ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/METAFYSIKO.GR/BOARD/ΣΥΜΠΑΘΕΙΑ Η ΠΙΣΤΗ ΣΕ ΜΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ;;

ΣΥΜΠΑΘΕΙΑ Η ΠΙΣΤΗ ΣΕ ΜΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ;;

ΑΙΝΕΙΑΝ068 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/1
2007-08-11 15:54
Εχω παρατηρησει οτι πολλοι ανθρωποι οι οποιοι δηλωνουν οτι ανηκουν σε ενα θρησκευμα ... το δηλωνουν γιατι το συμπαθουν [για διαφορους λογους .. πολλες φορες ασχετους με τις δογματικες η ηθικες αρχες αυτου του θρησκευματος ] και οχι γιατι πιστευουν - με την εννοια της θρησκευτικης πιστεως - στο θρησκευμα αυτο
2007-08-11 17:22
Aineian δεν μπορει ενα θεμα στην κατηγορια των συζητησεων να ξεκινησει με μια συντομη τοποθετηση δυο γραμμων. Προσπαθησε να αναλυσεις λιγο τη σκεψη σου και να θεσεις ερωτηματα για προβληματισμο και στους υπολοιπους.

Φιλικα
2007-08-13 01:23
Συμφωνώ με αυτό που λες ΑΙΝΕΙΑΝ06. Πιστεύω ότι γίνετε αυτό γιατί οι ανθρωποι ζητανε κάτι παραπάνω. Προσωπικά, όπως για τους περισσότερους πιστεύω, μου είναι δύσκολο να ταυτιστώ 100% με μια θρησκεία. Ο πρώτος λόγος είναι γιατ΄΄ι η εικόνα του Θεού που έχει ο καθένας στο μυαλό του είναι μοναδική και προσωπική και ορισμένες φορές δυσνόητη και στον ίδιο. με αυτό εννοώ ότι ένας άνθρωπος έχει πολλές πτυχές και ταυτότητες, ο Θεός αντανακλα τον ανώτερο εαυτό του που δεν τον έχει ανακαλύψει, ή δεν τον έχει εξερευνήσει ακόμα επαρκώς και καθιστάτε δύσκολο όχι μόνο να το μοιραστε'ί με άλλους αλλά να τον κατασνοήσει και ο ίδιος. Ο Δεύτερος λόγος πιστεύω πως είναι η εποχή που μπήκαμε. Με αυτό εννοώ ότι έχουμε περάσει στην απομάγευση από τη μια και οι άνθρωποι δεν βλέπουν δογματικά και ως θ'εσφατο τις θρησκείες από τη μια, και απο την άλλη έχουμε περάσει και σε ένα στείρω εγωισμο. Οι περισσότεροι δεν ενδιαφέρονται για τα κοινά αλλά μόνο για το πωσοπικό συμφέρον όπου ως τρόπος σκέψεις και κουλτούρας δεν έχει καμία σχέση με τον τρόπο που σκέφτεται ένας πιστός. Ένας ακόμα λόγος που πρωσοπικά με αποστρέφει από τις θρησκείες είναι ότι μπαίνουν άλλα συμφέροντα και συχνά χρησιμοποιούνται ως προκάλημα. Από τον Χριστιανισμό - όπου ως επίσημη κρατική θρησκεία βρίσκει ο καθένας μια μάσκα για να κρυφτεί- μέχρι μικρές θρησκευτικές ομάδες.

Πιστεύω να χρησιμοποίησα τις κατάλληλες λέξεις και μην δημιουργηθεί καμία παρεξήγηση και δυσερμοινία.

Πάντα με φιλική διάθεση
Magica
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από beetlejuice
Aineian δεν μπορει ενα θεμα στην κατηγορια των συζητησεων να ξεκινησει με μια συντομη τοποθετηση δυο γραμμων. Προσπαθησε να αναλυσεις λιγο τη σκεψη σου και να θεσεις ερωτηματα για προβληματισμο και στους υπολοιπους.

Φιλικα

Ζητω καταρχην συγνωμη για την παραλειψη μου .. εκεινο το οποιο ηθελα να πω .. οτι παρατηρω πολλους πχ χριστιανους να δηλωνουν οτι ακολουθουν την χριστιανικη θρησκεια οχι γιατι πιστευουν σε αυτη ως προς το δογματικο σκελος της ειτε γιατι ασπαζονται ολες τις ηθικες εντολες που εχει ο χριστιανισμος .. αλλα .. γιατι συνδυαζουν την χριστιανικη θρησκεια με τρυφερες οικογενειακες στιγμες οταν οι γονεις τους τους πηγαιναν το πασχα η τα χριστουγεννα στην εκκλησια η ο παππους τους τους επαιρνε δωρα την πρωτοχρονια και τους ελεγε οτι τα εφερνε ο Αι Βασιλης ...
Η .. αποδοχη δηλαδη της Χριστιανικης θρησκειας καθε αλλο παρα εχει σχεση με την αποδοχη θρησκευτικων δογματικων θεματων
Το ιδιο παρατηρω και σε αλλες θρησκειες πχ για Μωαμεθανους μεταναστες το Ισλαμ απλα τους θυμιζει την χωρα τους και τους εκει συγγενεις τους
Παρατηρω επισης και σε πολλους οι οποιοι αυτοαποκαλουνται οπαδοι της Αρχαιας Ελληνικης θρησκειας οτι απλως συμπαθουν την Αρχαια Ελληνικη Θρησκεια [ για εθνικους ισως λογους η απο θαυμασμο για τον Αρχαιο ελληνικο πολιτισμο ] ... δεν πιστευουν στο υπερφυσικο μεταφυσικο σκελος αυτης ..
Με το νημα λοιπον αυτο απλα θα ηθελα να διαχωρισω δυο διαφορετικες εννοιες ..
Αλλο το ρημα συμπαθω κι αλλο το ρημα πιστευω
Μπορει δηλαδη να συμπαθω μια θρησκεια [ και να δηλωνω οπαδος της λογω αυτης της συμπαθειας ] αλλα να μην πιστευω σε αυτη...
2007-08-13 08:41
Κοίτα λίγο αινεία. Τα έχεις ψιλομπερδέψει τα πράγματα. Άλλο ο τρόπος που δηλώνουν πως να φτάσεις τον Θεό και άλλο το τί έχουν βγάλει για να οικονομούν. Έχουν ναί συμπάθεια. Αλλά τί γίνετε όταν σου αρέσει ο τρόπος που σου λεν για τον Θεό. Σκέψου το καλύτερα. Δες προσεκτικά τί γράφω για να μπορέσουμε να συννενοηθούμε. Ευχαριστώ για την προσοχή σου
2007-08-13 14:56
ΑΙΝΕΙΑΝ06, καλή σου μέρα.
Το να συμπαθείς μια θρησκεία , συμβαίνει συχνά. Μπορεί όλοι μας κατά βάθος , να συμπαθούμε κάποια, εξ' αιτίας των συναισθημάτων που μας ''ξυπνά'' , αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως την αποδεχόμαστε και την ακολουθούμε πλήρως .. Για μένα σημασία έχει , αυτό που έγραψε παραπάνω κι ο lifo , να καλύπτει και τον τρόπο που μπορείς να πλησιάσεις τον Θεό .
Π.χ. , το έθιμο της πρωτοχρονιάς που θέλει τον Αγιο Βασίλη , να έρχεται φορτωμένος με δώρα , θα έλεγα πως δεν συνάδει με τον Χριστιανισμό , ούτε φυσικά το αρνάκι που την πληρώνει κάθε Πάσχα .. όλα αυτά είναι ''τεχνάσματα'' για να 'κονομάει ο κάθε εμποράκος που θέλει να πουλήσει ... είτε αρνάκι λέγεται αυτό, είτε λαμπάδα, είτε παιχνίδι !
Το πάν είναι να καλύπτει η κάθε θρησκεία την ανάγκη του ανθρώπου να πλησιάσει τον Θεό του , να βοηθηθεί να γίνει πιο καλός και δίκαιος άνθρωπος και να σέβεται κάθε τι γύρω του , είτε φύση λέγεται αυτό , είτε συνάνθρωπος , είτε οτιδήποτε άλλο.
2007-08-13 15:15
Εγώ δεν θα το ονόμαζα συμπάθεια, αλλά αδιαφορία.

Αυτός που πραγματικά ενδιαφέρεται για το Θείον και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να το πλησιάσει, δεν τρέφει συμπάθεια αλλά ψάχνεται. Απλώς, κάποιοι δεν θέλουν να έρθουν σε κόντρα με το κατεστημένο, όχι της εποχής, αλλά της κοινωνίας που δεν έχει νιώσει μέσα της το τι σημαίνει Ανεξηθρησκεία (καθώς και Θρησκεία), γι αυτό κάνουν πράγματα (π.χ. θρησκευτικό γάμο ή βάπτιση), ίσως και ενάντια στη θέλησή τους, προκειμένου να μην τσακωθούν με το σόϊ και τους γύρω τους.

Η Θρησκεία έχει καταντήσει ποδόσφαιρο. Είναι ο πατέρας μου τάδε ομάδα κι έγινα κι εγώ, είναι χριστιανός ορθόδοξος έγινα κι εγώ. Είναι αδιαφορία και βαρεμάρα για ενασχόληση με θέμα που θα έπρεπε να είναι από τα πιο βασικά στη ζωή μας.

Ως προς τα έθιμα, μην ξεχνάτε πως πολλά από αυτά είναι "παγανιστικά" που απλώς εκχριστιανίστηκαν (ειδικά τα Χριστουγεννιάτικα).
Φιλοι μου
Επειδη ακουσα πολλες φορες την φραση ''να φτασω στο θεο'' .. αυτη την φραση την θεωρω γενικη αοριστη ασαφη λογοτεχνικη εκφραση κενη απο ουσιαστικο περιεχομενο. [ με τι μετρησιμα αντικειμενικα μεγεθη .. μετραμε την πορεια μας προς τον θεο ;; Και με τι αντικειμενικα κριτηρια θα καταλαβουμε οτι .. τον φτασαμε ;;]
Εγω παντως θελω να επαναλαβω οτι ειναι αλλο πραγμα το να συμπαθουμε μια θρησκεια κι αλλο να την πιστευουμε υπο την θρησκευτικη εννοια ....
Μπορει πχ να συμπαθω το Δωδεκαθεο .. αλλα δεν πιστευω στην υπαρξη του Δια ... που αν του θυσιασω βοδια θα με βοηθησει στις επαγγελματικες μου δραστηριοτητες
Μπορει να συμπαθω για οικογενειακους κοινωνικους εθνικους λογους την ορθοδοξη χριστιανικη θρησκεια ... αυτο δεν σημαινει οτι πιστευω στην υπαρξη υπερφυσικης οντοτητας η οποια λεγεται Παναγια .. κι που αν της αναβω κανδηλια .. η ανεβω .. γονατιστος τα σκαλια της εκκλησιας της στην Τηνο ... θα με θεραπευσει απο την ασθενεια μου ....
Οι περισσοτεροι θρησκευομενοι σε ολες τις θρησκειες ... συμπαθουν την θρησκεια τους δεν πιστευουν σε αυτην ....