- Δεισιδαιμονίες και πως μπορεί να δημιουργήθηκαν - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
οι δεισιδαιμονίες, προέρχονται από σκοτεινά
κέντρα που θέλουν να εκμεταλευθούν το ΄φοβο του
ανθρώπου... Ακριβώς το αντίθετο κάνει η θρησκεία...
Προσπαθεί να πάρει τον άνθρωπο μακρυά από τα
κομπογιαννίτικα μάγεια και ματζούνια...
Είναι τόσο αντίθετες που είναι εχθροί μεταξύ τους...
που θα επιβεβαιώνουν την ύπαρξη τους. Στην περίπτωση αγαλμάτων
και εικόνων που κουνιούνται, η πίστη παράγει την παραίσθηση και η
παραίσθηση επιβεβαιώνει την πίστη-- D.H. Rawcliffe
Οι συλλογικές παραισθήσεις είναι αισθητηριακές παραισθήσεις που προκαλούνται από τη δύναμη της υποβολής. Συνήθως συμβαίνουν σε συναισθηματικά φορτισμένες καταστάσεις, ειδικά ανάμεσα στους ισχυρά θρησκευόμενους. Η αναμονή και η ελπίδα του να δει κάποιος ένα θαύμα, σε συνδυασμό με το να κοιτάει ώρες ένα αντικείμενο ή κάποιο χώρο, κάνει κάποιους θρησκευόμενους ανθρώπους επιδεκτικούς σε πράγματα όπως το να βλέπουν εικόνες να δακρύζουν, εικόνες και πορτραίτα αγίων να κουνιούνται ή στο να βλέπουν την Παναγία μέσα σε σύννεφα.
Αυτοί που βλέπουν ένα "θαύμα" συμφωνούν στις περιγραφές των παραισθήσεων τους γιατί έχουν τις ίδιες προσδοκίες και τους ίδιους προϊδεασμούς.Επιπλεόν, οι διαφορετικές περιγραφές συγκλίνουν αρμονικά καθώς περνά ο χρόνος και οι περιγραφές ειπώνονται ξανά και ξανά. Αυτούς που δεν βλέπουν τίποτα το ιδιαίτερο και το παραδέχονται, τους αντιπαρέρχονται ως μη έχοντες πίστη.Κάποιοι, χωρίς αμφιβολία, δεν βλέπουν τίποτα αλλά "αντί να παραδεχτούν ότι απέτυχαν...μιμούνται τη στάση αυτών που είδαν, και επακολούθως πιστεύουν ότι έχουν πραγματικά δει αυτό που αρχικά είχαν προσποιηθεί ότι είχαν δει...( Rawcliffe, 114).
Φυσικά, δεν είναι όλες οι συλλογικές παραισθήσεις θρησκευτικές. Το 1897, ο Edmund Parish ανέφερε τους ναύτες του πλοίου του που είχαν μοιραστεί μια απόκοσμη εμπειρία. Είχαν δει τον μάγειρα τους που είχε πεθάνει μερικές μέρες πιο πριν. Οι ναυτικοί δεν είδαν μόνο το φάντασμα, αλλά τον είδαν χαρακτηριστικά να περπατάει πάνω στο νερό με το γνώριμο και αναγνωρίσιμο κουτσό βάδισμα του. Το φάντασμα του αποδείχθηκε τελικά ότι ήταν " ένα κομμάτι από συντρίμια που τραμπαλιζόταν πάνω-κάτω από τα κύμματα"(Parish, 311; παραπομπή από Rawcliffe, 115).
Πηγή
http://www.skepdic.gr/Entries/Sigma/syllogikespar.htm

quote:
Agnostic
Διότι μάγοι που να κάνουν ξόρκια, δαιμονικά μάγια και άλλα τέτοια κουραφέξαλα δεν υπάρχουν. Οσοι διατείνονται ότι είναι τέτοιοι στην ουσία είναι ή τσαρλατάνοι αεριτζήδες με σκοπό να εξαπατούν τους αδαείς ή ψυχικά άρρωστοι που νομίζουν ότι παραβιάζουν με τη "δύναμή" τους τους φυσικούς νόμους, ότι με το ξόρκι θα προκαλέσουν κακό ή τον έρωτα της γειτόνισας, άλλοι βλέπουν το μέλλον στις κάρτες με φαντεζί μυστικιστικά σχέδια και ο παραλογισμός δεν έχει τελειωμό...
Και όμως φίλε Agnostic , θα μου επιτρέψης να σου πω , ότι υπάρχουν στις μέρες μας και πραγματικοί μάγοι που παραβιάζουν με τη δύναμή τους φυσικούς νόμους . Είναι ελάχιστοι , ίσως λιγότεροι από τα δάχτυλα του ενός χεριού , αλλά υπάρχουν !
*
...σώσουν αυτοί οι γνώστες νόμων της φυσικής, που
τους εμφανίζεις ως μάγους;Πάμε όλοι πίσω, φίλε
μου...Σε λίγο και ηλιολατρεία, για να δέιξουμε ποσο
σύγχρονοι είμαστε... Έ ρε γέλια....
αλήθεια, δηλώνεις εσύ ο ..ορθολογιστής,
ότι αυτοί οι μάγοι θα μας σώσουν;
Το θέμα παραισθήσεις δεν νομίζω ότι έχει σχέση με τις προλήψεις
και τις δεισιδαιμονίες... Το ένα αφορά λάθος εκτιμησεις
και το άλλο τι πιστεύει ενδόμυχα ο καθένας, τι έχει κληρονομήσει
κλπ, απο προλήψεις και ήθη που τους έδωσε η κληρονομιά
της περιοχής που ΄μένει ή γεννήθηκε...Υπάρχει διαφορά...
quote:
Λοιπόν.. λίγες μέρες πριν πεθάνει η γιαγιά μου, η μητέρα μου είχε πάει κοντά της όπως και ο αδερφός της και θείος μου και η γυναίκα του. Η γιαγιά ήταν άρρωστη και γι αυτό το λόγο συνεχώς ξαπλωμένη στο κρεβάτι τον τελευταίο μήνα και ανύμπορη για να σηκωθεί να κάνει δουλειές ή να βοηθήσει τον εαυτό της. Μία μέρα η μητέρα μου και η Θεία μου, γυναίκα του θείου μου, κανόνισαν να πάνε σε ένα εκκλησάκι εκεί κοντά για να ανάψουν κανένα κεράκι. Το είπαν και στη γιαγιά μου και εκείνη άνοιξε τα μάτια της και ζήτησε από την μητέρα μου να πάρουν μαζί τους και κάποια κεριά τύπου λαμπάδας, για να τα ανάψουν, τα οποία βρίσκονταν μέσα σε ένα ντουλαπάκι δίπλα στην πόρτα του δωματίου.
Έτσι κίνησαν για το εκκλησάκι... άναψαν μερικά κεριά και κάποια στιγμή άναψαν και τις λαμπάδες της γιαγιάς, οι οποίες και μόνον αυτές, σχεδόν αμέσως άρχισαν να κάνουν έναν θόρυβο και να καίγονται πολύ γρήγορα ώσπου κάηκαν μέσα σε ελάχιστο χρόνο έως στη μέση!!
Αυτή ήταν η ιστορία που μου είχε πει η μητέρα μου για εκείνες τις μέρες.. Τί πιστεύετε πως μπορεί να έγινε??Την δική μου άποψη θα σας την πω στο τέλος για να μην επιρρεάσω..
Δεν ξέρω........απλά και επηρεασμένος από αυτά που γράφεις.......ίσως η γιαγιά εξέπνευσε ή έγινε καλά? σα σενάριο ταιριάζει αν και αντιφατικό!...........και αυτό από την άποψη ότι αφού συνέβη κάτι τέτοιο θαυμαστό θα υπήρχε και κάποιος λόγος.....

"Μηνύστε με, μηνύστε με σε δίκες ξεφτιλίστε με"
quote:
europaios2Δεν ξέρω........απλά και επηρεασμένος από αυτά που γράφεις.......ίσως η γιαγιά εξέπνευσε ή έγινε καλά? σα σενάριο ταιριάζει αν και αντιφατικό!...........
Δυστυχώς η γιαγιά εξέπνευσε εκείνες τις μέρες, όπως είπα ήταν στα τελευταία της!! Αντιφατικό γιατί?
Η Πείρα δεν ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ

Η ομορφιά απλώνεται.....
S I M O R I L .......
quote:
simori:
Δυστυχώς η γιαγιά εξέπνευσε εκείνες τις μέρες, όπως είπα ήταν στα τελευταία της!! Αντιφατικό γιατί?
Σε σχέση με αυτό που έγραψα ότι δηλαδή μήπως: 1)έγινε καλά ή μήπως 2)εξέπνευσε.
Στα τελευταία της, όταν ήταν άρρωστη δεν ήξερες ότι ήτανε, εκτός και αν το είχαν πει οι γιατροί. Απλά το διαπίστωσες με το θάνατό της.

quote:
europaios2
Σε σχέση με αυτό που έγραψα ότι δηλαδή μήπως: 1)έγινε καλά ή μήπως 2)εξέπνευσε.
Στα τελευταία της, όταν ήταν άρρωστη δεν ήξερες ότι ήτανε, εκτός και αν το είχαν πει οι γιατροί. Απλά το διαπίστωσες με το θάνατό της.
Βασικά το περιμέναμε μιας και ήταν σε αρκετά προχωρημένη ηλικία και λόγω του θανάτου του παππού μου δύο χρόνια περίπου νωρίτερα που την είχε καταβάλλει πάρα πολύ και φυσικά το είχαν θεωρήσει ως τη πιο μεγάλη πιθανότητα και οι γιατροί που την είχαν δει ...
Πάντως η δική μας εξήγηση για τις λαμπάδες της γιαγιάς ήταν η φύλαξή τους σε εκείνο το σημείο και προφανώς η παλαιότητά τους, είτε στο σπίτι της γιαγιάς είτε από το κατάστημα από το οποίο τις προμηθεύτηκε.
Φαντάζομαι πως ένας ειδικός θα έβρισκε κάπου εκεί την εξήγηση αυτού του φαινομένου.. είμαι 99,9% σίγουρη, πως κάπου εκεί βρίσκεται η αλήθεια...
Γι αυτό λέω πως κάποιος άλλος θα το έβλεπε ως οιωνό.
Φιλικά...
Η Πείρα δεν ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ

Η ομορφιά απλώνεται.....
S I M O R I L .......
βρείτε κάτι παράξενο σε κάτι που έγινε...
Αν δεν υπάρχει η σχετική προκατάλειψη μέσα μας,
γίνεται τίποτα;
quote:
simori:
Πάντως η δική μας εξήγηση για τις λαμπάδες της γιαγιάς ήταν η φύλαξή τους σε εκείνο το σημείο και προφανώς η παλαιότητά τους, είτε στο σπίτι της γιαγιάς είτε από το κατάστημα από το οποίο τις προμηθεύτηκε.
Φαντάζομαι πως ένας ειδικός θα έβρισκε κάπου εκεί την εξήγηση αυτού του φαινομένου.. είμαι 99,9% σίγουρη, πως κάπου εκεί βρίσκεται η αλήθεια...Γι αυτό λέω πως κάποιος άλλος θα το έβλεπε ως οιωνό.
H παλαιότητα αγαπητή μου φίλη, δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο στη γρήγορη καύση των λαμπάδων όπως μας έγραψες.
Στο κατάστημα θα έπαιζε ρόλο εάν τα είχε προμηθευτεί για παράδειγμα με σκοπό να τις ανάψει ως κεράκια σε μία τούρτα γενεθλίων του συχωρεμένου του παππού σου (οπότε και διαφορετικό ποιο εύφλεκτο υλικό), αλλά για κάποιο λόγο τελικά δεν τα άναψε και απλά τα φύλαξε.
Στο χώρο φύλαξης τι θα μπορούσε να είχε συμβεί? Εκτός εάν η γιαγιά σου ήταν χημικός ή πυροτεχνουργός και κάποιο εύφλεκτο υλικό είχε πέσει και περιλούσει τις λαμπάδες, οπότε και όφειλες να μας το είχες πει.
Εγώ από όλο αυτό το σκηνικό και τα σχόλια που κάναμε παρατήρησα το εξής, ότι εσύ ως μη πιστεύον έβγαλες τελείως έξω το θαύμα ή τον οιωνό ή το σημάδι και προσπάθησες να το ερμηνεύσεις μόνο με την επιστήμη.
Εγώ λόγω του χώρου όπου συνέβη, και μη βρίσκοντας κάποιο άλλο λογικό αίτιο το μυαλό μου πήγε στο ότι "ίσως" να έγινε κάτι θαυμαστό όπως έγραψα, δηλαδή σημάδι.