ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Μάρτυρες του Ιεχωβά Νο. 1 - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- Μάρτυρες του Ιεχωβά Νο. 1 - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

macedon30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
kostakisΜέλος
12/11/2009, 11:00:32
Καλημέρα σε όλους

Αγαπητέ europaios2 πρωτίστως θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για τα καλά σου λόγια. Συμμετέχοντας στην ανταλλαγή απόψεών μας, επιβεβαιώνω στην πράξη την αντίστοιχη εκτίμηση που διαθέτω απέναντί σου (πάντως τάβλι δεν παίξαμε τελικά, γιατί προσωπικοί λόγοι με απομάκρυναν οριστικά από το zoo.gr)

quote:
Η ιστορία δε λησμονείται

Οπως σου ανέφερα και σε άλλο topic, φοβάμαι ότι η ιστορία όχι μόνο λησμονιέται, αλλά συνήθως ξαναγράφεται ή οδεύει από ερμηνεία σε ερμηνεία, με καθαρά υποκειμενικά κριτήρια, άρα παύει να είναι ιστορία, αν δεν αποτελεί ΑΠΛΑ σύγχρονη, ημερολογιακής μορφής, παράθεση γεγονότων.

quote:
Ο χριστιανισμός δεν είναι κτήμα κανενός......και γενικά η θρησκεία δεν είναι κτήμα κανενός.....

Εσύ σωστά το γράφεις εδώ, δυστυχώς όμως ξέρουμε ότι για καμία θρησκεία δεν ισχύει αυτό στην πορεία. Γι' αυτό και εκτιμώ εκείνους που είναι θρήσκοι άνευ αντιπροσώπων, ανεξαρτήτως δόγματος.

quote:
Και γαιτί δεν είσαι με τον Ιησού που τίμησε τη γυναίκα και της έδωσε αξία σε μία εποχή που την είχαν σκλάβα?...πρέπει να είσαι με τον Εφραίμ?

Και σε αυτό θα συμφωνήσω μαζί σου. Πιστεύω ότι θα συμφωνήσεις και εσύ ότι τελικά έχω κάποιο δίκιο που είμαι επιφυλακτικός για οποιοδήποτε άλλο κείμενο της Ορθοδοξίας πλην εκείνων που αναφέρουν λόγια του ίδιου του Ιησού. Αυτό το "θεομπνευστία" που συνοδεύει τα πατερικά κείμενα, που αποτελούν κείμενα ΑΝΘΡΩΠΩΝ, είναι ένα από τα στοιχεία που, κατ' εμέ πάντα, έχει καταστρέψει τις 5-10 απλές χριστιανικές αρχές και αξίες. Αξίες για τις οποίες, δεν ξέρω, και δεν έχει σημασία για μένα, αν πρώτος ο συγκεκριμένος άνθρωπος μίλησε, αλλά αποτελούν βασικές πανανθρώπινες αρχές και καλό θα ήταν να μέναμε σε αυτές, χωρίς περαιτέρω ερμηνείες, αφού ούτε και ο ίδιος θέλησε να εξειδικεύσει.
Μιλάω για το Χριστιανισμό, ενδέχεται και οι ηγέτες-προφήτες-πείτε τους όπως θέλετε αρκετών άλλων θρησκειών να μίλησαν κατά το αυτό. Αν κάτι τέτοιο ισχύει (δεν έχω ασχοληθεί με θρησκειολογία), δε βρίσκω το λόγο να τους απορρίψω επίσης.

quote:
Ταύτιση όχι....χαρακτηριστικό όμως γνώρισμα ναι

Το πρόβλημα είναι ότι στις διενέξεις εντός των forum υπάρχει τάση ταύτισης. Φράσεις του τύπου "ο Έλληνας είναι Χριστιανός", "στην Επανάσταση πολέμησαν Χριστιανοί" κλπ. δε δείχνουν μορφή χαρακτηριστικού γνωρίσματος, αλλά ταύτισης-επικάλυψης.
Αν συζητήσουμε στη βάση του χαρακτηριστικού γνωρίσματος που λες, εγώ θα συμφωνήσω στο βαθμό του ΤΙ ΔΗΛΩΝΕΙ η πλειοψηφία. Υποθέτω ότι και εσύ θα συμφωνήσεις ότι στην ουσία (δηλαδή στην εφαρμογή των βασικών αρχών του Χριστιανισμού και δη της Ορθοδοξίας), δεν αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα του Νεοέλληνα η Ορθοδοξία. Φαντάζομαι καταλαβαίνεις τι εννοώ...

quote:
... που αύξαιναν τους αμυντικούς μηχανισμούς του κάθε έθνους και σε αυτούς είναι και η θρησκεία.

Δυστυχώς η θρησκεία χρησιμοποιείται ως μηχανισμός, δε θα τον έλεγα αμυντικό, αλλά συνεκτικό. Και λέω "δυστυχώς" γιατί συνήθως χρησιμοποιήθηκε για επικάλυψη σκοπών οικονομικής ή εξουσιαστικής μορφής (Σταυροφορίες παλιότερα, μάχη κατά του ισλαμικού φονταμενταλισμού σήμερα κλπ.) : δεν πιστεύω ότι, σε πολύ μεγάλο βαθμό, οι λαοί θα ΄ταν διατεθειμένοι, είτε ως σύνολο, είτε ως μονάδες, να μαζοποιηθούν για να πολεμήσουν και να σκοτώσουν την αντίθετη θρησκευτική άποψη... συνήθως, η θρησκευτική πίστη και "ο φόβος των άπιστων" ετίθετο ως προμετωπίδα για την εκτέλεση λίαν ανίερων επιδιώξεων εκ μέρους της εκάστοτε εξουσίας.

quote:
Γιατί αγαπητέ Κostaki, σε εμποδίζει κανένας να είσαι άθεος ή μουσουλμάνος?

Αν μιλήσουμε για καθαρά προσωπικά βιώματα και καταστάσεις, θα σου πω πως υπήρχε μία τέτοια τάση από διάφορους φορείς γύρω μου, όχι τόσο απαιτητική ή πιεστική ώστε να αντιμετωπίσω αντίποινα, πλην όμως υπαρκτή. Μιλώντας καθαρά επί προσωπικού, δε θα ξεχάσω απλά παραδείγματα της μορφής "γιατί δεν κάνεις το σταυρό σου" (που αντιμετώπισα ως μαθητής Λυκείου ή σε κάποιες κοινωνικές συναναστροφές), τη μειωμένη βαθμολόγησή μου στο μάθημα των Θρησκευτικών της Τρίτης Λυκείου για λόγους ιδεολογικής διαφωνίας με τον καθηγητή και όχι μαθησιακής ικανότητας (επιχείρησε ανεπιτυχώς να κόψει τον έπαινο σε μένα και ένα παιδί καθολικών γονέων), τις δυσκολίες που αντιμετώπισα με το θέμα κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο Στρατό και αρκετά άλλα που δεν αφορούν το παρόν topic και τους συνομιλητές μας.
Θα επισημάνω όμως εκ νέου ότι δεν είναι ΚΑΤΑΠΙΕΣΤΙΚΗ σε βαθμό ποινικοποίησης η αντίδραση των διαφόρων φορέων. Τείνει όμως να είναι κοινωνικά - ανθρωπιστικά μη αποδεκτή.

quote:
Τι πληρώνεις βρε τρομάρα σου?.... έχεις καταλάβει ότι χωρίς εμάς τους Χριστιανούς δε θα είχες καν χώρα?....λες οι Τούρκοι απέναντι να φοβούνται τους 10-20.000 άθεους?.....ή τα 10.000.000 των χριστιανών?

Εμείς κρατάμε την Ελλάδα...

Είδες που σου έγραψα ανωτέρω περί ταύτισης; θυμίσου τι σου έχω πει στο παρελθόν : ελπίζω να μη χρειαστεί, αλλά θα είμαστε δίπλα δίπλα στο μέτωπο αν, χτύπα ξύλο, προκύψει κάτι κατά της Ελλάδας. Εσύ ορθόδοξος, εγώ άθεος, ο χ δωδεκαθεϊστής... σαν Έλληνες θα πολεμήσουμε και σαν Έλληνες οφείλουμε να σκεφτόμαστε.
Θέλω να πιστεύω ότι οι Τούρκοι θα φοβηθούν τα 10 εκατομμύρια (τα πόσα;;;) των Ελλήνων.

quote:
ότι και να προσπαθεί να φτιάξει ο Κostakis, που είναι Κύριος, του δίνεται μία και το γκρεμίζετε!

Σ΄ευχαριστώ εκ νέου γι' αυτό. Δεν προσπαθώ να φτιάξω κάτι, προσπαθώ να δείξω ότι η αγάπη και η ανεκτικότητα (με δεδομένες τις ανθρώπινες αντοχές εκάστου εξ ημών) δε συναρτώνται με το δόγμα, αλλά με τον άνθρωπο.

Αγαπητέ trexagireve

quote:
Μόνο οι χριστιανοί, φαίνεται δεν δικαιούνται να έχουν τέτοιες οικογενειακές σχέσεις...

Κάθε ζευγάρι γονιών δικαιούται να ασχολείται με τα των παιδιών του περισσότερο από οποιονδηποτε άλλο. Στο βαθμό που δεν υπάρχουν κοινωνικά προσχώματα στη ζωή του παιδιού-αυριανού πολίτη, ένεκα ιδεολογικών-θρησκευτικών διαφορών, για μένα δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Μήπως όμως υπάρχουν; (σήμερα μπορεί να φαίνεται φταίξιμο κάποιων φανατικών ορθοδοξοκάπηλων, κάποτε μπορεί να ήταν φταίξιμο κάποιων φανατικών πολυθεϊστών, δίπλα μας μπορεί να είναι φταίξιμο κάποιων φανατικών μουσουλμάνων... πάντως υπάρχουν)

Αγαπητέ robben

quote:
’’ ὅτι παντὸς ἀνδρὸς ἡ κεφαλὴ ὁ Χριστός ἐστι, κεφαλὴ δὲ γυναικὸς ὁ ἀνήρ, κεφαλὴ δὲ Χριστοῦ ὁ Θεός’’

Εάν μιλησουμε για υποβαθμιση,της γυναικας, τοτε μιλαμε και για υποβαθμιση του Χριστου (αφου ο ιδιος ο Παυλος θετει την σειρα αυτή), ενώ ο ιδιος ο Παυλος στην ιδια επιστολη λεει ότι ο Χριστος είναι θεος.

Να το πάρουμε κάπως αντιθετοαντίστροφα αυτό που ερμηνεύεις για να δούμε που θα βγάλει. Αν υποθέσουμε ότι ο Παύλος λέει ότι ο Χριστός είναι Θεός και ταυτόχρονα λέει ότι "κεφαλή δε Χριστού ο Θεός", τότε σημαίνει ότι ταυτίζει το σώμα με την κεφαλή σε κάθε περίπτωση, σωστά; αν αυτό ισχύει, τότε ναι μεν, γίνεται αποδεκτό ότι ταυτίζει τη γυναίκα με τον άντρα (με τον ίδιο συλλογισμό), αλλά ταυτόχρονα, μέσω της λογικής μεταβατικής ιδιότητας, ταυτίζει και τον άντρα με το Χριστό, άρα κατ'ουσίαν εξισώνει τη γυναίκα, τον άντρα, το Χριστό και το Θεό. Και αν για μένα προσωπικά, αυτή είναι η θετικότερη ερμηνεία, δεν ξέρω αν αυτή αποδέχεται η Χριστιανική Εκκλησία... και αν δεν την αποδέχεται, πως καλύπτει το κενό που δημιουργείται από το "παντὸς ἀνδρὸς ἡ κεφαλὴ ὁ Χριστός ἐστι" σε σχέση με τις άλλες δύο προτάσεις.

quote:
7 ἀνὴρ μὲν γὰρ οὐκ ὀφείλει κατακαλύπτεσθαι τὴν κεφαλήν, εἰκὼν καὶ δόξα Θεοῦ ὑπάρχων· γυνὴ δὲ δόξα ἀνδρός ἐστιν. 8 οὐ γάρ ἐστιν ἀνὴρ ἐκ γυναικός, ἀλλὰ γυνὴ ἐξ ἀνδρός·

Που το ειδατε ότι η γυναικα ΔΕΝ είναι κατ εικονα θεου αλλα ανδρος? ‘’Δοξα’’ λεει. Δεν επαναλαμβανει την λεξη ‘’εικων’’. Από την στιγμη που ο αντρας είναι κατ εικονα θεου, είναι και η γυναικα που ΠΛΑΘΕΤΑΙ από το πλευρο του Αδαμ.

Ας το πάρουμε λίγο συντακτικά, για να δούμε πόσο διαφορετικο νόημα μπορεί να βγει, ανάλογα την οπτική του μελετητή :

"ἀνὴρ ΜΕΝ, εἰκὼν καὶ δόξα Θεοῦ ὑπάρχων· γυνὴ ΔΕ δόξα ἀνδρός ἐστιν"

Αφήνω επίτηδες το ρήμα στην πρώτη πρόταση, γιατί δε μας αφορά το νόημα αυτού και κάνουμε την αντιπαραβολή που επιτάσσει το "ΜΕΝ...ΔΕ". Ο άντρας λοιπόν, υπάρχει ως εικόνα Θεού και α) δια τη δόξα αυτού ή β) ως δόξα αυτού (θα ήταν ενδιαφέρον να ξέρουμε αν το δόξα είναι κατηγορούμενο στο υπάρχων ή δοτική του μέσου στο Θεού, αυτό θα το καταλαβαίναμε μόνο από το αν υπάρχει το σημαδάκι της δοτικής στο πρωτότυπο). Η γυναίκα ΟΜΩΣ (αυτή είναι η αντιδιαστολή του ΜΕΝ...ΔΕ) είναι α) διά τη δόξα του άντρα ή β) ως δόξα αυτού (για τους ίδιους λόγους με ανωτέρω). Αυτό σημαίνει ότι πράγματι δεν αναφέρεται καθαρά, ούτε θετικά, ούτε αρνητικά, αν η γυναίκα είναι "κατ' εικόνα Θεού", αλλά σίγουρα αποτελεί μέσο ή απόδειξη δόξας του άντρα και όχι του Θεού.

quote:
Βοηθος. Και ο βοηθος βοηθαει και βοηθιέται.

Εδώ θα διαφωνήσω, αγαπητέ μου. Ο βοηθός είναι εξυπηρετητής, δεν είναι συνεργάτης με την έννοια του ίσου. Βοηθάει από θέση υφισταμένου και βοηθιέται μόνο ως προς την επεξήγηση του ορθού τρόπου εκτέλεσης των καθηκόντων του και όχι ως προς την εξυπηρέτηση του.

quote:
‘’Και εποίησεν ο Θεός τον άνθρωπον κατ' εικόνα εαυτού• κατ' εικόνα Θεού εποίησεν αυτόν• άρσεν και θήλυ εποίησεν αυτούς’’• (Γενεση 1,27).

Και ο αντρας και η γυναικα είναι κατ εικονα θεου επομενως.

Συμφωνούμε, γι' αυτό λέω ότι είμαι επιφυλακτικός με τα πατερικά κείμενα εν γένει. Άλλα μπορείς να ερμηνεύσεις στο ένα σημείο, άλλα στο άλλο.

quote:
Και φυσικα ‘’γυνὴ δὲ δόξα ἀνδρός ἐστιν’’. Η γυναικα δινει δοξα στον αντρα. Αξιζει περισσοτερο του αντρος λοιπον. (Η γυναικα μας δινει αξια)

Εδώ και πάλι θα διαφωνήσω ως προς την ερμηνεία σου. Θα σου θυμίσω το ρητό "η αξία του ΗΤΤΗΜΕΝΟΥ δίνει ΔΟΞΑ στον ΝΙΚΗΤΗ". Η γυναίκα δε θα έπρεπε να δίνει ΔΟΞΑ στον άντρα, ως να ήταν κάποιο κερδισμένο λάφυρο, εκτός αν το "ἀνὴρ...δόξα Θεοῦ ὑπάρχων" ερμηνευτεί ως αξία του αντρός περισσότερη από το Θεό. Επειδή όμως υπάρχει λογικό σφάλμα στη συσχέτιση αυτή, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η λέξη "ΔΟΞΑ", με όποιο τρόπο και αν χρησιμοποιείται στο συγκεκριμένο χωρίο, ορίζει σχέση ανωτερότητας μεταξύ των αντιπαραβαλλομένων, με όλα τα σχετικά συμπεράσματα.

Πάμε τώρα και σε μία άλλη αδυναμία της ερμηνείας σου, με βάση πάντα αντιπαραβολή. Αναφέρεις τα εξής :

quote:
24 αλλα ωσπερ η εκκλησια υποτασσεται τω χριστω ουτως και αι γυναικες τοις ιδιοις ανδρασιν εν παντι

(ερμηνεύοντας το ως "Που αναφερεται το ‘’κατά παντα’’? Βεβαιως σε ότι είναι σωστο και όχι παραλογο.
Σε ότι απορρεει από την αγαπη και την φροντιδα που ΟΦΕΙΛΕΙ να εχει ο αντρας στην γυναικα του.")
και

quote:
20 τα τεκνα υπακουετε τοις γονευσιν κατα παντα τουτο γαρ εστιν ευαρεστον τω κυριω’’

(ερμηνεύοντας το ως "Τα παιδια να υπακουουν ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ κατά παντα."

Προφανώς συνδυάζοντας αυτά τα δύο βγαίνει το συμπέρασμα ότι τα παιδιά οφείλουν να υπακούουν στους γονείς τους σε ότι είναι σωστό και όχι παράλογο, σύμφωνα με την "ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΑ" ερμηνεία του πρώτου εδαφίου. Άρα σημαίνει ότι τα παιδιά αποκτούν το δικαίωμα κρίσης ως προς το σωστό και το παράλογο απέναντι στους γονείς τους, άρα κατ' ουσίαν δικαιούνται να διαφωνήσουν σε οτιδήποτε κρίνουν ως "ΠΑΡΑΛΟΓΟ" με τη δική τους κρίση. Καλώς ή κακώς, αυτό βγαίνει ως συμπέρασμα. Είναι όμως αυτό, το πραγματικο νόημα; και αν όχι, γιατί το "ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΑ" να έχει διαφορετική ερμηνεία ανά περίπτωση;

quote:
Φοβο εννοει τον σεβασμο.

Καλώς ή κακώς, η λέξη "φόβος" ανέκαθεν είχε την ίδια σημασία. Την έννοια δηλαδή της επαπειλούμενης αποδοχής, της τιμωρίας, της εξουσιαστικής σχέσης. Ο σεβασμός κερδίζεται, ο φόβος επιβάλλεται. Το "φοβού τους Δαναούς..." δεν είχε την έννοια τους "σεβάσου", αλλά της προειδοποίησης για απειλή, ούτε το "Αρχή σοφίας, φόβος Κυρίου" έχει την ερμηνεία του σεβασμού. Ο σεβασμός είναι στοιχείο ισότητας και εκτίμησης, ο φόβος πηγάζει από την ισχύ και αποτελεί "υποχρέωση" και όχι συναίσθημα ελεύθερο.
Όσο για το θέμα της υποταγής, το συζητήσαμε και πριν μερικές μέρες. Συνεχίζω να πιστεύω ότι γενικά ως έννοια η υποταγή υποκρύπτει σχέση εξουσίας και δεν ξέρω πως θα μπορούσε κάποιος να τη χρησιμοποιήσει με την έννοια της εξίσωσης των μερών. Εντούτοις και κλείνοντας, γιατί κουράζω, θα πω μόνο το εξής : η ερμηνεία ενός κειμένου συναρτάται τόσο με τον υποκειμενικό παράγοντα του ερμηνευτή, όσο και με τον αντίστοιχο του γράφοντος, ενώ ταυτόχρονα υπόκειται και στις αντικειμενικές συνθήκες του χωροχρόνου στον οποίο γράφεται το κείμενο και βιώνει ο συντάκτης. Προσωπικά δεν είμαι τόσο αυστηρός με την, κατ΄εμέ, διακρινόμενη τάση για εξουσία του αντρός επί της γυναίκας που κρίνω ότι ενυπάρχει σε πολλά σημεία των επιστολών του Παύλου και όχι μόνο, γιατί δε γνωρίζω τις προϋπάρχουσες σχέσεις των φύλων εκείνη την εποχή σε εκείνο το χώρο. Εκεί που είμαι όντως αυστηρός είναι στη μεταφορά τους στη σημερινή κοινωνία, αυτούσιων και με συγκεκριμένη λογική, δομή και ερμηνεία. Οι κοινωνίες τείνουν να μετασχηματίζονται και γι' αυτό κείμενα τόσο παλιά, καλό είναι να τα προσεγγίζουμε κυρίως ως προς το αγαπητικό τους περιεχόμενο (σε όσα ενυπάρχει) και όχι ως αυστηρούς και δεδομένους κώδικες ηθικής, ειδικά όταν είναι γραμμένα από ανθρώπους.
Σας ζάλισα, ε; θα το υπομείνετε και αυτό...

Φιλικά
Κωστάκης

Εν οίδα ότι ουδέν είδα!

Edited by - kostakis on 12/11/2009 11:08:02

12/11/2009, 13:48:37
Αγαπητέ μου Kostakis, η διάσταση που δίνεις στη λέξη υποταγή
υπάρχει,αλλά, ξεχνάς, ότι σε κάθε χώρο, όπου ο ένας είναι μυημένος
κι ο άλλος αδαής, ή αμύητος, ο αμύητος,κάνει υποταγή στον μυημένο...
Ο αδαής, κάνει υποταγή και στον γνώστη,αφού δεν ξέρει..Υποταγή, όμως, κάνει και ο υφιστάμενος στον προιστάμενο,άσχετα απο την
πραγματική αξία του καθενός...
Κοινώς, σε περιπτώσεις που απαιτειται ιεραρχία, λόγω σοβαρότητος των καταστάσεων, όπως στον γάμο και στι οικογενιεακές υποθέσεις, χρειάζεται, πέρα απο τον διάλογο και κάποιος που θα πάρει την απόφαση....
Γιατι σε δύο, με δύο απόψεις, έχουμε διάσταση, όχι γάμο...
Κι εκεί είναι το θέμα: Θέλουμε την ελευθερία και ανεξαρτησία μας;
Δεν παντρευόμαστε, γιατί ο γάμος, το λέει η λέξη,είναι ζυγός....
Και η γυναίκα ειδικά, είναι ύπ-ανδρος...
Κάτι λέει κι αυτή η λέξη, απο μόνη της....Άσχετα απο το πόσο συνειδητά γίνεται σήμερα....
kostakisΜέλος
13/11/2009, 10:35:24
Καλημέρα σε όλους

Αγαπητέ trexagireve, παρότι θα επαναλάβω για άλλη μία φορά ότι εκτιμώ το θάρρος της γνώμης σου, θεωρώ ότι σε ένα σπίτι και σε ένα ζευγάρι δεν υπάρχει αδαής και γνώστης a priori, αλλά ο καθείς, ανάλογα με την παιδεία και τη διάθεσή του αναλαμβάνει ευθύνες. Δεν μπορώ να δώσω τον πρωταρχικό ρόλο και την εξουσία στον άντρα, ούτε στη γυναίκα, άλλα θέματα τα διαχειρίζεται καλύτερα ο ένας, άλλα ο άλλος. Λίγοι είναι δηλαδή οι άντρες που στα 35 τους δεν έχουν ζήσει καν μόνοι τους και συνεπώς δεν μπορούν να διαχειριστούν ένα σπίτι; λίγες από την άλλη είναι οι γυναίκες που βαριούνται τα οικοκυρικά ή που την έχουν βρει "νεομοντέρνες" και όχι "νοικοκυρούλες"; δεν είναι θέμα φύλου η ικανότητα διαχείρισης ενός νοικοκυριού, είναι θέμα διάθεσης, συνεργασίας και κατανομής ρόλων.
Πάντως, θα πω και πάλι ότι, παρότι πηγαίνεις κόντρα στο γυναικείο πληθυσμό, εσύ τουλάχιστον έχεις το θάρρος της άποψης.

Φιλικά
Κωστάκης

Εν οίδα ότι ουδέν είδα!

13/11/2009, 11:05:17
quote:

Θα μας κάνουν και κουμάντο τι να κάνουμε με τα παιδιά μας....αυτοί είναι ικανοί να απαιτήσουν να πάψουμε να κάνουμε και τον σταυρό μας...γιατί καλλιεργούμαι έτσι κλίμα!!!....βρε τι πάθαμε!!!

"Ο πιο σοφός άνθρωπος μπρος στο Θεό θα φανεί πίθηκος και στη σοφία και στην ομορφιά και σ' όλα τ' άλλα."(Ηράκλειτος).

Edited by - europaios2 on 11/11/2009 12:58:19

Πέστα ρε Ευρωπαίε..πέστα ..θα μας πούν τώρα και τι θα κάνουμε τα παιδιά μας???

Αυτό δα έλειπε να τα ρωτήσουμε κιόλας..τα καλά παιδιά δεν ρωτούν τους γονείς τους και δεν αντιλέγουν..!

Μια κουβέντα λέει ο μπαμπάς και εκείνα ως καλά παιδιά υπακούουν και ευθυγραμμίζονται...γι'αυτό και όλα τα καλά παιδιά είναι ευτυχισμένα και επιτυχημένα στην ζωή τους..γι'αυτό!!!

Αποτελεί αυτό δογματική αντίληψη και πρακτική???

Αλλοίμονο...θα τρελλαθούμε???

Ελευθερία βούλησης ονομάζεται και χαρακτηρίζεται..

Μαζί σου Ευρωπαίε..φάτους όλους..ΟΛΟΥΣ ..και γώ μαζί σου!!!

soul

13/11/2009, 12:05:13
quote:

quote:
macedon:
Δεν προτρέπω το παιδί μου να ακολουθήσει κανένα δρόμο. Είναι ελεύθερο να επιλέξει ό,τι νομίζει ότι το εκφράζει. Το ότι θεωρεί τις αβραμικές θρησκείες παραμύθια για τους αμόρφωτους χωρικούς της Ασίας, είναι μάλλον απόρροια της κριτικής σκέψης που διαθέτει και της γνώσης του.

Mα ήδη έτσι η αθεΐα ξεκινάει με το πλεονέκτημα.....(τη δική σου στείρα λογική χρησιμοποιώ).

Το τι θα κάνει το παιδί μεγαλώντας είναι δικός του λογαριασμός. Δικός μας είναι, να του στρώσουμε το δρόμο για αυτό που πιστεύουμε ότι είναι καλύτερο γι' αυτόν....για μένα ο Χριστιανισμός οπότε και το βαπτίζω για σένα η αθεΐα οπότε και δεν το βαπτίζεις.....
Γιατί θα πρέπει ντε και καλά να δεχτώ την άποψή σου?.... εγώ γιατί δεν προσπαθώ να σου επιβάλλω τη δική μου?.....βλέπεις λοιπόν ποιος είναι ο φανατισμένος?

"Ο πιο σοφός άνθρωπος μπρος στο Θεό θα φανεί πίθηκος και στη σοφία και στην ομορφιά και σ' όλα τ' άλλα."(Ηράκλειτος).

Η λογική του παραλόγου!!

Θα μπορούσα ενδεχομένως φίλε Ευρωπαίε να αποδεχθώ μια διατύπωση του τύπου:"Δεν γνωρίζω αν είναι σωστό , έτσι το βρήκα και έτσι κάνω και γώ, διότι δεν μπορώ να κάνω οτιδήποτε άλλο και νομίζω ότι δεν θα αισθανόμουν καλά , αν λειτουργούσα διαφορετικά!"

Που σημαίνει , ότι υπόκειμαι σε ανεξέλεγκτες γονεικές και κοινωνικο-θρησκευτικές επιταγές ή εντολές και εν συνεχεία ταυτίζομαι μαζί τους και γίνονται ένα με μένα..

Να αρνηθώ τον εαυτό μου και τις πεποιθήσεις μου δια μέσου των οποίων νοιώθω ασφαλής ή συγκροτώ την όποια σκέψη και πράξη μου ή και συμπεριφορά μου ακόμη??

Μπορώ να σε καταλάβω φίλτατε Ευρωπαίε , οι ταυτίσεις παίζουν κυρίαρχο ρόλο στην ψυχολογική δόμηση του υποκειμένου και κάθε προσπάθεια απο-ταύτησης δημιουργεί πρωτίστως ρήξη στο εσωτερικό του υποκειμένου...επισημαίνοντας την καταστατικοτητά του και το θεμελιώδες ρήγμα εντός του...ανάμεσα στο συνειδητό μέρος και αυτό του υποσυνειδήτου!

Αλλα θα πρέπει να πώ και τούτο:"Δεν γνωρίζω μόνο εγώ την καταστατικότητα του ανθρώπου -αλλοίμονο- την γνωρίζουν και πολλοί άλλοι επιτήδειοι ...επενδύοντας σ'αυτό για ιδιοτελείς επιδιώξεις και συμφεροντά τους!

Η γνώση ελευθερώνει και είναι ο θεός ...σπάει τα δεσμά του περιορισμού και αφήνει την ανθρώπινη σκεψη να ταξιδέψει , να γνωρίσει και ελεύθερα να κρίνει μακριά απο δόγματα που ενοχοποιούν και θρυμματίζουν την χαρά και την ευτυχία του ανθρώπου!!

Ο φόβος ελλοχεύει πίσω απο κάθε υστερία και δυνατότητα επίτευξης απεγκλωβισμού απο αόρατα αλλα υπαρκτά τείχη που απομονώνουν τον άνθρωπο απο την ψυχολογική ηρεμία και ευτυχία!!

Μεσσαίωνας μου θυμίζει τούτη η εποχή..φόβος και ανισσοροπία!!!

Αν δεν είσαι Ολυμπιακός..τότε σίγουρα είσαι Παναθηναικός!!

Τι λέτε ρε παιδιά...μπορεί να είμαι και Αστέρας Τρίπολης ή και απολύτως τίποτα!!!

Αυτές οι ισωπεδωτικές λογικές έχουν ρημάξει τον τόπο ...ταμπέλες παντού και φόβοοοοςςς..!!!

Δεν μ'ενδιαφέρει Ευρωπαίε ο Χριστιανός..ούτε ο Μουσουλμάνος...ούτε ο Βουδιστής ή οποισδήποτε άλλος έν-θρησκος...

Ένα μ'ενδιαφέρει ...ο καλός άνθρωπος..ο δυναμικός που αναλαμβάνει υπεύθυνα την ζωή του ... που σπαει δεσμά και προχωράει μπροστά...που μπορεί να έχει ευρεία ματιά και πνεύμα και να μην οροεξαρτάται απο " δοσμένα πρέπει" και "δοσμένα καλά και αλήθειες" ...και μάλιστα, ανεξέλεγκτα καταχωρημένα!!!

Ο καλός άνθρωπος που έχει επιδραστικότητα -εντός του- και ενσυναίσθηση..νοιώθοντας το θεικό εντός του να τον πλημμυρίζει...!!

Πρέπει να είναι κανείς χριστιανός για να το νοιώσει αυτό???

-Δεν νομίζω..όχι φίλε μου!!!

Θα πρεπει δε να επισημάνουμε , τις καταγραφές των εσωτερικών γεγονότων ως αποτέλεσμα των ανταποκρίσεων του μικρού παιδιού σε ότι βλέπει και ότι ακούει..

Το μικρό παιδί αισθάνθηκε κατα την διαδικασία αυτή μια συγκίνηση ...μια συγκινησιακή πειρατεία του ερπετοειδούς και απο την οποια πλέον θα είναι δεσμευμένο και εγκλωβισμένο...δηλωνοντας μια θέση ζωής που θα το καλεί και ως ενήλικα για την υπερασπισή της!

Σε καθημερινές πλέον συναλλαγές και αποκρίσεις , το υποκείμενο θα ξαναβιώνει και όχι απλά θα αισθάνεται την πρωταρχική συγκίνηση που το αρχικό περιστατικό ή εντολή προκάλεσεσ'αυτό και θα ΈΧΕΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ ΕΡΜΗΝΕΙΩΝ..ΟΡΘΩΝ Η ΣΦΑΛΕΡΩΝ...που το ίδιο έδωσε στην πρωταρχική εμπειρία!

Θα πρέπει λοιπόν όλοι μας να προσέχουμε , όταν χρησιμοποιούμε τον όρο συνείδηση με τόση ευκολία όπως χασμουριόμαστε ή τρώμε!!!

Το κυρίαρχο υποπροιόν της απογοητευτικής εκπολιτιστικής διαδικασίας , είναι τα αρνητικά συναισθήματα , που με βάση αυτά τα συναισθήματα το νεαρό άτομο απο πολύ νωρίς συμπεραίνει:

-Δεν είμαι εντάξει , δηλώνοντας έτσι μια αίσθηση περί του εαυτού του και παράγοντας ένθεν αρνητικής αυτοεκτίμησης!!!

Οι συμπεριφορές των ανθρώπων δεν είναι ποτέ τυχαίες..και όπως είπε ο Αριστοτέλης :

-Η ΕΝΤΎΠΩΣΗ..ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΤΥΠΩΣΗΣ!!!

soul

13/11/2009, 13:56:17
Αγαπητέ μου Kostakis, παράδειγμα ήταν ο αδαής και ο γνώστης, για να θυμηθείς ανάλογες σχέσεις,αλλά το όλο θέμα είναι ότι πρέπει να
υπάρχει επικεφαλής, όταν ειμαστε πάνω απο ....ένας, για να έχουμε
το πλενέκτημα του ενός, της μιας απόφασης, αντί τηε διάστασης....
Ωστόσο, με δεδομένο την ύπαρξη δυο, έχουμε καλύτερες πιθανότητες να οφεληθούμε, αν όμως, υπαχθούν στην διαδικασία να αποτελουν ένα σώμα, μια ψυχή, ώστε να λειτουργούν και σαν ένα...
Και στον γάμο, το να ειναι ένα το ζευγάρι, έχει την όλη σημασία, δύναμη δυο σε χώρο ενός, αποφέρει περισσότερο όφελος...Δεν είναι όπως στην ..πλατεία, η ισότητα, στο σπίτι..Υπάρχει και το σπίτι, περαν των δυο....Έχει κι αυτό απαιτήσεις...
Είναι θέμα διοίκησης, όχι ισότητας....
Φίλε Εαρινέ, αν γίνεται, μην κάνεις τόση φασαρία....Σε "ακούμε", μια χαρά......Και προπάντων, σταμάτα τους εξοστρακισμούς...Έχεις καταντήσει ...μαρμαράς...
13/11/2009, 14:37:17
quote:

Αγαπητέ μου Kostakis, παράδειγμα ήταν ο αδαής και ο γνώστης, για να θυμηθείς ανάλογες σχέσεις,αλλά το όλο θέμα είναι ότι πρέπει να
υπάρχει επικεφαλής, όταν ειμαστε πάνω απο ....ένας, για να έχουμε
το πλενέκτημα του ενός, της μιας απόφασης, αντί τηε διάστασης....
Ωστόσο, με δεδομένο την ύπαρξη δυο, έχουμε καλύτερες πιθανότητες να οφεληθούμε, αν όμως, υπαχθούν στην διαδικασία να αποτελουν ένα σώμα, μια ψυχή, ώστε να λειτουργούν και σαν ένα...
Και στον γάμο, το να ειναι ένα το ζευγάρι, έχει την όλη σημασία, δύναμη δυο σε χώρο ενός, αποφέρει περισσότερο όφελος...Δεν είναι όπως στην ..πλατεία, η ισότητα, στο σπίτι..Υπάρχει και το σπίτι, περαν των δυο....Έχει κι αυτό απαιτήσεις...
Είναι θέμα διοίκησης, όχι ισότητας....
Φίλε Εαρινέ, αν γίνεται, μην κάνεις τόση φασαρία....Σε "ακούμε", μια χαρά......Και προπάντων, σταμάτα τους εξοστρακισμούς...Έχεις καταντήσει ...μαρμαράς...

Θαυμάστε τον..είναι υπέροχος!!!

soul

13/11/2009, 16:11:46
quote:

Παύω...

Ο μαρμαράς!!!

soul

RobbenΜέλος
13/11/2009, 18:55:16
Καλησπερα φιλε Kostakis.
quote:

Αγαπητέ robben
Να το πάρουμε κάπως αντιθετοαντίστροφα αυτό που ερμηνεύεις για να δούμε που θα βγάλει. Αν υποθέσουμε ότι ο Παύλος λέει ότι ο Χριστός είναι Θεός και ταυτόχρονα λέει ότι "κεφαλή δε Χριστού ο Θεός", τότε σημαίνει ότι ταυτίζει το σώμα με την κεφαλή σε κάθε περίπτωση, σωστά; αν αυτό ισχύει, τότε ναι μεν, γίνεται αποδεκτό ότι ταυτίζει τη γυναίκα με τον άντρα (με τον ίδιο συλλογισμό), αλλά ταυτόχρονα, μέσω της λογικής μεταβατικής ιδιότητας, ταυτίζει και τον άντρα με το Χριστό, άρα κατ'ουσίαν εξισώνει τη γυναίκα, τον άντρα, το Χριστό και το Θεό. Και αν για μένα προσωπικά, αυτή είναι η θετικότερη ερμηνεία, δεν ξέρω αν αυτή αποδέχεται η Χριστιανική Εκκλησία... και αν δεν την αποδέχεται, πως καλύπτει το κενό που δημιουργείται από το "παντὸς ἀνδρὸς ἡ κεφαλὴ ὁ Χριστός ἐστι" σε σχέση με τις άλλες δύο προτάσεις.

Αγαπητε Κostakis,τα πραγματα εινα πολύ απλα. Ο Χριστος εχει δυο φυσεις. Εχει μια θεικη ως ‘’ο Λογος του Θεου’’, και μια ανθρωπινη που ελαβε ως ‘’Υιος του ανθρωπου’’. Ως ‘’Υιος του ανθρωπου’’, εξισωνεται με την γυναικα και με τον ανδρα. Ως ‘’ο Λογος του θεου’’ δεν εξισωνεται. Αρα, ο Χριστος αφου εχει δυο φυσεις, ΚΑΙ εξισωνει τους ανθρωπους με τον εαυτο του, και είναι ισος με τον Θεο.
Για αυτό και ο Παυλος βαζει την σειρα αυτην…..’’ ’’ ὅτι παντὸς ἀνδρὸς ἡ κεφαλὴ ὁ Χριστός ἐστι, κεφαλὴ δὲ γυναικὸς ὁ ἀνήρ, κεφαλὴ δὲ Χριστοῦ ὁ Θεός’’.
quote:

quote:
7 ἀνὴρ μὲν γὰρ οὐκ ὀφείλει κατακαλύπτεσθαι τὴν κεφαλήν, εἰκὼν καὶ δόξα Θεοῦ ὑπάρχων· γυνὴ δὲ δόξα ἀνδρός ἐστιν. 8 οὐ γάρ ἐστιν ἀνὴρ ἐκ γυναικός, ἀλλὰ γυνὴ ἐξ ἀνδρός·

Που το ειδατε ότι η γυναικα ΔΕΝ είναι κατ εικονα θεου αλλα ανδρος? ‘’Δοξα’’ λεει. Δεν επαναλαμβανει την λεξη ‘’εικων’’. Από την στιγμη που ο αντρας είναι κατ εικονα θεου, είναι και η γυναικα που ΠΛΑΘΕΤΑΙ από το πλευρο του Αδαμ.

Ας το πάρουμε λίγο συντακτικά, για να δούμε πόσο διαφορετικο νόημα μπορεί να βγει, ανάλογα την οπτική του μελετητή :

"ἀνὴρ ΜΕΝ, εἰκὼν καὶ δόξα Θεοῦ ὑπάρχων· γυνὴ ΔΕ δόξα ἀνδρός ἐστιν"

Αφήνω επίτηδες το ρήμα στην πρώτη πρόταση, γιατί δε μας αφορά το νόημα αυτού και κάνουμε την αντιπαραβολή που επιτάσσει το "ΜΕΝ...ΔΕ". Ο άντρας λοιπόν, υπάρχει ως εικόνα Θεού και α) δια τη δόξα αυτού ή β) ως δόξα αυτού (θα ήταν ενδιαφέρον να ξέρουμε αν το δόξα είναι κατηγορούμενο στο υπάρχων ή δοτική του μέσου στο Θεού, αυτό θα το καταλαβαίναμε μόνο από το αν υπάρχει το σημαδάκι της δοτικής στο πρωτότυπο). Η γυναίκα ΟΜΩΣ (αυτή είναι η αντιδιαστολή του ΜΕΝ...ΔΕ) είναι α) διά τη δόξα του άντρα ή β) ως δόξα αυτού (για τους ίδιους λόγους με ανωτέρω). Αυτό σημαίνει ότι πράγματι δεν αναφέρεται καθαρά, ούτε θετικά, ούτε αρνητικά, αν η γυναίκα είναι "κατ' εικόνα Θεού", αλλά σίγουρα αποτελεί μέσο ή απόδειξη δόξας του άντρα και όχι του Θεού.....καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η λέξη "ΔΟΞΑ", με όποιο τρόπο και αν χρησιμοποιείται στο συγκεκριμένο χωρίο, ορίζει σχέση ανωτερότητας μεταξύ των αντιπαραβαλλομένων, με όλα τα σχετικά συμπεράσματα.

Το ‘’μεν’’ και το ‘’δε’’ εχει να κανει με την ‘’δοξα’’, κατι που εχω πει σε προηγουμενο μηνυμα. Όχι με την ‘’εικονα’’. Το ότι η γυναικα είναι ‘’κατ εικονα θεου’’, βγαινει από την Γενεση την οποια γνωριζε πολύ καλα ο Παυλος.

‘’Και εποίησεν ο Θεός τον άνθρωπον κατ' εικόνα εαυτού• κατ' εικόνα Θεού εποίησεν αυτόν• άρσεν και θήλυ εποίησεν αυτούς’’• (Γενεση 1,27).

Το ‘’δοξα’’ αναφερεται στην δημιουργια. Ο Αδαμ πλαστηκε από τον θεο, ενώ η Ευα από την πλευρα του Αδαμ.

Και το εξηγει ο απ Παυλος γραφοντας……

‘’’γυνὴ δὲ δόξα ἀνδρός ἐστιν. 8 οὐ γάρ ἐστιν ἀνὴρ ἐκ γυναικός, ἀλλὰ γυνὴ ἐξ ἀνδρός’’·

Η σειρα που πλαστηκαν δεν δειχνει ανωτεροτητα ή κατωτεροτητα. Αλλωστε από το πλευρο του Αδαμ πλαστηκε. Μισο πλευρο και μισο πλευρο, μας κανει έναν ανθρωπο.

Αναφορικα με την ανωτεροτητα αναμεσα στα δυο φύλα, δεν ισχυει κατι τετοι από την στιγμη που ο ιδιος ο Παυλος γραφει ‘’ ‘’ υποτασσομενοι αλληλοις’’ (κεφαλαιο 5,21)

quote:
Εδώ θα διαφωνήσω, αγαπητέ μου. Ο βοηθός είναι εξυπηρετητής, δεν είναι συνεργάτης με την έννοια του ίσου. Βοηθάει από θέση υφισταμένου και βοηθιέται μόνο ως προς την επεξήγηση του ορθού τρόπου εκτέλεσης των καθηκόντων του και όχι ως προς την εξυπηρέτηση του.

Σωστη η παρατηρηση σου, αγαπητε μου, αλλα εάν δουμε την Γενεση (γιατι εκει αναφερεται), θα δουμε ότι και ο Αδαμ και Ευα ειχαν την ευθυνη του κηπου της Εδεμ. Στην Γενεση εχει την εννοια του ισου. Πουθενα δεν τάσσεται ο Αδαμ προισταμενος και η Ευα υφισταμενη. Αυτό που λες ισχυει σε πολλες περιπτωσεις, αλλα όχι στην περιπτωση του κειμενου της Γενεσεως (περιπτωση Αδαμ και Ευας).
quote:
Συμφωνούμε, γι' αυτό λέω ότι είμαι επιφυλακτικός με τα πατερικά κείμενα εν γένει. Άλλα μπορείς να ερμηνεύσεις στο ένα σημείο, άλλα στο άλλο.

Μα δεν ερχεται σε αντιθεση ο Παυλος με την Γενεση. Δεν λεει κατι αντιθετο. Ισα ισα που την επιβεβαιωνει γραφοντας ότι η Ευα εγινε απο τον Αδαμ.

oυ γάρ ἐστιν ἀνὴρ ἐκ γυναικός, ἀλλὰ γυνὴ ἐξ ἀνδρός’’·
Αλλωστε ο Παυλος παραπανω για ‘’δοξα’’ μιλησε, όχι για ‘’εικονα’’.

quote:
Πάμε τώρα και σε μία άλλη αδυναμία της ερμηνείας σου, με βάση πάντα αντιπαραβολή. Αναφέρεις τα εξής :

quote:
24 αλλα ωσπερ η εκκλησια υποτασσεται τω χριστω ουτως και αι γυναικες τοις ιδιοις ανδρασιν εν παντι

(ερμηνεύοντας το ως "Που αναφερεται το ‘’κατά παντα’’? Βεβαιως σε ότι είναι σωστο και όχι παραλογο.
Σε ότι απορρεει από την αγαπη και την φροντιδα που ΟΦΕΙΛΕΙ να εχει ο αντρας στην γυναικα του.")
και

quote:
20 τα τεκνα υπακουετε τοις γονευσιν κατα παντα τουτο γαρ εστιν ευαρεστον τω κυριω’’

(ερμηνεύοντας το ως "Τα παιδια να υπακουουν ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ κατά παντα."

Προφανώς συνδυάζοντας αυτά τα δύο βγαίνει το συμπέρασμα ότι τα παιδιά οφείλουν να υπακούουν στους γονείς τους σε ότι είναι σωστό και όχι παράλογο, σύμφωνα με την "ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΑ" ερμηνεία του πρώτου εδαφίου. Άρα σημαίνει ότι τα παιδιά αποκτούν το δικαίωμα κρίσης ως προς το σωστό και το παράλογο απέναντι στους γονείς τους, άρα κατ' ουσίαν δικαιούνται να διαφωνήσουν σε οτιδήποτε κρίνουν ως "ΠΑΡΑΛΟΓΟ" με τη δική τους κρίση. Καλώς ή κακώς, αυτό βγαίνει ως συμπέρασμα. Είναι όμως αυτό, το πραγματικο νόημα; και αν όχι, γιατί το "ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΑ" να έχει διαφορετική ερμηνεία ανά περίπτωση;

Και παλι είναι απλα αυτά που θετεις (γιατι παρακατω λες ότι μας ‘’ζαλισες’’, κατι που δεν ισχυει).
Τα παιδια σαφως και δικαιουνται να διαφωνησουν σε περιπτωση που τους ζητανε αλαα πραγματα οι γονεις. Όμως στο εδαφιο λεει….
’’ 20 τα τεκνα υπακουετε τοις γονευσιν κατα παντα τουτο γαρ εστιν ευαρεστον τω κυριω’’

Επομενως σε εκεινα που είναι αρεστα στον θεο. Και όταν είναι ολη η οικογενεια πιστοι (γιατι σε αυτην την περιπτωση αναφερεται ο Παυλος), δεν ζητουν οι γονεις από τα παιδια τους παραλογα πραγματα. Ακομα και πιστοι να μην ηταν , και παλι δεν ζητουν παραλογα πραγματα. Εκτος ελαχιστων περιπτωσεων δυστυχως οπου συμβαινουν και αυτά.
Το ιδιο νοημα εχει το ‘’κατά παντα’’ και στις δυο περιπτωσεις. Και μεταξυ του ανδρογυνου και μεταξυ παιδιων και γονεων.

quote:
Καλώς ή κακώς, η λέξη "φόβος" ανέκαθεν είχε την ίδια σημασία. Την έννοια δηλαδή της επαπειλούμενης αποδοχής, της τιμωρίας, της εξουσιαστικής σχέσης. Ο σεβασμός κερδίζεται, ο φόβος επιβάλλεται. Το "φοβού τους Δαναούς..." δεν είχε την έννοια τους "σεβάσου", αλλά της προειδοποίησης για απειλή,

Καταρχην ειμαστε στο κειμενο του Παυλου και όχι των Δαναων. Ο Παυλος δινει το υποβαθρο της αγαπης, επομενως δεν εννοει τον φοβο με την εννοια ότι φοβασαι τον άλλο σαν να ηταν ‘’μπαμπουλας’’, αλλα με την εννοια του σεβασμου ο οποιος (όπως πολύ σωστα λες) κερδιζεται. Πως κερδιζεται στην προκειμενη περιπτωση? Με την αγαπη. Αν δεις πως περιγραφει την αγαπη ο Παυλος, θα δεις ότι δεν συμβιβαζεται με την εννοια του φοβου (όπως την δινεις).

Αναφερει….’’ 4 Η ΑΓΑΠΗ ΜΑΚΡΟΘΥΜΕΙ ΑΓΑΘΟΠΟΙΕΙ Η ΑΓΑΠΗ ΔΕΝ ΦΘΟΝΕΙ Η ΑΓΑΠΗ ΔΕΝ ΑΥΘΑΔΙΑΖΕΙ ΔΕΝ ΕΠΑΙΡΕΤΑΙ
5 ΔΕΝ ΑΣΧΗΜΟΝΕΙ ΔΕΝ ΖΗΤΕΙ ΤΑ ΕΑΥΤΗΣ ΔΕΝ ΠΑΡΟΞΥΝΕΤΑΙ ΔΕΝ ΔΙΑΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟΝ
6 ΔΕΝ ΧΑΙΡΕΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑΝ ΣΥΓΧΑΙΡΕΙ ΔΕ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑΝ
7 ΠΑΝΤΑ ΑΝΕΧΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΠΑΝΤΑ ΕΛΠΙΖΕΙ ΠΑΝΤΑ ΥΠΟΜΕΝΕΙ
8 Η ΑΓΑΠΗ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΕΚΠΙΠΤΕΙ
(Α Κορινθιους 13,4-8)

Όταν ο άλλος εχει τετοια χαρακτηριστικα, πώς να μην σου εμπνευσει τον σεβασμο?

Αλλωστε ο απ Ιωαννης ξεκαθαριζει ότι η αγαπη δεν συμβιβαζεται με τον φοβο…..

‘’ 18 ΦΟΒΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝ ΤΗ ΑΓΑΠΗ ΑΛΛ Η ΤΕΛΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΞΩ ΔΙΩΚΕΙ ΤΟΝ ΦΟΒΟΝ ΔΙΟΤΙ Ο ΦΟΒΟΣ ΕΧΕΙ ΚΟΛΑΣΙΝ ΚΑΙ Ο ΦΟΒΟΥΜΕΝΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΤΕΛΕΙΩΜΕΝΟΣ ΕΝ ΤΗ ΑΓΑΠΗ
(Α Ιωαννου 4,18)

quote:
ούτε το "Αρχή σοφίας, φόβος Κυρίου" έχει την ερμηνεία του σεβασμού. Ο σεβασμός είναι στοιχείο ισότητας και εκτίμησης, ο φόβος πηγάζει από την ισχύ και αποτελεί "υποχρέωση" και όχι συναίσθημα ελεύθερο.

Μα και ο πιστος ελευθερα διαλεγει τον θεο. Αλλωστε για το καλο του ιδιου του ανθρωπου είναι. Ο ιδιος θα ωφεληθει και επομενως ο ιδιος εχει δυνατοτητα εκλογης.
Μιλαω για τους συνειδητους πιστους. Το λεει στο χωρίο από οπου πηρες το εδαφιο.

10 ΑΡΧΗ ΣΟΦΙΑΣ ΦΟΒΟΣ ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΓΝΩΣΙΣ ΑΓΙΩΝ ΦΡΟΝΗΣΙΣ
11 ΔΙΟΤΙ ΔΙ ΕΜΟΥ ΑΙ ΗΜΕΡΑΙ ΣΟΥ ΘΕΛΟΥΣΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΘΗ ΚΑΙ ΕΤΗ ΖΩΗΣ ΘΕΛΟΥΣΙ ΠΡΟΣΤΕΘΗ ΕΙΣ ΣΕ
12 ΕΑΝ ΓΕΙΝΗΣ ΣΟΦΟΣ ΘΕΛΕΙΣ ΕΙΣΘΑΙ ΣΟΦΟΣ ΔΙΑ ΣΕΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΕΑΝ ΓΕΙΝΗΣ ΧΛΕΥΑΣΤΗΣ ΣΥ ΜΟΝΟΣ ΘΕΛΕΙΣ ΠΑΣΧΕΙ
(Παροιμιες 9,10-12)

Επομενως η επιλογη ανηκει στον πιστο. Και επειδη ο θεος είναι αγαπη,και ταπεινωθηκε για τον ανθρωπο (η ακρα ταπεινωση) εμπνεει και σεβασμο στους πιστους.

quote:
Σας ζάλισα, ε; θα το υπομείνετε και αυτό...

Φιλε μου καθολου. Μου αρεσει να μιλαω μαζι σου. (Απλα δεν εχω παντα την ευκαιρια να μπαινω στο φορουμ λογο εργασιας).
Να σαι καλα.

Edited by - Robben on 13/11/2009 19:00:44

Edited by - Robben on 13/11/2009 19:03:56

13/11/2009, 20:44:22
Ο φίλος Eidos καιρό έχει να εμφανιστεί....

"..The Matrix can't tell you who you are"
Όταν ο άνθρωπος είναι σίγουρος για τον θεό ο θεός αμφιβάλλει για τον άνθρωπο..
Ασυνείδητος πάει να πει απόλυτα ταυτισμένος με τη σκέψη και το συναίσθημα