ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Περί ελληνικής θρησκείας και αθεϊσμού - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- Περί ελληνικής θρησκείας και αθεϊσμού - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

Logan29 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/2
LoganΝέο Μέλος
15/01/2005, 22:37:31
LOGAN ΠΡΟΣ JUNK 95 Η τοση βεβαιοτητα στην οποια αντλώ την αποψη μου εινται οτι οι αρχαιοι Ελληνες οι οποιοι ειχαν ανακαλυψη τοσον υδον επιστιμες δεν θα μπορούσαν να κανουν λαθος στο θεμα της θρησκειας και αν νομιζεις οτι καναν λαθος πως τοτε ανακαλυψαν τις μεγαλυτερες επιστιμες της ανθρωποτητς;
junk95Μέλος
16/01/2005, 17:44:44
quote:

LOGAN ΠΡΟΣ JUNK 95 Η τοση βεβαιοτητα στην οποια αντλώ την αποψη μου εινται οτι οι αρχαιοι Ελληνες οι οποιοι ειχαν ανακαλυψη τοσον υδον επιστιμες δεν θα μπορούσαν να κανουν λαθος στο θεμα της θρησκειας και αν νομιζεις οτι καναν λαθος πως τοτε ανακαλυψαν τις μεγαλυτερες επιστιμες της ανθρωποτητς;

Έλα ντε. Είναι σα να λέμε όμως ότι ο καλύτερος αστροναύτης του κόσμου είναι ο Μαραντόνα. Αφού ήταν τόσο καλός σαν ποδοσφαιριστής, πώς μπορεί να μην είναι τέλειος στην αστροναυτική;

Real stupidity beats artificial intelligence any time. -- Terry Pratchett

CottusΜέλος
17/01/2005, 13:24:38
kostino

Ανοιξε την τηλεόραη πήγαινε στην ΄τήνο ή κάνε ότι άλλο θες αρκει να δείς το οφθαλμοφανές.

το να προσπαθήσω να σε πείσω για αυτο είναι σαν να προσπαθω να σε πείσω ότι τώρα είναι μέρα.

kostinoΜέλος
18/01/2005, 02:50:18
cottus δεν σε καταλαβαίνω. Εσύ καταλαβαίνεις τον εαυτό σου;;; Δεν νομίζω, βυθισμένος στις προκαταλήψεις σου και στα συνθήματα που παπαγαλίζεις, δεν σου έχει περάσει καν από το μυαλό η ιδέα ότι όσα λες μπορεί να είναι απλά συνθήματα, ούτε καν δικά σου, ούτε καν προϊόν της σκέψης σου, ενώ όσα λέω εγώ είναι εργόχειρο του νου και της καρδίας μου..
ΑreiosΜέλος
18/01/2005, 11:02:01
quote:

Έλα ντε. Είναι σα να λέμε όμως ότι ο καλύτερος αστροναύτης του κόσμου είναι ο Μαραντόνα. Αφού ήταν τόσο καλός σαν ποδοσφαιριστής, πώς μπορεί να μην είναι τέλειος στην αστροναυτική;

σαν να εχεις δικιο!
η ιουδαιογενης θρησκεια σε σχεση με την κοσμοθεαση των αρχαιων Ελληνων ειναι λιγο σαν το ποδοσφαιρο ως προς την αστροναυτικη!

Is there some explanation why science was developed by the ancient Greeks. And is there an explanation in the religion of the ancient Greeks?

An explanation is provided in an article of the Brittanica Encyclopedia:

There seems to be no good reason why the Hellenes, clustered in isolated city-states in a relatively poor and backward land, should have struck out into intellectual regions that were only dimly perceived, if at all, by the splendid civilizations of the Yangtze, the Tigris and Euphrates, and the Nile valleys. There were many differences between ancient Greece and the other civilizations, but perhaps the most significant was religion. What is striking about Greek religion, in contrast to the religions of Mesopotamia and Egypt, is its puerility. Both of the great river civilizations evolved complex theologies that served to answer most, if not all, of the large questions about mankind's place and destiny. Greek religion did not. It was, in fact, little more than a collection of folk tales, more appropriate to the campfire than to the temple. Perhaps this was the result of the collapse of an earlier Greek civilization, now called Mycenaean, toward the end of the 2nd millennium BC, when a dark age descended upon Greece that lasted for three centuries. All that was preserved were stories of gods and men, passed along by poets, that dimly reflected Mycenaean values and events. Such were the great poems of Homer, the Iliad and the Odyssey, in which heroes and gods mingled freely with one another. Indeed, they mingled too freely, for the gods appear in these tales as little more than immortal adolescents whose tricks and feats, when compared with the concerns of a Marduk or Jehovah, are infantile. There really was no Greek theology in the sense that theology provides a coherent and profound explanation of the workings of both the cosmos and the human heart. Hence, there were no easy answers to inquiring Greek minds. The result was that ample room was left for a more penetrating and ultimately more satisfying mode of inquiry. Thus were philosophy and its oldest offspring, science, born.

...The Greek looked out upon the world through an atmosphere singularly free from the mist of allegory and myth: the contrast between the philosophy of the East and the first attempts of the Ionian physicists is as striking as the difference between an Indian jungle and the sunny, breeze-swept shores of the Mediterranean. Greek Religion exercised hardly more than an indirect influence on Greek philosophy. Popular beliefs were so crude as to their speculative content that they could not long retain their hold on the mind of the philosopher. Consequently, such influence as they directly exercised was antagonistic to philosophy. Yet it was the popular beliefs which, by keeping alive among the Greeks an exquisite appreciation of form and an abiding sense of symmetry, did not permit the philosopher to take a partial or an isolated view of things. In this way Greek religion indirectly fostered that imperative desire for a totality of view which, in the best days of Greek speculation, enabled Greek philosophy to attain its most important results
Encyclopedia Britannica, History of Science

http://www.mlahanas.de/Greeks/ReligionScience.htm

Edited by - Αreios on 18/01/2005 11:59:55

junk95Μέλος
18/01/2005, 14:37:26
quote:

quote:

σαν να εχεις δικιο!
η ιουδαιογενης θρησκεια σε σχεση με την κοσμοθεαση των αρχαιων Ελληνων ειναι λιγο σαν το ποδοσφαιρο ως προς την αστροναυτικη!

Is there some explanation why science was developed by the ancient Greeks. And is there an explanation in the religion of the ancient Greeks?

Δεν ξέρω αν διάβασες το άρθρο, αλλά αυτό που λέει σε απλά ελληνικά είναι ότι η θρησκεία των αρχαίων Ελλήνων άφηνε τόσα ερωτήματα αναπάντητα και ήταν τόσο πρωτόγονη (crude) και χαζοχαρούμενη (little folk tales) που αναγκαστικά οι φιλόσοφοι δεν την πήραν στα σοβαρά και γι' αυτό ανακάλυψαν τις επιστήμες και όλα τα άλλα. Μάλιστα το εξηγεί αυτό με την κατάρευση του (καθ' όλα βασιζόμενου στη θρησκεία) Μυκηναϊκού πολιτισμού και τους τρεις αιώνες αστάθειας που ακολούθησαν και δεν επέτρεψαν στη θρησκεία να αποκτήσει τον κεντρικό και "sophisticated" ρόλο που είχε σε άλλους πολιτισμούς (και στο Μυκηναϊκο).

Βοήθησε λοιπόν ο δωδεκαθεϊσμός τις ελληνικές επιστήμες; Ναι. Με την ίδια έννοια που η ισορροπία του τρόμου βοήθησε το κίνημα για την ειρήνη: ως αντιπαράδειγμα και μάλιστα κραυγαλέα αποτυχημένο αντιπαράδειγμα.

Απλά ήταν τόσο για τα μπάζα κοσμοθεωρία που ήταν εύκολο (και αναγκαίο) να στραφείς σε κάτι άλλο για να εξηγήσεις τον κόσμο και τον άνθρωπο.

ΑreiosΜέλος
18/01/2005, 22:02:59
Η εμπαθεια σου δεν σε αφηνει να καταλαβεις..
Η ελληνικη κοσμοαντιληψη ειναι ευρεια και με τετοιο βαθος που
δημιουργησε τις επιστημες.
Σε αντιθεση με τις υπολοιπες σκοταδιστικες θρησκειες
που ειναι το μεσο για να ελεγχουν τις ανθρωπινες μαζες και
να χειραγωγουν τον ανθρωπινο νου.
Εσυ εισαι ενα καλο παραδειγμα του τελευταιου.
demoΜέλος
19/01/2005, 07:20:13
Μάλλον ο Junk95 δέν είναι απ'ότι φαίνεται καλός γνώστης των Ορφικών και της Ορφικής θρησκείας απο την οποία έχουν πάρει στοιχεία αντιγράφοντας την όλες οι θρησκείες του κόσμου ακόμα και ο Χριστιανισμός. Την Ορφική θρησκεία πίστεύαν οι Αρχαίοι Έλληνες και η θρησκεία τους είχε οδηγήσει στην ραγδαία αύξηση των επιστημών και της φιλοσοφίας. Μήπως οι ιδέες των σημερινών επιστημόνων σχετικά με το Bing Ban δέν συμφωνούν απόλυτα με τον Ορφισμό;;
junk95Μέλος
19/01/2005, 16:34:27
quote:

Η εμπαθεια σου δεν σε αφηνει να καταλαβεις..

Απλώς ξέρω καλύτερα αγγλικά.

quote:

Μάλλον ο Junk95 δέν είναι απ'ότι φαίνεται καλός γνώστης των Ορφικών και της Ορφικής θρησκείας απο την οποία έχουν πάρει στοιχεία αντιγράφοντας την όλες οι θρησκείες του κόσμου ακόμα και ο Χριστιανισμός.

Απλώς έχω υψηλότερο IQ.

ΝemertesΜέλος
19/01/2005, 21:23:56
quote:

Εχω αρχισει να πιστευω οτι αυτοι οι ανθρωποι ειναι επαγκελματιες που πληρωνοντε για αυτο που κανουν που δεν ειναι τιποτα αλλο απο προσυλιτισμος

Παντως σιγουρα δεν ειναι απλοι χρηστες του ιντερνετ που γραφουν μονο για την πλακα τους οπως εγω τωρα

Οπς! Να 'μαι και εγώ! Σας έλειψα;
Μην ανησυχείτε βρε κουτά. Απλά είχα μαζέψει αρκετά χρήματα από τα posts μου υπέρ του δωδεκαθεισμού και ξεκουραζόμουν. Τώρα σαν να τα βλέπω να έχουν λιγοστέψει και είπα να κάνω μια βόλτα από εδώ. Χμ και βλέπω και ενδιαφέρον θέμα. Θα βγάλω αρκετά. Ας ξεκινήσω λοιπόν με την πρώτη μου ατάκα.

ΕΛΕΟΣ!

-------------------------
...The Unerring Nereis...

ΑreiosΜέλος
20/01/2005, 01:15:54
junk,
εισαι αστειος.
αγαπας τοσο τον εαυτο σου που εχεις θυσιασει καθε εγκεφαλικο κυτταρο στο ονομα της αγαπης του.
CottusΜέλος
21/01/2005, 01:13:55
kostino

μπορεί και να δεχόμουνα τη νουθεσία που ακολουθεί

quote:
cottus δεν σε καταλαβαίνω. Εσύ καταλαβαίνεις τον εαυτό σου;;; Δεν νομίζω, βυθισμένος στις προκαταλήψεις σου και στα συνθήματα που παπαγαλίζεις, δεν σου έχει περάσει καν από το μυαλό η ιδέα ότι όσα λες μπορεί να είναι απλά συνθήματα, ούτε καν δικά σου, ούτε καν προϊόν της σκέψης σου, ενώ όσα λέω εγώ είναι εργόχειρο του νου και της καρδίας μου..

αλλά παρεμβάσεις σου όπως:

quote:
AGAPHTE DWRIEYS, OUK MONO EP' ARTW ZISETAI AN8RWPOS, ETSI DEN EINAI; ALLWSTE, EIDAME POU EXOUN ODHGHSEI TA SXOLEIA. STON OLE8RO, TON FOBO, THN KATASTROFH...

ή

quote:
DEN EXW PAEI SXOLEIO, MEXRI EKTH DHMOTIKOU EXW PAEI..

ή

quote:

KI ESY TI ZORI TRAVAS DE MAS LES? APO TA DIKA SOU LEFTA ZITISE H EKKLHSIA?

KI ALLH FORA NA TO TRWS OLO SOU TO FAGHTO!

δε μου το επιτρέπουν

παίρνω λοιπόν τη συμβουλή σου και την αντιστρέφω

ισχύει για σένα μήπως

21/01/2005, 19:51:50
quote:

Μεσα απο το φορουμ του εσοτερικα ανακαλειψα το φρουτο που ονομαζεται Ελλινικη Θρησκεια.Στην αρχη δυσκολευτικα να καταλαβω τι ακριβως ενοουν αυτοι που την υποστηριζουν.
Δεν μπορει να ειναι καποιος τοσο αφελης
που να πιστευει οτι στον ολυμπο βρισκεται ο Διας και ριχνει κεραυνους αμα θυμωσει.

Ενω θα μπορουσε λογου χαρη να κανει ενα κατακλυσμο ή να σπειρει μερικες πληγες ή να ριξει
το μανα !!!

quote:

Μετα διαβασα τον υσχιρισμο οτι στην πραγματικοτητα οι αρχαιοι ελληνες ηταν αθεοι που ελεγαν τους μυθους για να περναει η ωρα και δεν τους πιστευαν και οι ιδιοι στην πραγματηκοτητα

Προφανως δικος σου ισχυρισμος!

quote:

Οταν συζητας με καποιους εκπροσωπους της Ελληνικης θρησκειας σου αραδιαζουν τονους βιβλιογραφιας που ειναι αδυνατον καποιος μεσος ανθρωπος να γνωριζει.Επισης κανενας δεν εχει την διαθεση να κατσει να ψαχνει με τις ωρες.πολλοι, βαριεστιμενοι αποχωρουν απο τις συζητησεις και ετσι δινεται η εντυπωση οτι αυτοι εχουν το δικιο

Ενω ειναι αρκετα δυο βιβλια για να σχηματισεις αποψη ε;Σε πληροφορω οτι για να σχηματισεις αποψη περι της Ελληνικης θρησκειας χρειαζονται χρονια επισταμενης μελετης,οχι ωρες!Οσο για τους βαριεστημενους...μαλλον πανε για διαβασμα!

quote:

Εχω αρχισει να πιστευω οτι αυτοι οι ανθρωποι ειναι επαγκελματιες που πληρωνοντε για αυτο που κανουν που δεν ειναι τιποτα αλλο απο προσυλιτισμος

Προσυλιτισμος;Προσυλιτισμος;Εισαι καλα φιλαρακο;Ο πρωτος και πιο εφιαλτικος διδαξας ανησυχει;Λιγη σοβαροτητα δεν βλαπτει!

quote:

Χρησημοποιουν μεγαλιωδεις εκφρασεις για την αρχαια ελλαδα για να κολακεψουν το εθνηκιστικο συναισθυμα των ελληνων και να χρυσωσουν το χαπι του αθεισμου

Μα μονο μεγαλειο εχει να προσφερει ο προ χριστιανιμου Ελληνισμος!

Για πες μας εσυ τι εχει να επιδειξει η ανθρωποτητα μετα
χριστον...κατι εξισου μεγαλειωδες!

PhoenixGRΜέλος
29/01/2005, 01:18:54
Αγαπητέ katara kth & λοιποί πολέμιοι της αρχαίας Ελλάδας.
Πριν τα βάλετε με όλους εμάς που βοηθούμε στην ανάδυση της αλήθειας που επι αιώνες με επιμέλεια οι ηγεμόνες της χριστιανικής εκλησίας απέκρυπταν απο τον Ελληνικό λαό με λουτρά αίματος, θα ήθελα να διαβάσετε πρώτα ΟΧΙ την αρχαία Ελληνική ιστορία, αυτή ούτως η άλλως σας πέφτει λίγο βαρύ φορτίο, διαβάστε την δική σας ιστορία, την χριστιανική, που ΟΥΤΕ αυτήν γνωρίζετε και ελάτε μετά να μας πείτε ποιά ήταν τα κατορθώματα του δόγματός σας.
Εγώ εδώ είμαι και σας περιμένω έτοιμος, χωρίς να πληρώνομαι απο κανέναν, πληρώνοντας απο την τσέπη ΜΟΥ.
Να θυμάστε πως η αλήθεια ΔΕΝ μπορεί να μείνει πολλύ καιρό θαμένη.
Όσσο για τις προσβολές και τις νευρόσπαστες αντιδράσεις σας, προτρέπω όλους τους χρήστες μα ΚΑΙ την amalia να χαίρονται γι' αυτές.
Διότι έτσι αποκαλύπτωνται πολλά πράγμματα για το προφίλ αυτών των ατόμων και διευκολύνεται η συνειδητοποίηση του "με ποιους έχουμε να κάνουμε".
ΔΩΡΙΕΥΣΜέλος
29/01/2005, 17:40:18
ΠΕΣ ΤΑ «ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕ» ….

ΩΠ!! ΣΥΓΓΝΩΜΗ……. ΣΧΗΜΑ ΛΟΓΟΥ.

ΑreiosΜέλος
29/01/2005, 21:07:12
Αγαπητε Δωριεα,
Χρυσοστομος για τους Ελληνες δεν ειναι αλλος απο τον
αυθεντικο Χρυσοστομο, το μεγιστο ρητορα και εκλεκτικο φιλοσοφο Διωνα απο την Προυσα.

βλεπε και "Διων Χρυσοστομος, εκδ.Θυραθεν, σειρα: οι τελευταιοι Ελληνες Εθνικοι)

ΑΝΕΡΓΕ ΠΕΙΝΑΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΧΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ!

ΔΩΡΙΕΥΣΜέλος
30/01/2005, 11:46:24
Αreios :

ΣΩΣΤΟΟΟΣ.

junk95Μέλος
30/01/2005, 16:40:15
quote:

Για πες μας εσυ τι εχει να επιδειξει η ανθρωποτητα μετα
χριστον...κατι εξισου μεγαλειωδες!

Μένω εμβρόντητος στην ιδέα ότι το παραπάνω θεωρούνταν κάποιου είδους συντριπτικό επιχείρημα!

PhoenixGRΜέλος
30/01/2005, 18:09:51
Φίλε Junk:
Φανταστική η γραφική απάνατησή σου.
Αρχιτεκτονικά αριστουργήματα όπως οι καθεδρικοί ναοί του είδους είναι πράγμματα που όσσο και να χτυπιόμαστε δεν ξαναφτιάχνονται, αυτά τα πράγμματα μιά φορά φτιάχνονται.
Κρίμα πάντως που δεν έχουμε αντίστοιχες εικόνες απο τα αρχαία μνημεία και ναούς που οι επιστήμονες σπάνε τα κεφάλια τους για το ΠΩΣ φτιάχτηκαν.
Ωραία θα ήταν οι χριστιανοί να είχαν αφήσει την τέχνη τους στον κόσμο αυτόν χωρίς τους βανδαλισμούς τους.
Όσσο για κάποια επιστημονικά επιτεύγματα σε διαβεβαιώ πως η ύπαρξή τους δεν οφείλεται επ ουδενή λόγο στην νεότερη θρησκεία της ευρώπης αλλά στην αρχαία γνώση των Ελλήνων, μαθηματικά φυσική χημεία, ή αλλιώς αν προτιμάς υπολογισμός + πυρίτιο + ήλεκτρον = P4.
Ωραία απάντηση πάντως, με πνεύμα και επίπεδο.
demoΜέλος
30/01/2005, 18:31:52
H πραγματικότητα είναι οτι άν δέν προυπήρχαν οι Αρχαίοι ναοί και τα μνημεία, δέν θα υπήρχε τίποτα σήμερα απο όλα αυτά που έδειξε ο Junk!!
Απο όταν διαδόθηκαν στην πολιτισμένη Ευρώπη οι Αρχαιοελληνικοί αρχιτεκτονικοί ρυθμοί άρχισαν να κτίζονται όλα αυτά τα θαυμάσια πράγματα. Και όσον αφορά για τεχνολογία ξεχνάμε μου φαίνεται τον Αρχιμήδη, τον Αρχύτα τον Ήρωνα και πολλούς άλλους!