ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ΔΗΜΟΘΟΙΝΙΑ/BOARD/ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΗ

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΗ

ΦΟΥΡΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ10 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/1
Είς τήν Ίστοσελίδα: http://www.nygma.gr άνακάλυψα τυχαίως άρθρο, τού έχοντος τό όνομα τού Πατρός μου καί φυσικά τό αύτό μ΄έμένα έπίθετο Παναγιώτη Φουράκη. Έπειδή τό βρήκα καί ένδιαφέρον σκεύθηκα νά τό άνεβάσω [άντιγράψω] καί είς τήν παρούσα ΕΝΟΤΗΤΑ.
Τ
Τό άρθο, λοιπόν τούτο, τού όποίου τήν χρονολογία γραφείς δέν ξέρω, λέει:

"Γιατί φίλοι Πολυτεχνίτες;

Στις καθημερινές και στενές μου επαφές με τους φίλους μου, στη συντριπτική τους πλειοψηφία φοιτητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων του Ε.Μ.Π., διαπιστώνω με λύπη την προκατάληψή τους και την αρνητική τους προδιάθεση απέναντι στους φοιτητές των θεωρητικών σχολών-ιδίως της Φιλοσοφικής- αλλά και γενικότερα έναντι των μη πρακτικών επιστημών. Φυσικά κάτι τέτοιο κανείς δεν το παραδέχεται και πιθανώς κανείς να μην το 'χει καν ανακαλύψει στον εαυτό του, όμως υπάρχουν κάποιες ενδείξεις, μερικές φορές ιδιαιτέρως έντονες, που το μαρτυρούν.
Οι πολλές φορές πλαγίως διατυπωμένες κατηγορίες εναντίον του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και της γλώσσας του, η κοινή διαπίστωση (ανάμεσα στους πολυτεχνίτες βέβαια) πως τα αρχαία για παράδειγμα δε χρειάστηκαν ως τώρα και ούτε φαίνεται πως θα συμβεί αυτό στο μέλλον, καθώς και η προσπάθεια προφορικής (και όχι μόνο) ανάδειξης των πολυτεχνικών σχολών έναντι των θεωρητικών με επιχειρήματα υπέρ της συνεχούς τεχνολογικής προόδου που συντελείται στις μέρες μας απέναντι στη φιλοσοφική και γενικότερα πνευματική κρίση που διακρίνει τη σύγχρονη κοινωνία, είναι "αιχμές" που μπορεί να ακούσει συχνά κανείς σε μία παρέα πολυτεχνιτών.
Δε βρίσκομαι εδώ αυτή τη στιγμή ούτε για να υπερασπιστώ την επιστήμη μου (για να τη διαλέξω σημαίνει πως έχω σοβαρούς λόγους και στόχους που θέλω να επιτύχω) ούτε να αμφισβητήσω τον επιστημονικό χαρακτήρα των πολυτεχνικών σχολών (δε δύναμαι κάτι τέτοιο) αλλά ούτε και να αντεπιτεθώ με κακοήθη επιχειρήματα που θα αποδεικνύουν (κατά τη γνώμη μου) μια πιθανή ανωτερότητα της Φιλοσοφικής έναντι του Πολυτεχνείου (κάτι τέτοιο θα ήταν άδικο, κακεντρεχές και ηλίθιο). Απλώς κάνω μια διαπίστωση και καλώ όλους όσους διαβάσουν το κείμενο αυτό, να προσέξουν πώς θα το διαβάσουν, ποια θα είναι η προδιάθεσή τους και ας αναλογιστούν, πριν αποποιηθούν την ευθύνη: "Μήπως σκέφτομαι κι εγώ έτσι;". Αν υπάρξει ανταπόκριση και προβληματισμός, δεσμεύομαι σε κάποιο από τα επόμενα Νύγματα (συγχαίρω τους συντελεστές για την προσπάθεια) να διατυπώσω τα επιχειρήματά μου για την αναμφισβήτητη αξία των θεωρητικών σπουδών (και μόνο αυτό).
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία."
Φουράκης Πάνος
Τμήμα Φ.Π.Ψ.

ΠΗΓΗ:
http://www.nygma.gr/mag/thoughts/tho_04_08.html
Sat 02/02/2008 17:0
¶κρως ενδιαφέρουσες οι απόψεις. Απλά "συμπληρώνοντας" να αναφέρω ότι τεχνολογία χωρίς ανθρωπιστικές βάσεις - κλασική παιδεία, οδηγεί στον άκρατο τεχνοκρατισμό και στον τελικό αφανισμό και κυνισμό (και για να προλάβω τον φίλτατο Μάριο, δεν εννοώ το κίνημα των κυνικών της αρχαιότητος, αλλά χρησιμοποιώ τον όρο με την σύγχρονη έννοια, όπου κυνισμός πολλές φορές είναι οι βομβαρδισμοί νοσοκομείων από "συμμαχικές" βόμβες, η μετατροπή των ανθρώπων σε πειραματόζωα εν αγνοία τους προς χάριν μίας ψευδεπιγράφου προόδου ή ανακαλύψεως κ.ο.κ).
Sat 02/02/2008 18:0
...
ΜΕΓΑΣ ΗΓΕΜΩΝ ΕΝ ΟΥΡΑΝΩ ΔΙΑΣ/ΖΕΥΣ ΠΡΩΤΟΣ ΠΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑΚΟΣΜΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΥΩΝ ΠΑΝΤΑ,ΤΩ ΔΕ ΕΠΕΤΑΙ ΣΤΡΑΤΙΑ ΘΕΩΝ ΤΕ ΚΑΙ ΔΑΙΜΟΝΩΝ.ΕΚΒΑΣΙΣ ΤΕΛΕΙΑΣ ΨΥΧΗΣ ΕΙΣ ΥΠΕΡΟΥΡΑΝΙΟΝ ΤΟΠΟΝ ΘΕΕΙ.
Sat 02/02/2008 18:0
Αν θες την άποψή μου, και η βαρβαρότητα είναι αθώα κορασίς μπροστά σε όσα ζούμε σήμερα... Αλλά όλα αυτά με κυνικότητα τα υπερασπίζονται οι "πεπολιτισμένοι βάρβαροι της Δύσεως" (κατά Ξενόπουλο πάντα), μηδενός της Μπανανίας - Γιουνανιστάν εξαιρουμένης, πλέον, από αυτήν.....

Sat 02/02/2008 19:0
...
ΜΕΓΑΣ ΗΓΕΜΩΝ ΕΝ ΟΥΡΑΝΩ ΔΙΑΣ/ΖΕΥΣ ΠΡΩΤΟΣ ΠΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑΚΟΣΜΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΥΩΝ ΠΑΝΤΑ,ΤΩ ΔΕ ΕΠΕΤΑΙ ΣΤΡΑΤΙΑ ΘΕΩΝ ΤΕ ΚΑΙ ΔΑΙΜΟΝΩΝ.ΕΚΒΑΣΙΣ ΤΕΛΕΙΑΣ ΨΥΧΗΣ ΕΙΣ ΥΠΕΡΟΥΡΑΝΙΟΝ ΤΟΠΟΝ ΘΕΕΙ.
Sun 03/02/2008 20:0
1ον. Δεν νομίζω ότι έχω "μυθοποιήσει" την αρχαία κοινωνία. Θέλω να πιστεύω ότι αναγνωρίζω αρκετά από τα λάθη της. Αλλά δεν παραβλέπω και τα πολλά θετικά σημεία.
2ον. Ο Πλάτωνας δεν εκδιώχθηκε από την Αθήνα. Αυτοβούλως έφυγε στις Συρρακούσες για να διδάξει στον Διονύσιο των Συρακουσών την Πολιτεία του. Απέτυχε και αποφάσισε να επιστρέψει. Στο ταξείδι της επιστροφής πειρατές τον πούλησαν ως δούλο και τον εξαγόρασαν μετά οι μαθητές του.
3ον. Ο Αισχύλος δεν θανατώθηκε. Οδηγήθηκε σε δίκη διότι σε τραγωδία του αποκάλυπτε άρητα των Μυστηρίων αλλά αθωώθηκε.
4ον. Ποιά η στάση του Κάρνειου Ιερατείου στις Θερμοπύλες και ποιά η σύνδεσή του με τον Εφιάλτη;
5ον. Η αθηναϊκή "δημοκρατία" ήταν κατασκευασμένη και δεν απέχει πολύ από την σημερινή. Ας θυμηθούμε, όμως, και τον Θουκυδίδη και τον Αριστοφάνη και πλειάδα επικριτών της.
6ον. Πότε το Δελφικό Ιερατείο κατεηύθυνε πολιτικές εξελίξεις; Γεγονότα.
7ον. Μήπως η νίκη των εικονολατρών έναντι των εικονομάχων ΔΙΕΣΩΣΕ την ελληνική ιδέα; Από πού εκπορέυονταν οι εικονομάχοι και τί πολεμούσαν; Η καταγωγή τους;
8ον. Για τον Γρηγόριο τον Ε' και την στάση του κατά την Επανάσταση ίσως θα πρέπει να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί. Ο Σουλτάνος απειλούσε με σφαγή όλων των Ελλήνων της Μικράς Ασίας (2.000.000 περίπου), εάν δεν αφόριζε την Επανάσταση. Και μετά τον αφορισμό εξακολουθούσε η απειλή. Ο ίδιος ο Πατριάρχης έπεισε τον Σεϊχουλισλάμη (ο ανώτερος θρησκευτικός ηγέτης των Οθωμανών) να μεσολαβήσει στον Σουλτάνο να μην προβεί στην σφαγή των Ελλήνων και ο Σουλτάνος έσφαξε τον μουσουλμάνο ηγέτη! Εμείς θα μπορούσαμε σε ένα τέτοιο πανδαιμόνιο αψήφιστα να καταδικάσουμε 2.000.000 Ελλήνων σε θάνατο; Ερώτηση... Η Πατριαρχική Πράξη για τα ονόματα περιορίστηκε στον Πόντο λόγω δράσης εκεί ΕΛΛΗΝΩΝ διδασκάλων που προέτρεπαν τα παιδιά στην αρχαία φιλοσοφία και θρησκεία. Δεν νομίζω, όμως, ότι έγινε επί Γρηγορίου Ε΄ αλλά επί του προηγουμένου πατριάρχη. Και ποτέ γενικευμένα.
9ον. Αναφορικά με την Μικρασιατική Καταστροφή, ευθύνες βαραίνουν ΟΛΕΣ τις πλευρές.... Μελέτη, απλώς... Και ο βασιλιάς δεν ήταν Έλλην, σε αντίθεση με τον Στεργιάδη που έκανε όσα έκανε και τοποθετήθηκε εκεί από τον Βενιζέλο. Ίσως λόγω των κοινών αγγλικών συμφερόντων που εξυπηρετούσαν....
10ον. Για τον εμφύλιο σπαραγμό πολλές οι ευθύνες σε όλες τις πλευρές, αλλά και στον αγαπητό στους ¶γγλους "Γέρο της Δημοκρατίας"....
11ον. Το αν η Δύση είναι σε καλύτερη κατάσταση, ακόμα και οργανωσιακή, έχω πολλές επιφυλάξεις.... Τουλάχιστον σε επίπεδο ανθρωπιστικών σπουδών είναι πολύ πολύ πίσω....
12ον. Όποιος θεωρεί άδικο κόπο τον Αγώνα για την αφύπνιση των Ελλήνων ΑΣ ΤΑ ΠΑΡΑΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΑΣ ΚΡΙΘΕΙ ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ. Ουκ ελληνικόν το εγκαταλείπειν... Οι ριψάσπιδες καταδικάζονταν στην εσχάτη τον ποινών, ακριβώς διότι πρόδιδαν το Σύνολο (το Εμείς), έναντι του μέρους (το Εγώ)
13ον. Γίναν οι Βάρβαροι τρισβάρβαροι και εμείς Βάρβαροι. Δεν μπορώ να ανάγω τον μέσο δυτικό σε Έλληνα, καθότι απέχει μακράν....
14ον. Αντιπαρέρχομαι τα σχόλια περί Κωνσταντινουπόλεως και χρίσματος. Ο Κωνσταντίνος ΙΑ Παλαιολόγος, ο Μαρμαρωμένος, χρίσθηκε αμά τη στέψει του, όπως όριζε το τυπικό της στέψης. Για περισσότερες πληροφορίες πρβλ. Κωνσταντίονος Πορφυρογέννητος, Περι βασιλείου τάξεως, καθώς και Φαίδων Κουκουλές, Δημόσιος και ιδιωτικός βίος των Βυζαντινών.
15ον. Για όλα τα γεγονότα που ανέφερες ίασις θα ήταν και η ιστορική γνώση, την οποία τόσο μα τόσο απεχθανόμαστε. Ως απάντηση λέω απλώς το "Εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω", το οποίο όμως οφείλει να μετατραπεί με σκληρό Αγώνα σε "Εικόνα σου είμαι κοινωνία και σ' ΑΛΛΑΖΩ".

Απλά συμπληρώνοντας τον μακρύ κατάλογο των ονομάτων :

Ίων Δραγούμης
Περικλής Γιαννόπουλος
Καραθεοδωρής
Φώτης Κόντογλου
Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
Λορέντζος Μαβίλης
Παύλος Μελάς
Γερμανός Καραβαγγέλης
Χρυσόστομος Σμύρνης
Τάσος Ισαάκ
Σολωμός Σολωμού
Βλαχάκης
Γιαλοψός
Καραθανάσης

και πλειάδα απλών, αφανών αγωνιστών που πότισαν με το αίμα τους και έκαναν λίπασμα τα κορμιά τους για να μεγαλώσει το δένδρο της Ελευθερίας και να μπορούμε εμείς εκ του ασφαλούς να είμαστε τιμητές και κατακριτές των πάντων..... Μήπως τελικά δεν είναι και λίγοι αλλά πάρα πολλοί;;;

Το πρόβατο το αεί βελάζον,

Αλέξανδρος

Sun 03/02/2008 21:0
Η Φιλοσοφία δίδει το ΜΕΤΡΟ, τον ΛΟΓΟ, τον ΚΑΝΟΝΑ που χρειάζεται η Τεχνολογία για να λειτουργήσει ήπια και ωφέλιμα.

Όπως συνειδητοποίησαν οι Έλληνες χιλιάδες χρόνια πριν, χωρίς αυτήν την "ΕΚ ΤΩΝ ΩΝ ΟΥΚ ΑΝΕΥ" Πνευματική Ισορροπία ο τεχνολογικός πολιτισμός θα καταρρεύσει (όπως ΗΔΗ καταρρέει) και θα αναλωθεί εσωτερικά.

Η υπερκατανάλωση των πρώτων υλών οδηγεί στην διατάραξη των ισορροπιών της Φύσης, στο φαινόμενο του Θερμοκηπίου, στην ξηρασία, και - σε τελική ανάλυση - στην έλλειψη των ποσοτήτων ύδατος που απαιτούνται για να λειτουργήσουν οι τουρμπίνες που παράγουν το απαραίτητο - για την Τεχνολογία - ηλεκτρικό ρεύμα.

Η υπερκατανάλωση των πρώτων υλών οδηγεί επίσης και στην εξάντληση των εκμεταλλεύσιμων πετρελαϊκών αποθεμάτων του πλανήτη που απαιτούνται εναλλακτικά για να λειτουργήσουν οι τουρμπίνες που παράγουν το απαραίτητο - για την Τεχνολογία - ηλεκτρικό ρεύμα.

Σε απλά ελληνικά, χωρίς νερό και πετρέλαιο δεν θα έχουμε μηχανές εσωτερικής καύσεως και ηλεκτρικό ρεύμα, συνεπώς η Τεχνολογία που εφεύραμε με τόσο πόνο και κόπο, και η οποία είναι υπεύθυνη για την επιβίωσή του "Πολιτισμού" μας, θα καταστεί ανενεργή.

ΟΙ λεγόμενες "Εναλλακτικές Πηγές Ενέργειας" ΔΕΝ μπορούν να υποστηρίξουν την λειτουργία μεγάλων μηχανών σε θάλασσα, αέρα και ξηρά (πολεμικές μηχανές όπως : πλοία, αεροπλάνα, τεθωρακισμένα κ.λπ.) με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν οι "Μεγάλες Δυνάμεις" του πλανήτη σε όλους τους τομείς (οικονομικό, στρατιωτικό και ηθικό).

Τον επερχόμενο Κυβερνομεσαίωνα θα ακολουθήσει ο Τεχνολογικός Μεσαίωνας και μετά από αυτόν θα επέλθει ο Τεχνολογικός Χειμώνας. Η λεγόμενη "Τεχνολογική Πρόοδος" που συντελείται στις μέρες μας θα αποτελέσει μακρινό παρελθόν, παραμύθι για τα μικρά παιδιά και, εν τέλει, η βάση της νέο-Μυθολογίας για τους επόμενους πολιτισμούς (εάν υπάρξουν).
Mon 04/02/2008 17:0
Η τεχνολογία στις υπηρεσίες του ανθρώπου για την καλύτερη και ποιοτικότερη επιβίωσή του με ταυτόχρονο σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον.Αυτός θεωριτικά είναι ο σκοπός της.Στην πράξη όμως βλέπουμε ότι συμβαίνει το τελείως αντίθετο.Αν συσχετίσουμε την αλματώδη και ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας η οποία μέσα σε εκατόν πενήντα χρόνια έφτασε σε ανεξέλεγκτο σημείο με την ανύπαρκτη ανθρωπιστική παιδεία των Δυτικών και Ατλάντων που την είχαν έχουν και θα έχουν{δεν ξέρω για πόσο καιρό ακόμη} θα καταλάβουμε γιατί φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.Είμαι σίγουρη ότι η ημερομηνία λήξης της αυτοκαταστροφής μας δεν θ' αργήσει να φτάσει.Η ιστορία κύκλους κάνει.Κι όλα αυτά γιατί η επιστήμη και η τεχνολογία πήγαν σε λάθος χέρια.
Mon 04/02/2008 18:0
Οι άνθρωποι τόσα χρόνια έχουν ασχοληθεί τόσο έντονα με το θέμα της τεχνολογικής προόδου κι έχουν αδιαφορήσει το θέμα των δυνατοτήτων του ανθρώπινου πνεύματος..δεν δίνουν στους ανθρώπους την γνώση των χαρισμάτων που τους έχει δώσει η ίδια η φύση,τους τα κρύβουν ή τα παραποιούν και δημιουργούν μέσα ωστε ο άνθρωπος να γίνεται όλο και περισότερο αδρανής να μήν κουράζει το σώμα του αλλα και καθόλου το μυαλό του..Ναι εντάξει η τεχνολογία χρειάζεται με το μέτρο του να έχει ο άνθρωπος πιο πολύ χωρο για την πνευματική εργασία του αυτήν που έχει να κάνει με τον ίδιο και με το Θείον.Κάποτε χρειαζόταν ξύλα ένας φούρνος για να κάψει τώρα θέλει ανθρώπους..
<<Έρχεται το αληθές ες φώς ενίοτ' ου ζητούμενον>>
Thu 26/03/2009 10:0
Αισθάνομαι οτι δοσαμε στους Ευρωπαιους τα φώτα των αρχαίων ¨Η μάλλον τα πηραν εξανθρωπιστηκαν οσο μπορουσαν και σε μας εξαιτίας της οπισθοδρομησης μας, θεωρουμε ,οτι ο φιλόσοφος και η φιλοσοφία ειναι μη ανθρώπινη δραστηριότητα !!
Αυτο νομίζουνε και οι Φοιτητες των πολυτεχνικών σχολών του κ. Π αναγιώτη!!
Νομίζουνε οτι την φιλοσοφία την ασκουν ανθρωποι υπερεγωιστες και υπερόπτες για αυτο και δεν ασχολουνται με αρχαίους αλλα οι σύγχρονοι Ελληνες δεχονται τα τεχνολογικά προιόντα μιας θεωρητικης παραδοσης (ελληνων) που ανθισε και εβγαλε την Ευρωπη απο το σκοτος των θρησκειών!!

Εχουμε δουλειά παιδιά!!!

Αφου μπορουνε και διασπάνε τον πυρηνα του ατομου ειναι υπερηφανοι οι επιστήμονες για τον εαυτό τους.Που ειναι η αρετη και ο σκεπτικισμος του τι κάνω πως θα χρησιμοποιηθει αυτη η εφευρεση τους.
Σκέφτονται μονο την συγκερκριμένη εργασία που εχουν αναλαβει ψυχρά !!
Που ειναι η αρετη !!Πάει περίπατο...................!!
Αγγέλου Πέτρος