ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/METAFYSIKO.GR/BOARD/Είναι η θρησκεία ένα "παραπροϊόν", ένας ιός της νόησης;

Είναι η θρησκεία ένα "παραπροϊόν", ένας ιός της νόησης;

ilias199012 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/1
2017-08-29 15:19
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Robespierre Εμφάνιση μηνυμάτων
Και στο ευρύτερο χριστιανικό δόγμα, όπως ο Πνευματισμός - Spiritism (κατά Καρντέκ), υπάρχουν παρόμοιες πεποιθήσεις μετενσάρκωσης.
Αν ξεφύγουμε από την οπτική των θρησκειών πάντως, μπορεί να υπάρχουν προϋπάρχουσες γνώσεις στο συλλογικό ασυνείδητο και να τις λαμβάνουμε σε μικρή ηλικία, γιατί τότε ο άνθρωπος είναι ίσως πιο '' δεκτικός ''. Αλλά μετά πάει πολύ στην αμπελοφιλοσοφία το θέμα ...
2017-08-29 16:09
Ε καλά.. ναι. Ξέρεις πάντως, με τον ίδιο τρόπο αιτιολογούν ξέρεις κάποιοι τις θρησκευτικές παραδοχές τους. Ότι προέκυψαν σαν ένα προϊόν ειλικρινούς ενδοσκόπησης.
2017-08-29 19:36
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από ilias1990 Εμφάνιση μηνυμάτων
Προϋπάρχουσα γνώση μπορεί να υπάρχει μόνο αν πιστέψουμε στην Σαμσάρα, να " κουβαλάμε " δηλαδή στοιχεία προηγούμενης ενσάρκωσής μας. Κάπως έτσι το βλέπω...
Δεν είναι απαραίτητο αυτο. Υπάρχει και το άλλο ενδεχόμενο. Η ψυχή πριν ενσαρκωθεί, να έρχεται σε επαφή με την Πηγή, με τον Κόσμο των Ιδεών ή με κάτι αντίστοιχο και έτσι να γνωρίζει πράγματα- ιδέες πριν ενσαρκωθεί, και μόλις ενσαρκώνεται μπορεί να μπαίνει σε μια κατάσταση λήθης και έτσι να πρέπει να καταβάλλει κάποιου είδους προσπάθεια ο άνθρωπος για να θυμηθεί αυτές τις γνώσεις.
2017-08-29 20:31
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από darktruth77 Εμφάνιση μηνυμάτων
Δεν είναι απαραίτητο αυτο. Υπάρχει και το άλλο ενδεχόμενο. Η ψυχή πριν ενσαρκωθεί, να έρχεται σε επαφή με την Πηγή, με τον Κόσμο των Ιδεών ή με κάτι αντίστοιχο και έτσι να γνωρίζει πράγματα- ιδέες πριν ενσαρκωθεί, και μόλις ενσαρκώνεται μπορεί να μπαίνει σε μια κατάσταση λήθης και έτσι να πρέπει να καταβάλλει κάποιου είδους προσπάθεια ο άνθρωπος για να θυμηθεί αυτές τις γνώσεις.

Αυτή η θεωρία θα μπορούσε να αποτελέσει μια εκδοχή για το τι συμβαίνει ακριβώς με την ψυχή πριν τη γέννησή του ανθρώπου, σε μια προσπάθεια εκσυχρονισμού του Χριστιανισμού...

Παράθεση:
Ε καλά.. ναι. Ξέρεις πάντως, με τον ίδιο τρόπο αιτιολογούν ξέρεις κάποιοι τις θρησκευτικές παραδοχές τους. Ότι προέκυψαν σαν ένα προϊόν ειλικρινούς ενδοσκόπησης.

Το πρώτο αποτέλεσμα μιας πραγματικά ειλικρινούς ενδοσκόπησης, είναι η
αμφιβολία για τα ( μέχρι τότε ) πιστεύω σου. Έπεται η συνειδητοποίηση του ότι δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για τίποτα και ύστερα... το δικό του μονοπάτι ο καθένας
2017-08-29 22:12
Παράθεση:
Και ποιο το νόημα να ενσαρκωθεί τότε και να μπει σε αυτή την κατάσταση της λήθης; Τι κερδίζει από όλη αυτή τη δυσκολία;
2017-08-29 22:19
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από ilias1990 Εμφάνιση μηνυμάτων
Αν ξεφύγουμε από την οπτική των θρησκειών πάντως, μπορεί να υπάρχουν προϋπάρχουσες γνώσεις στο συλλογικό ασυνείδητο και να τις λαμβάνουμε σε μικρή ηλικία, γιατί τότε ο άνθρωπος είναι ίσως πιο '' δεκτικός ''. Αλλά μετά πάει πολύ στην αμπελοφιλοσοφία το θέμα ...
Όσο μικρότερος, τόσο καλύτερα!
Είσαι "άγραφο χαρτί", με λιγότερες προκαταλήψεις.....
Έτσι ήμουν κι εγώ, πριν μπλέξω με τα δογματικά..
2017-08-29 22:49
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από GiannisNik3 Εμφάνιση μηνυμάτων
Και ποιο το νόημα να ενσαρκωθεί τότε και να μπει σε αυτή την κατάσταση της λήθης; Τι κερδίζει από όλη αυτή τη δυσκολία;
Πιο πολύ σαν video game μου φέρνει αυτή η θεωρία... σου τραβάνε ένα format στον εγκέφαλο και μετά σου λένε κάνε αρκετό level up (aka RPG game) και μετά ίιιιιιιισως ξαναθυμηθείς τι συνέβη πριν γεννηθείς!

Ανούσιο μαρτύριο για τους οπαδούς του grinding (not my cup of tea)...
2017-08-30 11:24
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από valhalla Εμφάνιση μηνυμάτων
Πιο πολύ σαν video game μου φέρνει αυτή η θεωρία... σου τραβάνε ένα format στον εγκέφαλο και μετά σου λένε κάνε αρκετό level up (aka RPG game) και μετά ίιιιιιιισως ξαναθυμηθείς τι συνέβη πριν γεννηθείς!

Ανούσιο μαρτύριο για τους οπαδούς του grinding (not my cup of tea)...
Εμένα οι θεωρίες αυτές μου ακούγονται ωραίες στην αρχή, αλλά με κάτι τέτοιες σκέψεις σαν τις παραπάνω, που παρέθεσες, συνειδητοποιώ ότι στερούνται βάσης...
2017-08-30 14:29
Παράθεση:
..... Ότι προέκυψαν σαν ένα προϊόν ειλικρινούς ενδοσκόπησης.
Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα.
Αν είναι ενδοσκόπηση τότε είναι υποκειμενική και εκ τουτου δεν μπορεί να είναι ειλικρινής.
2017-08-30 15:16
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από GiannisNik3 Εμφάνιση μηνυμάτων
Εγώ αυτό το ανέφερα, ως ακόμα ένα ενδεχόμενο, για το πως μπορεί να υπάρχει προϋπάρχουσα γνώση χωρίς μετενσάρκωση.
Δεν ξέρω την απάντηση, μόνο υποθέσεις μπορώ να κάνω.
Μία υπόθεση είναι, πως οι ψυχές που δεν είναι τέλειες ή έχουν λίγο κακό μέσα τους ή κάτι παρόμοιο, θα βιώνουν αυτήν την κατάσταση, προκειμένουν να τελειοποιηθούν.
2017-08-30 15:23
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από cHrIsToS8 Εμφάνιση μηνυμάτων
Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα.
Αν είναι ενδοσκόπηση τότε είναι υποκειμενική και εκ τουτου δεν μπορεί να είναι ειλικρινής.
Μπορεί να είναι ειλικρινής από την οπτική γωνία του παρατηρητή.
Όμως το ότι είναι ενδοσκόπηση, δεν σημαίνει πως είναι υποκειμενική, ας πούμε, μέσα στην ψυχή, μπορεί να υπάρχει η αντικειμενική αλήθεια ή να βιώνεται η αλήθεια μέσω κάποιας κάθαρσης του πνεύματος, εξάλου και φιλόσοφοι όπως ο Σωκράτης το δέχονται αυτό( πως η ψυχή κατέχει μέσα της την αλήθεια) ακόμα και στις χριστιανικές γραφές υπάρχουν τέτοιες απόψεις, όπως το "η βασιλεία των ουρανών εντός υμών εστί" και το "Μακάριοι οι καθαροί τη καρδία, ότι αυτοί τον Θεόν όψονται"
2017-08-30 15:45
Παράθεση:
Εγώ αυτό το ανέφερα, ως ακόμα ένα ενδεχόμενο, για το πως μπορεί να υπάρχει προϋπάρχουσα γνώση χωρίς μετενσάρκωση.
Δεν ξέρω την απάντηση, μόνο υποθέσεις μπορώ να κάνω.
Μία υπόθεση είναι, πως οι ψυχές που δεν είναι τέλειες ή έχουν λίγο κακό μέσα τους ή κάτι παρόμοιο, θα βιώνουν αυτήν την κατάσταση, προκειμένουν να τελειοποιηθούν.
Σαν το μαρτύριο του Σισύφου ένα πράγμα...