ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/METAFYSIKO.GR/BOARD/Πεντάλφα σε ρολόι εκκλησίας

Πεντάλφα σε ρολόι εκκλησίας

Drymonia28 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/2
2006-02-15 14:04
Σε μια πρόσφατη εκδρομή μου στη Πρέβεζα, επισκέφτηκα τη κεντρική παλιά εκκλησία του Αγ. Χαραλάμπους. Εκεί στο καμπαναριό, υπάρχει ένα ηλιακό ρολόι στο άνω κέντρο του οποίου υπάρχει μια ανάποδη πεντάλφα, που φωτογράφισα ..φυσικά!!
αριστερά της, είναι χαραγμένη η ημισέληνος, και δεξιά της ο ήλιος. Γύρω-γύρω υπάρχουν αριθμοί και στα ελληνικά και στα εβραϊκά [όπως είδα από έρευνα στο διαδίκτυο για τους αριθμούς στα εβραϊκά].

Η ερώτηση που θέλω να θέσω είναι απλή. Γιατί να υπάρχει αυτό το σύμβολο σε ορθόδοξη εκκλησία, καθώς θεωρείται επισήμως σύμβολο του Σατανισμού;

Γιατί η πεντάλφα είναι ανάποδη; Γιατί βρίσκεται ανάμεσα στην ημισέληνο και τον Ήλιο;

Τι σχέση έχει με τους Εβραίους;

Τι σχέση έχει με την Πυθαγόρεια θεωρία για τη πεντάλφα;
2006-02-15 18:15
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Drymonia
...Γιατί βρίσκεται ανάμεσα στην ημισέληνο και τον Ήλιο;

Γιατί μάλλον ο ήλιος συμβολίζει τη μέρα και η ημισέληνος τη νύχτα. Δηλαδή η σκιά του ρολογιού μετακινείται τη μέρα από τα δεξιά προς τα αριστερά.

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Drymonia
...Η ερώτηση που θέλω να θέσω είναι απλή. Γιατί να υπάρχει αυτό το σύμβολο σε ορθόδοξη εκκλησία, καθώς θεωρείται επισήμως σύμβολο του Σατανισμού;

Αυτή είναι μια ...καλή ερώτηση. Γιατί δε ρωτάς τους ίδιους εκεί;
2006-02-15 18:51
Απο οτι ξερω η πενταλφα συμβολιζει τον λουσιφερ, η αναποδη τη σκηνη τις πτωσης του απο τους ουρανους... Ισως ειναι αυτο που θελει να τονισει η εκλησια στην προκειμενη περιπτωση..
2006-02-15 22:12
Σωστή η σκέψη σου, δεν το είχα σκεφτεί! Αυτό που υποπτευόμουν είναι ότι ίσως να συμβολίζει τη Γη καθώς κατά την ορθόδοξη πίστη μαστίζεται από τον Σατανά.
Και μάλλον συμβολίζει τη Γη καθώς βρίσκεται στο κέντρο [ανθρωποκεντρική θεωρία] ανάμεσα στον Ηλιο και τη Σελήνη.
Πάντως, κυρίως σε παλιές εκκλησίες υπάρχουν ιδιαίτερα ανάλογα σύμβολα, αν προσέξει κανείς, όπως το αστέρι του Σολομώντα [Εβραϊκό,...αλλά πρωτίστως Πυθαγόρειο], το τρίγωνο με το μάτι στο κέντρο [που το χρησιμοποιούν και αδελφότητες], καθώς και αρχαίοι φιλόσοφοι, όπως ο Πλάτων.

Σχετικά με την πεντάλφα, απ'ότι θυμάμαι διότι δεν έχω εδώ το βιβλίο, οι Πυθαγόρειοι έλεγαν ότι συμβολίζει τα πέντε στοιχεία από τα οποία αποτελείται ο Κόσμος [γη, νερό, αέρας, φωτιά και αιθέρας] και ίσως να έχει σχέση και με τις 5 αισθήσεις μας, δηλαδή τον άνθρωπο ως φυσική μόνο και όχι πνευματική ύπαρξη.

Είσαι σίγουρος για αυτή τη σημασία της ανάποδης πεντάλφα;
2006-03-08 20:00
Η πεντάλφα ή πεντάγραμμο είναι ένα πανάρχαιο σύμβολο. Σημαίνει πολλά πράγματα. Τα πέντε στοιχεία, τη γυναίκα, το σχήμα προστασίας της μαγείας, το 4ο σύμβολο στη τράπουλα ταρό, κτλ. Δεν είναι σύμβολο του "κακού". Το πεντάγραμμο υπήρχε πολύ πρίν το Χριστιανισμό. Απλά δαιμονοποιήθηκε απο το Χριστιανικό ιερατείο. Για κάτι τέτοια λάθη και ερμηνείες των συμβόλων σκοτώθηκαν περί 9000000 ανθρωποι κατα το μεσαίωνα. Μην βγάζουμε συμπεράσματα απο Χολυγουντιανές ταινίες.
2006-03-08 20:34
1.Η πεντάλφα όπως είπες έχει καθιερωθεί σαν σατανιστικό σύμβολο,αλλά δεν νομίζω.Τη συναντούμε από την αρχαία Ελλάδα ως την Ανατολή.Στην τελική ο διάβολος είναι όπως μας τον έχει μάθει ο χριστιανισμός ή είναι απλά μια έκφανση του κακού πιο πνευματική;2Τώρα το γιατί είναι ανάποδη δεν μπορώ να απαντήσω,το γνωρίζουν μόνο οι αρχιτέκτονες του ναού.Οι εβραίοι το ονομάζουν αστέρι του Δαυίδ και είναι πολύ σημαντικό θρησκευτικό σύμβολο.3
Για τους Πυθαγόρειους δεν γνωρίζω τι συμβόλιζε.Θα το ψάξω όμως.Τέλος,η πεντάλφα είναι ένα πολύ παρεξηγημένο σύμβολο,παρ'όλα αυτά,πανάρχαιο,παγκόσμιο και πανανθρώπινο.
2006-03-08 21:16
Παράθεση:
Οι εβραίοι το ονομάζουν αστέρι του Δαυίδ και είναι πολύ σημαντικό θρησκευτικό σύμβολο.
Λάθος. Το εξάκτινο αστέρι είναι το άστρο του Δαβίδ και δεν μπορεί να αναστραφεί με κανένα τρόπο γιατί εκφράζει την δυαδικότητα καλού-κακού. Το Πεντάκτινο αστέρι (όταν είναι όρθιο) αποτελεί το έμβλημα των παλαιών θεών όπως ονομάζονται. Αποτελεί σύμβολο των δυνάμεων του καλού. Ανεστραμμένο αποτελεί έμβλημα των δυνάμεων του κακού.

Άποψή μου είναι ότι είναι εκκλησία χτισμένη από μασώνους. Η σελήνη στα αριστερά και ο ήλιος στα δεξιά αποτελεί σύμβολο των μυημένων σε μυστικές εταιρίες και κατά κύριο λόγο στους μασώνους. Παρατήρησε σε μια τράπουλα ταρώ την κάρτα που ονομάζεται chariot ή άρμα και θα καταλάβεις τί εννοώ. Βασικά για να μην σε παραπληροφορώ είναι Ερμετικό σύμβολο, των Ερμετικών ταγμάτων του μεσαίωνα. Τώρα τί δουλειά έχει εκεί νομίζω μια εκδοχή σου έδωσα στην αρχή
2006-03-08 21:24
Έχεις δίκιο για το αστέρι του Δαυίδ,μπερδεύτηκα.Συμφωνώ για τη μασωνικη κατασκευή της εκκλησίας.Πολλές φημολογείται ότι έχουν κτιστεί από μασώνους.Ευχαριστώ για την διορθωση. Υ.Γ.Σε δημόσιο κτίριο στα Χανιά υπάρχουν μασωνικά σύμβολα.Τσέκαρε το αν πας κάποτε.
Παράθεση:
Έχεις δίκιο για το αστέρι του Δαυίδ,μπερδεύτηκα.Ευχαριστώ για την διορθωση.
Παρακαλώ απλά σε διόρθωσα και είπα και την άποψή μου. Πολύ πιθανό να το κάνεις και εσύ αύριο σε μένα
Παράθεση:
Συμφωνώ για τη μασωνικη κατασκευή της εκκλησίας.Πολλές φημολογείται ότι έχουν κτιστεί από μασώνους.
Για να συμφωνούμε και οι δύο αρχίζει να είναι πιο πιθανό το σενάριο.
Παράθεση:
Υ.Γ.Σε δημόσιο κτίριο στα Χανιά υπάρχουν μασωνικά σύμβολα.Τσέκαρε το αν πας κάποτε.

Αν πάω Χανιά θα το ψάξω, thanks για την πληροφορία
Και σε ενα κεντρικο δρομο της Αθηνας υπαρχει ενα κτηριο το οποιο εχει ενα μπαλκονι που στηριζεται σε τεσσερις κολωνες.Ενω στις τρεις απο αυτες υπαρχουν σκαλισμενα επανω τους διαφορα σχεδια,στην τεταρτη υπαρχει μια πενταλφα
2006-03-08 21:49
Παράθεση:
Για να συμφωνούμε και οι δύο αρχίζει να είναι πιο πιθανό το σενάριο.

Παιδιά συμφωνώ και εγώ!! Άρα αφού συμφωνούμε και οι τρεις αρχίζει να είναι πολύ πιθανό το σενάριο!!!

Παράθεση:
Ανεστραμμένο αποτελεί έμβλημα των δυνάμεων του κακού.

Το ίδιο πιστεύω και εγώ. Στο meeting που είχαμε στην Αθήνα, μια κοπέλα από τη Πρέβεζα μας ανέφερε ότι οι εκκλησίες που υπάρχουν στο κέντρο της Πρεβέζης είναι σε συγκεκριμένα σημεία που σχηματίζουν μια πεντάλφα! Γνωρίζει κανείς κάτι παραπάνω;

Πάντως, από την εμπειρία μου, σε όσο παλαιότερες εκκλησίες πηγαίνω βλέπω "περίεργα" σύμβολα [δηλαδή που δε τα δέχεται ή καταδικάζει η επίσημη θρησκεία]όπως είναι το μασωνικό τρίγωνο με το μάτι ή αρχαίους φιλοσόφους, ή πεντάλφες, ή το εξάκτινο αστέρι...
And I wonder why................?
2006-03-08 21:53
Όλα αυτά είναι πολύ συνηθισμένα σε πολλές εκκλησίες,οπότε τα σενάρια για μασωνική κατασκευή ίσως έχουν βάση.Όσο για τους αρχαίους φιλόσοφους,έχω δει και γω σε διάφορες αγιογραφίες,αν και πιστεύω ότι το έκανε η εκκλησία να γεφυρώσει το χάσμα ελληνισμού-χριστιανισμού,ύστερα από την αβυσσαλέα επίθεση και συκοφάντηση των αρχαίων ελληνικών επιτευγμάτων από τους ρασοφόρους.....
2006-03-08 22:17
Φίλε Φώτη,ξέρεις που ακριβώς είναι αυτό το κτίριο;
Παράθεση:
Το ίδιο πιστεύω και εγώ. Στο meeting που είχαμε στην Αθήνα, μια κοπέλα από τη Πρέβεζα μας ανέφερε ότι οι εκκλησίες που υπάρχουν στο κέντρο της Πρεβέζης είναι σε συγκεκριμένα σημεία που σχηματίζουν μια πεντάλφα! Γνωρίζει κανείς κάτι παραπάνω;
Drymonia μπορώ να σου δώσω μια θεωρεία αλλά για να την επιβεβαιώσεις πρέπει να δείς αν οι εκκλησίες είναι χτισμένες πάνω σε αρχαίους ναούς.

Η θεωρία είναι απλή: Οι παλαιότεροι χριστιανικοί ναοί είναι χτισμένοι σε συγκεκριμένα σημεία και για την ακρίβεια είναι χτισμένοι πάνω σε αρχαιοελληνικούς ναούς. Είναι γνωστό ότι οι αρχαίοι ιεροφάντες χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένη γεωδεσία για τους ναούς. Δεν τις χτίζαν όπου νά ναι. Μάλιστα στον αποικισμό έπαιρναν πάντα μαζί, για να ορίσουν την αρχιτεκτονική της αποικίας, έναν ιερέα και αυτός επέλεγε το που θα χτιστεί κάθε κτίριο.
Οι πρώτοι αρχιτέκτονες ήταν οι ιεροφάντες που προφανώς ξέραν κάποια πράγματα, αλλά όπως συμβαίνει με την εκάστοτε εξουσιάζουσα θρησκεία, άφηνε τους "απο κάτω" να πιστεύουν ότι είναι θέλημα θεών και όχι απλή επιστήμη. Αν και υπάρχει η άποψη (στην μεταφέρω με πολύ επιφύλαξη) ότι τα μέρη εκείνα είναι τοποθεσίες ενεργειακών γραμμών της Γής (ley lines) και έχουν ιδιαίτερη σπουδαιότητα, για αυτό χτιζόταν οι χριστιανικοί ναοί πάνω στους αρχαίους ναούς και όχι κάπου αλλού.

Έτσι καταλήγω στο συμπέρασμα ότι οι αρχαίοι ναοί που μάλλον βρίσκονται από κάτω είναι έτσι διατεταγμένοι από αρχαιοτάτων χρόνων. Μπορεί να κάνω λάθος. Επαλήθευσέ το λίγο αν έχεις την καλοσύνη (ρώτα αν υπάρχουν αρχαίοι ναοί από κάτω, φαίνεται εύκολα) για να ξέρουμε αν ισχύουν αυτά που σου λέω ή είναι λόγια του αέρα.
2006-03-08 22:52
Παράθεση:
Οι παλαιότεροι χριστιανικοί ναοί είναι χτισμένοι σε συγκεκριμένα σημεία και για την ακρίβεια είναι χτισμένοι πάνω σε αρχαιοελληνικούς ναούς.

Αχ! Εμένα μου λες... Πέρασα τις προάλλες από μια εκκλησία χτισμένη πάνω σε ναό της Αρτέμιδος [οι κολώνες-λείψανα ακόμα φαίνονταν χτισμένες γύρω γύρω] και ράγισε η καρδιά μου ! Δίπλα έκαναν και ένα νεκροταφείο, έτσι για να καταστρέψουν τελείως την ενέργεια του σημείου... Δυστυχώς δεν το φωτογράφισα διότι έβρεχε, όμως στο επόμενο ταξίδι θα το κάνω και θα σας το δείξω.

Παράθεση:
Επαλήθευσέ το λίγο αν έχεις την καλοσύνη (ρώτα αν υπάρχουν αρχαίοι ναοί από κάτω, φαίνεται εύκολα) για να ξέρουμε αν ισχύουν αυτά που σου λέω ή είναι λόγια του αέρα

Αυτό δεν το ξέρω διότι δεν είμαι από εκεί, ενώ τη πληροφορία την έδωσε μια κοπέλα που δε γνωρίζω για να ρωτήσω ξανά. Ισως κάποιος φίλος/η μπορεί να μας διαφωτίσει.
2006-03-15 21:52
Καταλαβαίνω απόλυτα αυτό που ένιωσες βλέποντας το ναό της Αρτέμιδος.Δυστυχώς οι πιο πολλοί ναοί μας έτσι είναι.Απ' 'οτι καταλαβαίνεις ο πολιτισμος μας ακόμη κομπλεξάρει και τρομάζει κάποιους και γι'αυτό υπάρχει τέτοια αδιαφορία.Ίσως κάποια στιγμή καταλάβουμε και ασχοληθούμε και με αυτά τα θέματα.Ακόμα και δημόσια κτίρια είναι χτισμένα πάνω σε ναούς.Μπορεί να τους κρύβουν,αλλά όπως είδες ακόμα και από κάτω αναβλύζουν φως...
2006-03-15 22:20
Λοιπόν,πρέπει να πούμε ότι η πεντάλφα(και ουχί η ανάστροφη)ήταν χριστιανικό σύμβολο τους πρώτους μ.Χ.αιώνες!..

Επίσης,επεθύμησα να πω ότι από τους ύστερους βυζαντινούς αιώνες οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι και όχι μόνον(Πλάτων,Αριστότελης,Αιαλήα-που πολλοί την ταυτίζουν με την Υπατία...-,Σόλων,"ο σοφός Θουκιδίδης"κ.α.)"κοσμούν"(στολίζουν)τους χριστιανικούς ναούς και τις μονές as well.

Και κάτι τελευταίο:όντως πολλοί χριστιανικοί ναοί είναι αρχαίοι ναοί μετατραπέντες.Αυτή η διάταξη νομοθετήθηκε από τον Μέγα Θεοδόσιο(νομίζω σε κάποιον"Θεοδωσιανό Κώδικα") και πρέπει να ειπωθεί πως κατά κάποιους σπουδαίους ιστορικούς,αυτή η διάταξη μπήκε ακριβώς για να σωθούν οι ειδωλολατρικοί ναοί από τυχόν επιθέσεις και καταστροφές.
2006-03-15 22:50
Παράθεση:
Αυτή η διάταξη νομοθετήθηκε από τον Μέγα Θεοδόσιο(νομίζω σε κάποιον"Θεοδωσιανό Κώδικα") και πρέπει να ειπωθεί πως κατά κάποιους σπουδαίους ιστορικούς,αυτή η διάταξη μπήκε ακριβώς για να σωθούν οι ειδωλολατρικοί ναοί από τυχόν επιθέσεις και καταστροφές.

Παθοκτόνε, είμαι σίγουρη ότι είσαι άνθρωπος πολύ συγκροτημένος και δίκαιος. Πραγματικά πιστεύεις ότι το έκαναν γι'αυτό το λόγο; Γιατί να μην κτίσουν τις εκκλησίες κάπου αλλού ή έστω κοντά, ωστε να μείνει όσο το δυνατόν ανέγγιχτη η προγονική μας κληρονομιά;
2006-03-17 19:35
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου Drymonia, αλλά πρέπει να σου επισημάνω ότι δεν υπήρχε ο όρος πολιτιστική κληρονομιά στην αρχαιότητα, ούτε καν στον μεσαίωνα.Κανένας δεν νοιαζόταν για τα "ξένα πιστεύω" και δυστυχώς η αρχαία ελληνική πολιστιστική κληρονομιά εξέπνευσε μαζί με την θρησκεία. Από την αναγέννηση που έγινε η αναβίωση των τεχνών άρχισαν να επαναπροσδιορίζουν την στάση τους οι άνθρωποι ως προς την τέχνη και τον πολιτισμό γενικότερα.
Η πενταλφα ειναι ενα σχεδον κυκλικο συμβολο. Εχει πενταπλη συμμετρια
Στα αρχαια χρονια την χρησιμοποιουσαν αδιακριτα με το αν θα ειχε μια η δυο αιχμες πανω. Σε πολλα αρχαια νομισματα, αλλα και στην ιδια την σφραγιδα του Μεγ. Κωνσταντινου συνανταται αναποδα.
Η σχεση της με το "κακο" εγινε στα τελη περιπου του 18ου αιωνα. Δηλαδη σχετικα προσφατα με την ιστορια της.

Το κρυμμενο της νοημα, κατα την αποψη μου, ειναι η παγκοσμια σταθερα Φ.
Δηλαδη ειτε μιλαμε για το θειο η ανθρωπινο εικοσιτετραωρο, ημερα η νυκτα, η ορθη δραση - πραξη κυβερναται οριχεται απο μια παγκοσμια αρμονια, το Φ.
Και αυτο γιατι, στον υλικο κοσμο μας , για να παραχθει εργο χρειαζονται δυο πολοι αντιθετου φορτιου . Το "καλο" και το "κακο", το '+' και το '-'.

Δεν πιστευω σε παγκομσιες συνομωσιες κλπ. Δηλαδη πισω απο καθε γεγονος, που δεν μπορω να εξηγησω, να βλεπω μασωνους και λοιπους σκοτεινους η φωτεινους τυπους.