- ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ? - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
Όσο για την αυτογνωσία, η αποδόμηση του εαυτού είναι πιστεύω απαραίτητη, ώσπου να φτάσει κανείς στον φέροντα οργανισμό (ή τις βάσεις) και να τον απογυμνώσει. Μετά, είναι ελεύθερος να χτίσει ξανά με τα υλικά που πραγματικά του ταιριάζουν. Μέσα μας υπάρχει ένα κομμάτι που είναι προγραμματισμένο προγενετικά και ένα άλλο που προγραμματίζεται μετά από τη γέννησή μας (από το κοινωνικό, οικογενειακό κ.ά. παρόμοια πλαίσια). Τις περισσότερες φορές τα δύο συγκρούονται και φτάνουμε να ζούμε σε σύγχιση.
Καλημέρα,
Unseen

Στον κόσμο του Πνεύματος είμαστε πάντα στην αρχή.
Δεν ξέρεις τον Κρισναμούρτι?????
Μεγάλε την πάτησες, θα σε κάνει με τα κρεμμυδάκια η nst
Τι το λες και εσύ μπαμ και κάτω, πες «κάπου τον έχω ξανακούσει, για θύμισέ μου από πού ξεκίνησε, βρε πως το έλεγαν εκείνο το τελευταίο βιβλίο του που βγήκε…κ.λ.π.», πρόσθεσες και εκείνο με το κρίσνα κάτι και τις υποψίες και το αποτέλειωσες
Unseen, καλώς την. Τα ευχάριστα νέα μαθαίνονται...συγχαρητήρια, να σου ζήσει η μικρή νεράϊδα.
trexagireve, δεν εχω να πω τίποτα ...
quote:
Βρε παιδιά ποιός είναι επιτέλους αυτός ο Κρισναμούρτι, που σφάζονται παληκάρια στην ποδιά του, γιατί μου φαίνεται ότι έχουμε χάσει και τ'αυγά και τα πασχάλια.
Και εννοώ, τι έχει πει αυτός ο κύριος, τι έχει κάνει, ποιά είναι η πορεία στην ζωή του, τι έχει διδάξει ή τι διδάσκει?
Galex
http://www.kathens.org/gr/old_anam/fev.htm, η πιο συστηματοποιημένη πηγή
και εδω
http://esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=425&SearchTerms=Κρισναμουρτι
στην << σοφία>> είναι στην σελ 2
και εδω
http://www.youtube.com/watch?v=-4kwSaJEVGg&feature=related
Αν βρείς χρόνο δες τα και αν θελήσεις να συζητήσεις το κάνουμε εκεί..
quote:
, βγήκαμε που βγήκαμε από το θέμα, (στο οποίο by the way δεν νομιζω οτι έχουμε να πούμε πολλά ακόμα, εκτός και αν διαψευσθώ)
Εχω μια ερώτηση που δεν εχει να κάνει ακριβώς με την προέλευση της ηθικής αλλά...ας τοποθετηθώ και βλέπουμε..
Ανεξάρτητα του αν η ηθική είναι η δεν είναι επίκτητη, όλοι εχουμε δεχθεί οτι υπάρχει και σαν έννοια και σαν εφαρμογή στην ζωή μας.
Το σύμπαν η μάλλον αυτό που αποκαλούμε συμπαντική δικαιοσύνη εχει ηθική και αν εχει τι ακριβώς αυτό σημαίνει?
Edited by - nst on 20/05/2008 13:12:02
Ελαμψε η σελίδα με το χαμόγελο σου..
Δεν πειράζει που ο αγαπητός CALEX, δεν τον ήξερε...[ τον δικό μου]εχει αλλες γνώσεις πολύ χρήσιμες
Αλλωστε όλοι τα ίδια δίδαξαν τελικά...αυτό που διαφέρει είμαστε εμεις και το πως αφομοιώνουμε πιο εύκολα την γνώση.
Εγώ απλώς προτιμώ το κραδασμό του Δασκάλου αλλά αυτό δεν σημαίνει οτι δεν αναγνωρίζω τις ίδιες αλήθειες και στους υπόλοιπους..
Και ο Ρούντολφ Στάϊνερ με αγγίζει αλλά μιλάει με μια γλώσσα που ακόμη δεν την αντιλαμβάνομαι όπως θα έπρεπε !!εν καιρώ....
Φιλάκια πολλά
Για τη συμπαντική δικαιοσύνη που αναφέρεις, δυσκολεύομαι πολύ να πιστέψω ότι μια τέτοια δικαιοσύνη πρέπει σώνει και ντε να είναι ανθρωποκεντρική. Συγνώμη που εκφράζω γνώμη χωρίς να έχω διαβάσει τα συμπεράσματα στα οποία έχετε καταλήξει από τη μέχρι τώρα συζήτηση, όμως για μένα η ηθική είναι ανθρώπινη κατηγοριοποίηση.
Το καλό και το κακό είναι ανθρώπινες κατηγοριοποιήσεις - αναγκαίες για να μπορεί κανείς να λαμβάνει αποφάσεις και να προβαίνει σε πράξεις. Αυτό αποδεικνύεται από το ότι η αντίληψη περί καλού και κακού διαφέρει σε βάθος χρόνου. Έπειτα, η φύση δεν αναπτύσσεται σε καλά ή κακά δέντρα, σε καλούς ή κακούς βατράχους - για τη φύση και το σύμπαν όλα και όλοι έχουν τη θέση και τη χρησιμότητά τους, εξίσου. Ακόμη και οι καταστροφές. Έτσι, ένας π.χ. σεισμός που ενδεχομένως είναι απαραίτητος για την αποκατάσταση της ισορροπίας του γήινου φλοιού, θα χαρακτηριστεί όμως από τους ανθρώπους ως κάτι "κακό", ιδίως αν κοστίσει (σε περιουσίες ή ζωές).
Τώρα που το σκέφτομαι δεν ξέρω καν αν μπορούμε να μιλήσουμε για συμπαντική "δικαιοσύνη" (όπως στη φράση "η φύση εκδικείται"), ίσως μόνο για συμπαντική νομοτέλεια.
Και κάτι ακόμη: η ηθική δεν έχει κατ' ανάγκην πραγματική σύνδεση με τη δικαιοσύνη. Έχει ωστόσο πρακτική σύνδεση - στην πράξη δηλαδή τείνουμε να συνδέουμε την απονομή δικαιοσύνης με ηθικά κατηγορήματα. Σαν έννοια όμως η δικαιοσύνη είναι σαφώς ευρύτερη.
Εσύ τι λες;
Με αγάπη,
Unseen

quote:
Τώρα που το σκέφτομαι δεν ξέρω καν αν μπορούμε να μιλήσουμε για συμπαντική "δικαιοσύνη" (όπως στη φράση "η φύση εκδικείται"), ίσως μόνο για συμπαντική νομοτέλεια.
Συμφωνώ.
Αυτή την εποχή προσπαθώ να συνδέσω τις έννοιες περί νομοτέλειας και κάρμα..... γι αυτό και το έθεσα σαν θέμα.
Δεν μπορώ να κατανοήσω πως γίνεται αυτό που λέμε νομοτέλεια να μην εχει ηθική υπόσταση ακόμη και με τα ανθρώπινα δεδομένα..
πχ λες <<Έτσι, ένας π.χ. σεισμός που ενδεχομένως είναι απαραίτητος για την αποκατάσταση της ισορροπίας του γήινου φλοιού, θα χαρακτηριστεί όμως από τους ανθρώπους ως κάτι "κακό", ιδίως αν κοστίσει (σε περιουσίες ή ζωές)>>
Ναι ως εκεί συμφωνώ αλλά δεν μπορώ μετα να δεχθώ οτι όλοι αυτοί που βρέθηκαν στον σεισμό και επλήγησαν ''είχαν κάποιο κάρμα κλπ να ξεχρεώσουν'' η να ισορροπίσουν.
Θα μπορούσα να καταλάβω την αποκατάσταση οπως λές αλλά με την συμμετοχή του τυχαίου παράγοντα , παρά μια αποκατάσταση ΄''σκόπιμη'' για λόγους ανεξήγητους.
quote:
Για τη συμπαντική δικαιοσύνη που αναφέρεις, δυσκολεύομαι πολύ να πιστέψω ότι μια τέτοια δικαιοσύνη πρέπει σώνει και ντε να είναι ανθρωποκεντρική.
Παρομοίως, αμφιβάλλω μάλιστα αν το σύμπαν γνωρίζει την ύπαρξη μας.
Καμία φορά οταν είμαι στην εξοχή και βλέπω τα μυρμήγκια που πατάμε περπατώντας σκεφτομαι οτι κάπως ετσι θα είμαστε κι εμείς για το σύμπαν και αόμη πιο μικροί....
Αμφιβάλλω και επειδή διαβάζω περί σκοπού αποτελέσματος - ηθικής - νομων κλπ αδυνατώ να τα συνδέσω..
Γι αυτό ρωτάω , μήπως και υπάρχει κάποιος που το περιγράψει πιο ''φωτεινά''
Χαίρομαι που είσαι εδώ
θα μείνει…
Τι λές; Δηλαδή δεν είναι κάτι που εξαρτάται από μένα
και σένα, Αλλά έχει δική του υπόσταση και δεν οριοθετείται
από μας. Εμείς πρέπει να το εννοήσουμε….
Την έχετε πάει πολύ προς Ινδίες μεριά την κουβέντα και εγώ ξέρετε είμαι...χμ...λίγο out από παρόμοιες ιστορίες με κάρμα και αλλεπάληλες ενσαρκώσεις και "αντιπεπονθότα" (για να χρησιμοποιήσω την ελληνική version του όρου)και τέτοια.
Θα τα ξαναπούμε στις 27 του μήνα. Ελπίζω να είσται εδώ.
Φιλάκια Galex
Καταλαβαίνω πως υπάρχουν δύο ρεύματα σκέψης στο τόπικ, ένα που πρεσβεύει ότι η ηθική είναι ένα από τα νήματα που συνέχουν τον κόσμο, εγγενές μέγεθος δηλαδή, και ένα δεύτερο που πρεσβεύει ότι η ηθική δεν παραδίδεται αλλά γεννάται, είναι δηλαδή ανθρώπινη κατηγοριοποίηση.
No problem. Ο μόνος κίνδυνος που βλέπω προσωπικά σε σχέση με το πρώτο είναι ο κίνδυνος να οδηγήσει σε δογματισμό και διάκριση στο όνομα κάποιας επικαλούμενης αυθεντίας. Πέρα από αυτό, καθένας είναι ελεύθερος να δημιουργεί μέσα και γύρω του έναν κόσμο που να ταιριάζει περισσότερο στην ατομική του ιδιοσυγκρασία, να έχει δηλαδή όποια άποψη τον βοηθά περισσότερο να είναι αληθινός.
Κι εγώ χαίρομαι που είστε όλοι εδώ.
Με αγάπη,
Unseen

quote:
Δεδομένου ότι προσωπικά δεν μου κάθισε ποτέ καλά η θεωρία περί κάρμα και μετενσάρκωσης όπως νοείται στη Δύση, δεν μπορώ ούτε εγώ να συμμεριστώ απόψεις σαν αυτές που περιγράφεις, καλή μου nst. Συν ότι τέτοιου είδους ερμηνείες μου φαίνονται λογικές μεν, απλοϊκές δε, κάτι σαν νεοεποχίστικα προϊόντα σε τιμή ευκαιρίας...
Ναι , μόνο που δεν βλέπω ποτέ κανένα να απαντάει στις ''απλοϊκές'' ερωτήσεις αλλά όλοι επιχειρούν να τοποθετηθούν σε ότι αόριστο και ανεξήγητο προβάλλει στον ορίζοντα.
Υποτίθεται οτι ''εργαζόμαστε'' και θέλουμε να λέμε οτι κατανοούμε..
Αν κάτι δεν στέκεται λογικά, τότε θα πρέπει να αναρωτηθούμε μήπως δεν είναι όντως λογικό και τότε ναι , εχουμε τα παιχνίδια ευκαιρίας που αναφέρεις...
Προσωπικά ποτέ δεν μπόρεσα να δεχθώ προτάσεις του τύπου << αυτό είναι πέραν της ανθρώπινης λογικής και άπτεται του θείου κλπ >>
Αν ήταν έτσι τότε αυτοί που το αναφέρουν με τι είδους νόηση το συνέλαβαν? Και δεν είναι ενας η δύο αλλά τόσοι πολλοί που αποκλείω το γεγονός μιας παράδοξης ευφυίας. Μπαίνουμε στα νερά λοιπόν της έμπνευσης και της ενόρασης .....
Τωρα ο νόμος της αιτίας και του αποτελέσματος [ κάρμα] υπάρχει είτε το θέλουμε , είτε όχι. Αυτό που ρωτάω είναι αν εχει εφαρμογή σε ενα ευρύτερο πλαίσιο και πως αυτό το αντιλαμβάνεται ο καθένας..
quote:
Την έχετε πάει πολύ προς Ινδίες μεριά την κουβέντα και εγώ ξέρετε είμαι...χμ...λίγο out από παρόμοιες ιστορίες με κάρμα
Καμία σχέση με Ινδία, Γαλλία, Περού και οτιδήποτε άλλο.
Δεν κατηγοριοποιώ καμία πληροφορία ανάλογα του προορισμού της αλλά του περιεχομένου.
Εις το επαναγράφειν φίλε μου, καλές πτήσεις....