- ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΕΝΑΝ ΝΕΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ; - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.
quote:
ΚΑΛΗ ΜΟΥ ΦΙΛΗ OstriaΠΟΛΥ ΚΑΛΗ Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΟΥ ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ (ΗΔΗ ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ) ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΚΥΝΗΓΟΥΣΑΝ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΙΔΕΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ...
Αγαπητέ Avatar δεν εμβάθυνα σε αυτό (στον σκοταδισμό) επειδή θεωρώ ότι θα πρέπει να το δούμε ιδιαίτερα, επειδή αν βλέπω κάποιες ομοιότητες του τότε με το σήμερα είναι πάνω σε αυτόν τον τομέα (διαφοροποιημένο ως ένα βαθμό βέβαια).
Δεχόμαστε όλοι ότι ο Μεσαίωνας ήταν μία σκοταδιστική περίοδος. Τι σημαίνει αυτό; Υπό ποιές συνθήκες δημιουργείται "σκοτάδι" δηλαδή;
Είναι γενικά παραδεχτό νομίζω ότι, το σκοτάδι δημιουργείται υπό συνθήκες φτώχιας υλικής και φτώχιας πνευματικής. Και τα δύο ανοίγουν τον δρόμο στο να έρθει στην επιφάνεια ο Φόβος. Τον φόβο τον έχουμε μέσα μας αλλά γιγαντώνεται κάτω από ειδικές συνθήκες πχ, μετά από μία φυσική καταστροφή, κάτω από την απειλή πολέμου, ο μεταφυσικός φόβος κλπ. Επίσης ο φόβος καλλιεργείται για να μπορείς να έχεις τον άλλο κάτω από την εξουσία σου και αυτό ακριβώς είχε συμβεί κατά τον Μεσαίωνα από την πλευρά της πολιτικής και της θρησκευτικής εξουσίας (της δυτικής εκκλησίας).
Αν ψάξεις να δεις τι ακριβώς φοβόταν ο μεσαιωνικός άνθρωπος (πάντα για την δυτική κοινωνία μιλάμε) θα δεις ότι δεν φοβόταν τόσο για την ζωή του (είχε καταλάβει ότι αυτή δεν είχε αξία στην κοινωνία που ζούσε) αλλά για την μεταθανάτια ζωή του. Φοβόταν για την "αθάνατη ψυχή του" η οποία είτε θα κέρδιζε την αιώνια μακαριότητα, είτε θα υπέφερε στην αιώνια κόλαση. Αυτό το δεύτερο ήταν κάτι που δεν μπορούσε με τίποτα να το ξεπεράσει ψυχολογικά. (Φαντάσου τον άμοιρο που δεν είχε λεφτά να αγοράσει ένα συγχωροχάρτι).
Θα έκανε τα πάντα για να κερδίσει τον Παράδεισο, ειδικά όταν η πνευματική τροφή που του προσέφεραν ξεκαθάριζε με τρομαχτικές περιγραφές ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα πήγαιναν στην κόλαση και ότι θα υπέφεραν φοβερά μαρτύρια εκεί για μια αιωνιότητα.
Φαντάσου λοιπόν αυτά τα τρομαγμένα ανθρωπάκια που δεν έβρισκαν ελπίδα ούτε πάνω στην γη (η ζωή ήταν ιδιαίτερα σκληρή) αλλά ούτε και στην μελλοντική ζωή, καθώς ήταν πεπεισμένοι ότι σχεδόν ό,τι και να έκαναν δεν μπορούσαν να κερδίσουν τον Παράδεισο.
Τι έκαναν λοιπόν; Οι περισσότεροι κλείστηκαν στα μοναστήρια. Αυτό τους εξασφάλιζε μια ελάχιστη ασφάλεια και μία ελπίδα ότι ακολουθώντας τους θρησκευτικούς νόμους (πχ τους νόμους του τάγματος που ανήκαν και που συνήθως ήταν ιδιαίτερα αυστηροί) θα είχαν μια ελπίδα για την μεταθάνατια ζωή.
Αλλοι( λαϊκοί) βρήκαν διαφορετικούς τρόπους για να πλησιάσουν την πύλη του Παραδείσου. Ελεγε ο ιεροεξεταστής "Δώστε μου μια μάγισσα, δώστε μου έναν αιρετικό και εγώ θα φροντίσω να σας δώσω τον Παράδεισο". Αυτή ήταν βασικά η διαπραγμάτευση που τους προσέφεραν έτσι όπως το βλέπω εγώ... και δεν ήταν πολλοί αυτοί που δεν θα πουλούσαν και την μάνα τους που λέει ο λόγος για να εξασφαλίσουν μια θέση στον Παράδεισο.
Τι συμπεράσματα μπορούμε να βγάλουμε από όλα αυτά;
Τι αναλογίες βλέπουμε σήμερα; (ξέχασε την εκκλησία και τον "παράδεισο-κόλαση" και βάλε σύγχρονες "πολιτικο-κοινωνικές" έννοιες)
quote:
Που στηρίζεται η σημερινή εποχή;Στους μονοπωλιακού τύπου οικονομικούς κολοσσούς
Στην πυραμιδική οργάνωση της οικονομίας
Στην κοινωνία του 1/3
ως φορέα πολιτισμού έχουμε τα Μ.Μ.Ε
Το πνευματικό περιεχόμενο πολυσύνθετο αλλά… και «ευκολοχώνευτο», βρίσκεται σε κάθε γειτονία αλιεύοντας χαμένες, ή περίεργες ψυχές.
Αγαπητέ Πλωτίνε ας μείνουμε λίγο περισσότερο στην σημερινή εποχή.
Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε αν ζούμε ένα νέο Μεσαίωνα (συνεχόμενο όπως λέει ο Αίολος ή ανανεωμένο που ξεκίνησε σε μια παρελθούσα χρονική στιγμή -αν ναι ποιά είναι αυτή άραγε;) ή αν οδηγούμαστε σε έναν νέο Μεσαίωνα (ή έστω στην κορύφωσή του) και πότε θα μπορέσουμε να βγούμε από αυτόν (αν βγούμε πριν καταστραφούμε δηλαδή).
Οπως πολύ σωστά είπες η σημερινή εποχή στηρίζεται κυρίως στα στοιχεία που έδωσες.
Υπάρχουν πολλοί που θεωρούν ότι έχουμε περάσει σε μία νέα εποχή που την ονομάζουν είτε "ύστερη νεωτερικότητα" είτε "μετα-νεωτερικότητα", δηλ ότι μετά την δεκαετία του '80 έχουμε μπει σε μία νέα εποχή. Τα στοιχεία αυτής της νέας εποχής (αν δεχτούμε τα παραπάνω) είναι ακόμα υπό διαμόρφωση. Μπορεί να μας οδηγήσουν σε περαιτέρω περιπέτειες, μπορεί να μας δώσουν και λύσεις.
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
quote:Ακριβώς Ostria.
Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε αν ζούμε ένα νέο Μεσαίωνα (συνεχόμενο όπως λέει ο Αίολος ή ανανεωμένο που ξεκίνησε σε μια παρελθούσα χρονική στιγμή -αν ναι ποιά είναι αυτή άραγε;) ή αν οδηγούμαστε σε έναν νέο Μεσαίωνα (ή έστω στην κορύφωσή του) και πότε θα μπορέσουμε να βγούμε από αυτόν (αν βγούμε πριν καταστραφούμε δηλαδή).
Αν οδεύουμε προς έναν "νέο μεσαίωνα", ΠΟΤΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ Ο ΠΑΛΑΙΟΣ;
Τι είναι τελικά ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ;
Πάντως όχι αυτό:
quote:...ΠΛΩΤΙΝΕ, ούτε αυτό:
Στους μονοπωλιακού τύπου οικονομικούς κολοσσούς
Στην πυραμιδική οργάνωση της οικονομίας
Στην κοινωνία του 1/3
ως φορέα πολιτισμού έχουμε τα Μ.Μ.Ε
Το πνευματικό περιεχόμενο πολυσύνθετο αλλά… και «ευκολοχώνευτο», βρίσκεται σε κάθε γειτονία αλιεύοντας χαμένες, ή περίεργες ψυχές.
quote:...σωστά;
Σύμωνα με ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης, ο ρυθμός της τεχνολογικής εξέλιξης διπλασιάζεται κάθε 10 χρόνια, κατ’ αυτόν τον τρόπο τα επόμενα δέκα χρόνια θα συμπυκνώνουν εξελίξεις που είδαμε τα προηγούμενα 20 χρόνια, και τα μεθεπόμενα 10, εξελίξεις 40 χρόνων. Το 2030, οι άνθρωποι θα έχουν γνωρίσει τεχνολογικά επιτεύγματα που θα αναλογούν σε 130 χρόνια προόδου με τον σημερινό ρυθμό, ενώ στο τέλος του 21ου αιώνα, η ανθρωπότητα θα έχει δει πρόοδο αντίστοιχη εκείνης που εμείς, θα χρειαζόμασταν 20.000 χρόνια για να την γνωρίσουμε!
Διότι στα δικά μου κιτάπια, ο πολιτισμός εμφανίζεται (αν) ΠΡΩΤΑ ανάμεσα στ' αυτιά μας και μετά στα χέρια μας...
Και ανάμεσα στ' αυτιά μας, μόνον πολιτισμό δεν έχουμε.
Είμαστε γεμάτοι φόβους, όπως πολύ σωστά κατα την γνώμη μου λέει η Ostria.
Και αυτό ΣΙΓΟΥΡΑ δεν χαρακτηρίζει τον πολιτισμό...
Ενα από τα κύρια χαρακτηριστικά του πολιτισμού είναι το ΔΙΚΑΙΟ και όχι η καταστολή, κάτι που ισχύει εδώ και 2000 χρονάκια και βάλε...
Ολα τα υπόλοιπα έπονται.
Εν αναμονή για την συνέχεια Αμαλία...![]()
Edited by - Αίολος on 23/03/2006 03:36:18
Πάντως οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι στη σημερινή εποχή ο δυτικός άνθρωπος απολαμβάνει μία πρωτοφανή ελευθερία έκφρασης.
Κατά συνέπεια,βιώνουμε έναν αντι-Μεσαίωνα...
Εδώ όμως κρύβεται μία παγίδα και όπως μας έχουν διδάξει οι αρχαίοι φιλόσοφοι τα αντίθετα στοιχεία εναλάσσονται.
Παρατηρώντας το μειωμένο πνευματικό επίπεδο των σύγχρονων λαών,και ειδικά των Ελλήνων(από τους οποίους όσο να'ναι έχουμε κάποιες υψηλές απαιτήσεις),βλέπω ότι ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΠΟΛΥΦΩΝΙΑΣ,το οποίο στην ουσία δεν είναι παρά αποτέλεσμα του σημαντικότατου προβλήματος του υπερπληθυσμού(σε ένα οποιοδήποτε "Σύστημα" η υπέρμετρη αύξηση των μερών του μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει,γι'αυτό και ο Πλάτων πρότεινε ότι οι πολίτες μίας ιδεατής πόλης-κράτους θα πρέπει να διατηρούνται πάνω-κάτω στον αριθμό των 5.040).
Η πνευματική Αναγέννηση,είτε στην αρχαία εκδήλωσή της(αρχαία Ελλάδα-Ιωνική Φιλοσοφία κτλ.),είτε στην Ιταλία του 15ου-16ου αιώνα,προκάλεσε μία εκπληκτική ΣΥΜΦΩΝΙΑ,ένα άκρως δημιουργικό περιβάλλον,δυναμικού και υποκειμενικού χαρακτήρα,που παρά την αξιοθαύμαστη ετερότητά των μερών του παρουσίασε μοναδική ενότητα(παραλίγο μία νέα Αναγέννηση να προκύψει και από τη δεκαετία του '60 όμως το δημιουργικό πνεύμα αυτής της εποχής δεν έτυχε ανάλογης συνέχειας).
Σήμερα μπορεί να καυχιόμαστε για την ελευθερία λόγου όμως δεν υπάρχει καμία πνευματική "Συμφωνία" και εδώ κατά τη γνώμη μου εντοπίζεται η αιτία της υποκουλτούρας.
Όταν ακούγονται πάρα πολλές φωνές αναγκαστικά γεννιέται μεγάλος ΘΟΡΥΒΟΣ με αποτέλεσμα οι μεν θορυβώδεις και αμετροεπείς εκδηλώσεις να ξεχωρίζουν ενώ οι δε ουσιαστικές και έμμετρες εκδηλώσεις,εκ φύσεως πιο βαθιές,μετρημένες και ανεπιτήδευτες,ακούγονται λιγότερο και περνούν στην αφάνεια.
Συνειρμικά θυμάμαι όταν στα τέλη της δεκαετίας του '80 ήρθε η ώρα να μπει στο παιχνίδι η ιδιωτική τηλεόραση και όλοι λέγανε "επιτέλους,ελεύθερη δημοσιογραφία,τέρμα στο κατεστημένο της κρατικής και ελεγχόμενης τηλεόρασης,τέρμα στα μονολιθικά και βαρετά προγράμματα".
Πού να ξέραμε οι άμοιροι τί μπάχαλο θα ακολουθούσε,πού να προβλέψουμε τον επερχόμενο οχετό από σκουπίδια που τόσο μεγάλο κακό έχει κάνει στην ελληνική κοινωνία?
Μη με παρεξηγήσετε,οι πολιτικές μου πεποιθήσεις δεν είναι ούτε ολοκληρωτικές ούτε τίποτα παρόμοιο,ανέκαθεν αναγνώριζα την αξία των εκάστοτε "αναγκαίων κακών",δυστυχώς όμως το πρόβλημα της πολυφωνικής οχλαγωγίας με έχει απασχολήσει έντονα και το θεωρώ ως τη ρίζα του κακού.
Δεν υπάρχει λοιπόν μόνο η τυραννία των Κυβερνητών αλλά και η τυραννία του Όχλου,η οποία γίνεται έντονα αισθητή σήμερα και που κατά τη γνώμη μου αποτελεί την πιο εκφυλισμένη και άδικη κοινωνική κατάσταση.
Και η αλήθεια είναι ότι σε περιπτώσεις που θα τις χαρακτήριζα "κομβικές" αυτό ακριβώς το πρόβλημα της πολυφωνίας είναι που οδηγεί στο αντίθετο άκρο της επιβολής αυταρχικών δογμάτων.
Οι ΗΠΑ πιθανόν να εξελιχθούν στο πρώτο παράδειγμα της "νεο-μεσαιωνικής" κοινωνίας.
Και όταν κάτι συμβαίνει στις ΗΠΑ μοιραία εξαπλώνεται παντού...
Ποιός ξέρει,ίσως έτσι να είναι καλύτερα.
ΦΙΛΕ Βρίλ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ ΣΟΥ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΟΥ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ...
quote:
ΦΙΛΕ Βρίλ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΑΜΕ ΤΗΝ ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ....ΒΕΒΑΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΡΟΥΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ Η ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ..
ΤΩΡΑ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΠΗΛΙΑ Η ΙΔΕΕΣ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΧΡΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΟΜΙΛΟΥΜΕ ΠΩΣ ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ...
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
![]()
ΑΝ ΝΙΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΣΚΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΦΕΥΓΕΙ ΜΗΝ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΠΙΣΩ ΝΑ ΤΗΝ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ
ΚΑΛΗ ΜΟΥ ΦΙΛΗ Ostria ΘΑ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙΣ ΝΑ ΑΠΟΜΟΝΩΣΩ ΚΑΠΟΙΑ ΦΡΑΣΕΙΣ ΣΟΥ ΠΟΥ ΤΙΣ ΘΕΩΡΩ ΠΟΛΥ ΒΑΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ....
quote:ΣΗΜΕΡΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ????
Είναι γενικά παραδεχτό νομίζω ότι, το σκοτάδι δημιουργείται υπό συνθήκες φτώχιας υλικής και φτώχιας πνευματικής. Και τα δύο ανοίγουν τον δρόμο στο να έρθει στην επιφάνεια ο Φόβος. Τον φόβο τον έχουμε μέσα μας αλλά γιγαντώνεται κάτω από ειδικές συνθήκες πχ, μετά από μία φυσική καταστροφή, κάτω από την απειλή πολέμου, ο μεταφυσικός φόβος κλπ. Επίσης ο φόβος καλλιεργείται για να μπορείς να έχεις τον άλλο κάτω από την εξουσία σου και αυτό ακριβώς είχε συμβεί κατά τον Μεσαίωνα από την πλευρά της πολιτικής και της θρησκευτικής εξουσίας (της δυτικής εκκλησίας).
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΥΛΙΚΗ ΦΤΩΧΙΑ ????
(ΕΚΤΟΣ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ)
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΥΛΙΚΗ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΙΕΡΑΤΕΙΑ ????
ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ,ΑΠΕΙΛΕΣ ΠΟΛΕΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΟΙ ΦΟΒΟΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ????
ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΦΩΤΕΙΝΑ ΔΙΑΛΕΙΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 18 ΜΕ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 19 ΑΙΩΝΑ.
ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ 2 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ...
ΙΔΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟI ΕΛΕΓΧΟI.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
![]()
ΑΝ ΝΙΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΣΚΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΦΕΥΓΕΙ ΜΗΝ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΠΙΣΩ ΝΑ ΤΗΝ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ
quote:
Υπάρχουν πολλοί που θεωρούν ότι έχουμε περάσει σε μία νέα εποχή που την ονομάζουν είτε "ύστερη νεωτερικότητα" είτε "μετα-νεωτερικότητα", δηλ ότι μετά την δεκαετία του '80 έχουμε μπει σε μία νέα εποχή. Τα στοιχεία αυτής της νέας εποχής (αν δεχτούμε τα παραπάνω) είναι ακόμα υπό διαμόρφωση. Μπορεί να μας οδηγήσουν σε περαιτέρω περιπέτειες, μπορεί να μας δώσουν και λύσεις.
Σίγουρα συμφωνώ με αυτή την άποψη, αλλά να διευκρινίσω πως για οποιαδήποτε αλλαγές μιλάμε, η αναφορά γίνεται σε μεγάλο «βάθος χρόνου», με την προϋπόθεση βέβαια πως δεν θα έχουμε προλάβει να γυρίζουμε στην εποχή των παγετώνων, λόγω ανθρώπινης παρέμβασης…
Αγαπητέ Αίολε, μιλάμε για έναν νέο μεσαίωνα, καθώς δεν μπορούμε να ακυρώσουμε τον διαφωτισμό, που ακολούθησε την αναγέννηση...
Όσον αναφορά τον πολιτισμό, ο πολιτισμός μπορεί να έχει διαβαθμίσεις διάφορων επιπέδων.
Αν λάβουμε υποψιν μας ότι εμείς επικοινωνούμε μέσω διαδικτιου, ενώ πριν από λίγα χρόνια επικοινωνούσαμε δια μέσου ταχυδρομικών περιστεριών ε, τότε μιλάμε σίγουρα για τεχνολογική πρόοδο έτσι δεν είναι;
Το ερώτημα που τίθεται είναι ποιο είναι το τίμημα της προόδου, και τι προοπτικές προσφέρει αυτή η πρόοδος …

«Ω ψυχή μου, μην ποθείς αθάνατη ζωή μονάχα επιδίωκε ό,τι μπορείς να κατορθώσεις»
Με την Αναγέννηση δεν έφυγε ο μεσαίωνας, αλλά ξεκίνησε η προσπάθεια για να φύγει.
Και θα φύγει, όταν εκλείψουν αυτοί που τον επέβαλαν!
...ή τουλάχιστον όταν τους στερήσουμε από το πανίσχυρο όπλο που τους έχει απομείνει: ΤΟ ΧΡΗΜΑ!
Και συνεχίζεται ακόμα η προσπάθεια αυτή.
Σ' εμάς τώρα φτάνει η αναγέννηση, κι αν...
Η τεχνολογία από μόνη της δεν είναι πολιτισμός.
Κοίταξε τι γίνεται τώρα στην Γαλλία.
Και οι συνθήκες διαβίωσης των Γάλλων είναι κατά πολύ καλλίτερες από τις δικές μας...
Δεν θέλω να σκέφτομαι πόσα χρόνια θα περάσουν για να φτάσει αυτό σ' εμάς.
Δηλαδή πότε θα σταματήσουμε να είμαστε υπήκοοι και να γίνουμε πολίτες.
Σαν τους Γάλλους...
quote:
Η τεχνολογία από μόνη της δεν είναι πολιτισμός
Τίποτα από μόνο του δεν είναι πολιτισμός αγαπητέ Αίολε. Πολιτισμός είναι η παράλληλη ανάπτυξη και συνεργασία πολλών στοιχείων. Το καθένα από μόνο του δεν μπορεί να στηρίξει αυτό που λέμε πολιτισμική εξέλιξη. Θεωρώ ότι δεν μπορούμε ας πούμε να δεχομάστε με ενθουσιασμό την ανάπτυξη των εργαλείων της γραφής στο παρελθόν (τεχνολογία είναι και ο πάπυρος και το ξυσμένο καλάμι, καθώς και η κατασκευή του χαρτιού και η τυπογραφία αργότερα) και σήμερα να κοιτάμε με σκεπτικισμό την ανάπτυξη των οπτικοαστικών μέσων και του internet.
Και τότε όπως και σήμερα χρειαζόμασταν εργαλεία για να αποτυπώσουμε αλλά και να διαδώσουμε τις ιδέες και την φαντασία μας και όλα αυτά ήταν τεχνολογικά εργαλεία. Τώρα, αν η τεχνολογία έχει κάνει άλματα ενώ οι ιδέες και η φαντασία μας έχουν μείνει στάσιμα (ή και έχουν υποχωρήσει ως προς κάποιες χρονικές περιόδους) σε αυτό δεν φταίει σίγουρα η ανάπτυξη της τεχνολογίας. Πώς μπορεί να φταίει το εργαλείο για την κακή ποιότητα της ουσίας του προϊόντος; (και λέω ουσία για να το ξεχωρίσω από το τελικό προϊόν που είναι το "πακέτο" περιεχομένου και μορφής.)
Ας βρούμε λοιπόν που πραγματικά οφείλεται η στασιμότητα των ιδεών και της φαντασίας στο περιεχόμενο του προϊόντος που παράγουμε.
Πρώτα-πρώτα θα πρέπει να εξετάσουμε αν όντως υπάρχει αυτή η στασιμότητα (μήπως ας πούμε είναι ένας ακόμα μύθος;) και σε ποιούς τομείς παρατηρείται. Σίγουρα οχι στην δημιουργία των καταλληλότερων εργαλείων. Εκεί πάμε καλά όπως είπα παραπάνω.
Εδώ νομίζω ότι μπαίνει και το θέμα (πρόβλημα;) της πολυφωνίας που αναφέρει ο kost. Κανονικά η πολυφωνία δεν θα έπρεπε να αποτελεί πρόβλημα. Οπως δεν θα έπρεπε να αποτελούν πρόβλημα ένα σωρό κοινωνικές και άλλες "κατακτήσεις". Το πρόβλημα προκύπτει όταν η πολυφωνία γίνεται θόρυβος (όπως πολύ σωστά παρατηρεί) βαβούρα θα έλεγα και αντί να μας κεντρίζει μας αποχαυνώνει (αρχικά μας δημιουργεί έντονο πονοκέφαλο και τελικά μας αποχαυνώνει).
Δεν είμαι υπέρ της "πνευματικής συμφωνίας" που αναφέρεις αγαπητέ kost, γιατί τότε μιλάμε για κατευθυνόμενη ανάπτυξη του πολιτισμού. Δεν νομίζω ότι και στην Αναγέννηση έγινε κάποια πνευματική συμφωνία αλλά μάλλον οι περισσότεροι θεώρισαν ότι η έξοδος από τον μεσαίωνα ήταν μονό-δρομος (δηλ επιστροφή σε παλιαιότερα ιδεώδη).
Σήμερα ένας παρόμοιος δρόμος φοβάμαι ότι θα αποδεικνυόταν αδιέξοδος. Ποιός ή ποιοί είναι οι πιθανοί δρόμοι που θα μπορούσαν να μας βγάλουν από αυτό το σημερινό -σχεδόν "υπαρξιακό"- αδιέξοδο;
Κατά την γνώμη μου μόνο μία δραματική τομή και ένα υπερβατικό άλμα θα μπορούσαν να δώσουν αυτή την λύση.
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Βεβαίως είναι ευπρόσδεκτη, αλλά δεν είναι αυτή που χαρακτηρίζει τον πολιτισμό.
Πολιτισμός είναι τα ήθη.
Για παράδειγμα, πολιτισμένη κοινωνία είναι αυτή που έχει την αίσθηση του δικαίου.
Δηλαδή η κοινωνία της οποίας οι πολίτες τηρούν το δίκαιο στις μεταξύ των σχέσεις και δεν προσφεύγουν στους υπαλλήλους των ("δικαστές"), με σκοπό την εξαπάτησή των προς ιδίων όφελος.
Η μισή Ελλάδα μηνύει την άλλη μισή...
Κάνε μια βόλτα στα δικαστήρια και θα φρίξεις με αυτά που θ' ακούσεις και θα δεις!
Αυτό, όση τεχνολογία και να υπάρχει, ΔΕΝ είναι πολιτισμός.
Θα σου δώσω ένα παράδειγμα για να καταλάβεις τι εννοώ:
Φυλακίζονται φουκαράδες στην "πολιτισμένη" κοινωνία μας, για 29€ δικαστικά έξοδα, 7ήμερα δηλαδή (ΚΙ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ!!!), ενώ οι διάφοροι Κοκκάληδες που χρωστούν δισεκατομμύρια, αν θυμάσαι την πρόσφατη ιστορία με τον "ΦΛΑΣ FM", χαίρουν τιμών και προστασίας!
Και αυτή η πρακτική είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του ΜΕΣΑΙΩΝΑ!
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΨΑΡΙ ΤΡΩΕΙ ΤΟ ΜΙΚΡΟ!
Αναρχία δηλαδή...
Συμφωνώ μαζί σου, ότι πολιτισμός είναι ο συνδυασμός διαφόρων πραγμάτων, αλλά αυτά ευρίσκονται αποκλειστικά στην σφαίρα των ηθών και όχι στον κόσμο της ύλης.
Η έννοια του σεβασμού καθώς και η έννοια του δικαίου, είναι ανύπαρκτες στην "πολιτισμένη" κοινωνία μας.
Και η πολυφωνία καλή είναι, αρκεί να υπάρχουν λογικές απόψεις και σώφρωνες άνθρωποι να τις ακούν.
...και σώφρωνες άνθρωποι "παράγονται" μεσω της παιδείας.
...και παιδεία δεν έχουμε!
Το γιατί, ε, είναι μιά άλλη μεγάλη πονεμένη ιστορία...
Αυτό που μας χρείαζεται για να ξυπνήσουμε και να ξεβολευτούμε μήπως κι αλλάξει κάτι, είναι η ΠΕΙΝΑ!
Εκει έχουμε καταντήσει...
Θα το διατύπωνα διαφορετικά, αλλά ας όψεται ο σεβασμός μου στούς συνομιλιτές...
Μην ξεχνάς ότι οι "ανώτερες ιδέες" (ήθος, κοινωνική δικαιοσύνη, ουμανισμός κλπ) αναπτύχθηκαν κυρίως στις πιό τεχνολογικά εξελιγμένες κοινωνίες (και συνήθως από ανθρώπους με υψηλό IQ για να το συνδέσω με το άλλο θέμα του φίλου Avatar).
-Arthur C. Clarke-
Edited by - Ostria on 29/03/2006 16:25:33