- Παγανιστές και συγκέντρωση στην Ακρόπολη - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
Δε νομίζω μέσα απο αυτό τον "άψυχο" τρόπο επικοινωνίας, να προσπαθούμε να "βρούμε" τί είναι ο Θεός!!!
Εγώ τουλάχιστον θεωρώ τον εαυτό μου ΜΗΔΑΜΙΝΟΤΗΤΑ μπροστά σε αυτό το θέμα.
Απλά προσπαθούμε να θέσουμε "επί τάπητος" τίς ΟΠΟΙΕΣ δοξασίες, θρησκευτικά πιστεύω, φιλοσοφικές αντιλήψεις, περί του ΕΝΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΥ ΘΕΟΥ.
'Αλλωστε ΟΛΑ ΟΣΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ περί του Θεού, υπόκινται στην ΕΚΔΗΛΩΜΕΝΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ- ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ.
Ας μη ξεχνούμε ότι υπάρχει ΚΑΙ η ΑΝΕΚΔΗΛΩΤΗ ΟΨΗ ΤΟΥ, " η Θεία Γνόφος" όπως πολύ σωστά μας παρουσίασε ο μέγιστος Διονυσίος ο Αεροπαγήτης.
Παρεπιπτώντος το παραπάνω έργο το συστύνω ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΑ σε όλους.
Πάντως θα ήθελα να μάθω για το ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΟ ΦΥΣΙΜΑ ΤΩΝ ΚΕΡΙΩΝ. Δυστυχός δεν ξέρω τι σημένει (όπως και τόσα άλλα πράγματα δεν ξέρω).
Κέλσος
Η ερώτηση που έκανα ήταν απλά μια ερώτηση και όχι τοποθέτηση υπέρ ή κατά της συγκέντρωσης ή του παγανισμού γενικότερα. Αν είχα συγκεκριμένη γνώμη απλά θα την έλεγα, δεν θα την έκρυβα.
Δεν έχω τίποτε εναντίον των παλαιών, φυσικών και παγανιστικών θρησκειών. Τις σέβομαι, τις μελετώ και προσπαθώ να τις βιώσω όσο περνάει από το χέρι μου.
Απλώς θεωρώ ότι αυτή η κίνηση ενέχει και έναν εντυπωσιασμό (καλώς ή κακώς) Πολλοί δεν θέλουν να πάνε στην Ακρόπολη απλώς για μια θρησκευτική τελετή (όπως π.χ. η εκκλησιαστική λειτουργία που αναφέρεις για παράδειγμα)αλλά για να νιώσουν σημαντικοί μέσα από την αντίδραση των ΜΜΕ. Πολλοί από αυτούς τους παγανιστές δεν είναι αγνοί και φυσικοί λάτρεις των αρχαιών θεοτήτων αλλά ένα είδος "χούλιγκανς" που αντιδρούν στους φανατικούς θρησκόληπτους χριστιανούς καταφέρνοντας τελικά να τους μοιάσουν περισσότερο. Πολλοί από αυτούς δυσφημούν τον παγανισμό.
Δεν θέλω να ανοίξω κάποιον γύρο αντιπαραθέσεων. Δεν μισώ κανέναν από αυτούς, δεν φοβάμαι κανέναν από αυτούς, δεν έχω κανέναν ανάγκη από αυτούς.
Ο καθένας πρέπει να ζει την ιδιωτικότητά του στις θρησκευτικές του υποχρεώσεις και τελετές και είναι βέβηλη και ανόητη η προσπάθεια της Εκκλησίας και των ΜΜΕ να χειραγωγήσουν τον κόσμο και να τους τρομάξουν με το ηλίθιο θέμα περί Σατανισμού.
Αυτό δεν αποκλείει όμως να συμβαίνει και αυτό που προανέφερα και το οποίο δεν με ευχαριστεί καθόλου.
Οι αρχαίες λατρείες συνοδεύονταν από ένα κώδικα ηθικής, όχι χριστιανικό αλλά διαφορετικό, πιο φυσικό-κεντρικό και πιο "οικολογικό". Αν θέλουμε να πάρουμε την "συσκευασία" ας πάρουμε και το "περιεχόμενο". Αν θέλουμε να θεωρούμαστε παγανιστές ας εφαρμόσουμε και τους κανόνες ζωής και ηθικής που απορρέουν από αυτήν την φιλοσοφία της θρησκείας. Ας εφαρμόσουμε τις συμβουλές του Πυθαγόρα, των Προσωκρατικών, του Πλάτωνα, του Σωκράτη, των Στωικών και όχι μόνο να μιμηθούμε τις λατρείες τους και την θρησκεία τους.
Αυτά είναι που με "πονάνε". Δεν είναι ούτε κριτική, ούτε οργή, είναι απλά μια αγωνία και ένας ουσιαστικός μου προβληματισμός, πάνω στην εποχή μας και στους τεχνητούς, πολεμικούς διαξιφισμούς μεταξύ διαφόρων "-ισμών".
Ελπίζω να μην παρεξηγηθώ από κανέναν.

quote:
Δεν μισώ κανέναν από αυτούς, δεν φοβάμαι κανέναν από αυτούς, δεν έχω κανέναν ανάγκη από αυτούς.
Iδιαίτερα το τελευταίο...
Κέλσος
ειληκρινά δεν είχα ποτέ την απορία σου. Ισως να το θεωρούσα "φυσιολογικό".
Πάντως μου έδωσες έναυσμα να το ψάξω πιό βαθειά. Η τοποθέτησή σου δεν είναι καθόλου αυθέρετη.
Σε ευχαριστώ,
Κέλσος
Ουδείς αλάνθαστος βέβαια και η χρήση της λέξης "σύγκριση" που έκανα την περασμένη φορά έχεις δίκιο ότι ήταν λάθος.
Λάθος λέξη = Κακή συνεννόηση.
Πάντως μην θεωρήσεις ότι έχω οποιοδήποτε φανατ-ισμό. Είχα περάσει βέβαια και από φάση που μιλούσα άσχημα για την Παλαια Διαθήκη και την εβραική παράδοση κατάλαβα όμως ότι όπως και σήμερα κάποιοι έχουν την τάση να διαστρεβλώνουν τα πράγματα και την ιστορία και την αλήθεια το ίδιο συνέβαινε και στο παρελθόν. Θεωρώ ότι δεν μπορεί κανείς να βασιστεί στο Βιβλίο στο σύνολό του. Έχει όμως και σημεία φανερά "δανεισμένα" από την ελληνική ιστορία (φαινόμενο που επίσης σήμερα κυριαρχεί) και σηκώνουν σίγουρα ψάξιμο.
Άλλωστε υπάρχει και η θεωρία (απλώς την παραθέτω)ότι ο Χριστός ήταν Χετταίος και οι Χετταίοι ήταν ελληνική φυλή. (π.χ. Ετεο-Κρήτες που είχαν περάσει στην Παλαιστίνη).
Αυτά τα αναφέρω για να πω για άλλη μια φορά ότι οι πηγές και οι τρόποι ερμηνείας είναι πολλοί γι αυτό κάπου πρέπει να βρίσκουμε μια κοινή συνισταμένη.
Με παρεξήγησες όμως, δεν είπα ότι δε τους δέχομαι, αλλά ότι τους αναλύω και το νόημα τους είναι πολύ πολύ βαθύ, (λόγο και του πλούτου της Ελληνικής μας Γλώσσας).
Απλά σου διώρθωσα την ερμηνεία του Ιησού, που όντως στα Ελληνικά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ λέξη ερμηνείας, απαρα του εβραϊκού Joshua ή Jehoshua που στα εβραϊκά σημένει ΣΩΤΗΡΑΣ.
Συμφωνώ σε αυτό που αναφέρεις περι πηγών και παρερμηνείας αυτών. 'Αλλωστε γι'αυτό και τις παραθέτω για να μπορέσει ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ που θα ήθελε να "ελένξει" τα γραφώμενά μου, να το κάνει και αν τα βρεί διαφορετικά να το παραθέσει!!!
Τι ποιό "δημοκρατικό"...
Πάντως να ξέρεις ότι είμαι ο τελευταίος που θα "κατηγορούσε" ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ περί φανατησμού. Ποτέ δεν υπήρξα Φανατικός, απλά υπάρχω ώς Υπέρμαχος των θέσεών μου, ΧΩΡΙΣ ΦΑΝΑΤΗΣΜΟ.
Η συζητήσεις που σε αυτό το χώρο του διαδυκτίου παραθέτουμε, δε νομίζω να σηκώνει φανατησμούς, αλλά ΔΙΑΛΟΓΟ, κάτι που απ'ότι παρατηρώ λείπει ακόμα και στην καθημερινότητά μας.
Ας τον τιμήσουμε λοιπόν τον ΔΙΑΛΟΓΟ, και την ΔΙΑΛΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ που μας έδωσε τις βάσεις και αρχές για ΓΟΝΙΜΟΥΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ...
Κέλσος
θα ήθελα κάποιο σχόλιο.
Φυσικά ρίξε μια ματιά και στα προηγούμενα άρθρα περι της ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ. Τα βρίσκω εξειρετικά ενδιαφέροντα.
Κέλσος
Πόσους ανθρώπους μπορούμε να αγαπήσουμε;
Υπάρχει μια ωραία και διδακτική ιστορία γι' αυτό με τον ύπαρχο του αμερικανικού υποβρυχίου που κυνηγούσε τον "Κόκκινο Οκτώβρη". Δείτε το και αναρωτηθείτε. Εμένα με τάραξε.
theo_