξιες να υιοθετηθούν.
d.k