ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/METAFYSIKO.GR/BOARD/Έχουν ψυχή τα ζώα;

Έχουν ψυχή τα ζώα;

excellent10 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/1
-->Πρός όλους όσους διαβάσουν το topic:
Η υπάρχουσα δημοσκόπηση είναι ψευδής. Έκλεισε λίγα λεπτά μετά από την ανάρτησή της, απότε είναι ανίκανη να βγάλει συμπεράσματα.<--

Το αν τα ζώα έχουν ψυχή με απασχολεί εδώ και χρόνια.

Φυσικά έχω διαμορφώσει μία άποψη που θα την καταθέσω αργότερα.

Τα ζώα στη βιολογία τα κατατάσσουμε στα έμψυχα αντικείμενα. Έμψυχα επειδή έχουν μεταβολισμό (ζωή) ή επειδή έχουν ψυχή; Αν έχουν όμως ψυχή, τότε θα υπάρχει για αυτά ζωή μετά θάνατον. Υπάρχει τόπος διαμονής για τα ζώα μετά το θάνατό τους; Με άλλα λόγια υπάρχει παράδεισος ξεχωριστός για τα ζώα, θα είναι στο ίδιο μέρος με τους ανθρώπους ή δεν έχουν ψυχή οπότε και δεν χρειάζονται μεταθανάτια "κατοικία";
2006-02-26 06:33
Πολύ καλό το θέμα και σηκώνει πολύ συζήτηση.
Οι απόψεις είναι αμφιλεγόμενες, για μένα σίγουρα όλα τα ζώα έχουν και αυτά μιά μορφή ψυχής άσχετα με το εάν δέν έχουν συνείδηση ή αίσθηση του ΕΓΩ.
Έχουν μιά μορφή θα έλεγα ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΨΥΧΗΣ που ίσως σε μετέπειτα στάδια εξέλιξης να καταλήξει και σε ανθρώπινη ψυχή.
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από zepellin
...για μένα σίγουρα όλα τα ζώα έχουν και αυτά μιά μορφή ψυχής άσχετα με το εάν δέν έχουν συνείδηση ή αίσθηση του ΕΓΩ.

Αν δεχτούμε ότι η ψυχή είναι μία μορφή ενέργειας που δε χάνεται, αλλά με το θάνατο του ανθρώπινου (ή ο,τι άλλου..) σώματος μεταβιβάζεται κάπου, τότε κάλλιστα μπορούμε να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι , όλα τα "ζωντανα" του πλανήτη έχουν ψυχή...
Και στην τελική γιατί να μην έχουν???
Δε γεννιούνται? Δε μεγαλώνουν? Δεν αναπαράγονται? Δεν πεθαίνουν??
Δηλαδή... Δε "συμπεριφέρονται" όπως εμείς?
Και σ'αυτό που λες φίλε zepelin ,για το ΕΓΩ, θεωρώ πως την έχουν αυτή την αίσθηση, αλλά με διαφορετικές σταθερές από τις δικές μας.Ελπίζω να καταλαβαίνεις τι εννοώ.

Παράθεση:
Έχουν μιά μορφή θα έλεγα ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΨΥΧΗΣ που ίσως σε μετέπειτα στάδια εξέλιξης να καταλήξει και σε ανθρώπινη ψυχή.

Αυτό δε νομίζω πως είναι έτσι
Γιατί να "εξομοιωθούν" μ'εμάς στο θέμα της ψυχής?
Δεν υπάρχει λόγος.
Παράθεση:
Και σ'αυτό που λες φίλε zepelin ,για το ΕΓΩ, θεωρώ πως την έχουν αυτή την αίσθηση, αλλά με διαφορετικές σταθερές από τις δικές μας.Ελπίζω να καταλαβαίνεις τι εννοώ.

Βεβαίως και καταλαβαίνω τί εννοείς. Τα ζώα έχουν διαφορετική αίσθηση του ΕΓΩ άλλα εντονότερα, άλλα ασθενέστερα. Ο πίθηκος που πλησιάζει εξελικτικά τον άνθρωπο την έχει εντονότερα απο τα υπόλιπα ζώα, αλλά τα ζώα δρούν αποκλειστικά με το ένστικτο. Και στον άνθρωπο υπάρχουν διαφορές π.χ. τα μωρά (μέχρι περίπου 2 ετών) έχουν μειωμένη αίσθηση του ΕΓΩ.

Παράθεση:
Αυτό δε νομίζω πως είναι έτσι
Γιατί να "εξομοιωθούν" μ'εμάς στο θέμα της ψυχής?
Δεν υπάρχει λόγος.

Αυτό είναι πολύ μεγάλη ιστορία, και το πιστεύουν οι θεωρίες της μετανσάρκωσης. Σύμφωνα με την μετανσάρκωση ένας άνθρωπος μπορεί να ισοδυναμεί με έναν άνθρωπο αλλά όχι με ένα ζώο. Απλώς η ψυχή στην κατώτερη την αρχική της πορεία δημιουργείται απο την ύλη της ζωικής ψυχής.
Αυτό είναι πολύ μεγάλη ιστορία, και το πιστεύουν οι θεωρίες της μετανσάρκωσης. Σύμφωνα με την μετανσάρκωση ένας άνθρωπος μπορεί να ισοδυναμεί με έναν άνθρωπο αλλά όχι με ένα ζώο.
Δεν πιστεύουν όλες οι θεωρίες το ίδιο. Π.χ. ο Χριστιανισμός δεν πιστεύει καθόλου στη μετενσάρκωση, αλλά στην ανάσταση της ψυχής. ο Βουδισμός πιστεύει στη Νιρβάνα, ότι τελικός σκοπός δηλαδή της ψυχής είναι η πλήρης ανυπαρξία.

Επειδή το θέμα είναι πολύ ενδιαφέρον, έψαξα στο google να βρω σχετικές πληροφορίες. Ψάξτε κι εσείς. Σας παραθέτω 2 sites για αρχή, αν πιστεύετε ότι δεν σας καλύπτουν σίγουρα θα βρείτε και άλλα πιο ενδιαφέροντα.

http://www.oodegr.com/oode/anatolikes/metens1.htm
http://www.nea-acropoli.gr/index.ph...d=68&Itemid=468
Νομίζω πως το αν τα ζώα έχουν ψυχή δεν έχει σχέση με την μετανσάρκωση, παρόλα αυτά είναι αρκετά ενδιαφέροντα τα links mika.

Κατά τη γνώμη μου τα ζώα έχουν ψυχή (για λόγους που θα αποκαλύψω αργότερα, όταν δώ πως η συζήτηση πηγαίνει προς τα εκεί...). Λέει η Χριστιανική θρησκεία πως ο άνθρωπος όταν βρεθεί στο παράδεισο θα έχει γνώση για τα πάντα. Αυτό θα συμβεί και στα ζώα; (Αφού δεχτούμε βεβαίως ότι υπάρχει παράδεισος για τα ζώα)
Παράθεση:
Δεν πιστεύουν όλες οι θεωρίες το ίδιο. Π.χ. ο Χριστιανισμός δεν πιστεύει καθόλου στη μετενσάρκωση, αλλά στην ανάσταση της ψυχής. ο Βουδισμός πιστεύει στη Νιρβάνα, ότι τελικός σκοπός δηλαδή της ψυχής είναι η πλήρης ανυπαρξία.

Εγώ έκανα αναφορά στις θρησκείες που αναγνωρίζουν την μετανσάρκωση, ο Χριστιανισμός φυσικά και δέν την αναγνωρίζει άρα και δέν συμπεριλαμβάνεται σε αυτές. Αλλά τέλος πάντων για την Μετανσάρκωση νομίζω οτι υπάρχει άλλο θέμα στα Forum.
Το θέμα είναι η μορφή της ψυχής των ζώων και κατα πόσο έχει σχέση με την ανθρώπινη ψυχή. Άν όπως λέγεται η ανθρώπινη ψυχή είναι τμήμα της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΨΥΧΗΣ - του Θεού δέν καταλαβαίνω τον λόγο γιατί η ψυχή των ζώων να είναι διαφορετικής μορφής. Ή είναι και η ψυχή των ζώων και των φυτών ακόμα τμήμα της παγκόσμιας ψυχής οπότε τα ζώα ΕΧΟΥΝ ψυχή, ή είναι άλλης μορφής που δέν έχουν σχέση με την παγκόσμια ψυχή οπότε στην περίπτωση αυτή τα ζώα ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ψυχή.
Και απο την ώρα που μοναδικός προορισμός της ανθρώπινης ψυχής είναι να ενωθεί με το ΕΝΑ τότε φυσικά το ίδιο θα συμβαίνει και με την ψυχή των ζώων. Το ερώτημα είναι άν ενώνεται απ'ευθείας με τον θάνατο τους ή χρειάζεται κάποιο άλλο μέσο όπως ο άνθρωπος για να γίνει αυτό.
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από excellent
Με άλλα λόγια υπάρχει παράδεισος ξεχωριστός για τα ζώα, θα είναι στο ίδιο μέρος με τους ανθρώπους ή δεν έχουν ψυχή οπότε και δεν χρειάζονται μεταθανάτια "κατοικία";

Γιατί, υπάρχει παράδεισος για τους ανθρώπους; Σύμφωνα με κάποιες θρησκείες ναι, υπάρχει.
Εγώ πιστεύω ότι έχουν ψυχή τα ζώα, απλά δεν είναι τόσο αισθητή για τα ίδια. Θα μου πείτε έιναι για εμάς; Ιδού το ερώτημα..
Από την στιγμή που τα ζώα δεν έχουν μυαλό(ή καλύτερα που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το μυαλό τους) όπως ο άνθρωπος δεν μπορούν να "σκεφτούν" ότι έχουν και ψυχή. Και τι πραγματικά εννοούμε με τον όρο ψυχή; Μπορεί να γράψει κάποιος τον ορισμό της; Αμφιβάλλω..
Και ο άνθρωπος ένα ζώο είναι, ή όχι; Απλά σκέφτεται, λειτουργεί με βάση τομυαλό του και τη κριτική του σκέψη. Τα ζώα δεν το κάνουν αυτό.
Ερωτήματα για το άν τα ζώα θα πάνε στον παράδεισο ή όχι δεν μπορούν πιστεύω να ειπωθούν. Εικασίες θα μου πείτε κάνουμε,ναι...
Καταρχήν να πω ότι συμφωνώ με τις δύο τελευταίες απόψεις! Και ο άνθρωπος ζώο είναι, απλά είναι ένα ον με νόηση και έναρθρο λόγο. Αυτό τον διαφοροποεί και από τα ζώα.
Λέει η Χριστιανική θρησκεία πως ο άνθρωπος όταν βρεθεί στο παράδεισο θα έχει γνώση για τα πάντα. Αυτό θα συμβεί και στα ζώα; (Αφού δεχτούμε βεβαίως ότι υπάρχει παράδεισος για τα ζώα)
Πιθανό - κατά τη γνώμη μου - να μην συμβεί ακριβώς το ίδιο με τα ζώα, για το λόγο που προανέφερα...ότι δηλαδή διαφέρει ο άνθρωπος από το ζώα ως προς τη νόηση και τον έναρθρο λόγο. Άρα τα ζώα, μάλλον είναι αδύνατο να έχουν γνώση για τα πάντα (ακόμα κι αν αυτά έχουν το δικό τους παράδεισο).
Δηλαδη περνετε σαν σιγουρο οτι ο ανθρωπος εχει ψυχης; Τι ειναι ψυχη; και σε τι διαφερει ο ανθρωπος απο τα υπολοιπα ζωα αν οχι στο οτι αναρωτιετε αν εχει ψυχη η οχι; Αυτο μας κανει ενψυχα οντα;