Μαγεία: Το όργανο της αλλαγής: Σκέψεις θεωρητικής και ιστορικής φύσεως
Καλησπέρα.
Εγώ θα επικεντρωθώ σε αυτά που αναφέρει ο φίλος Ragnarok.
Της ίδιας της θρησκείας, θα έλεγα όχι, των εκπροσώπων της όμως, πολύ πιθανόν. Φυσικά, αυτή η αλλαγή δεν συντελείται με το ζόρι, αντιθέτως έχει κάποιο σκοπό και εξυπηρετεί ορισμένα συμφέροντα.
Το περιεχόμενο τέτοιων επιστολών, για μένα τουλάχιστον, δεν αποτελεί απόδειξη ότι οι επίδοξοι μάγοι ή όπως αλλιώς μπορεί να λέγονται ενεργούν -για οποιονδήποτε λόγο- με τις ευχές του Θεού.
Αν αποδεχθούμε ότι υπάρχει η εν λόγω ανάγκη, πίστης δηλαδή σε κάτι που προσφέρει δύναμη και έλεγχο καταστάσεων, τότε σίγουρα δεν θα σταματήσει στη μαγεία, ούτε και θα σχετίζεται με την όποια θρησκεία (ήδη έχουμε πολλά παραδείγματα που δεν θέλω να αναφέρω γιατί θα βγω εκτός θέματος).
Ευχαριστώ.
Εγώ θα επικεντρωθώ σε αυτά που αναφέρει ο φίλος Ragnarok.
Παράθεση:
| Μπορεί όμως η αναγκή αυτή να είναι τόσο ισχυρή ώστε να αλλάξει το πρόσωπο μιας μεγάλης μονοθεϊστικής θρησκείας όπως ο Χριστιανισμός; |
Της ίδιας της θρησκείας, θα έλεγα όχι, των εκπροσώπων της όμως, πολύ πιθανόν. Φυσικά, αυτή η αλλαγή δεν συντελείται με το ζόρι, αντιθέτως έχει κάποιο σκοπό και εξυπηρετεί ορισμένα συμφέροντα.
Παράθεση:
| Βλέπουμε ότι η μαγεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να χρησιμοποιηθεί αναγκαία είναι η βοήθεια-συγκατάθεση του Θεού ( φαινόμενο που πρωτοεμφανίζεται στην «Επιστολη προς Ροβοάμ» που αναφέρεται ότι έγραψε ο Σολομώντας ) με στόχο την επιβολή της ανθρώπινης θέλησης πάνω στος δαίμονες και τους άρχοντες της Κολάσεως. |
Το περιεχόμενο τέτοιων επιστολών, για μένα τουλάχιστον, δεν αποτελεί απόδειξη ότι οι επίδοξοι μάγοι ή όπως αλλιώς μπορεί να λέγονται ενεργούν -για οποιονδήποτε λόγο- με τις ευχές του Θεού.
Αν αποδεχθούμε ότι υπάρχει η εν λόγω ανάγκη, πίστης δηλαδή σε κάτι που προσφέρει δύναμη και έλεγχο καταστάσεων, τότε σίγουρα δεν θα σταματήσει στη μαγεία, ούτε και θα σχετίζεται με την όποια θρησκεία (ήδη έχουμε πολλά παραδείγματα που δεν θέλω να αναφέρω γιατί θα βγω εκτός θέματος).
Ευχαριστώ.
Παράθεση:
|
Αρχική Δημοσίευση από lifo
Καλά η συζήτηση υποτίθεται πως κινείται γύρω από την μαγεία. Εκεί θα προσπαθήσω να κινηθώ. Η αλήθεια είναι πως ο δυισμός υπάρχει. Το θυληκό και το αρσενικό, το άσπρο και το μαύρο και άλλα. Το πόσο καλό είναι ένα πράμα ή κακό κρίνεται με τα κριτήρια κάθε κοινωνίας. Αν belthazor αγαπητέ νομίζεις πως ασχολείσαι με την μαγεία και κοιτάς τί είναι καλό και κακό ως μια αρχέτυπη μορφή κάνεις τραγικό λάθος. Οι "πλευρές" δημιουργήθηκαν από την κοινωνία μας. Ωστόσο τα περί πολέμου είναι εντελώς εκτός νομίζω. Που τον βλέπεις τον πόλεμο;Πες μου απλά τα κριτηριά σου. Η ζωή είναι πόλεμος. Ένας πόλεμος με τον εαυτό σου. Όχι με το καλό και με το κακό. Δεν χρειάζεται να συνεχίσω περιμένω απλά απαντήσεις. Ευχαριστώ
![]() |
Η απάντηση έφτασε αγαπητέ/η Lifo
Κακό και Καλό υπάρχουν αλλά όχι όπως εμείς το αντιλαμβανόμαστε. Όπως είπες 'εμείς' δημιουργήσαμε δύο έννοιες για να προσδιορίσουμε τι είναι συμφέρον για τον καθένα. Όπως είπε ο Γλαυκων, οι πολλοί και αδύναμοι δημιούργησαν την ‘δικαιοσύνη’ για να προστατεύονται από τους λίγους και δυνατούς γιατί δεν μπορούν οι ίδιοι να γλιτώσουν από τις συνέπειες των πράξεων τους. Κάπως έτσι είναι και η Ιστορία του καλού και κακού. Ο πόλεμος τώρα είναι ολοφάνερος. Μπορεί να είναι Ιράκ η Αφγανιστάν αλλά είναι πόλεμος... αλλά όχι για τους σκοπούς που ο μέσος άνθρωπος νομίζει( πετρέλαιο π.χ., όχι πως δεν θα το έπαιρναν άμα μπορούσαν, αλλά λέμε τώρα...). και όσο για τον εαυτό μου... σπάνια βρίσκομαι σε κατάσταση σύγχυσης για τις επιλογές μου…
Μιλάς για έναν πόλεμο ανάμεσα στις δύο πλευρές, έτσι δεν είναι; Η ζωή είναι πόλεμος. Με την μαγεία δεν κυνηγάς τον πόλεμο. Η δικαιοσύνη δημιουργήθηκε από τους πολλούς για να εξυπηρετεί δίκαια τους πάντες(ασχέτως από το ότι δεν ισχύει σήμερα
). Ζητάμε να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο. Οι πόλεμοι και τα σχετικά ας μείνουν έξω. Ο μόνος που να πολεμά κάποιος να είναι ο εαυτός του. Ευχαριστώ
). Ζητάμε να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο. Οι πόλεμοι και τα σχετικά ας μείνουν έξω. Ο μόνος που να πολεμά κάποιος να είναι ο εαυτός του. Ευχαριστώ
Εγώ αδέρφια θεωρώ ότι είναι σχετικά απλό το γιατί ο Χριστιανισμός καταδίκασε την μαγεία σε κάθε της έκφραση.Ή μάλλον όχι σε κάθε της έκφραση,διατήρησε την θεουργία,με τη διαφορά ότι μόνο οι Χριστιανοί ιερείς θεωρούνταν πως έχουν το "χρίσμα" της επικοινωνίας με τον Θεό και τους αγγέλους και τη δυνατότητα μέσω αυτών να κάνουν θαύματα.Δαιμονοποίησαν την ιδιωτική πρακτική της μαγείας προφανώς για να έχουν αυτή το μονοπώλειο της χρήσης της,κάτι που τους δίνει τεράστια δύναμη και εξουσία απέναντι στον απλό κόσμο,και καθιστά γενικά τον απλό λαό αδύναμο στα χέρια της εξουσίας.Κακά τα ψέματα,ο Χριστιανισμός μπορεί να ξεκίνησε με πολύ καλές προθέσεις αλλά στην πορεία κάποιοι εκμεταλεύτηκαν αυτή την πολύ όμορφη φιλοσοφία για το συμφέρον τους.Σε πολλά σημεία δεν διαφωνώ ότι είχαν δίκιο οι χριστιανικές σύνοδοι,όσοι ασχολείστε με τη μαγεία γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπάρχουν πνεύματα που είναι επικίνδυνα τόσο για αυτόν που τα καλεί όσο και για τους άλλους.Όμως ο Χριστιανισμός απέκλεισε την επικοινωνία και με άλλα πνεύματα όπως αυτά της φύσης,ή οι Αιγύπτιοι και Έλληνες θεοί για παράδειγμα,όποτε νομίζω είναι φανερό ότι το έκαναν με σκοπό την πνευματική εξουσία.
Όσον αφορά το σημείο που εξελίχθηκε η συζήτηση σχετικά με τον δυισμό καλού και κακού,μου άρεσαν πολύ οι απόψεις της Ελπινίκης.Καλό και κακό υπάρχουν σε επίπεδο εννοιών,αυτό δεν σημαίνει πως υπάρχουν και ως όντα στην απόλυτη μορφή τους,τουλάχιστον δεν έχω δει κάποια απόδειξη γι'αυτό,εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι σε όλους μας αντιμαχεί το καλό και το κακό μέσα μας,όπως και γενικότερα τα αντίθετα στοιχεία που συνθέτουν τον ψυχισμό του ανθρώπου.Εγώ πιστεύω στην αγάπη,αυτή είναι ο Θεός για εμένα.Όσοι έχετε βιώσει σε οποιοδήποτε βαθμό τη δύναμη της πιστεύω θα συμφωνήσετε μαζί μου...
Όσον αφορά το σημείο που εξελίχθηκε η συζήτηση σχετικά με τον δυισμό καλού και κακού,μου άρεσαν πολύ οι απόψεις της Ελπινίκης.Καλό και κακό υπάρχουν σε επίπεδο εννοιών,αυτό δεν σημαίνει πως υπάρχουν και ως όντα στην απόλυτη μορφή τους,τουλάχιστον δεν έχω δει κάποια απόδειξη γι'αυτό,εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι σε όλους μας αντιμαχεί το καλό και το κακό μέσα μας,όπως και γενικότερα τα αντίθετα στοιχεία που συνθέτουν τον ψυχισμό του ανθρώπου.Εγώ πιστεύω στην αγάπη,αυτή είναι ο Θεός για εμένα.Όσοι έχετε βιώσει σε οποιοδήποτε βαθμό τη δύναμη της πιστεύω θα συμφωνήσετε μαζί μου...
Και για να σε ρωτήσω αδερφέ Belthazor,από όλη την Πολιτεία του Πλάτωνα εσένα αυτά τα λόγια του Γλαύκωνα σου έμειναν;;;Εκτός αν δεν το έχεις διαβάσει ακόμα ολόκληρο το βιβλίο οπότε σε προτρέπω να το πράξεις άμεσα!
Ο τίτλος της συζήτησης αυτής αναφέρεται καθαρά και ξεκάθαρα στον ρόλο της μαγείας και ώς όργανο αλλαγής της πραγματικότητος. Σε αυτό το μήκος κύματος σκοπεύω να κινηθώ με αυτην μου την παρέμβαση.
Φίλοι μου η μαγεία είναι η δύναμη η οποία μας επιτρέπει να αλλάξουμε την πραγματικότητα σύμφωνα με το Θέλημα μας. Και δέν το είπα εγώ, το διετύπωσε ένας απο τους μεγαλύτερους μάγιστρους όλων των εποχών Aleister Crowley. Στο χέρι μας (η αλλιώς στο θέλημα μας είναι) να χειριστούμε την Δύναμη της Μαγείας είτε με θετικά είτε αρνητικά αποτελέσματα τόσο πρός εμάς τους ιδιους όσο και πρός τον ευρύτερο κοινωνικό μας περίγυρο. Στο θέλημα μας εξαρτώνται όλα. Θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο πρός κάτι καλύτερο και ωραίοτερο; Τότε στο χέρι μας είναι να προσπαθήσουμε για να το επιτύχουμε. Θέλουμε να οδηγηθεί η κοινωνία και ο κόσμος πρός την καταστροφή; Η σημερινή εποχή μας επιβεβαιώνει πώς και αυτό είναι εφικτό και είναι ζήτημα Θελήματος κάποιων. Πρωτού θελήσουμε το οτιδήποτε είναι βασικό το να ξέρουμε τι θέλουμε και έαν αυτό που αναζητούμε είναι ορθόν. Το "Κάνε το θέλημα σου" δέν σημαίνει κατέστρεψε - βίασε - σκότωσε επειδή το θές. Πρίν αυτό υπάρχει το στάδιο της αυτογνωσίας και της γνώσης του πραγματικού επικερδούς θελήματος σου. Πρέπει να σταματήσει η μοιρολατρεία της εποχής μας. Όλα είναι θέμα θέλησης και ας παραδεκτούμε όλοι ότι δέν έχουμε την θέληση (όχι όλοι ευτυχώς αλλά οι περισσότεροι) για να αλλάξουμε τον κόσμο μας. Υπάρχει παράδοση συνειδήσεων σε μιά ντε φάκτο κατάσταση. Τίποτα όμως στην φύση και στο σύμπαν δέν είναι ντε φάκτο. Ελπίζω να συμφωνούμε όλοι ώς προς αυτό.
Η μαγεία ούτε στο λεγόμενον κακό ανήκει ούτε στο λεγόμενον καλό...Ανήκει στο θέλημα μας....Τί κόσμο θέλουμε; Η ίδια ερώτηση μπορεί να γίνει...Πώς θέλουμε να αλλάξουμε την πραγματικότητα μας ; (Μαγεία)
Να είστε καλά...
Μετα τιμής
Ιεροφάντης
Φίλοι μου η μαγεία είναι η δύναμη η οποία μας επιτρέπει να αλλάξουμε την πραγματικότητα σύμφωνα με το Θέλημα μας. Και δέν το είπα εγώ, το διετύπωσε ένας απο τους μεγαλύτερους μάγιστρους όλων των εποχών Aleister Crowley. Στο χέρι μας (η αλλιώς στο θέλημα μας είναι) να χειριστούμε την Δύναμη της Μαγείας είτε με θετικά είτε αρνητικά αποτελέσματα τόσο πρός εμάς τους ιδιους όσο και πρός τον ευρύτερο κοινωνικό μας περίγυρο. Στο θέλημα μας εξαρτώνται όλα. Θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο πρός κάτι καλύτερο και ωραίοτερο; Τότε στο χέρι μας είναι να προσπαθήσουμε για να το επιτύχουμε. Θέλουμε να οδηγηθεί η κοινωνία και ο κόσμος πρός την καταστροφή; Η σημερινή εποχή μας επιβεβαιώνει πώς και αυτό είναι εφικτό και είναι ζήτημα Θελήματος κάποιων. Πρωτού θελήσουμε το οτιδήποτε είναι βασικό το να ξέρουμε τι θέλουμε και έαν αυτό που αναζητούμε είναι ορθόν. Το "Κάνε το θέλημα σου" δέν σημαίνει κατέστρεψε - βίασε - σκότωσε επειδή το θές. Πρίν αυτό υπάρχει το στάδιο της αυτογνωσίας και της γνώσης του πραγματικού επικερδούς θελήματος σου. Πρέπει να σταματήσει η μοιρολατρεία της εποχής μας. Όλα είναι θέμα θέλησης και ας παραδεκτούμε όλοι ότι δέν έχουμε την θέληση (όχι όλοι ευτυχώς αλλά οι περισσότεροι) για να αλλάξουμε τον κόσμο μας. Υπάρχει παράδοση συνειδήσεων σε μιά ντε φάκτο κατάσταση. Τίποτα όμως στην φύση και στο σύμπαν δέν είναι ντε φάκτο. Ελπίζω να συμφωνούμε όλοι ώς προς αυτό.
Η μαγεία ούτε στο λεγόμενον κακό ανήκει ούτε στο λεγόμενον καλό...Ανήκει στο θέλημα μας....Τί κόσμο θέλουμε; Η ίδια ερώτηση μπορεί να γίνει...Πώς θέλουμε να αλλάξουμε την πραγματικότητα μας ; (Μαγεία)
Να είστε καλά...
Μετα τιμής
Ιεροφάντης
Παράθεση:
|
Αρχική Δημοσίευση από the_black_planet
Και για να σε ρωτήσω αδερφέ Belthazor,από όλη την Πολιτεία του Πλάτωνα εσένα αυτά τα λόγια του Γλαύκωνα σου έμειναν;;;Εκτός αν δεν το έχεις διαβάσει ακόμα ολόκληρο το βιβλίο οπότε σε προτρέπω να το πράξεις άμεσα!
|
Σε διαβεβαιώνω πως έχω διαβάσει όλο το βιβλίο του Πλάτωνα και πως δεν συμφωνώ μαζί του... αντίθετα συμφωνώ με τον Γλαυκων... αδελφέ black planet... ( έτσι από περιέργεια, το όνομα σου αναφέρετε στο Z'HA'DUM )
Φίλε μου Belthazor θα σου πρότεινα κάποια στιγμή να ξαναμελετήσεις την πολιτεία του Πλάτωνα γιατί προφανώς δεν κατάλαβες καλά κάποια επιχειρήματα του Σωκράτη.Αυτή η άποψη του Γλαύκου που αναφέρεις εννοεί πως η δικαιοσύνη δεν είναι αγαθό,καθώς είναι καλό για τους αδύναμους αλλά κακό για τους δυνατούς.Είναι πολύ εύκολο να σε ξεγελάσει αυτή η άποψη αλλά με μια προσεκτική ματιά διαπιστώνουμε πως τα πράγματα έχουν κάπως αλλιώς.Η δικαιοσύνη πέρα από μια έκφραση της σχέσης μεταξύ κάποιων όντων εκφράζει και μια ψυχική κατάσταση που αντικατοπτρίζεται σε έναν συγκεκριμένο τρόπο σκέψης.Ο άνθρωπος που έχει την δικαιοσύνη στην ψυχή του στην ουσία έχει μια αρμονία μεταξύ των μερών της ψυχής του αλλά και μια αρμονική σχέση με το περιβάλλον του.Άρα η δικαιοσύνη είναι αγαθό ανεξαιρέτως για όλους τους ανθρώπους.Αυτό προσπαθεί να πει στο βιβλίο του ο Πλάτωνας και για μένα έχει απόλυτο δίκιο.Θα μου πείτε ότι αυτά δεν έχουν σχέση με το θέμα,και όμως δεν είναι έτσι,ο σωστός μάγος δεν αρκεί να έχει δύναμη αλλά πρέπει να την χρησιμοποιεί και σωστά,για το καλό το δικό του και του κόσμου γύρω του.Η μαγεία χωρίς την αυτοσυνείδηση και την ψυχική και πνευματική εξέλιξη χάνει τη...μισή μαγεία της!
Φίλε black planet έχεις δίκιο. Πίσω από κάθετι κρύβεται και ένα μήνυμα. Όταν ασχολείσαι με τις τέχνες αυτές όπως η μαγεία, χρειάζεται να "κοιτάς" πίσω από την κάθε λέξη. Ξέρω πως κάποιος θα επέμβει και θα πει:<<Καλά συγκρίνετε το αρχαίο πνεύμα με την μαγεία;>> Κανείς δεν το συγκρίνει γιατί δεν υπάρχει λόγος. Και η μαγεία έχει βαθυές ιδεολογικές ρίζες. Ένα έργο της αρχαιότητας ωστόσο μπορεί να αποτελέσει για κάποιον που ασχολείται, κάτι πολύ σημαντικό. Τί θα υπήρχε άλλωστε χωρίς την ελληνική φιλοσοφία; Εκτός αυτού θα σε βοηθήσει στο να διαβάζεις πίσω από τις λέξεις. Στην μαγεία χρειάζεται να ξέρεις τον εαυτό σου. Γιατί βρίσκεις πρωτόγνωρες καταστάσεις και σε αυτό ο μόνος που μπορεί να σε βοηθήσει είναι ο εαυτός σου εκείνη την στιγμή. Ευχαριστώ